Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
Ahol szeretet van, ott nincs átverés. Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
Idén is a sógoroké a legélhetőbb város
  2017-03-17 07:58:27, péntek
 
  Idén is a sógoroké a legélhetőbb város
A Mercer idén is elkészítette a legélhetőbb városok listáját, amelyen az első helyet Bécs szerezte meg. A lista további helyeire kizárólag fejlett országok kerültek, hogy pontosan kik, az alábbi cikkből kiderül.

Mint minden évben, a Mercer idén is rangsorolta a világ legélhetőbb városait. Az eredmény 2017-ben sem okozott túl nagy meglepetést, az első öt helyen kizárólag a fejlett nemzetek kerültek. Magyar város nem szerepel a Mercer első helyezettjei között. Mint azt korábban megírtuk, a város "okosításával" élhetőbbé válna Budapest is.

Ahogyan az már megszokott, a felmérés rendszerint a világ többszáz országát listázza. A rangsor alkotói olyan kritériumokat vesznek figyelembe mint a közlekedés, az oktatás, a kulturális sokszínűség, egészségügyi szolgáltatások, a közbiztonság és a környezetvédelmi helyzet.

Eszerint a rangsor a következőképpen alakult:

5. Vancouver

Az ötödik helyen Vancouver város végzett, révén hogy etnikai szempontból ez a legszínesebb város Kanadában. A lakosság csaknem 52 százaléka származik más országból.

4. München

Csupán egy hellyel csúszott le a dobogóról München. A német város a Mercer listáján rendszeresen a legjobbak között végez, köszönhetően a város magas életminőségi mutatójának.

3. Auckland

A bronzérmet idén Auckland hozta el. Az új-zélandi kikötőváros a lista élbolyába kerülését kiegyensúlyozott gazdasági környezetének, valamint a magas személyi biztonságának köszönheti.

2. Zürich

A második helyet az összesítésben Svájc legnagyobb városa Zürich szerezte meg. Az ország gazdasági és kulturális központja rendszeresen vezeti a Mercer listáját, de más összesítésekben is igencsak előkelő helyen végez.

1. Bécs

A lista abszolút győztese ebben az évben is Bécs lett, amely immár zsinórban a hetedik alkalommal szerezte meg a győzelmet. A város eredményét gazdag kultúrájának köszönheti.
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a nagyvilágból.  
Hatalmas veszélyben lehetünk?
  2017-02-22 15:18:38, szerda
 
  Radioaktív felhő kering Európa felett. Hatalmas veszélyben lehetünk?

Januárban mérték be először a felhőt Európa felett, azóta azonban széles körben elterjedt. Akár mi is veszélyben lehetünk.


Norvégia északi részén mérték be először a radioaktív felhőt, mely a mesterségesen előállított jód-131 izotópból származik. Habár ez az anyag önmagában általában nem radioaktív, atombombák, illetve atomkatasztrófák gyakori mellékterméke. Azt ugyan nem tudni egyelőre, honnan kerülhetett a légkörbe, de feltehetően nem régóta lehet még ott, mivel lebomlási ideje mindössze nyolc nap.

A francia hatóságok már vizsgálják az ügyet, azonban mindenkit nyugalomra intenek, ugyanis a radioaktív jód-131 mennyisége annyira alacsony, hogy még senkire nem jelent veszélyt - írja a 24.hu.
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a nagyvilágból.  
A Bölcsesség nevű
  2016-12-14 04:48:33, szerda
 
 
A Bölcsesség nevű albatrosz megint visszatért a Midway-szigetekre, és kitartóan ül az új tojáson.

Visszatért a Midway-szigeteki vadrezervátumba és ismét költ a világ legidősebbjének tartott tengeri madara, a Wisdom (Bölcsesség) nevű Laysan-albatrosz (Phoebastria immutabilis). A biológusok december elején látták az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó atollcsoporton a becslések szerint 66 éves madarat.

Wisdom nemcsak a világ legöregebb tengeri madara, hanem a világ legöregebb vadon költő madara is. Bob Peyton, az amerikai Hal-és Vadvédelmi Szolgálat (US Fish and Wildlife Service, USFWS) projektvezetője közölte, hogy Wisdom több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-szigetekre, ami több százezer albatrosz költőhelye. Chandler Robbins ornitológus 1956-ban gyűrűzte meg őt, Robbins jelenleg 98 éves.

Wisdomnak több tucat fiókája volt már, és mivel az albatroszok ragaszkodnak költőhelyükhöz, idén is ugyanabban a fészekben melengeti egyetlen tojását, amelyet minden évben használ párjával, Akeakamaival. A tojó a költési időszakban 2-3 napig egyhuzamban ül a tojáson, majd ekkor váltja párja, hogy elrepülhessen táplálkozni, írja az USFWS blogja.
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a nagyvilágból.  
Az ok egyszerű
  2016-11-07 17:22:23, hétfő
 
  Az észak-koreai családokban most már egyszerűen csak megkérik a nagyszülőket, hogy legyenek öngyilkosok

Vincze Miklós

Az ok egyszerű: annyira szegények, hogy képtelenek kifizetni a gyógyszereiket, vagy egyszerűen csak etetni őket.

A generációk közti konfliktusok a fejlődő világban is jelentkeznek, de jó eséllyel sehol sem annyira erősek, mint az érthetetlen szabályokkal teli diktatúrában, Észak-Koreában.

A Radio Free Asia csütörtöki beszámolói szerint az idős szülők és nagyszülők, akik már nem tudnak segíteni a család életszínvonalának javításában, vagy legalább szinten tartásában, sokszor inkább elhagyják a családjukat, hogy fontos gyógyszereik árával, vagy puszta jelenlétükkel ne terheljék a fiatalabb rokonokat.

A források egyike szerint már mindennapossá vált a parkokban és vasútállomásokon csoportokban összegyűlt idősek - köztük természetesen rengeteg, immár nyolcvan felett járó koreai háborús veterán - látványa, akik még a legnagyobb hidegben is inkább ott üldögélnek.

Mások arról számoltak be, hogy az utódok egyszerűen megkérik az időseket, hogy inkább legyenek öngyilkosok - sokszor persze nem egyenesen, hanem a szobájukba függesztett felirattal, mely a Kim Ir-Szen alatt sokat emlegetett Az önmegsemmisítés szelleme elvére emlékezteti őket.
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a nagyvilágból.  
Megdöbbentő
  2016-11-05 12:43:14, szombat
 
 
Barnabás evangéliuma: Jézust soha nem feszítették keresztre, és nem Isten fia

Megdöbbentő, hogy egy 1500 éves Biblia szerint Jézust nem feszítették keresztre. A Vatikán helyzete alapjaiban rengett meg. Ha bebizonyosodik a dokumentum teljes hitelessége, az romba döntheti az egyházat.

A Vatikán az utóbbi években alapvető belső hitéleti válsággal küzd. Ezt kár tagadni, még ha a külső szemlélők mást is látnak.

Nem véletlen, hogy a Vatikán egyrészt némileg arculatot váltott, és valamivel lendületesebb a hozzáállása a világ dolgaihoz.

Érzik, hogy a korábbi eszmerendszert nem tudják a modern világ értékrendjéhez igazítani. Az idegen élet felfedezése is a küszöbön van, és ha ez bekövetkezik, hogyan magyarázzák meg azt, hogy Isten csak az embert teremtette, és saját képmására?

Vatikán - Hamarosan le romboltatik? Vatikán - Hamarosan le romboltatik?

Ráadásul az utóbbi években még jobban rájárt a rúd az egyházra, ugyanis nemrégiben egy 1500 éves Bibliára bukkantak régészek Törökországban. Jelenleg ez a rejtélyes Biblia Ankarában található a Néprajzi Múzeumban.
Rejtélyes 1500 éves Biblia az egyház sötét titkával

A Bibliát még 2000-ben fedezték fel, de az elmúlt évekig titkolták létezését, mert ha kitudódik tartalma, alapjaiban változtathatja meg vallási világnézetünket.

Egyesek szerint a dokumentumban leírt információk képesek romba dönteni az egész Vatikánt és annak szellemi örökségét egy pillanat alatt.

A titokban tartott Biblia Barnabás evangéliumát tartalmazza, amely azt sugallja, hogy Jézust nem feszítették keresztre, és nem Isten fia volt, hanem egy próféta.

barnabas-evangeliuma

A könyv Pál apostolt "A szélhámos"-nak hívja. A könyv azt is állítja, hogy Jézus élve szállt fel a mennybe, és hogy helyette Júdás Iskáriótest feszítették keresztre.

A National Turk is beszámolt a szenzációról, és azóta is nagyon heves viták tárgyát képezi. A Bibliára eredetileg egy csempészbandától foglalták le, amikor rajtuk ütöttek a hatóságok. Akkor még nem tudták, hogy mekkora jelentőségű leletre tettek szert, de később rutinszerű régészeti vizsgálatot végeztek rajt, és megállapították hitelességét.

jezus-igazi-arca-2 Meg sem történt?

A jelentés szerint a bandát régiségek csempészetével, illegális ásatásokkal és robbanóanyagok birtoklásával vádolták meg. A könyv maga 40 millió török lírát ér (kb. 20 millió dollár).
A Biblia hitelessége

Számtalan vizsgálatot végeztek a leleten, hogy bebizonyosodjon, hogy hiteles-e vagy egy esetleges hamisítvány.

A jelentések szerint a szakértők és a vallási hatóságok ragaszkodnak ahhoz, hogy a könyv eredeti.

jezus-tanitasa

Magát a könyvet arany betűkkel írták lazán kötött bőrre arámiul, Jézus Krisztus nyelvén. A szöveg egy Iszlámhoz hasonló elképzelést tart fenn, ami ellentmond a Kereszténység Újszövetsége tanításainak.

Jézus előre látta Mohamed próféta eljövetelét, aki 700 évvel később megalapította az Iszlámot.

Úgy tartják, hogy a niceai zsinat alatt a Katolikus Egyház gondosan kiválogatta az evangéliumokat, melyek a Bibliát alkotják, ahogyan ma ismerjük, elhagyva (többek közt) Barnabás evangéliumát, Máté, Márk, Lukács és János kanonikus evangéliuma javára.

vatikan-titkos-leveltara A Vatikán titkos levéltára még számtalan sötét titkot rejthet az egyházról.

Sok bibliai szöveg kezdett előkerülni az idő múlásával, köztük a Holt-tengeri és a Gnosztikus evangéliumok, de különösen ez a könyv nagyon úgy tűnik, hogy komolyan aggasztja a Vatikánt.

A kormeghatározás egyébként szintén azt mutatta, hogy nem egy modernkori hamisítványról beszélünk, hanem egy 1500-2000 éves Bibliáról.
A Vatikán őrjöng?

A Vatikán nagyon megrémült a hír hallatán, és arra kérték a török hatóságokat, hogy hagyják nekik megvizsgálni a dokumentumot.

Mindenki találgatja, hogy mit fognak majd lépni. Az egyház elfogadja, mint bizonyítékot, és valahogyan beilleszti hitrendszerébe? Vagy teljes mértékben, minden erejükkel tagadni fogják?

Ez a kereszténység egyik legnagyobb rejtélye, és egyben egyik legnagyobb mélyütése lehet.

egyhazunk-sotet-titkai

Sokak számára ez a könyv a remény jelzőfénye, ám a hívők hamarosan rájönnek, hogy imádatuk tárgya önhatalmú, és hogy az összes szöveg, különösen a vallási szöveg csak értelmezés kérdése.
Róma elpusztul

Az egyház valószínűleg nem fogadja el majd, mint bizonyíték, hiszen azzal szinte önmaga létét semmisítené meg. Ha bebizonyosodik, hogy Jézus nem volt Isten fia, csak egy egyszerű halandó, akkor a Vatikán által felépített és hirdetett hitrendszer alapjaiban dőlne össze.

Hívők ezrei állnának ott tanácstalanul Róma romjai felett.

Sokan éppen ezért hiszik úgy, hogy a Malakiás-lista utolsó pápájaként a trónuson ülő Ferenc pápa távozása után az Róma és az egyház megsemmisül, és ennek a Bibliának ebben hatalmas szerepe lesz.

vatikan-pokol

Ha ez a dokumentum elnyeri teljes hitelességét, akkor a Vatikán, mint olyan, nem fog többé létezni, és újra kell építkeznie az alapoktól kezdve, ahogyan több vallási iratban is megvan ez írva.

Óriási utóhatása lesz

Mit is jelent ez a jövőre nézve? A vallásos emberek hitéleti válsággal fognak küzdeni, lesznek akik évekig nem fogják tudni kiheverni azt a tényt, hogy az egyházuk mindvégig hazugsággal tömte a fejüket.

Ugyanakkor inspirálni is fogja az embereket, hogy kérdéseket tegyenek fel önmaguknak vallásukkal kapcsolatban, sokkal tudatosabb hívők generációja fog kinevelődni a következő évtizedekben.

vallas

A hit legnagyobb veszélye, amikor az emberek azt hiszik, amit hinni akarnak, minden bizonyíték ellenére, különösen ha ez a bizonyíték a hitüket forradalmasítja egészen az alapoktól kezdve. Évszázadokon keresztül a vak hit "védelme" nemzetek háborúihoz, erőszakhoz, diszkriminációhoz, rabszolgasághoz, és olyan elgépiesedett emberekhez vezetett, mint amilyenek ma vagyunk, de csak olyan hosszú ideig, amíg hazugságokkal igazolható.
Az igazság üldözése

Vannak, akik szerint az egyház egy globális igazság üldözésbe fog majd kezdeni, ezzel hiteltelenítve el magát. Az emberek ugyanis észre fogják venni, hogy valamit mélyen titkolni akarnak, és nem akarják, hogy hívőikhez eljusson az igazság.

Ahogy korábban, most is önmaguk válnak az igazság üldözőivé és inkvizítoraivá. Ez az igazság egészen a mai napig elveszett volt, de ismét felszínre került Júdás Evangéliuma és más gnosztikus evangéliumok által.

vallas-kereszt
Egyre gyűlnek a különböző dokumentumok, melyek megdöntik a korábbi dogmát, miszerint Jézus Isteni lény volt, és nem halandó.

A világ alakulásának sorsa a jövőtől függ. A világvége jóslatokban gyakran emlegetett szellemi és spirituális romlás valószínűleg az egyház bukása lesz. Hittudósok szerint több lehetséges végkifejlet létezik, de az a legvalószínűbb, hogy az egyház többfelé szakad, és egyes ágai újrakezdik az építkezést, új eszme és hitrendszerekkel.

jézus barnabás evengéliuma
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a nagyvilágból.  
5 elképesztő titok
  2016-10-28 19:51:29, péntek
 
 
5 elképesztő titok
amit a hotelben dolgozók sosem mondanak el

A hotelekről nektek is a vakációzás és a végtelen pihenés jut eszetekbe? Ilyenkor kizárjátok az otthoni problémákat, és a melóra még csak gondolnotok sem kell. De eszetekbe jutott már, vajon mi jár az itt dolgozók fejében? Most kiderült néhány titok!

A tisztaságtól ragyogó hotelszobák láttán mindenkinek azonnal a kikapcsolódás jut eszébe, de abba kevesebben gondolnak bele, mit történik a ,,színfalak" mögött. A Quora weboldal megkérte azokat az olvasókat, akik hotelekben dolgoznak, meséljék el, mik azok az aprócska titkok, amiket sosem mondhatnának el. És most itt vannak a meglepő válaszok:

1. Mindent hallanak

,,Halljuk, amikor épp szexeltek. Igen, tényleg. Még azt is halljuk, amikor a TV hangerejét a maximumra tekeritek."

2. Nem érdekli őket, kinek van afférja

,,Gyakran jönnek hozzánk olyan hölgyek és urak, akik kalandokba keverednek másokkal. Igen, tudjuk, hogy kik vagytok. Nem, nem érdekel minket, amíg minden rendben van a fizetéssel, és nem okoztok kárt a szobában. Nem azért vagyunk itt, hogy ítélkezzünk; azért vagyunk itt, hogy pénzt keressünk."

Gyönyörű szállodák, ahová azonnal be akartok csekkolni

Ha pénz, idő és úgy amúgy semmi sem számítana, szerintem ti is legszívesebben körbeutaznátok a világot. Na, most játsszuk azt, hogy nem számít semmi, szóval kezdhetitek a csomagolást.

A cikk folytatását itt találjátok!

3. Az ágynemű nem mindenhol tiszta

,,Ez nemcsak a használatlan ágyakra igaz, hanem úgy általánosságban. Az olcsó hotelek vezetői arra biztatják a dolgozókat, hogy ellenőrizzék, mennyire tiszták a lepedők. Ha azok, megkérik a takarítókat, hogy egyszerűen csak vasalják ki őket."

4. Előfordul, hogy valaki meghal egy hotelben

,,Meg szoktam kérdezni a vendéglátós tanáraimtól, hogy mi volt a legkülönösebb dolog, ami történt a hotelben, ahol dolgoztak. A válaszaik azzal kezdődtek, hogy 'hát, az a helyzet, hogy az embereknek nem igazán jut eszükbe, hogy sokan meghalnak a hotelekben.' Sosem dolgoztam még olyan helyen, ahol a munkásoknak ne lett volna egy hihetetlen sztorijuk, ami ott történt meg. "
Forrás:
pexels.com

5. Ami eltűnik, nem mindig kerül elő

,,Talált tárgyak osztálya - sose veszíts el semmi fontosat egy hotelben. Ha mégis, rögtön szólj a biztonságiaknak. Sok esetben ugyanis az értékek egy másik vendég vagy ott dolgozó zsebében landolnak. Ha mégis eljut a talált tárgyak közé, a szabályzat szerint egy bizonyos ideig ott tartják, majd aki leadta, elviheti magával."
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a nagyvilágból.  
Tallóztam
  2016-06-21 18:19:59, kedd
 
 

Törvénybe foglalnák: nem kell sorban állni az időseknek
Nem kell majd sorban állniuk a közintézményekben a nyolcvanévesnél idősebbeknek az izraeli kormány törvény-előkészítő bizottságának vasárnapi javaslata alapján - értesült a Háárec című újság.

A lap hétfői híradása szerint az új törvényt Gila Gamliel társadalmi egyenlőségért felelős miniszter azért terjesztette elő, hogy enyhítse az idős emberekre nehezedő fizikai megpróbáltatásokat.

A kormányzó jobboldali Likud párthoz tartozó Gamliel szerint a nyolcvanévesnél idősebbeket jogszabály nélkül is előre kellene engedni, és a törvény segíteni fogja ennek a társadalmi normának az érvényesülését, hogy később természetes legyen.

Ha a kneszet megszavazza, akkor a rendelkezés az állami hivatalok mellett érvényes lesz a postahivatalokban, a bankokban, a mozikban és kulturális rendezvényeken, sőt még a bevásárlóközpontokban is, viszont nem vonatkozik az egészségügyi intézményekre, amelyekben továbbra is az esetek sürgőssége dönt.
EZT IS AJÁNLJUK:

A kneszet centrista Kulánu (Mindannyian) nevű pártjának egyik képviselőnője szerint az új törvényt ki kellene terjeszteni az várandós nőkre és a kisbabával várakozókra is.
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a nagyvilágból.  
Líbia…
  2016-05-16 07:30:45, hétfő
 
  Líbia... nem az volt a baj, hogy diktátor volt Kadhafi
Főoldal Külföld by foszerkeszto - 2016.02.0914

Mit kapott a líbiai polgár alanyi jogon? Hihetetlen. Líbia: Kadhafi “diktátor “idején 16 dolog járt alanyi jogon a líbiai állampolgároknak. Ez mára a múlté lett, az amerikai demokrácia-export jóvoltából:
1. Líbiában mindenkinek állampolgári jogon járt az
ingyenes elektromos áram, vagyis senki sem fizetett
villanyszámlát.
2. Líbiában a bank állami tulajdonban volt, és 0%
kamatot számított fel a líbiai állampolgároknak adott
kölcsönök után.
3. A saját otthon alapvető emberi jog volt Líbiában.
4. Minden újdonsült házaspár 60 ezer Dinárt (kb. 50.000
USD) kapott az államtól, hogy az első otthont megvehesse,
és családot alapíthasson.
5. Az oktatás és az egészségügyi ellátás teljesen
ingyenes volt. Kadhafi hírhedt “rémuralma"
előtt a líbiaiak 25%-a tudott írni-olvasni, a diktátor
alatt ez az arány 83% lett!
6. Ha egy líbiai állampolgár gazdálkodással akarta
megkeresni a kenyerét, akkor az államtól kapott
földterületet, házat, gazdasági épületeket,
vetőmagot, illetve az induló állatállományt. Mindezt
természetesen ingyen!
7. Ha egy líbiai polgár nem talált az országon belül
olyan oktatási intézményt, vagy egészségügyi ellátó
helyet, amire szüksége volt, az állam fizette a
külföldi tanulását vagy ellátását. Ezen kívül
havonta 2300 USD ellátást biztosított lakhatásra és
autókölcsönzésre.
8. Ha egy líbiai autót vásárolt, az állam kifizette a
vételár felét.
9. Líbiában a benzin ára 0,14 USD volt literenként. Ez a
mai magas USD/HUF árfolyammal számolva is csak 31 Ft.
10. Líbiának nem volt külső adóssága, a háború
nyomán a nemzetközi bankokban befagyasztott betéteinek
összege hozzávetőleg 150 milliárd USD volt, amit az új
líbiai demokrácia már sosem fog viszontlátni.
11. Ha egy líbiai nem talált munkát a diplomája
megszerzése után, az állam mindaddig fizette számára az
adott ágazatra jellemző átlagbérrel megegyező
bérpótló támogatást, míg nem talált munkát.
12. A líbiai olajexportjából befolyó pénzek egy
részét az állam közvetlenül a líbiai polgárok
bankszámlájára utalta. Minden állampolgár részesedett
tehát a nemzeti ásványkincsek értékesítéséből
származó bevételekből.
13. Minden anya aki gyermeknek adott életet, 5000 USD-nek
megfelelő összeget kapott.
14. Az élelmiszereket ártámogatással lehetett
megvásárolni, 40 loave kenyér 0,15 USD, vagyis kb. 34
Forint volt. (Azt sajnos nem tudtam kideríteni, hogy hány
kiló a 40 loave.)
15. A líbiaiak 25%-a rendelkezik egyetemi diplomával
16. Kadhafi öntözési projektjének köszönhetően a
sivatagi ország gyakorlatilag egész területe ellátott
ivóvízzel.
A líbiai adórendszerről: Líbiában minden jövedelem adóköteles volt. Havi 1000 Dinár jövedelemhatárig (ez kb. 189.000 Ft) 5 azaz ÖT% az
adókulcs, e fölött 10%. Mindenki fizetett ezenkívül jövedelemtől függően 1-3% úgynevezett Dzsihád adót,
és 3,75% nyugdíj járulékot. Ezek önmagukban is barátságosnak tűntek, különösen, ha beszámítjuk,
hogy nem volt villanyszámla, és évente mindenki kapott állami támogatást (ez az olajexportból származó juttatás volt), ami egyedülállóknak 1800 LD/év, házasoknak 2400 LD/év és még gyermekenként további 300
LD/év.

Csak egy megjegyzés:

Kadhafival nem az volt a baj, hogy diktátor, hanem az, hogy az olajat nem volt hajlandó a fedezetlen USD-ért exportálni.
Aranyat kért a dollár helyett.
Ezért legyilkolták.
Ennyit az amerikai demokráciáról.
És ami számunkra még fontosabb: feltartotta Európa felé az afrikai menekültáradatot, írta Kelet Hangja Műhely (orientalista).

Küldte: László Györgyné
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a nagyvilágból.  
A világ legnagyobb tévhitei
  2016-04-15 20:13:43, péntek
 
  Nem a Mount Everest a legnagyobb hegy a Földön

A világ legnagyobb tévhitei és az igazság.Mount EverestAz anyamadarak nem hagyják magukra a fiókáikat, ha megérintjük őket: A madaraknak nem jó a szaglása, tehát nem érdekli őket, hogy egy fiókának emberszaga van-e.

A kaméleonok nem azért váltanak színt, hogy beolvadjanak a környezetükbe: Érzelmi, pszichikai változás okozza a kaméleonok színének változását.

Nem a fejen keresztül veszítjük a legtöbb hőt: Mindenhol ugyanannyi hőt adunk le, de ettől függetlenül, érdemes sapkát húzni a hidegben.

Nem a Mount Everest a legnagyobb hegy a Földön: Ha azt vesszük figyelembe, hogy mekkora egy hegy az aljától a tetejéig, akkor Hawaii egyik vulkánja, a Mauna Kea a legmagasabb. A tévhit oka az, hogy az összesen 10 203 méter magas Mauna Kea a tengerszint felett 4205 méter, míg a többi része az óceán alatt van. A Mount Everest 8848 méter magas és nem a vízből nő ki.

Az embernek nem csak öt érzéke van: Sokan azt hiszik, hogy a szaglás, látás, hallás, tapintás és az ízlelés az öt érzékünk, pedig a fájdalomérzékelést is ide kell sorolnunk.

Az üveg nem lassan változó folyadék: Az üvegfújás nagy hagyománynak örvend szerte a világon, de ettől még egy szilárd anyag lesz, amikor lehűl. A tévhit abból ered, hogy az 1800-as években annyira rossz minőségű üvegeket gyártottak, hogy azok úgy néztek ki, mintha folynának.

Kolombusz Kristóf nem gondolta, hogy a Föld lapos: Valójában abban hitt, hogy gömbölyű, ugyanis Amerikába érve biztos volt benne, hogy most bizonyította be, hogy a Föld gömbölyű és már Indiában van.

A Kínai Nagy Fal nem látszik az űrből: Annak ellenére, hogy milyen hosszú és nagy, mégsem látható szabad szemmel az űrből, még alacsony röppályán sem.

Az oxigénhiányos vér nem kék: Miután a vér körbekeringett a testünkben, az oxigénhiány miatt mélyebb színű lesz, de mindenképpen vörös marad.

A nyelv különböző részei nem különítik el az ízeket: Néhány speciális esetet nem számítva, a nyelv az esélyegyenlőségre törekszik. Az ízlelésben a száj részei játszanak szerepet, amibe a nyelv is beletartózik.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a nagyvilágból.  
A kínai konyha
  2016-04-12 10:40:55, kedd
 
  DuBarry
Az rettenetes idegméreg, amitől mindennek csodás íze lesz

A kínai konyha európai és amerikai területen való elterjedésével együtt egy új ,,betegség" is megjelent napjainkban, mégpedig a kínai étterem szindróma.

,,A tünetek hagyományos allergiás reakcióra utalnak, piros foltok a mellkason, fejfájás, hányinger, a vizsgált betegek pedig kivétel nélkül mindig kínai ételt fogyasztottak korábban..."

Hatása az idegrendszerre
A nátrium-glutamát (E-621) széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége, hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.

A Na-glutamát felhasználásának gyökerei egészen Japánig nyúlnak vissza. A japánok évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta a tengeri hínárban lévő ízfokozó anyagot. Ez volt a glutamát. Ezután Dr. Ikeda céget alapított az anyag Na-glutamátként való forgalmazására. Idővel a nyugati világba is eljutott ez a színtelen, szagtalan, gyorsan oldódó kristályos por, ami az íztelen ételek ,,feljavítására" volt hivatott. Az élelmiszeripar kihasználta a nagy lehetőséget, és a jelentős költségcsökkentés reményében minden komolyabb vizsgálat nélkül használni kezdte.

glutamat3Az 1970-es években, amikor a gyors étkeztetés megkezdte piaci növekedését, a Na-glutamát használata óriási növekedésnek indult az élelmiszerekben. Ma már szinte mindenben megtalálható. A feldolgozott ételek többségében, valamint a gyorséttermi ételek több mint 90%-ban nagy mennyiségben jelenlévő anyaggá vált, levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszer sók, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok, burgonya szirmok, snack-ek, stb. elengedhetetlen alkotóeleme lett. Ez az anyag ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztására.

Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök nem ízlenek sok gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az ételekben való jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok ínycsiklandó ételei a ,,gondosan válogatott összetevőivel, íz varázslataival, íz rafinériájával", szintén ezt függőséget erősítik.

Mi a gond vele?
A Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkre teszi az agysejteket és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. A következő tüneteket okozhatja:migrénes fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, asztmás rohamok, egyensúlyzavarok, mellkasi fájdalmak, erős szívdobogás, gyerekeknél viselkedési zavarok. Jelentkezhetnek allergiás tünetek is: bőrpír, orrfolyás, kiütések. Egyéni érzékenységnek megfelelően van, akinél a legkisebb mennyiség is azonnali reakciót vált ki, van, akinél csendesen a felszín alatt munkálkodik. A gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert náluk a vér-agy gát fejletlenebb állapota miatt a mérgező anyagok könnyebben találnak utat az agyba. A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, hanem idegi elváltozásokat is így Parkinson-, vagy Alzheimer-kórt. Káros hatásáról már 1968-ban lehetett cikket olvasni egy neves amerikai orvosi lapban, azóta számos kísérlet bizonyította sejtméreg mivoltát.

glutamat2A glutamát ingerületátvivő aminosav, az agyi neuronok közötti információ átvitelben játszik szerepet. Ma már ismert, hogy a leggyakoribb daganatfajtáknak: mell, prosztata, bőr, vastagbél, tüdő, petefészekrák, valamint a fej és nyaki tumoroknak vannak glutamát receptoraik. Ha ezek a daganatok sok glutamátot választanak ki, sokkal gyorsabban nőnek és terjednek, valamint a szokásos kezelési eljárást is megzavarják.

Minek köszönhető töretlen lendülete?
Ahol csillapíthatatlan a profitéhség, ott könnyen eltűnnek a tömeges fogyasztói panaszok és könnyű szőnyeg alá söpörni a kutatási eredményeket. Tény azonban, hogy az emberek zöme érzékenyen reagál a glutamátra. A nyugati orvosi modell nem veszi figyelembe az élelmiszer bevitelt és az élelmiszereken keresztül felhalmozódott kémiai anyagok hatását, ezért sokáig az FAO vagy az EU szakértői elbagatellizálták a jelenséget mondván, nincs tudományos bizonyíték a glutamát egészségügyi kockázatára.

A vitatott ízfokozók legújabb megítélése már sokkal szigorúbb. A Független Egészségtanács Fórumában megjelent cikk szerint a glutamát kerülendő, egészségkárosító hatású adalékanyag. Addig is, amíg eltűnik az élelmiszerekből - erre sok esélyt nincs -, figyeljünk az összetevőkre! Ma már sokan tisztában vannak az anyag káros hatásával, ezért a glutamátot cselesen különböző nevek alatt rejtik el az ételek összetevőiben.

glutamat4

Ha ezekkel találkozol, ne vedd meg!
E-621, hidrolizált növényi fehérje, élesztő kivonat, autogénezett élesztő, ízfokozók, kalcium kazein, nátrium kazein, texturált fehérje.

Ha ezeket látod az élelmiszer-címkén, akkor biztos, hogy glutamáttal akarnak megetetni.
Az egészség nagyon fontos, ezért figyelni kell arra, hogyan táplálkozol, mit teszel kosaradba, mit adsz tovább gyermekednek.

Forrás: sokszinuvidek.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a nagyvilágból.  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 191 db bejegyzés
e év: 842 db bejegyzés
Összes: 37709 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 354
  • e Hét: 6388
  • e Hónap: 125616
  • e Év: 521819
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.