Regisztráció  Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
Sütőben sült hagyma...
  2017-10-06 18:24:30, péntek
 
 
Gizike levélben küldte....


A sütőben sült hagyma fantasztikus hatással van a szervezetre!

Hetente legalább egyszer érdemes elkészíteni!






Mindenki tudja, hogy a hagyma nagyon egészséges és antibakteriális hatása van. A frissen facsart hagyma leve mézzel összekeverve nagyon hatásos hörghurut, tüdőgyulladás és köhögés kezelésére. Ha a hagymát lereszeljük és borogatásként használjuk csökkenti a fülfájást és lázat is csillapít.

Kevesen tudják, hogy a hagyma nemcsak nyersen hanem sülve is kifejti a hatását, a sütés alatt nem veszít a tápértékéből sőt erőteljesebb hatása lesz.




Hagyma sütőben sülve

1. A sült hagyma fogyasztása segítségünkre lehet fekélyek és olyan sebek gyógyulásában amelyek már régóta nem húzódnak össze. Süssük meg a hagymát a héjával együtt, majd tegyük a testünkön lévő fájdalmas helyre és addig tartsuk ott ameddig jobban érezzük magunkat.

2. A sült hagymával az aranyér problémák is gyógyíthatók. A sült hagymás borogatás fertőtlenítő hatású, segít a szövetek gyors regenerálódásában.

3. Akinek problémája van a véralvadással gyakran kellene sült hagymát fogyasszon. Érdemes minden nap sült hagymát fogyasztani, mert segít a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésében.

4. Nagyon fontos, hogy azok a személyek akik cukorbetegek iktassák be az étrendjükbe a sült hagymát, fogyaszthatják főétkezéseknél vagy minden reggel éhgyomorra, sokat segít a gyógyszeres kezelés mellett. A sült hagyma szulfidokat és vasat tartalmaz amely segít a vércukorszint normalizálódásában, segít a hasnyálmirigy és a máj működését.

5. Akik magas vérnyomással küzdenek fogyasszanak rendszeresen sült hagymát. A hagyma tisztítja az ereket, eltávolítja a lepedéket és megakadályozza a vérnyomás hirtelen növekedését. A hagymából a sütés ideje alatt távoznak az esszenciális olajak, amelyek a hagyma friss ízéért és illatáért felelősek, de a vitaminok megmaradnak benne.

Érdemes gyakran sült hagymát fogyasztani, mert káprázatos íze van és jótékony hatással van a szervezetre.

Hogyan készül a sült hagyma?

Tisztítsd meg a hagymát, vágd ketté, majd tedd egy tálba, vagy tepsibe és önts rá kevés olajat, tedd be néhány percre a sütőbe és már fogyaszthatod is ezt a remek ételt. Mivel az íze nem olyan erős, mint nyersen, ezért még azok is kipróbálhatják, akik nem rajonganak a hagymáért.
 
 
0 komment , kategória:  Rec.07 egyéb,+ jó tanácsok  
Házi likőrök...
  2017-08-23 13:47:10, szerda
 
 
A házi készítésű likőrök a legtutibbak!

Ha végignézünk egy szupermarketben az italos polcokon, minden bizonyára hatalmas italkínálattal találkozunk. A női italok közül a legkedveltebb fajta a likőr, de ebből is annyi variáns létezik már, hogy bele sem merünk gondolni. De mi lenne, ha mi magunk készítenénk el őket otthon?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a nők nagyon szeretik a krémes és a gyümölcsös likőröket. Emellett a klasszikusnak vélt tojáslikőr sem maradhat ki a listájukról. a legizgalmasabb likőrök receptjét azonban most megosztjuk, így otthon is boszorkánykodhatunk egy kicsit a becsiccsentés előtt.







A klasszikus tojáslikőr

Hozzávalók: 5 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 5-6 csomag vaníliás cukor, 6 dl tehéntej, 2,5 dl tiszta alkohol vagy 5 dl vodka.


Elkészítés: A tojások sárgáját simára keverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral. A felforralt, majd lehűtött tejet és az alkoholt apránként hozzáadagoljuk a tojásos keverékhez. Jól összekeverjük. 4-5 hétig hűtőben pihentetjük, és 2 naponta összerázzuk, majd üvegekbe töltjük.

Az ír és krémes Bailey's

Hozzávalók: 3 dl tejszín, 3 dl wiskey, 2 dl főzött kávé, 1 tubus sűrített tej, 5 dkg olvasztott csokoládé, 2 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés: Felolvasztjuk a csokoládét gőz felett, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a 2 dl kávét, a sűrített tejet, a konyakot. Ezeket összekeverjük. Ha kicsit hűlt, a tejszínhez keverjük. Hűtőbe tesszük, néhány napot érleljük, ezután fogyasztható.

A nagy olasz: limoncello

Hozzávalók: 10 db citrom, 5 dl 40 %-os alkohol, 35 dkg kristálycukor, 3,5 dl víz.

Elkészítés: Alaposan mossuk meg a citromokat, szárítsuk meg, és a burgonyahámozóval szedjük le a héj sárga részét, vigyázva, hogy a kesernyés fehér részt ne vágjuk le. Tegyük a héjat egy üvegedénybe, öntsük rá az alkoholt, majd zárjuk le fóliával, és 1 hétig hagyjuk így állni. A folyadékot egy gézzel borított szűrőn át szűrjük le. Öntsük a cukrot és a vizet egy főzőedénybe, amit forrás után még 5 percig melegítsünk. Ezután hagyjuk kihűlni. Az így nyert szirupot öntsük rá az alkoholos folyadékba, amit újra takarjunk le fóliával. Ezt hagyjuk még 1 hétig pihenni, majd szűrjük le. A folyadékot töltsük át egy szép likőrös üvegbe, az üveget zárjuk le dugóval, és az italt hagyjuk még néhány napig pihenni.

Mézeskalácsos likőr

Hozzávalók: 30 dkg mogyorókrém vagy nutella, 4 dl tejszín, 3 dl konyak vagy vodka, 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék.

Elkészítés: A nutellát gőz fölött megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, megszórjuk a mézeskalács fűszerrel, hozzákeverjük a tejszínt és a konyakot, alaposan kikeverjük, majd finom szűrőn átszűrjük. 24 órát állni hagyjuk, hűtőben tartjuk. Készíthetjük intenzívebb fűszerezéssel vagy több alkohollal.

Egyszerű gyümölcslikőr

Hozzávalók: 40 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs (lehet vegyesen, de készíthetünk szedres, epres, ribizlis, feketeribizlis, meggyes, málnás változatokat is), 15 dkg cukor, 7 dl vodka, 1 rúd vanília.

Elkészítés: A gyümölcsöt egy zárható edénybe vagy üvegbe tesszük, hozzáadjuk a félbevágott vaníliarudat, rászórjuk a cukrot, majd felöntjük a vodkával. Az edényt lezárjuk, naponta összerázzuk, legalább 2 hétig érleljük. Ezután a gyümölcsös vodkát leszűrjük, ha túl erős, forralt vízzel hígíthatjuk ízlés szerint. Üvegekbe töltjük, lezárjuk. A gyümölcsöt semmiképpen ne dobjuk ki, mixeljük össze, így remekül használható felnőtteknek szánt kekszgolyóba, tortába lekvár helyett! Ha nem pépesítjük, akkor pohárkrémekbe rétegezve is nagyon finom!


Forrás: delina.hu
 
 
0 komment , kategória:  Rec.07 egyéb,+ jó tanácsok  
Vegyes mediterrán ízvilág....
  2017-07-12 12:51:10, szerda
 
  Receptek egyperces






Finom ételek mediterrán beütéssel

Nem feltétlenül kell tipikusan olaszos vagy görög ételt készíteni ahhoz, hogy mediterrán ízvilágot teremtsünk sütés vagy főzés közben. Elég, ha néhány tipikusan mediterrán alapanyaggal dolgozunk.
Szeretnél valami délies, mediterrán ízvilágot érezni az ételek falatozása közben? Íme, néhány remek étel receptje, enyhe mediterrán beütéssel!

Tejszínes görög gyümölcsleves

Hozzávalók: 1 citrom, 7-8 dl tejszín, 25 dkg eper, 3 banán, 1 konzerv őszibarack, 1 konzerv vegyes déli gyümölcs, 3 narancs, 1 liter rostos őszibarack, mentalevél, reszelt citromhéj, mézes sütemény fűszerkeverék.

Elkészítés: A gyümölcsöket felszeleteljük, majd egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a baracklét majd a fél liter tejszínt. A citrom felét vékony karikákra vágjuk, és szintén belerakjuk a levesbe. A citrom másik felének héját lereszeljük, húsát összevágjuk, és a többi gyümölcshöz adjuk. A levest 1 órára hűtőbe tesszük. A maradék tejszínt habbá verjük és a kitálalt leves tetejére halmozunk belőle.
Menta levelekkel díszítjük.

Tengeri halszeletek sörben párolva

Hozzávalók: 80 dkg halfilé, só, bors, 3 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 2 dl világos sör, 4 szelet fehér kenyér, 1,5 dl paradicsommártás, kevés liszt, 1 dl tejszín
Elkészítése: A halfilét négyfelé vágjuk és besózzuk. Mély serpenyőben a finomra vágott hagymát vajon megfonnyasztjuk, felöntjük sörrel és beletesszük a halszeleteket, melyeket utána megsózunk, megborsozunk. Lefedve lassan pároljuk. Közben levágjuk a kenyér héját, a szeleteket megpirítjuk. A párolt haldarabokat szűrőkanállal a léből kiszedjük és mindegyiket egy szelet kenyérre helyezzük. Tálalásig melegen tartjuk. A párolóléhez hozzáöntjük a paradicsommártást és erős tűzön a felére forraljuk. Hozzáöntjük a kevés liszttel elkevert tejszínt, és addig forraljuk, amíg besűrűsödik.
A mártást a halra öntjük, és így tálaljuk.

Fetával töltött paprika

Hozzávalók: 6 paprika, 5 dkg mazsola, 20 dkg feta sajt, fél citrom (leve), 1 csokor kapor (apróra vágott), 7,5 dkg pisztácia, őrölt bors, só
Elkészítése: A paprikákat hosszában kettévágjuk, úgy, hogy a szárakat is éppen kettéosszuk. A magokat kiszedjük, és a paprikákat sós vízben 5 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, majd kihűtjük.
A mazsolát 2-3 percig meleg vízben áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A fetát nagyobb darabokra tördeljük, hozzáadjuk a citromlevet, a kaprot, a pisztáciát, a mazsolát, kevés sót és borsot. Óvatosan összekeverjük, majd a paprikákba töltjük. Kaporral díszítve tálaljuk.

Ananászos palacsintatorta

Hozzávalók: a tésztához 10 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, csipetnyi só, 6 tojás, 7,5 dkg vaj, 1,5 dl tej, 2 evőkanál vaníliás cukor; a szószhoz 1 ananászkonzerv (darabolt), 2,5 dl víz, 20 dkg cukor, 1 citrom; a tetejére ananászkockák és mentalevél.
Elkészítése: A tésztához szükséges lisztet a cukorral és a sóval összekeverjük.
A tojássárgákat és a vajat is hozzáadva, simára dolgozzuk. Apránként beledolgozzuk a tejet is.
A tojásfehérjét a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk.
A palacsintákat kis serpenyőben sütjük úgy, hogy csak egyik oldalukon süljenek meg, a másik oldal krémesen-lágy maradjon. Egymásra halmozzuk. Az ananászt simára turmixoljuk. A cukrot a vízbe keverjük, és forrásig főzzük, ekkor a sziruphoz adjuk a gyümölcsturmixot és a citrom levét is belekeverjük. A palacsintahalom tetejét ananászkockákkal megszórjuk, és mentalevéllel díszítjük.

Forrás: delina.hu
 
 
0 komment , kategória:  Rec.07 egyéb,+ jó tanácsok  
..Talán még nem késő....Ötletes recept karácsonyi díszekhez
  2016-12-12 18:52:31, hétfő
 
  Gizike levélben.....

.Talán még nem késő

Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából




Lehet karidísz a fára, függődísz az ajtóra, dekoráció a karácsonyi csomagolásra, vagy akár készíthetsz belőle szélcsengőt.

Sokoldalúan felhasználható, és mindenki észre fogja venni, hogy nem egy szokványos só-liszt-gyurma.
Hidd el, semmi köze hozzá!

A díszek elkészítése annak köszönhető, hogy nekünk pár éve hófehér karácsonyfánk van, viszont a díszek beszerzése hosszú évek munkája volt. Ha hiszed, ha nem, nagyon nehéz szép és IGAZÁN FEHÉR díszeket venni.

Márpedig ez tényleg hófehér lesz és gyönyörű szépen csillogó. Nézd csak!





Elkészítése nem igényel semmilyen konyhamókus előképzettséget és az eredmény dicséretmágnesként működik.





Hozzávalók:

2 egység* szódabikarbóna
1 egység (kukorica)keményítő**
1+1/4 vagyis 1,25 egység víz (tehát 1 egész egység + még egy negyed egység)

*Az egység az lehet egy pohár, egy bögre vagy akár egy dióhéj is :) - az a fontos, hogy az arányok stimmeljenek.
A vízet akkor a legegyszerűbb mérni, ha egy mérőpoharat alkalmazunk és mondjuk a 2 dl-t jelölő vonalat vesszük az egy egységnek.
Így a víz mérésekor a 250 ml-ig öntjük a vizet.

**A sima, mezei keményítő névre hallgató fehér por is általában kukoricakeményítő és azt bármelyik sima közértben is kapsz. Kukkants bele, mert van, amelyik picit sárgás, Neked a minél fehérebb kell.

(Nálam az egy egység kb. 2 dl volt. Ebből rengeteg (kb. 50 kisebb méretű biztosan) dísz kihozható, úgyhogy első körben szerintem ezzel dolgozz Te is. Elég lesz kinyújtani meg kiszúrkálni. :D)

Mutatok gyorsan egy-két elkészült darabot, hogy kedvet kapj! Gyönyörű lesz a zöld fenyőfán, különlegessé tehetsz vele egy karácsonyi dekorációt vagy ajtódíszt, és tökéletes egy karácsonyi ajándékra is dísznek.





Hogyan készül?

A hozzávalókat öntsd egy lábasba és közepes lángon kezdd el melegíteni.
Nagyon hamar elkezd forrni, onnantól van kihívás a kavargatásában, de mégsem sodónyi ideig kell felette állni, úgyhogy nyugi.
Az utolsó 5 perc az már kemény menet, de legalább megvan mára az alkaredzés is.


Íme a kavargatás közbeni fázisok.





Nehéz minden egyes lépést fotózni, miközben kavargatni kell (és mókust a barátnője is cseten kérdezgeti folyamatosan, hogy "Na, milyen?").

De a lényeg, hogy ne ijedj meg, bármit is látsz közben, a végére csodaszépen összeáll.

Amikor már totál krumplipüré kinézete van (csak sokkal keményebb), akkor kapard ki egy tányérra (ha akarsz, csinálj belőle te is egy szép gömböcöt, de erre egyébként semmi szükség :)) és takard le AZONNAL.
Betekerheted alufóliába vagy beteheted egy zacskóba, vagy akár dobozba, a lényeg, hogy ne hagyd kiszáradni.

Fontos!

Rögtön takard le vagy zárd el, hogy ne száradjon ki (erre 5 perc - fotózás ideje - alatt simán képes)!
Véletlenül se kezdj el vele dolgozni, még ha a te kezed bírja is a meleget, mert szanaszét fog repedni a megkevert anyag.

Ha mégis megszáradna a külső réteg - ahogy nekem :) -, akkor azt vágd le, mielőtt elkezdesz dolgozni a masszával.
Ne dobd ki, mert abból is készíthetsz díszeket, csak a száraz darabok miatt csomós lesz. Ettől viccesen néz ki, de precíz, kis mintákat ezzel nem tudsz készíteni.

Ha kihűlt (egy pár órát mindenképp békén kell hagyni), akkor ugyanúgy dolgozunk vele, ahogy bármilyen más keksztésztával vagy mézeskaláccsal (kinyújtjuk, szaggatjuk), azzal a fontos különbséggel, hogy ezt nem sütjük, csak simán a levegőn meg fog száradni Neked! Ugye milyen tökéletes?






Ha nem használod fel azonnal kihűlés után, akkor tedd a hideg masszát rögtön hűtőbe egy jól záródó zacskóban vagy dobozban.

Önmagában is gyönyörű szép a hófehér csillogásával, de ha mégis fel akarod dobni kicsit a sima felületet, még kiszaggatás előtt nyomj a masszába egy csipkedarabot vagy akár egy hajkefét, vagy fenyőágat, de egy toboz végiggörgetésével is különleges hatást érhetsz el.

Száradás után festheted és tovább díszítheted, ha szeretnéd (de szerintem ez így szép, ahogy van).

Mókusok visszajelzései alapján csillámport is bátran keverhetsz a masszába még főzéskor, illetve illóolajat is rakhatsz bele, hogy illatos díszeid legyenek.
kép7


Ha nem használod fel az egészet, akkor a maradékot egy jól záródó zacsiban vagy dobozban még sokáig tárolhatod a hűtőben.
Picit megkeményszik, de majd a kezed melegétől újból megpuhul.

Miért szerettek bele a mókusok?

- gyönyörűen festhető
- nincs benne semmi káros anyag
- olcsó
- gyors
- igazi porcelánra hasonlít
- könnyű vele dolgozni
- nem reped
- szódás :)



(Forrás: spórolok - mókuspanna)



 
 
0 komment , kategória:  Rec.07 egyéb,+ jó tanácsok  
Capellini lazaccal
  2016-11-03 14:18:48, csütörtök
 
 





Receptek egyperces

Capellini lazaccal

HOZZÁVALÓK:
20 dkg lazac
10 dkg koktélparadicsom
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem

bors
4 dkg ricotta sajt
1 evőkanál vöröshagyma
35 dkg capellini tészta
1 pohár tej
4 evőkanál olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS:
Pirítsuk meg a hagymát 1 csepp olajon! Adjuk hozzá a felkockázott lazacot és a paradicsomot!
Főzzük össze 3 perc alatt! Ízesítsük sóval és borssal!
Forrósítsuk fel a ricottát a tejjel egy másik serpenyőben!
Főzzük meg a tésztát, majd keverjük össze a paradicsomos lazaccal!

Forrás: recepttar.hu
 
 
0 komment , kategória:  Rec.07 egyéb,+ jó tanácsok  
Tortilla pizza: ennél egyszerűbb már nem lesz
  2016-08-21 14:29:45, vasárnap
 
 
Receptek egyperces

Tortilla pizza: ennél egyszerűbb már nem lesz

Már-már azt gondoltam, hogy a pizzán nincs mit egyszerűsíteni, ám akkor megint akciós volt a tortilla.

Konyhakész tortillát rendszeresen tartok itthon, mert szendvics helyett a quesadilla mindig jó megoldás és tipikus kamra kaja, azaz mehet bele minden maradék. Amikor viszont már arra sincs kedvem/erőm, hogy elővegyem a serpenyőt, akkor jön a tortilla pizza.








Az elkészítése szégyentelenül egyszerű: a tortilla lapokat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, majd ráteszem a feltétet, mintha hagyományos pizzát csinálnék. Két dologra kell figyelni: nem érdemes túl sok tölteléket rápakolni, mert akkor elázik a tortilla, nem pedig ropogósra sül, és a paprikát, hagymát, gombát stb. jó vékonyra kell vágni, hogy minden átsüljön és guszta legyen.

10-12 perc 190 C fokos sütőben, amíg a sajt megolvad és megpirul a tortilla és már lehet is vacsorázni.


Forrás: moksha.hu
 
 
0 komment , kategória:  Rec.07 egyéb,+ jó tanácsok  
Mascarponés penne
  2016-08-08 15:08:21, hétfő
 
 




Receptek egyperces

Mascarponés penne

HOZZÁVALÓK:
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
1 konzerv gomba
császárszalonna
felkarikázott újhagyma

bors
szerecsendió
olívaolaj
50 dkg penne


ELKÉSZÍTÉS:
A kis kockákra vágott bacont kevés olívaolajon megpirítom. Erre jön a hagyma, összepirítom.
A gombát csak annyi ideig hagyom a tűzön, amíg átmelegedik. Összeforgatom a hagymával és baconnal.
A mascarponét összekeverem a tejszínnel, majd ráöntöm a hagymás-baconos-gombás keverékre.
Ízlés szerint fűszerezem.
Sűrű kevergetés mellett addig főzöm, amíg bugyogni nem kezd. Pennével és reszelt sajttal tálalom.

Forrás:recepttar.hu
 
 
0 komment , kategória:  Rec.07 egyéb,+ jó tanácsok  
Finom ételek mediterrán beütéssel
  2016-07-07 13:07:19, csütörtök
 
 
Receptek egyperces







Finom ételek mediterrán beütéssel

Nem feltétlenül kell tipikusan olaszos vagy görög ételt készíteni ahhoz, hogy mediterrán ízvilágot teremtsünk sütés vagy főzés közben. Elég, ha néhány tipikusan mediterrán alapanyaggal dolgozunk.
Szeretnél valami délies, mediterrán ízvilágot érezni az ételek falatozása közben? Íme, néhány remek étel receptje, enyhe mediterrán beütéssel!

Tejszínes görög gyümölcsleves

Hozzávalók: 1 citrom, 7-8 dl tejszín, 25 dkg eper, 3 banán, 1 konzerv őszibarack, 1 konzerv vegyes déli gyümölcs, 3 narancs, 1 liter rostos őszibarack, mentalevél, reszelt citromhéj, mézes sütemény fűszerkeverék.

Elkészítés: A gyümölcsöket felszeleteljük, majd egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a baracklét majd a fél liter tejszínt. A citrom felét vékony karikákra vágjuk, és szintén belerakjuk a levesbe. A citrom másik felének héját lereszeljük, húsát összevágjuk, és a többi gyümölcshöz adjuk. A levest 1 órára hűtőbe tesszük. A maradék tejszínt habbá verjük és a kitálalt leves tetejére halmozunk belőle.
Menta levelekkel díszítjük.

Tengeri halszeletek sörben párolva

Hozzávalók: 80 dkg halfilé, só, bors, 3 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 2 dl világos sör, 4 szelet fehér kenyér, 1,5 dl paradicsommártás, kevés liszt, 1 dl tejszín
Elkészítése: A halfilét négyfelé vágjuk és besózzuk. Mély serpenyőben a finomra vágott hagymát vajon megfonnyasztjuk, felöntjük sörrel és beletesszük a halszeleteket, melyeket utána megsózunk, megborsozunk. Lefedve lassan pároljuk. Közben levágjuk a kenyér héját, a szeleteket megpirítjuk. A párolt haldarabokat szűrőkanállal a léből kiszedjük és mindegyiket egy szelet kenyérre helyezzük. Tálalásig melegen tartjuk. A párolóléhez hozzáöntjük a paradicsommártást és erős tűzön a felére forraljuk. Hozzáöntjük a kevés liszttel elkevert tejszínt, és addig forraljuk, amíg besűrűsödik.
A mártást a halra öntjük, és így tálaljuk.

Fetával töltött paprika

Hozzávalók: 6 paprika, 5 dkg mazsola, 20 dkg feta sajt, fél citrom (leve), 1 csokor kapor (apróra vágott), 7,5 dkg pisztácia, őrölt bors, só
Elkészítése: A paprikákat hosszában kettévágjuk, úgy, hogy a szárakat is éppen kettéosszuk. A magokat kiszedjük, és a paprikákat sós vízben 5 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, majd kihűtjük.
A mazsolát 2-3 percig meleg vízben áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A fetát nagyobb darabokra tördeljük, hozzáadjuk a citromlevet, a kaprot, a pisztáciát, a mazsolát, kevés sót és borsot. Óvatosan összekeverjük, majd a paprikákba töltjük. Kaporral díszítve tálaljuk.

Ananászos palacsintatorta

Hozzávalók: a tésztához 10 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, csipetnyi só, 6 tojás, 7,5 dkg vaj, 1,5 dl tej, 2 evőkanál vaníliás cukor; a szószhoz 1 ananászkonzerv (darabolt), 2,5 dl víz, 20 dkg cukor, 1 citrom; a tetejére ananászkockák és mentalevél.
Elkészítése: A tésztához szükséges lisztet a cukorral és a sóval összekeverjük.
A tojássárgákat és a vajat is hozzáadva, simára dolgozzuk. Apránként beledolgozzuk a tejet is.
A tojásfehérjét a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk.
A palacsintákat kis serpenyőben sütjük úgy, hogy csak egyik oldalukon süljenek meg, a másik oldal krémesen-lágy maradjon. Egymásra halmozzuk. Az ananászt simára turmixoljuk. A cukrot a vízbe keverjük, és forrásig főzzük, ekkor a sziruphoz adjuk a gyümölcsturmixot és a citrom levét is belekeverjük. A palacsintahalom tetejét ananászkockákkal megszórjuk, és mentalevéllel díszítjük.

Forrás: delina.hu

 
 
0 komment , kategória:  Rec.07 egyéb,+ jó tanácsok  
A házi készítésű likőrök.....
  2016-03-21 17:04:59, hétfő
 
 


Receptek egyperces

A házi készítésű likőrök a legtutibbak!

Ha végignézünk egy szupermarketben az italos polcokon, minden bizonyára hatalmas italkínálattal találkozunk. A női italok közül a legkedveltebb fajta a likőr, de ebből is annyi variáns létezik már, hogy bele sem merünk gondolni. De mi lenne, ha mi magunk készítenénk el őket otthon?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a nők nagyon szeretik a krémes és a gyümölcsös likőröket. Emellett a klasszikusnak vélt tojáslikőr sem maradhat ki a listájukról. a legizgalmasabb likőrök receptjét azonban most megosztjuk, így otthon is boszorkánykodhatunk egy kicsit a becsiccsentés előtt.








A klasszikus tojáslikőr

Hozzávalók: 5 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 5-6 csomag vaníliás cukor, 6 dl tehéntej, 2,5 dl tiszta alkohol vagy 5 dl vodka.


Elkészítés: A tojások sárgáját simára keverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral. A felforralt, majd lehűtött tejet és az alkoholt apránként hozzáadagoljuk a tojásos keverékhez. Jól összekeverjük. 4-5 hétig hűtőben pihentetjük, és 2 naponta összerázzuk, majd üvegekbe töltjük.

Az ír és krémes Bailey's

Hozzávalók: 3 dl tejszín, 3 dl wiskey, 2 dl főzött kávé, 1 tubus sűrített tej, 5 dkg olvasztott csokoládé, 2 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés: Felolvasztjuk a csokoládét gőz felett, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a 2 dl kávét, a sűrített tejet, a konyakot. Ezeket összekeverjük. Ha kicsit hűlt, a tejszínhez keverjük. Hűtőbe tesszük, néhány napot érleljük, ezután fogyasztható.

A nagy olasz: limoncello

Hozzávalók: 10 db citrom, 5 dl 40 %-os alkohol, 35 dkg kristálycukor, 3,5 dl víz.

Elkészítés: Alaposan mossuk meg a citromokat, szárítsuk meg, és a burgonyahámozóval szedjük le a héj sárga részét, vigyázva, hogy a kesernyés fehér részt ne vágjuk le. Tegyük a héjat egy üvegedénybe, öntsük rá az alkoholt, majd zárjuk le fóliával, és 1 hétig hagyjuk így állni. A folyadékot egy gézzel borított szűrőn át szűrjük le. Öntsük a cukrot és a vizet egy főzőedénybe, amit forrás után még 5 percig melegítsünk. Ezután hagyjuk kihűlni. Az így nyert szirupot öntsük rá az alkoholos folyadékba, amit újra takarjunk le fóliával. Ezt hagyjuk még 1 hétig pihenni, majd szűrjük le. A folyadékot töltsük át egy szép likőrös üvegbe, az üveget zárjuk le dugóval, és az italt hagyjuk még néhány napig pihenni.

Mézeskalácsos likőr

Hozzávalók: 30 dkg mogyorókrém vagy nutella, 4 dl tejszín, 3 dl konyak vagy vodka, 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék.

Elkészítés: A nutellát gőz fölött megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, megszórjuk a mézeskalács fűszerrel, hozzákeverjük a tejszínt és a konyakot, alaposan kikeverjük, majd finom szűrőn átszűrjük. 24 órát állni hagyjuk, hűtőben tartjuk. Készíthetjük intenzívebb fűszerezéssel vagy több alkohollal.

Egyszerű gyümölcslikőr

Hozzávalók: 40 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs (lehet vegyesen, de készíthetünk szedres, epres, ribizlis, feketeribizlis, meggyes, málnás változatokat is), 15 dkg cukor, 7 dl vodka, 1 rúd vanília.

Elkészítés: A gyümölcsöt egy zárható edénybe vagy üvegbe tesszük, hozzáadjuk a félbevágott vaníliarudat, rászórjuk a cukrot, majd felöntjük a vodkával. Az edényt lezárjuk, naponta összerázzuk, legalább 2 hétig érleljük. Ezután a gyümölcsös vodkát leszűrjük, ha túl erős, forralt vízzel hígíthatjuk ízlés szerint. Üvegekbe töltjük, lezárjuk. A gyümölcsöt semmiképpen ne dobjuk ki, mixeljük össze, így remekül használható felnőtteknek szánt kekszgolyóba, tortába lekvár helyett! Ha nem pépesítjük, akkor pohárkrémekbe rétegezve is nagyon finom!


Forrás: delina.hu

 
 
0 komment , kategória:  Rec.07 egyéb,+ jó tanácsok  
Kis olasz tésztakörkép
  2015-11-17 17:35:24, kedd
 
  Receptek egyperces

Kis olasz tésztakörkép







Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy hosszas tanácstalan nézelődés után végül a jól bevált spagettit választotta a polcokon sorakozó számtalan tésztafajta közül.



A tészták ,,tengerében" egy vérbeli gasztrómágus, Simone Marcedula, a Trattoria Gusto étterem olasz származású séfje segít eligazodni. Lássuk Itália mesés tájainak 5 legizgalmasabb tésztafajtáját!

Ziti, a szicíliai esküvők elengedhetetlen alapanyaga

Maga a szó - ziti - annyit tesz: menyecske. Ezt a 25 cm hosszú, csőalakú, sima falú, durum lisztből készült tésztafajtát felhasználás előtt 3-4 darabra szokás tördelni, majd sós vízben al dentére főzni. Ez azért fontos, mert a zitit főzés után majd' minden esetben megsütik, és kiváló alapanyaga lehet zöldséges, illetve sajtos rakott tésztaételeknek. A nagyközönség számára a ziti a Maffiózók (Sopranos) című amerikai sorozatból lehet ismerős: Carmela Soprano húsgolyós fogása sosem hiányozhatott a maffiózók asztaláról.

Strozza Preti avagy papfojtó tészta

Ennek a Közép- Olaszországból származó tésztafajtának egy népi legenda adja nevét: régen az asszonyok a helyi papnak, tiszteletesnek házi készítésű Strozza Pretivel kedveskedtek, míg féltékeny férjeik odahaza azért imádkoztak, hogy bárcsak a tészta a pap torkán akadna... Manapság ezt a 1,5 cm széles, 5 cm hosszú tésztafélét darabos, zöldséges szószokhoz, ragukhoz használják. Kalandos kedvű háziasszonyok megpróbálkozhatnak a papfojtó tészta házi elkészítésével, hiszen ez a tojásmentes, sodort, vastag tésztaféle igazán könnyen elkészíthető otthon is. Az ízletesebb végeredmény érdekében tegyünk a tésztába reszelt parmezánt!

Olasz tésztafélék
Mafalda vagy más néven Reginette

Ez a Dél-Olaszországból származó szép, csipkés szélű, egyenes tésztafajta Savoya hercegnőjéről kapta a nevét, de a reginette szócskát is gyakran használják rá, ami annyit tesz: kis hercegnő. A mafalda egy hosszú főzésű, széles tészta, átmenetet képez a Lasagne-féle tészták csoportja felé. Kiváló választás lehet babos, krumplis tésztaételekhez, de ízletes alapanyaga lehet az oldalasból és ricotta sajtból készülő Nápolyi ragunak is.

Fusilli vagy más néven felezett nagy orsó

Ez a Dél-Olaszországból származó, 3 cm hosszú csavaros tésztafajta hazánk legtöbb háztartásában megtalálható. A gyerekek nagy kedvence nevét az olasz ,,fuso" szóból kapta, ami annyit tesz: sodorni. A fusilli kevésbé ismert változata orsó alakú, régen ezt a típust kötőtűre csavarva készítették az asszonyok, úgyhogy, aki otthoni fusilli készítésre adja a fejét, az készüljön jó sok türelemmel. Ez a tésztafajta remekül illik hideg salátákhoz és könnyű szószos tésztaételekhez, hiszen a csavaros szerkezet kiválóan magába zár bármilyen pesztót.

Capelli d'Angleo avagy cérnametélt

A Capelli d'Angelo, vagy más néven angyalhaj a legvékonyabb spagettiféle - átlagosan 2-3 mm vastag -, ennek megfelelően főzési ideje is ennek a típusnak a legrövidebb, egy percre sem lehet magára hagyni főzés közben. Hazánkban leggyakrabban levesbetétként használják fel, de könnyed halas szószokhoz vagy zöldséges pesztókhoz is kiváló alapanyagként szolgálhat!

Forrás: gourmetguides.hu
 
 
0 komment , kategória:  Rec.07 egyéb,+ jó tanácsok  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 35 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1781
  • e Hét: 16591
  • e Hónap: 71320
  • e Év: 1073322
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.