Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
A lélek hordozója az emberi szív
  2014-10-20 23:38:28, hétfő
 
  A beszéden túlmutatnak azok a tapasztalások, amit az ember a szívén keresztül érez. Hogy miért? Hát azért, mert ott legbelül találkozik az isteni és emberi. A szívén keresztül szól és érinti meg az embert az Isten. Az, aki elzárja szívét az Úrtól az nem részesül benne, de aki kitárja legbensejét előtte, ahhoz az Isten is betérhet Szentlelke által. A világosság csak tőle származik.

Minden ember a szív rezdülésein keresztül érzi az Úr jelenlétét és tudja őt továbbítani, közvetíteni az emberek felé a jóban. Isten szavait felfoghatjuk eszünkkel, de ha ezek nem jutnak el a szívünkhöz csak tudásunkat bővítettük, ami üressé teszi számunkra azt, ami értékes. Az összekötő kapocs a szeretetben és a tiszta szívben rejlik.Link

Azt mi emberek nem igazán tudjuk megmondani, hogy saját vagy más emberi szív tiszta-e, mert ennek eldöntése az Úrnál van, de azt igen, hogy saját szívünket tisztogatnunk kell, hogy az minnél inkább hasonlítson Isten elképzelésére és így képes legyen az ő befogadására. A megtisztogatott szíven keresztül jobban érezni Isten irányításait, mert a csalóka emberi szív homálya valamivel áttetszőbbé válik az Úr szavára, melyen keresztül ekkor még az ő fénye is átvilágíthat.

Mi emberek sokszor nem látunk jól, de ha az ész, a szív, a hit összhangban van az egyénnél és az Úr is úgy akarja, akkor igen, sőt a napnál is világosabban. Minden szép és jó, amit az Úr elképzelt. Ezért "Isten szavát nyitott ésszel és hívő szívvel kell befogadni", amint arra Ferenc pápánk is tanít. Azt, hogy kinek mit gondolt ki az Úr, azt egyedül csak az érzi meg, akit a feladatra megszólított, mert ez ott legbelül a lélek síkján, a szíven keresztül zajlik le, bontakozik ki, ott ahonnan minden emberi jónak forrása gyökerezhet.

Így senkinek nincs joga megszólni a másik életét, tetteit, beszédét, mert nem tudhatja a másik személyes, csak neki szóló, Istentől származó üzenetet. Olyan ez, mint amikor egy édesanya a harmadik gyermekét is várta, nagy reményekkel, szeretettel, mert tudta, érezte Istennek ezzel az élettel is terve van. Látta ugyan elképzelésében, de nem tudta mit, mert ez a tudás az Istennél volt.

A világ szemében, sokak szemében, már a harmadik gyermek is soknak számít. Jöhettek az édesanyját megszóló és elítélő rosszindulatú emberi szavak: - Minek az?; Miből tartja majd el?; Hogy lesz neki erre is ideje, pénze? De, az édesanya tudta, érezte Isten biztatását a szívén keresztül és lépett erőre kapva előre a beteljesedés felé, amikor majd magához ölelheti a várva-várt isteni ajándékot. És állítom nem tévedett.

Megérte, mert nincs annál nagyobb földi boldogság, mint amikor ez bekövetkezik. Mert lesz és volt: idő is, pénz is, lehetőség is, munka is becsületesen, minden anya számára. Miért? Mert Isten ezt is betervezte, elképzelte, akkor amikor az életre gondolt, mindnyájunk életére, mindennapjainkra, ügyes-bajos dolgainkra, történéseinkre. Csak eszünk, szívünk mellé még hitünk is kell. Bíznunk kell Istenben, és csakis benne, nem emberben, mert arra alapozni nagy dolgokat, Istennek tetszőeket, nem lehet, mert ingatag. Én is, más is.

Joggal kérdezhetjük életünk történéseiben hol a visszaigazolás Isten részéről? Hát a szívben, az ember legbelsejében, mert az Úr a szíven keresztül érezteti életünk minden pillanatának, eseményének, jó melletti elhatározásainknak értelmét a mérhetetlenül nagy boldogság érzését adva. Ez nem áldozat. Ez öröm, mert "azt tenni, ami jó és igazságos, sokkal kedvesebb az Úrnak, mint az áldozat" (Péld 21, 3). Aki az örömből táplálkozva cselekszik ne tudja azt magáénak, mert ilyenkor maga az Úr cselekszik, nem az ember. Mi az övé? Hát a boldogság, amit senki el nem vehet tőle, mert Istentől származik.

Nagyobb gazdagság ez, mint a világ összes kincse, tudománya, mert ez emberi érzékekkel is felfogható isteni jelenlét. Ezért bármilyen jó elhatározást, amit úgy érzünk Istentől származik nem szabad feladni, jöhet akármilyen kísértés, megszólás az emberek részéről, csak az Úr szavára kell figyelni, arra, amiből a tiszta öröm forrásozódott és követni kell azt. Megszólás, kísértés mindenkinek az életében van, akár munkahelyen, utcán, otthon, barátoktól, ellenségeskedőinktől, szomszédainktól és sorolhatnám a véget nem érő sort.

Ne erre figyeljünk! Hanem arra a belső hangra, ami a lélekből, a szívből szólít, irányít bennünket, mert az igazi boldogságot ez adja. Hallgatni rá mondhatni aranyat ér, de a valóság az, hogy ez annál többet! Életet, erőt, szeretetet az élethez, s akkor léphetünk mi is a beteljesedés felé. ...és, ha kérdezed az Úr válaszol: -Itt vagyok! Te joggal visszakérdezhetsz: -Hol, mert nem látlak? ő újra válaszol: -Itt vagyok a szíved belsejében, a lélekben, ott ahol a tiszta öröm forrása lakozik. Lehet nem olyan öröm az, amire épp most vágysz, hanem olyan, amilyet én adok, ami örök örömöt ad.

Mert mindenki élete az Úré, s ő életben tart és erőt ad mindenkinek azokhoz a tettekhez, amelyekre ő meghívta. Aki egyszer a jó útra tért az nem nézegethet vissza, hanem csak az Úr felé fordíthatja arcát, akitől ez az út is származik. Mindenki személyes felelősséggel tartozik az Istennek tetteivel, beszédével. Az irgalmas Isten ismeri rosszra hajló szívünket is, de oltalmával irányítja azt a jó felé, ha ráfigyelünk. A szív nem pihen soha, értünk dolgozik "mert szívem még éjjel is figyelmeztet" (Zsolt 16, 7b), mert általa "mindig szemem előtt lebeg az Úr, ő áll jobbomon, hogy meg ne inogjak" (Zsolt16, 8).

Tehát Isten szavát az egyházon keresztül a szív egyszerűségében találhatjuk meg, mert a szeretet a legegyszerűbb szívből jövő cselekedet: kicsi és nagy gazdagon osztogathatja, nem kell hozzá nagy tudomány. Isten titkos szándékait a szív mélységeiben keressük. Ezért Ferenc pápával együtt "Olyan szívet kérjünk, mint a nyolc boldogság szíve" és így törekedjünk lélekben szegényeknek, szomorúakat vigasztalóknak, szelídeknek, igazságot szomjazóknak, tiszta szívűeknek, békességben élőknek, igazságért üldözést türelemmel szenvedőknek lenni. Mindezt az Istenbe vetett szívbeli hit és az Istenre figyelő tiszta elme gondolatainak tettekbe való átültetésével örömmel és bizakodással tegyük.

Forrás: imalanc.ro Link
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Lélek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 36
  • e Hét: 36
  • e Hónap: 2787
  • e Év: 2787
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.