Belépés
kicsoda57.blog.xfree.hu
"Ne menj előttem! Lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem! Lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom!!!" Sz Jné
1957.08.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Korallszigetek tünnek el
  2011-02-08 03:55:47, kedd
 
  Elsorvadnak a tengerek legszebb területei


2010. 11. 09., 8:39 | [origo]
Ez a cikk 92 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék:korall, korallzátony, pH-érték, elsavasodás, tengervízEgyre kevesebb értelme lesz könnyűbúvár-utazásokat szervezni a 21. század második felében a korallszirtekhez. Elsavasodnak az óceánok a levegő emelkedő szén-dioxid-szintje miatt, és ez gátolja az amúgy is veszélyeztetett korallok szaporodását, a korall-lárvák beágyazódását.

Korallzátony

Ajánlat
Fehéredik és kipusztul a hawaii korall
Megfeneklett tankerhajó fenyegeti az ausztrál Korallzátonyt
Fagyasztással mentenék meg a korallokat
A korallszirtek hangja vezeti haza a kiskorallokat
Pusztul a Föld legnagyobb korallvilága - kép
OK.hu
Háromnegyedével, pontosabban 73 százalékkal kevesebb új korall alakul ki a 21. században a korábbi helyzethez képest az elsavasodó tengervíz miatt. A savasodást a légkörben felhalmozódó szén-dioxid okozza.

A savasabb tengervíz egyaránt gátolja a virágállatok szaporodását és a korall-lárvák beágyazódását - ez a végkövetkeztetése a Miami Egyetem végzős hallgatója, Rebecca Albright által vezetett kutatócsoportnak. Korallkutatásaik eredményeit az amerikai tudományos akadémia közlönye, a PNAS folyóirat mutatta be.

A csoport azt vizsgálta, milyen hatással van a savas kémhatású tengervíz a Karib-tenger leginkább elterjedt korallfajra, az Acropora palmatára. A kutatás eredményei szerint a savas hatás megzavarja a korallok szaporodását, és a virágállatok nehezebben regenerálódnak, mint korábban.

Ha a fiatal virágállatok nem tudnak a korábbi szinten szaporodni, az azért fontos probléma, mert a korallszirteket amúgy is erősen veszélyezteti a kifehéredés: az egyre melegebb tengervízben kilökődnek a szirtek színét adó algák. A koralltelepek létét ezen túl a hurrikánok, különböző betegségek és a víz egyre romló minősége, azaz szennyezettsége fenyegeti - közölte a PNAS-ban megjelent tanulmány egyik társszerzője, Chris Langdon, a Miami Egyetem tanára.

Az Acropora palmata nagyon fontos szirtépítő korallfaj, egykoron a legelterjedtebb volt a trópusi korallszirteken. Az utóbbi évtizedekben azonban populációi annyira lecsökkentek, hogy a fajt az Egyesült Államok hatóságai veszélyeztetettnek nyilvánították.

"Az óceánok elsavasodását a tengerbiológus szakma a korallszirteket egyre inkább fenyegető veszélynek tekinti. A mi kutatásunk az elsők között dokumentálta azt, hogy milyen hatással van a víz pH-értékének eltolódása a korallszirtek megújulására" - mondta Rebecca Albright.

A tengervíz pH-értéke azért tolódik el a savas kémhatás irányába, mert a víz egyre több szén-dioxidot vesz fel a levegőből. A tengervíz megszokott pH-értéke 8 (egy nullától 14-ig tartó skálán), amely enyhén lúgosat jelent a semleges állapotot jelző 7-es szinthez képest (7-es a desztillált víz vagy az emberi vér pH-értéke).

 
 
0 komment , kategória:  Ausztrália 2011.  
Ausztália árviz,veszélyei
  2011-02-08 03:55:20, kedd
 
  Veszélyezteti a Nagy-korallzátonyt is az ausztráliai árvíz

011. 01. 11., 6:00 | [origo]
Címkék:Queensland, Nagy-korallzátony, korallok, árvíz, korallzátonyMár a Nagy-korallzátony koralljait is veszélyeztetik a pusztító áradások Ausztráliában. Az áradás műtrágyát is tartalmazó vize a tengeri teheneknek és a teknősöknek is árt.


Ajánlat
Megfeneklett tankerhajó fenyegeti az ausztrál Korallzátonyt
Elsorvadnak a tengerek legszebb területei
Fehéredik és kipusztul a hawaii korall
OK.hu
A Fitzroy és a Burnett folyók áradásával mérgező, műtrágyával fertőzött víz jut a tengerbe, amely a korallok mellett bizonyos tengeritehén-fajok és teknősök egészségét is veszélyeztetik - közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF). A tengerbiológusok szerint a korallok elhalhatnak, ezt követően pedig fehér mészkő marad hátra utánuk. Bár a korallsziget képes rendbe jönni, ez a folyamat akár száz évig is eltarthat a korallok ellenálló-képességétől függően

Ausztrália Queensland államában jelenleg az ötven éve tapasztalt legsúlyosabb áradások dúlnak. Mivel az esőzés tovább folytatódik, az árvíz további településeket fenyeget. Ez történt például a Brisbane-től nyugatra fekvő Dalby városában. Az ott lakókat kiköltöztették, mert újabb elöntés fenyegeti a kisvárost, pedig a település házai már száradásnak indultak a két héttel ezelőtti árvíz visszavonulása után.

A Nagy-korallzátony a Föld legnagyobb zátonya. Hossza mintegy kétezer kilométer, területe 34,4 millió hektár - így űrfelvételeken is jól látható. Gyakorlatilag háromezer korallzátony és mintegy kilencszáz, kisebb-nagyobb sziget csoportosulása, melyek a part vonalát nagyjából követve körülbelül azonos távolságra esnek a szárazföldtől.

A zátonyrengeteg rendkívül kedvelt turistalátványosság, gazdag élővilága miatt 1981 óta a világörökség része. (Itt fedezték fel többek között a világ legkisebb gerinces állatát, a mindössze hét milliméter hosszú tömzsi csecsemőhalat.) A Nagy-korallzátonyt élővilága azonban pusztulóban van az óceánok elsavasodása, a vízszennyezés, a felmelegedés, a tengeri csillagok elszaporodása és a túlhalászat miatt. 
 
0 komment , kategória:  Ausztrália 2011.  
Ausztrál ház vizben
  2011-01-13 22:03:50, csütörtök
 
  2

 
 
0 komment , kategória:  Ausztrália 2011.  
Ausztrália tengerpartja
  2011-01-12 23:36:04, szerda
 
  A világ egyik legszebb tengerpartja


- kép[origo]|2010. 11. 02., 1:45|Utolsó módosítás: 2010. 11. 02., 7:49|Címkék:Ausztrália, népszerű tudomány, Tizenkét apostol sziklák, abrázió, tengerpart
eszközök:Ízlések és pofonok ide vagy oda, kevesen vitathatják, hogy a Tizenkét apostolnak nevezett, húsz-harminc emelet magas sziklák valóban lenyűgözőek Ausztrália tengerpartján. A látványos alakzatokat a hullámverés faragta ki.
Ausztráliában, Victoria állam tengerpartján vagyunk. A Tizenkét apostolnak nevezett, maximálisan 46 méter magas sziklák homokkőből és mészkőből állnak. A hatalmas szirteket a tenger hullámainak pusztító hatása, az abrázió formálta meg.


A hullámverés formálta látványos szirtek, amelyek a Tizenkét apostol nevű sziklaalakzat részei Ausztrália partvidékén. A kép nagyméretű változatának letöltése (Ray Boren)

A tornyok anyaga az egykor mélyebb tengerben rakódott le, főként a vízben élt lények meszes vázaiból. A lerakódott rétegek hosszú időn keresztül a vízfelszín alatt voltak, majd az utolsó jégkorszak utáni tengervisszahúzódással kerültek a felszínre. A hullámverés azóta is pusztítja őket, ma is évi néhány centimétert hátrál a part. A sziklák főleg a korábbi szerkezeti (tektonikus) törések mentén pusztulnak, így jöttek létre és különülnek el egymástól az egyes tömbök. Ha alaposabban megfigyeljük őket, láthatjuk, hogy a gyengébb anyagok alkotta rétegek erősebben pusztulnak, míg az ellenállóbbak lassabban kopnak, így kipreparálódnak - azaz keskeny rétegekként enyhén kiállnak a falból. További képek itt.

Képes ajánlatunk:

Autó méretű kavicsok gurulnak egy folyóban - kép
Gigantikus hegyárnyékot fotóztak a légkörön - kép
Pokoli vihar, labda méretű jégdarabokkal az USA-ban - kép
Hatalmas sötét sáv kel napnyugta után - rendkívüli kép készült a Föld árnyékáról 
 
0 komment , kategória:  Ausztrália 2011.  
Ausztrális az ürből
  2011-01-12 23:32:32, szerda
 
  Így fest az űrből az ausztráliai árvíz
2011. 01. 06.


, 15:55 | [origo]
Címkék:Ausztrália, Queensland, MODIS-rendszer, ASTER, műholdfelvétel, árvíz, TERRA műholdA növényzet vörösben, az árvíz közép- és világoskék színekben tündököl a NASA hamisszínes műholdfelvételén, ami az ausztráliai árvízről készült. Az áradás akkora területet öntött el Északkelet-Ausztráliában, mint Franciaország és Németország együttvéve.
Ajánlat
Ausztráliában 200 ezren küzdenek az árral
Százezreket fenyeget az áradás Ausztráliában
Ezer embert telepítettek ki Ausztráliában az áradás miatt
OK.hu
Elvágta a külvilágtól az árvíz Rockhampton városát Queensland szövetségi államban, Ausztráliában. A várost átszelő folyó, a Fitzroy tetőzését 9,4 méteres magasságúra várták, végül 9,2 méter volt a legmagasabb vízállás. A település polgármestere szerint a kármentesítés egy évbe telik - tudósít a Sydney Morning Herald.

A NASA hamisszínes űrfelvétele a Terra műhold ASTER berendezésével (a hőkibocsátást és hővisszaverődést érzékelő radiométerrel) készült január 5-én. A felső képen a város és közvetlen környezete látható, míg az alatta levőn a tágabb környék. A felvételen a fekete árnyékot vető felhők fehér, a növényzet vörös színekben látható. Az árvizet közepes kéktől a világoskékig terjedő színtartománnyal jelzi a felvétel. Az épületek kékesszürke, szabályos alakú foltokként jelennek meg - az utcahálózat jól láthatóan elkülöníti őket. A közeli felvételen látható, hogy a Fitzroy egyaránt kiöntött a nyugati és a keleti parton, de a nyugati részen súlyosabb a helyzet. A víz a város déli részét öntötte el.

A bekeretezett terület látható a fenti nagyításon. Rockhampton és környéke itt található a Google Maps térképén

Január 6-án, az újabb esők ellenére már elkezdett visszavonulni az ár az északkelet-ausztráliai városból. Az áradó folyók vize Franciaország és Németország együttes területének megfelelő nagyságú térséget öntött el Queenslandben. A Terra műhold MODIS-rendszerével készült alábbi felvételen jobban látható, mekkora területet öntött el a víz. A kép valós színeit infravörös felvétellel egészítették ki, mert így jobban látható a földfelszínt borító víz, illetve az, amiként az áradás édesvize a Korall-tengerbe ömlik.

 
 
0 komment , kategória:  Ausztrália 2011.  
Ausztrália video
  2011-01-12 23:27:45, szerda
 
  <object width="640" height="510"><param name="movie" value="http://videa.hu/flvplayer.swf?v=dNMARxyInu3R9dZH" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><embed width="640" height="510" src="http://videa.hu/flvplayer.swf?v=dNMARxyInu3R9dZH" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" /></object>
<a href="http://videa.hu/videok/zene/ausztralia-dNMARxyInu3R9dZH" title="Ausztrália">szólj hozzá: Ausztrália</a>
 
 
0 komment , kategória:  Ausztrália 2011.  
Ausztrália,elsüllyed hajó
  2011-01-12 23:24:17, szerda
 
  Elsüllyedt egy hajó az ausztrál partoknál, 27-en meghaltak


[origo]|2010. 12. 15., 8:48|Utolsó módosítás: 2010. 12. 15., 13:18|Címkék:Ausztrália, hajótörés, illegális bevándorlók, baleset
eszközök:Elsüllyedt egy illegális bevándorlókkal teli hajó hajnalban az Ausztráliához tartozó Karácsony-sziget partjainál. Az ausztrál hatóságok szerint legalább huszonheten életüket vesztették a balesetben, negyvenkét embert viszont sikerült kimenteni.
Elsüllyedt egy menekültekkel teli hajó szerda reggel az Ausztráliához tartozó Karácsony-sziget partjainál. A bárka szikláknak csapódott, és darabokra tört. Az ausztrál parti őrség eddig 27 holttestet emelt ki a vízből, de egyelőre nem tudni, hogy hányan lehetnek még a háborgó tengerben, mivel az utasok számáról nincs pontos információ. Az ausztrál hatóságok szerint 30 menekült sérült meg, közülük három embert életveszélyes sérüléseik miatt kórházban ápolnak.

A hajó utasai BBC szerint iráni és iraki illegális bevándorlók voltak. A rozoga hajó az után került bajba, hogy leállt a motorja, majd tehetetlenül sodródott a sziklák felé. Szemtanúk szerint szinte semmit sem tudtak tenni, amikor látták, hogy a heves hullámzás a szikláknak vágta a főként iráni és iraki menekültekkel érkező hajót.

Egy helyi boltos elmondta, hogy megpróbáltak gyorsan mentőmellényeket szerezni, és bedobálni a segítségért kiáltozó embereknek, de a szél visszasodorta azokat a partra
 
 
0 komment , kategória:  Ausztrália 2011.  
Ausztrál árviz 7.
  2011-01-12 23:17:57, szerda
 
  Ausztráliában 200 ezren küzdenek az árral[


origo]|2010. 12. 31., 8:26|Utolsó módosítás: 2010. 12. 31., 8:39|Címkék:Ausztrália, áradás
eszközök:Már csaknem 4 ezer embert kellett kiköltöztetni az Ausztrália keleti részét sújtó áradások miatt, de mintegy 200 ezer embert érint az árvíz, két várost evakuáltak, de több települést is elzárt a víz.
Ausztrália keleti részén már nagyobb terület van víz alatt mint Franciaország és Németország együttvéve, az áradás mintegy 200 ezer embert érint - számol be a BBC. Queensland államban házak és üzletek ezreit öntette el az áradat, Theodore és Condamine városát teljesen kiürítették, a helyieket a hadsereg helikoptereivel menekítették ki, szinte tenger öleli körbe a házakat. 22 települést teljesen elzárt a víz.

Már csaknem 4 ezer embert költöztettek ki az otthonából, a hatóságok 17 központot állítottak fel a kitelepítetteknek, ezekben csaknem ezer embert helyeztek el, de több ezren rokonokhoz vagy barátokhoz költöztek. A térségbe utazott Julia Gillard miniszterelnök is, aki dicséretesesnek tartja a bajba jutottak rugalmasságát, és közösségi szellemét. A meteorológusok szerint pénteken már nem várható újabb eső, de a térségben még nem vonult le az árhullám.


 
 
0 komment , kategória:  Ausztrália 2011.  
Ausztrália árviz 4.
  2011-01-12 23:13:24, szerda
 
  Százezreket fenyeget az áradás Ausztráliában


[origo]|2011. 01. 02., 9:51|Utolsó módosítás: 2011. 01. 02., 10:19|Címkék:Ausztrália, Queensland, árvíz, katasztrófa
eszközök:Megtalálták egy eltűntként nyilvántartott asszony holttestét az ausztráliai Carpentaria-öbölben. Ő az ausztrál áradások első halálos áldozata, de a hatóságok további két eltűntet is számon tartanak. Ausztráliában akkora területet borít víz, mint Franciország és Németország együttvéve.
Egy 41 éves nő az ausztráliai áradások első halálos áldozata. Az asszonyt kocsijával együtt sodorta el a víz az ország északi részén lévő Carpentaria-öbölben - írja a BBC. A rendőrök vasárnap találták meg az autót, benne a nővel és három gyermekével. A gyerekeket sikerült kimenteni, de az asszonyon már nem tudtak segíteni. Az árvíz több mint húsz ausztrál várost zárt el a külvilágtól, becslések szerint akkora területet öntött el a víz, mint Németország és Franciaország együttvéve. A hatalmas árvíz mintegy kétszázezer embert érint, a kormány szerint a károk több millió ausztrál dollárra rúgnak.
 
 
0 komment , kategória:  Ausztrália 2011.  
Mérgeskigyókat visz az ár
  2011-01-12 23:10:41, szerda
 
  Mérgeskígyókat visz az ár

az elöntött ausztrál településekre[origo]|2011. 01. 03., 9:24|Utolsó módosítás: 2011. 01. 03., 10:56|Címkék:Ausztrália, Queensland, Rockhampton, mérgeskígyó, árvíz
eszközök:A víz mellett a mérgeskígyókkal és a krokodilokkal is meg kell küzdeniük az elöntött ausztrál településeken élőknek. A legveszélyeztetettebb településekre repülőgéppel vittek ellenmérget.

Az áradással érkező mérgeskígyók fenyegetik az özönvízszerzű esőzések miatt elöntött ausztrál településeken élőket - írja a Telegraph. A brit lap szerint az egyik leginkább veszélyeztetett településre, Rockhamptonba repülőgépekkel szállítottak mérgeskígyók marása elleni szériumot, és figyelmeztették a lakosságot, hogy készüljenek fel: az áradással mérgeskígyók, pókok, sőt krokodilok is érkezhetnek.

A település alacsonyan fekvő részén lakó Barry Moessinger a lapnak azt mondta, hogy az elmúlt héten mindennap legalább 15 kígyót látott. "Sok az egér és a béka errefele, számítottunk rá, hogy jönni fognak a kígyók" - mondta.

A 77 ezer lakosú Rockhampton nagy részét már elöntötte a víz, és várhatóan hamarosan körülkeríti. A BBC tudósítása szerint a hadsereg repülőgépekkel szállított élelmiszereket a településre, ahol a polgármester szerint már a krokodilok is megjelentek.

Ausztrália keleti részén már nagyobb terület van víz alatt mint Franciaország és Németország együttvéve, az áradás mintegy 200 ezer embert érint - számol be a BBC. Queensland államban házak és üzletek ezreit öntette el az áradat, Theodore és Condamine városát teljesen kiürítették, a helyieket a hadsereg helikoptereivel menekítették ki, szinte tenger öleli körbe a házakat. 22 települést teljesen elzárt a víz. Az özönvízszerű esőzések okozta áradások szombat óta három halálos áldozatot követeltek Ausztrália különböző részein.
 
 
0 komment , kategória:  Ausztrália 2011.  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 12 db bejegyzés
Összes: 3058 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 157
  • e Hét: 2616
  • e Hónap: 6441
  • e Év: 146466
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.