Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Az ember akkor aranyos, amikor a személyisége átragyog a külsején." /Natalie Portman/ Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 171 
Olaszos rakott cukkini
  2017-03-22 07:57:13, szerda
 
 
Olaszos rakott cukkini

Nagyon szeretem a cukkinit, így ez a recept is az egyik kedvencem. Gyorsan elkészül, finom és laktató....részletek
Ancsy001

Hozzávalók

A paradicsomos szószhoz:
1 kis fej vöröshagyma
1.5 dl paradicsomszósz (vagy sűrített paradicsom)
1 teáskanál kristálycukor
ízlés szerint oregánó
ízlés szerint kakukkfű
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt fekete bors
1 kanál olaj
A sült cukkinihez:
2kanál olaj
1 kisebb cukkini
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt fekete bors
A rétegezéshez:
1 kis csomag (175g) mini mozzarella
A tetejére:
ízlés szerint reszelt parmezán
kevés olaj az edény kikenéséhez

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A vöröshagymát apróra vágjuk. A cukkinit megmossuk és lecsöpögtetjük. (Ha zsenge cukkinink van, nem muszáj meghámozni, egyébként meglehet.)

A megmosott cukkinit vékony karikákra vágjuk.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a cukkini szeleteket belesorakoztatjuk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olajjal. Berakjuk az előmelegített sütőbe és 15 percig sütjük.

Ezalatt a felaprított hagymát egy serpenyőben kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomszószt és a cukrot, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és oregánóval.

Az egészet alaposan összekeverjük és pár perc alatt össze-rottyantjuk.

Egy hőálló edényt (én egy kisebb jénait használtam) ecsettel vékonyan kiolajozunk.

Az edénybe rétegezzük a hozzávalókat: alulra kerül egy-két evőkanál szósz,...

...majd egy réteg sült cukkini következik.

A cukkinire kerül 4-5 db mini mozzarella (én kisebb darabokra tépkedtem őket, de ízlés szerint akár egyben is maradhatnak). A rétegezést addig folytatjuk, amíg tartanak a hozzávalók (nekem 3 réteg lett).

Ha elfogytak a hozzávalók, a tetejét ízlés szerint megszórjuk reszelt parmezánnal. Az egészet visszatesszük a sütőbe (marad a 180 C fok) és addig sütjük, amíg a parmezán megbarnul a tetején.

El is készült, jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Csirkemell vadas mártásban, zsemlegombóccal
  2017-03-18 07:39:10, szombat
 
 
Csirkemell vadas mártásban, zsemlegombóccal

A vadas marha kistestvére, de legalább olyan finom. Zsemlegombóc helyett burgonyakrokettel, spagettivel

Szatmári Erzsébet

Hozzávalók

10 dkg zeller
20 dkg petrezselyemgyökér
40 dkg sárgarépa
20 dkg vöröshagyma
50 dkg csirkemell
2 dl tejföl
1 kanál mustár
1 kanál citromlé
1-1 kanál olaj
ízlés szerint só
Ízlés szerint bors
2-3 db babérlevél
1 kanál cukor/eritrit
A díszítéshez:
tejföl
apróra vágott petrezselyem
1 csomag mirelit zsemlegombóc

Elkészítés

A zellert, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra felvágjuk.

A csirkemellet gyerektenyér nagyságúra felszeleteljük és sózzuk, borsozzuk.

1 kanál olajon a csirkemellek mindkét oldalát fehéredésig pirítjuk (1-2 perc). Utána tányérra szedjük.

A visszamaradt zsiradékon (ha szükséges még hozzáteszünk 1 kanál olajat) megkaramellizáljuk az 1 kanál cukrot / eritritet, majd rátesszük a feldarabolt zöldségeket és 2-3 percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük 2-3 dl vízzel vagy csirke alaplével. Forrástól számítva, kis lángon 10 percig főzzük.

Beletesszük az elősütött hússzeleteket, 2-3 babérlevelet és szükség szerint még sózzuk. További 20 percig fedő alatt, kis lángon főzzük. Kihűtjük és másnapig a hűtőben hagyjuk dideregni, eközben összeérnek az ízek.

Másnap kihalásszuk a húsokat. A babérleveleket véglegesen eltávolítjuk. A zöldségeket botmixerrel pépesítjük, hozzáadunk 1 kanál mustárt, 1 kanál citromlét és 2 dl tejfölt. Felforraljuk és 2-3 percig kis lángon rotyogtatjuk. Visszahelyezzük a hússzeleteket.

A kívánt köretet elkészítjük. Én most, az időspórolás miatt mirelit zsemlegombócokat készítettem, a csomagoláson leírtak szerint.

Tálaláskor 1 kiskanál tejföllel és apróra vágott petrezselyem zölddel díszítettem.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Húsvétra!
  2017-03-12 09:30:00, vasárnap
 
  Darált hússal töltött tojás sütőben sütve!

Fenségesen finom forró étel Húsvétra!

Nagyon ízletes, melegen tálalható és bármilyen ünnepi alkalomra elkészíthető tojásos csoda!

Hozzávalók:

5 db tojás,
250 g vegyes darált hús (sertés, marha, csirke tetszés szerint)
1 db hagyma,
150 ml fehérbor,
4 kanál sűrített paradicsom,
sajt,
só,
őrölt fekete bors,
olívaolaj

Hozzávalók a besamelmártáshoz:

500 ml tej,
2 kanál liszt,
15 g vaj,
olívaolaj,
só,
őrölt fekete bors,
szerecsendió.

Elkészítés:

Tegyük a darált húst forró olajba egy serpenyőbe, az apróra vágott hagymát adjuk hozzá.

Amikor a hagyma kezd megpuhulni öntsük rá a fehérbort és lassú tűzön süssük meg a húst, közben kavargassuk. Főzzük meg a tojásokat és ha megfőttek, pucoljuk meg őket. Vágjuk kettőbe a tojásokat és egy kanállal kaparjuk ki a sárgájukat.

Készítsük el a mártást: tegyünk egy lábasba kevés olívaolajat és olvasszuk fel benne a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet és kavargassuk. Lassanként öntsük hozzá a tejet közben kavargassuk, fűszerezzük és addig főzzük, ameddig jó sűrű lesz.

Keverjük össze egy tálban a darált húst, az összetört tojássárgájával, majd öntsük rá az elkészített besamelmártás felét és kavarjuk jól össze. Töltsük meg a tojásokat az elkészített darált hússal és tegyük egy hőálló tálba.

Öntsük rá a megmaradt besamelmártást, kanalazzuk rá a sűrített paradicsomot és szórjuk rá a reszelt sajtot. Süssük a tojásokat 180 fokos sütőben nagyjából 10 percig.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Sajtos-virslis kocka
  2017-03-05 19:41:29, vasárnap
 
  Sajtos-virslis kocka

Hozzávalók

15 dkg liszt
1/2 tasak sütőpor
20 dkg sajt
20 dkg pulykavirsli
2 db tojás (nagyobb)
1 csipet só
25 dkg kefir
1 tk olaj (a forma kikenéséhez)

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy kisebb jénait vagy tepsit (21*21cm) kikenünk olajjal vékonyan.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sütőport. A sajtot finomra reszeljük, a virslit vékonyra karikázzuk. Egy tálba ütjük a tojásokat, amiben simára keverjük a kefirrel és a sóval. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd csomómentes masszává keverjük. Végül beleforgatjuk a reszelt sajtot és a felkarikázott virslit.
A masszát az előkészített jénaiba vagy tepsibe simítjuk. 180 fokon hőlégkeveréssel kb. 35 perc alatt megsütjük, és tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, egy éles késsel felszeleteljük, és friss zöldségekkel kínáljuk.

Megjegyzés

Nekem a sütési idő vége felé a teteje nagyon barnult, ezért a középső rácsról az alsóra raktam.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
6 könnyen elkészíthető köret
  2017-03-05 19:16:45, vasárnap
 
  6 könnyen elkészíthető köret a krumpli és a rizs helyett
DÖMÖTÖR VIOLA Zöldség

Elég a burgonyából és a rizsből! Kínáljuk a főtt vagy sült húsokat változatosan elkészített, izgalmas zöldségkörettel!

Tejszínes spenót

Csíkozzunk fel 40 dkg spenótot. Aprítsunk fel 1 fej hagymát, és 2 gerezd összezúzott fokhagymával együtt fonnyasszuk meg 4 dkg vajon. Adjunk hozzá 0,8 dl tejszínt, forraljuk fel, sózzuk és borsozzuk meg, majd adjuk hozzá a spenótot is. Főzzük 10 percig, és forrón tálaljuk. Grillezett halakhoz illik.

Cseh káposzta

Távolítsuk el 1 kis fej káposzta külső leveleit, vastagabb ereit és a torzsáját, majd csíkozzuk fel. Reszeljünk le 1 db burgonyát. Aprítsunk fel 1 fej hagymát, és 4 ek olajon süssük üvegesre. Adjuk hozzá a káposztát, fűszerezzük 1/2 tk egész köménnyel, sózzuk meg, és pirítsuk néhány percig. Öntsük fel 5 dl vízzel, adjuk hozzá a burgonyát, és lefedve pároljuk puhára. Készítsünk rántást 2 ek olajból és 3 dkg lisztből, majd vegyük le a tűzről, és keverjük simára 1 dl hideg vízzel. Sűrítsük be vele a káposztát, majd ízesítsük kevés ecettel és cukorral. Füstölt húsok mellé kínáljuk.
3 CSÁBÍTÓ KÖRET, MELYEKET ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI! >>>

Párolt savanyú káposzta

Alaposan öblítsünk át 50 dkg felaprított savanyú káposztát. Süssünk üvegesre 1 fej finomra vágott hagymát 4 ek felforrósított olajon. Hintsük meg 1/2 ek őrölt köménnyel, adjuk hozzá a káposztát, öntsünk alá 1,5 dl vizet, és fedő alatt pároljuk puhára. Ha szükséges, sózzuk meg.

Almás lila káposzta

Távolítsuk el 1 fej lila káposzta külső leveleit, vastagabb ereit és a torzsáját, majd vágjuk vékony csíkokra. Vágjunk finomra 1 fej hagymát, és 4 ek olajon süssük üvegesre. Adjuk hozzá a káposztát, sózzuk meg, és pirítsuk le kissé. Öntsünk alá 1-1 dl vörösbort és vizet, és fedő alatt pároljuk majdnem teljesen puhára. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Adjunk hozzá 1 db meghámozott, kimagozott és felkockázott almát, és pároljuk tovább, amíg a káposzta teljesen meg nem puhul.

Tipp

A párolt káposzta másnapra még ízletesebb lesz.
GYORS KÖRETEK: A LEGJOBB ALTERNATÍVÁK, HA UNOD A KRUMPLIT ÉS A RIZST >>>

Köményes karalábé

Vágjunk vékony csíkokra 4 db karalábét. Süssünk üvegesre 1 fej finomra vágott hagymát 3 dkg felforrósított vajon. Adjuk hozzá a karalábét, és hintsük meg 1 tk őrölt köménnyel. Öntsük fel 5 dl vízzel, sózzuk meg, és fedő alatt főzzük majdnem teljesen puhára. Időnként kevergessük meg. Sűrítsük be 1 ek liszttel, ízesítsük 1 csipet cukorral és néhány csepp citromlével, majd főzzük addig, amíg a karalábé teljesen meg nem puhul.

Tipp

Friss, üde ízt kölcsönöz az ételnek, ha finomra vágott petrezselyemmel és kaporral fűszerezzük.

Pikáns cukkini

Reszeljünk le 70 dkg meghámozott, kimagozott cukkinit. Aprítsunk fel 1 fej hagymát, és 1 gerezd összezúzott fokhagymával együtt süssük üvegesre 4 ek felforrósított olajon. Hintsük meg 1 ek liszttel, és pirítsuk le kissé. Adjunk hozzá 1 dl vizet, keverjük simára, és főzzük 10 percig. Adjuk hozzá a cukkinit, sózzuk, borsozzuk meg, és főzzük addig, amíg az összes folyadék el nem párolog. Végül ízesítsük 1-1 csipet reszelt citromhéjjal és kakukkfűvel.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Erdész szelet (gombás karaj)
  2017-03-02 16:41:39, csütörtök
 
 
Erdész szelet (gombás karaj)
Kovács Noémi

Hozzávalók

60 dkg sertéskaraj (csont nélküli)
50 dkg csiperkegomba
2-3 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma (nagyobb)
4-5 szelet szalonna (vékony)
2 k liszt (+ a forgatáshoz)
bazsalikom
oregánó

bors
pirospaprika

Elkészítés

A meg tisztított karajt 1 cm-es szeletekre vágjuk, megsózzuk és megborsozzuk. Lisztbe forgatjuk, és egy kevés olajon megpirítjuk mindkét oldalát, majd félretesszük.
A hagymát kockára, a szalonnát kisebb csíkokra vágjuk, a répát felkarikázzuk, és mindet megpirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és néhány percig pároljuk. Megfűszerezzük bazsalikommal, oregánóval, pirospaprikával, sóval és borssal, majd beleteszünk 2 evőkanál lisztet, és felöntjük 3-4 dl vízzel. Beletesszük a hússzeleteket, és fedő alatt 30-40 perc alatt készre pároljuk.
Ízlés szerint rizzsel, bulgural vagy krumplival tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Kárpáti borzaska
  2017-01-15 07:56:05, vasárnap
 
 
Kárpáti borzaska


Hozzávalók:

4 szelet karaj csont nélkül
4 dl tej
1 fej fokhagyma
20 dkg trappista sajt
2 dl tejföl

étolaj
őrölt fekete bors
2 db burgonya
liszt
1 tojás

Elkészítése:

A húst kiklopfoljuk, sózzuk. A fokhagymát apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük. A burgonyát megtisztítjuk és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.

A húst a fokhagyma felével a tejbe áztatjuk. Legjobb előző nap, de legalább 1 órát álljon. A húst lecsepegtetjük.

A visszamaradt tejbe beletesszük a tojást, a borsot, a reszelt burgonyát és a lisztet, majd sűrű masszává keverjük. A húst lisztezzük, a krumplis masszába forgatjuk és bő olajban kisütjük.

A tejfölt elkeverjük a maradék apróra vágott fokhagymával és egy kis sóval.

Tálalásnál a húsra teszünk a fokhagymás tejfölből, majd reszelt sajtot szórunk rá.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Darált hússal töltött burgonya
  2016-11-16 22:57:56, szerda
 
 
Darált hússal töltött burgonya


Hozzávalók:

1 kg nagyobb szemű burgonya
60 dkg darált hús
fokhagyma
oregánó

bors
pirospaprika
ételízesítő
olaj
tejföl
sajt

Elkészítése:

A burgonyákat megpucoljuk és egészben megfőzzük, majd amikor megfőtt, félbevágjuk. A közepét kikaparjuk, a közepe maradjon vastagabb, hogy megtartsa a tölteléket.

A darált húsból és a fűszerekből pörköltet készítünk.

Amikor készen van, belekanalazzuk a burgonyák közepébe. A tetejére annyi tejfölt kanalazzunk, amennyi nem folyik le róla.

Megszórjuk sajttal, és előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Szamósza
  2016-11-16 13:26:10, szerda
 
  Szamósza
zöldborsó-krumpli töltelékkel

Hozzávalók:

20 dkg fehér liszt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg vaj (vegánoknak olaj)

víz - kb. 2 dl
3 k olaj
2 kk fekete mustármag
1,5 k friss, reszelt gyömbér
negyed kk őrölt chili (ízlés szerint)
1/4 kk asafoetida
1,5 kk őrölt koriander
1,5 kk őrölt római kömény
1/2 kk kurkuma
4 közepes krumpli meghámozva, apró kockára vágva
40 dkg zöldborsó
2,5 kk só

olaj a sütéshez

Először összeállítjuk a tésztát. Egy tálban elkeverjük a kétféle lisztet, sózzuk, hozzáadjuk a vajat, majd annyi vizet öntünk rá, hogy könnyen gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Néhány perc alatt eldolgozzuk, majd állni hagyjuk, de vigyázzunk, hogy a tészta ne száradjon ki. Ezt legkönnyebben úgy érhetjük el, ha az asztal sarkára tesszük, és ráborítjuk a tálat, amiben összeállítottuk.

Elkészítjük a tölteléket. A legjobb wokban összesütni a zöldségeket. Először felmelegítjük a zsiradékot, majd beleszórjuk a fekete mustárt. Egy-két perc múlva elkezdenek pattogni, néhány megpróbál meglógni az edényből. Ekkor lesz jó. Hozzáadjuk a reszelt friss gyömbért, majd tovább pirítjuk állandó kevergetés mellett. Egy perc elteltével beletesszük a porfűszereket: az asafoetidát, a koriandert, a római köményt és a kurkumát, néhány másodpercig keverjük, majd jöhetnek a zöldségek. Beleforgatjuk a fűszeralapba, és lefedjük az edényt. Néha megkeverjük és felkaparjuk, ha kissé odakap. Emiatt a legjobb egy wokhoz való fémkanállal keverni. A wokban a zöldségek nagyon gyorsan elkészülnek, kb. 20 perc alatt. Ha megpuhul, megsózzuk, és villával kissé szétnyomjuk a tölteléket.

Amikor megvagyunk, jöhet a szamószák elkészítése. A diónál nagyobb tésztát csípünk az egészből, majd a két tenyerünk között golyót formázunk belőle. Egy kisebb sodrófával, kissé olajazott munkafelületen kb. 10 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle, és az alsó részére jó púpozott evőkanálnyi tölteléket teszünk. A tészta tetejét ráhajtjuk az alsó részre, hogy félkör formájú legyen a szamósza. A szélét jól összenyomkodjuk, fontos, hogy jól záródjon. Most a díszítése következik. Én úgy szoktam, hogy a bal kezembe veszem a szamószát, és a jobb szélétől indulva a hüvelyk- és a mutatóujjam közé fogom a tészta szélét, kissé összelapítom, majd behajtom. Továbbmegyek, lapítom, behajtom, és így végigmegyek az egészen, ettől szép fonott széle lesz. Ha valaki erre nem vállalkozik, akár villával is kidíszítheti, de díszítés nélkül is finom lesz

Ha megvagyunk az összes szamószával, felmelegítjük a zsiradékot, beleteszünk néhányat az edénybe, majd közepes hőmérsékleten, forgatva, mindkét oldalát aranyszínűre sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Vadas zsemlegombóccal
  2016-11-15 16:39:24, kedd
 
 
Vadas zsemlegombóccal

Küldte: Dorci90

Hozzávalók:

0,5 kg hús (disznó, csirke, vad, marha)
1 fej vöröshagyma
1 kanál ecet

egész bors
babérlevél
koriander
cukor
olaj
liszt
1-2 kanál mustár
2-3 kanál tejföl
répa

Zsemlegombóchoz:

1 db zsemle
tojás
liszt
csipet só
víz

Elkészítése:

A húst az egész vöröshagymával, egy kanál ecettel, korianderrel, babérlevéllel (ha kisebb a babérlevél az egészet beletehetjük, ha nagyobb akkor csak a felét) és egy csipet sóval feltesszük főni. Kóstolgatással még ízesíthetjük.

A répát eközben lereszeljük, elkészítjük a zsemlegombócot.

A zsemlét darabokra vágjuk, mikróban megpirítjuk. Sűrű nokedli tésztát készítünk és ebbe forgatjuk a zsemledarabokat. Kicsit állni hagyjuk, majd forró vízbe szaggatjuk kanál segítségével és 10-15 percig főzzük.

Miután a hús megpuhult kiszedjük egy tányérra és elkészítjük a vadas levét.

Egy kevés cukrot megpirítunk, az olajat felforrósítjuk és egy kanál liszttel összekeverjük, hozzáadunk egy kis vizet.

Ezután a lisztes keveréket a cukorhoz adjuk, jól összekeverjük, ezután merünk rá a hús levéből annyit, amennyi mártást szeretnénk a húshoz.

A mártáshoz adunk még 1-2 kanál mustárt és 2-3 kanál tejfölt. Ezután visszatesszük a húst a mártásba, hozzáadjuk a lereszelt répát még egyet forralunk rajta, és kész.
Tipp:

A zsemlegombóc készítésekor tehetünk a nokedlibe petrezselymet, egy kis színt adva neki.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 171 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 186 db bejegyzés
e év: 577 db bejegyzés
Összes: 37444 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4157
  • e Hét: 36106
  • e Hónap: 127017
  • e Év: 346248
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.