Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
Örökre szép, Mi szép volt egykoron! (Illyés Gyula) Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 188 
Tallóztam
  2017-06-20 19:34:19, kedd
 
 
Tökfőzelék csirkenyárssal

Hozzávalók

A tökfőzelékhez:
80 dkg tök
1/2 fej vöröshagyma
1,5 dl natúr joghurt
0,6 dl zöldségalaplé
1 csokor friss kapor
2 k olívaolaj

frissen őrölt bors
A csirkenyárshoz:
50 dkg csirkemellfilé
2 k étolaj
1 tk őrölt citrombors
1 nagy csipet só

Elkészítés

A tököt nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd tenyerünkkel kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet. A megpucolt vöröshagymát finomra reszeljük, majd egy serpenyőben olívaolajon megfuttatjuk, és rátesszük a tököt. Felöntjük egy kevés zöldséglével, és hozzáadjuk a finomra vágott kapor 2/3 részét, megsózzuk, megborsozzuk, és kb. 12 perc alatt puhára pároljuk.
Amikor megpuhult a tök,- de még kellemesen harapható, nem főtt szét - elzárjuk alatta a lángot, és összekeverjük a joghurttal. Végül jeges fürdőben kihűtjük.
A csirkemellet hosszú csíkokba vágjuk, majd felszúrjuk a hústűre vagy a bambusznyársra. Fűszerezzük őrölt citromborssal és megsózzuk. Forró serpenyőben egy kevés zsiradékon minden oldalát kb. 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük.
A kihűtött főzeléket megszórjuk a maradék friss kaporral, és a csirkenyársakkal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Már tudom, mitől olyan finom!
  2017-06-20 18:52:07, kedd
 
  Pirított gomba az ünnepi asztalra!
Már tudom, mitől olyan finom!

Bemutatunk egy olyan pirított gomba receptet, amely rövid idő alatt elkészíthető, kevés hozzávalóra van szükség és nagyon finom! A melegen tálalt előétel remek választás az ünnepi alkalmakra is. Szaftos, kissé pikáns ízvilága mindenkit lenyűgöz!

Hozzávalók:

800 g csiperke gomba,
3 gerezd fokhagyma,
1 kanál olasz fűszerkeverék,
olívaolaj,
só,
őrölt fekete bors,
40 ml balzsamecet.

Elkészítés:

Szeleteljük fel a gombát kisebb darabokra. Ha kicsik a gombák, akkor nem kell felvagdosni. Keverjük össze a fokhagymát az olajjal, a sóval és a többi fűszerrel, az így kapott fűszeres levet öntsük rá a gombára, kavarjuk jól össze és hagyjuk állni 20 percet. Tegyük a gombát egy tűzálló tálba és előmelegített sütőben, 200 fokon süssük 15-20 percig. Közben kavarjuk meg, hogy az ízek jól átjárják.

Olasz fűszerkeverék: 2 k. szárított bazsalikom, 2 k. szárított majoránna, 1 k. oreganó 1 k. rozmaring, 1 k. pirospaprika.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Töltött paprika káposztával
  2017-06-19 09:47:30, hétfő
 
 
Töltött paprika káposztával

Nagymamám így készítette a töltött paprikát, mivel az én kedvencem, ezért én is édes káposztával készítem
Rózsamama konyhája

Hozzávalók

50 dkg sertés darált hús
1 db tojás
1 kávéskanál só
0,5 kávéskanál bors
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
6 db zöld TV paprika
1 kanál rizs
1 fej hagyma

A szószhoz:

1 l házi paradicsomlé
2 kávéskanál só
2 kanál cukor
30 dkg fejes káposzta
A rántáshoz:
1 kanál sertészsír
1 púpos kanál liszt
1 kávéskanál fűszerpaprika

Elkészítés

A húst ledaráljuk, a hagymát nagyon apró kockára vágjuk, majd a többi hozzávalóval (só, bors, tojás, rizs, fűszerpaprika)l jól összegyúrjuk.

A paprikák belsejét kiszedjük, a káposztát lereszeljük.

Káposztát a lábas aljára helyezzük, erre jönnek a paprikák, amit megtöltöttünk a húsos masszával.

Ráöntjük a paradicsomlevet, itt ízesítjük sóval, cukorral ki hogyan szereti, lassú tűzőn készre főzzük kb. 40 perc.

Közben elkészítjük a rántást. A zsíron megpirítjuk a lisztet zsemle színűre, majd rátesszük a fűszerpaprikát, és berántjuk a töltött paprikánkat, egyet forr és már tálalhatjuk is.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Csodás zöldbabpörkölt
  2017-06-14 11:37:41, szerda
 
 
Csodás zöldbabpörkölt, egy szempillantás alatt elkészíthető finomság!
Írta: nagyi

Mindig nagy sikere van, tojást, vagy kolbászt főzök mellé, így nagyon laktató

Hozzávalók:

50 dkg zöldbab
kis fej vöröshagyma
2 kanál olaj vagy zsír
1 vékony szelet füstölt szalonna
fokhagyma

bors
pirospaprika
1-1 paradicsom
paprika

A tálaláshoz

tejföl
főtt tojás
kolbász

Elkészítése:

A zsírjára süssük ki a szalonnakockáinkat, majd az apróra vágott vöröshagymával együtt a serpenyőben megpirítjuk.
Készítsünk pörköltalapot, tegyük bele a zöldbabot és pároljuk puhára. Meglocsoljuk tejföllel, tálalhatjuk keményre főtt tojásszeletekkel, vagy kolbásszal. Jó étvágyat mindenkinek
Egészségetekre
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Tejfölös zöldborsó ragu knédlivel
  2017-05-31 14:34:46, szerda
 
 
Tejfölös zöldborsó ragu knédlivel

Hozzávalók:

50 dkg sertéshús
20 dkg friss zöldborsó
2,5 dl tejföl
2-3 k liszt
1 fej hagyma
pirospaprika

bors
majoránna
olaj

A knédlihez:

60 dkg liszt
1 egész tojás
1 tojássárgája
20 g só
20 g cukor
20 g élesztő
1,5 dl víz
1,5 dl tej
olaj

Ragu készítése:

A hagymát megdinszteljük az olajon, megszórjuk pirospaprikával, és megpároljuk benne a húst. Ha kész, mehet bele a borsó, nem kell sokáig főzni, épp, hogy átmelegedjen. Behabarjuk az egészet a tejfölben elkevert liszttel. Fűszerezzük.

Knédli készítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a víz-tej cukros keverékében, majd a többi hozzávalóval tésztává gyúrjuk, és olajjal bekenjük a felületét.

Egy órát pihentetjük, majd tetszőleges gombócokká formáljuk, még kelesztjük pár percig, és gőz fölött 15 perc alatt megfőzzük.

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Nagymama gombóca
  2017-05-20 18:00:25, szombat
 
 
Nagymama gombóca
káprázatosan finom és burgonya nélkül készül!

A nagyi mindig így készítette a szilvás gombócot!
Nem kerül bele burgonya, mégis nagyon finom!

Hozzávalók

3 dl víz,
3 dkg zsír,
15 dkg liszt,
3 kanál morzsa,
2 kanál olaj,
1 egész tojás,
50 dkg szilva, vagy lekvár
fahéj,
porcukor,
só.

Elkészítés

A sós vizet a zsírral felforralom, és lassan szórva belefőzöm a lisztet. Sűrűre forralom. A tűzről levéve, beleütöm a tojást, és jól kikeverem. A tésztából hurkát formálok, és 18 darabra felvágom. Minden darabot szilvával vagy lekvárral megtöltök, gombócot csinálok belőlük, és forró sós vízben kifőzöm. Olajban pirított morzsába forgatom, fahéjas cukorral tálalom. Érdekessége, hogy burgonya nélkül készül.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Görög csirkeleves
  2017-05-15 15:24:33, hétfő
 
 
Görög csirkeleves

ez a krémes finomság a család kedvence lett!

Nem hittem a fülemnek, amikor a gyermekeim csirkelevest akartak enni. Ez a recept egyszerűen zseniális!

Hozzávalók:

1 - 2 kötet zöldpetrezselyem,
1 - 2 citrom leve,
1 db tojás,
őrölt bors,
3 - 4 db szemes bors,
1 paszternák,
1 petrezselyemgyökér,
1 zeller, a levelekkel együtt,
só,
2 db paprika,
1 - 2 db hagyma,
1 csirke,
2 db répa,
50 g vaj,
3 kiskanál liszt.

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a csirkét, mossuk meg, tegyük oda főni hideg vízben, egy csipetnyi sóval. Hagyjuk lassú tűzön főni. Tisztítsuk meg a zöldségeket, mossuk meg majd egészben tegyük mindegyik darabot a csirke mellé, fedő alatt főzzük. Amikor megpuhult a csirke és a zöldségek is, vegyük le a tűzhelyről és szűrjük le, a lét öntsük egy másik lábasba. A tojást verjük fel egy csipetnyi sóval, majd adjuk hozzá az átszitált lisztet és kavarjuk jól össze. A levesből adjunk hozzá 1 - 2 merőkanálnyit, kavarjuk csomómentesre és öntsük az edénybe a leveshez. Ez azért fontos, hogy krémes legyen. Hagyjuk, hogy a leves forrjon egyet - kettőt majd fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint. Amikor levesszük a tűzről tegyük bele a vajat. A zöldségeket és a csirkét aprítsuk fel és tegyük vissza a levesbe, tálaláskor díszítsük apróra vágott zöldpetrezselyemmel, kaporral, tetszés szerint citromlét is adhatunk hozzá.
Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Sütőben sült szárma
  2017-05-12 17:15:50, péntek
 
 
Sütőben sült szárma

A nagymamám a régi időben mindig a kemencében sütötte a szármát, és jó nagyokat készített belőle. Én már csak...részletek

Rózsamama konyhája

Hozzávalók

20 tekercsre

Alap hozzávalók
500 g savanyú káposzta
10 db savanyú káposzta levél (külső, nagyméretű levél, amit kettévághatunk)
150 g füstölt csemegeszalonna
200 g sonka (füstölt)
2 mokkáskanál köménymag - egész
3 mokkáskanál feket bors (egész)
3 db babérlevél (friss, vagy szárított)
víz

A töltelékbe

800 g sertés darált hús (sovány)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 teáskanál só
1 mokkáskanál köménymag (őrölt)
1 mokkáskanál bors - fekete (tört)
1 evőkanál rizs
1 db tojás (közepes, "M"- méretű)
A rántáshoz
3kanál búzaliszt (BL55)
1 púpos kanál fűszerpaprika
0.5 fej vöröshagyma
250 ml víz (hideg)
3 kanál étolaj
A tálaláshoz
tejföl (20%-)

Elkészítés

A vöröshagymát, és a fokhagymát finomra vágjuk.

A káposztaleveleket elfelezzük, erüket kivágjuk.

Egy keverőtálban a darált húshoz adjuk hagymát, fokhagymát, és a száraz rizst (majd benne megfő).

Hozzáadjuk a fűszereket, és a tojást.

Kézzel jól összedolgozzuk.

Kis gombócokat formázunk, és a káposztalevélbe tesszük.

A leveleket feltekerjük, és a kis hengerek két végét benyomkodjuk.

Egy hőálló edény alját kibéleljük a vágott savanyú káposztával.

Erre tesszük a betöltött káposztaleveleket.

A gombócok közé tesszük a feldarabolt füstölt szalonnát, és sonkát.

Hozzáadjuk az egész borsot, babérlevelet, köménymagot, és felöntjük annyi vízzel ami éppen ellepi.

Alufóliával lefedjük, és 220 C- előmelegített sütőbe tesszük. Amint felforrt, (kb. 30 perc) a hőmérsékletet visszavesszük 150 C fokra. Így sütjük még kb. 2 órát.

Elkészítjük a rántást. Étolajon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát.

Hozzáadjuk a lisztet, és együtt pirítjuk.

Beletesszük a pirospaprikát, és felöntjük hideg vízzel.

Kivesszük a sütőből a káposztát, hozzáadjuk a rántást, a fakanál hegyével eloszlatjuk a vízben, és még fél órára fedő nélkül visszatesszük a sütőbe.

Fél óra elteltével a leve besűrűsödik, és a káposztalevelek megpirulnak.

Tejföllel tálaljuk. A legjobb friss, ropogós házi kenyérrel! Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Fenséges puha csülök,
  2017-05-12 15:49:19, péntek
 
  Fenséges puha csülök,
a hús elolvad a szádban annyira puha! Nálunk mindig hatalmas sikere van!
Bidista tippek

A legomlósabb csülök, amit valaha kóstoltam! Ünnepi alkalmakra is remek választás!

Hozzávalók:

1 db disznó csülök (800- 1000 g),
5-6 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál só,
1 teáskanál őrölt fekete bors,
1 kiskanál méz,
1 kanál majonéz,
1 kis kanál mustár,
1 teáskanál ételízesítő.

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a csülköt egy késsel, mossuk meg jól és szárítsuk meg. Csináljunk néhány mélyebb vágást a csülök bőrén és tegyük bele a félbevágott fokhagymagerezdeket. Dörzsöljük be a csülköt sóval, borssal ízlés szerint és tegyünk rá ételízesítőt ha szeretjük. Keverjük össze a majonézt a mézzel és a mustárral, kenjük meg vele a csülköt úgy, hogy a bőr alá is jusson ebből a keverékből. Hagyjuk az így bepácolt csülköt néhány órát állni, vagy készítsük el elő este és hagyjuk állni reggelig. Tegyük a bepácolt csülköt egy sütőzacskóba és 2-2,5 órán keresztül süssük 160-170 fokon. A sütés idejét mindenki saját maga döntse el, mert ez a sütőtől függ. Ha a csülkön lévő bőr nem pirult meg 2,5 óra alatt akkor emeljünk a hőmérsékleten. Miután kikapcsoljuk a sütőt hagyjuk még a csülköt a sütőben 30 percet. Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Tallóztam
  2017-04-23 05:39:31, vasárnap
 
 
H.Kohut Katalin

Tavaszi karalábé csoda


Mikor tavasszal megjelennek az üzletekben a friss karalábék, elég borsos az áruk. Emiatt kitaláltam egy új receptet, hogy mindenkinek jusson az asztalára ez a mennyei étek.

Hozzávalók 2 személyre:

2 db karalábé levelekkel
20 dkg darált sertéscomb
olaj tetszés szerint
1 kis fej vöröshagyma
1 közepes vöröshagyma
3 cikk fokhagyma
pirospaprika ízlés szerint
só ízlés szerint
tejföl ízlés szerint
1,5 kanál liszt
kb. 10 dkg rizs
őrölt bors ízlés szerint
1 db tojás
1 db húsleves kocka
petrezselyemzöldje

Elkészítés:

A húst ledaráljuk a közepes vöröshagymával, fokhagymákkal, vagy kivesszük a fagyóból, hozzátesszük a kis fej hagymát apróra vágva, a fokhagymákat fokhagymanyomó segítségével. Hozzákeverjük a rizst, sót, pirospaprikát, kevés borsot, a tojást, kevés petrezselyemzöldjét finomra metélve.

A karalábék leveleit levágjuk és megmossuk, félre tesszük. A két karalábét megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk.

A karalábé levelekbe beletöltjük az elkészített tölteléket, ha marad hús, gombócokat formálunk belőle.

Egy nagyobb lábasba olajat öntünk, megfonnyasztjuk benne a közepes méretű, apróra vágott hagymát, megszórjuk zöldpetrezselyemmel, vízzel felöntjük, belehelyezzük a húsleves kockát, majd beletesszük az apróra vágott karalábékat alulra, rájuk egyesével a megtöltött karalábé leveleket és húsgombócokat. Fedő alatt, állandó ellenőrzése mellett, hogy a víz leve nem főtt-e le, megfőzzük puhára a karalábékat és a töltött leveleket, néha megforgatva őket, hogy mindenütt megpuhuljon a rizs bennük.

Mikor elkészült az étel, megfőtt minden, kiszedjük egy tányérra a töltikéket, majd behabarjuk a liszttel és tejföllel a karalábé mártást. Megkóstoljuk a levet, ha kell sózzuk. Visszahelyezzük a töltött leveleket, húsgombócokat és frissen, fel rottyantás után tálaljuk.

Kihagyhatatlan étel a tavaszi vitaminbombák közül és nagyon ízletes.
Jó étvágyat kívánok!
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 188 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 191 db bejegyzés
e év: 1359 db bejegyzés
Összes: 38226 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2971
  • e Hét: 37777
  • e Hónap: 159699
  • e Év: 877255
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.