Regisztráció  Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Naspolya lekvár
  2016-11-24 14:46:25, csütörtök
 
  Végre van kis időm , a héten sok menő -manós dolgom volt..
Ráadásul még naspolya is nagyon elkezdett puhulni, így nekiálltam ami puha volt, megmenteni.. idén sok lett nagyon,

na ebből csak a piros kockás doboz meg a barna párja jött még haza.. több mint fele puha lett pár nap alatt, hiába a panel meleg neki.. jó 2-3 kg-t megfőztem, át passzíroztam, na a lábam még nem díjazta a sok állást, ezért a lekvárfőzés másnapra maradt.. receptet a Neten kerestem, de több leírásból vettem végül ötletet..ha valaki megkívánná, ideteszem, na én nem szeretem a naspolyát, de ez a lekvár nagyon kellemes ízű lett..




Naspolya lekvár

Hozzávalók:

2 kg naspolya
40 dkg cukor
1 citrom héja
1 narancs héja
fél tk fahéj
fél mk őrölt szegfűszeg

A naspolyát alaposan megmostam, majd én fél liter vizet tettem rá, és puhára főztem.paradicsom passzírozón átpasszíroztam, és a többi hozzávalóval még 30 percig főztem. Mikor elkészült, még forrón steril üvegekbe mertem, és száraz dunsztba tettem..
nekem átpasszírozva maradt két kiló, mert még fél kilóból egy sütit is sütöttem..
 
 
0 komment , kategória:  Rec.09-lekvárok  
Orgonaszörp -----különlegesség....
  2015-05-15 17:59:23, péntek
 
  Nem szoktam csak úgy elhozni semmit, de nagyon megtetszett ez a recept, és hátha van még valakinél későbben nyíló orgona.. Nekem sajnos már elnyílt, nem tudom kipróbálni, tán jövőre majd..





Orgonaszörp

Főzz egy rész vízből, egy rész cukorból cukorszirupot és amikor forr, tegyél bele egy rész leszemezett, megmosott orgonavirágot, főzd 4-5 percig, majd adj hozzá ízlés szerint citromlevet, szűrd le és töltsd üvegbe! Ha kihűlt, tedd hűtőbe és lepd meg a családot és a barátokat ezzel a különleges csemegével!

*Forrás: hobbikert.hu
 
 
0 komment , kategória:  Rec.09-lekvárok  
habkönnyű almalekvár
  2014-11-04 18:26:16, kedd
 
 



Receptek egyperces..

Az almavajban nincsen vaj: habkönnyű almalekvár

Almavajat, azaz apple buttert egy londoni piacon kóstoltam először, de még akkor is kerestem benne a trükköt, vagyis a vajat.

Aztán kiderült persze, hogy csak az állaga miatt hívják így ezt a krémes-habos finomságot - a hollandok hasonló szósza almahab néven fut.

Bármilyen alma megfelel hozzá (egyébként a recept körtével is működik), viszont a gyümölcs eredeti íze nagyban befolyásolja, hogy mennyi cukrot kíván.

Az elkészítésben csak egyetlen kicsit macerásabb fázis van, de a hűvös őszi-téli napokon már senki sem fogja bánni, hogy belevágott (én idén már a harmadik adagot készítem, és bőven van még almám).

Hozzávalók:
2-2,5 kiló alma
20-30 deka cukor (almától és ízléstől függően)
2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
csipetnyi só
1 citrom leve és héja (vagy fél deci citromlé)
1 csésze (2,4 dl) almaecet
2 csésze víz

A megmosott almából kivágom az esetleges hibás részeket, aztán úgy, ahogy van, héjjal, maggal, magházzal együtt feldarabolom, és az almaecetes-vizes keverékben kb. 20 perc alatt puhára főzöm. Jön a könnyű rész: az egészet botmixerrel pépesítem. Jön a nehezebb rész: az egészet még átfinomítom a tekerős paradicsompasszírozón (végtelen türelműek szűrőn is megpróbálhatják). A selymes, könnyű péphez hozzáadom a cukrot, csipet sót és a fűszereket, majd kis lángon, sűrűn kevergetve, vasfazékban nagyjából 45 perc alatt kész: a normál lekvárnál könnyebb, habosabb állagú lesz.

A többi a lekvároknál szokásos eljárás: az almavaj forrón megy a 110%-ban tisztára mosott üvegekbe, 5 percre fejtetőre állítom őket, aztán 1-2 napig pokrócba bugyolálva pihenhetnek. Aki hosszabb távra tervez és nagyobb biztonságra törekszik, a kupak alá tehet két celofán közé szórva tartósítót is.

Önmagában, vajas kalácsra kenve, keksszel és piskótával könnyű desszertnek való, ráadásul sült húsok mellé is nagyon jól passzol.

Vidra

Forrás: www.moksha.hu




 
 
0 komment , kategória:  Rec.09-lekvárok  
Sárgabaracklekvár tartósítószer nélkül
  2014-07-14 18:45:23, hétfő
 
 


Rama sütigyár recept
Sárgabaracklekvár tartósítószer nélkül
Hozzávalók

2 kg pucolt sárgabarack
80-100 dkg cukor


Elkészítés

A barackot leforrázom és lehúzom a héját, magját kiveszem. Felteszem főzni. Ha kezd forrni, kb. még 30 percet főzöm. Közben folyamatosan kevergetem. Én azt szeretem ha sima a lekvár, így a félóra után összeturmixolom. Aki szereti benne a gyümölcs darabokat, az kihagyhatja ezt a lépést. Újra tűzre teszem és ha felforrt belekeverem a cukrot. Azzal már csak kb 5 percig főzöm, amíg újra nem forr. Még forrón, tiszta üvegekbe merem, teljesen tele legyen az üveg. Csavaros tetővel azonnal lezárom és kb 5 percre fejre állítom őket. Végül száraz dunsztba rakom az üvegeket.
Oszd meg másokkal is a receptet
 
 
0 komment , kategória:  Rec.09-lekvárok  
Igazi szilvalekvár, keverés nélkül...
  2013-09-30 20:02:01, hétfő
 
  Sarkady-Nagy Béláné (#1) 2013-09-02 12:54:19
Kedves Ditke!
Szilva befőzés nagyon egyszerűen!!! Talán még nem késő, próbáld ki ezt a nagyon egyszerű módszert! Én már évek óta így főzöm!

A lényege az egésznek, hogy 2 evőkanál ecettel kikened az edény oldalát is, belerakod a kimagozott szilvát, lefeded és addig hagyod a fedőt rajta, míg felforr. Gázod van Neked is ugye? Keverni nem kell!!!
Ismered a sütésálló szilvalekvárt?

én most itt bogarásztam, olvasgattam, cukor, minden nélkül fogom készíteni.

Katt a linkre: Link Igazi szilvalekvár, keverés nélkülLink



Közeledik a szilvaszezon, hamarosan szedd magad is lesz belőle. Ne nyissunk vitát arról, hogy a legjobb hasznosítása a pálinka avagy a lekvár, most az utóbbival foglalkozzunk. Azt a legtöbben kapásból rávágjuk, hogy a szilvalekvár szilvából és hosszú idejű keverésből készül. Ez így is volt, amíg komoly családi eseménynek számított, ami jó alkalom volt az összegyülekezésre is.

Ez a recept arról szól, hogy lehet a keverést kispórolni belőle. Azt is megoldották már, hogy a szilvát is kihagyják, de jóérzésű konyhás elkerüli az ilyen üvegeket a boltban.

Először is szerezzünk be egy nagy kosár szilvát, és itt mindjárt beleütközünk az első problémákba. Piaci árusok között szinte monopóliumra tettek szert a hatalmas szilvák (olasz kék és társai). Az a jellemzőjük, hogy fényképezésre jobbak, mint fogyasztásra. Lekvárhoz meg végképp kerüljük, mert nagyon vastag a héjuk (soha nem fő szét), kemény a húsuk (leszakad a kezünk, mire kimagozzuk) és nem elég édesek. Lehetőleg nem túl nagy, puha húsú, magba váló gyümölcsöt keressünk, nagyon érettet. A legjobb az illatos, muskotályszilva, amikor a szára felőli végén kezd ráncosodni.

Mossuk meg, csöpögtessük le, magozzuk ki, közben persze dobjuk el a rothadásnak indult vagy albérlőt tartó szemeket. Vegyük elő legnagyobb edényünket, az igazi a jó vastag fenekű, rozsdamentes fazék. Töltsünk az aljába 1 deci, legfeljebb 10 %-os ecetet, majd töltsük bele a szilvát. Ha villanytűzhelyünk van, akkor állítsuk be úgy, ahogy a húslevest főzzük, vagyis épp 100 fok alá, ahol csak gyöngyözik. Ha gáztűzhelyen csináljuk, akkor kerítsük elő a legvastagabb (esetleg öntöttvas) lángelosztót, és azt is tegyük a fazék alá, mielőtt takarékon meggyújtanánk. Egyelőre fedjük le az edényünket, a fakanalakat meg tegyük el a kezünk ügyéből, nehogy kavargatni kezdjük.




Innentől már csak türelem kell hozzá, de az sok. Célszerű reggel odatenni, mondjuk szombaton, hogy időnként rá tudjunk nézni. Először az egész meg kell melegedjen, hogy a szilva összeessen. Eddig kell ugyanis rajta hagyni a fedőt, amire csak azért volt szükség, hogy hamarabb elérje ezt az állapotot. Ilyenkor meglehetősen híg, vöröses színű leves úszik a fazékban, amiről el se hisszük, hogy valaha is lesz belőle valami ehető. Úgy szabályozzuk be a tűzhelyünket, hogy épp csak egy-egy buborék jöjjön föl. Ezzel tulajdonképp az érdemi tevékenységünk be is fejeződött. Sok óra múlva megérezzük a jellegzetes szilvalekvár szagot. Ezt a hosszú főzési idő alatt oxidálódó gyümölcstől, karamellizálódó cukortól kapja. Addig főzzük, amíg kellően sűrűnek érezzük, és egyre nagyobbak, a nehezen kipukkadó buborékok. Forrón hígabb, mint amikor kihűl, ne várjuk meg tehát, amíg nehezen kenhető sűrűségű lesz, mert a végén mégiscsak sikerül leégetnünk. Amikor már úgy érezzük, hogy nincs sok főzés hátra, egy kanálnyit kenjünk szét egy tányéron, hogy hamar kihűljön, aztán összes jólneveltségünket félretéve, nyaljuk le. Ez az a pillanat, amikor még korrigálhatunk, ha a szilva nem volt elég édes, vagy aromás. Jó esetben nem kell bele se cukor, se fűszer, de ha szükségét érezzük, tehetünk bele cukrot, fahéjat, szegfűszeget. Ha cukrot adunk hozzá, ne ijedjünk meg, elolvadva meghígítja, de majd ha kihűl, ismét besűrűsödik. A hagyományos üstben kevert lekvár akár lekötés nélkül is eláll, én azért a dzsemekhez hasonlóan, kiforrázott üvegekbe, forrón töltöm bele, és száraz dunsztban hagyom kihűlni, biztos, ami biztos. A sokak által ismert sütős módszerrel ellentétben így akár 15 kg gyümölcsöt is megfőzhetünk egyszerre. Én egyszer telepakoltam a 20 literes lekvárfőző fazekat, aztán amikor összeesett, és ismét volt benne hely, a kimaradt 4-5 kilónyit még utána dobtam. Lehet, hogy a rekordok közé is bevettek volna: 40 órán át izzadt a tűzhelyen

Forrás: jokaja.hu




Fel is raktam, egy próbát megér . . .



Rotyog, szépen távozik a gőz belőle . . .



Mondhatom, hogy 12 óra főzés után így néz ki és nem kell fakanállal hozzá nyúlni!

Nagyon sötét van még, azért ilyen a kép . .



Na most már üvegbe rakom! Ennyi lett a 2,5 kg szilvából:



Nagyon picike üvegeket képzelj el . . .

A múlt héten is raktam el, az is nagyon jó lett!



Remélem még bekukkantasz ide . . .. Kati

Köszönöm!





Baráti ölelésem érte!
 
 
0 komment , kategória:  Rec.09-lekvárok  
Főzzünk lekvárt télen is
  2013-09-15 14:40:08, vasárnap
 
 


Rama sütigyár
Főzzünk lekvárt télen is

Lekvárt, dzsemet nemcsak nyáron, vagy a kor őszi időkben főzhetünk, de a télen is, elsősorban téli idénygyümölcsökből. Narancsból, grépfrútból, citromból, banánból, fügéből, ananászból, sőt még gesztenyéből is, de a nyáron a fagyasztóba eltett, megtisztított, lekvárnak, dzsemnek való gyümölcsöket is a nyugodtabb, hosszabb téli hétvégeken elővehetjük és megfőzhetjük.

Nagy különbség nincs a lekvár és a dzsem között, mindössze annyi, hogy a dzsem gyümölcsdarabkákat is tartalmaz, nem olyan homogén, mint a lekvár.

Bármikor főzzük is, ha az alábbi tanácsokat betartjuk, nem érhet meglepetés az eltarthatóságát illetően.

Egészséges, de egy kissé túlérett gyümölcsöt érdemes vásárolni, így a főzéssel időt takaríthatunk meg. Ha a gyümölcs picit hibás, ne dobjuk ki, hanem a hibás részeket kivágva használjuk fel.

Édesíthetjük, tartósíthatjuk kristálycukorral, mézzel - ezzel tartósabb lesz és egészségesebb is -, de természetesen használhatunk más édesítőszereket is, pl.: nyírfacukrot (xilitet), vagy steviát is ízlésünknek megfelelően.

Az édesítésnél mindenképpen vegyük figyelembe az adott gyümölcs cukortartalmát és ennek megfelelően adjunk a készülő lekvárhoz édesítőszert. Amennyiben teljesen cukor, vagy édesítőszer nélkül akarjuk elkészíteni, azt mindenképpen vegyük figyelembe, hogy tovább kell a tűzhely mellett állnunk, tovább tart, amíg besűrűsödik, de megéri a fáradozást, mert sokkal egészségesebb lesz, különösen, ha cukorbetegek, diétázók is fogyasztják.

A tisztára mosott, hőkezelt, tökéletesen és légmentesen záródó üveg ebben az esetben is alapkövetelmény. Csak ilyen üvegekben tárolva lehetünk biztosak abban, hogy lekvárunk, dzsemünk nemcsak pár hónapig, hanem akár évekig is tartós marad.

A narancs, grépfrút, citrom héját sem kell kidobnunk, hanem alapos mosás után feldarabolhatjuk apróra, csíkokra, vagy ahogy kedvünk tartja és cukorszirupos lében megfőzve kiváló ízesítője lehet a különféle desszerteknek, süteményeknek, de készíthetünk belőle likőrt is, vagy akár dekorációként is felhasználhatjuk.

A Sütigyárban megtalálható lekvárral készült receptek esetében, az adott lekvárt nyugodtan helyettesíthetjük bármilyen más, ízlésünknek megfelelő ízű lekvárral.
 
 
0 komment , kategória:  Rec.09-lekvárok  
Szilvalekvár a sütőből
  2013-09-02 16:57:33, hétfő
 
  Mivel nem sokat tudok állni még, és az igazi jó lekvárhoz sokáig kell a tűzhelynél állni, így kerestem egy egyszerűbb módot, amit régen már csináltam, de nem találtam a receptjeimben meg..
Egy adagot így a sütőbe tettem én is, kímélve a lábaim..




Szilvalekvár a sütőből

A sűrű kocsikenőcs, amit hagyhatunk natúran, de mehet bele pici fahéj és szegfűszeg is A sűrű kocsikenőcs, amit hagyhatunk natúran, de mehet bele pici fahéj és szegfűszeg is

A sütve-főzve készített lekvár esetében a szilva puhulása a sütőben történik. A leveses gyümölcsöt tepsibe tesszük, majd 200 fokon legalább egy órát sütjük. Az így kapott félkész lekvárt lábasba öntjük, ha szeretnénk, fűszerezzük, majd cukorral összefőzzük. Ebből a fajta lekvárból nagyon finom chutney-k készíthetők. A sütésnek köszönhetően a gyümölcshús nem roncsolódik össze teljesen, és ha a fűszereket már a sütéskor a szilvához adjuk, az ízhatás is sokkal intenzívebb lesz.

A sütőben sült lekvárhoz a legtöbb esetben semmilyen adalék nem szükségeltetik, csak szilvára, tepsire, türelemre és a villany-, vagy gázszámla előzetes kalkulációjára van szükség. A csak sütéssel készített lekvár esetében a sütőt 160 fokra melegítjük fel, és vagy tepsiben, vagy jobb esetben egy igen mély lábasban sütjük a szilvát, ritkán átkeverve. A tepsivel szemben a lábas előnye a magas fal, ami megvédi a sütőteret a teljes elkoszolódástól.
A legendás szilvalekvár

Nagyanyáink hatalmas üstökben főzék a szilvalekvárt szabad tűzön, nem adtak hozzá cukrot, sőt semmi mást sem, csak keverték, keverték és keverték, sok-sok órán keresztül, mígnem sűrű, fekete ragaccsá, kocsikenőcsnek is nevezett masszává főtt össze a gyümölcs. Ez tartósítószer nélkül is eláll, ízében érezhető a szabad tűz füstje, egyszerűen mennyei, de ezért az ízért 6-8 órát a tűz mellett kell ám állni. Ha sok lelkes lekvárbolond összejön, érdemes kipróbálni, akár jó móka is lehet a szabadtűzi szilvalekvár főzése.
forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Rec.09-lekvárok  
Hagymalekvár
  2012-06-25 12:23:11, hétfő
 
  Egyperces receptek

Hagymalekvár

Hozzávalók

1 kg lila hagyma
3-4 ek barnacukor
só, bors, 3 szem szegfűszeg
fél-fél körte és alma, hámozva, vékonyra szeletelve
2 ek narancslekvár

Elkészítése

A megtisztított hagymát fel kell karikázni, besózni, 1 óráig állni hagyni. A barna cukrot le kell pirítani, amíg karamell lesz belőle, majd beledobni a narancslekvár kivételével az összes összetevőt.lassú tűzön cca. 1 órán át főzni, amíg egész puha nem lesz a hagyma. Beletenni a narancslekvárt és azzal még egy 10 percig főzni. Én a végén letrumixoltam. Mustáros poharakba téve tartósítószer nélkül állítólag hetekig eláll a hűtőben. Hideg húshoz, halhoz kíváló.

Forrás: www.szakacsfuzet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Rec.09-lekvárok  
Cseresznye lekvár
  2011-06-28 14:37:48, kedd
 
  Mivel tegnap szedtem én is még sokat, elhoztam ezt az egyszerű receptet , hogy másnak is hasznára legyen még..

Cseresznye lekvár

A cseresznye azon túl, hogy nagyon kedvelt és finom gyümölcs, rendkívül egészséges is. Mivel a gyönyörű mélybordó és édes szemeket már javában árulják a piacokon, így ne legyünk restek már most gondolni a télre és előkapni a fakanalat egy kis lekvár készítéshez.

A cseresznye vértisztító, méregtelenítő hatása vitathatatlan, de fogyasztásával a bőr szépségéért is sokat tehetünk. Tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, illetve A-, B- és C-vitamint.




Íme egy nagyon egyszerű, tartósítószer nélküli cseresznyelekvár recept, mely még inkább hozzájárulhat egészséges életmódunkhoz.



Hozzávalók:

2 kg cseresznye

1 kg nádcukor vagy méz (de édesítés nélkül is elkészíthető)



Elkészítés:

A megmosott és kimagozott cseresznyét vágjuk apró darabokra vagy turmixoljuk le, majd, ha szükségét érezzük, keverjük össze a cukorral vagy mézzel. Állandó kevergetés mellett, kis lángon tegyük a tűzhelyre és forraljuk fel. Ha felforrt még 4-5 percig rotyogtassuk, végül töltsük bele az előzőleg kiforrázott üvegekbe. A befőttesüvegeket azonnal zárjuk le, majd öt percig fordítsuk fejtetőre.

Forrás-Donna-Betty cikke
 
 
0 komment , kategória:  Rec.09-lekvárok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 46 db bejegyzés
e év: 593 db bejegyzés
Összes: 34849 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 462
  • e Hét: 4294
  • e Hónap: 86657
  • e Év: 1088659
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.