Regisztráció  Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Mézeskalács karácsonyfa
  2015-12-28 13:17:30, hétfő
 
  Bár elmúlt a Karácsony, azért beteszem...

Receptek egyperces
Mézeskalács karácsonyfa-ahogy én készítem- recept

Hozzávalók 8 főre

1 kg liszt
4 dl porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál fahéj
2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipet só
10 margarin
3 egész tojás
2 és fél - 3 dl méz
ha díszítjük: egy tojásfehérje
6 evőkanál kristálycukor





Elkészítés:

A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a margarint. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összedolgozzuk. (Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy kis részét az elején félretesszük, és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához.) A deszkát bőven meglisztezhetjük. Arra figyelni kell, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, "elfolyik" a forma, és ráadásul lukacsos lesz a sütemény felülete. A tésztából vágjunk egy kisebb darabot, és alaposan lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyra nyújtsuk ki. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és vékonyan kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk. Közepesen forró sütőben sütjük, de vigyázni kell hogy meg ne égjen, mert nagyon gyorsan sül. A sütések között a tepsit nem kell újra bezsírozni, csak esetleg egy kicsit meglisztezni.
A kisütött formák felületét cukormázzal díszíthetjük. Ehhez csipet sóval felverünk egy tojásfehérjét. A kemény habhoz mintegy hat-hét közepes kanálnyi cukrot keverünk. A cukorhab egy kis részét nejlonzacskó sarkába töltjük. Ezután a zacskó sarkára vágunk egy kis lyukat. A díszítésbe bevonhatjuk a család apraja nagyját, jó kis karácsonyi hangulatot teremthetünk vele.

Miután elkészítettük a mézeskalács tésztánkat, neki is kezdhetünk a karácsonyfa készítésének. Tíz csillagra lesz szükségünk, úgy, hogy a csillagok csökkenő méretűek legyenek. Szupermarketekbe lehet kapni különböző méretű tészta szaggatókat, de ha mégsem lenne kéznél, akkor sütőpapírból készítsünk sablonokat, tegyük a tésztára és késsel vágjuk ki a sablon körül. Ha már meg van mind a tíz csillag, akkor tegyük be az előmelegített sütőbe. Közbe készítsük el a díszítéshez szükséges mázat. A karácsonyfát úgy kell összeállítani, hogy a legnagyobb csillag tetejét kenjük be mázzal és ragaszuk rá a következő csillagot csökkenő sorrendbe és folytassuk, így tovább, az utolsó csillagnak a tetejét ne kenjük be mázzal, majd csak készítsünk rá valami szép kis díszítést. A fenyőfánk széleit kis pöttyökkel is díszíthetjük akár.


Forrás: receptbazis.hu
 
 
0 komment , kategória:  Rec.04-Karácsonyi sütik  
Karácsonyi barackos tallér-máskor is finom..
  2014-01-23 14:13:18, csütörtök
 
 



Rama sütigyár

Karácsonyi barackos tallér
Hozzávalók

20 dkg aszalt sárgabarack
25 dkg kókuszreszelék
30 dkg porcukor
1 citrom leve

Elkészítés

Leforrázzuk a barackot, és lefedve 2 órán keresztül állni hagyjuk, hogy a barackok jól megduzzadjanak. Utána kinyomkodjuk a barackokat, és sűrű lyukú húsdarálón ledaráljuk vagy robotgépben pépesítjük. A barackpéphez hozzáadjuk a kókuszreszeléket, és jól összekeverjük. Belecsurgatjuk a citromlevet is, és annyi porcukrot szórunk bele, amennyitől jól formázható masszát gyúrhatunk belőle. A masszából hengert sodrunk, a hengerből fél centi vastag tallérokat vágunk, a maradék kókuszreszeléket kistányérra borítjuk, és megforgatjuk benne a tallérokat. Meleg helyen, szalvétával letakarva legalább 2 napig hagyjuk száradni, majd sütőpapír közé rétegezve dobozba rakjuk.
Oszd meg másokkal is a receptet
 
 
0 komment , kategória:  Rec.04-Karácsonyi sütik  
mogyorókrémes linzerkarikák
  2014-01-23 14:12:01, csütörtök
 
 


Rama sütigyár
Karácsonyi mogyorókrémes linzerkarikák
Hozzávalók

10 dkg porcukor
30 dkg liszt
20 dkg Rama
2 tojássárgája
1-2csomag vaníliás cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 db citrom reszelt héja
fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 üveg mogyorókrém
darált dió
egy kevés porcukor a szóráshoz

Elkészítés

A lisztet összekeverjük a porcukorral, fűszerekkel, vaníliás cukorral, citromhéjjal, majd a hideg Ramát is beledaraboljuk. Az anyagokat egymással alaposan elmorzsoljuk. Amikor a tészta kezd összeállni, a tojások sárgáját is hozzáadjuk és a tésztát készre gyúrjuk. Hűtőben dermesztjük, pihentetjük. Enyhe átgyúrás után liszten vékonyra nyújtjuk, kerek kiszúróval, párosával tésztalapokat formázunk. Minden második lapocska tetejét középen kiszúrjuk, tojással vékonyan lekenjük, darált mogyoróval megszórjuk. A tésztakorongokat forró (190 °C-os) sütőben világosbarnára sütjük. Ha kihűlt, a mogyorós lapocskákat enyhén porcukrozzuk, az alsó sima lapocskákra gazdagon mogyorókrémet halmozunk. A linzerkarikákat egymásra illesztjük.
gyermekkel is készíthető
 
 
0 komment , kategória:  Rec.04-Karácsonyi sütik  
Újévi malacfejek
  2013-12-31 13:40:54, kedd
 
 


rama sütigyár recept
Újévi malacfejek
Hozzávalók

A tésztához

60 dkg liszt
8 dkg porcukor
15 dkg puha Rama
2,5 dkg élesztő
3 db tojás sárgája
2,5 dl langyos tej
1 csomag vaníliás cukor
1 csapott mokkáskanál só
A tetejére

1 db tojás
A díszítéshez

1/2 tojásfehérje
6-8 dkg porcukor
5 dkg étbevonó massza

Elkészítés

1.A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. Az élesztőt egy kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalóival tésztává gyúrjuk és alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyre téve kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát.
2.Egy 10 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a malacok fejét, egy 4 cm-es pogácsaszaggatóval az orrukat és a maradék tésztából formázzuk a füleket. Tojással összeragasztjuk a darabokat, majd tepsire téve megkenjük tojással az összeállított malacfejeket.
3.Lisztbe mártott ujjal kijelöljük a szemek és az orr helyét. Rövid kelesztés után ismét átkenjük tojással a fejeket, majd a szem és orr helyét is újra jelöljük. Előmelegített sütőben 195 °C-on 20-25 perc alatt világosbarnára sütjük őket.
4.Közben kikeverjük a díszítőkrémet egy csészében. A tojásfehérjéhez apránként adjuk hozzá a szitált porcukrot. Annyi cukrot keverjünk egy teáskanállal hozzá, hogy a masszából kihúzva a kanalat az jégcsapszerűen megálljon rajta.
5.Miután kihűlt a sütemény, a tojásfehérjés krémből és az olvasztott bevonó masszából kialakítjuk a szemeket.
 
 
0 komment , kategória:  Rec.04-Karácsonyi sütik  
Szerencsesütik szilveszterre
  2013-12-30 18:08:07, hétfő
 
 




Rama sütigyár recept

Szerencsesütik szilveszterre
Hozzávalók

37 dkg liszt
1 tojássárgája
12 dkg cukor
25 dkg Rama
1 citrom reszelt héja

Elkészítés

1.A hozzávalókat gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, majd letakarva kb. 30 percig hideg helyen pihentetjük. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és különböző formákat szúrunk ki belőlük.
2.Mielőtt két-két formát összeillesztve egymásra rakunk (széleit tojásfehérjével ragasztjuk össze) sütőpapírra "jóslást" írunk, pl: pénz áll a házhoz, sikeres éved lesz stb, és a két lap közé tesszük picire összehajtva.
3.Tetejét ételfestékkel, aszalt szilvával, barackkal, vagy mazsolával díszíthetjük.
4.Szilveszterkor a társaság hangulata garantált, ha felhívjuk a figyelmüket a szerencsesütik tartalmára.
 
 
0 komment , kategória:  Rec.04-Karácsonyi sütik  
szílvalekváros linzer
  2013-12-29 17:36:29, vasárnap
 
 


Rama sütigyár

Karácsonyi szílvalekváros linzer

Hozzávalók

2x10 dkg. porcukor + egy kevés a végén a megszóráshoz
1 púpos evőkanál kakaó
2x 30 dkg. liszt
2x20 dkg. Rama
tej
2 tojás
1 cs. vaníliás cukor
2x1 teáskanál sütőpor
1 citromhéj
1 mk. mézes sütemény fűszerkeverék
fahéjas szilvalekvár

Elkészítés

1.Vaníliás tészta: a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a citromhéjat összekeverni, majd belemorzsolni a Ramát és az 1 db. tojássárgát. Én a robotgép spiráljával csináltam és a végén még kézzel kicsit átgyúrtam, majd fóliába téve mehet a hűtőbe 1 órát.
2.Kakaós tészta: a lisztet, porcukrot, sütőport, kakaót és a mézes sütemény fűszerkeveréket összekeverni, majd belemorzsolni a Ramát. Jól összedolgoznia az 1 tojássárgával, majd jól átgyúrni és ez is mehet a hűtőbe 1 órára.
3.A hűtőből kivéve porcukros lapon vékonyra nyújtani, először a vaníliás tésztát és tetszőleges kiszúróval kiszúrni a lyukas formákat. Én harang formát használtam most, de lehet variálni. A sütőt előmelegíteni 175 fokra és a sütőpapíros tepsibe rakott formákat 10 percig sütni, majd a tepsiben hagyni kissé kihűlni.
4.Ugyanígy járni el a kakaós tésztával, de természetesen ezek teli formájúak legyenek. Ha kihűltek, a vaníliás és a kakaós párokat összeragasztani a lekvárral, majd a közepébe még picit lehet rakni.
5.A legvégén porcukorral meghinteni. Fémdobozban sokáig eláll.
 
 
0 komment , kategória:  Rec.04-Karácsonyi sütik  
Karácsonyi mézeskalács
  2013-12-29 17:35:20, vasárnap
 
 


Rama sütigyár
Karácsonyi mézeskalács
Hozzávalók

kb. 6 evőkanál kristálycukor a díszítéshez
egy tojásfehérje a díszítéshez
1 kg liszt
4 dl porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál fahéj
2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
10 dkg Rama
3 egész tojás
3 dl méz
egy csipet só

Elkészítés

1.A tojás, valamint a méz kivételével az alapanyagokat összekeverjük, majd belemorzsoljuk a Ramát. Ezután hozzáadjuk a mézet és a tojásokat, és alaposan összegyúrjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta ne legyen túlságosan lágy, mert így a forma sütéskor deformálódik, sőt, még lukacsos is lesz.
2.Egy deszkát beszórunk bőségesen liszttel, a tésztából vágunk egy kisebb darabot és 2-3 milliméteresre nyújtjuk. Kiszaggatjuk a formákkal, majd Ramával vékonyan kikent és kilisztezett tepsibe tesszük. A sütő közepesen forró legyen, figyeljünk oda, mert a mézeskalács gyorsan megsül. A következő adagnál nem szükséges újra kikenni a tepsit, elég csak kilisztezni.
3.Díszítés: egy tojásfehérjéhez hozzáadunk egy csipet sót, majd kemény habbá verjük. Ehhez keverünk 6-7 kanál cukrot. A már kisült formákat díszíthetjük habnyomóval, de bátran felhasználhatunk egyéb anyagokat is a díszítéshez: pl. színes cukorkákat, zizit, francia drazsét. A zizit és a drazsét sütés előtt nyomjuk a süteménybe.

gyermekkel is készíthető
 
 
0 komment , kategória:  Rec.04-Karácsonyi sütik  
Karácsonyi keksz
  2013-12-29 17:34:09, vasárnap
 
 


Rama sütigyár
Karácsonyi keksz
Hozzávalók

30 dkg liszt
10 dkg Rama
1 db tojás
12 dkg kristálycukor
1 kávéskanálnyi sütőpor

Elkészítés

1.Minden hozzávalót tálba teszünk és sima tésztává dolgozzuk össze. Folpack fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
2.A tésztát kinyújtjuk, tetszés szerinti formákkal kis kekszeket szúrunk ki belőle. Ezeket lapos tepsire tesszük, majd az előmelegített sütőben kb. 6 perc alatt megsütjük, azután még forrón leválasztjuk a tepsiről.
3.A kekszeket tetszés szerint olvasztott csokoládéba márthatjuk, vagy bevonjuk vele, esetleg bekenjük ízlés szerint lekvárral és összeragasztjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Rec.04-Karácsonyi sütik  
Joghurtos fenyők
  2013-12-29 17:23:01, vasárnap
 
 


Rama sütigyár
Joghurtos fenyők

Hozzávalók

A tepsi kikenéséhez

Rama
A tésztához

4 tojás
2 pohár (4 dl) finomliszt
1 csomag Vanillincukor
1 pohár (2 dl) natúr joghurt (lehet gyümölcsös is), kb. 8 dkg
1 pohár (2 dl) kristálycukor
1 csomag Sütőpor
fél pohár (1 dl) olvasztott Rama

Elkészítés

1.A joghurtot, az olvasztott, de nem meleg Ramát, a sütőporral összeforgatott lisztet, a kétféle cukrot és a tojásokat egy tálba rakjuk, simára keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc.
2.Egy közepes nagyságú kb. 25 x 20 cm-es peremes tepsit Ramával kikenünk, a masszát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C), kb. 25 percig sütjük, elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizzük.
3.A kihűlt tésztát különféle, lehetőleg karácsonyi kiszúróval kiszaggatjuk. A tetejére porcukrot hintünk, és körberakhatjuk néhány szelet friss gyümölccsel (pl. kivivel, naranccsal) is.

Tippek

A kihűlt tésztát természetesen kockákra is vághatjuk, ez gyorsabb és egyszerűbb megoldás.
gyermekkel is készíthető

 
 
0 komment , kategória:  Rec.04-Karácsonyi sütik  
Mézeskalács házikó
  2013-12-29 17:21:52, vasárnap
 
 


Rama sütigyár

Mézeskalács házikó
Hozzávalók

Tészta

1 púpozott kávéskanálnyi őrölt szegfűszeg
50 dkg finomliszt (átszitálva)
15 dkg porcukor
25 dkg vegyes virágméz
5 dkg Rama
1 púpozott kávéskanálnyi őrölt fahéj
4 púpozott kávéskanálnyi szódabikarbóna
1 db tojás
Cukormáz

1 db tojás fehérje
15-20 dkg kristálycukor, vagy porcukor
8 csepp ecet (kb)

Elkészítés

1.A lisztet, a porcukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a szódabikarbónát alaposan keverjük össze falapáttal. Ezután a virágmézben olvasszuk fel a Ramát. Egy befőttesüvegben a mézet és a Ramát állítsuk egy kis lábas vízbe, majd a vizet forraljuk fel, és a mézet addig keverjük, míg a Rama teljesen felolvad benne. A befőttes üveget mikrohullámú sütőbe is tehetjük.
2.A mézet ezután öntsük a fűszerekkel elkevert lisztre, üssünk bele egy tojást, és a falapáttal gyúrjuk össze. A tészta inkább lágy legyen (egy kis langyos vizet is tehetünk hozzá), mint kemény, mivel a pihentetés alatt úgyis megkeményedik egy kicsit.
3.A tálat fedjük le (ha nincs lezárható tálunk, akkor 2-3 köteg folpack fóliával takarjuk le), és pihentessük a tésztát szoba hőmérsékleten legalább egy napig. Minél tovább hagyjuk állni, annál szebbre sül majd. A tészta hűtés nélkül is több napig eláll, ezért egyszerre akár dupla mennyiséget is készíthetünk belőle.
4.Cukormáz: 1 db tojás fehérje kb. 15-20 dkg kristálycukor (ha van elektromos darálónk) vagy átszitált porcukor (ha nincs darálónk) kb. 8 csepp ecet A tojás fehérjét verjük fel kézi habverővel, majd két kanalanként dolgozzuk bele a porcukrot. Akkor jó a máz, ha a felemelt habverőről már csak egészen lassan folyik le.
5.Ekkor keverjünk hozzá még 8 csepp ecetet, ami megakadályozza majd a cukor kristályosodását. Lehetőleg kézi habverőt használunk, a géppel felvert máz folyóssá válhat.

 
 
0 komment , kategória:  Rec.04-Karácsonyi sütik  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 46 db bejegyzés
e év: 593 db bejegyzés
Összes: 34849 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 601
  • e Hét: 601
  • e Hónap: 82964
  • e Év: 1084966
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.