Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Csak egyszer megyek át ezen az életen. Ezért minden jó dolgot, amit megtehetek, most kell nekem megtenni, mert többször nem lesz rá alkalom." ... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
Tallóztam
  2018-04-24 16:53:40, kedd
 
  Vajas-tejfölös pogácsa

Hozzávalók:

80 dkg liszt
25 dkg margarin
5 dkg élesztő
4 dl tejföl
3 kiskanál só
1 kiskanál cukor
2 db tojás
0,5 dl tej

Elkészítés:

A fél deci tejben egy kiskanál cukorral fölfuttatjuk az élesztőt, és az összes többi hozzávalóval összegyúrjuk addig, amíg a tészta össze nem áll. Körülbelül 10 percig kelesztjük. Utána szétnyújtjuk és hajtogatjuk: fölülről lefelé, lentről felfelé, jobbról balra az egyharmadát, a másik harmadát pedig alája hajtjuk. Utána pihentetjük nagyjából 10-15 percig, majd megismételjük a hajtogatást. Utána 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, keresztbe és hosszába becsíkozzuk,majd 4-5 centi átmérőjű pohárral kiszaggatjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük, és előmelegített sütőben sütjük 200 fokon, úgy 25 percig.
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Tallóztam
  2017-12-31 17:22:15, vasárnap
 
  Horthy-pogácsa

A változó időkben az uralkodó/kormányzó családja időnként vendégül látta az "arra érdemes környékbeli notabilitásokat". Ezeknek az ünnepségeknek nem tudott ellenállni a Horthy család sem, amely a Miklós- vagy Magdolna-napi vendégségeken tálalta az elmaradhatatlan finomságot, a Horthy-pogácsát.

Hozzávalók

35 dkg liszt, 12 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 dkg élesztő, kevés tej; a töltelékhez: 15 dkg dió, 15 dkg cukor, 5 dkg csokoládépor, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, ízlés szerint rum, 2 tojás habja.

Elkészítés:

A tésztához valókat összegyúrjuk és megfelelően kidolgozzuk, majd elosztjuk a masszát két cipóra, s legalább fél óráig pihenni hagyjuk. A pihentetés után vékonyra nyújtjuk. A töltelékhez a nagyon apróra vágott vagy darált diót, a csokoládéport, cukrot, fahéjat, citromhéjat, rumot és a tojások kemény habját alaposan elkeverjük, majd vizes kés segítségével a vékonyra kinyújtott tésztára kenjük. Ezután bejgliszerűen felcsavarjuk, jó szorosan, majd kisujjnyi vastagságúra vagdossuk. A tekercseket kizsírozott tepsibe fektetve sütjük ki.
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Aranygaluska
  2017-12-30 18:23:32, szombat
 
  Aranygaluska

a bevált recept szerint! Csak nagy adagot érdemes készíteni belőle!

Annyira finom, hogy már melegen elkezdjük enni ezt a fenséges csodát!

Hozzávalók:

60 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
4 dl tej,
2 tojás,
6 dkg vaj,
2 dkg só,
20 dkg cukor,
20 dkg zsír,
20 dkg dióbél.

Elkészítése:

A lisztből, a tejben felfuttatott élesztőből, vajból, tojásból tésztát gyúrunk, ezt kelni hagyjuk. Vékonyra nyújtjuk, kicsi szaggatóval kiszaggatjuk, zsírba mártogatva tepsibe, vagy formába egymás mellé rakjuk, darált dióval megszórjuk és a tetején ezt megismételjük, sütőben szép pirosra megsütjük. Vaníliasodóval tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Tallóztam
  2017-12-30 17:40:34, szombat
 
  Hamis hájas

Hozzávalók
2 tepsi

1 kg finom liszt
3 db tojássárgája
3 dl tejföl
1 kávéskanál só
3 kanál 10 %- ecet
3,5 dl szódavíz
A kenéshez:
55 dkg házi zsír
28 dkg finomliszt

A töltelékhez:
ízlés szerint szilvalekvár

A tetejére:
ízlés szerint porcukor

Elkészítés

A tészta hozzávalóit egy tálba öntöm és jó alaposan kidolgozzuk, 2 cipóra osztjuk, félretesszük, hagyjuk pihenni.

Elkészítjük a zsíros masszánkat, amivel a tésztánkat kenjük le, a zsírt a lisztel kikavarjuk, amit 6 egyenlő részre elosztunk.

Téglalap alakúra nyújtjuk a tésztánkat kb. 50×40 megkenjük a zsíros masszánkkal, majd hajtogatjuk ezt 3× végezzük el rajta, 20 perces pihentetéssel.

A másik tésztánál ugyanezt megcsináljuk.

Kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, gázlángon melegített késsel tenyérnyi négyzetekre vágjuk a tésztát. Szilvalekvárral töltjük, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, majd előmelegített sütőbe 180 C- sütjük.

Porcukorral szórva tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Egyszerű Beigli
  2017-12-09 10:58:34, szombat
 
 
Egyszerű Beigli
Írta: nagyi

Hozzávalók

1 kg liszt
40 dkg olvasztott vaj
10 dkg porcukor
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája

1 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 egész tojás és
2 tojás sárgája a kenéshez

Elkészítése

Összegyúrjuk nem kelesztjük, pihentetjük míg a tölteléket elkészítjük

Töltelék : 50-50 dkg dió - Mák

1 citrom reszelt héja felesben pici fahéjjal
25-25 dkg porcukor
2 vaníliás cukor
6 dl víz

A porcukrot vízzel felforraljuk és elosztva a töltelékre öntjük, ha nem elég híg pici méz vagy lekvár, ha túl híg zsemlemorzsát rakunk bele. A tésztát ki nyújtjuk kb: 3 mm. Megkenjük töltelékkel feltekerjük, megkenjük tojás sárgájával, száradni hagyjuk majd megint megkenjük és végül picit megszurkáljuk a tetejét 190 fokon 20 percig majd 160 fokon 20 percig sütjük (Nekem 1 kg lisztből 2 diós 2 mákos rúd jött ki)

Beküldő: zsuzsanna01
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Isteni finom hájas.
  2017-12-02 08:07:11, szombat
 
  Isteni finom hájas. Ehhez egy nagy türelem kell és idő 😉 Ajánlom aki szereti a hájas tésztát készíteni és fogyasztani!

Hozzávalók

1 kg liszt
3 tojás sárgája
3 kanál cukor
pici só
3 púpos kanál tejföl
1 csuporba fele ecet fele víz (3 deci ecet, 3 deci víz)
600 gr háj
200 gr liszt

Elkészítés

Ezt jól össze kell gyúrni , az lehet kb 30 perc is! A lényege, hogy jól össze legyen dolgozva ne ragadjon és a gyúrás közben tegyél még lisztet, ha már jól eldolgoztad akkor jöhet a nyújtás.

Miközben kinyújtod és háj dolgozik akkor tökéletes. Aztán jöhet rá a háj.
600 gr háj, de megpucolva a felesleges erektől és le darálva a húsdaralóban + 200 gr liszt, ezt jól össze kell keverni.
Összehajtod mint a könyvet és 30 percre a hűtőbe teszed.
3 kell kinyújtani 30 perces pihentetésekel. Mikor harmadjára kinyújtottad, megkented és összehajtottad akkor tedd hűvös helyre (kamra vagy pince persze letakarva) egy egész éjszakára, ezért estefelé kell meg csináljad a tésztát.
A tölteléket variálhatod. Tehetsz bele jó házi szilvalekvárt ami nem híg vagy más fajta lekvárt csak ne legyen híg.
Másnap reggel kinyújtod nem túl vékonyra, de nem túl vastagra sem és megtöltöd.
Ami nagyon fontos hogy előre gyújtsd be a sütőt mielőtt kinyújtod mert minél forróbb a sütő annál jobb a hájasnak.
A sütési idő variálható, mert mindenkinek más és más a sütője

 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Túrós-kapros dübbencs
  2017-11-20 20:48:55, hétfő
 
 
Túrós-kapros dübbencs

Magyarhomorogon kedvelt recept. Régen, dédmamáink készítették a települést körülvevő tanyákon.
Csorbáné Barabás Anita

Hozzávalók

A tésztához:
1 kg liszt
250 g margarin
1 kis pohár tejföl
5 dkg élesztő
2 dl tej+ majd amennyi a tészta gyúráshoz kell. (1-1,5 dl)
1 tk cukor
1 csapott k só
A töltelékhez:
1,5 kg félzsíros túró
4 db tojás sárgája
4 db tojás fehérje
1 nagy csokor friss kapor
15 dkg cukor
1 db tojás a lekenéshez

Elkészítés

Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, langyos tejben. Közben a többi hozzávalót beletesszük egy tálba, majd összegyúrjuk és meleg helyen 30 percet kelesztjük.

Egy nagy (vagy két közepes) tepsit kizsírozunk, megszórjuk liszttel, majd a tésztát beleegyengetjük a kezünkkel, egyenletes vastagságra.

Egy másik tálba a túrót, cukrot, tojás sárgáját, apróra vágott kaprot összekeverünk, majd a négy tojás fehérje habját óvatosan hozzá keverjük.

A tölteléket rákanalazzuk a tésztára, elegyengetjük, majd lekenjük egy tojással. Előmelegített sütőben 180 C-on 30 percig hőlégkeveréssel sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Nutellás kifli
  2017-09-04 09:41:48, hétfő
 
 
Nutellás kifli


Hozzávalók:

50 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2,5 dkg élesztő
2-3 k tejföl
1 dl tej
2 tojás sárgája
csipet só
nutella
1 tojás a kenéshez

Elkészítése:

Megfuttatjuk az élesztőt a cukros, langyos tejben, majd a többi hozzávalóval bedagasztjuk (a nutella és kenéshez szükséges tojás nélkül). Meleg helyre tesszük és a duplájára kelesztjük.

4 egyforma cipóra osztjuk. Az egyik cipót 30 cm-es átmérőjű, kör alakúra nyújtjuk, majd megkenjük nutellával. Ezt félretesszük.

Egy másik cipót szintén hasonló módon kinyújtunk. Ezt ráhelyezzük a nutellával megkent tésztára és tetszőleges nagyságú cikkekre vágjuk. Én 12 részre osztottam egy pizzavágóval. A szeletek vastagabb végére teszünk egy kiskanál nutellát, majd innen kezdve feltekerjük.

A másik 2 cipóval hasonló módon járunk el. Felvert tojással megkenjük és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Hajtogatott tepsis tepertős
  2017-08-19 10:12:16, szombat
 
  Hajtogatott tepsis tepertős

60 dkg liszt
2 teáskanál só
1 egész tojás
1 db áttört, főtt burgonya (nálam maradék krumplipüré volt)
3 dl langyos tej
3 dkg élesztő
csipet cukor
10 dkg olvasztott vaj
40 dkg darált tepertő
1 tojás a lekenéshez

A tepertő és az olvasztott vajon kívül mindent tálba teszünk és bedagasztjuk a tésztánkat. Amikor összeállt lassan hozzáadjuk az olvasztott vajat és sima tésztává dolgozzuk. Olajozott tálba tesszük, letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb. egy óra) .
A ledarált tepertőt jól kikeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A megkelt tésztát négy részre vágjuk. Az egyik tésztát vékonyra nyújtjuk(tepsi méretűre) és megkenjük a tepertő harmadával. Jön a következő tészta és így folytatjuk tovább, míg nem marad semmink.
A legfelső tészta ÜRESEN marad! Ekkor rányújtunk amennyire a tészta engedi és hajtogatjuk. Gondolatban három részre osztjuk és a tészta két szélét behajtjuk középre. Az így kapott tésztánkat ismét hajtjuk ezzel az eljárással. Ekkor tepsi méretűre nyújtjuk, amit sütőpapírral kibéleltünk és beletesszük. Letakarjuk és kb. fél órát pihentetjük. A megkelt tésztát tetszés szerinti méretűre felvágjuk majd ismét kelesztjük 15 percet. (ha nagyon meleg van elég ez az idő, de úgyis látjátok a tésztán) Ezalatt az idő alatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Lekenjük a felvert tojással és megsütjük.
Rácsra téve hűlni hagyjuk, de egyben csúsztassuk ki a tepsiből, akkor nem szárad ki a széle hűlés közben! Utána természetesen szétszedjük a tésztát.

Tramita Rita receptje.
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Darálós - avagy gépi keksz
  2017-06-20 10:52:15, kedd
 
 
Darálós - avagy gépi keksz

Egy jól bevált régi recept...gyorsan megy, és egyszerűbb, mint formákat szaggatni, kiadós...csak kell egy húsdaráló és az ahhoz való keksz formázó.

Akkor pedig a recept- ami az alap, és ezt persze lehet ízesíteni a kedvünk szerint:

70 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 4 egész tojás, 25 dkg margarin, csipet só, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna.

A hozzávalókat jó alaposan eldolgozzuk, összegyúrjuk, és ledaráljuk...ízlésünknek megfelelő méretűre vágjuk...

Lehet ízesíteni kakaóval, fahéjjal, kókuszreszelékkel, mákkal, dióval, citrommal, naranccsal.....kinek.kinek ízlése szerint.
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 13 db bejegyzés
e hónap: 139 db bejegyzés
e év: 802 db bejegyzés
Összes: 40243 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6596
  • e Hét: 36749
  • e Hónap: 171696
  • e Év: 764261
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.