Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"És ha utad egyszer a végéhez ér, ne felejtsd el, hogy honnan jöttél!" Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 65 
Darálós - avagy gépi keksz
  2017-06-20 10:52:15, kedd
 
 
Darálós - avagy gépi keksz

Egy jól bevált régi recept...gyorsan megy, és egyszerűbb, mint formákat szaggatni, kiadós...csak kell egy húsdaráló és az ahhoz való keksz formázó.

Akkor pedig a recept- ami az alap, és ezt persze lehet ízesíteni a kedvünk szerint:

70 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 4 egész tojás, 25 dkg margarin, csipet só, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna.

A hozzávalókat jó alaposan eldolgozzuk, összegyúrjuk, és ledaráljuk...ízlésünknek megfelelő méretűre vágjuk...

Lehet ízesíteni kakaóval, fahéjjal, kókuszreszelékkel, mákkal, dióval, citrommal, naranccsal.....kinek.kinek ízlése szerint.
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Hajtogatott sajtkrémes pogácsa
  2017-05-12 17:26:50, péntek
 
 
Hajtogatott sajtkrémes pogácsa

Küldte: aranytepsi

Hozzávalók:

Tésztához:

60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
2,5 dl tej
3 tk só
1 tojás sárgája
10 dkg margarin

Hajtogatáshoz:

10 dkg margarin
20 dkg zöld-fűszeres sajtkrém (2 tubus)

Kenéshez:

1 tojás sárgája

Elkészítése:

A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk még a 3 tk sót, a szoba hőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját. Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A margarint habosra kavarjuk a sajtkrémmel. Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a krémet.

A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.

Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás. Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy éles késsel bevagdaljuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.

Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy tojás sárgájával..

Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlég-keveréssel megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
20 perces tejfölös fánk
  2017-04-23 05:32:23, vasárnap
 
 
20 perces tejfölös fánk

Hozzávalók:

30 dkg liszt
0,5 tasak sütőpor
nagy csipet só
1 tojás
3 k édesítőszer, vagy porcukor
1 tasak vaníliás cukor
kb 3 k tejföl (a liszt minőségétől függően több is lehet)
0,5 cl rum, vagy pár csepp aroma
bő fél liter étolaj a sütéshez

Elkészítése:

Egy tálban simára keverjük a tojást az édesítővel (szorbit), a vaníliás cukorral, a tejföllel és a nagy csipetnyi sóval. Hozzáöntjük a rumot, vagy pár csepp aromát, majd a sütőporos lisztet. Lisztezett kézzel jól összedolgozzuk, majd lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtjuk.

Ha a könnyebb megoldást választjuk, még nyújtani sem muszáj, mert kanállal is közvetlenül, a közben felforrósított olajba szaggathatjuk.

Az első sütést előfordulhat, hogy fedő alatt kell végeznünk, de nem minden esetben. A fánkocskák maguktól megfordulnak, de legyen kéznél szűrőkanál, amivel fordíthatjuk is a fánkokat. Lehet szaggatni lisztezett 6 cm körüli pogácsaszaggatóval is, így szebb, egyenletesebb, gusztusos fánkokat kapunk. Figyeljünk, mert gyorsan megsülnek!

Konyhai törlőre, vagy szűrőbe szedjük a megsült fánkokat, hogy az olaj leitatódjon, lecsöpögjön róluk. Cukrászfecskendővel lekvárt, mogyorókrémet tölthetünk a fánkokba. Használhatunk diabetikus baracklekvárt is. Finom szemcsés szorbittal megszórva tálaljuk.

Készíthető cukorral is!

Link
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Foszlós kalács kezdőknek
  2017-04-13 21:29:22, csütörtök
 
 
Foszlós kalács kezdőknek

Életem első kalácsát sütöttem ma meg. Így aztán ebben a minőségben igazán kezdőnek számítok .
Torzsi

Hozzávalók

60 dkg finomliszt
4 dl tej
10 dkg cukor
1 csipet só
4 dkg élesztő
1 db citrom reszelt héja
0,5 dl tej a kenéshez

Elkészítés

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a maradék tejjel, sóval, cukorral és reszelt citromhéjjal együtt. 10-15 perc alatt rugalmas tésztát dagasztunk. Én géppel csináltam, de persze lehet kézzel is.

A kész tésztát meleg helyen 1 órát kelesztjük.

Ha megkelt, két részre osztjuk. Az egyiket picit nagyobbra hagyjuk, ezt a sütőpapírral bélelt formába simítjuk. Az én formám 30x11x7cm.

A kisebbik felét további három részre osztjuk.

Egyesével hosszú kígyókat formálunk belőlük, és összefonjuk.

A formában lévő tésztát megkenjük egy kis tejjel, és ráhelyezzük a fonatot.

A tetejét is megkenjük tejjel, majd további 20 perc kelesztés után, 180 C fokra előmelegített sütőben (hő légkeveréssel 160 C fok) szép barnára sütjük. A sütőből kivéve még forrón megkenjük (cukros) tejjel, és így hagyjuk kihűlni.
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Ellenállhatatlan
  2017-04-12 09:28:55, szerda
 
 
Ellenállhatatlan sajtos finomság, ez felülmúlja az összes sós süteményt, amit eddig kóstoltál!

Azt hittem, a sajtosrudaknál és a pogácsánál nincs finomabb, utána megkóstoltam ezt a csodát és mostanában kétnaponta meg is sütöm!

Hozzávalók:

200 ml tej,
1,5 kávéskanál porélesztő,
170 g vaj,
1 egész tojás
fél teáskanál só,
fél teáskanál cukor,
350 g liszt,
200 g sajt
1 tojássárgája a tészta megkenéséhez

Elkészítés:

Tegyük a szárított élesztőt és a cukrot, a meglangyosított tejbe. Adjunk hozzá, 1 tojást, sót, 50 g vajat és a 350 g lisztet. Dolgozzuk jól össze, az így kapott tésztát, pihentessük 40 -50 percig, szoba hőmérsékleten. Amikor a tészta megkelt, osszuk el 7 egyenlő részre. A sajtot reszeljük le, adjuk hozzá 120 g vajat és lassú tűzön folyamatosan kavargatva olvasszuk meg. Egy 20 x 25 cm-s tepsit, kivajazunk, kilisztezünk.

Nyújtsuk ki az első darab tésztát, tegyük a tepsibe és kenjük meg a sajtos krémmel, ezután nyújtsuk el a második darab tésztát, tegyük rá a sajtrétegre, erre a tésztalapra is tegyünk az olvasztott sajtból. Mindezt addig folytassuk, amíg a 7 egyenlő részre vágott tésztánk és az olvasztott sajt, el nem fogy. A legfelső lapot, kenjük meg a felvert tojássárgájával, takarjuk le egy fóliával, és pihentessük 20 percig. Melegítsük elő a sütőt és 35 - 40 percig süssük, 180 fokon.
recepttel semmi gond, én a kimaradt tojás fehérjét is beletettem a tésztába, így 400 gr lisztet vett fel. Pontosan 20X25-ös tepsibe tettem és igen, nagyon vékonyra nyújtottam, de így jó. A sajtkrém kevés lett, de az utolsó lapra vagyis a hatodikra reszeltem gyorsan egy kis sajtot.

Nagyon jó recept, de én sűrű sajtos besamelt főztem bele, ezzel kentem meg a lapokat és reszeltem rá sajtot, viszont csak 5 lapot tudtam nyújtani, isteni lett:
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Négylapos káposztás pogácsa
  2017-04-08 14:58:57, szombat
 
  Négylapos káposztás pogácsa elkészítésének. Hozzávalók a töltelékhez: 1/2 kg káposzta, olaj, só, cukor. A tésztához: 25 dkg liszt, 10 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 2 tojás sárgája. A kenéshez: 2 tojásfehérje felverve
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gépbe tettem, és "Teig" programra állítottam, ami megdagasztja és megkeleszti a tésztát. Természetesen hagyományos módon is össze lehet gyúrni a tésztát!
2.) Megmostam, és lereszeltem a káposztát, majd besóztam, és 30 percig állni hagytam.
3.) Kevés (3-4 evőkanál) olajat forrósítottam egy edényben, majd rászórtam 2 evőkanál cukrot és karamellizáltam.
4.) A karamellizált cukorra kinyomkodás nélkül rátettem a besózott káposztát, majd megborsoztam, és drapp színűre pirítottam.
5.) Kis idő múlva lejárt a kenyérsütőgép programja, és lisztezett deszkára borítottam a tésztát. Pontosabban kiloccsantottam, mert annyira folyt, hogy tésztának nem is nevezném. Nagyon méregbe jöttem, első indulatomban arra gondoltam, hogy kidobom az egészet. Aztán eszembe jutott Apa, és a névnapja... Felvettem a kesztyűt, és úgy döntöttem, csak azért is megsütöm azt a pogácsát!
6.) A folyékony masszához hozzáadtam egy nagy bögre lisztet, és magamban mormogva gyúrni kezdtem. Továbbra is folyt, ragadt és nyúlt. Tiszta ideg lettem. Újabb bögre lisztet öntöttem hozzá, miközben hangosan dohogtam. Vajon a könyv írójának nem tűnt fel, hogy sokkal több liszt kell bele, mint amennyit ideírt?
7. Végül annyi lisztet adtam a tésztához, hogy gyúrható állagú lett. Kinyújtottam, és a teljes felületét megkentem a káposztás töltelékkel.
8.) A tésztát félbehajtottam, majd még egyszer félbehajtottam. Késsel hosszában és keresztben is becsíkoztam a tésztát (helyenként kilátszott a káposztás töltelék), és közepes kiszúróval kiszaggattam a pogácsákat.
9.) Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam a pogácsákat, megkentem őket felvert tojásfehérjével, és előmelegített sütőben, kis lángon (mondjuk nekem nagyon éget a sütőm), szóval kb. 200 fokon aranybarnára sütöttem őket. Kb. 25-30 perc alatt sültek meg.
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Tallóztam
  2017-04-08 14:20:16, szombat
 
  Gyors bejgli kelesztés nélkül

HOZZÁVALÓK:


a tésztához: (6 rúdhoz)

4 dl tejföl
25 dkg sertészsír
5 tojás (1 db a kenéshez)
6 k cukor
2 kávéskanál só
10 dkg élesztő
120 dkg liszt

a máktöltelékhez: (3 rúdhoz)


60 dkg darált mák
30 dkg cukor
2,5 dl víz
2 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
1 kávéskanál fahéj



a diótöltelékhez, (3 rúdhoz)


60 dkg dió
30 dkg cukor
2,5 dl víz
2 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
10 dkg mazsola

ELKÉSZÍTÉS:

A töltelékhez ledarálom a mákot és diót, majd hozzáadom a reszelt citrom héjat és a vaníliás cukrot, a máktöltelékhez még a fahéjat is, és összekeverem.
A vizet megforralom a cukorral és mazsolával, ha a cukor felolvadt hozzáadom a mákos, a másik edénybe pedig a diós keveréket, elkeverem és megvárom, amíg kihűl.

A tésztához a tejfölt, a zsírt, a tojást a cukorral és a sóval összekavarom, belemorzsolom az élesztőt és összegyúrom a liszttel. Könnyen gyúrható, nyújtható tésztát készítek, amit 6 részre osztok.
Kinyújtom a cipókat és hármat megtöltök mákkal, hármat dióval. Az oldalán a széleit ráhajtom, feltekerem, tepsibe helyezem, megkenem tojással, az oldalát és a tetejét megszurkálom villával, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm.

Megvártam amíg kihűl, utána szeleteltem.

Forrás: recepttar.hu
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Krumplis pogácsa
  2017-04-05 16:16:54, szerda
 
 
Krumplis pogácsa

Sokan készítik ezt az olcsó és finom pogácsát, ha marad ki krumplipüré, abból is szoktam készíteni. Másnap is nap...részletek
Rózsamama konyhája

Hozzávalók

60 dkg főtt krumpli
0.5 kanál só
1 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
40 dkg liszt
5 dkg vaj

A kenéshez:
1 db tojás
10 dkg sajt

Elkészítés

A krumplit megfőzzük letörjük lehűtjük, addig nem fogunk a tésztához míg teljesen ki nem hűl a krumpli.

Ekkor felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejbe pici cukorral, ha felfutott akkor a többi hozzávalóval összedolgozzuk a tésztát.

Elnyújtjuk, a puha vajjal lekenjük, majd 3x összehajtogatjuk 20 perces pihenővel.

Másfél únyi vastagra nyújtjuk a tésztát berácsozzuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a tetejét tojással megkenjük,lehet reszelt sajtot is rászórni,de el is maradhat.
Előmelegített sütőbe 180 C fokon aranybarnára sütjük
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Tallóztam
  2017-03-20 19:18:50, hétfő
 
 
Erzsi néni kapros-túrósa


Először készítsük el a tésztát:
50 dkg liszt
3 dkg cukor
2 dkg élesztő
4 dkg vaj
50 g só
2 db tojássárgája
tej - amennyit felvesz
Alaposan összedolgozzuk az összetevőket, majd 2 órán át kelesztjük
Közben elkészítjük a tölteléket is:
50 dkg félzsíros túró
5 dkg cukor
2 dkg kapor
2 db tojás
kevés só
A tepsit kibéleljük a tésztával, majd egyenletesen rákenjük a tölteléket.

180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük, tejföllel tálaljuk
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Túrós
  2017-03-12 09:57:52, vasárnap
 
 
Túrós

Valami egyszerűre és finomra vágysz? Itt a tökéletes recept.
Még másnap is nagyon puha marad....részletek
Nikoletta Pehányi

A tésztához:

50 dkg búzaliszt
20 dkg rétesliszt
1 teáskanál só
17 g élesztő
4 kanál cukor
kb. 5 dl tej
2 db tojássárgája
20 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
800 g túró
6 kanál cukor
1 db tojás
3 teáskanál kapor
A tetejére:
1 db tojás

Elkészítés
70 perc

Az élesztőt felfuttatom 1,5 dl tejbe és rakok bele 2 kávéskanál cukrot.

Közbe a liszteket átszitálom belerakom a cukrot, a maradék tejet, a tojássárgáját és a felfutott élesztőt.

Botmixerrel összedagasztom, ha már összeállt belerakom a vajat. Ha túl sok lett a tej rakok hozzá egy kis lisztet. Ha elválik az edény falától akkor lesz jó.

1 órán át kelesztem.

Ha megkelt, három részre szedem és négyzet alakúra és 3-4 milliméter vastagságúra nyújtom.

A tölteléket összeállítom, a túrót a cukrot a tojást és a kaprot belerakom egy edénybe és elkeverem.

Arányos négyzeteket vágok a tésztából és a közepébe 1-1,5 evőkanál tölteléket teszek.

A négy csücskét a közepére hajtogatom és egy kicsit odanyomom hogy megálljon.

Sütőpapírral bélelt tepsi teszem 3 ujjnyi távolságra.

Felvert tojással megkennem.

170 C fokos előmelegített sütőbe rakom és kb. 25-30 percig sütöm.

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 65 
2017.06 2017. Július 2017.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 163 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 38442 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2826
  • e Hét: 37027
  • e Hónap: 141934
  • e Év: 1077064
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.