Regisztráció  Belépés
ronix.blog.xfree.hu
"Ha élni akarsz, két karod legyen a híd, és szavad olyan, ami épít - de kell, hogy példa is légy hordozva mások terhét. Csapóné Ágoston Veronika
2008.06.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/187 oldal   Bejegyzések száma: 1869 
Tallóztam...Szabó Magda idézet
  2015-10-05 22:32:40, hétfő
 
 Könyvmolyok szerint a világ.

Szabó Magda születésének 98.évfordulóján induljon a hét az írónő egyik remek gondolatával

"Anyám azt mondta, egyet tanulj meg: hétfőn hétfő, kedden kedd. Egyik sem ikertestvér. Hogy mit hoz a kedd, azt ne kezdd el siratni félelmedben hétfőn. Hogy mit adhat a kedd, azt ne tervezd hétfőn. Hátha nem hozza be. Az egyik nap ilyen, a másik olyan. Egyetlenegyet kell megjegyezni, ha harmonikusan élni akarsz. Ha jót hoz, akkor józanul viseld, hogy most örömöd van. Józanul és fegyelemmel. És ha baj van, azt is viseld józanul és fegyelemmel. Engem erre neveltek."

Élményekkel teli szép,új hetet kívánok mindnyájunknak
 
 
0 komment , kategória:  2014.Kincsestár, évford., műv.  
Gigantikus szobrok...
  2015-09-25 21:01:15, péntek
 
 Gigantes esculturas de flores inspiradas en Vincent Van Gogh. - Hollandia 
 
0 komment , kategória:  2014.Kincsestár, évford., műv.  
36 éve ment el Honthy Hanna Kossuth-díjas színművésznő
  2014-12-30 23:44:26, kedd
 
  36 éve ment el Honthy Hanna (eredetileg Hügel Hajnalka, Hajnal Hajnalka; Budapest, 1893. február 21. - Budapest, 1978. december 30.) Kossuth-díjas színművésznő, operettprimadonna, érdemes és kiváló művész.

10 éves korában felvették az Opera balettiskolájába, de a szólókarrierhez nem volt megfelelő a testalkata. Egy gazdag mecénás segítségével színi tanulmányait magánúton végezte el 1914-15-ben Rákosi Szidi, 1915-17-ben Bárdi Ödön tanítványaként, később a világhírű tenorista, Anthes György tanította énekelni. Tehetsége csak a kiinduló pont volt pályájához: hatalmas szorgalommal, minden lehetséges eszközzel küzdött egész életén át azért, hogy képességeihez mért szerephez jusson a magyar színjátszásban. Talán ő volt az utolsó igazi operettprimadonna, még idős korában is, csaknem élete végéig.

Pályája

Rákosi Szidi színiiskolájának elvégzése után szerződtette a Népopera, ahol a Tengerész Kató című operettben szerepelt, már mint Hajnal Hajnalka, de a várt átütő siker elmaradt. Ezután Pozsonyban, Debrecenben szerepelt. Férjhez ment dr. Halmos Géza miniszteri tanácsoshoz, aki megalkotta számára a Honthy Hanna művésznevet. 1916-tól a főváros különböző színházaiban - Vígszínház, Revü Színház, Blaha Lujza Színház, Király Színház, Belvárosi Színház - kapott szerződést.

1922-ben, a Bajadér című Kálmán Imre-operett Király színházi előadásán mérte össze tudását, tehetségét a kor ünnepelt, nála 14 évvel idősebb primadonnájával, Fedák Sárival. Neve ettől kezdve vált igazán ismertté Budapesten.

1925-27-ben és 1949-től a Fővárosi Operettszínház tagja volt, bár igazán csak egyes szerepekre szerződött. Prózai színházakban is sikerrel szerepelt, de ő elsősorban az operett és a daljáték műfajának volt vezető énekese, évtizedeken át ünnepelték mint primadonnát. Igazi sztár volt a színpadokon, otthon és külföldön egyaránt hatalmas sikert aratott képességeivel és egyedi hangfekvésével.

A második világháború után Gáspár Margit szerződtette a Fővárosi Operettszínházhoz a már jóval 50-en túli primadonnát. Operettek átdolgozásával (Csárdáskirálynő, Luxemburg grófja stb.) kreálták számára a ,,grande dame" szerepkört, egy-egy korábbi szerepet felnagyítva (Mme Fleury, Cecília).

Honthy csak a színháznak élt; ezt magánélete megsínylette, mindhárom férje megélte ezt a tényt. Még 70 éves korában is énekórákra járt, és 80 éves születésnapján is fellépett még egyszer. Filmen keveset játszott, 1941-ben a Régi nyárban korábbi színpadi sikerét elevenítette fel, szerepelt a Déryné (1951), a Díszelőadás (1955) és mint az operett múzsája, a Bástyasétány '74 című alkotásokban.

Legnagyobb sikerét a szintén számára átírt "Csárdáskirálynő" Cecíliájaként aratta, akinek szerepét évtizedeken át játszotta. A többször is felújított operettet nem lehetett levenni a műsorról, külföldön is turnéztak vele. A moszkvai fellépés színháztörténeti eseménnyé vált: az egyébként is operett kedvelő moszkvaiak körében hatalmas sikert aratott, s Nyikita Hruscsov pártvezető egy Moszkvics-autóval fejezte ki hódolatát.
A primadonna szinte minden jelentős operett főszerepet eljátszott. Fényes Szabolcs neki írta a "Maya" címszerepét, Lajtai Lajos "Három tavasz" című operettjét jutalomjátékként kapta, az életét játszhatta el a háromgenerációs szerepben. Ragyogó színpadi jelenség volt, magas fokú mesterségbeli tudással és színészi képességgel, lénye betöltötte a teret.

Egész életén át hihetetlen önfegyelemmel csak a színházra, a fellépésre koncentrált, legendák szólnak belső keménységéről és szigoráról.

Hetven éves korában is ének-, és táncórákra járt, s még nyolcvan évesen is fellépett egyszer, természetesen a Csárdáskirálynőben. Utánozhatatlan, ahogy az édeskés mese és a keserű valóság közötti hangulatot kifejezte, ahogy eljátszotta az operettes stílust, miközben ironizálva kikacsintott, megteremtve az álom és a valóság közötti harmóniát. A mindenkori politikai hatalom támogatta a műfajt és kiváló képviselőjét, mert feledtetni tudta a hétköznapokat, a közönség esténként tombolt.

Nevét alapítvány és a Honthy Hanna-díj őrzi, amit nem sokkal halála előtt alapított. Ritkaság, hogy ezzel nem a pályatársakat segíti, hanem elismerésben az részesülhet, aki árva, illetőleg intézeti vagy állami nevelt gyermekek nevelésére hivatott intézménynél áll alkalmazásban és hivatásszeretetével pótolni tudja a szülői gondoskodást, a család és az otthon melegét, s és tevékenységével nagyban elősegítette a rábízott gyermekek sikeres pályaindítását.
 
 
1 komment , kategória:  2014.Kincsestár, évford., műv.  
73. születésnapján köszönthetjük ma Fellegi Ádám Liszt Feren
  2014-12-30 21:50:51, kedd
 
  73. születésnapján köszönthetjük ma Fellegi Ádám (1941. december 30.) Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművészt. Az ezredforduló utáni koncertjein mindig szöveggel kíséri a zeneszámokat, amelyekben részben ismerteti a zenei mű hátterét, alkotóját, vagy a hozzá kapcsolódó érdekességeket, részben pedig hangulati bevezetők ahhoz, hogy a mű élvezetét teljesebbé tegyék. 
 
0 komment , kategória:  2014.Kincsestár, évford., műv.  
149 éve született Joseph Rudyard Kipling irodalmi Nobel-díja
  2014-12-30 21:47:54, kedd
 
  149 éve született Joseph Rudyard Kipling (1865. december 30. - 1936. január 18.) irodalmi Nobel-díjas angol író és költő. Napjainkban leginkább gyermekeknek szóló műveiről ismert, melyek között leghíresebb A dzsungel könyve. 
 
0 komment , kategória:  2014.Kincsestár, évford., műv.  
67. születésnapját ünnepli ma Forgács Gáborszínész, humorist
  2014-12-30 21:44:13, kedd
 
  67. születésnapját ünnepli ma Forgács Gábor (1947. december 30.) magyar színész, humorista, szinkronszínész. Elsősorban vígjátékokban lép fel, a tévében főként kabarékban és szórakoztató műsorokban látható. A szinkronhangja hallható az animációs rajzfilmekben, sorozatokban és filmekben is. 
 
0 komment , kategória:  2014.Kincsestár, évford., műv.  
40 éve született Zsédenyi Adrienn, azaz Zséda EMeRTon-díjas
  2014-12-30 21:42:56, kedd
 
  40 éve született Zsédenyi Adrienn, azaz Zséda (Pápa, 1974. december 30.) EMeRTon-díjas magyar énekesnő, színésznő. Első debütáló szólóalbuma 2002-ben jelent meg Zséda címmel.

Szentesen, a Horváth Mihály Gimnázium irodalom-dráma tagozatán tanult. 15 éves korától Sík Olga tanárnőnél tanult énekelni, majd három színházban (Arany János Színház, Független Színpad, Krétakör Színház, Új Színház) mutatta meg színészi képességeit. Hét évig tanult hegedülni és a művészi pálya mellett a Nyugat-magyarországi Egyetemen szerzett diplomát, mint szociálpedagógus.

2000-ben ment férjhez dr. Takács Szabolcshoz, aki egy gyógyszerforgalmazó cégnél dolgozik tudományos munkatársként. 2007. szeptember 27-én pedig megszületett első gyermekük, Nimród.

Zenei karrier
Cotton Club Singers (1994-2001)
1994-ben Szűcs Gabriellával, Kovács Péterrel és László Boldizsárral alapították meg együttesüket, amellyel első két évben a belvárosi Cotton Club nevű szórakozóhelyen énekeltek. Később többek között a Budai Parkszínpadon és a Budapest Kongresszusi Központban is felléptek. Az együttesnek Adriennel hat év alatt öt nagylemeze jelent meg. 2001-ben kilépett a 2009-ben megszűnt formációból és azóta a White Chocolate nevű zenekar mellett szólókarriert folytat.

Szóló karrier
Zséda 2001-ben kilépett a zenekarból és azóta szólókarriert folytat. Washingtonban a magyar delegáció képviseletében fellépett a Folger Shakespeare Library-ban rendezett magyar esten melynek műsorát Tabányi Mihály kísérte.

Első debütáló albuma 2002-ben jelent meg Zséda címmel, melynek producere Rakonczai Viktor lett, akivel a Kőbányai Zenei Stúdióban osztálytársak voltak. Az album elérte a aranylemez minősítést.

Az album egyik legsikeresebb dala és egyben első nagyobb siker a Valahol egy férfi vár volt, amely három hétig vezette a VIVA televízió slágerlistáját.

Adrienn első albumának kiteljesedését meghozó Mennem kell tovább cimű sikerballadájával folytatta.

2003 őszén útjára indul a Szeress most! című szappanopera az RTL Klub-on, aminek főcímdalát énekli. Ez a szám hatalmas áttörést és országos ismertséget hozott neki. Három hétig vezette a VIVA Chart listáját is.

2004-ben jelent meg Adrienn második albuma Zséda-Vue címmel. Az albumról több sikeres kislemez is megjelent, többek között: Motel, Mindhalálig mellettem vagy az Újhold. Ez volt első olyan albuma, amely elérte a platinaminősítést.

2005-ben jelent meg első karácsonyi albuma Ünnep címmel, amely szintén elérte a platinaminősítést. Az albumról az A szürke patás című számból készült videoklip, mely máig is kedvelt karácsonyi dal lett Magyarországon.

2007-ben Létray Ákos felkérte az akkor első gyermekét váró Adriennt egy duettre a Valahol című számhoz. A dal 2007-ben a VIVA TV slágerlistáján elérte az első helyet, éves zenei összesítésében a második, egyben az első magyar dal lett. A duett több mint 40 héten át szerepelhetett a Mahasz Top 40 rádiós slágerlistán így talán Adrienn eddigi legnagyobb sikere lett.

2008-ban jelent meg Zséda negyedik albuma Rouge címmel. Az album első kislemeze a Fekete rúzs, amely a VIVA TV slágerlistáján elérte az első helyet.

Az Rouge album következő kislemeze az És megindul a Föld, 2009 legjátszottabb hazai dala lett.

2009. május 28-án a Papp László Budapest Sportarénában adott telt házas koncertet a varázslatos énekesnő. A műsor közel 15 éves pályafutásának keresztmetszete volt, valamennyi nagy slágere, legkedvesebb dalai hangzottak el az Arénában, és persze a legfrissebb, a Rouge album legjobbjai sem maradhattak ki a repertoárból.

2011 őszén 5. albuma előfutáraként megjelent a Legyen úgy című dala, amely azonnal közönség siker lett.

2012 nyarán újabb dallal jelentkezett, melynek címe Más világ. 2012 őszén jelent meg 5. stúdióalbuma "Ötödik érzék" címmel.

2013 tavaszán megjelent a Dance című dala. 2013 őszén új videoklippel jelentkezett, amely a Hétköznapi mennyország című dalához készült.

2014 őszén megjelent a Hány percet élsz című dala.
 
 
0 komment , kategória:  2014.Kincsestár, évford., műv.  
63 éve született Yvonne Elliman színésznő, énekesnő
  2014-12-29 21:02:24, hétfő
 
  63 éve született Yvonne Elliman (1951.12.29) színésznő, énekesnő akit a Jézus Krisztus, szupersztár című film Mária Magdolnájaként ismerhetünk. 
 
0 komment , kategória:  2014.Kincsestár, évford., műv.  
Ma 42 éves Jude Law BAFTA-díjas színész, producer
  2014-12-29 21:00:28, hétfő
 
  Ma 42 éves Jude Law (1972. december 29.) BAFTA-díjas angol színész, producer. Anna Karenina, A leleményes Hugo, Aviátor, A tehetséges Mr. Ripley... 
 
0 komment , kategória:  2014.Kincsestár, évford., műv.  
76. születésnapját ünnepli Jon Voight színész, rendező
  2014-12-29 20:57:18, hétfő
 
  76. születésnapját ünnepli Jon Voight (1938. december 29.) amerikai színész, rendező. 1961-ben debütált a Broadwayon. A színész 1969-ben hívta fel magára a figyelmet az Éjféli cowboy című filmben nyújtott alakításával. A Hazatérés című filmért 1978-ban megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. A 22-es csapdája, Szemtől szemben, Mission Impossible.... 
 
0 komment , kategória:  2014.Kincsestár, évford., műv.  
     1/187 oldal   Bejegyzések száma: 1869 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 245 db bejegyzés
e év: 2699 db bejegyzés
Összes: 34965 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 815
  • e Hét: 2480
  • e Hónap: 44864
  • e Év: 790486
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.