Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
A lehetetlent is szabad lesz remélni; meglátod, hogy milyen érdekes lesz élni." (Szép Ernő) Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 103 
Szent-Györgyi Albert előadóterem
  2017-04-03 17:29:23, hétfő
 
  A helyszín, a Szent-Györgyi Albert előadóterem - egy tipikus, meredeken lejtő egyetemi előadó, amelyben negyedkörívben ülnek a hallgatók -, dugig volt. Az előadó pedig a híres magyar orvos és toxikológus, Dr. Zacher Gábor!

A doktor az előadást azzal vezette fel, hogy elmesélte, hogy amikor ő volt fiatal, egyáltalán nem volt nehéz elkerülni a kábítószert, hiszen jószerével nem volt elérhető Magyarországon. ,,Nem csoda, hogy az én korosztályom szinte semmit sem tud erről - honnan is tudna"- vonta le a következtetést. Ellentétben a teremben ülőkkel, akik bizony a felhasználói korosztály képviselői. ,,Természetesen itt csupa életvidám, kábítószert elutasító fiatal ül" - jegyezte meg némi iróniával a hangjában - jutalmul rögtön ki is tört a nevetés a teremben...

Az előadó felhívta a figyelmünket arra, hogy aki a híradót nézi, csak a legsúlyosabb eseteket látja, túladagolások, dizájnerdrogos ámokfutások kerülnek be... Az, hogy valaki elment péntek este szórakozni, megivott három sört, esetleg még két felest, majd elszívott a haverjával egy füves cigit, végül, miután a nagy részét kitáncolta magából, szépen hazament, és lefeküdt aludni, valahogy kimarad az esti híradóból.

A Magyarországon évente 45 milliószor (!!) fogyasztanak drogot, vagyis egy lakosra vetítve 4,5 alkalom fejenként...Ami számomra pl. meglepő, hogy ezzel abszolút nem tartozunk az európai élmezőnybe, sőt inkább az alsó harmadába. Ami jó adat!

Miközben van 20 ezer drogfüggő az országban!! Zacher Gábor szerint tehát a kábítószerezés és a függőség egyáltalán nincs olyan szoros összefüggésben, mint ahogyan a média híradásai alapján gondolnánk...

És ha már a marihuánánál tartunk: Bár egyeseknek meglepő lehet, de Zacher Gábor szerint helye lenne az orvoslásban is!! Jól használható egyes epilepsziás betegségeknél, étvágyjavításra és még más területeken is!!

Az alkohol már egy sokkal keményebb dió, mint a drog, hiszen 800 ezer alkoholfüggő és 2,5 millió nagyivó van Magyarországon!!! Ez igazán durva, és ebben viszont Európában elsők vagyunk!!!! Nálunk 30 ezren halnak meg évente az alkohol okozta betegségekben!!! - és ebben nincsenek benne a részegséggel összefüggő balesetek. (Összehasonlításul: az ORFK adatai szerint az illegális szerek 2006 és 2013 között 194 ember halálát okozták.)

Dr. Zacher szerint hajlamosak vagyunk a drogkérdést generációs problémaként kezelni, és kizárólag a fiatalokon elverni a port... Pedig amíg Magyarországon 4 millió ember él a szegénységi küszöb közelében, és nekik az alkohol, a félkarú rabló vagy például a latin-amerikai szappanoperák jelentik a túlélést. Ezek a sorozatok pedig hihetetlen függőséget váltanak ki.

,,Amikor a naponta 5 és fél órát tévéző anyuka elkezdi nézi a kedvenc sorozatát, akkor ő erre az időre együtt szaladgál Máriával a homokos tengerparton, és együtt megy Juan-Carlosszal lovas pólózni. É

s közben tökéletesen elfelejti azt a szociális gettót, amiben él. Mindehhez esetleg bekap egy-két »lesz@rom-tablettát«, vagyis nyugtatót. Apa pedig iszik becsülettel, és szorgalmasan dobálja a félkarú rablóba a kétszázast, hogy kijöjjön a három szilva, és onnantól minden más lesz...

Ha ez így van, akkor tessék már nekem megmondani: mit várunk a gyerektől?"

Ha szerinted is elgondolkodtató, ne felejtsd el megosztani!
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Eddig ismeretlen barlangrajzok
  2017-04-02 18:43:44, vasárnap
 
 
Eddig ismeretlen barlangrajzok láttak napvilágot az egyik dobozi cseppkőbarlangban.

2016-ban és 2017 januárjában több, komoly földrengés rázta meg Olaszország középső tartományait. Habár a földrengés epicentruma távol esett a Kárpát-medencétől, hatásai nálunk is jelentkeztek. Az olasz földrengések után Doboz környékéről érkezett bejelentés, hogy egy hasadékra bukkantak faültetés közben. Az első szemlék során nyilvánvalóvá vált, hogy rendkívüli jelenségekről van szó, ezért a Munkácsy Mihály Múzeum munkatársai felvették a kapcsolatot az osztrák Alpen Universität-tel, akik egy korábban indult kutatási program miatt ismerték a területet.

A dobozi masszívumról (terra irrealitis doboziensis) vagy mindannyiunk által közismert nevén a Békés-Dobozi Magasföldről eddig is sejtettük, hogy számtalan érdekességet rejt még magában nyilatkozta a kutatás vezetője, az osztrák dr. Otto von Schatzkammer. Artur Plötzlich, 1914-ben megkezdett, de az I. világháború miatt be nem fejezett doktori disszertációjához kötődő kutatómunka keretében került sor a dobozi hordalék- és cseppkőbarlangrendszer feltárására a Munkácsy Mihály Múzeum, az osztrák Alpen Universität és a Dél-Alföldi Hagyományőrző Barlangász Egyesület szakembereivel. A barlang szájának beomlása Kr. e. 1450 körül történhetett, amikor kitört, illetve szétrobbant Szantorini vulkán, ami a minószi civilizáció hanyatlását is okozta az Égei-tengeren.

Mi is az a hordalékbarlang?
Hazánk leghíresebb hordalékbarlangja, a Baradla-barlang. Fotó: karsztesbarlang.hu

A hordalékbarlangok kevésbé népszerűek és ismertek, mint hegyvidéki társaik. Történetük a nagy folyószabályozásokat megelőző időkbe, egészen a jégkorszak kezdetére nyúlik vissza, amikor még a folyók áradása révén sokasodtak az Alföldön, a Dél-orosz Sztyeppén és Európa más síkvidéki tájain. A folyók által lerakott iszapos hordalék rendkívül gazdag szerves hulladékban. A szerves anyagok bomlása közben különböző gázok szabadulnak fel, melyek az iszapban felhalmozódnak. Az így kialakuló gázbuborékok a még lágy hordalékban találkoznak és összeolvadnak, melynek során különböző méretű és formájú barlangok alakulnak ki.

Bizonyos, kevésbé szerencsés esetekben a felhalmozódott gázok a felszínre törnek, melyeket sajátos böffenő hang kísér. Gyakran hallani ilyen böffenéseket a Körösök mentén is, nyári táborozások, horgászások közben. Szerencsére sokkal ritkább jelenség, hogy a már összeállt, hatalmasra duzzadt buborékok jussanak a felszínre. Egy ilyen alkalom emlékezetét őrzi a Viharsarok egyetlen vulkánkitöréséről, 1815-ben készült feljegyzések is.

A feltárások meglepő eredményeket hoztak: 2017. április 1.- virradó éjjel pirkadó reggelén (nagyjából dél körül) a múzeum kutatói 12 eddig ismeretlen őskőkori barlangrajzot hoztak a felszínre. Soha ennyi barlangrajzot nem hordtak még ki a föld alól - nyilatkozta a helyszínre siető osztrák szakértő, Gertrud Gerschli. A barlangrajzok mindegyike egy eddig ismeretlen őskori, helyi kultúrától származhat.
-A feltárt képek alapján feltételezhetjük a Minotaurus monda békés megyei eredetét - jelentette ki az egyik alföldi hagyományőrző barlangász. E feltevést indokolttá teszi a kiterjedt barlangrendszer, valamint az elszórtan megtalált őstulok-csontok és emberi maradványok is.

A dobozi festmények adhatták a mintát

A feltárt képek - állítják a szakemberek - mesteri kivitelezése mintaképen szolgálhatott a Franciaországban és Spanyolországban talált amatőr őskori festők számára. A dobozi munkák speciális eleme, hogy színhasználatukban és a bitumen használata révén kapcsolatba hozhatóak Munkácsy Mihály képeivel is. Jogosan vetődik tehát fel a gondolat, hogy nagy festőnk alkotómunkássága során egy ősi, némileg elfeledett békés megyei tradíciót ápolt csupán.
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Az elmúlt napokban
  2017-03-29 10:55:43, szerda
 
 

ERŐS NYUGDÍJEMELÉS JÖHET! EGYETLEN NYUGDÍJAS SEM KAPNA 100 EZER FORINT ALATT!

Az elmúlt napokban több nyugdíjasoknak szóló ígértet is olvashattunk, kicsit úgy tűnik, hogy mindenki a nyugdíjasok kegyeire pályázik, ígérgetésekből már most sincs hiány, persze ez nem csoda ha jobban megnézzük a naptárunkat, ugyanis alig 1 év múlva itt vannak az országgyűlési választások és mindenki szeretne magának helyet biztosítani egy egy bársonyszékben! Ehhez pedig kiváló közönséget jelentenek a nyugdíjasok, ugyanis jelenleg 2 millió nyugdíjas él Magyarországon, az ő szavazataik nagyon sok dogot el tudnak dönteni, ezért mindnek igyekszik a kegyeikben járni! Az már tulajdonképpen szinte lényegtelen, hogy a rengeteg ígéret mögött nincs lehetőség a megvalósításra a legtöbb esetben, hiszen elképesztően agyament ötletekkel is találkozhattunk!

Foglaljuk kicsit össze, hogy eddig mit is ígérnek a nyugdíjasoknak a különféle “csoportosulások"

1. Havi 120-150 ezer forintos alapnyugdíj, szolgálati időtől függetlenül vagyis ez lenne a minimális nyugdíj Magyarországon, teljesen mindegy, hogy ki mennyit dolgozott életében. A fizetések ugyan sok esetben meg sem közelítik ezt az összeget, így ilyen ígérni szinte már vakmerőség!És a másik fontos kérdés, hogy ki is fogja ezeket a nyugdíjakat kitermelni?

2. Ingyenes temetés manapság igen komoly költséget jelent, alaphangon is 300-500 ezer forintos költség.

3. Ingyen gyógyszer a 65 felettieknek 20 milliárd forintot jelentene a magyar költségvetésből minden évben és számos visszaélésre adna lehetőséget.

4.Legyen újra 13. havi nyugdíj Mikor volt utoljára?


5. Őrizzék meg a nyugdíjak reálértékét ennek érdekében egyösszegű nyugdíj kiegészítést ígérnek a nyugdíjasoknak novemberben.

6. 57 ezer forintra emelkedjen a nyugdíjminimum összege tény, hogy idén felül kell vizsgálni a nyugdíjminimum összegét és a kormánypártiak közül és többen hangsúlyozták az emelés szükségességét.

Írta : admin
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Levelet hoz a postás
  2017-03-22 19:14:33, szerda
 
  Levelet hoz a postás

Szűrővizsgálatra hívják az 50 és 70 év közötti korosztályt

Szerző: Habik Erzsébet
Magyarországon évente mintegy tízezren szembesülnek az ijesztő diagnózissal: rosszindulatú vastagbél-daganatban szenvednek. Sajnos több mint ötezer honfitársunk belehal a betegségbe, ami pedig az idejében elvégzett szűrővizsgálattal jól felismerhető és gyógyítható lenne.

A vastagbélszűrés egyelőre nem szerepel a népegészségügyi célú szűrővizsgálatok sorában - mint az emlő- és méhnyak-rákszűrés -, azonban ez év végétől egy uniós projektnek köszönhetően országosan elérhetővé válik. A háziorvosok fele már jelentkezett is a szervezett vastagbélszűrési programra, ugyanakkor létrehoztak hét regionális szűrőközpontot - Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Szegeden, Győrben, Egerben és Székesfehérváron - is, ahol bárki bármikor jelentkezhet vizsgálatra.

A vizsgálat semmiféle fájdalommal, kellemetlenséggel nem jár. A háziorvosok személyre szóló meghívóleveleket küldenek ki a praxisukban élő 50-70 év közötti pácienseiknek. Első körben széklet-vérvizsgálatra kerül sor. Az orvos mintavételi eszközt ad a betegnek, aki a mintát eljuttatja a megfelelő laboratóriumba.

Akinél pozitív eredmény születik, továbbküldik kolonoszkópiás (vastagbéltükrözés) vizsgálatra, de a tapasztalatok szerint erre az esetek alig 10 százalékában kerül sor.

Miért érdemes elmenni a szűrésre? Ha korai stádiumban sikerül felfedezni a vastagbél-daganatot, javul a gyógyulási esély, jócskán csökken a lábadozással töltött idő, a páciens hamarabb válhat újra aktívvá. - Az új szűrési program bevezetésével a cél az, hogy 10 százalékkal csökkenjen a betegség okozta halálozások száma, ezzel évente körülbelül 500 életet lehetne megmenteni - mondta a sajtótájékoztatón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Jelenleg százezren élnek Magyarországon, akik tíz éven belül vastagbélrákosak lesznek. A betegség alattomos, hiszen hosszú ideig csöndben lappang, s amikor tüneteket produkál, általában már nagy a baj. Csak rajtunk múlik: ha a postás hozza a meghívólevelet, élünk-e a szűrővizsgálat lehetőségével.
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Tallóztam
  2017-03-18 08:02:42, szombat
 
  25 érdekesség hazánkról
25 lenyűgöző dolog, amit nem tudhattál Magyarországról" címen.

A listán szót ejtenek többek között a fürdőkről, a pálinkáról, a zsinagógáról, de magáról a nyelvről is.

Íme néhány érdekes pont az összeállításból:

Hihetetlen helyszínek egy vízparti nyaraláshoz

A maga 600 négyzetkilométeres területével a Balaton Közép-Európa legnagyobb tavának számít. Mérete miatt sokszor magyar tengerként említik, melynek partjai évtizedek óta vonzza a napozni vágyókat. A közelében található Hévíz pedig a gyógyulni vágyók kedvelt helyszíne, gyógyvíze a reumatikus megbetegedésekre és fájdalom enyhítésére javasolt.

Révfülöpi strand

Van egy szobor, amely kiváló íróvá tehet

A legenda szerint, ha valaki megérinti a városligeti Anonymus szobor tollát, az kiváló írói készséggel lesz megáldva. Talán nem hiszed, de a toll fényes felülete arról árulkodik, hogy mások igen.

Anonymus-szobor a Városligetben

Tiszteletlenség sörrel koccintani

A legenda szerint az 1848-as szabadságharc leverése után a 13 vértanú kivégzésekor az osztrák katonák minden egyes kivégzett ember után sörrel koccintottak. Ennek eredményeképp a magyarok megfogadták, hogy 150 éven keresztül nem koccintanak sörrel. Bár az idő letelt, a szokás máig él. A szemkontaktus és ,,egészségedre" kötelező minden más esetben.

A szokás máig él
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Vajon
  2017-02-24 13:22:19, péntek
 
 

Vajon a kemény, hideg tél után milyen lesz az idei nyár?

A brit meteorológiai intézet egyik professzora szerint a 2017 valószínűleg a harmadik legforróbb év lesz. Dávid Mihály magánmeteorológus a TEOL-nak elmondta: a következő hónapban rendkívüli hidegre nem kell számítani, ha csak az nem számít rendkívülinek - az elmúlt enyhe telek után -, hogy egymás követően több napon keresztül is fagyosak maradnak az éjszakák és pár napig a nappalok is.

"A február már enyhébb lesz, mint a január, március második fele kifejezetten meleg, az április első fele melegebb, míg a második fele lesz hűvösebb. A nyári forróság három hónapig is kitart, a kánikulának hirtelen lesz vége szeptember első hetében" - mondta. Szerinte az utolsó tavaszi talaj menti fagy március 7-e körül lesz, az első őszi pedig november 10-e körül. A 2017-es év csapadékosabb lesz, mint a tavalyi volt, főleg a nyár lesz tele zivatarokkal.
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Vizsgálják a trianoni békeszerződés körülményeit
  2017-02-14 20:30:32, kedd
 
 
Vizsgálják a trianoni békeszerződés körülményeit


Akadémiai kutatócsoport vizsgálja az 1920-as trianoni békeszerződés körülményeit, így például az első világháború utáni katonai összeomlást és a haderő leszerelését, a közellátás problémáit és Trianon emlékezetét.

A kutatócsoport célja monográfiákkal, konferenciákkal, dokumentumközlésekkel, idegen nyelvű publikációkkal hozzájárulni ahhoz, hogy a tudományos közösség és a magyar közvélemény jobban megismerje a békeszerződés pontos körülményeit.

A többéves program részeként eddig ismeretlen, a béke-előkészítést és a döntéshozatalt bemutató diplomáciai iratokat publikálnak, elsőként a magyar békedelegáció naplóját, Zeidler Miklós történész szerkesztésében, és tervezik amerikai, olasz, japán, román, cseh és szerb dokumentumok közlését is.

A kutatások egy másik iránya a magyar társadalom és a katonai összeomlás kapcsolatát vizsgálja, ezen belül a hadsereg szerepét, a menekültkérdést, a közellátást és az impériumváltást, az állami fennhatóság megváltozását a helyi szinteken.

A kutatók választ keresnek olyan, a közvéleményt és a történészeket is érdeklő kérdésekre, mint például, hogy milyen okok vezettek a hadsereg teljes felbomlásához 1918 őszén, és lehetséges lett volna-e fegyverrel megakadályozni Magyarország egy részének vagy akár egészének elvesztését.

Egy téma, két tábor

A magyar közvélemény ebben a kérdésben már az 1920-as években két táborra szakadt. A Horthy-korszak történetírása egyértelműen a Károlyi-kormány elhibázott politikájának számlájára írta a haderő szétesését, az oktobrista emigráció politikusai viszont a háború természetes következményeként írták le az eseményeket. A katonai összeomlást részletesen feldolgozó modern összefoglalás mindmáig nem készült.

A szakemberek számos új szempontot igyekeznek érvényesíteni kutatásaikban, így például bemutatni azokat a 19. századi tendenciákat, amelyek a szociáldemokrata párt erős antimilitarista politikájához vezettek. A korábbi vizsgálatok földrajzi kereteit meghaladva a projekt a magyar helyzetet más vesztes országokéval, elsősorban az eddig meglepően kevés figyelmet kapó Ausztriával hasonlítja össze. A kutatások túllépnek a ,,vörös" Budapest és a ,,nemzeti" vidék merev szembenállásán is.

A határok megszilárdulásával kapcsolatban a szakemberek foglalkoznak az új határok által teremtett gazdasági, társadalmi viszonyokkal és az 1918 és 1924 között létrejött, rövid életű közép- és kelet-európai államokkal.

Trianon földrajzának kutatása részben az új határok következtében kettészakított régiók, vonzáskörzetüktől elválasztott városok, szétzilált térbeli gazdasági kapcsolatok, megbomlott társadalmi hálózatok vizsgálatára irányul, részben pedig azokra a földrajzi elméletekre, amelyek az új határok jogtalanságát, illetve jogosságát igazolják. A kutatások célja, hogy a két világháború között széles körben ismert érveket kvantitatív alapokon nyugvó esettanulmányokkal tesztelje, elsősorban az osztrák-magyar és a csehszlovák-magyar határszakaszon. A magyar geográfusok által kidolgozott.

Okozott földrajzi érvrendszereket pedig megpróbálják ütköztetni néhány szomszédos ország geográfusainak érvelésével, arra is választ keresve, hogy miként járult hozzá ezekben az országokban a földrajz az átalakult nemzeti tér közgondolkodásba, nemzeti identitásba illesztéséhez, hogyan jöttek létre az újonnan megszerzett tájakon új identitások.

A kutatás kitér Trianon emlékezete - a történetírás, irodalom, emlékművek - és a magyar társadalom kapcsolatára. Az első világháborút magyar vonatkozásban lezáró 1920-as trianoni békeszerződés következménye volt egyebek között Magyarország - Horvátország nélküli - területének 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságának 18,2 millióról 7,6 millióra csökkenése. Akkor mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került a trianoni határokon kívülre, idegen államok fennhatósága alá.

A Magyarok Világszövetsége nem hiába járt ki Párizsba, írt felhívást, Grespik nem hiába fogalmazott meg petíciót.
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Támogatási intenzitás
  2017-01-31 10:44:30, kedd
 
 
A pályázat célja a régi családi házak felújítása, korszerűsítése, modernebbé tétele. Az Otthon Melege program pályázati felhívásra akkor jelentkezhet, ha:

1996 előtt épült, és 1995. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkezik az épülete,
egylakásos (önálló) családi háza van, (egy épületben két vagy több lakás van vagy egy helyrajzi számon több épület, lakás van, akkor nem pályázhat)
legfeljebb 135 m2 fűtött alapterülettel rendelkezik
a lakás a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában van és a pályázat benyújtását megelőzően használatban volt, vagyis lakott volt (amit közüzemi számlákkal igazolni kell)
azonos témában 10 éven belül nem nyert pályázatot.

Mekkora a támogatás összege?

Az elszámolható költségek 40-től 55 %- lehet igényelni a támogatást. A százalékok attól függnek, hogy mekkora a megvalósítandó fejlesztés összetettsége, azonban az igényelhető maximális összeg 2 és fél millió forint.

Az elszámolható költségek 40 %-a a támogatás, vagyis legfeljebb 1.250.000.-Ft, ha csak egy fejlesztést valósítanak meg. 45%, de legfeljebb 1.500.000.-Ft, ha energiahatékonysági fejlesztés és még minimum egy megújuló energiát hasznosító rendszert építünk ki. 50%- (legfeljebb 2 millió forint) a támogatottság, ha hőszigetelés történik és még legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszer jön létre. Az 55%- támogatás pedig akkor jár, ha hőszigetelés plusz más energiahatékonysági fejlesztés plusz legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszer épül ki. A támogatás százalékaiból látszik, hogy a pályázat célja a minél hatékonyabb és minél szélesebb körű fejlesztés, vagyis a szinte maximális energiatakarékosság elérése, amit a pályázat kiírói 55%,legfeljebb 2 és fél millió forinttal "jutalmaznak".Támogatott tevékenységek

- kondenzációs -, faelgázosító -, biomassza -, pellet kazán beépítés
- hőszigetelés: homlokzati, födém vagy lakott tetőtér szigetelés
- napelem (elektromos áram termelő), napkollektor (meleg víz termelő) beépítése
- nyílászáró-csere

Támogatási intenzitás

Támogatás mértéke: Kötelező fejlesztés 2. Kötelező fejlesztés, választható 3. Kötelező fejlesztés, választható
40% max. 1,25 M,-Ft egyedül, bármelyik típusú fejlesztés - -
45% max. 1,5 M,-Ft Nyílászáró-csere vagy Kazáncsere Napelem, napkollektor, pellet, faelgázosító kazán -
50% max. 2 M,-Ft Hőszigetelés Napelem, napkollektor, pellet, faelgázosító kazán -
55% max. 2,5 M,-Ft Hőszigetelés Nyílászáró-csere vagy Kazáncsere Napelem, napkollektor, pellet, faelgázosító kazán
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Jövő évben
  2016-12-20 17:07:32, kedd
 
 
Minden héten egyszer, teljesen ingyen kiküldjük a legfrissebb pályázatokat emailben is. Így garantáltan megkaphatja a legfontosabb pályázatokat, híreket, információkat. Feliratkozhat itt:
E-mail cím:*
ABLAKCSERE, AJTÓCSERE PÁLYÁZAT JÖN A LAKOSSÁGNAK, MAGÁNSZEMÉLYEKNEK!

Jövő évben, jó eséllyel már az év elején ajtócsere, ablakcsere, nyílászáró-csere pályázat, támogatás jön a magyar lakosság számára, természetesen magánszemélyeknek is.Óriási pénzeket adnak korszerűsítésre, felújításra és ilyen jellegű munkálatokra. Biztosan még sokan emlékszünk a idei családi ház felújítási pályázatra, ott akár 2,5 millió forintos támogatást is bezsebelhettünk ha elég gyorsak voltunk és megfeleltünk a feltételeknek.

Az Otthon Melege Program akkor kiírásából húsz évnél idősebb családi házak szigetelésére, nyílászáró-cseréjére, megújulóenergiás ellátására és fűtésfelújítására lehetett jelentkezni. Attól függően, hogy a tulajdonos ezekből mennyit vállal be, a vissza nem térítendő támogatás aránya 40-55 százalék, plafonja pedig lakásonként 1,5-2,5 millió forint volt. A tárca közleménye szerint 3500-an jelentkeztek, átlag 1,2-1,6 millió forintos igénnyel.Sokan jutottak így pénzhez, de sajnos nagyon sokan le is maradtak, ugyanis az erre elkülönítette pénzösszeg, az 5 milliárd forint mindössze 8 óra alatt elfogyott, így kénytelenek voltak a pályázatot 8 óra alatt lezárni!
Szponzorált linkek

A jövő évben 120 milliárd forintot fognak szétosztani lakásban élőknek és családi házban élőknek, melynek keretein belül ablakcserére, nyílászáró cserére is lehet támogatást kérni!>> Milliókat kaphatnak a lakásban élők és a családi házban élők is, nagyon sok pénzre lehet majd pályázni, igényektől és önerőtől függően! Mindössze 10%-os önerőre lesz szükség!!!

A lakásban élők maximum hét millió forintot, a családi házban élők maximum 10 millió forintot kaphatnak felújításra, korszerűsítésre, amelybe természetesen az ablakcsere, ajtócsere, nyílászáró csere is beletartozik.
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Elképesztő mondattal védekezett
  2016-12-15 08:10:16, csütörtök
 
 
Elképesztő mondattal védekezett a hálapénzt kérő orvos

"Az anyagiakat tudtuk rendezni, Angelika?" - ez a kérdés hallható azon a hangfelvételen, amit a közelmúltban elítélt onkológus-nőgyógyász egyik páciense készített a kontrollvizsgálaton. Az orvos úgy vallott, hogy ő ezzel a mondattal csupán aziránt érdeklődött, betegének összejön-e az álomnyaralás.

Jelentősen enyhítette a Veszprémi Törvényszék az első fokon eljáró járásbíróság ítéletét és felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a veszprémi onkológus nőgyógyász specialistára, aki az életmentő operációkért 150 ezer forintot, a vizsgálatokért 15 ezer forintot kért a államilag finanszírozott, kórházi rendelésén. A vádlott mindvégig tagadta ezt, noha egyik, őt feljelentő betege hangfelvételt mutatott be, amelyen ez a kérdés hangzik el: ,,Az anyagiakat tudtuk rendezni, Angelika?". dr. U. ezt azzal magyarázta, hogy betege magánélete után érdeklődött, merthogy a nő korábban azt mesélte neki, hogy ha meggyógyul, párja egzotikus utazásra viszi, csak még a pénzük nincs meg hozzá. Ezt a teóriát nyilatkozatban ügyvédje is előadta.

Az én orvosom is volt a rákos betegeket lehúzó nőgyógyász

Kapcsolódó

Természetesen nehéz bizonyítani azt, hogy egy ilyen mondat mire utal, hiszen annyi mindenről beszélgethet orvos és páciense egy rutinvizsgálat során! A modern orvos nem csupán a test, de a lélek orvosa is, aki a maga teljességében - úgymond holisztikusan - törekszik elérni betege jól-létét minden értelemben. Nem is tudná elkerülni, hogy megtudjon ezt-azt betegei magánéletéről, mindennapjairól, ügyes-bajos dolgairól, hiszen egy hosszú kezelési folyamat során akaratlanul is kialakul egyfajta mélyebb bizalom, emberi kapcsolat beteg és gyógyítója között. Úgyhogy pusztán egy ilyen hangfelvételt bizonyítékként bemutatni legalábbis merész dolog.

Elképesztő mondattal védekezett a hálapénzt kérő orvos

Eljátszottunk a gondolattal - csupán próbaképpen, hipotetikus szinten -, melyek azok a lehetséges magyarázatok, előzmények, amik következményeként ez a kérdés hagyja el az egyszeri orvos száját a kontrollvizsgálatkor: ,,Az anyagiakat tudtuk rendezni, Angelika?". Íme öt teóriánk.
1. Egyetemi tanulmányok

Legutóbbi találkozásukkor betegével hosszasan beszélgettek a magyar oktatásrendszerről, és arról, milyen nehéz itthon jól használható diplomához jutni. Dr. U. egy külföldi egyetemet javasolt páciensének, mint mondta, egy igen kedves kollégája is ott végzett, és nagyon jól boldogul. Az asszony megkérdezte, mennyi ott a tandíj. Havi százötven - mondta az orvos, de az asszony úgy számolt, legfeljebb egy ötvenest tudna előteremteni. Megjegyezte, hogy talán kölcsönkér majd e célra.

2. Mobilitás

Dr. U. egyik kedvenc páciense a legutóbbi konzultáció során hosszasan szövögette álmait egy új, nagyobb családi autó vásárlásáról. Sőt, úgy vélte, egy Ford Ranger lenne a legjobb választás, mert azt a férje is jól tudná használni a hegyen. Dr. U. tapasztalatai szerint azonban az ilyen nagy járgányokkal nehézkes a parkolás, városi körülmények között ezért semmiképp nem javasolja. Páciense, Angelika azonban azt mondta, ő már beleszeretett ebbe a tervébe, ezért ha törik, ha szakad, előteremti a pénzt.

3. Szociális érzékenység

Angelika, a harmincas évei végén járó édesanya komoly műtéten esett át súlyos betegsége folytán. A kezelések anyagilag is nagyon megviselték a családját. Sokat beszélgetett erről kezelőorvosával, dr. U.-val, hiszen a férfi nemcsak szakmai tudásáról, de empátiájáról is híres volt a városban. Boldog volt attól, hogy az operációval megmentette a nő életét, egyúttal rossz volt látnia, hogy a család megélhetése alig-alig biztosított e nehéz élethelyzetben.

4. Környezetváltozás

- Ej, ez a seb nem igazán gyógyul szépen.
- Pedig nem erőltettem meg magam doktor úr, fekszem folyamatosan.
- Jobban kéne vigyáznia magára. Rekreációra gondolt már?
- Előbb szeretném, ha teljesen meggyógyulnék. De utána azonnal elutazom a Seychelle-szigetekre. Azt mondják, a rekreáció ott az igazi.
- Ezzel csak egyetérteni tudok.
- Csak hát nem olcsó. Talán a férjem meglep majd egy ilyen álomnyaralással...
- Kívánom, hogy sikerüljön rendezni ehhez az anyagiakat!

5. Pénzéhség

E. Angelika műtétje után köszönetképpen 50 ezer forintot adott át dr. U.-nak egy zárt borítékban. Az orvos feltépte azt, megszámolta a pénzt, majd kijelentette, hogy ő nem ötven-, hanem százötvenezer forintos orvos. A páciens megígérte neki, hogy a következő konzultációra meglesz a hiányzó összeg.
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 103 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 225 db bejegyzés
e év: 1124 db bejegyzés
Összes: 37991 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3717
  • e Hét: 43921
  • e Hónap: 136427
  • e Év: 686664
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.