Regisztráció  Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 67 
Szezámmagos sonkás, fonott kalács
  2017-04-21 19:08:16, péntek
 
 





Receptek egyperces


Szezámmagos sonkás, tojáskrémmel töltött fonott kalács



HOZZÁVALÓK:

a tésztához:
1 kg liszt
1 csomag élesztő
2 marék cukor
nagy csipet só
0,5 dl tej
2 evőkanál étolaj
10 dkg margarin
4 tojás sárgája






a töltelékhez:
50 dkg főtt füstölt sonka
4 db főtt tojás
12 dkg mascarpone sajtkrém
1 dl tejföl

bors
a tetejére:
1 db felvert tojás
2 evőkanál szezámmag

ELKÉSZÍTÉS:
A tejet a cukorral langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A dagasztógépbe (konyhai robotgép dagasztó betéttel) belerakjuk a száraz alapanyagokat, majd beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet. Elkezdjük dagasztani a géppel, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, az olajat és az olvasztott margarint. Addig dagasztjuk, amíg elválik a tál oldalától a tészta.

Ekkor a tetejét meghintjük liszttel, egy konyharuhával letakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük. Amíg kel a tésztánk, addig elkészítjük a sonkás tojáskrémet: a sonkát és a tojást aprító gépben felaprítjuk, majd a tejfölt kikavarjuk a sajtkrémmel. Az aprított tojást és a sonkát, ha kell sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük.

Ha megkelt a tésztánk, akkor átgyúrjuk, majd 6 részre osztjuk, kis gombócokat készítünk belőle.
A tölteléket is hat részre osztjuk. Kinyújtjuk a tésztát, megkenjük kevés étolajjal, majd rákenjük a sonkás tojásos krémet. Feltekerjük, amikor három kész van, akkor összefonjuk. (Két fonott kalácsot készítünk.)

Sütőfóliával kibélelt tepsibe tesszük, és ismét 30 percig kelesztjük, a fonott kalácsokat felvert tojással megkenjük, majd megszórjuk szezámmaggal.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Csak langyosan szeleteljük, mert akkor lehet szépen.

Forrás:recepttar.hu
 
 
0 komment , kategória:  Rec.11-élesztős tészták  
Gyors bejgli kelesztés nélkül
  2017-04-06 12:30:34, csütörtök
 
 




Receptek egyperces


Gyors bejgli kelesztés nélkül

HOZZÁVALÓK:
a tésztához: (6 rúdhoz)
4 dl tejföl
25 dkg sertészsír
5 tojás (1 db a kenéshez)
6 ek cukor
2 kávéskanál só
10 dkg élesztő
120 dkg liszt

a máktöltelékhez: (3 rúdhoz)
60 dkg darált mák
30 dkg cukor
2,5 dl víz
2 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
1 kávéskanál fahéj



a diótöltelékhez: (3 rúdhoz)
60 dkg dió
30 dkg cukor
2,5 dl víz
2 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
10 dkg mazsola

ELKÉSZÍTÉS:
A töltelékhez ledarálom a mákot és diót, majd hozzáadom a reszelt citrom héjat és a vaníliás cukrot, a máktöltelékhez még a fahéjat is, és összekeverem.
A vizet megforralom a cukorral és mazsolával, ha a cukor felolvadt hozzáadom a mákos, a másik edénybe pedig a diós keveréket, elkeverem és megvárom, amíg kihűl.

A tésztához a tejfölt, a zsírt, a tojást a cukorral és a sóval összekavarom, belemorzsolom az élesztőt és összegyúrom a liszttel. Könnyen gyúrható, nyújtható tésztát készítek, amit 6 részre osztok.
Kinyújtom a cipókat és hármat megtöltök mákkal, hármat dióval. Az oldalán a széleit ráhajtom, feltekerem, tepsibe helyezem, megkenem tojással, az oldalát és a tetejét megszurkálom villával, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm.

Megvártam amíg kihűl, utána szeleteltem.

Forrás: recepttar.hu
 
 
0 komment , kategória:  Rec.11-élesztős tészták  
Deresi zabkenyér
  2016-11-04 18:30:56, péntek
 
  Receptek egyperces


Deresi zabkenyér



HOZZÁVALÓK:
480 ml forró víz
120 ml juharszirup
2 evőkanál margarin
100 g zabpehely (nagy szemű)
25 g friss élesztő
600 g finomliszt
1 evőkanál olvasztott margarin (a tészta megkenéséhez)
2 teáskanál só
2 evőkanál zabpehely (tetejére)





ELKÉSZÍTÉS:
Egy tálba öntjük a forró vizet, a juharszirupot és a vajdarabokat. Szépen elkeverjük, majd hozzáöntjük a zabpelyhet, és 30 percig állni hagyjuk.

Ezt követően (a keverék még mindig meleg tapintású) hozzáadjuk az élesztőt, és 15 percig hagyjuk pihenni, hogy az élesztő felfusson. Amikor az élesztőnk feljött, a keverékhez adjuk a sót és fokozatosan a lisztet. Elkezdjük dagasztani a tésztát (ha szükséges, még adunk hozzá lisztet).
Amikor a tészta már nem tapad a tál oldalára és a kezünkre sem annyira, akkor kitesszük egy meglisztezett deszkára, és ott gyúrjuk tovább.

Amikor a tészta már szép sima és hólyagos, cipót formázunk belőle, és megkenjük a tetejét az olvasztott vajjal, így nem fog megszáradni a teteje a kelesztés alatt. A tésztát alufóliával és egy konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk, hogy a kétszeresére dagadjon.

Amikor a tészta a kétszeresére dagadt, újra átgyúrjuk, majd egy sütőpapírral bélelt formába tesszük.
A tetejét újra megkenjük a maradék olvasztott vajjal, és három helyen bemetsszük, végezetül meghintjük egy marék zabpehellyel. Újra lefedjük, és ismételten pihentetjük, amíg a kétszeresére nem dagad.

A sütőt 176 fokra előmelegítjük, majd a kenyerünket 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük benne.
A formában hagyjuk kihűlni, csak ezt követően vesszük ki és szeleteljük fel.

Forrás: recepttar.hu
 
 
0 komment , kategória:  Rec.11-élesztős tészták  
Kürtöskalács házilag
  2016-01-23 18:43:22, szombat
 
 




Receptek egyperces

Kürtöskalács házilag


Hozzávalók 4 főre

» 50 dkg liszt 10 dkg vaj
» 2,5 dl tej
» 2 egész tojás + 2 tojássárgája
» 2 evőkanál cukor
» 1 csomag szárított élesztő
» kristálycukor
» olaj





Elkészítés:

A lisztbe szitáld bele az élesztőt és a cukrot. Vegyítsd össze őket, majd az egész tojásokat, illetve a tojássárgákat is keverd hozzá. A tejet picit langyosítsd meg, és azt is add hozzá, végül gyúrd össze az egészet. Amikor már elválik az edény falától, öntsd hozzá a megolvasztott vajat, és nagyjából tíz percig dagaszd.

Ezután fedd le egy tiszta konyharuhával, és egy óra alatt keleszd a duplájára. Amikor megkelt, lisztezett deszkán a tésztából lecsípve sodorj nagyjából két centiméter vastag csíkokat, és az alufóliával bevont, beolajozott nyársakra spirál alakban tekercseld fel őket.
Ha nincs otthon kürtöskalácsfád, egyszerűen fogj néhány üres sörös dobozt, szintén vond be alufóliával és olajozd meg őket picit, és tekerd fel rájuk a tésztát. A tészta két végét nyomd össze a mellette lévő sorral, nehogy leváljon a dobozról. A nyújtódeszkát újra lisztezd be, és óvatosan görgesd rajta ide-oda a nyársat, így egyenletes vastagságú lesz a tészta, és nem lesz benne rés.ízlésed szerint kristálycukorba, fahéjba, dióba vagy kakaóporba forgasd bele a nyársakat. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, a kürtöskalácsokat pedig állítsd egy tepsire, így told be a sütőbe. Körülbelül 10-15 perc alatt elkészülnek.

Megjegyzés / tipp:

Nem árt, ha néhány percenként megforgatod őket, hogy mindenhol egyenletesen süljenek meg.


Forrás: receptbazis.hu
 
 
0 komment , kategória:  Rec.11-élesztős tészták  
Vízen kullogó, régi kedvenc karácsonyi sütink
  2015-12-12 17:12:43, szombat
 
 


Receptek egyperces

Vízen kullogó, régi kedvenc karácsonyi sütink

Nagyikám sokszor készített vízen kullogót. Hol üresen, hol ilyen, hol olyan töltelékkel, de mindig imádtuk. Ha nem tudta mi legyen a vasárnapi asztalon, gyorsan összegyúrta, és délben már illatozott a vaníliás porcukorral meghintett finomság.

Sós változatban is nagyon finom, gyakorlatilag mindig finom és megunhatatlan volt számunkra.

Hozzávalók:
* 50 dkg liszt
* 2 tojássárgája
* 1/2 teáskanál só
* 2 dkg élesztő
* 2,5 dl tej
* 1 evőkanál cukor
* 7,5 dkg margarin
* 1 citrom reszelt héja és a szóráshoz:vaníliás porcukor







Elkészítés:
A tejet megmelegítjük, feloldjuk benne a cukrot és az élesztőt, hagyjuk, hogy felhabosodjon.
Közben a tojást a sóval összehabarjuk, és hozzáreszeljük a margarint. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tejet és robotgéppel hólyagosra dagasztjuk. A tészta akkor lesz jó, ha már elválik az edény falától, és állagra olyan nem lesz, mint egy könnyebb kalácstészta. Végezetül egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.

Alaposan összegyúrjuk, rugalmas, sima tésztává, majd beletesszük egy nagyobb edénybe töltött hideg vízbe. Hagyjuk kelni. 10 perc alatt feljön a víz tetejére, és kiemelkedik a vízből. További 10 perc elmúltával már sokkal jobban kiemelkedik.

Akkor jó, ha már alig van a vízben, nagy része kint van belőle.

Ezután jól meglisztezett deszkára tesszük, és vékonyra nyújtjuk. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és kifli formára csavarjuk fel.

Ha töltelék nélkül készítjük, egyenként meghempergetjük porcukorban, egymástól 3-4 centi távolságra helyezzük el a sütiket kivajazott tepsiben.
Ízlés szerint megtölthetjük mákos, diós vagy lekváros töltelékkel, de pörkölt maradékkal (hortobágyi szerűen) töltve is nagyon finom.


Forrás:nana.hu

 
 
0 komment , kategória:  Rec.11-élesztős tészták  
Medvehagymás pogácsa
  2015-04-18 14:16:54, szombat
 
 




HOZZÁVALÓK:

50 dkg liszt
10 dkg medvehagymalevél
2 tojás sárgája
1 dl tejföl
25 dkg vaj vagy margarin
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 dkg cukor


ELKÉSZÍTÉSE:

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk félkemény rétestésztának, amit fél óráig pihentetünk. A medvehagymaleveleket megmossuk, jól lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagymalevél felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset. Nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük. Akkor ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék medvehagymalevéllel, és az előbbi módon felcsavarjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. Tojással megkenjük, a tepsiben még 10 percig pihentetjük, majd megsütjük.



Kívánságra(így maradt még vacsihoz is medvehagymánk) csak fele adagot sütöttem meg kóstolóba, a páromnak is nagyon ízlett..
 
 
0 komment , kategória:  Rec.11-élesztős tészták  
Minimalista kelt tészta:
  2015-02-17 18:52:32, kedd
 
 




Receptek egyperces

A táska elbukta: túrós kalácskák

Kevés tészta, sok túró, csak semmi túrós batyu, legyen inkább a forma olyan, mint a cseh kalács. Így születtek a túrós kalácskák.

Továbbra is elvem, hogy akinek van egy jó kelt tészta receptje, az “mindent" tud. A túrós kalácskák tésztája nem más, mint a kakaós csiga tésztája, csak még minimalistábban, mert a tejet is vízre cseréltem benne. (Leírom ide is, mert utálom, ha egy étel receptjét 3-4 kattintással kell összeszedni.)

Minimalista kelt tészta:

Hozzávalók kb. 20 db túrós kalácshoz
40 dkg liszt
2,8 dl langyos víz
2 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
nagy csipet só

(Nem, nem maradt ki a tojás, se a zsiradék. Direkt hagytam ki. Jó lesz a tészta így is!)

Mindent beleszórok a kenyérsütőbe, dagasztó funkcióra állítom és megvárom, amíg elkészül. Gép nélkül a szokásos az eljárás: Cukrot vízben elkeverem, majd beleteszem az élesztőt és felfuttatom. A liszthez öntöm az élesztős vizet és sima, selymes tésztává gyúrom. Könnyebb, egyszerűbb és tisztább géppel, ezért a kenyérsütő - amiben soha nem sütök kenyeret, de kelt tésztát rendszeresen keverek, dagasztok - a kedvencem.

A gép 40 perc alatt meggyúrja és egyszer megkeleszti, majd átgyúrja a tésztát.

Ezután lisztezett “deszkán" egy centi vastagra nyújtom a tésztát és műanyag ikeás pohárral (az a legolcsóbb fajta, ami minden gyerekes családban van) pogácsákat szaggatok, majd a pogácsák közepét megnyomkodom, hogy helyes kis kalácskák legyenek.

Töltelék kb. 20 darab túrós kalácshoz

Hozzávalók:
45 dkg túró
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1/4 teáskanál őrölt vaníliarúd (elhagyható)
1 citrom reszelt héja
3 tojás
4 evőkanál mazsola (elhagyható)

A túrót összetöröm a tojássárgákkal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citrom héjával és az őrölt vaníliarúddal. Belekeverem a mazsolát is. A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan belekeverem a túróba.

A tésztakosarakat megtöltöm a túrós töltelékkel. 1,5 kanálnyi fér bele, majd kb. 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a töltelék átsült a kalácsok széle pedig enyhén megpirult.

Mivel nem kentem le tojással, így kicsit hóka lesz, de látszik rajta, hogy megsült. Olyan, mintha elpirult volta kicsit...

Myreille

Forrás: www.moksha.hu
 
 
0 komment , kategória:  Rec.11-élesztős tészták  
Croissant
  2014-10-13 18:42:48, hétfő
 
 



Rama sütigyár recept

Croissant
Hozzávalók

70 dkg liszt
1 kis doboz joghurt vagy kefír
2 dl tej
1 kk só
4-5 ek cukor
2 tojás
5 dkg élesztő
25 dkg hideg Rama
A tepsibe

sütőpapír
A kenéshez

1 tojás

Elkészítés

A Rama kivételével tésztát dagasztunk, majd 1,5 órára hűtőbe tesszük. 8 egyforma részre vágjuk, gömbölyítjük és egyenként kinyújtjuk. A hideg Ramát lereszeljük, majd 7 egyenlő kupacra osztjuk. Az egyesével kinyújtott kör alakú lapokat megszórjuk egy-egy kupac hideg Ramával, és egymásra halmozzuk a lapokat, az utolsóra lapra nem kell. Ezután nagyon vékonyra, kb 2-3 mm-re kinyújtjuk, és 16 (de lehet több is) cikkre vágjuk. Kifli alakúra feltekerjük, tojással lekenjük, és 180 fokos előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.
Oszd meg másokkal is a receptet
 
 
0 komment , kategória:  Rec.11-élesztős tészták  
Burgonyás pogácsa
  2014-09-29 14:02:52, hétfő
 
 




Rama sütigyár recept

Burgonyás pogácsa

Hozzávalók

Tésztához

250 g főtt, kihűtött, áttört burgonya
430 g liszt
25 g Rama
3 tojássárgája
20 g só
3 dkg élesztő
10 g kristálycukor
Tetejére

1 db tojás
reszelt sajt

Elkészítés

1.A burgonyát héjában egészben megfőzzük, meghámozzuk és törőn átnyomjuk alaposan. Megvárjuk amíg kissé hűl és az összes többi hozzávalót hozzáadjuk, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Jó alaposan dolgozzuk ki a tésztát.
2.Nyújtsuk ki téglalap formára, majd hajtogassuk két oldalról befelé középre, majd föntről és lentről is. Csomagoljuk bele folpackba és tegyük hűtőbe pár órára. Akár előző nap is elkészíthetjük és egy éjszakán át hűtőben tarthatjuk.
3.Hűtés után nyújtsuk ki a tésztát szintén téglalap alakúra 1,5-2 cm vastagságúra. A tetejét irdaljuk be rácsszerűen, majd szaggassuk ki pogácsaszaggatóval. A tetejét kenjük meg tojással és megszórhatjuk reszelt sajttal is. Pihentessük még 20 percig, majd előmelegített sütőben süssük barnára.
 
 
0 komment , kategória:  Rec.11-élesztős tészták  
Szilvás-túrós pite
  2014-09-29 13:43:20, hétfő
 
 


Receptek egyperces

Szilvás-túrós pite

Hozzávalók egy 22 x 32 cm-es tepsihez:

A tésztához:
30 dkg liszt
2 tojássárgája
1 evőkanál por cukor
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg vaj
0,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
csipet só
reszelt citromhéj

A töltelékhez:
50 dkg túró
1 kg szilva
20 dkg por cukor
2 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag vaníliás pudingpor
2 tojásfehérje
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj
A szóráshoz :
10 dkg darált dió
őrölt fahéj
1/2 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés:
A langyos cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. A liszthez adjuk hozzá a csipet sót, majd a vajat, és az ujjunkkal morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd a tojássárgákat és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd vegyük ketté a tésztát, és formáljuk 2 gombóccá. Ezután tegyük be a hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük.

A szilvát alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe, és távolítsuk el belőle a magot.

A túrót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a pudingporral és a mazsolával. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a túrós masszához.

A darált diót keverjük össze a vaníliás pudingporral, és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjjal.

Vegyük ki az egyik tésztagombócot a hűtőből, majd nyújtsuk ki tepsi méretűre. Ezután helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Én a sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, majd úgy helyezem bele a tepsibe.

Az előzőleg összekevert diós keveréket egyenletesen szórjuk rá a tésztára, majd kanalazzuk rá a túrós tölteléket, és simítsuk el a tetejét egyenletesen. Ezután rakjuk ki a túrós töltelék tetejét a félbevágott szilvaszemekkel, szorosan egymás mellett legyenek a szilvaszemek.

A másik tésztagombócot is vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki szintén tepsi méretűre. Ezután helyezzük rá a szilva tetejére úgy, hogy teljesen befedje. Egy ecsettel vékonyan kenjük le a tésztát tejjel, majd egy villával sűrűn böködjük meg.

Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a tepsit, és közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem). A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt szórjuk meg a sütemény tetejét porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

Egye meg mindet, de előbb kattintson ide!
 
 
0 komment , kategória:  Rec.11-élesztős tészták  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 67 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 46 db bejegyzés
e év: 593 db bejegyzés
Összes: 34849 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2074
  • e Hét: 25334
  • e Hónap: 80063
  • e Év: 1082065
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.