Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
" A tisztelet az első fok a szeretet lépcsőjén." (Szvámi Ráma) Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 111 
Tallóztam
  2018-03-14 07:32:15, szerda
 
 
1848. március 15-én a magyar emberek kokárdát tűznek...


1848. március 15-én a magyar emberek kokárdát tűznek a ruhájukra, és az épületeken is magyar zászlót lenget a szél. Minden településen megemlékeznek az 1848-as forradalom és szabadságharc kiemelkedő hőseiről, megkoszorúzzák a 48-as emlékműveket, szobrokat. 1848 tavaszán Európa több országában forradalom tört ki. Március 14-én este eljutott Pestre a bécsi forradalom híre. Ez arra buzdította a magyar fiatalokat, hogy nyilvánosságra hozzák a 12 pontban megfogalmazott követeléseiket, és harcoljanak azok valóra váltásáért.


Az akkor még csupán százezer lakosú Pesten a Pilvax kávéház volt a legnépszerűbb találkozóhelye az egyetemistáknak. 1848 tavaszán itt gyülekezett az a forradalmi hangulatú csoport is, akiket már akkor is márciusi ifjaknak neveztek. Március 15-én a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk vívják ki a sajtószabadságot. Addig ugyanis csak a bécsi udvar jóváhagyásával jelenhetett meg bármilyen magyar nyelvű írás.


Reggel fél 9 tájban egy csoport fiatalember lépett ki a Pilvax Kávéházból és indult sietősen, rendezetlen menetben a közeli egyetem felé. Arcukba havas esőt vert a szél. Hányan voltak? Negyvenen? Nyolcvanan? Nem tudjuk pontosan. Annyi biztos, hogy kevesen. Elenyésző szám a százezres városban. Lucskos utcán gyalogolt a kis csoport; kitért útjukból targonca, lovas szekér. Nem kiabáltak, nem énekeltek, még ütemre sem léptek. Mégis, amerre elhaladtak, kinyíltak az ablakok. A boltosok az üzletajtóból mutogattak rájuk, a járókelők ámulva álltak meg. Itt is, ott is lelépett valaki a járdáról, és csatlakozott a menethez. Elöl nyurga, barna arcú fiatalember haladt, szigorú, elszánt tekintettel, Petőfi. Mentek, hogy maguk mellé vegyék az egyetemistákat, talpra állítsák a pesti nép ezreit - kiverekedjék a magyar szabadságot, vagy meghaljanak érte.

Az egyetemek fiataljai mind csatlakoztak a menethez. Landerer és Heckenast nyomdájához már közel kétezren érkeztek, hogy cenzúra nélkül nyomtassák ki a magyar nép követeléseit, az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét, A Nemzeti dalt.


Jókai Mór: A nyomda előtt (részlet)

Landerer nyomdája előtt már valamennyi írótársunkat mind együtt találtuk, itt csatlakoztak hozzánk a Nemzeti Színház tagjai is. Esős, sáros idő volt, a közönség esernyőket tartott kalapjai fölé. -Ej, uraim! - kiálték a közönségre. -Lehet, hogy egy óra múlva golyók hullanak ránk eső helyett, hát akkor elfutunk-e? S arra minden esernyő eltűnt a fejek fölül. De eltűntek még a kalapok is abban a pillanatban amidőn Irinyi az első példányát a nemzeti követelésnek felmutatá e szóval: Íme a szabad sajtó legelső nyomtatványa! A nyomtató gépet elsőnek ragadta meg Irinyi, a második nyomást Petőfi, a harmadikat én tettem vele, hogy, ha a merénylet szerencsétlenül üt ki, minket érjen a csapás, ne az ártatlan nyomdai személyzetet. Így lett kinyomtatva Magyarországon a szabad sajtónak legelső terméke.


Mit kíván a MAGYAR NEMZET?

Legyen béke, szabadság és egyetértés.
1. Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését.
2. Felelős minisztériumot Buda-Pesten.
3. Évenkénti országgyűlést Pesten.
4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.
5. Nemzeti őrsereget.
6. Közös teherviselést, képviseletet egyenlőség alapján.
7. Az úrbéri viszonyok megszüntetését.
8. Esküdtszéket.
9. Nemzeti Bankot.
10. A katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk.
11. A politikai státuszfoglyok bocsáttassanak szabadon.
12. Unio, vagyis Erdélynek Magyarországgal való egyesítése.


Délután háromra gyűlést hirdettek a Múzeum terére, s a tömeg eloszlott. Eloszlott, hogy szétvigye a belvárosba, a külvárosokba a sajtó felszabadításának hírét és a forradalmi nyomtatványokat. Délutánra csaknem tízezer ember gyűlt össze a Múzeum terére. Ebben a tömegben polgárok, ifjak, munkások, iparoslegények között ott voltak már a vásárra érkezett népcsoportok is: parasztok, gazdatisztek, vidéki nemesek. Ott állt a Múzeum lépcsőjén Petőfi, Vasvári, Irinyi mellet Nyáry is. A beszédeket, szónoklatokat rivalgó lelkesedés fogadta.

A Múzeum lépcsőjén Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt. A hatalmas tömeg kórusban mondta a vers refrénjét.Petőfi Sándor: Nemzeti dal


Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk, vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok!
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Rabok voltunk mostanáig,
Kárhozottak ősapáink,
Kik szabadon éltek-haltak,
Szolgaföldben nem nyughatnak.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Sehonnai bitang ember,
Ki most, ha kell, halni nem mer,
Kinek drágább rongy élete,
Mint a haza becsülete.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Fényesebb a láncnál a kard,
Jobban ékesíti a kart,
És mi mégis láncot hordunk!
Ide veled, régi kardunk!
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

A magyar név megint szép lesz,
Méltó régi nagy híréhez;
Mit rákentek a századok,
Lemossuk a gyalázatot!
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Hol sírjaink domborulnak,
Unokáink leborulnak,
És áldó imádság mellett
Mondják el szent neveinket.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

A forradalmi menet következő állomása a pesti Városháza volt. A tömeg már elég volt a hatalom kisebb központjának meghódoltatására. Betódultak a tanácsterembe, élén az ifjakkal. Már tizenötezren voltak. Hogyne írta volna alá a városi tanács, a vagyonos polgárok óvatos testülete a 12 pontot? Hogyne csatlakozott volna minden követeléshez?

Petőfi a városház ablakából tekintett le a tömegre, miközben a polgármester aláírta a 12 pontot, s felmutatta a sokaságnak. Üdvrivalgás közepette az a hír kapott szárnyra, hogy katonaság jön. De egyetlenegy ijedt arcot sem lehetett látni. Inkább többfelől hangzott az a kiáltás: Fegyvert, fegyvert! Budára, Budára a Helytartótanácshoz.

Hamarosan teljesült a Budára özönlő tömeg kívánsága. Táncsics börtönének ajtaja megnyílt. A nép diadalmenetben hozta Táncsics Mihályt a szegényparasztság érdekeinek képviselőjét.


Petőfi Sándor: A szabadsághoz (részlet)

Oh szabadság, hadd nézzünk szemedbe!
Oly sokáig vártunk rád epedve,
Annyi éjen által, mint kísértet,
Bolygott lelkünk a világban érted.

Kerestünk mi égen-földön téged
Egyetlenegy igaz istenséget,
Te vagy örök, a többi mind bálvány,
Mely leroskad, egy ideig állván.Este díszelőadásra hívták az érdeklődőket, a Nemzeti Színházba, ahol Katona József Bánk bán című darabját adták elő a színészek.Juhász Gyula: Március idusára (részlet)

Vannak napok, melyek nem szállnak el,
De az idők végéig megmaradnak,
Mint csillagok ragyognak boldogan,
S fényt szórnak minden születő tavasznak.
Valamikor szép tüzes napok voltak,
Most enyhe és derűs fénnyel ragyognak.
Ilyen nap volt az, melynek fordulója
Ibolyáit ma a szívünkbe szórja.
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Tallóztam
  2018-03-02 20:45:30, péntek
 
  Az alufóliáról....

Az orvosok figyelmeztetnek: Ha eddig alufóliát használtál, soha többé ne tedd vagy végzetes következményekkel kell szembenézned!

Az alufólia az egyik leggyakrabban használt konyhai kellék. A sütésen kívül használjuk csomagoláshoz, de sokan vele csillapítják a fájdalmat is. Egy friss tanulmány azonban egészen új megvilágításba helyezi az alufóliát.
Az alumínium egy neurotoxikus nehézfém, ami káros hatással van az agyi funkciókra és összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral is. A szakértők figyelmeztetnek, hogy ez a fém mentális hanyatlást, a koordináció elvesztését, a testünk feletti kontroll elvesztését, a memória és az egyensúly romlását okozhatja.
A fent említett tanulmány azt is megállapította, hogy az alufóliával való sütés-főzés esetleg hatással lehet a csontok állapotára is, mégpedig azáltal, hogy a fémrészecskék felszívódnak a csontokban és átveszik a kálcium helyét. A végeredmény kálcium veszteség lesz, ami komoly problémát okozhat a csontok egészségében.
A kutatók szerint az alufólia használata tüdő-fibrózishoz és más légzőszervi problémákhoz is kapcsolódhat az alumínium részecskék belégzése miatt.
Ha grillezéshez használjuk az alufóliát, ugyanilyen hatások következnek be.
Bár azt régóta tudjuk, hogy az alumínium konzervek károsak az egészségre, valahogy az alufólia
kapcsán sosem merült fel ez a gyanú.
Amire a legtöbben nem figyelnek, hogy az alufólia magas hőmérsékleten fémrészecskéket bocsát ki, melyek beszívódnak az ételbe. Még ha a részecskék nem is válnak ki, az alumínium kémiai kimosódása is előfordulhat néhány fűszer vagy pl. citrom hatására.
Az alumíniummal való főzés tanulmányozása során arra jöttek rá, hogy az így készült étel akár 400 mg alumíniumot is tartalmazhat. Minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb a kimosódás mértéke. A kutatás szerint tehát az alufólia egyáltalán nem alkalmas sütésre, főzésre és nem használhatjuk együtt zöldségekkel, fűszerekkel, citrusfélékkel sem.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az alumínium bevitelének napi mennyisége maximum 60 mg lehet.
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Tallóztam
  2018-01-02 17:04:17, kedd
 
 
A nyugdíjasokat nem a fiatalok tartják el - írja a nyugdíjas közgazdász. Seres István számokkal támasztja alá: a befizetett járulékainkból bőven telik az időskori pénzükre.

A legkülönbözőbb - néha teljesen szélsőséges - vélemények hangzottak el a nyugdíjrendszerről, de matematikai módszerekkel történő érvelés alig hangzott el - írja Seres István nyugdíjas szegedi közgazdász. - Az én álláspontomhoz legközelebb Csath Magdolna egyetemi tanár véleménye áll, amelynek lényege, hogy tiszta, biztosítási jogviszonyon alapuló nyugdíjbiztosításnak van jövője. Határozottan állítom, hogy a nyugdíjbiztosítási rendszerbe nem szabad bevinni oda nem illő elemeket, mint például a gyerekek számát. Azonosulni tudok viszont Németh György nyugdíjszakértővel, hogy a nyugdíjrendszer feladata az aktív életszakaszban a megtakarítás és annak befektetése, a nyugdíjazás után pedig ezeknek az életjáradékká alakítása.

Mit mutatnak a számok a 2011-es átlagos jövedelmek esetében? Képződik-e elegendő fedezet a későbbi, mondjuk 40 évnyi biztosítási jogviszony utáni nyugdíjfizetéshez? A KSH adatai szerint tavaly a havi átlagos bruttó jövedelem 213 ezer 100 forint volt, amelyből a munkáltató 10 százalékos nyugdíjjárulékot (havi 21 ezer 310 forint) vont le, és a munkáltató által fizetett 27 százalékos társadalombiztosítási járulékból 24 százalékot nyugdíjbiztosításra számoltak el (havi 51 ezer 144 forint). Ha a két összeget összeadjuk (72 ezer 454 forint), látható, hogy 40 év alatt a nyugdíjbiztosító 34 millió 777 ezer 920 forint biztosítási díjat szed be. Ha a biztosító a hozzá befolyt pénzt nyilván kellő hatékonysággal működteti (állampapírokba, jelzáloglevélbe, kötvényekbe, bankbetétekbe fekteti), havi tőkésítéssel könnyen elérhet 6 százalék kamat bevételt. Ebben az esetben az átlagos jövedelmű dolgozónknak az egyéni számláján, a járadék számításra vonatkozó képlet felhasználásával 144 millió 291 ezer 470 forint lesz.

Ebből kitűnik, hogy a tőkefedezeti rendszerrel bőven van fedezet a nyugdíjra még akkor is, ha a férfiak átlagos életkora 69, a nőké pedig 76 év. Ugyanakkor az is látszik, hogy a jelenlegi nyugdíjasok a felhalmozott tőkének még a kamatát sem kapják meg. Ugyanis a 144 millió 291 ezer 470 forint 6 százalékos kamata évente 8 millió 657 ezer 488, ami havonta 721 ezer 457 forintot jelentene, vagyis lényegesen magasabb összeget kellene kifizetni, mint a mostani átlagos havi nyugdíj. Ez esetben pedig már örökjáradékról beszélhetünk, hiszen a tőke örökre a biztosítónál marad.

Mint a sima biztosító

A nyugdíjbiztosítás esetében a biztosítónak a társadalombiztosító számít, a veszélyközösség tagjai a biztosítottak, a biztosítási esemény pedig az előre meghatározott 62 életév. Az pedig nem igaz, hogy a fiataloknak kell eltartani azokat a nyugdíjasokat, akik a társadalombiztosítónak 40-50 éven keresztül igen nagy összegű biztosítási díjat fizettek, hiszen 1998-ban a társadalombiztosítási járulék még 31 százalék volt, és előfordult olyan időszak is, amikor 14 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot kellett fizetni.

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Tallóztam
  2017-09-08 19:07:18, péntek
 
  Így tűnnek el a gyerekek?
Magyar kislányokat drogoztak be és vittek külföldre - szörnyű sorsot szánt nekik a bűnbanda

drog
prostitúció
kényszerítés
rendőrség

Külföldre vitték és bedrogozták a kislányokat.

A 36 éves férfi és a 28 éves nő már rendőrkézen van, Miskolcon fogták el őket.

A gyanú szerint a novajidrányi páros 2016 tavaszán kezdte sötét üzelmeit.

Gyermekvédelmi intézetben élő kiskorú, 14 év alatti kislányokat vittek Szlovákiába, ahol fenyegetéssel és bántalmazással prostitúcióra kényszerítették őket.

A lányoktól az ezért kapott pénzt elvették.

A pár itthon és külföldön is többször bedrogozta a kislányokat, arra kényszerítették őket, hogy kábítószerrel töltött cigarettákat szívjanak el, amitől erősen bódult állapotba kerültek.

A két embert szerdán Miskolc belvárosában fogták el, és az autójukban több bűncselekménnyel összefüggésbe hozható tárgyat foglaltak le.

Az őrizetbe vett gyanúsítottak elleni eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya folytatja. Kérték a pár előzetes letartóztatását is.

A gyanú: kerítés, valamint gyermekprostitúció kihasználása bűntett, kóros szenvedélykeltés vétsége.
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Hidegfront érkezik az ünnepre
  2017-08-18 06:58:08, péntek
 
 

Augusztus huszadikára minden jel szerint hidegfront hoz lehűlést, szelet és záporokat, zivatarokat.

Közeledik augusztus 20-a, államalapításunk ünnepe, így minden bizonnyal egyre többen kíváncsiak a várható időjárásra.

Hidegfront érkezik az ünnepre

Nos, úgy tűnik, idén nem lesz eseménymentes nemzeti ünnepünk, hisz szombat délután északnyugat felől előreláthatólag egy hidegfront érkezik, mely vasárnap is alapvetően meghatározhatja időjárásunkat.

Bár még mutatkozik némi bizonytalanság a számítógépes előrejelző modellekben, a legnagyobb valószínűség szerint az ünnep szeles, felhős, többfelé záporos-zivataros idő jegyében telhet, mely sajnos a szabadtéri programokat is megzavarhatja. A hőmérséklet is jelentősen visszaesik a szombatihoz képest, a tartósabban felhős, csapadékos tájakon a legmelegebb órákban is 20 fok alatt maradhat.

Budapesten sem lesz túl jó idő

A fővárosban is felhős, záporos-zivataros időjárás előjelei mutatkoznak, viszont délutántól csökkenhet a csapadékhajlam, így az esti tűzijáték idején már nyugodtabb körülmények várhatják az eseményre látogatókat, a napközben élénk, erős északi szél is mérséklődhet valamelyest addigra.

Forrás: https://www.idokep.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Megalázó helyzetek
  2017-07-09 09:52:39, vasárnap
 
  Megalázó helyzetek sokaságáról beszélt portálunknak az a magyar nő, akit Londonban azért rabosítottak, mert indiai lakótársa azt vallotta: megütötte őt. A többdiplomás asszonyért rabszállító érkezett és kérdés nélkül bilincsben vitték el a zsaruk, az sem érdekelte őket, hogy az áldozaton nem volt látható külsérelmi nyom.

Külföldi munkát végző honfitársaink beszámolói szerint a diszkrimináció, az illegális foglalkoztatás és a megalázó helyzetekbe való belekényszerítés szinte mindennapos bánásmód egy magyarral szemben. Az álommeló, az “álomfizetés", az álomországban azonban többnyire valóban csak álom marad egy átlag magyar számára, akiket annyi jog sem illet meg, mint egy gazdasági menekültet más országból.

Európa kutyáiként bánnak a magyarokkal külföldön

mondta elkeseredetten az a nő, aki közel egy évtizede költözött el Magyarországról. Még a Gyurcsány-kormány ideje alatt ment ki fiával egy jobb élet reményében, most azonban úgy látja, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország, ami élhető lesz néhány év múlva. De nem csupán a terrorveszély és a migránsválság teszi pokollá a kint élő magyarok mindennapjait...
Méltánytalanul alacsony fizetés, megalázó bánásmód

Az, hogy a magyarokat szinte ingyen dolgoztatják, és ő diplomásként mosogatói állást is nehezen kapott származása miatt, már nem érte váratlanul az asszonyt. Azonban az már neki is sok volt, hogy szó nélkül rabosították, megalázták egy telefonos bejelentés miatt.
Indoklás nélkül rabosították a magyar nőt

A londoni zsaruk ugyanis a vékonyka asszonyt látva sem fogtak gyanút, hogy valószínűleg a két termetes indiai asszonyság hazudik, amikor azt állítja, hogy az alig ötvenkilós K. Éva megverte őket. A magyar nő néhány perc alatt a rabszállítóban találta magát, majd pedig a fogdán. Még arra a kérdésére sem adtak választ, mi a vád ellene.

Megelégeltem az indiai asszonyok által hagyott mocskot, ugyanis egy ház felső szintjét mi, alsó szintjét pedig egy indiai család bérelte. A házszabályokat soha nem tartották be, nem takarítottak és folyamatosan kiabáltak, elviselhetetlenné vált számunkra az, hogy nem tudunk pihenni és koszban kell élnünk...ezt tettem szóvá egy alkalommal. Negyed óra sem telt el és két járőrautó, valamint egy rabszállító állt meg nagy fékcsikorgással a ház előtt, nem is gondoltam volna, hogy értem jönnek...

meséli a történteket felidézve a nő, aki órákkal később tudta csak meg, hogy mivel vádolják. Évát egyébként meg sem hallgatták a helyszínen és nem is szembesítették az indiai feljelentővel, azonnal megbilincselték a fia szeme láttára és bevitték a kapitányságra.

Hiába kérdeztem, mi történik, nem válaszoltak

meséli Éva, akit - bár papírja van arról, hogy klausztrofóbiás - , egy kis zárkába csukták. Néhány óra múlva engedték szabadon, akkor tudta meg, hogy szerencséje volt, mert az egyik rendőr visszament a házba és kikérdezte az indiai asszonyokat, akik többször belekeveredtek saját meséjükbe, és mivel külsérelmi nyomot sem tudtak mutatni magukon, ezért a rendőr betelefonált a központba, hogy szerintem engedjétek ki a magyart. Az asszonyt annyira megviselték a történtek, hogy azóta nyugtatókon él. A vele történtek azonban megerősítették abban, hogy hazaköltözik Magyarországra.

Alacsonyabb rendű kelet-európaiak

A magyarokat ért hátrányos megkülönböztetés évek óta fokozódó probléma Angliában, de vannak, aki nem tűrték tovább a megaláztatást és beperelték munkaadóit egyenlőtlen bánásmód és faji megkülönböztetés miatt. A Debrecenből Nagy-Britanniába települt asszonyok azt állítják: angol munkatársaik megalázóan bántak velük, mindennapos volt az őket ért hátrányos megkülönböztetés.

Az angol kollégák lenéztek és megaláztak minket, kizárólag azon az alapon, hogy ők angolok, mi pedig számukra alacsonyabb rendű kelet-európaiak vagyunk

panaszolták., hozzátéve: igazságtalan és embertelen az a bánásmód, amit számos angol munkatárs részéről tapasztaltak a bevándorlókkal szemben. Az különösen felháborította őket, hogy azt is megtiltották nekik, hogy az ebédszünetben magyarul beszéljenek. Kiemelték: nem azért pereskednek, hogy visszavegyék őket az állásukba, hanem azért, hogy bebizonyítsák: nem tehetnek meg velük mindent, csak azért, mert magyarok.
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Ahol egyszerre
  2017-06-05 17:17:00, hétfő
 
 
Ahol egyszerre dobban minden magyar szív

Aki már volt azért érzi szívében és egész testében a bizsergést, aki még nem élte át az élményt kíváncsisága miatt vágyik a csíksomlyói búcsúba. Megkezdődött a Csíkszereda mellett fekvő Kis Somlyó és Nagy Somlyó hegy közötti nyeregben, nem sokkal dél után, a csíksomlyói pünkösdi búcsú és zarándoklat szertartása.
Gyülekeztek a zarándokok szombat délelőtt a Csíkszereda mellett fekvő Kis Somlyó és Nagy Somlyó hegy közötti nyeregben, ahol nem sokkal dél után megkezdődik a csíksomlyói pünkösdi búcsú és zarándoklat szertartása.

A legnagyobb magyar zarándoklatra a szervező csíksomlyói ferencesek idén is több százezer zarándokot vártak Erdélyből, Magyarországról és a világ minden tájáról. A székelyföldi zarándokok egy része a hagyományoknak megfelelően gyalogosan érkezett Csíksomlyóra.
A helyszínre vezető csíkszeredai Szék utcán szombat reggel tömött sorokban haladtak a zarándokok a csíksomlyói kegytemplom felé, amely elől aztán felkapaszkodtak a hegynyeregbe. A hagyomány szerint keresztaljáknak nevezett (kereszt alatt vonuló csoportok) élén tábla jelzi a település nevét, ahonnan a csoport érkezett. Az egyházi zászlók mellett megannyi magyar és székely zászló is tarkította a képet.
A felvonulás hangulatát azok az egyházi énekek, imádságok határozták meg, amelyeket egyes csoportok háton vitt, hordozható kihangosítókon tettek hallhatóvá. A moldvai csángók csoportjai hagyományos népviseletbe öltözve érkeztek a helyszínre, de székely népviseletben vonultak fel például a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákjai is.
Amint a szertartás előtt a szervezők bejelentették, a csíksomlyói búcsúnak minden évben egyetlen meghívottja van, a prédikációt mondó lelkész. Idén ez Ternyák Csaba egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke. Bejelentették Áder János magyar köztársasági elnök jelenlétét is, aki magánszemélyként vesz részt az eseményeken, felesége társaságában.
Személyében első alkalommal vesz részt a zarándoklaton hivatalban levő magyar államfő. Köszöntötték Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest is, és jelen van a KDNP teljes parlamenti frakciója. A magyar állami vezetőkkel együtt vonult a hegyre Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke.
Az egybegyűltek tapssal köszöntötték a gyalogos érkezők bejelentését, de tetszést aratott a legtávolabbról jövők, a tíz argentínai zarándok érkezését jelző hír is.
A boldogság a hit következménye, és ez utóbbi a legteljesebb választ nyújtja az emberek legégetőbb kérdéseire, így aki belép a hit kapuján, nem veszít el semmit abból, ami az emberi életet boldoggá, széppé, szabaddá teszi - fejtette ki szombaton Csíksomlyón Ternyák Csaba egri érsek, az idei pünkösdi búcsú fő szónoka.
Szentbeszédében az érsek megállapította, hogy a hit zarándokútján nem csak hívők járnak, hanem keresők is szép számban, akik "szívük rejtekén foglalkoznak az Isten kérdésével". Mint mondta, Isten a pogányok előtt is kitárta a hit kapuját, amely azóta minden ember számára nyitva áll. Megállapította, hogy a hit ma nem csupán a gyakorló keresztények kiváltsága, és ezért arra buzdította a hallgatóságot, tegyék a plébániákat tanútevő, befogadó közösségekké, hogy azok minden kereső ember lelki otthonává váljanak.
Az érsek szentbeszédében a boldogság és a hit kapcsolatáról beszélt, és felidézte Erzsébetnek Máriához intézett szavait: "boldog vagy, mert hittél!". Rámutatott: Erzsébet szavai is mutatják, hogy a hit és a boldogság összetartoznak. A szónok Máriát említette példaként, aki - mint mondta - többet tud a hitnél, a boldogságnál, mint bárki más, ezért érdemes rá hallgatni és elfogadni a segítségét.
Aláhúzta: Mária nem azért volt boldog, mert kiváltságokat kapott azáltal, hogy Isten fiának anyja lehetett, hanem azért, mert jobban hitt Istennek, mint saját tapasztalatának. Ezért megtette azt, amit Isten mondott neki, még úgy is, hogy teljes egészében ő sem ismerte a szeplőtelen fogantatással kapcsolatos isteni tervet. "Egyedül a hitbe kapaszkodott, ez tette Máriát naggyá, boldoggá" - mondta az egri érsek.
Kijelentette, ma szinte csak a vallás szembesít olyan sorskérdésekkel, mint a jó és a rossz, a halál és az örök élet, a bűn és a kegyelem, ezért aki belép a hit kapuján, nem veszít el semmit abból, ami az ember életét boldoggá, széppé, szabaddá teszi. "A hitben találja meg az ember a saját koordinátáit, (...) a hit szabadít meg az Isten nélküli ember kozmikus árvaságától"
mondta.

Ternyák Csaba.
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Alvó embereket csíp meg
  2017-06-05 07:19:17, hétfő
 
 
Most érkezett a figyelmeztetés! Alvó embereket csíp meg a szája körül és a sebbe ürített váladékkal veszélyes parazita kerül a szervezetbe!

Halálos kórral fertőz a különleges poloska, azaz a “csókolózó bogár"A végzetes csípés ellen nincs oltás.Sajnos a végzetes csípés ellen még nincs oltás.Arra figyelmeztet mindenkit az agrároldal.hu, hogy már hazánkban is egyre jobban elszaporodtak az úgynevezett ,, csókolózó bogarak", viccesnek tűnik a nevük, de fontos tudni róluk, hogy roppant veszélyes a csípése.Onnan kapta a nevét, hogy a legtöbb esetben éjszaka támad, és az alvó embert a szája körül csípi meg, ami után még a váladékát is a seb mellé üríti, így nagyon veszélyes parazita kerülhet be a szervezetbe.Egy halálos betegséget okoz a fertőzés, az úgynevezett Chagas-kórt, mert 17 szer nagyobb az esélye a fertőzöttnek arra, hogy szív- és érrendszeri betegségben haljon meg. Évekig lappanghat a kór a szervezetben, a tüneteit pedig könnyen össze lehet keverni egy náthával vagy más betegséggel, egyébként évekig lappanghat.

A tünetek:

magas láz,
fáradtság,
kiütések,
hasmenés,
végtagduzzanat.

 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Szent-Györgyi Albert előadóterem
  2017-04-03 17:29:23, hétfő
 
  A helyszín, a Szent-Györgyi Albert előadóterem - egy tipikus, meredeken lejtő egyetemi előadó, amelyben negyedkörívben ülnek a hallgatók -, dugig volt. Az előadó pedig a híres magyar orvos és toxikológus, Dr. Zacher Gábor!

A doktor az előadást azzal vezette fel, hogy elmesélte, hogy amikor ő volt fiatal, egyáltalán nem volt nehéz elkerülni a kábítószert, hiszen jószerével nem volt elérhető Magyarországon. ,,Nem csoda, hogy az én korosztályom szinte semmit sem tud erről - honnan is tudna"- vonta le a következtetést. Ellentétben a teremben ülőkkel, akik bizony a felhasználói korosztály képviselői. ,,Természetesen itt csupa életvidám, kábítószert elutasító fiatal ül" - jegyezte meg némi iróniával a hangjában - jutalmul rögtön ki is tört a nevetés a teremben...

Az előadó felhívta a figyelmünket arra, hogy aki a híradót nézi, csak a legsúlyosabb eseteket látja, túladagolások, dizájnerdrogos ámokfutások kerülnek be... Az, hogy valaki elment péntek este szórakozni, megivott három sört, esetleg még két felest, majd elszívott a haverjával egy füves cigit, végül, miután a nagy részét kitáncolta magából, szépen hazament, és lefeküdt aludni, valahogy kimarad az esti híradóból.

A Magyarországon évente 45 milliószor (!!) fogyasztanak drogot, vagyis egy lakosra vetítve 4,5 alkalom fejenként...Ami számomra pl. meglepő, hogy ezzel abszolút nem tartozunk az európai élmezőnybe, sőt inkább az alsó harmadába. Ami jó adat!

Miközben van 20 ezer drogfüggő az országban!! Zacher Gábor szerint tehát a kábítószerezés és a függőség egyáltalán nincs olyan szoros összefüggésben, mint ahogyan a média híradásai alapján gondolnánk...

És ha már a marihuánánál tartunk: Bár egyeseknek meglepő lehet, de Zacher Gábor szerint helye lenne az orvoslásban is!! Jól használható egyes epilepsziás betegségeknél, étvágyjavításra és még más területeken is!!

Az alkohol már egy sokkal keményebb dió, mint a drog, hiszen 800 ezer alkoholfüggő és 2,5 millió nagyivó van Magyarországon!!! Ez igazán durva, és ebben viszont Európában elsők vagyunk!!!! Nálunk 30 ezren halnak meg évente az alkohol okozta betegségekben!!! - és ebben nincsenek benne a részegséggel összefüggő balesetek. (Összehasonlításul: az ORFK adatai szerint az illegális szerek 2006 és 2013 között 194 ember halálát okozták.)

Dr. Zacher szerint hajlamosak vagyunk a drogkérdést generációs problémaként kezelni, és kizárólag a fiatalokon elverni a port... Pedig amíg Magyarországon 4 millió ember él a szegénységi küszöb közelében, és nekik az alkohol, a félkarú rabló vagy például a latin-amerikai szappanoperák jelentik a túlélést. Ezek a sorozatok pedig hihetetlen függőséget váltanak ki.

,,Amikor a naponta 5 és fél órát tévéző anyuka elkezdi nézi a kedvenc sorozatát, akkor ő erre az időre együtt szaladgál Máriával a homokos tengerparton, és együtt megy Juan-Carlosszal lovas pólózni. É

s közben tökéletesen elfelejti azt a szociális gettót, amiben él. Mindehhez esetleg bekap egy-két »lesz@rom-tablettát«, vagyis nyugtatót. Apa pedig iszik becsülettel, és szorgalmasan dobálja a félkarú rablóba a kétszázast, hogy kijöjjön a három szilva, és onnantól minden más lesz...

Ha ez így van, akkor tessék már nekem megmondani: mit várunk a gyerektől?"

Ha szerinted is elgondolkodtató, ne felejtsd el megosztani!
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Eddig ismeretlen barlangrajzok
  2017-04-02 18:43:44, vasárnap
 
 
Eddig ismeretlen barlangrajzok láttak napvilágot az egyik dobozi cseppkőbarlangban.

2016-ban és 2017 januárjában több, komoly földrengés rázta meg Olaszország középső tartományait. Habár a földrengés epicentruma távol esett a Kárpát-medencétől, hatásai nálunk is jelentkeztek. Az olasz földrengések után Doboz környékéről érkezett bejelentés, hogy egy hasadékra bukkantak faültetés közben. Az első szemlék során nyilvánvalóvá vált, hogy rendkívüli jelenségekről van szó, ezért a Munkácsy Mihály Múzeum munkatársai felvették a kapcsolatot az osztrák Alpen Universität-tel, akik egy korábban indult kutatási program miatt ismerték a területet.

A dobozi masszívumról (terra irrealitis doboziensis) vagy mindannyiunk által közismert nevén a Békés-Dobozi Magasföldről eddig is sejtettük, hogy számtalan érdekességet rejt még magában nyilatkozta a kutatás vezetője, az osztrák dr. Otto von Schatzkammer. Artur Plötzlich, 1914-ben megkezdett, de az I. világháború miatt be nem fejezett doktori disszertációjához kötődő kutatómunka keretében került sor a dobozi hordalék- és cseppkőbarlangrendszer feltárására a Munkácsy Mihály Múzeum, az osztrák Alpen Universität és a Dél-Alföldi Hagyományőrző Barlangász Egyesület szakembereivel. A barlang szájának beomlása Kr. e. 1450 körül történhetett, amikor kitört, illetve szétrobbant Szantorini vulkán, ami a minószi civilizáció hanyatlását is okozta az Égei-tengeren.

Mi is az a hordalékbarlang?
Hazánk leghíresebb hordalékbarlangja, a Baradla-barlang. Fotó: karsztesbarlang.hu

A hordalékbarlangok kevésbé népszerűek és ismertek, mint hegyvidéki társaik. Történetük a nagy folyószabályozásokat megelőző időkbe, egészen a jégkorszak kezdetére nyúlik vissza, amikor még a folyók áradása révén sokasodtak az Alföldön, a Dél-orosz Sztyeppén és Európa más síkvidéki tájain. A folyók által lerakott iszapos hordalék rendkívül gazdag szerves hulladékban. A szerves anyagok bomlása közben különböző gázok szabadulnak fel, melyek az iszapban felhalmozódnak. Az így kialakuló gázbuborékok a még lágy hordalékban találkoznak és összeolvadnak, melynek során különböző méretű és formájú barlangok alakulnak ki.

Bizonyos, kevésbé szerencsés esetekben a felhalmozódott gázok a felszínre törnek, melyeket sajátos böffenő hang kísér. Gyakran hallani ilyen böffenéseket a Körösök mentén is, nyári táborozások, horgászások közben. Szerencsére sokkal ritkább jelenség, hogy a már összeállt, hatalmasra duzzadt buborékok jussanak a felszínre. Egy ilyen alkalom emlékezetét őrzi a Viharsarok egyetlen vulkánkitöréséről, 1815-ben készült feljegyzések is.

A feltárások meglepő eredményeket hoztak: 2017. április 1.- virradó éjjel pirkadó reggelén (nagyjából dél körül) a múzeum kutatói 12 eddig ismeretlen őskőkori barlangrajzot hoztak a felszínre. Soha ennyi barlangrajzot nem hordtak még ki a föld alól - nyilatkozta a helyszínre siető osztrák szakértő, Gertrud Gerschli. A barlangrajzok mindegyike egy eddig ismeretlen őskori, helyi kultúrától származhat.
-A feltárt képek alapján feltételezhetjük a Minotaurus monda békés megyei eredetét - jelentette ki az egyik alföldi hagyományőrző barlangász. E feltevést indokolttá teszi a kiterjedt barlangrendszer, valamint az elszórtan megtalált őstulok-csontok és emberi maradványok is.

A dobozi festmények adhatták a mintát

A feltárt képek - állítják a szakemberek - mesteri kivitelezése mintaképen szolgálhatott a Franciaországban és Spanyolországban talált amatőr őskori festők számára. A dobozi munkák speciális eleme, hogy színhasználatukban és a bitumen használata révén kapcsolatba hozhatóak Munkácsy Mihály képeivel is. Jogosan vetődik tehát fel a gondolat, hogy nagy festőnk alkotómunkássága során egy ősi, némileg elfeledett békés megyei tradíciót ápolt csupán.
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 111 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 771 db bejegyzés
Összes: 40212 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2350
  • e Hét: 10730
  • e Hónap: 145677
  • e Év: 738242
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.