Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
A lehetetlent is szabad lesz remélni; meglátod, hogy milyen érdekes lesz élni." (Szép Ernő) Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Tencerede Taze Bezelye Yemegi
  2017-01-23 16:52:22, hétfő
 
 
Tencerede Taze Bezelye Yemegi


100 gr. darált marhahús
1/2 kg. borsó
2 paradicsom
1 hagyma
2 zöldpaprika
1 közepes burgonya
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál paprika paszta
Só és olívaolaj

az apróra vágott hagymát meg pirítom olajon , hozzáadom a darált húst is , együtt pirítom tovább
hozzáadom a paprikakrémet, borsót, burgonyát, . paprikát, paradicsomot, elkezdem főzni .
közben sóval és borssal ízesítem .
puhára főzőm és tálalom .
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Tallóztam
  2017-01-23 11:05:14, hétfő
 
 
Eksili Terbiyeli Köfte;


500 gr. darált-hús
3 csésze rizs
1 tojás
zsemlemorzsa
1 teáskanál bor
1 teáskanál menta
1 teáskanál só
olaj


2 kanál liszt
1 csésze petrezselyem, apróra vágott

2 tojás sárgája
1 citrom leve

a gombóchoz valókat jól összekeverem és kis gombócokat csinálok belőle.
olajon meg pirítom a gombócokat , utána megszórom liszttel, kevergetve pirítom egy kicsit még .
felöntöm kb : 1. 5 liter vízzel, sózom és borsozom .
puhára főzöm .
a tojássárgáját elkeverem alaposan , hozzáadom a citromlevet, s a levesbe öntöm , de óvatosan , fokozatosan .
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Tejleves
  2017-01-07 23:43:42, szombat
 
  1000 éves TEJ-LEVES recept, amit szinte senki nem ismer!

Tanyán születtem, a csaholci Vályi-tagban, a mai Cseh-tagban. Apám ott volt cseléd. Hatéves koromban én is annak mentem, annak adtak, csordás bojtárnak Turricsére. Egyetlen napot sem voltam iskolában. Messze laktunk a faluktól, nyolc-tíz km-re a legközelebbi tol. Bojtárkodás után visszakerültem a tanyára juhásznak. Háromszáz meddő juhval kicsaptak a csaholci erdő alá, az isten háta mögé. Rám csak a nagyon jó isten nézett, mert nagy család volt a mienk, anyám hetente csak egyszer jött ki hozzám. Hozott valamit, mikor mit: sütni való tököt, száraztésztát, tejet, kenyeret nagyon ritkán. A saját nyomorúságomban sok mindent megtanultam. Sütni-főzni is.

Tejlevest is tudtam főzni, otthon láttam anyámtól. A bográcsba előbb néhány csepp vizet öntöttem, hogy a tej, amit ráöntök ki ne fusson forralás közben. Amikor forrt, beletördeltem a száraztésztát, kb. egy félmaréknyit. Ezt otthon anyám reszelt tésztával csinálta. Néhány perc múlva megfőtt a tészta, kész volt a tejleves. Hozzávalók 2-3 személyre: 1 liter tej, félmaréknyi száraz- vagy reszelt tészta, só.

Megosztásokat köszönöm
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Gomba raguleves daragaluskával
  2017-01-03 21:57:57, kedd
 
 
Gomba raguleves daragaluskával

Hozzávalók:

1 csirkemellfilé
10 dkg csiperke gomba
4-5 szelet szárított vargánya
1 zöldhagyma
40 dkg vegyes zöldség
(sárgarépa, fehérrépa, zöldborsó, bármi)
petrezselyemzöld
lestyánlevél
1 paradicsom
0,5 paprika

bors
1 k olaj

Daragaluska:

1 közepes tojás
4 csapott k búzadara
pici só

Elkészítése:

A zöldhagymát és a paprikát apróra kockázzuk, a gombát és a többi zöldséget felszeleteljük. Olajon megdinszteljük a hagymát és a paprikát, majd hozzáadjuk a gombát, és a borsó kivételével a többi zöldséget. Kissé elkeverjük, majd rádobjuk a csíkokra vágott (vagy kockázott) csirkemellet. Aprított petrezselyemzöldet szórunk rá és a hús fehéredéséig kevergetve pirítjuk.

Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lestyánlevelet és a paradicsomot, majd vízzel felengedjük. Tartalék lángon főzzük. Ha a zöldségek és a hús is puha, beletesszük a zöldborsót, és közben elkészítjük a galuskát.

Daragaluska készítése:

A tojást szétválasztjuk, és a fehérjéből kemény habot verünk. Beletesszük a tojássárgáját, és kanalanként hozzákeverjük a búzadarát is. Közepes állagúra lazán összekeverjük, és 10 percet pihentetjük.

Egy kanalat belemártunk a forró levesbe, majd a galuskából kimérünk egy kanálnyit, és beleeresztjük. Minden galuska előtt mártsuk meg a kanalat, hogy ne ragadjon rá a galuska. Tartalék lángon kb. 5 percet főzzük még a galuskákat úgy, hogy 2-3 percre lefedjük a lábast.

Melegen tálaljuk.

Ha szeretnénk a levest másnapra eltenni, akkor a galuskákat érdemes külön vízben főzni. Ilyenkor szoktam tenni a főzővízbe egy kis ételízesítőt tenni.

Forrás: http://blog.keva.hu/recept/gombaragu-leves-
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Levesben főtt töltelék
  2016-10-10 12:26:38, hétfő
 
 
Levesben főtt töltelék

Töltelék:

-6 db száraz zsemlét vízbe áztatok és kinyomkodom; ehhez
-2 nagyobb fej vöröshagymát apróra vágok, zsíron, vagy olajon dinsztelem, a tűzről levéve belekeverek
-1 nagy csokor apróra vágott petrezselymet-langyosra hűtöm az egészet;
-6 egész tojást
-sót, borsot, ételízesítőt keverek a zsemléhez;
összekeverem a masszát (nem kell pépesre) és vagy folpackba,
vagy (egyszerűbb) zacskókba adagolom
és a levesbe teszem a főzési idő felénél.
Néha fordítok rajta, hogy átfőjön.
Magát a főtt tölteléket és a receptjét csak azért írtam le,
mert mi már azon a kérdésen is meglepődtünk,
amit az Unokaöcsénk lagzijában tettek fel a debreceni rokonok,
hogy mi az a töltelék? ???
Megállt a villa a kezünkben!
Ezt ki nem ismeri? És részletesen el kellett magyarázni,
miből és hogyan készül; hogy kóstolják meg nyugodtan,
nagyon finom; aminek a vége az lett,
hogy egy tányérkával még kértünk a konyháról,
mert azt mondták, ez volt a legjobb valami, amit eddig ettek.

Forrás: csontnelkul.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Tejleves
  2016-10-09 22:19:15, vasárnap
 
  1000 éves TEJ-LEVES recept, amit szinte senki nem ismer!

Tanyán születtem, a csaholci Vályi-tagban, a mai Cseh-tagban. Apám ott volt cseléd. Hatéves koromban én is annak mentem, annak adtak, csordás bojtárnak Turricsére. Egyetlen napot sem voltam iskolában. Messze laktunk a faluktól, nyolc-tíz km-re a legközelebbitől. Bojtárkodás után visszakerültem a tanyára juhásznak. Háromszáz meddő juhval kicsaptak a csaholci erdő alá, az isten háta mögé. Rám csak a nagyon jó isten nézett, mert nagy család volt a mienk, anyám hetente csak egyszer jött ki hozzám. Hozott valamit, mikor mit: sütni való tököt, száraztésztát, tejet, kenyeret nagyon ritkán. A saját nyomorúságomban sok mindent megtanultam. Sütni-főzni is.

Tejlevest is tudtam főzni, otthon láttam anyámtól. A bográcsba előbb néhány csepp vizet öntöttem, hogy a tej, amit ráöntök ki ne fusson forralás közben. Amikor forrt, beletördeltem a száraztésztát, kb. egy félmaréknyit. Ezt otthon anyám reszelt tésztával csinálta. Néhány perc múlva megfőtt a tészta, kész volt a tejleves. Hozzávalók 2-3 személyre: 1 liter tej, félmaréknyi száraz- vagy reszelt tészta, só.

Megosztásokat köszönöm.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Levesben főtt töltelék
  2016-09-15 10:23:48, csütörtök
 
 
Levesben főtt töltelék


Töltelék:

-6 db száraz zsemlét vízbe áztatok és kinyomkodom; ehhez
-2 nagyobb fej vöröshagymát apróra vágok, zsíron, vagy olajon dinsztelem, a tűzről levéve belekeverek
-1 nagy csokor apróra vágott petrezselymet-langyosra hűtöm az egészet;
-6 egész tojást
-sót, borsot, ételízesítőt keverek a zsemléhez;
összekeverem a masszát (nem kell pépesre)
Celofán papírba csomagoljuk,nem műanyag és nem folpakba
és a levesbe teszem a főzési idő felénél.
Néha fordítok rajta, hogy átfőjön.
Magát a főtt tölteléket és a receptjét csak azért írtam le,
mert mi már azon a kérdésen is meglepődtünk,
amit az Unokaöcsénk lagzijában tettek fel a debreceni rokonok,
hogy mi az a töltelék? ???
Megállt a villa a kezünkben!
Ezt ki nem ismeri? És részletesen el kellett magyarázni,
miből és hogyan készül; hogy kóstolják meg nyugodtan,
nagyon finom; aminek a vége az lett,
hogy egy tányérkával még kértünk a konyháról,
mert azt mondták, ez volt a legjobb valami, amit eddig ettek :)))

Forrás: csontnelkul.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Húsos-tejfölös zöldbableves
  2016-07-11 12:43:30, hétfő
 
  Húsos-tejfölös zöldbableves

Hozzávalók

A húsos alaphoz:
1 db csirkemell
1 db paradicsom
1 db erős paprika
1 db hagyma
1 gerezd fokhagyma

pirospaprika
majorana
bors
1 k sertészsír
A leveshez:
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
30 dkg zöldbab
1/2 db babérlevél
3 gerezd fokhagyma
A nokedlihez és a habaráshoz:
1 db tojás
liszt

1 doboz tejföl (kicsi)

Elkészítés

A felaprított hagymát egy kevés zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megmosott, szárazra törölt és felkockázott csirkemellet. Fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk majoranával.
Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát, végül meghintjük pirospaprikával, és felöntjük 1 dl vízzel. Fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára pároljuk.
Ezalatt megpucoljuk és feldaraboljuk a zöldségeket. Ha kész az alap, beletesszük a zöldségeket és a babér levelet, felöntjük vízzel, és kb. 20 perc alatt készre főzzük.
A tojásból egy kevés liszttel és egy csipet sóval nokedlit készítünk, majd beleszaggatjuk a levesbe. A tejfölt összekeverjük két kanál liszttel, majd merünk rá a leves főzőlevéből. Csomómentesre keverjük, és a leveshez adjuk.

Megjegyzés

Hús nélkül is nagyon finom.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Ezért kell levest enni
  2016-05-08 12:39:36, vasárnap
 
  Ezért kell levest enni
Egyik vonzó tulajdonsága, hogy hidratál

Számtalan előnye van, ha levest eszünk! Kalóriát spórolhatunk vele, és akár nassolni valónak is jó.

Egy tál meleg leves - ami tele van zöldségekkel, hússal, tésztával vagy bármi mással, amit szeretnénk - megnyugtat egy hosszú nap után, kiadós ebéd lehet, esetleg gyógyír a gyomorbántalmakra, és jól csillapítja az éhséget is.

A legjobb levesek

Ha megkívánt egy jó levest, itt van néhány recept!

Céklaleves: antioxidánsokban és vitaminokban gazdag leves, immunerősítés céljára is javasolható.
Tejfölös karalábéleves: joghurttal vagy zsírszegény tejföllel készítve az energiaszegény étrendbe is beilleszthető.
Rebarbaraleves: folsav és szelén van benne jelentős mennyiségben.
Uborkaleves: kalóriaszegény, gyorsan elkészíthető, pikáns ízű finomság.
Karfiolos krumplileves: mivel liszt nélkül, saját sűrítéssel készül-kiváló étel fogyókúrázóknak.

Elűzi a megfázást. Egy kiadós csirkeleves gyógyír lehet a megfázásra, ami a tavaszi időjárásnak köszönhetően könnyen utolérhet bárkit. A meleg leves segít megőrizni az orrüreg nedvességét, megelőzi a kiszáradást, megnyugtatja a fájó torkot.

Kevesebb a kalória. Ha levessel indítunk, akkor összességében, az étkezést végeztével kevesebb kalóriát fogunk magunkhoz venni. A Penn State University kutatói szerint, akik alacsony kalóriatartalmú levessel indították az étkezést, azok összességében 20 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak. Ennek oka, hogy telítődik a gyomrunk a folyadékkal. De okosan kell kiválasztani a levest, ideális esetben egy adag leves 100-150 kalóriát tartalmaz.

Könnyű, de kielégítő. Tegyük az összes hozzávalót egy fazékba, öntsük fel vízzel, főzzük meg és már el is készült a leves - ennél kevesebb egyszerűbb fogás létezik. (És akár dupla, tripla mennyiséget is főzhetünk, mert a maradékot le lehet fagyasztani.) Ügyeljünk azonban arra, hogy tápláló legyen a leves. Legyen benne például fehérjeforrás, mondjuk bab, lencse, csirke. A könnyebb leveseket a fő étkezések között is ehetjük.

Minden évszakban jó. A levesről általában az jut eszünkbe, hogy forró és gőzölög, de számtalan hideg változata is létezik. A hideg levesek, mint a gyümölcsleves vagy a gazpacho, esetleg az uborkaleves bármelyik évszakban ehető.

A leves fogyókúrához is kitűnő

Trendi lett a leves. Nos, az, hogy valamilyen ételt trendi fogyasztani, még nem jelenti azt, hogy kell is, de a levesek esetében kivételt lehet tenni. Egyre elterjedtebb például a csontleves - amiben nincs semmi új -, és valóban érdemes is fogyasztani: immunerősítő hatása van. A csontleves készülhet marhából, baromfiból, sertésből, hagyma, fokhagyma, gyógynövények és fűszerek felhasználásával. Emellett érdemes edzés után enni, mert hidratál.
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Ágoston Zsuzsanna
háziorvos szakorvos
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
A májgombóc
  2016-05-02 09:58:28, hétfő
 
  Bérczi Róbert

A májgombóchoz

2 db zsemle (szikkadt)
300 g csirkemáj
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
4 kanál étolaj
2 db tojás (közepes, M méretű)
1 teáskanál só
fehér bors (őrölt)
50 g zsemlemorzsa

A kifőzéshez

1 L alaplé - csirke

Leírás

Ez egy igazi hagyományos májgombóc recept! A fűszerezést neked kell eltalálnod, de a többi részletet pontosan megismerheted ebből a receptből! Egyszerűen mennyei. Amire figyelni kell, hogy soha ne a levesen főzd meg a gombócokat, amivel enni fogod, mert a levest zavarossá, vagy máj ízűvé teheti. A legjobb, ha külön alaplében van kifőzve a májgombóc, és a levesbe át van téve.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 225 db bejegyzés
e év: 1124 db bejegyzés
Összes: 37991 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3717
  • e Hét: 43921
  • e Hónap: 136427
  • e Év: 686664
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.