Regisztráció  Belépés
ronix.blog.xfree.hu
"Ha élni akarsz, két karod legyen a híd, és szavad olyan, ami épít - de kell, hogy példa is légy hordozva mások terhét. Csapóné Ágoston Veronika
2008.06.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 259 
134 éve született „Coco” Chanel A divat nagyass
  2017-08-19 22:13:16, szombat
 
  134 éve született Gabrielle Bonheur ,,Coco" Chanel (Saumur, 1883. augusztus 19. - Párizs, 1971. január 10.) francia divattervező, a Chanel divatház alapítója, az haute couture, a francia elegancia és a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselője. A modern, felszabadult, elegáns és dinamikus nő szimbóluma.
Tartós divattá tette a rövid szoknyát, a ,,kis fekete ruhát", a csillogó kosztümékszereket és mindenekelőtt a világ legnépszerűbb parfümjét, a Chanel N°5-öt.
Meghatározó védjegyei közé tartozik a tweed anyagból készített kosztüm, a kamélia virág, a több soros gyöngyből készült kosztümékszerek és a bézs színű, fekete orrú lábbeli.

Nevéhez fűződik a modern divat megalapozása. Szabászati stílusát az egyedi, férfias vonású, letisztult, néhol tengerészek és katonák öltözetére emlékeztető stílusjegyek jellemzik.


"Fekete ruhája és fehér gyöngyei forradalmasították a nőt és a női öltözködést." (Christian Dior)
 
 
0 komment , kategória:  2017.KINCSEST, ÉVF., MŰV.  
60 éves Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-d.népdaléne
  2017-08-19 22:07:43, szombat
 
  60 éves Sebestyén Márta (Budapest, 1957. augusztus 19. -) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész.

Születése óta a zene bűvöletében él, édesanyja révén is, aki zenepedagógus - Kodály Zoltán egykori tanítványa. Különösen a népdalok világa ragadta meg, ezek előadásával már kislány korában felfigyeltek tehetségére.
Mára már világhírű művész, aki a legrangosabb koncerttermekben lép fel.
Állandó fellépő partnere a Bolya-Dongó duó, de gyakran szerepel Andrejszki Judittal, a Gryllus testvérekkel (Gryllus Vilmos, Gryllus Dániel), a Dűvő Együttessel, a Söndörgő Együttessel, a Vujicsics együttessel, Szamosi Szabolcs orgonaművéssszel is.

Korábban rendszeresen fellépett a Téka és a Muzsikás együttesekkel, gyakori koncertpartnere Sebő Ferenc, a magyar népzene másik élvonalbeli előadója és két lábon járó lexikona. Sebestyén Márta nevét külföldön is megtanulták kimondani: pár éve a világzene egyik jeles reprezentánsa, a Deep Forest együttes lemezén bukkant fel a neve - igaz, eredetileg az ő tudta nélkül. Az énekével készült dal, a Martha's Song megkapta a legrangosabb nemzetközi zenei elismerést, a Grammy-díjat is. A szerzői jogi vitát végül békés úton sikerült rendezni, Márta is kapott a díjjal járó szobrocskából, sőt annak jeléül, hogy szent a béke, az együttes világkörüli turnéján Budapesten ő is a színpadra lépett. Éneke felcsendült az Oscar-esővel jutalmazott Az angol beteg című filmben is, és persze rajta van a film zenéjét tartalmazó CD-n.

Számos magyar terület népdalait énekli, de előadói palettáján szerepelnek más népek dalai is, például bolgár, görög, szerb, horvát, japán, baszk, norvég. Az összes európai nép nyelvén énekel népdalokat.
Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodói ház is megismerhette általa a magyar népzene gyöngyszemeit.

Hazánk igazi kulturális nagykövete.
 
 
0 komment , kategória:  2017.KINCSEST, ÉVF., MŰV.  
154 éve született Gárdonyi Géza író, költő, drámaíró, újság
  2017-08-03 21:02:56, csütörtök
 
  " Inkább becsüljenek kevesebbre, és érjek többet."

154 éve született Gárdonyi Géza (eredeti nevén Ziegler Géza; Agárdpuszta, 1863. augusztus 3. - Eger, 1922. október 30.) író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja. A 19-20. századforduló magyar irodalmának népszerűségében máig kiemelkedő alakja. Korának sajátos figurája, egyik irodalmi körhöz sem sorolható tagja volt. Életműve átmenetet képez a 19. századi romantikus, anekdotikus történetmesélés és a 20. századdal születő Nyugat-nemzedék szecessziós, naturalista-szimbolista stíluseszménye között.

Műveinek egy része évtizedek óta az irodalmi olvasókönyvekben szerepel, történelmi regényei (Egri csillagok,1901; A láthatatlan ember,1902) szintén az irodalmi nevelés alapműveivé váltak. Ennek egyik magyarázata, hogy sok-sok elbeszélésének és regényének is gyermekek a hősei, illetve a gyermekkortól követi végig sorsát hősének, miközben a történet hátterét a magyar történelmi múlt meghatározóan fontos korszakai adják. Történelmi mű az Isten rabjai (1908) című regénye is.

Az Egri várban, a Füles bástyán alussza örök álmát az Egri csillagok halhatatlan szerzője.
 
 
0 komment , kategória:  2017.KINCSEST, ÉVF., MŰV.  
118 éve született Ernest Hemingway Nobel-díjas regényíró
  2017-07-21 14:39:19, péntek
 
  118 éve született Ernest Miller Hemingway (Oak Park, Illinois, 1899. július 21. - Ketchum, Idaho, 1961. július 2.) amerikai, irodalmi Nobel-díjas regényíró, novellista, újságíró. Az elveszett nemzedék jeles tagja.

"Ha vége szakad valaminek, akár rossz volt az, akár jó, mindenképpen űr marad a helyén. Ha rossz volt, az űr magától is megtelik. Ha jó, akkor csak úgy lehet megszüntetni, ha a helyébe az ember valami jobbat talál." (y)

Saját életének kalandjai adták legsikeresebb regényeinek témavilágát. Korai háborús kalandjaiból és tapasztalataiból építette fel első igazán világhíres regényét, a "Búcsú a fegyverektől"-t.

Életszemléletének alapja a tevékenység megbecsülése. Hirdette, hogy az eredménytelen munka többet ér a semmittevésnél. Ennek az erkölcsi értékelésnek legszebb példája terjedelmes elbeszélése: "Az öreg halász és a tenger".

Regényei
(1925) Tavaszi zuhatag (The Torrents of Spring)
(1926) Fiesta, a nap is felkel (korábban Különös társaság) (The Sun Also Rises)
(1929) Búcsú a fegyverektől (A Farewell to Arms)
(1937) Gazdagok és szegények (To Have and Have Not)
(1940) Akiért a harang szól (For Whom the Bell Tolls)
(1950) A folyón át a fák közé (Across the River and Into the Trees)
(1952) Az öreg halász és a tenger (The Old Man and the Sea)
(1962) ... (Adventures of a Young Man)
(1970) Szigetek az áramlatban (Islands in the Stream)
(1986) Édenkert (The Garden of Eden)
 
 
0 komment , kategória:  2017.KINCSEST, ÉVF., MŰV.  
Csongrádi Kata - NAPHIMNUSZ
  2017-07-21 14:32:59, péntek
 
 NAPHIMNUSZ

Szeress úgy, mint a Nap !
"A Napsugár nem kérdezi,
Hogy mennyit ér a fénye
A Napsugár nem kérdezi,
Hogy mit kap majd cserébe
A Napsugár nem mérlegel,
Csak tündökölve árad.
Simogat és átölel,
de nem kér érte árat.

Szeress úgy mint a Nap, feltétel nélkül
Úgy, mint a Nap, ami szívedből épül.
Úgy mint a nap, fényből születve
Úgy, mint a Nap, áldást teremtve.

Minden ember fénysugár,
a mindenségnek része
Azt hiszi, hogy porszem,
pedig a mindennek egésze.
Minden ember fénysugár,
egy a végtelennel.
Minden ember fénysugár,
de ebben hinni nem mer.

Szeress úgy mint a Nap, feltétel nélkül
Úgy, mint a Nap, ami szívedből épül.
Úgy mint a nap, fényből születve
Úgy, mint a Nap, áldást teremtve.
Szeress áldást teremtve!"

Csongrádi Kata
 
 
0 komment , kategória:  2017.KINCSEST, ÉVF., MŰV.  
Ma 70 éves Carlos Santana Grammy d. rockzenész és gitáros
  2017-07-20 22:39:40, csütörtök
 
  Ma 70 éves Carlos Augusto Alves Santana (Autlán de Navarro, Jalisco, Mexikó, 1947. július 20. -) Grammy-díjas mexikói latin rockzenész és gitáros.

Az ifjú Santana tizenöt évesen kezdett gitározni. Zenéjére a legnagyobb hatást a latin kultúra gyakorolta. 1967-ben az Egyesült Államok nyugati partjára, San Franciscóba költöztek. Már a költözés évében tagja lett az Azteca nevű zenekarnak.

Az 1960-as évek végén vált ismertté csapatával, a Santana Blues Band együttessel.

1982-ben és 2008-ban 300 ezer ember előtt koncertezett. Santana latin zenei hatásait ötvözte a west coast rockkal, így már a kifejezés feltalálása előtt is "fusion" zenészként működött. 1972-ben Santana John McLaughlin példáját követve spirituális jazz-fusion irányba indult el. 1976-tól kommersz rock- és tánczenei elemeket belesző dalaiba, ami máig védjegyévé számít. Gyakran dolgozik együtt más zenészekkel, és folyamatosan próbál új stílusokat felfedezni, melyekkel tovább fűszerezheti saját zenéjét is.
Santana nagyon letisztult és szenvedélyes gitáros, gitárjával olyan feszültséget képes teremteni, mint kevesen. Hangzása egyedi, játéka különös kifejezőerővel bír.

A rockzenész napjaink élő zenei ikonja. Összesen 38 lemezt adott ki, amelyekből világszerte 90 millió példányt adtak el.
Tíz Grammy-díj tulajdonosa, koncertjeit 100 millióan látták. Titka egyedülálló és azonnal felismerhető virtuóz gitárhangzásában rejlik, mely önmagában egyesíti a hagyományos és mai értékeket.


Link 
 
0 komment , kategória:  2017.KINCSEST, ÉVF., MŰV.  
Móra Ferenc idézet
  2017-07-19 21:15:59, szerda
 
 
"Szép volna az élet, ha minden ember csak fél olyan jó volna, mint amilyennek felebarátját szeretné."

Móra Ferenc
 
 
0 komment , kategória:  2017.KINCSEST, ÉVF., MŰV.  
138 éve született Móra Ferenc író, újságíró, muzeológus
  2017-07-19 21:14:03, szerda
 
  138 éve született Móra Ferenc (Kiskunfélegyháza, 1879. július 19. - Szeged, 1934. február 8.) író, újságíró, muzeológus, a ,,tiszteletbeli makói", a magyar ifjúsági irodalom talán legkiemelkedőbb alkotója.

A Szegedi Napló munkatársaként került Szegedre. A lapnak 1913-1919 között főszerkesztője volt, majd haláláig állandó munkatársa maradt. Ez volt jóformán az egyetlen hírlap, amelyik nem állt a világháborús propaganda szolgálatába.
1904-től a Somogyi-Könyvtár és a Közművelődési Palota tisztviselője, könyvtárosa volt, emellett a régészetre is szakosodott, ásatásokat végzett, 1908-ban a Múzeumok és Könyvtárak Országos Főfelügyelősége által szervezett régészeti tanfolyamot is elvégezte. Tömörkény István 1917-ben bekövetkezett halála után a múzeum igazgatója lett.

Móra Ferenc 1911 - 1920 között a Szeged szabadkőműves páholy tagja volt, számos tisztséget betöltött, avató beszédeket tartott és szabadkőműves verseket írt.

Komoly értéket jelentenek az Alföldön és főleg a Szeged körüli őskori településeken ásatással feltárt anyagokról szóló beszámoló jellegű tanulmányai: A kunágotai sírok (Régészeti tanulmány. Szeged, 1926).
Hírlapi cikkei, gondosan szerkesztett és tökéletes stilisztikai bravúrral felépített tárcái a szegedi Délmagyarország hasábjain jelentek meg. 1922-től a Világ c. liberális napilap munkatársa volt, majd annak megszűnése után a Magyar Hírlapban jelentek meg tárcái, az utóbbinak haláláig főmunkatársa volt.

Pályáját versírással kezdte (Az aranyszőrű bárány, elbeszélő költemény, Szeged, 1902; Szegénysoron, Szeged, 1905), később is írogatott verseket (Könnyes könyv, Budapest, 1920).

Elbeszéléseiben és regényeiben a parasztság kiszolgáltatottságának egyik legérzékenyebb ábrázolója volt. Szépprózáját kitűnő mesélőkészség, higgadt humor és az élőbeszédhez közelálló világos stílus jellemzi.

Mint publicista játékosan, ironikus irányban is bátran bírálta a Horthy-korszak társadalmi igazságtalanságait és visszásságait. Ennek adott hangot a Hannibál feltámasztása c. regényében, amely az író életében önállóan nem jelenhetett meg, csak 1955-ben adták ki Szegeden, azonban ez nem az eredeti teljes szöveg volt, hanem cenzúrázott változat, amely több mint 200 változtatást - természetesen nem az író szándékai szerinti változtatást - tartalmazott. 1956-ban Hannibál tanár úr címmel filmre vitték, szintén az akkori hivatalos kultúrpolitikai "irányelveknek" megfelelően.

1905-ben ismerkedett meg Szegeden Pósa Lajossal, aki az ifjúsági irodalom felé fordította érdeklődését.
1905-től Az Én Újságom c. gyermeklapba írt, 1922-ig több, mint ezer írása jelent itt meg. Ifjúsági művei, amelyeknek ihlető anyagát gyermekkori élményei szolgáltatták a magyar ifjúsági irodalom klasszikusává tették. Mély barátság fűzte Juhász Gyulához.
Művei több idegen nyelven is olvashatók.

Kincskereső kisködmön; Rab ember fiai; Aranykoporsó...csak néhány cím az író regényei közül.
Kedves történetei, eleven képei ma is megragadják az olvasó fiatalság fantáziáját.

"Az ember akkor öregszik meg, mikor mosolyog azon, amin valaha sírt, és nevet azon, amiért valamikor a fogát csikorgatta."
 
 
0 komment , kategória:  2017.KINCSEST, ÉVF., MŰV.  
1 éve hunyt el Somló Tamás énekes, basszusgitáros, dalszerző
  2017-07-19 20:57:48, szerda
 
  1 éve hunyt el Somló Tamás, (Budapest, 1947. november 17. - Budapest, 2016. július 19.) énekes, basszusgitáros, szaxofonos, dalszerző, artista és jogász. Legismertebb a Locomotiv GT énekeseként, és több sikeres dal szerzőjeként.


A magyar könnyűzene egyik legsokoldalúbb és legkedveltebb egyénisége volt. Tizennégy hangszeren játszott, továbbá, hogy pályafutása elején artistaként kereste kenyerét. Untermanként még Latin-Amerikát is bejárta, ami magyar zenész számára akkoriban elérhetetlen álom volt csupán. Később ő is zenésznek állt, a Non Stop együttesből csábították az LGT-be Frenreisz Karesz elárvult helyére.

A történet innentől mindenki számára ismert, Somló egyéni hangja, mozgása és nem utolsósorban dalai jócskán hozzájárultak a csapat sikeréhez. Mikor aztán egymásba belefáradva abbahagyták (akkor úgy tűnt, végleg), főként vendégzenészként szerepelt. Lusta ember lévén később csak három szólólemezre valót sikerült kipréselni belőle - negyedik lemeze koncertfelvétel -, viszont bárki hívta, ő nem mondott nemet.

Az egyik LGT-dal szövege így szól: Varsóban elveszett a Somló. Ez így is történt, és következményei is lettek: feleségül vett egy lengyel lányt, akitől aztán fia született. Amit még tudni érdemes róla: saját bevallása szerint is rettenetesen feledékeny volt, néha a kocsiban sem tudta, hová indult éppen, az meg teljesen mindennapos volt, hogy elfelejtette a dalok szövegét, és a közönséget kérte meg, hogy segítsenek neki. De nem röstelt ősz fejjel az iskolapadba sem beülni, 57 évesen meg is kapta diplomáját az ELTE jogi karán. Bátorságát mutatta az is, hogy három nagyfiú után vállalkozott ismét az apaságra. A most 15 éves Lili Velencében fogant, és a papa szemefénye volt.
 
 
0 komment , kategória:  2017.KINCSEST, ÉVF., MŰV.  
In memoriam-Somló Tamás
  2017-07-19 20:50:53, szerda
 
 In memoriam-Somló Tamás
Somló Tamás - Indulni kell...


Link
 
 
0 komment , kategória:  2017.KINCSEST, ÉVF., MŰV.  
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 259 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 252 db bejegyzés
e év: 3376 db bejegyzés
Összes: 30744 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 147
  • e Hét: 3041
  • e Hónap: 71050
  • e Év: 714225
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.