Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Csodálatos, mit művelhet egyetlen napsugár az emberi lélekkel." Dosztojevszkij Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 57 
Tallóztam
  2017-03-20 19:18:50, hétfő
 
 
Erzsi néni kapros-túrósa


Először készítsük el a tésztát:
50 dkg liszt
3 dkg cukor
2 dkg élesztő
4 dkg vaj
50 g só
2 db tojássárgája
tej - amennyit felvesz
Alaposan összedolgozzuk az összetevőket, majd 2 órán át kelesztjük
Közben elkészítjük a tölteléket is:
50 dkg félzsíros túró
5 dkg cukor
2 dkg kapor
2 db tojás
kevés só
A tepsit kibéleljük a tésztával, majd egyenletesen rákenjük a tölteléket.

180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük, tejföllel tálaljuk
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Túrós
  2017-03-12 09:57:52, vasárnap
 
 
Túrós

Valami egyszerűre és finomra vágysz? Itt a tökéletes recept.
Még másnap is nagyon puha marad....részletek
Nikoletta Pehányi

A tésztához:

50 dkg búzaliszt
20 dkg rétesliszt
1 teáskanál só
17 g élesztő
4 kanál cukor
kb. 5 dl tej
2 db tojássárgája
20 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
800 g túró
6 kanál cukor
1 db tojás
3 teáskanál kapor
A tetejére:
1 db tojás

Elkészítés
70 perc

Az élesztőt felfuttatom 1,5 dl tejbe és rakok bele 2 kávéskanál cukrot.

Közbe a liszteket átszitálom belerakom a cukrot, a maradék tejet, a tojássárgáját és a felfutott élesztőt.

Botmixerrel összedagasztom, ha már összeállt belerakom a vajat. Ha túl sok lett a tej rakok hozzá egy kis lisztet. Ha elválik az edény falától akkor lesz jó.

1 órán át kelesztem.

Ha megkelt, három részre szedem és négyzet alakúra és 3-4 milliméter vastagságúra nyújtom.

A tölteléket összeállítom, a túrót a cukrot a tojást és a kaprot belerakom egy edénybe és elkeverem.

Arányos négyzeteket vágok a tésztából és a közepébe 1-1,5 evőkanál tölteléket teszek.

A négy csücskét a közepére hajtogatom és egy kicsit odanyomom hogy megálljon.

Sütőpapírral bélelt tepsi teszem 3 ujjnyi távolságra.

Felvert tojással megkennem.

170 C fokos előmelegített sütőbe rakom és kb. 25-30 percig sütöm.

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Tészta torta
  2017-02-19 07:54:42, vasárnap
 
  TÉSZTATORTA

HOZZÁVALÓK:

25 dkg túró
2 dl tejföl
4 evőkanál cukor
1 citrom héja (esetleg kevés a levéből)
2 tojás
Soós Premio Penne tészta (kb. 25 dkg - kicsit több vagy kevesebb, nem számít)

ELKÉSZÍTÉS:

A túrót, a tejfölt, 3 kanál cukrot, a citromhéjat összekeverjük, majd kóstolgatjuk, hogy elég édes-e, kell-e bele még cukor. Beletesszük a szükséges mennyiségű cukrot, majd jöhetnek a tojások.

Beleforgatjuk a tésztát, tepsibe vagy tortaformába öntjük, és 180 fokon kb. 40 percig sütjük (attól függ, mennyi a tészta a tepsiben). 30 perc után már ellenőrizgethetjük tűpróbával.
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Túrós béles
  2017-01-24 09:16:46, kedd
 
 
Túrós béles

- olyan finom, mint amit a nagyika süt!

A túrós béles a család nagy kedvence! A recept még a dédikétől van, mi generációk óta így készítjük!

Hozzávalók:

rétestészta
zsiradék
500 g túró
150 g porcukor
5 tojás
50 g mazsola

Elkészítése:

Rétestésztát készítünk a receptben megadott mennyiség feléből, de nem húzzuk ki, hanem két részre osztva nagyon vékonyan kinyújtjuk. Az első részt zsiradékkal megfröcskölve úgy hajtogatjuk össze, hogy a tepsi alját éppen belepje, és rákenjük a tölteléket, amit fél kg szitán áttört túróból, 150 g porcukorból, 5 tojássárgájából, az 5 fehérje kemény habjából és 50 g mazsolából kevertünk. A tölteléket szép egyenletesre elsimítva, ráhelyezzük a fedőlapot, amely pontosan úgy készül, mint az alsó lap. A felső lapot megkenjük tojással, közép meleg sütőbe tesszük és ha megsült, téglalap alakú darabokra szeleteljük.
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Igazi hájas tészta
  2017-01-20 10:42:17, péntek
 
 
Igazi hájas tészta
szilvalekvárral - gyermekkorunk egyik kedvenc sütije!
A sütemény, amit mindenki ismer és szeret! Az íze, mintha a nagyi sütötte volna, készítsd el, mindenki odalesz érte!

Hozzávalók:

50 dkg rétesliszt
50 dkg finomliszt
5 dkg élesztő
10 dkg cukor
1 tojás
5 dkg vaj
5 dl tej csipetnyi só
40 dkg sertésháj
2 kanál ecet
szilvalekvár

Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a vajat, a cukrot és az élesztős tejet. A maradék tejet is hozzáöntjük, majd a sót is és összegyúrjuk a tésztát. Konyhatörlővel letakarjuk és egy órán át pihentetjük. A hájat közben megtisztítjuk, az ecettel kikeverjük, lágy állagúnak kell lennie. Mikor a tészta megkelt, lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk és átkenjük a hájjal, majd kétszer hajtjuk. Újra megkenjük és újra kétszer hajtjuk, majd vékonyra nyújtjuk. Ízlés szerinti méretű kockákat vágunk belőle és megkenjük a lekvárral, félbehajtva, kivajazott tepsibe tesszük és aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Forrás: ketkes.com
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Leveles tészta
  2016-11-07 15:59:09, hétfő
 
  Leveles tészta
Alajuli


A vajas részhez

260 g vaj
30 g búzaliszt (BL55)

A tésztához

300 g búzaliszt (BL55)
30 g vaj
3 db tojássárgája
1 kanál ételecet (10%-)
175 ml víz (hideg)
1 csipet só

Szóráshoz

150 g búzaliszt (BL55)

Ez a leveles tészta recept egy családi örökség, évek óta használom és még soha nem csalódtam. Sós és édes töltelékkel egyaránt nagyon finom, a gyerekek nagy kedvence. Az ízesítésének és a formázásának csak a fantáziánk szabhat határt. Általában 200 C fokon sütöm 20 percig, de ez függ a tölteléktől is, és attól, hogy a tészta milyen vastagra van nyújtva. Ha kb. fél centiméteresre nyújtjuk, akkor ez a sütési idő pont megfelelő.

Elkészítés

A vajas részhez a vajba dolgozzuk a lisztet, majd egy darab sütőpapírra helyezzük, és a hűtőbe tesszük 30 percre.

2
Amíg a vajas rész hűl, elkészítjük a tésztát. A tojásokat szétválasztjuk. A liszthez adjuk a sót, a tojások sárgáját, a vajat, az ecetet és a hideg vizet, majd egy fakanállal összedolgozzuk.

3
Egy alaposan belisztezett felületen átgyúrjuk. Még kb. 80-100 g lisztet felvehet, de ez függ az alapanyagoktól is. 20 percig pihentetjük.

4
A tésztát kissé kinyújtjuk, majd rátesszük a közepére a vajas részt.

5
A tészta felső egyharmad részét a vajas részre hajtjuk, majd az alsót is.

6
Ráhajtjuk a két oldalsó fület is.

7
Kinyújtjuk a tésztát.

8
Az alsó, és felső 1/3-ad részét középre hajtjuk.

9
Ezután félbe hajtjuk, és 20 percig pihentetjük. A hajtogatást és a pihentetést még kétszer végezzük el. Mindig figyeljünk oda, hogy alá legyen lisztezve a tészta, mert ragadhat.

10
És már meg is tölthetjük a kedvenc töltelékünkkel az elkészült leveles tésztát. :)
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Kakaós foszlós kalács!
  2016-10-11 15:03:57, kedd
 
 
Kakaós foszlós kalács!

Tészta .- 60 dkg liszt , 5 dkg élesztő, 3 tojássárgája , 3,5 dl tej , 3 ek cukor , csipet só , 2 ek olaj kelt tésztát készítünk !

Kakaós töltelék 25 dkg margarin, cukor ízlés szerint, 3 ek sima kakaó por 1 ek liszt . Tapasztalat ha lisztet teszünk a masszába nem folyik ki sülés közben a töltelék,össze keverjük
Elkészítés . A tésztát mikor össze dolgoztuk jól, akkor 30 percre félre tesszük kelni . Amikor duplájára nőtt elvágjuk 6 egyenlő részre ki nyújtjuk és megkenjük a masszával feltekerjük és meg ismételjük a műveletet . A kettőt össze fonjuk és vajazott tepsibe tesszük és még négy szer ezt megismételjük. Majd pihentetjük a kalácsot 20 percig . Lekenjük tojással és sütjük . Ha kész még melegen lekenjük olvasztott vajjal . Isteni finom

 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Ínyenc pogácsa
  2016-09-28 09:26:11, szerda
 
 
Ínyenc pogácsa

rengeteg sajttal - különleges recept!


A hagyományos sós sütik helyett próbáld ki ezt a csodás ízű pogácsát!

Hozzávalók:

70 dkg önkelő liszt
7 dkg vaj
15 dkg reszelt cheddar sajt
1 kanál metélőhagyma (apróra vágva)
fél teáskanál kömény
1 dl tej
1 kanál édes mustár



Elkészítése:

A lisztet egy tálba tesszük és összedolgozzuk a vajjal, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot is. Hozzáadjuk a hagymát, a fűszereket, a mustárt és a tejet, majd összegyúrjuk. Ezt követően kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kiolajozott tepsibe rakjuk a sütiket. A tetejüket átkenjük tejjel, majd 180 fokon 18-20 perc alatt megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Háromszéki pogácsa
  2016-09-16 12:34:09, péntek
 
  A nagyon sok pogácsa recept közül a kedvencem a Háromszéki pogácsa, amivel még a kezdő konyhatündérek is elboldogulnak. Ha nincs túl sok időnk, akkor még egy gyors vendégvárónak is elkészíthetjük."

Hozzávalók:

30 dkg liszt
3 dl aludttej (vagy joghurt vagy kefír)
5 dkg vaj
mokkás kanál őrölt kömény
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
a tetejére:
egy tojás sárgája
reszelt sajt


Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egybe öntöm, majd egy tálba átszitálom, hozzáadom a vajat, az aludttejet, és szép sima tésztát gyúrok. Ha igényli, mert túl ragadós a tészta, akkor kanalanként még adok hozzá egy kevés lisztet.

Lisztezett deszkán, ujjnyi vastagra nyújtom, apró pogácsákat szaggatok belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. A tetejét megkenem a felvert tojássárgájával, majd megszórom a reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.

Egyszerű, gyors és finom.

(Karcsi konyhája)
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Káposztás burgonyás pogácsa
  2016-09-14 07:13:18, szerda
 
 
Káposztás burgonyás pogácsa
csodás recept a vidéki nagyitól!

Írta: nagyi


Bármennyit sütök belőle, nem tudjuk megunni! Finom és napokig puha marad, érdemes jó nagy adagot készíteni belőle.

Hozzávalók

60 dkg savanyú káposzta
25 dkg zsír
3 fej hagyma
fekete bors

köménymag
1 kg rétesliszt
fél liter tej
6 dkg friss élesztő
4 tojás
70 dkg burgonya
4 dkg porcukor
25 dkg margarin

Elkészítése

Először elkészítjük a káposztát. 60 dkg savanyú káposztát megmosunk, kiszedjük a babérlevelet és az egész borsot, ha van benne. Egy lábosban 8-10 dkg házi zsíron (vagy olajon) megdinsztelünk 3 fej apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a káposztát, és puhára pároljuk (kb. fél óra). Fűszerezzük 2 kiskanál őrölt fekete borssal, 2 kanál kristálycukorral, és megszórjuk köménymaggal is. Felöntjük közben egy vagy két pohár vízzel.

Ezután jön a pogácsa. Egy nagy tálba szitálunk 1 kg lisztet. Adunk hozzá egy csipet sót, 1 kanál porcukrot és 15 dkg lágy zsírt (vagy margarint). Meglangyosítunk kb. fél liter tejet. Ezután egy kisebb edénybe öntünk 2 dl langyos tejet, és belemorzsolunk 6 dkg friss élesztőt. Adunk hozzá egy kis porcukrot, és meleg helyen letakarva felfuttatjuk.

A maradék tejben elkeverünk 2 egész tojást és kettő tojássárgáját. Amikor felfutott az élesztőnk, hozzáadjuk a lisztes keverékhez a tojásokkal elkevert tejjel együtt. Adunk hozzá kb. 60-70 dkg puhára főtt burgonyát, amelyet csomómentesre nyomkodunk, préselünk. Ezt mind összedolgozzuk, amíg egynemű tésztát nem kapunk, és az edény faláról le nem válik. Ha lágy lenne, adunk hozzá lisztet.

Jól letakarjuk, és meleg helyen megkelesztjük kb. a duplájára (egy óra). Lisztezett deszkára borítjuk, és elnyújtjuk. Erre rákanalazzuk a párolt káposztát, és megsózzuk. Majd alulról fölfele félig felhajtjuk, a felső felét visszahajtjuk, oldalról is félig behajtjuk, és a másik feléről úgyszintén. Úgy, mint ahogy a hajtogatott pogácsát készítjük. Letakarjuk, és hagyjuk kelni. Ezután ismét kinyújtjuk, és reszelünk rá egy margarint vagy lekenjük 25 dkg margarinnal. A margarin ne legyen folyós, csak lágy, és a kezünkkel is rásimíthatjuk. Ismét hajtogatjuk. Vigyázzunk, a nyújtódeszkánk mindig legyen belisztezve, mert leragadhat. Kelni hagyjuk, majd kinyújtjuk, és tepsire szaggatjuk. Itt még le takarva hagyjuk 15 percig meleg helyen, majd a tetejét tojással le kenve, 200 fokon pirosra sütjük a pogácsákat.

Ebből a mennyiségből négy tepsi lesz

kaposztas_burgonyaspogacsa
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 57 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 208 db bejegyzés
e év: 599 db bejegyzés
Összes: 37466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1638
  • e Hét: 1638
  • e Hónap: 147134
  • e Év: 366365
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.