Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Ruhátlan szegény
  2017-01-14 00:04:20, szombat
 
  Keresztes Szent János aranymondásai

Ruhátlan szegény

A ruhátlan szegényt fel szoktuk öltöztetni. Hasonlóképpen az Isten is a tisztaság és boldogság ruhájába öltözteti azt a lelket, amely mentes minden kívánságtól, akarástól és nemakarástól (ami nem Istenre vonatkozik).
 
 
0 komment , kategória:  Sz - Keresztes Szent János  
Semmi és minden
  2016-07-16 19:47:18, szombat
 
  Link
Keresztes Szent Jánost a Todo y Nada (minden és semmi) doktorának is nevezik.

Tanítása ugyanis két kulcsszón alapszik: semmi és minden.

Ahhoz, hogy az emberi lélek elérje Isten közelségét, a mindent, semmivé, azaz szabaddá kell válnia mindentől, ami ebben gátolja. Nem csak a bűnökről és bűnre vezető alkalmakról van itt szó, hiszen feltételezi, hogy a lélek az ilyen ,,durva természetű iszaptól" már régen megtisztult. Ahhoz azonban, hogy valaki elérje az Istennel való egyesülést, lelki tehetségeiben (emlékezet, értelem, akarat) további tisztulásra van szüksége. Istennek ugyanis az egész ember kell. Ezt a tisztulást szolgálja az érzéki rész aktív és passzív éjjele, majd az értelem sötét éjszakája. Az élő szeretetláng c. művében, melyet a szakértők az egyházi misztikus irodalom legkiválóbb remekének tartanak, Keresztes Szent János azokat a csodálatos hatásokat is bemutatja, amelyeket az Istennel való benső egyesülés hoz létre a lélekben.

Keresztes Szent János nevét is, életét is a kereszt fémjelzi, a szenvedés misztériuma. Az általa gyakorolt hősies önmegtagadás azonban nem mazohizmus, hanem szeretetből fakadó belső sürgetés. Az aszkézis nem cél, csupán eszköz ahhoz, hogy aki a csúcs felé igyekszik, megtarthassa az egyenes irányt, ne térjen le se jobbra, se balra. Aki a Mindent el akarja érni, annak semmihez sem szabad ragaszkodnia, sem anyagi, sem szellemi, sem lelki javakhoz. A szabadságnak pedig nagy ára van: a lemondás szenvedéssel jár. Azonban annak, aki Istent szereti, a szeretet erőt ad, hogy a legnagyobb szenvedést is készséggel, sőt örömmel elviselje.
,,Istenem, Te nem veszed el tőlem többé azt, amit egyszer nekem ajándékoztál egyetlen Fiadban, Jézus Krisztusban, akiben megadtál mindent, amit csak kívánhatok. Ezért örvendezem, amikor arra gondolok, hogy nem késel, ha én várakozom.

Miért késlekedsz oly sokáig, amikor szívedben most azonnal szeretetheted Istent?

Enyém az ég, és enyém a föld, enyémek az emberek, enyémek az igazak, enyémek a bűnösök. Az angyalok enyémek, az Istenanya enyém, minden az enyém. Maga Isten is az enyém és értem van.
Mit kérsz tehát még és mit keresel, lelkem?

Minden a tiéd és minden érted van. Ne állj meg kevésbé fontos dolgoknál, ne elégedj meg Atyád asztaláról lehulló morzsákkal.

Lépj ki önmagadból, légy büszke dicsőségedre. Rejtőzz el abban, élvezd, és elnyersz mindent, amit csak szíved kér."

(Keresztes Szent János: Az Istenbe szerelmes lélek imája)


Olvass tovább: http://www.karmelitakolostor.hu/szentjeink/keresztes-szent-janos/Link

 
 
0 komment , kategória:  Sz - Keresztes Szent János  
Keresztes Szent János művei
  2016-07-16 15:33:48, szombat
 
  Keresztes Szent János műveit olvasva sokan tévedésbe esnek. Felületesen nézve az írásait, az a vélemény alakul ki bennük, hogy a szerző a Misztikára akarja elvezetni olvasóit. Pedig semmi sem áll tőle olyan távol, mint ez. Nagyon is jól tudja, lépten nyomon hangoztatja is, hogy a Misztikában az Isten kezdeményez. Vannak esetek, amikor minden előzetes felkészültség nélkül, egy bűnös emberben is megvalósítja a misztikus élményt. Majdnem mindenkinek az életében voltak olyan váratlan és mély istenélmények, amikor szinte érezte az Isten közelségét, s maga sem tudta, hogy mit kezdjen a szokatlan élménnyel.

A misztikus elhivatottság "általános" útja nagyon is feltételezi a lélek aszketikus felkészültségét. Azt, hogy a lélek mentes legyen a szándékos bűnöktől, valamint a komoly törekvést Krisztus követésére és az erények gyakorlását. Az ilyen embereket szokta Isten meghívni a Vele való egyesülésre.
Keresztes Szent János hangsúlyozza is, hogy műveit nem az utca emberének szánta. Olvasóinál feltételezi, hogy komolyan törekszenek az életszentségre. A Karmel kezdeti időszakában, a kemény és imádságos életben nem voltak ritka jelenségek a rendkívüli misztikus kegyelmek: látomások, elragadtatások, vagy az, hogy valaki hangokat hallott. Műveiben ezért is akart útmutatást adni rendtársainak, hogy hogyan viselkedjék a lélek, akit a jó Isten ezen az úton akar vezetni, mit kell tennie, hogy ne gördítsen akadályt az isteni Vezető elé. De arra is figyelmeztet, hogy milyen óvatosnak kell lennie a léleknek, nehogy hamis misztika áldozatává váljon. Az ördög erre a területre is be tud lopózni. A Szent határozott tanítása az, hogy a Gonosz áldozatai elé tudja varázsolni az Úr Jézus, a Szűzanya, a szentek és angyalok alakját is. A világosság angyaléként jelenik meg, hogy rontó tevékenységét álcázza. A misztika Doktora abban is segítségünkre akar lenni, hogy meg tudjuk különböztetni a lelkeket.

A nagy misztikusok általában erősen elrejtőzni akaró, visszahúzódó emberek voltak. Szenvedtek, amikor a jó Isten nyilvánosság előtt bocsátott rájuk valamilyen misztikus élményt. Az Egyház sem vitte utcára a Misztikát. Nem csinált belőle vásári komédiát. Keresztes Szent János, aki maga is nagy misztikus volt, élesen elítélte azokat a gyóntatókat és lelkivezetőket, akik rendkívüliségek keresésére bíztatták, fütötték vezetetteiket. Még Ávilia Szent Teréznek is nagy elégtételt adott, amikor az ilyenekről számolt be gyónásaiban.

Írásaiban sokat hangoztatja, hogy egyetlen jócselekedet vagy az alázatosság sokkal több hasznot jelent a lélek számára, mint sok rendkívüli misztikus jelenség. Ám az olyan misztikusnak ható élmény, amely nem növeli az istenszeretetet és az alázatosságot, nem Istentől való. Ma, amikor újdonságokra-éhes korunk a misztikus jelenségek és a szellemvilág felé fordul, nagy segítségül szolgálhat Keresztes Szent János tapasztalata és útmutatása. ez teszi műveit ma is időszerűvé.
 
 
0 komment , kategória:  Sz - Keresztes Szent János  
Aki szerelmes Istenbe
  2016-01-14 19:30:30, csütörtök
 
 
LinkAki szerelmes Istenbe, nem követel sem hasznot, sem jutalmat, hanem csak azt kívánja, hogy elveszítse önmagát és minden dolgot az ő szeretetéért.

Keresztes Szent János

 
 
0 komment , kategória:  Sz - Keresztes Szent János  
A szívemben fénylett
  2015-12-18 23:24:04, péntek
 
  Nem volt sem kalauzom, sem világosságom, kivéve azt, amelyik a szívemben fénylett, ez a világosság biztosabban vezérelt engem, mint a déli napfény, arra a helyre, ahol az várt rám, aki tökéletesen ismer.

Keresztes Szent János
 
 
0 komment , kategória:  Sz - Keresztes Szent János  
Keresztes Szent János imája
  2015-01-28 08:04:07, szerda
 
  LinkÉn Uram, Istenem, nem vagy te távol senkitől, aki maga el nem távolodik tőled. Minden pillanatban szerethetlek, azért minden az enyém: Isten az enyém és minden az enyém, ha szeretek.

Ó Isten, boldogságos szeretete, de kevesen ismernek téged! Aki nyomodra rátalált, megtalálja nyugodalmát. Minden üdvösségemre válik, én Istenem, ha benned lakozom. Itt már minden a tiéd és semmi sem az enyém.

Ó én Istenem, mily boldogító a te jelenléted! Én legfőbb javam, oly kegyes vagy hozzám, hogy egyesülsz velem, jegyeseddé választod lelkemet. Hogy is lehetnék vidám, ha nem nyugodnám benned! Uram, borzadok enmagamtól, kérlek ne hagyj egyedül soha.


Amen

(Keresztes Szent János imája)
 
 
0 komment , kategória:  Sz - Keresztes Szent János  
Kilencedik gondolat
  2014-07-05 23:16:54, szombat
 
  A felebarátunk üdvösségére irányuló vágy a lelki életből és a szemlélődésből fakad; mivel ugyanis ezt nekünk a Szabályunk teszi életcélunkká, magától értetődően kötelez bennünket arra és megparancsolja nekünk, hogy igyekezzünk felebarátunk előrehaladása és üdvössége érdekében buzgólkodni.Link

A mi rendi Szabályunk ugyanis vegyes és összetett életet ír nekünk elő, amennyiben felöleli mindkettőt, mind a működő, mind a szemlélődő életet. Ezt választotta az Úr is a maga számára, mivel ez a legtökéletesebb, s azok a szerzetesrendek, amelyek ezt az életmódot választják és gyakorolják, ebből a szempontból tekintve a legtökéletesebbek.
Meg kell azonban jegyezni, hogy mikor ő így beszélt és ezeket mondta, akkor még nem lett volna célszerű ezeket az eszméket tágabb körben terjeszteni, mert még igen csekély számban voltak a szerzetesek, s ezek az eszmék nyugtalaníthatták volna őket. Sőt inkább az ellenkezőt kellett hangsúlyozni, míg csak meg nem szaporodtak.

Keresztes Szent János

Forrás: http://juandelacruz-ocd.blogspot.hu/ Link
 
 
0 komment , kategória:  Sz - Keresztes Szent János  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 328
  • e Hónap: 1859
  • e Év: 1859
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.