Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"És ha utad egyszer a végéhez ér, ne felejtsd el, hogy honnan jöttél!" Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Akár főzeléknek
  2017-07-11 07:26:06, kedd
 
  Akár főzeléknek, akár salátának nagyon kitűnő ízű és hasznos a zöldbab télire való elrakása. A legszebb, gyenge, szálkátlan zöldbabból szedünk egy nagy kosárra valót. Szépen meg kell a szálkájától tisztítani s a hüvelyeket egészben hagyni. Egy nagy fazék vizet felforralva, a buzgó víz felét öntsük a zöldbabra.

A forró lében forgassuk meg evőkanállal s az egész tömeget egyszerre rakjuk bele a forró vízbe és hagyjuk a tűzön, míg a bab teljesen megpuhul, de szétfőzni nem szabad.

Ha puhán, de egészben maradva megfőtt, borítsuk ki nagy szitára s ha a leve lecsurgott, rakjuk a babot tiszta 1-2 literes üvegekbe. Öntsünk rá jó sós, a bab levével hígított, de nem igen gyenge ecetet, öntsünk a tele üvegre kis olvasztott zsírt, úgy, hogy a bab levén felül ujjnyi vastag legyen.

Kössük le az üvegeket befőző celofánnal, forraljuk fel vízben, (dunsztolás, mint a gőzbefőtteknél) s tegyük hűvös, száraz helyre használatig. Ha télen elővesszük, kissé hideg vízben ki kell mosni. Főzeléknek a nyári használat szerint készítsük el.

Kedves Olvasóink hozzászólásai:

Fárr Jolán Sós vízben megfőzöm, üvegekbe rakom, jól meg ütögettem, hogy jó szorosan álljanak a paszulyok , ráöntöm a levet , majd kidunsztolom Évekig eláll ....1 kis csapott kávéskanál szalicil a végén (egy 10 literes fazéknyi mennyiség adagjához) ......még teszek úgy is , hogy egyszerre főzöm a vágott paradicsom , paprika , hagyma,cellerlapival ... ..ezt akár már kibontás után is lehet enni annyira jó.

Erzsike Selesztova Én csak így spájzolom el, gyenge sós vízben megfőzöm kiszedem üvegekbe a főzőlébe teszek ecetet felfőzöm és a paszulyra merem késhegynyi szalicilt lezártam tetejével lefelé fordítottam kb 5percre majd száraz dunsztba a főzőlé ne legyen nagyon ecetes az üvegaljára bors fűt másképp borsikafű én ha levest főzök belőle teszek még ecetet hozzá. Négy vedérel főztem be most tököt rakok be ugyan így.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
A zöldbableves
  2017-06-23 08:39:08, péntek
 
  A zöldbableves sok módon elkészíthető, mi most mutatunk három csodás receptet, amelyeket megéri kipróbálni!

Hozzávalók

60 dkg zöldbab,
1-1,5 dkg só,
2 dkg vöröshagyma,
1 kanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
3 dkg zsír,
4 dkg liszt,
kávéskanál csemege,
édes fűszerpaprika,
1,5 dl tejföl;
1-2 kanál ecet,
nyáron 1 db zöldpaprika,
1 középnagyságú paradicsom,
1,5 liter víz.
Zsír helyett használhatunk 4-5 dkg kockára vágott, füstölt szalonnát.

Elkészítés

Leves készítésére sárga hüvelyű, ,,cérna" nélküli vajbabot szerezzünk be. A zöldbab beszerzésénél 1-2 hüvelyt törjünk meg, ha pattanva törik, nem hajlik: friss. Az eltörésnél azt is ellenőrizzük, hogy nem szálkás-e. A hüvelyek ne legyenek rozsdásak, ne legyen kifejlődött szem bennük.

A zöldbab két végét éles késsel lecsípjük, az oldalakon levő esetleges rostos, szálkás részt lehúzzuk. Többször váltott vízben mossuk. Kezünkben egyszerre 6-8 hüvelyt összefogva, deszkára helyezzük és körülbelül 2 cm hosszúságú darabokra vagdaljuk. Forrásban levő vízbe főzzük be; ne tegyük egyszerre a vízbe, hanem apránként, mert a lehűtött víz soká forr fel, a bab ,,megedződik"; későn vagy egyáltalában nem puhul fel teljesen. Az utolsó részlettel főzzük bele a finomra vágott vöröshagymát, ne a rántásba tegyük. Ezután egyenletesen forraljuk, amikor félpuhára főtt, megsózzuk. Rózsaszínű petrezselymes, enyhén paprikás rántást készítünk, a teljesen felpuhult babot berántjuk, felforrásig kevergetjük, 6-8 percig forraljuk. A rántással egyidejűleg nyáron tegyünk bele egy megmosott, ki magvalt, karikára vágott zöldpaprikát és egy hámozott, vékonyan felszeletelt paradicsomot. Enyhén megsavanyítjuk és tejfölre tálaljuk. Sokan szeretik fokhagymás ízesítéssel a zöldbablevest. A fokhagymát péppé kaparva tegyük a levesbe, rántásba sohase. A fokhagymás bablevest rendszerint nem savanyítják és csipetkét főznek bele. Nyáron sűríthetjük habarással is, ilyenkor hidegen fogyasztható.

Mirelit zöldbableves

Hozzávalók

1/2 kg mirelit zöldbab,
a hozzávalók ugyanúgy, mint a friss zöldbabból készült levesnél.

Elkészítés

A mirelit-tartósítással előállított élelmezési anyagokat 1-2 órán át hideg helyen kiengedtetjük, a kiengedett anyagot 4 órán belül fel kell használni. A mélyhűtött zöldbabból készült leves és a friss zöldbabból készült leves előállítása között csupán annyi a különbség, hogy a zöldbab főzését hideg vízzel kezdjük; egyébként ugyanaz az eljárás.

Zöldbableves konzerv zöldbabból

Hozzávalók

1/2 kg-os zöldbabkonzerv,
1 dkg só,
3 dkg zsír,
3 dkg liszt,
1 kávéskanál finomra vágott vöröshagyma,
1 kanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
1,5 dl tejföl,
1- 2 kanál ecet,
esetleg 1 cikk fokhagyma,
1 /2 kávéskanál fűszerpaprika,
1 liter víz.

Elkészítés

Magyaros, petrezselymes rántást készítünk. A rántást hideg vízzel felöntve, simára keverjük, hozzáadjuk a konzervbab leszűrt levét és állandó kevergetéssel felforraljuk. Megízleljük, megsózzuk, 3-4 percnyi forralás után beletesszük a zöldbabot. Ha a zöldbab nincs feldarabolva, óvatosan egyenletes, 2 cm hosszúságú szeletekre vágjuk. A hozzáadott zöldbabbal 2-3 percig forraljuk, megsavanyítjuk és tejfölre tálaljuk. Ha fokhagymával is fűszerezzük, a péppé kapart fokhagymát a rántás felöntésekor adjuk hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Tencerede Taze Bezelye Yemegi
  2017-01-23 16:52:22, hétfő
 
 
Tencerede Taze Bezelye Yemegi


100 gr. darált marhahús
1/2 kg. borsó
2 paradicsom
1 hagyma
2 zöldpaprika
1 közepes burgonya
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál paprika paszta
Só és olívaolaj

az apróra vágott hagymát meg pirítom olajon , hozzáadom a darált húst is , együtt pirítom tovább
hozzáadom a paprikakrémet, borsót, burgonyát, . paprikát, paradicsomot, elkezdem főzni .
közben sóval és borssal ízesítem .
puhára főzőm és tálalom .
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Tallóztam
  2017-01-23 11:05:14, hétfő
 
 
Eksili Terbiyeli Köfte;


500 gr. darált-hús
3 csésze rizs
1 tojás
zsemlemorzsa
1 teáskanál bor
1 teáskanál menta
1 teáskanál só
olaj


2 kanál liszt
1 csésze petrezselyem, apróra vágott

2 tojás sárgája
1 citrom leve

a gombóchoz valókat jól összekeverem és kis gombócokat csinálok belőle.
olajon meg pirítom a gombócokat , utána megszórom liszttel, kevergetve pirítom egy kicsit még .
felöntöm kb : 1. 5 liter vízzel, sózom és borsozom .
puhára főzöm .
a tojássárgáját elkeverem alaposan , hozzáadom a citromlevet, s a levesbe öntöm , de óvatosan , fokozatosan .
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Tejleves
  2017-01-07 23:43:42, szombat
 
  1000 éves TEJ-LEVES recept, amit szinte senki nem ismer!

Tanyán születtem, a csaholci Vályi-tagban, a mai Cseh-tagban. Apám ott volt cseléd. Hatéves koromban én is annak mentem, annak adtak, csordás bojtárnak Turricsére. Egyetlen napot sem voltam iskolában. Messze laktunk a faluktól, nyolc-tíz km-re a legközelebbi tol. Bojtárkodás után visszakerültem a tanyára juhásznak. Háromszáz meddő juhval kicsaptak a csaholci erdő alá, az isten háta mögé. Rám csak a nagyon jó isten nézett, mert nagy család volt a mienk, anyám hetente csak egyszer jött ki hozzám. Hozott valamit, mikor mit: sütni való tököt, száraztésztát, tejet, kenyeret nagyon ritkán. A saját nyomorúságomban sok mindent megtanultam. Sütni-főzni is.

Tejlevest is tudtam főzni, otthon láttam anyámtól. A bográcsba előbb néhány csepp vizet öntöttem, hogy a tej, amit ráöntök ki ne fusson forralás közben. Amikor forrt, beletördeltem a száraztésztát, kb. egy félmaréknyit. Ezt otthon anyám reszelt tésztával csinálta. Néhány perc múlva megfőtt a tészta, kész volt a tejleves. Hozzávalók 2-3 személyre: 1 liter tej, félmaréknyi száraz- vagy reszelt tészta, só.

Megosztásokat köszönöm
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Gomba raguleves daragaluskával
  2017-01-03 21:57:57, kedd
 
 
Gomba raguleves daragaluskával

Hozzávalók:

1 csirkemellfilé
10 dkg csiperke gomba
4-5 szelet szárított vargánya
1 zöldhagyma
40 dkg vegyes zöldség
(sárgarépa, fehérrépa, zöldborsó, bármi)
petrezselyemzöld
lestyánlevél
1 paradicsom
0,5 paprika

bors
1 k olaj

Daragaluska:

1 közepes tojás
4 csapott k búzadara
pici só

Elkészítése:

A zöldhagymát és a paprikát apróra kockázzuk, a gombát és a többi zöldséget felszeleteljük. Olajon megdinszteljük a hagymát és a paprikát, majd hozzáadjuk a gombát, és a borsó kivételével a többi zöldséget. Kissé elkeverjük, majd rádobjuk a csíkokra vágott (vagy kockázott) csirkemellet. Aprított petrezselyemzöldet szórunk rá és a hús fehéredéséig kevergetve pirítjuk.

Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lestyánlevelet és a paradicsomot, majd vízzel felengedjük. Tartalék lángon főzzük. Ha a zöldségek és a hús is puha, beletesszük a zöldborsót, és közben elkészítjük a galuskát.

Daragaluska készítése:

A tojást szétválasztjuk, és a fehérjéből kemény habot verünk. Beletesszük a tojássárgáját, és kanalanként hozzákeverjük a búzadarát is. Közepes állagúra lazán összekeverjük, és 10 percet pihentetjük.

Egy kanalat belemártunk a forró levesbe, majd a galuskából kimérünk egy kanálnyit, és beleeresztjük. Minden galuska előtt mártsuk meg a kanalat, hogy ne ragadjon rá a galuska. Tartalék lángon kb. 5 percet főzzük még a galuskákat úgy, hogy 2-3 percre lefedjük a lábast.

Melegen tálaljuk.

Ha szeretnénk a levest másnapra eltenni, akkor a galuskákat érdemes külön vízben főzni. Ilyenkor szoktam tenni a főzővízbe egy kis ételízesítőt tenni.

Forrás: http://blog.keva.hu/recept/gombaragu-leves-
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Levesben főtt töltelék
  2016-10-10 12:26:38, hétfő
 
 
Levesben főtt töltelék

Töltelék:

-6 db száraz zsemlét vízbe áztatok és kinyomkodom; ehhez
-2 nagyobb fej vöröshagymát apróra vágok, zsíron, vagy olajon dinsztelem, a tűzről levéve belekeverek
-1 nagy csokor apróra vágott petrezselymet-langyosra hűtöm az egészet;
-6 egész tojást
-sót, borsot, ételízesítőt keverek a zsemléhez;
összekeverem a masszát (nem kell pépesre) és vagy folpackba,
vagy (egyszerűbb) zacskókba adagolom
és a levesbe teszem a főzési idő felénél.
Néha fordítok rajta, hogy átfőjön.
Magát a főtt tölteléket és a receptjét csak azért írtam le,
mert mi már azon a kérdésen is meglepődtünk,
amit az Unokaöcsénk lagzijában tettek fel a debreceni rokonok,
hogy mi az a töltelék? ???
Megállt a villa a kezünkben!
Ezt ki nem ismeri? És részletesen el kellett magyarázni,
miből és hogyan készül; hogy kóstolják meg nyugodtan,
nagyon finom; aminek a vége az lett,
hogy egy tányérkával még kértünk a konyháról,
mert azt mondták, ez volt a legjobb valami, amit eddig ettek.

Forrás: csontnelkul.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Tejleves
  2016-10-09 22:19:15, vasárnap
 
  1000 éves TEJ-LEVES recept, amit szinte senki nem ismer!

Tanyán születtem, a csaholci Vályi-tagban, a mai Cseh-tagban. Apám ott volt cseléd. Hatéves koromban én is annak mentem, annak adtak, csordás bojtárnak Turricsére. Egyetlen napot sem voltam iskolában. Messze laktunk a faluktól, nyolc-tíz km-re a legközelebbitől. Bojtárkodás után visszakerültem a tanyára juhásznak. Háromszáz meddő juhval kicsaptak a csaholci erdő alá, az isten háta mögé. Rám csak a nagyon jó isten nézett, mert nagy család volt a mienk, anyám hetente csak egyszer jött ki hozzám. Hozott valamit, mikor mit: sütni való tököt, száraztésztát, tejet, kenyeret nagyon ritkán. A saját nyomorúságomban sok mindent megtanultam. Sütni-főzni is.

Tejlevest is tudtam főzni, otthon láttam anyámtól. A bográcsba előbb néhány csepp vizet öntöttem, hogy a tej, amit ráöntök ki ne fusson forralás közben. Amikor forrt, beletördeltem a száraztésztát, kb. egy félmaréknyit. Ezt otthon anyám reszelt tésztával csinálta. Néhány perc múlva megfőtt a tészta, kész volt a tejleves. Hozzávalók 2-3 személyre: 1 liter tej, félmaréknyi száraz- vagy reszelt tészta, só.

Megosztásokat köszönöm.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Levesben főtt töltelék
  2016-09-15 10:23:48, csütörtök
 
 
Levesben főtt töltelék


Töltelék:

-6 db száraz zsemlét vízbe áztatok és kinyomkodom; ehhez
-2 nagyobb fej vöröshagymát apróra vágok, zsíron, vagy olajon dinsztelem, a tűzről levéve belekeverek
-1 nagy csokor apróra vágott petrezselymet-langyosra hűtöm az egészet;
-6 egész tojást
-sót, borsot, ételízesítőt keverek a zsemléhez;
összekeverem a masszát (nem kell pépesre)
Celofán papírba csomagoljuk,nem műanyag és nem folpakba
és a levesbe teszem a főzési idő felénél.
Néha fordítok rajta, hogy átfőjön.
Magát a főtt tölteléket és a receptjét csak azért írtam le,
mert mi már azon a kérdésen is meglepődtünk,
amit az Unokaöcsénk lagzijában tettek fel a debreceni rokonok,
hogy mi az a töltelék? ???
Megállt a villa a kezünkben!
Ezt ki nem ismeri? És részletesen el kellett magyarázni,
miből és hogyan készül; hogy kóstolják meg nyugodtan,
nagyon finom; aminek a vége az lett,
hogy egy tányérkával még kértünk a konyháról,
mert azt mondták, ez volt a legjobb valami, amit eddig ettek :)))

Forrás: csontnelkul.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Húsos-tejfölös zöldbableves
  2016-07-11 12:43:30, hétfő
 
  Húsos-tejfölös zöldbableves

Hozzávalók

A húsos alaphoz:
1 db csirkemell
1 db paradicsom
1 db erős paprika
1 db hagyma
1 gerezd fokhagyma

pirospaprika
majorana
bors
1 k sertészsír
A leveshez:
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
30 dkg zöldbab
1/2 db babérlevél
3 gerezd fokhagyma
A nokedlihez és a habaráshoz:
1 db tojás
liszt

1 doboz tejföl (kicsi)

Elkészítés

A felaprított hagymát egy kevés zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megmosott, szárazra törölt és felkockázott csirkemellet. Fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk majoranával.
Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát, végül meghintjük pirospaprikával, és felöntjük 1 dl vízzel. Fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára pároljuk.
Ezalatt megpucoljuk és feldaraboljuk a zöldségeket. Ha kész az alap, beletesszük a zöldségeket és a babér levelet, felöntjük vízzel, és kb. 20 perc alatt készre főzzük.
A tojásból egy kevés liszttel és egy csipet sóval nokedlit készítünk, majd beleszaggatjuk a levesbe. A tejfölt összekeverjük két kanál liszttel, majd merünk rá a leves főzőlevéből. Csomómentesre keverjük, és a leveshez adjuk.

Megjegyzés

Hús nélkül is nagyon finom.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2017.06 2017. Július 2017.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 163 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 38442 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2826
  • e Hét: 37027
  • e Hónap: 141934
  • e Év: 1077064
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.