Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ha mindig igazat mondasz, semmire sem kell emlékezned." Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 220 
Nem árt lencsét enni
  2017-12-30 17:27:05, szombat
 
  Nem árt lencsét enni, mert ez jólétet ígér. Legalább is Újév napján elsősorban a bőségvarázsló hiedelmek szerint.

Hozzávalók

6 személyre:

60 dkg lencse,
6 dkg zsír,
6 dkg liszt,
3 dkg hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 dkg cukor,
1 dkg mustár,
ecet,
1 g paprika,
1 db babérlevél,
1/4 citrom,


Elkészítése

A lencsét gondosan átválogatjuk, a zsizsikes szemeket kiszedjük belőle. Ezután váltott vízben tisztára mossuk.

Ha ebedre főzzük, előtte való este bő, tiszta vízben áztatjuk. Bő, hideg vízbe tesszük fel főni, annyi lével, hogy ellepje. Babérlevelet adunk hozzá, megsózzuk és mérsékelt tűzön fedő alatt puhára főzzük.

Ízlés szerint kevés megtisztított, jól megmosott hagymát főzhetünk bele, amit megpuhulás után eltávolítunk belőle. Kevés cukorral megpirított barna rántást készítünk, beletesszük a finomra vágott hagymát és a szétzúzott fokhagymát, jól elkeverjük.

Meghintjük kevés pirospaprikával, majd a rántást a tűzről levéve, hideg vízzel felengedjük. Alaposan elkeverjük, hogy csomós ne legyen a rántás, s ha a lencse megpuhult, berántjuk.

Mustárral, cukorral, ecettel ízlés szerint ízesítjük. A főzelék minőségét emeli, ha füstölt húst vagy szalonnát főzünk benne.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Ropogós kacsa
  2017-12-19 19:43:56, kedd
 
  Ropogós kacsasült pofonegyszerűen

Az első ködös, őszi reggel után a férjemen is erőt vett a biológia. Pusztán evolúciós okokból, valami szaftos, lehetőleg zsíros húst kívánt ebédre, egy kis sült krumplival. Tipikus férfi! Szerencsére disznóhús már hónapok óta nincsen a hűtőben, ő meg lusta volt elmenni a boltba venni, ezért megegyeztünk a kacsában.

hozzávalók
0.5 kg kacsamell
2 db nektarin
3 gerezd fokhagyma
1 késhegynyi koriander
2 k méz
1 kk fahéj
1 csipet bors
só ízlés szerint

A kacsa külseje ropogós, belül mégis szaftos. Akkor tökéletes az állag, ha ilyen. A fahéjas barack enyhén édes utóíze, pedig remekül kiemeli a kacsamell finom fűszerességét.

elkészítés

A kacsamell bőrös részét nagyjából centinként beirdaljuk úgy, hogy közben nem vágunk bele a húsba.
Előveszünk egy serpenyőt, és közepes lángon ,,szárazon" melegíteni kezdjük. Nagyjából három perc múlva rátesszük a kacsákat, de úgy, hogy a bőrös oldaluk lefele legyen. A zsírjuk pillanatok alatt kisül, így a hús ebben pirul meg. Mindegyik oldalt nagyjából öt percig sütjük.
A szeletekre rakunk egy kis összezúzott fokhagymát, egy késhegynyi egész koriandert. Nem maradhat ki a só és a bors sem. Akkor van vége az első etapnak, ha a kacsamell mindkét fele szép, pirosas színű.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, légkeveréses fokozatra. A kacsákat rátesszük a rácsra, és 20 percig sütjük őket. Eggyel lejjebb rakunk egy tepsit, hogy a sütés közben kicsorduló zsír ne piszkolja össze a sütőt.
Amíg a kacsa készül, addig egy serpenyőben a megpucolt, összevágott nektarinokat két evőkanál mézen megfuttatjuk. Rádobjuk a fahéjat is, aztán körülbelül öt perc alatt, készre sütjük a barackfalatkákat is.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Nincs is jobb magyar étel
  2017-12-09 11:03:02, szombat
 
 

A legomlósabb csülök, amit valaha kóstoltam, ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét. De ha ezt sütöd hétvégére, akkor biztosan mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját!

Nincs is jobb magyar étel, mint egy istenien elkészített csülök, aminek húsa omlós, bőre pedig keményre sült. A következőkben egy olyan receptet mutatok nektek, ami nem megszokott, hagyományos ízeket tartalmaz, de ettől lesz különleges. Ha egyszer megcsinálod, akkor ezután mindig így fogod majd elkészíteni. Annyira finom lett, hogy nálunk hatalmas sikere volt, és még ünnepekkor is megállja a helyét az asztalon!

Hozzávalók:

1 db disznó csülök (800- 1000 g),
5-6 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál só,
1 teáskanál őrölt fekete bors,
1 kiskanál méz,
1 kanál majonéz,
1 kis kanál mustár,
1 teáskanál ételízesítő.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Amikor az oldalas
  2017-12-09 10:46:30, szombat
 
  Ma egy olyan ételnek a receptjét hoztuk el nektek, amely nagyon ízletes és szinte magától elkészül, ez pedig a sertés oldalas kipirítva. A mennyei ízt pácolással érjük el, bármilyen köret illik mellé.

Hozzávalók:

1 kg sertésoldalas,
1 kanál szójaszósz,
1 kanál ketchup,
1 kanál mustár,
1 kanál méz

olaj

Elkészítés:

A szójaszószt keverjük össze a ketchuppal, a mustárral és a mézzel. Szeleteljük fel az oldalast, kenjük be sóval, tegyük egy tálba és öntsük rá az elkészített pácot, a kezünkkel dörzsöljük bele a pácot. Majd tegyük hűtőszekrénybe néhány órára. Amikor az oldalas jól magába szívta az ízeket, akkor vegyük ki a hűtőből, rakjuk bele egy tepsibe, locsoljuk meg kevés olajjal, fedjük be alufóliával és előmelegített sütőben, 170 fokon süssük 30 percig. Majd vegyük le róla a fóliát és süssük készre. Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Tallóztam
  2017-11-29 06:29:41, szerda
 
  Darált húsos fészek

Hozzávalók:

80 dkg darált sertéshús
30 dkg darált csirkehús
1 db vöröshagyma
200 ml tej
70 gramm kenyér
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
200 ml tejföl
2 db tojás
150 gramm kemény sajt
kapor (ízlés szerint)

Elkészítése:

Keverjük össze a darált sertés és csirkehúst, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát.
A kenyeret áztassuk be 100 ml tejbe, majd ha puhára ázott, kinyomkodás után adjuk hozzá a darált húshoz.
A maradék tejet öntsük hozzá a darált húshoz, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A keverékből először formázzunk alma méretű golyókat, majd azokból készítsünk fészkeket, melyeket aztán tegyük az olajozott tepsibe.
Elkészítjük a tölteléknek valót: reszeljük le a sajtot, keverjük össze a tejföllel, a tojásokkal és az apróra vágott kaporral.
A fészkeket töltsük meg a töltelékkel, majd a 200 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Bolognai spagetti
  2017-11-24 07:16:34, péntek
 
  Bolognai spagetti

Hozzávalók

1 közepes fej hagyma
1 db sárgarépa
1 db szárzeller
10 dkg pancetta
3 k olívaolaj
5 dkg vaj
50 dkg darált marhahús
2 dl vörösbor
5 dkg sűrített paradicsom
2 dl húsleves alaplé

bors
1 dl zsíros tej
50 dkg spagetti tészta

Elkészítés

Egy aprítógép segítségével püré állagúra turmixoljuk a hagymát, a répát és a zellert, majd a zöldségeket egy külön tálba szedve ledaráljuk a pancettát is.
Az olajat és a vajat egy serpenyőben felhevítjük, majd erős tűzön kb. 10 percig pároljuk a pürésített zöldségeket.
Hozzáadjuk a zöldségekhez a szalonnát és a marhahúst is, lepirítjuk, majd kb. 30 percig pároljuk.
Hozzáöntjük a bort, 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és az alaplevet is. Megsózzuk, megborsozzuk, majd további 30 percen keresztül főzzük. Végül apránként belekeverjük a tejet.
A spagetti tésztát sós vízben al dentére főzzük a csomagoláson található utasítás szerint, majd ráhalmozzuk a ragut és tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Könnyen elkészíthető
  2017-11-20 20:53:00, hétfő
 
  Könnyen elkészíthető és csodás íze van, csak jó nagy adagot készíts belőle!

Hozzávalók:

1 kg rövidkaraj,
3 dkg vaj,
2 dl tej,
mokkáskanálnyi kakukkfű,
fél citrom leve,
kevés só.

Elkészítés:

A karajt csontjától és zsírjától megtisztítom, és a húst forró vajban körös-körül átsütöm. Leöntöm annyi tejjel, hogy ellepje, megsózom, hozzáadom a kakukkfüvet meg a citromlevet, és lefedve lassú tűzön addig párolom, amíg a hús meg nem puhult. Tej nem marad alatta, csak sűrű, világosbarna mártás. A pecsenyét felszeletelve tálra rakom, és az alatta maradt mártással megöntözöm. (Ha nincs kakukkfüvünk, akkor 2-3 fokhagymagerezddel is ízesíthetjük, esetleg ízlés szerint a kakukkfű mellé is tehetünk fokhagymát.) Burgonyapüré illik hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Cukkinis tepsis krumpli
  2017-10-20 20:18:04, péntek
 
 
Cukkinis tepsis krumpli

Hozzávalók

35 dkg krumpli
35 dkg cukkini

vaj
zsemlemorzsa
kakukkfű
bazsalikom
bors
2 db paradicsom
2 k mascarpone vagy sajtkrém
1 szelet fetasajt
1,5 dl zsírszegény tejszín
1 k reszelt parmezán

Elkészítés

Megpucoljuk és kb. 2,5-3 mm vastagra felkarikázzuk a krumplit és a cukkinit. Megsózzuk (óvatosan, mert a feta is sós), majd felváltva egy kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe sorakoztatjuk.
Teszünk közé egy-egy összemorzsolt kakukkfűlevelet és egy kevés bazsalikomot, és megborsozzuk. A tetejére paradicsomkarikákat helyezünk, és ráhalmozzuk a mascarponét és a feta sajtot. Végül ráöntjük a tejszínt, és megszórjuk parmezánnal.
180 fokra előmelegített sütőben a sütő középső rácsára helyezzük, és fóliával lefedve kb. 30-40 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a fóliát, és további 5-10 perc alatt ropogósra sütjük.

Megjegyzés

Ízesítés szerint bármilyen zöld fűszer használható, akár zúzott fokhagymával is készíthető.
BiroSari

Forrád: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Töltött dagadó
  2017-09-23 10:33:24, szombat
 
  Töltött dagadó
Annyira szeretem! és látványra is szép

Ritkán veszek dagadót, pedig olyan finomat lehet belőle sütni. Nagyon jó ez a recept, pompásan sikerült, és a töltelékét is sokféleképpen lehet variálni.
Hozzávalók

1 kg dagadó,
4 db zsemle,
2 dkg szalonna,
4 tojás,
petrezselyem, só, bors,
zsír.

Elkészítés

1 kg dagadót a hentessel felvágatunk úgy, hogy széles nyílású zacskót képezzen. A húst megmossuk, felitatjuk; megtöltjük a töltelékkel, és fehér fonállal összevarrjuk.

Tölteléke

4 db, vízbe áztatott és kinyomott zsemle, 2 dkg, apró kockákra vágott és kissé megpirított szalonna, 3 egész tojás, 1 összetört kemény tojás, egy csomó, finomra vágott petrezselyem, csipet só, egy késhegynyi törött bors és egy mogyorónyi zsír. A masszát jól összedolgozzuk, és a dagadóba vágott nyílásba töltjük. A töltelék inkább laza legyen, mint tömör. Tegyünk alá két kanál zsírt és egy kevés vizet, és a sütőben süssük szép rózsapirosra.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Tallóztam
  2017-09-14 12:39:09, csütörtök
 
  Gyros tál

Hozzávalók:

60-80 dkg csont nélküli, sovány hús (csirke, pulyka vagy sertés)
1 nagy fej lila-hagyma
1 kisebb méretű zöldpaprika
2 db hámozott paradicsom
gyros fűszerkeverék
kevés tejszín
olívaolaj

Az öntethez:

3 dl kefir vagy joghurt
2 gerezd fokhagyma

bors

Elkészítés:

A húst apróra felvágjuk.
Serpenyőben, 2-3 kanál olívaolajon 2-3 percig pároljuk az összedarabolt hagymát, paprikát és paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük 1 dl vízzel, és beledobjuk a húst. 1 csapott kanál gyros fűszerkeveréket összekeverünk 0,5 dl vízzel, és ezt is ráöntjük.
Jól összeforraljuk, ráöntjük a tejszínt, és addig forraljuk, míg nem marad lé alatta, csak a szaftos hús.

Sült burgonyát adhatunk hozzá. Tehetünk mellé még szeletelt uborkát, paprikát vagy hagymát, paradicsomot, esetleg káposztakeverékét, és végül az egészet leöntjük kefires vagy joghurtos öntettel.

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 220 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 128 db bejegyzés
Összes: 39570 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 175
  • e Hét: 25762
  • e Hónap: 120277
  • e Év: 120277
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.