Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Mutasd meg nekik Máriát
  2017-09-19 20:58:55, kedd
 
 

LinkA mai nap szentje: CAMPOROSSOI SZENT FERENC /1804 - 1866/
- Szent XXIII. János pápa avatta szentté 1962-ben.

Erről a kapucinus testvérről azt beszélik, hogy ha segítséget kértek tőle, gyakran küldte az illetőt a közeli Szűz Mária templomba, és hozzátette:
- ,,Mondd meg az Istenanyának azt is, hogy én küldelek téged, én, az Ő kis szolgája!"

***
Keltegetni szeretnéd te is a lelkeket?
- Mutasd meg nekik Máriát, a fényes Hajnalcsillagot!

Bíztatni szeretnéd te is a magasba törőket?
- Mutasd meg nekik Máriát, a napba öltözött Asszonyt!

Gyámolítani akarod te is a kicsinyeket?
- Mutasd meg nekik Máriát, a gondoskodó Anyát!

Segíteni szeretnél még ott is, hol már ember nem segíthet?
- Mutasd meg nekik Máriát, a mi hatalmas Pártfogónkat!

 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szentek  
A szentek közbenjárása, a mennyek országa a földön
  2016-11-17 23:28:25, csütörtök
 
  Link
Gyorshívógombok hétköznapi gondjainkban: a szentek

Elvesztetted a kulcsod? Jó lenne egy nagyot nevetni? A katolikusok tudják: a szentekhez mindig bizalommal fordulhatnak. Hétköznapjainkban segítséget nyújtó tippek Theresa Aletheia Noble FSP nővértől.

A szentek közbenjárása azonban nem mágikus recept vagy valamiféle varázsige. A szentek közbenjárása kapcsolat. Közösség (communio). Barátság. A mennyek országa a földön.

Ha egy üzenetet el akarsz juttatni édesapádnak, aki egy másik államban él, a szomszédjában élő nővéredet hívod, hogy adja át apukátoknak az üzenetedet? A hatékonyság iránti igényünk esetleg azt mondatja velünk: de miért nem közvetlenül az apukádat hívod?

Az biztos, hogy hívhatjuk Istent bármikor, bármilyen ügyben. Mindig figyel ránk. A mennyek országa azonban egy nyüzsgő hely, tele szentekkel; nem csupán Istenről szól, és rólad - hanem a közösségről. Lecke ez: tudunk-e bízni a szentek ,,egyességében"? A szentek segíteni szeretnének nekünk, és Isten megengedi ezt nekik, mert ők a mi mennyei családunk .

Theresa nővér megosztott néhány tippet, ő maga kikhez szokott fordulni segítségért a hétköznapokban.

Amikor parkolóhelyet szeretnének találni, sokan Cabrini anyához (Cabrini Szent Franciska) fordulnak - Theresa nővér például Domonkos-rendi papoktól tanult egy erre vonatkozó mondókát. A domonkosok állítják, hogy ez mindig hatásos, azonban Theresa nővér ilyen esetekben Szent Pál közbenjárását szokta kérni - minden ilyen helyzet jó lehetőség, hogy kapcsolatba lépjünk kedvenc szentünkkel, és megnyíljanak életünk hétköznapjai az ég felé.

Amikor anyámasszony katonájának érzed magad, kérd Pio atya közbenjárását - javasolja Theresa nővér. Amikor nem érzel elég bátorságot magadban, fordulj egy karakán szenthez. Padre Pio mindig szókimondó volt, nem egy szégyenlős kis ibolyavirág. Theresa nővér szerint ez tuti tipp.

Ha át szeretnél menni egy fontos vizsgán, fordulj Copertinói Szent Józsefhez - akinek sok küzdelmet jelentett a tanulás, de végül minden sikerült neki, mert az imádság révén átjárta őt az isteni bölcsesség. A másik szent, aki szakavatott ezen a területen, az Alexandriai Szent Katalin: olyannyira művelt volt, hogy már 15 évesen legyőzött ötven pogány filozófust egy vitában.

Ha viszont egy jó nevetésre vágysz, Néri Szent Fülöp öt keresd - ő mindig örömet és vidámságot árasztott a körülötte élőkre.

És végül: Máriához fordulj bizalommal minden szomorúságban, keserűségben; amikor megbántottak, esetleg mérges vagy, és arra lenne szükséged, hogy érett felnőttként tudj reagálni egy helyzetben. Mária A Szent, par excellence. Mária A Közbenjáró, par excellence. Amit Mária, Isten anyja hall, azt Fia is hallja (Jn 2,1-11) . És számíthatunk rá, hogy segítségünkre siet a legnehezebb időkben is.

Forrás és fotó: Aleteia.org

Magyar Kurír
(vn)

 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szentek  
Szent Lénárd élete a ma embere számára is üzenetértékű
  2015-11-06 08:32:42, péntek
 
  Mielőtt tovább görgetnél egereddel, kérjük állj meg egy pillanatra, szeretnénk megosztani, hogy miért is van szükségünk a szentek életével foglalatoskodnunk, Jézus szeretetének megismerésére és a vele való egyesülésre törekvés során:

Link


*
Szent Lénárd élete a ma embere számára is üzenetértékű, a szenvedést ismerő és gyógyító egykori remete csodatettei utat mutathatnak, közbenjárását kérve mindenki közelebb kerülhet Istenhez.
*
1. Istennél való közbenjárását kérhetjük imával, szövetséget köthetünk vele, és meg lehet kérni, hogy telepedjen le közénk. ,,Szükségünk van a tudatra, hogy Istennél olyan emberek képviselnek minket, akik mint mi, saját magukon tapasztalták meg az élet bajait. Az emberek egymás iránti együttérzése válik ezen a módon érthetővé"
*
2. Szent Lénárd segíthet akkor is, ha elmélkedünk életéről ,,Ha legendáival foglalkozunk, megnyílik szívünk Isten számára, elkezdünk hinni abban, hogy ő a mi szenvedéseinket is megváltoztathatja, és hogy ezt meg is fogja tenni. A legenda nemcsak egy elmúlt történést mutat meg nekünk, a jelenünknek szól, annak, hogyan bánjunk a gondjainkkal, nehézségeinkkel, fájdalmainkkal, és hogy miként tudjuk azokat odatartani Istennek"
*
3. A Szent Lénárd-segítségkérésnek harmadik útja, a zarándoklat. ,,A zarándokhelyeket az emberek újra és újra különleges erő helyeként tapasztalják meg. Egy ilyen hely segít, hogy bizalommal telve forduljunk Istenhez"
*
Elhangzott a gyergyóremetei Szent Lénárd-templom búcsúján
Link


Életéről itt olvashatunk részletesen: Link

 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szentek  
Krisztus átalakítja gyarló testünket
  2015-11-02 21:05:33, hétfő
 
  Antiochiai Szent Anasztáz püspök szónoklataiból

(Oratio 5, de Resurrectione Christi, 6-7. 9: PG 89, 1358-1359. 1361-1363)

Krisztus átalakítja gyarló testünket

Krisztus azért halt meg és támadt fel, hogy halottnak, élőnek Ura legyen (Róm 14,9). De Isten nem a halottak Istene, hanem az élőké (Mt 22, 32).

Tehát a halottak, akik felett a feltámadt Krisztus uralkodik, többé már nem halottak, hanem élők. Azért Ura az élőknek, hogy éljenek és többé már ne féljenek a haláltól, miként a halálból feltámadt Krisztus többé nem hal meg (Róm 6,9).

Így, akiket Krisztus feltámasztott és a romlástól megszabadított, többé már halált nem látnak, részesednek majd Krisztus feltámadásából, ahogy Krisztus is részese volt az ő haláluknak.

Hiszen azért jött el a földre, hogy összetörje az érckapukat, és a vas-zárakat összezúzza (vö. Iz 45,2; Zsolt 106, 16), és hogy életünket a romlásból önmagához felemelje, és a szolgaság helyett szabadságot ajándékozzon nekünk.

Ezért, ha a jelen üdvrendet még most sem látjuk tökéletesnek - hiszen az emberek még mindig meghalnak és testük az enyészetben porrá lesz -, ez mégse legyen hitetlenségünk okozója. Az említett eljövendő javakat zálogként már most is magunkban hordozzuk az emberi nem zsengéje, Krisztus által. Általa jutunk a magas mennybe, és vele együtt foglaljuk el helyünket. Ő magával együtt vitt fel bennünket a dicsőségbe, amint Pál apostol tanítja: Krisztusban vele együtt feltámasztott minket, és vele együtt maga mellé ültetett a mennyben (Ef 2,6).

Mindezek beteljesedését azonban csak akkor érjük el, amikor elérkezik az Atyától előre meghatározott idő. Akkor majd levetjük a fejletlen gyermekállapotot, és eljutunk keresztény nagykorúság tökéletességére (vö. Ef 4,13). Úgy látta jónak az örök Atya, hogy megerősödjék bennünk a tőle kapott hivatás, és többé már vissza ne essünk az eredendő gyermek állapotába.

Mivel pedig az Úr szellemi testben támadt fel, hiszen mi mást akarna mondani Pál apostol, amikor a testről ezt tanítja: érzéki testet vetnek el, szellemi test támad fel (1 Kor 15, 44), ezért az előttünk járó Krisztus dicsőséges átalakulását követi a mi átalakulásunk is.

Az Apostol itt arról írt, amit nagyon jól tudott, hogy Krisztus által az egész emberi természet sorsa megváltozik, hiszen ő átalakítja gyarló testünket, hogy azt megdicsőült testéhez hasonlóvá tegye (Fil 3,21).

Ha tehát ez az átalakulás a testnek szellemivé való változása, akkor a megdicsőült test Krisztus megdicsőült testéhez lesz hasonló, mert szellemi testtel támadt fel Krisztus; amit elvetettek dicstelenségben (vö. 1 Kor 15, 43), azt ő dicsőségesre változtatta át.

Krisztus saját testében az emberi természet első zsengéjét vitte a mennyei Atyához, de majd az egész mindenséget oda fogja vezetni. Hiszen ezt megígérte, amikor így szólt: Én pedig, ha majd fölemelnek a földről, mindenkit magamhoz vonzok (Jn 12, 32).
 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szentek  
Mindenkiben van jó, amit Istentől kapott
  2015-03-03 22:26:22, kedd
 
  "Mindenkiben van jó, amit Istentől kapott. De mindenkinek vannak hibái is és igen nehéz a javításuk. Hányszor határoztuk el a javulást és vádoljuk magunkat ugyanazokkal a hibákkal, és megígérjük, hogy megjavulunk, de ugyanazok maradunk. Viseljük el ezért mások gyengéit is türelemmel."

(Szent Arnold Janssen)

LinkSzent Arnold Janssen (1837-1909)

Arnold Janssen egyházmegyés papból lett szerzetes. 1875-ben alapította az Isteni Ige Társaságát (verbiták), mely ma az Egyház egyik legnagyobb missziós szerzetesrendje.

Érdekesség, hogy - akárcsak Lisieux-i Szent Teréz - Arnold atya sem volt soha misszióban; a Szentlélektől kapott sugalmazás alapján döntött a rendalapítás mellett. Mivel Németországban nem volt lehetősége elindítani a szerzetesrendet, ezért a szomszédos Hollandiában található Steyl-ben egy kocsmából kialakított épületben alapította meg az első missziósházat, melynek megnyitására 1875. szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján került sor. Néhány évvel később megalapította a rend női ágát is, a Szentlélek Szolgálóleányai rendet, illetve az Örökimádó Nővérek társaságát.

Arnold atya élete és tevékenysége először is az imádság alapvető jelentőségére mutat rá. Állandóan Isten akaratát kereste, és Jézus felhívását élte: ,,Keressétek először az Isten országát és az Ő igazságát. Minden más hozzá adatik nektek." (Mt.6,33) Intenzív Isten keresése kitágította látókörét. Éberré tette, hogy figyeljen az idők jeleire. Az adódó lehetőségeket villámgyorsan lemérte, de a döntésre mindig kivárta a legkedvezőbb pillanatot. Állhatatos volt.

Szent Arnold apró növése és kissé darabos személyisége egyre inkább megmutatják, hogy az Isten szereti a világ szemében látszólag gyenge, jelentéktelen embereket.

,,Aki a hit terjesztésén fáradozik, és ebben segít, nemcsak a saját lelke üdvét mozdítja elő, hanem sokakét. Mert itt nemcsak a megtérőkre kell gondolni, hanem azok utódaira is."

 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szentek  
Zarándokká kell válnunk, hogy elmehessünk bárhová
  2015-02-01 23:57:04, vasárnap
 
  "Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat ebben az életben, zarándokká kell válnunk, hogy elmehessünk bárhová, ahol Urunkat szolgálhatjuk."

Xavéri Szent Ferenc

LinkTöbbi hónap: Link
 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szentek  
Zarándokká kell válnunk, hogy elmehessünk bárhová
  2015-02-01 23:57:02, vasárnap
 
  "Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat ebben az életben, zarándokká kell válnunk, hogy elmehessünk bárhová, ahol Urunkat szolgálhatjuk."

Xavéri Szent Ferenc
 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szentek  
Kapisztrán Szent János ünnepére
  2014-10-27 02:15:06, hétfő
 
  A KATONAI ORDINARIÁTUS KÖRLEVELE KAPISZTRÁN SZENT JÁNOS ÜNNEPÉRE
2014, október 23


,,A bátorság nem a félelem hiánya, hanem annak fölismerése,

hogy van fontosabb dolog is a félelemnél." (Zsaruvér c. film")Az Egyház ízlése és belső logikája szerint nem kedveli a forradalmakat. Az Újszövetségben Jézus szavai alapozzák meg azt a meggyőződést, hogy nincsen hatalom itt a földön, csak Isten tudtával és akaratával, ami a hívő embernek lehet áldás és kereszt, éppen ezért engedelmesen elfogad. A ,,szellemi szabadságharcosoknak" ez nem szimpatikus álláspont, hiszen számukra sem a földi, sem a mennyei hatalomnak való engedelmesség nem elfogadható, mégis ez a mai ünnep, a ,,forradalom és szabadságharc", illetve Kapisztrán Szent János mennyei születésnapjának ünnepe, jó kiindulópont lehet mindennek megértéséhez és belátásához.

Az Újszövetség meggyőződése szerint ,,Nincs hatalom, csak Istentől; amelyek pedig vannak, azokat Isten rendelte" (Rómaiaknak írt levél13,1), Jézus szavain alapulnak, Aki azt mondta: ,,Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené." (Máté evangéliuma22,21). Éppen ezért az Egyház mindig is tiltotta a ,,zsarnokgyilkosságot" (pedig milyen kézenfekvő megoldásnak tűnne), ugyanakkor, ha már kész egy helyzet, a ,,forradalom", vagy fölkelés az igazságtalansággal, és így az istentelenséggel szemben, akkor a hívőnek állást kell foglalnia. Pilinszky János fogalmazza meg ezt frappánsan a Címerem című versében: ,,Nekünk magunknak muszáj végül is / a présbe kényszerülnünk. Befejeznünk / a mondatot." A ,,cselekvő hit" (vö.:Tesszalonikaiaknak írt I. levél1,3).

Kapisztrán Szent János, a tábori lelkészek védőszentjének alakja, roppant ellentmondásos, és munkássága nem felelne meg a ,,politikai korrektség" jelen normáinak, mégis fontos része a mai ünnep keresztény értelmezésének. 1956-ban idealista és tiszta emberek lelkesedése teremtette és éltette a forradalmat. A ,,józanok" akkor is látták, hogy nincs realitása az ,,egérnek az elefánttal" szemben, és inkább menekültek, vagy passzívak maradtak. A hívő emberek azonban Istenből merítik bátorságukat, a Szentlélek ajándékát, az ,,erősség lelkét", amivel helyt tudnak állni nem csak a saját ügyeikben, hanem egyetemesebb, a közösséget érintő válságokban is. Kapisztrán Szent János - egy innen egyértelműnek és egységesnek látszó korban, és társadalomban - élére állt egy olyan keresztes háborúnak, mely a ,,józan megítélés" szerint eleve vesztésre volt ítélve, amiben még maga a hadvezér, Hunyadi János sem hitt, és ő mégis győzelemre vitte. A ,,növekedést Isten adja" (Korintusiaknak írt I. levél3,7), a ,,siker" nem szakrális kategória, Isten Országának szempontjából nézve, nem jelent semmit. A szabadságharc elbukása, a nándorfehérvári-diadal utáni 150 éves török megszállás - Szent Bernát szavaival élve: ,,quid hoc est in aeternitatem" - mi is az Örökkévalósághoz képest.

A hívő ember mindent Istenre vonatkoztatva szemlél, így más következtetésre jut, mint a ,,politikai ész" (bár nem hagyja azt figyelmen kívül), ezért tud lelkesedni. Kapisztrán Szent János és az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepe egymást világítja meg. A lelkileg szabad, és akarata ellenére le nem igázható ember, a lelkiismeretét (és nem az érdekeit) követve képes hősies - vallásos nyelven fogalmazva, érdemszerző tetteket - végrehajtani. Ezt ünnepeljük ma.

Kapisztrán Szent János minden tábori lelkész védőszentje. Ha olvasunk hadinaplókat, háborús visszaemlékezéseket, akkor látjuk, hogy milyen elképesztő tere van a halál közelében a lelkiismeretnek, a bűnbocsánatnak, az Isten Irgalmába vetett reménynek. A tábori lelkészek ezt képviselték Kapisztrán Szent János idejében, és az óta is. Nem leszólva és még csak nem is méricskélve bárkit, de mégis árulkodó, hogy néhány éve, amikor a Magyar Honvédségen fölmérték az egyes szolgálati ágak elfogadottságát, akkor a Tábori Lelkészi Szolgálat az utolsó előtti helyen végzett: az emberek nehezen készülnek föl a ,,határhelyzetekre", pedig a ,,présbe" mindenkinek bele kell kényszerülnie. Kívülről nem ítélkezhetünk, Isten sem ítélkezik, mindenkit a saját lelkiismerete ítél meg. 56-ban a barikád mindkét oldalán voltak áldozatok, s ha a meggyőződésüket követték, akkor - keresztény szempontból - hősök, mártírok voltak. Kapisztrán seregében sokféle ember, sokféle szándékkal harcolt, csak úgy, mint 56-ban. Voltak, akiknek az áldozatát elfogadta az Isten, voltak, akiknek időt adott, vagy, mert még dolguk volt, vagy, mert időt kaptak, hogy ,,rendezzék a számlájukat".

A Szentírás szerint ,,mindegyikünk magáról ad majd számot Istennek" (Rómaiaknak írt levél14,12), így senki sem bújhat el a ,,parancsra tettem", vagy a ,,korszellem" mentegetőzése mögé. Állást kell foglalnunk korunk dolgaiban, a ,,nyolc boldogság" (Máté evangéliuma 5,3-12) és a ,,szeretethimnusz" (Korintusiaknak írt I. levél13,4-8) szellemében, az evangéliumi normák szerint, és ,,befejeznünk a mondatot".

Jézus azt mondja tanítványainak, így nekünk is: ,,Nem tudjátok, milyen lélek lakik bennetek" (Lukács evangéliuma9,55). A történelem, ami már megtörtént, és az, amit most élünk, önismeretre vezet. A spanyol polgárháború után járta a mondás: ,,Franco ellen könnyebb volt". Valóban, a látható ellenség ellen (törökök, szovjetek) könnyebb volt harcolni, összefogni, mint ma, amikor a gonoszságnak - úgy tűnik - nincs arca, pedig most is nyomul, terjeszkedik, öl és a szabadságunkra tör, és megbabonázza a lelkiismeretünket. Ezért kell a történelem tanulságait levonni, a hősökre tekinteni, és kérni a szentek közbenjárását.

A krízis helyzetekben még az ostoba ember is beláthatja, hogy a segítség egyedül Istentől jöhet, még akkor is, ha belehalunk, mint Kapisztrán Szent János a győzelembe, a forradalom mártírjai a vereségbe, de áldozatuk nem volt hiábavaló. Nekünk is meg kell hozni a magunk áldozatait nem csak önmagunkért, hanem egyetemesebb eszményekért, a lelkiismeretünk szerint, és kérni Isten irgalmát!

Forrás: Katolikus Tábori Püspökség Link

 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szentek  
Ne hidd, hogy elegendő...
  2014-09-16 02:02:31, kedd
 
 


Link

Ne hidd, hogy elegendő...

az olvasás - áttüzesedés nélkül,
a szemlélődés - áhítat nélkül,
a kutatás - csodálkozás nélkül,
a figyelem - ujjongás nélkül,
a szorgalom - jámborság nélkül,
a tudás - szeretet nélkül
az igyekezet - kegyelem nélkül,
az átélés - isteni bölcsesség nélkül.
Töltsön el Isten kegyelme,
légy alázatos, jámbor,
az öröm olajával felkent!
Légy az Isteni Bölcsesség szerelmese!
Égessen a vágy, hogy Istent
magasztald, csodáld és ízleld!

Szent Bonaventura
 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szentek  
Férj a feleségnek
  2014-09-01 08:22:20, hétfő
 
  "Ha a feleségednek tanácsot adsz, mindig kezdd azzal, hogy elmondod, mennyire szereted őt. Semmi sem fogja őt ilyen jól meggyőzni, hogy elfogadja szavaid bölcsességét, mint az, hogy őszinte törődésből beszélsz hozzá.

Mondd meg neki, hogy meg vagy győződve, hogy a pénz nem fontos, és hogy csak a rablók szomjaznak rá állandóan, hogy őt jobban szereted az aranynál. És valóban, egy intelligens, diszkrét, vallásos fiatal nő többet ér a világ összes pénzénél. Mutasd meg neki, hogy értékeled a társaságát és tartsd többre az otthonlétet a kintlétnél.Link

Dicsérd őt barátaid és gyermekeid társaságában. Imádkozzatok együtt otthon és járjatok templomba; ha hazaérkeztek, kérdezzétek egymást az olvasmányok és az imák jelentéséről. Ha szegénység övez benneteket, emlékezzetek Péterre és Pálra, akiknek több dicsőség jutott mint bármely királynak vagy gazdagnak, bár életüket éhségben és szomjúságban töltötték.

Emlékeztessétek egymást, hogy az életben semmitől sem kell félni, csak attól, hogy megsértitek Istent. Ha ilyen a házasságotok, tökéletességetek versengeni fog a legszentebb szerzetesekével."

(Aranyszájú Szent János a házasságról c. beszédéből részlet)Link
 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szentek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 26 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 152
  • e Hét: 3162
  • e Hónap: 10436
  • e Év: 276457
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.