Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Csodálatos, mit művelhet egyetlen napsugár az emberi lélekkel." Dosztojevszkij Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 100 
Levelet hoz a postás
  2017-03-22 19:14:33, szerda
 
  Levelet hoz a postás

Szűrővizsgálatra hívják az 50 és 70 év közötti korosztályt

Szerző: Habik Erzsébet
Magyarországon évente mintegy tízezren szembesülnek az ijesztő diagnózissal: rosszindulatú vastagbél-daganatban szenvednek. Sajnos több mint ötezer honfitársunk belehal a betegségbe, ami pedig az idejében elvégzett szűrővizsgálattal jól felismerhető és gyógyítható lenne.

A vastagbélszűrés egyelőre nem szerepel a népegészségügyi célú szűrővizsgálatok sorában - mint az emlő- és méhnyak-rákszűrés -, azonban ez év végétől egy uniós projektnek köszönhetően országosan elérhetővé válik. A háziorvosok fele már jelentkezett is a szervezett vastagbélszűrési programra, ugyanakkor létrehoztak hét regionális szűrőközpontot - Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Szegeden, Győrben, Egerben és Székesfehérváron - is, ahol bárki bármikor jelentkezhet vizsgálatra.

A vizsgálat semmiféle fájdalommal, kellemetlenséggel nem jár. A háziorvosok személyre szóló meghívóleveleket küldenek ki a praxisukban élő 50-70 év közötti pácienseiknek. Első körben széklet-vérvizsgálatra kerül sor. Az orvos mintavételi eszközt ad a betegnek, aki a mintát eljuttatja a megfelelő laboratóriumba.

Akinél pozitív eredmény születik, továbbküldik kolonoszkópiás (vastagbéltükrözés) vizsgálatra, de a tapasztalatok szerint erre az esetek alig 10 százalékában kerül sor.

Miért érdemes elmenni a szűrésre? Ha korai stádiumban sikerül felfedezni a vastagbél-daganatot, javul a gyógyulási esély, jócskán csökken a lábadozással töltött idő, a páciens hamarabb válhat újra aktívvá. - Az új szűrési program bevezetésével a cél az, hogy 10 százalékkal csökkenjen a betegség okozta halálozások száma, ezzel évente körülbelül 500 életet lehetne megmenteni - mondta a sajtótájékoztatón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Jelenleg százezren élnek Magyarországon, akik tíz éven belül vastagbélrákosak lesznek. A betegség alattomos, hiszen hosszú ideig csöndben lappang, s amikor tüneteket produkál, általában már nagy a baj. Csak rajtunk múlik: ha a postás hozza a meghívólevelet, élünk-e a szűrővizsgálat lehetőségével.
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Tallóztam
  2017-03-18 08:02:42, szombat
 
  25 érdekesség hazánkról
25 lenyűgöző dolog, amit nem tudhattál Magyarországról" címen.

A listán szót ejtenek többek között a fürdőkről, a pálinkáról, a zsinagógáról, de magáról a nyelvről is.

Íme néhány érdekes pont az összeállításból:

Hihetetlen helyszínek egy vízparti nyaraláshoz

A maga 600 négyzetkilométeres területével a Balaton Közép-Európa legnagyobb tavának számít. Mérete miatt sokszor magyar tengerként említik, melynek partjai évtizedek óta vonzza a napozni vágyókat. A közelében található Hévíz pedig a gyógyulni vágyók kedvelt helyszíne, gyógyvíze a reumatikus megbetegedésekre és fájdalom enyhítésére javasolt.

Révfülöpi strand

Van egy szobor, amely kiváló íróvá tehet

A legenda szerint, ha valaki megérinti a városligeti Anonymus szobor tollát, az kiváló írói készséggel lesz megáldva. Talán nem hiszed, de a toll fényes felülete arról árulkodik, hogy mások igen.

Anonymus-szobor a Városligetben

Tiszteletlenség sörrel koccintani

A legenda szerint az 1848-as szabadságharc leverése után a 13 vértanú kivégzésekor az osztrák katonák minden egyes kivégzett ember után sörrel koccintottak. Ennek eredményeképp a magyarok megfogadták, hogy 150 éven keresztül nem koccintanak sörrel. Bár az idő letelt, a szokás máig él. A szemkontaktus és ,,egészségedre" kötelező minden más esetben.

A szokás máig él
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Vajon
  2017-02-24 13:22:19, péntek
 
 

Vajon a kemény, hideg tél után milyen lesz az idei nyár?

A brit meteorológiai intézet egyik professzora szerint a 2017 valószínűleg a harmadik legforróbb év lesz. Dávid Mihály magánmeteorológus a TEOL-nak elmondta: a következő hónapban rendkívüli hidegre nem kell számítani, ha csak az nem számít rendkívülinek - az elmúlt enyhe telek után -, hogy egymás követően több napon keresztül is fagyosak maradnak az éjszakák és pár napig a nappalok is.

"A február már enyhébb lesz, mint a január, március második fele kifejezetten meleg, az április első fele melegebb, míg a második fele lesz hűvösebb. A nyári forróság három hónapig is kitart, a kánikulának hirtelen lesz vége szeptember első hetében" - mondta. Szerinte az utolsó tavaszi talaj menti fagy március 7-e körül lesz, az első őszi pedig november 10-e körül. A 2017-es év csapadékosabb lesz, mint a tavalyi volt, főleg a nyár lesz tele zivatarokkal.
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Vizsgálják a trianoni békeszerződés körülményeit
  2017-02-14 20:30:32, kedd
 
 
Vizsgálják a trianoni békeszerződés körülményeit


Akadémiai kutatócsoport vizsgálja az 1920-as trianoni békeszerződés körülményeit, így például az első világháború utáni katonai összeomlást és a haderő leszerelését, a közellátás problémáit és Trianon emlékezetét.

A kutatócsoport célja monográfiákkal, konferenciákkal, dokumentumközlésekkel, idegen nyelvű publikációkkal hozzájárulni ahhoz, hogy a tudományos közösség és a magyar közvélemény jobban megismerje a békeszerződés pontos körülményeit.

A többéves program részeként eddig ismeretlen, a béke-előkészítést és a döntéshozatalt bemutató diplomáciai iratokat publikálnak, elsőként a magyar békedelegáció naplóját, Zeidler Miklós történész szerkesztésében, és tervezik amerikai, olasz, japán, román, cseh és szerb dokumentumok közlését is.

A kutatások egy másik iránya a magyar társadalom és a katonai összeomlás kapcsolatát vizsgálja, ezen belül a hadsereg szerepét, a menekültkérdést, a közellátást és az impériumváltást, az állami fennhatóság megváltozását a helyi szinteken.

A kutatók választ keresnek olyan, a közvéleményt és a történészeket is érdeklő kérdésekre, mint például, hogy milyen okok vezettek a hadsereg teljes felbomlásához 1918 őszén, és lehetséges lett volna-e fegyverrel megakadályozni Magyarország egy részének vagy akár egészének elvesztését.

Egy téma, két tábor

A magyar közvélemény ebben a kérdésben már az 1920-as években két táborra szakadt. A Horthy-korszak történetírása egyértelműen a Károlyi-kormány elhibázott politikájának számlájára írta a haderő szétesését, az oktobrista emigráció politikusai viszont a háború természetes következményeként írták le az eseményeket. A katonai összeomlást részletesen feldolgozó modern összefoglalás mindmáig nem készült.

A szakemberek számos új szempontot igyekeznek érvényesíteni kutatásaikban, így például bemutatni azokat a 19. századi tendenciákat, amelyek a szociáldemokrata párt erős antimilitarista politikájához vezettek. A korábbi vizsgálatok földrajzi kereteit meghaladva a projekt a magyar helyzetet más vesztes országokéval, elsősorban az eddig meglepően kevés figyelmet kapó Ausztriával hasonlítja össze. A kutatások túllépnek a ,,vörös" Budapest és a ,,nemzeti" vidék merev szembenállásán is.

A határok megszilárdulásával kapcsolatban a szakemberek foglalkoznak az új határok által teremtett gazdasági, társadalmi viszonyokkal és az 1918 és 1924 között létrejött, rövid életű közép- és kelet-európai államokkal.

Trianon földrajzának kutatása részben az új határok következtében kettészakított régiók, vonzáskörzetüktől elválasztott városok, szétzilált térbeli gazdasági kapcsolatok, megbomlott társadalmi hálózatok vizsgálatára irányul, részben pedig azokra a földrajzi elméletekre, amelyek az új határok jogtalanságát, illetve jogosságát igazolják. A kutatások célja, hogy a két világháború között széles körben ismert érveket kvantitatív alapokon nyugvó esettanulmányokkal tesztelje, elsősorban az osztrák-magyar és a csehszlovák-magyar határszakaszon. A magyar geográfusok által kidolgozott.

Okozott földrajzi érvrendszereket pedig megpróbálják ütköztetni néhány szomszédos ország geográfusainak érvelésével, arra is választ keresve, hogy miként járult hozzá ezekben az országokban a földrajz az átalakult nemzeti tér közgondolkodásba, nemzeti identitásba illesztéséhez, hogyan jöttek létre az újonnan megszerzett tájakon új identitások.

A kutatás kitér Trianon emlékezete - a történetírás, irodalom, emlékművek - és a magyar társadalom kapcsolatára. Az első világháborút magyar vonatkozásban lezáró 1920-as trianoni békeszerződés következménye volt egyebek között Magyarország - Horvátország nélküli - területének 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságának 18,2 millióról 7,6 millióra csökkenése. Akkor mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került a trianoni határokon kívülre, idegen államok fennhatósága alá.

A Magyarok Világszövetsége nem hiába járt ki Párizsba, írt felhívást, Grespik nem hiába fogalmazott meg petíciót.
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Támogatási intenzitás
  2017-01-31 10:44:30, kedd
 
 
A pályázat célja a régi családi házak felújítása, korszerűsítése, modernebbé tétele. Az Otthon Melege program pályázati felhívásra akkor jelentkezhet, ha:

1996 előtt épült, és 1995. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkezik az épülete,
egylakásos (önálló) családi háza van, (egy épületben két vagy több lakás van vagy egy helyrajzi számon több épület, lakás van, akkor nem pályázhat)
legfeljebb 135 m2 fűtött alapterülettel rendelkezik
a lakás a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában van és a pályázat benyújtását megelőzően használatban volt, vagyis lakott volt (amit közüzemi számlákkal igazolni kell)
azonos témában 10 éven belül nem nyert pályázatot.

Mekkora a támogatás összege?

Az elszámolható költségek 40-től 55 %- lehet igényelni a támogatást. A százalékok attól függnek, hogy mekkora a megvalósítandó fejlesztés összetettsége, azonban az igényelhető maximális összeg 2 és fél millió forint.

Az elszámolható költségek 40 %-a a támogatás, vagyis legfeljebb 1.250.000.-Ft, ha csak egy fejlesztést valósítanak meg. 45%, de legfeljebb 1.500.000.-Ft, ha energiahatékonysági fejlesztés és még minimum egy megújuló energiát hasznosító rendszert építünk ki. 50%- (legfeljebb 2 millió forint) a támogatottság, ha hőszigetelés történik és még legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszer jön létre. Az 55%- támogatás pedig akkor jár, ha hőszigetelés plusz más energiahatékonysági fejlesztés plusz legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszer épül ki. A támogatás százalékaiból látszik, hogy a pályázat célja a minél hatékonyabb és minél szélesebb körű fejlesztés, vagyis a szinte maximális energiatakarékosság elérése, amit a pályázat kiírói 55%,legfeljebb 2 és fél millió forinttal "jutalmaznak".Támogatott tevékenységek

- kondenzációs -, faelgázosító -, biomassza -, pellet kazán beépítés
- hőszigetelés: homlokzati, födém vagy lakott tetőtér szigetelés
- napelem (elektromos áram termelő), napkollektor (meleg víz termelő) beépítése
- nyílászáró-csere

Támogatási intenzitás

Támogatás mértéke: Kötelező fejlesztés 2. Kötelező fejlesztés, választható 3. Kötelező fejlesztés, választható
40% max. 1,25 M,-Ft egyedül, bármelyik típusú fejlesztés - -
45% max. 1,5 M,-Ft Nyílászáró-csere vagy Kazáncsere Napelem, napkollektor, pellet, faelgázosító kazán -
50% max. 2 M,-Ft Hőszigetelés Napelem, napkollektor, pellet, faelgázosító kazán -
55% max. 2,5 M,-Ft Hőszigetelés Nyílászáró-csere vagy Kazáncsere Napelem, napkollektor, pellet, faelgázosító kazán
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Jövő évben
  2016-12-20 17:07:32, kedd
 
 
Minden héten egyszer, teljesen ingyen kiküldjük a legfrissebb pályázatokat emailben is. Így garantáltan megkaphatja a legfontosabb pályázatokat, híreket, információkat. Feliratkozhat itt:
E-mail cím:*
ABLAKCSERE, AJTÓCSERE PÁLYÁZAT JÖN A LAKOSSÁGNAK, MAGÁNSZEMÉLYEKNEK!

Jövő évben, jó eséllyel már az év elején ajtócsere, ablakcsere, nyílászáró-csere pályázat, támogatás jön a magyar lakosság számára, természetesen magánszemélyeknek is.Óriási pénzeket adnak korszerűsítésre, felújításra és ilyen jellegű munkálatokra. Biztosan még sokan emlékszünk a idei családi ház felújítási pályázatra, ott akár 2,5 millió forintos támogatást is bezsebelhettünk ha elég gyorsak voltunk és megfeleltünk a feltételeknek.

Az Otthon Melege Program akkor kiírásából húsz évnél idősebb családi házak szigetelésére, nyílászáró-cseréjére, megújulóenergiás ellátására és fűtésfelújítására lehetett jelentkezni. Attól függően, hogy a tulajdonos ezekből mennyit vállal be, a vissza nem térítendő támogatás aránya 40-55 százalék, plafonja pedig lakásonként 1,5-2,5 millió forint volt. A tárca közleménye szerint 3500-an jelentkeztek, átlag 1,2-1,6 millió forintos igénnyel.Sokan jutottak így pénzhez, de sajnos nagyon sokan le is maradtak, ugyanis az erre elkülönítette pénzösszeg, az 5 milliárd forint mindössze 8 óra alatt elfogyott, így kénytelenek voltak a pályázatot 8 óra alatt lezárni!
Szponzorált linkek

A jövő évben 120 milliárd forintot fognak szétosztani lakásban élőknek és családi házban élőknek, melynek keretein belül ablakcserére, nyílászáró cserére is lehet támogatást kérni!>> Milliókat kaphatnak a lakásban élők és a családi házban élők is, nagyon sok pénzre lehet majd pályázni, igényektől és önerőtől függően! Mindössze 10%-os önerőre lesz szükség!!!

A lakásban élők maximum hét millió forintot, a családi házban élők maximum 10 millió forintot kaphatnak felújításra, korszerűsítésre, amelybe természetesen az ablakcsere, ajtócsere, nyílászáró csere is beletartozik.
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Elképesztő mondattal védekezett
  2016-12-15 08:10:16, csütörtök
 
 
Elképesztő mondattal védekezett a hálapénzt kérő orvos

"Az anyagiakat tudtuk rendezni, Angelika?" - ez a kérdés hallható azon a hangfelvételen, amit a közelmúltban elítélt onkológus-nőgyógyász egyik páciense készített a kontrollvizsgálaton. Az orvos úgy vallott, hogy ő ezzel a mondattal csupán aziránt érdeklődött, betegének összejön-e az álomnyaralás.

Jelentősen enyhítette a Veszprémi Törvényszék az első fokon eljáró járásbíróság ítéletét és felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a veszprémi onkológus nőgyógyász specialistára, aki az életmentő operációkért 150 ezer forintot, a vizsgálatokért 15 ezer forintot kért a államilag finanszírozott, kórházi rendelésén. A vádlott mindvégig tagadta ezt, noha egyik, őt feljelentő betege hangfelvételt mutatott be, amelyen ez a kérdés hangzik el: ,,Az anyagiakat tudtuk rendezni, Angelika?". dr. U. ezt azzal magyarázta, hogy betege magánélete után érdeklődött, merthogy a nő korábban azt mesélte neki, hogy ha meggyógyul, párja egzotikus utazásra viszi, csak még a pénzük nincs meg hozzá. Ezt a teóriát nyilatkozatban ügyvédje is előadta.

Az én orvosom is volt a rákos betegeket lehúzó nőgyógyász

Kapcsolódó

Természetesen nehéz bizonyítani azt, hogy egy ilyen mondat mire utal, hiszen annyi mindenről beszélgethet orvos és páciense egy rutinvizsgálat során! A modern orvos nem csupán a test, de a lélek orvosa is, aki a maga teljességében - úgymond holisztikusan - törekszik elérni betege jól-létét minden értelemben. Nem is tudná elkerülni, hogy megtudjon ezt-azt betegei magánéletéről, mindennapjairól, ügyes-bajos dolgairól, hiszen egy hosszú kezelési folyamat során akaratlanul is kialakul egyfajta mélyebb bizalom, emberi kapcsolat beteg és gyógyítója között. Úgyhogy pusztán egy ilyen hangfelvételt bizonyítékként bemutatni legalábbis merész dolog.

Elképesztő mondattal védekezett a hálapénzt kérő orvos

Eljátszottunk a gondolattal - csupán próbaképpen, hipotetikus szinten -, melyek azok a lehetséges magyarázatok, előzmények, amik következményeként ez a kérdés hagyja el az egyszeri orvos száját a kontrollvizsgálatkor: ,,Az anyagiakat tudtuk rendezni, Angelika?". Íme öt teóriánk.
1. Egyetemi tanulmányok

Legutóbbi találkozásukkor betegével hosszasan beszélgettek a magyar oktatásrendszerről, és arról, milyen nehéz itthon jól használható diplomához jutni. Dr. U. egy külföldi egyetemet javasolt páciensének, mint mondta, egy igen kedves kollégája is ott végzett, és nagyon jól boldogul. Az asszony megkérdezte, mennyi ott a tandíj. Havi százötven - mondta az orvos, de az asszony úgy számolt, legfeljebb egy ötvenest tudna előteremteni. Megjegyezte, hogy talán kölcsönkér majd e célra.

2. Mobilitás

Dr. U. egyik kedvenc páciense a legutóbbi konzultáció során hosszasan szövögette álmait egy új, nagyobb családi autó vásárlásáról. Sőt, úgy vélte, egy Ford Ranger lenne a legjobb választás, mert azt a férje is jól tudná használni a hegyen. Dr. U. tapasztalatai szerint azonban az ilyen nagy járgányokkal nehézkes a parkolás, városi körülmények között ezért semmiképp nem javasolja. Páciense, Angelika azonban azt mondta, ő már beleszeretett ebbe a tervébe, ezért ha törik, ha szakad, előteremti a pénzt.

3. Szociális érzékenység

Angelika, a harmincas évei végén járó édesanya komoly műtéten esett át súlyos betegsége folytán. A kezelések anyagilag is nagyon megviselték a családját. Sokat beszélgetett erről kezelőorvosával, dr. U.-val, hiszen a férfi nemcsak szakmai tudásáról, de empátiájáról is híres volt a városban. Boldog volt attól, hogy az operációval megmentette a nő életét, egyúttal rossz volt látnia, hogy a család megélhetése alig-alig biztosított e nehéz élethelyzetben.

4. Környezetváltozás

- Ej, ez a seb nem igazán gyógyul szépen.
- Pedig nem erőltettem meg magam doktor úr, fekszem folyamatosan.
- Jobban kéne vigyáznia magára. Rekreációra gondolt már?
- Előbb szeretném, ha teljesen meggyógyulnék. De utána azonnal elutazom a Seychelle-szigetekre. Azt mondják, a rekreáció ott az igazi.
- Ezzel csak egyetérteni tudok.
- Csak hát nem olcsó. Talán a férjem meglep majd egy ilyen álomnyaralással...
- Kívánom, hogy sikerüljön rendezni ehhez az anyagiakat!

5. Pénzéhség

E. Angelika műtétje után köszönetképpen 50 ezer forintot adott át dr. U.-nak egy zárt borítékban. Az orvos feltépte azt, megszámolta a pénzt, majd kijelentette, hogy ő nem ötven-, hanem százötvenezer forintos orvos. A páciens megígérte neki, hogy a következő konzultációra meglesz a hiányzó összeg.
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Hogyan diagnosztizálható az agyhártyagyulladás?
  2016-12-13 20:29:26, kedd
 
  Fertőző agyhártyagyulladás!Figyelem !ÁNTSZ kiadta a közleményét !

Agyhártyagyulladás - meningitis

Mi az agyhártyagyulladás?
Az agyhártyagyulladás az agyat és a gerincvelőt beburkoló szöveteknek a gyulladásos megbetegedése, amely súlyos - akár életveszélyes állapotot okoz.

Milyen kórokozók okozzák az agyhártyagyulladást?
A betegség kórokozói lehetnek vírusok, baktériumok és gombák is. A betegség súlyosságát alapvetően a kórokozó fajtája határozza meg. A vírusos agyhártyagyulladás általában enyhébb lefolyású, és ritkán okoz szövődményeket. Az agyhártyagyulladás bármely életkorban előfordulhat, de jellemzően más-más életkorban más-más kórokozó áll a háttérben.

Baktériumok:

Újszülött- és kis csecsemőkorban:

B csoportú Streptococcus
Escherichia coli (E. coli)
Listeria monocytogenes

Csecsemő- és kisgyermekkorban:

Streptococcus pneumoniae
Neisseria meningitidis
Haemophilus influenzae B

Egyéb, nem korspecifikus baktériumok:

Syphilis
Mycobacterium tuberculosis

Vírusok:

poliovírusok
herpes simplex vírusok
mumpsvírusok

Egyéb kórokozók:

Borrelia burgdorferi (Lyme-kór)
gombák (aspergillus, cryptococcus neoformans, candida)

Hogyan terjed az agyhártyagyulladás?
Az agyhártyagyulladást okozó kórokozók emberről emberre terjednek közvetlen fizikai kapcsolat útján, fertőzött testváladékok útján (pl. tüsszentés, köhögés) vagy fertőző váladékkal szennyezett tárgyak megérintése által (kilincsek, játékok stb). A fertőzés leggyakrabban a léutakban kezdődik, majd a kórokozók a véráram útján jutnak a gerincvelőbe és az agyba. Ritkábban arcüreg- vagy fültőmirigy-gyulladás előzi meg az agyhártyagyulladást.

Mik az agyhártyagyulladás tünetei?
A tünetek nagyban függnek az aktuális kórokozótól, és jelentős egyéni különbségeket is mutatnak. Alább felsoroljuk a leggyakoribb tüneteket:

csecsemőkorban:
irritabilitás
láz
aluszékonyság
étvágytalanság
megváltozott sírási hang (“fejhangon sír")
homorú testtartás
mozgatásra (ölbe vétel) fájdalmas sírás
megnyugtathatatlan sírás
kidudorodó kutacs
viselkedésváltozás
izomgörcsök
egy éves kor felett:
nyak- vagy hátfájás
fejfájás
aluszékonyság
irritabilitás
zavartság
láz
étvágytalanság
tudat beszűkülése
izomgörcsök
fénykerülés
hányinger - hányás
nyaki merevség

Hogyan diagnosztizálható az agyhártyagyulladás?
A fizikális vizsgálat és a kórtörténet ismeretében a diagnózis megerősítéséhez el kell végezni az alábbi vizsgálatokat:
Szponzorált linkek

vérvizsgálat
gerinccsapolás (lumbálpunkció): a vizsgálat során egy speciális tű segítségével deréktájon agyvizet vesznek a gerinccsatornából. Az így nyert agyvizet sokféle vizsgálatnak vetik alá, többek közt megpróbálják a kórokozót kitenyészteni (baktériumok esetében) vagy specifikus ellenanyag jelenlétét kimutatni. Ennek a vizsgálatnak az elvégzésére a betegség lefolyása során többször is szükség lehet (az állapot változásának pontos felmérésére).
Komputer-tomográfia (CT)

Az agyhártyagyulladás kezelése
A betegség kezelése sok tényezőtől függ, alapvetően:

a gyermek korától
a betegség fennállásának idejétől
a betegség kórokozójától

A kezelés elemei a következők lehetnek:

Intravénás antibiotikum (minél korábban kezdik, annál jobb a prognózis)
Tüneti kezelések:
ágynyugalom
lázcsillapítás
fájdalomcsillapítás
oxigén adása, gépi lélegeztetés
Speciális esetekben (Herpes Simplex, gombás vagy mycobacteriális fertőzésekben) egyéb speciális gyógyszerek alkalmazhatók

Az agyhártyagyulladás megelőzése
A leggyakoribb bakteriális kórokozók ellen létezik többféle oltóanyag is, ezeknek egy része benne van a kötelező oltási sorban.

Haemophilus influenzae B baktérium ellen: kötelező oltás
Streptococcus pneumoniae (Pneumococcus) baktérium ellen: az ún. konjugált vakcinák adása javasolt - a szakmai állásfoglalás változása szerint egyre inkább - nem csak a fokozott kockázatnak kitett gyermekeknek.
Neisseria meningitidis (Meningococcus) baktérium ellen: a magas kockázatnak kitett gyermekek számára javasolt. Fokozott kockázatnak tekinthetőek az alábbi csoportok:
lépeltávolításon átesett gyermekek
kollégiumban lakó fiataloknak
a hadseregben szolgálatot teljesítő fiatalembereknek

Bizonyos fajta bakteriális agyhártya gyulladásos betegek környezetének - a fertőzés továbbadásának megelőzése végett - kötelező szájon keresztüli antibiotikum adása. Mivel ezek az esetek nagyon gyorsan is állapotromlást okozhatnak, ezért a profilaktikus (megelőző) antibiotikum adás már a betegség gyanúja esetén is javasolt a beteggel kapcsolatba került embereknek (családtagok, óvodatársak, egészségügyi személyzet).

Forrás : http://www.pediox.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
– Mezőhegyesen jártunk
  2016-12-10 17:06:51, szombat
 
 
Két és fél kívánság

- Mezőhegyesen jártunk

Holler Imre
Egy kora esti napon éppen a Haldorádó horgászportált böngésztem, ahol rátaláltam a mezőhegyesi Békás-tóra. Bár a tavon korábban sohasem jártam, mégsem volt teljesen ismeretlen számomra, hiszen horgászbarátom, a Haldorádó Team ifjú teszthorgásza, Bugyinszki Gábor egyik törzshelye, így néhány megjelent írásában már olvashattam róla...

A tó fotógalériáját nézve a kellemes hangulatú, barátságos környezet mellett számos nagyszerű fogásra is leltem, és eszembe jutott, hogy milyen jó lenne egyszer eljutni ide. Abban a pillanatban, szinte varázsütésre megszólalt a telefonom. Egy gyermekkori jó barátom, Roland hívott, aki Ausztriában él évek óta, horgászni szinte sosem adódik lehetősége. A szokásos köszöntés, érdeklődés után rögtön kitért a lényegre. Szeretne meghívni egy néhány napos horgászattal egybekötött kikapcsolódásra, nyaralásra, viszont a horgászhelyet nekem kell kiválasztanom. Mindenképpen olyan helyre szeretett volna eljutni, ami távol van a város zajától, csendes és nyugodt környezetben fekszik, illetve a vízparton gyakorlatilag minden megtalálható, ami a kényelmes kikapcsolódáshoz adott. Többek közt szállás a tóparton, étkezési lehetőség a közelben, illetve jó halfogási esélyek és érdekes látnivalók a természetben. E kritériumoknak megfelelő horgászvizet bizony nem volt könnyű találnom elfogadható áron, ám szerencsére végül sikerült, így esett a választásunk a mezőhegyesi Békás-tóra. Egy apró akadály viszont elénk, pontosabban horgászbarátom elé gördült, aki - mint említettem - külföldön él, így nem rendelkezik állami horgászjeggyel. Márpedig függetlenül attól, hogy ellenőrzik-e, vagy sem, a horgászat alapfeltétele mindenhol az, hogy érvényes állami horgászjeggyel rendelkezzünk. Szerencsére némi utánajárással sikerült Rolandnak állami turista horgászjegyhez hozzájutnia, melyhez mindössze egy on-line letehető egyszerűsített horgászvizsga, valamint a szokásos állami jegyhez hasonlóan 2000 forint térítési díj volt szükséges. Az okmány 90 napra érvényes, amely esetében bőven elegendő, így most már szinte minden feltétel adott volt számára a horgászathoz.

A szállásunkat nagyjából már egy hónappal az indulás előtt lefoglaltuk, így izgatottan számoltuk vissza a napokat, míg végül elérkezett a várva várt nap. Természetesen a több napra tervezett horgászathoz szükséges volt beszerezni jó néhány kiegészítőt, etetőanyagot és csalit, amihez kiváló lehetőséget biztosított a kiskunhalasi Haldorádó Centrum, mely éppen útba esett. Annak ellenére, hogy szombat délelőtt mentünk, viszonylag hamar sikerült összeválogatni a felkészült és lelkes személyzet segítségével minden szükséges kelléket, így rövidesen indulhattunk is tovább.

Hosszú és fárasztó út után végre megérkeztünk. Hihetetlen boldog voltam, hogy egy ilyen lehetőség küszöbén állok: ott horgászhatok, ahol csend, nyugalom és béke honol, és akár napokig hódolhatok kedvenc szenvedélyemnek, miközben kipihenhetem a fárasztó és hosszú munkával töltött hónapokat. Nem is kívánhattam volna jobbat!

Ilyen gyönyörű, festői látvány fogadott minket

Gyorsan elfoglaltuk szálláshelyünket

Fogadtatásunk is rendkívül barátságos volt, ami után rövidesen elfoglaltuk közvetlenül a vízpart mellett található szálláshelyünket. A kényelmes és komfortos faházak minden igényt kielégítenek, többek közt zuhanyzó, WC, kényelmes ágy, kábeltévé, illetve hűtőszekrény is szolgálja az itt pihenni vágyó vendégeket. A rekkenő hőségben szívesen maradtam volna még a kellemesebb hőmérsékletű faházban, jólesett volna néhány óra alvás is, ám a kíváncsiság kiparancsolt onnan. A tópartot körbejárva mindenhol rendezettség és tisztaság uralkodott. A tógazda már megérkezésünkkor biztosította számunkra a horgászhelyet, mely a tó nyugati oldalára esett. A tóparti szemle után a közeli Éva csárda látott minket vendégül, ahol egy könnyű, ízletes ebédet elfogyasztva igyekeztünk egyre fokozódó éhségünket csillapítani. Akik erre járnak, azoknak mindenképpen ajánlom, hogy térjenek be ide, hiszen a rendkívül barátságos kiszolgálás mellett az ételek mennyisége és minősége is rendben van, mindehhez egy viszonylag kedvező árfekvés is társul.
Dicséretes, hogy a mozgásukban erősen korlátozott, vagy kerekesszékkel érkező horgásztársaim is könnyedén közelíthetik meg a vízpartot

Ő már elfogyasztotta az ebédjét...

... most már rajtunk a sor

A szikrázó napsütést egy árva felhő sem zavarta meg, ezért úgy döntöttünk, hogy a késő délutáni órákig a faházban pihenünk, és a horgászat majd csak az esti, illetve az éjszakai órákra marad.

Kora estére némileg elviselhetőbbé vált a hőmérséklet, így rövidesen nekiláttunk nem kevés felszerelésünket a horgászhelyünkre hurcolni. Első hallásra kedvünket szegte, hogy épp a parton lévő vízszivattyú mellett volt a horgászhelyünk, mely kétórás periódusban - nem kis zajjal - juttatott oxigént a tó vizébe. Tisztában voltunk azonban azzal is, hogy ez egy szükséges rossz, amit tolerálnunk kell. A napokban uralkodó rendkívüli hőség miatt a tó oldott oxigén tartalma jelentősen lecsökkent, erősen algássá, sötétzöld színűvé vált a víz, mely nemcsak a halak táplálkozására, hanem életére is komoly negatív hatással lehet. Ezért annak ellenére, hogy minden második órában 60 percen át el kellett viselnünk a fülsértő zajt, minden képpen örömmel tölt el, hogy a tógazda kiemelt figyelmet fordított a halak maximális védelmére. Elsőként Roland felszerelését állítottuk össze, aki úgy döntött, hogy ezúttal is kedvenc módszerével, úszóval és matchbottal próbálkozik majd, míg jómagam feeder bottal igyekeztem üldözőbe venni a tó halait. Felszerelésemet 2 db 3,90 m hosszú feeder bot és 2 db 50-es méretű orsó alkotta, azokon 0,20 mm-es monofil főzsinór, valamint 0,12 mm-es fonott előke, melyek végén Gardner Covert Mugga horgok voltak 12-es méretben. A tóban kapitális méretű amurok, pontyok, illetve szép tokhalak is élnek - utóbbihoz még sohasem volt szerencsém. Nem titkolt célom és kívánságom volt egyben, hogy ezek közül legalább egyet sikerüljön a napok folyamán horogra csalni. Sajnos dolgunkat nagyban megnehezítette, hogy a tóban rendkívül sok a törpeharcsa, bár a tógazda munkája dicséretes, mert minden tőle telhetőt elkövet annak érdekében, hogy ezek a falánk kis ördögök eltűnjenek, megszabadítva a horgászokat a nem kis bosszankodástól. Gyakorlatilag bármit is kínáltunk fel, szinte azonnal megtalálták, ezért a hallisztes, illetve a finomszemcsés etetőanyagok használata már az első bedobásnál kudarcba fulladt. Nem volt más választásunk, mint egy darabos, erjesztett magvakkal teli etetőanyag elkészítése. Az etetőkosárba az erősen felmelegedett vizekben legjobban bevált Haldorádó FermentX - Tejsavas Betainos etetőanyag, illetve 3X Magmix keveréke került. Csaliként a 15 mm-es csalitüskére 2 db Haldorádó Quatro Pop Up bojli 8 mm-es változatát tettem epres, illetve ananászos ízben. Ezzel a kombinációval némileg sikerült szelektálnom a törpeharcsákat és néhány kisebb pontyot is sikerült végre fogni az éjszaka első feléig tartó horgászat során. A délutáni kis pihenő ellenére rohamos gyorsasággal tört rám a kínzó álmosság, így a reggeli órákig a faházban pihentem ki fáradtságomat.

Reggel egy ízletes reggeli formájában is részesültünk a Fekete család vendégszeretetéből, majd igyekeztünk gyorsan a vízpartra érni. Néhány kosárnyi alapozó etetést követően folytattuk a horgászatot. A kosárba ezúttal is a FermentX etetőanyag került, de most a tejsavas des ananászos változat. A nagyobb halak reményében csaliként egy szem szintén ananászos FermentX Nagyhal csalit fűztem fel egy szem SpéciCorn Mega társaságában.

Kiszemelt támpontom tökéletesen látható volt a vízben

Igyekeztem egy ,,törpeharcsa-álló" keveréket készíteni, de sokszor ez sem volt elég

A hidegen sajtolt tökmag pelletben bíztam, hogy nagyobb testű halakat is sikerül az etetésre csábítanom
A hidegen sajtolt tökmag pelletben bíztam, hogy nagyobb testű halakat is sikerül az etetésre csábítanom

Annak ellenére, hogy a nagyobb testű halakat vettem üldözőbe, a lehető legérzékenyebb spiccet választottam

A beépített ,,szökőkút", ami nem kis zajjal járt, de tudtuk, hogy rendkívül fontos ebben az időszakban...

... de kétóránként egy órára mindig csendben maradt

Nem számítottam arra, hogy pillanatokon belül érdeklődés övezi felkínált csalimat, azonban mikor a másik végszerelékkel voltam elfoglalva, a szemem sarkából arra lettem figyelmes, hogy szép lassan csaknem derékszögbe hajlik a bot. A botot megemelve azonnal tudtam, hogy a zsinór végén igencsak komoly az ellenfél. ,,Ez bizony nem törpe, de még csak nem is harcsa!"...

Derékszög, ami mindig jó kapást sejtet

Türelmes fárasztással a part felé tudtam irányítani a halat, melyről egy ideig azt gondoltam, hogy talán mégsem annyira komoly. Megállapításom abban a pillanatban megdőlt, mikor a majd egy méteres testet megláttam a víz felszínére emelkedni. Az éjszaka folyamán horgászó horgászbarátaim éppen oda siettek, mikor tudomásukra jutott, mivel küzdök éppen: egy hatalmas amurral! A finom feeder szerelékkel nem igazán volt lehetőségem erőltetni, így egy kemény és hosszú csata vette kezdetét. Úgy háromnegyed óra elteltével már úgy kifáradtam a tikkasztó hőségben, hogy az egyik kézben a botot tartottam, míg a másik kezemben a vizes palackot, hogy kínzó szomjam valahogy csillapítsam. Eközben a tógazda, Attila is a helyszínre ért. A hal méretét látva futólépésben rohant egy nagyméretű merítőért, mert amit magunkkal hoztunk, abba esélyünk sem lett volna beleterelni. Már a merítéshez készülődtünk, ám az amur nagyon nehezen akart elfáradni. A következő pillanatokban úgy éreztem, egy világ omlik össze bennem. Halam ugyanis a parttól alig néhány méterre akadót fogott, így hiába próbáltam húzni bármely irányból, bizony nem mozdult. Tudomásul kellett vennem, hogy a küzdelem itt véget ért. Nem éreztem semmi mozgást, semmi ellenállást a zsinór végén, csak annyit, hogy elakadt. Esélyt sem láttam arra, hogy a 0,20 mm-es monofil főzsinóromon lévő 0,12-es fonott előkém és a 11-es szakáll nélküli horgom állja a próbát. Majd egy percen át leszegett fejjel néztem a víztükörre, botomat kezemben leengedve, tanácstalanul és tehetetlenül. Ám ami ezután történt, az valósággal elvarázsolt. Egyszer csak zsinóron lassan megfeszült, és határozottam elindult jobbra! Megkönnyebbülten éreztem, hogy a hal még mindig rajta van. Egy csapásra hatalmas boldogság lett úrrá rajtam. Már csak abban reménykedtem, hogy a fárasztás végéig kitart a vélhetően alaposan meggyötört végszerelékem. Eközben igen népes szurkolótábor gyűlt össze mögöttem, akik igyekeztek biztatni, bátorítani, míg én leheletfinoman próbáltam halam a merítőbe terelni. Néhány próbálkozás után végül sikerült. Győztünk! Örömmámorban úszva igyekeztem a hatalmas hallal a matrachoz. Azt már első látásra tudtam, hogy életem egyik legnagyobb amurja fekszik előttem, kíváncsian és izgatottan vártam, hogy a mérleg mit mutat majd. A matrac súlyának tárázása után kereken 14 kg-ot mutatott a mérleg kijelzője, mely a tavon az idei legnagyobb amurfogás, illetve ez új egyéni amurrekordom is egyben az állóvízen fogottak közül. Néhány évvel ezelőtt a Duna-völgyi-főcsatornán már sikerült legyőznöm ugyan egy 22 kg-os példányt, de az egy egészen más vízterület, teljesen más körülményekkel. A gratulációkat fogadva és néhány gyors fotó után igyekeztem mihamarabb visszaengedni legyőzött nemes ellenfelemet élőhelyére, törekedve arra, hogy a kánikulában a lehető legrövidebb ideig legyen parton. Első és talán legnehezebb kívánságom teljesült.

Hosszú és idegfeszítő fárasztás vette kezdetét...

... melynek végén ezt a csodálatos amurt tarthattam a kezemben

Egy másik szemszögből nézve is csodálatos látvány

Legyőzött ellenfelemre egy utolsó pillantás...

... majd útjára engedtem élőhelyére: ,,Viszlát, öreg harcos!"

A délután folyamán Rolandnak a törpeharcsák által megszállt etetésről végre sikerült egy jó 2 kg körüli tőpontyot fogni, azonban a késő esti órákig egy másfeles körüli pontyon, illetve két kárászon kívül más értékelhető halat nem fogtunk. Éjszakára úgy döntöttünk, hogy nem maradunk a vízparton, inkább éjfél után nyugovóra tértünk, hogy rendesen kipihenhessük magunkat. Szerencsére a tó körbe van kerítve, az éjszakai órákban a kapuk zárva vannak, így nyugodtan a vízparton hagyhattunk összepakolt felszereléseinket, nem kellett attól tartanunk, hogy esetleg valaki úgy gondolja, jobban mutatnának otthon, nála. Roland barátom épp a fejlámpával sietett felém a partra, miközben egy bojlis sporttárs a félszigetről kért tőlem segítséget. Odarohantunk és láttunk, hogy egy hatalmas tőponty pihen a matracán. Megkért, hogy néhány fotóval örökítsem meg fogását, amit természetesen örömmel teljesítettem. Elégedetten és boldogan vettük tudomásul, ahogy a 18 kg körüli tőpontyot szép lassan a matracról a vízbe csúsztatja, és eltűnik a mélyben. Annak ellenére, hogy ezt a halat nem nekünk sikerült legyőzni, Roland és jómagam számára is élményszámba ment a látvány, hiszen korábban még egyikünk sem látott testközelből ilyen méretű pontyot. Cseppet sem voltunk irigyek, sőt, inkább boldogan vettük tudomásul, hogy ez a hatalmas szépség is a tó lakója.

Másnap egy kicsit elhúzódott a pihenésünk, csak délelőtt 10 óra után kezdtünk el ébredezni. Fülledt meleg és tűző nap fogadott, emiatt nem volt túl sok kedvünk kiülni a vízpartra. Kicsit kései reggelinket elfogyasztva úgy döntöttünk, hogy nagy hőségre tekintettel, csak az esti órákban horgászunk, így néhány más, szó szerint ,,színes programmal" próbáltuk elfoglalni magunkat. Meglátogattuk a mezőhegyesi Fekete-koi telephelyre. A telephely 2007 óta foglalkozik tavi halak forgalmazásával. Megtalálhatóak itt többek között koi pontyok, aranyhalak, tokhalak, illetve más egyéb tavi halak, melyek választéka hazánkban egyedülálló. A telephelyen megtalálhatók a koi ponty hazai, illetve más neves külföldi tenyésztők fajtái, többek közt olyan tavi hal különlegességek is, mint az aranycompó, aranyamur, aranyjász, albínó harcsa, illetve különféle tokfajok. Az igényesen kialakított különleges koi házak, illetve a halak számára maximális biztonsággal ellátott medencék élővilága páratlan látványt nyújt. Akik igazán színes és különleges látványban szeretnének részesülni, mindenképpen látogassanak el ide, érdemes!

A Fekete-koi telephely bejárata

Lenyűgöző volt a kültéri kis tavacska lakóinak látványa

Betekintést nyerhettünk a koi-házak rejtelmeibe is...Betekintést nyerhettünk a koi-házak rejtelmeibe is...

... ahol a több száz kisebb-nagyobb medence különféle halait vehettünk szemügyre

Ő nem a híres vízipók-csodapók, csupán a keresztes barátunk

Következő állomásunk Mezőhegyes egyik legnagyobb nevezetessége, a több mint 240 éves hagyományokkal rendelkező Állami Ménes. Akiket a horgászat és a halak mellett érdekelnek a lovak és a lótenyésztéssel kapcsolatos témák, azok mindenképpen tegyenek itt egy sétát. A telepen található egy kocsi múzeum is, melyet ugyan nem látogattunk meg, de az érdekes látnivalókat rejt.

A Mezőhegyesi Állami Ménes lakóihoz is sikerült betekintenünk néhány percre...

... akik szerencsére nyugodtan tűrték érdeklődésünket

A tópartra visszatérve, a családias környezet hatására Roland betekintést nyerhetett a farmbéli élet rejtelmeibe is. Ez a számára addig ismeretlen világ neki annyira megtetszett, hogy a következő napokon lelkes segítője lett Balázsnak és Attilának.

Roland barátom a farm rejtelmeibe betekintve igyekezett elfoglalni magát

Az esti órákra betervezett horgászatunk kissé csúszásban volt, bár én azért igyekeztem a sötétedés beálltáig a vízpartra érni. Az esti órákig csupán egyetlen pontyot sikerült horogra csalni, sehogy sem sikerült több kapást kicsikarnunk, így a napot a tóparton vendégeskedő, Angliában élő sporttársakkal folytatott jókedvű beszélgetéssel zártuk.

Családias bánásmódban részesültünk, ébredés után ismét egy ízletes reggelivel vártak minket

Reggelre egy kisebb front vonult át, ám sajnos csapadékot nem hozott, ami egy kicsit felpezsdíthette volna a vizet. Folyamatosan próbáltunk etetni a délelőtt folyamán különféle tejsavas erjesztésű magvakkal, de termetesebb halat nem sikerült az etetésre csalni, így a tópart élővilágát vettem szemügyre néhány ígéretesnek tűnő fotó reményében.

Igyekeztem felfedezni a tó élővilágát a vízparton...

... majd a vízben is...

A tavirózsák gyönyörű látványa mindig lenyűgöz

Roland barátom kitartóan próbálkozott, azonban a sokadik törpeharcsa után már láttam rajta, hogy kezdi unalmasnak és kudarcnak megélni ezeket a napokat. Ám egyszer csak megtört a jég. Az amolyan maszatolós, emelős kapásra botját a kezébe véve, egykedvűen megjegyezte, hogy ez is biztos törpeharcsa lesz. A bevágás pillanatában azonban úgy érezte, mintha elakadt volna, majd kezdetét vette a küzdelem egy igencsak vehemensen küzdő ellenféllel. Nagyon szorítottam barátom sikeréért, hiszen az előző napon egy komolyabbnak ígérkező hallal szemben sajnos alulmaradt, mikor az a nádfalat megkerülve angolosan és magát meg sem mutatva távozott. A finom matchbot ezúttal is korlátozta fárasztási lehetőségeit, ám hamarosan mindketten meglepődtünk, én szinte ugráltam örömömben: ,,Az ott egy tokhal!" ,,Végre, megvan!" Hamarosan a merítőben, majd a matracom feküdt Roland élete legnagyobb fogása és első tokhala is egyben. A nagy izgalom hatására, illetve a hal védelme érdekében három gyors fotó után mérlegelés és mérés nélkül gyorsan útjára engedtünk különös látogatónkat. Hihetetlen büszke voltam horgász barátomra, hiszen alig néhány alkalommal fogott horgászbotot a kezébe, a horgászatban nagyon kevés tapasztalattal rendelkezik, mégis le tudta győzni ezt a gyönyörű tokhalat. Megköszöntem neki, hogy életemben először testközelben is láthattam, kezemben tarthattam egy ilyen halat.

Roland végig kitartott kedvenc módszere mellett...

... melynek jutalmául kezében tarthatta élete legnagyobb fogását

Szerelem első látásra!

Már csak az volt a cél, hogy az utolsó néhány órában valahogy nekem is sikerüljön egyet fognom. Bugyinszki Gabi barátom épp a tavon járt látogatóban aznap délután, így tanácsát megfogadva a tó keleti oldalára költöztünk át, ahol volt még esélyünk termetesebb halat fogni, így az elmúlt napok viszonylag szerény fogásai után néhány szép élménnyel próbáltuk zárni a túránkat. Az etetés ezúttal is tejsavas erjesztésű magokból állt, a kosárba is ez került némi Haldorádó FermentX - Tejsavas Betainos etetőanyaggal megragasztva. Új hely, új csali, gondoltam magamban, ezért tettem egy próbát, és a Haldorádó Kék Fúzió pellet nagyobbik, 16 mm-es változatát tettem a csalitüskére. Tisztában voltam azzal, hogy jó eséllyel találják majd meg a törpeharcsák, de hátha odaér egy méretesebb ponty, esetleg a várva várt tokhal.

Szép és ígéretesnek tűnő hely, azonban hiába próbálkoztunk kitartóan itt több napon át, nem sikerült átütő sikert aratnunk

Délutánra végül úgy döntöttünk, hogy helyet változtatunk, bizakodva vártuk az utolsó éjszaka eseményeit

Reménykeltő volt, ahogy végre élt a víz

Szerelékemet a balra eső dupla nádfal elé ejtettem be, majd egy kölcsönzött spombos bot segítségével a távolabbi támpontra próbáltam bejuttatni jó néhány adag 3X Magmixet. Abban reménykedtem, hogy az utolsó éjszaka talán rááll néhány jobb hal az etetésre. Nagyon nem kellett erőlködnöm a dobálással, ugyanis a tartóra tett bot rövidesen derékszögbe hajlott, és a nyeletőfék sírását csak a bot megemelésével sikerült elnémítanom. Ellenfelem úgy gondolta, hogy az elakadáshoz hasnlító első pillanatok után alaposan próbára teszi a Team Feeder Carp Fighter orsóm fékrendszerét. Becslésem szerint nagyjából 30 méternyi zsinórt tüntetett el a dobról másodpercek alatt, mire megfordult. Védekezése alapján nem tudtam mire vélni a dolgot, mozgása elég szokatlan volt. A partközelbe érve alaposan felkavarta a vizet, de nem akart feljönni. A pontyoktól megszokott lassú és komótos mozgás helyett tekergéssel és gyors mozgással védekező ellenfelem rövidesen megmutatta magát. ,,Ez egy tokhal!" Roland sietett segítségemre, majd komoly nehézségek árán sikerült csak a nem túl jó minőségű merítőbe terelnünk (ami azóta nyugdíjba küldve porosodik valamelyik helyiségben). Boldogságom leírhatatlan! Végre, életemben először sikerült tokhalat fognom, amivel immáron a második kívánságom is teljesült!
Megtört a jég! Életem első tokhalát sikerült megfognom, így a második kívánságom is teljesült, boldogságom leírhatatlan!
Megtört a jég! Életem első tokhalát sikerült megfognom, így a második kívánságom is teljesült, boldogságom leírhatatlan!

Fokozott óvatossággal és türelemmel engedtem útjára

Az idő fogyott, alig 12 óra volt hátra a horgászatból, így elhatároztam, akármilyen fáradt leszek, mindvégig a vízparton maradok. Stratégiámon nem változtattam, folyamatosan etetve, az egyik készséget precízen, pontosan az etetés helyére dobtam, míg a másikkal a partközeli dupla nádfal környékét amolyan kereső horgászattal igyekeztem célba venni, viszonylag gyakran változtatva. Az este folyamán azt tapasztaltam, hogy az etetésemen lényegesen kevesebb törpeharcsa ólálkodik, így bátran bevállaltam a különféle Haldorádó Oldódó Fluo Lebegő Pelletek használatát. Nem is kellett sokat várnom az újabb kapásra, melynek eredményeként - és az Édes Ananász csalinak köszönhetően - egy szép tövest tarthattam kezemben.

Ez a sötétedés előtt érkező tőponty meghozva kedvem és önbizalmam az éjszakára

Az éjszakába nyúló horgászat számomra valamiért mindig több izgalmat tartogat

Hamarosan újabb meglepetésben volt részem. ,,Ha egy üzlet beindul!", szokták mondani. A Kék Fúzió bizony jó üzletnek bizonyult, hiszen rövidesen - meglepően gyenge küzdelem után - második tokhalamat tarthattam a kezemben.

Ha egy üzlet beindul! Második tokhalam is megérkezett a késő esti órákra

Elkelt a fejlámpa a sötétben, míg halamat némi ringatózás után szabadon engedtem...

... majd Roland barátom rövidesen nyugovóra tért

Az éjszaka hátralévő részében már egyedül maradtam, Roland barátom az esti órákban nem érezte jól magát, fejfájással küzdött, ezért úgy döntött, hogy inkább elmegy pihenni, hiszen reggel összepakolás után indulunk haza, és csaknem 400 kilométeres út vár még rá. Az éjszaka igencsak mozgalmasnak ígérkezett, hiszen több kapást sikerült elérnem, mint az elmúlt napok során összesen, így pirkadatig már közel 25 darab pontyig jutottam. A halak jellemző mérete ugyan csupán 2-3 kg közé esett, de igencsak mozgalmas éjszakám volt. Ahogy lassan világosodni kezdett, a közeli nádfal elé bevetett készségemen erős kapás jelentkezett: a nyeletőfék sírása ébresztett félálmomból. A jónak ígérkező, ,,fékpróbáló" hal meglepően vehemens kirohanásait alig tudtam fékezni. A nagy izgalom ellenére próbáltam türelmes és nyugodt maradni, abban bíztam, hogy végre megjött a várva várt nagytestű pikkelyes. A fárasztásom gyümölcse végül a túra során fogott legnagyobb pontyom lett, mely mérlegelésénél 7 kiló 22 dekát mutatott. Sajnos ugyan nem érte el a hőn áhított 10 kg feletti méretet, ezért e a kívánságomnak ezúttal csak a fele teljesült.

Hajnali félhomályban érkezett az utolsó, egyben legnagyobb pontyom

A felkelő nap sugarai már derengenek a fák levelei közt, ideje búcsút venni

Kiváló társam ezúttal sem hagyott cserben

Ennek ellenére nem szomorkodtam, nagyon örültem utolsó halamnak, nyaralásom záró felvonásának. Mindent összefoglalva színes és tartalmas, időnként izgalmakban gazdag napokat töltöttünk el Mezőhegyesen, ahová az eddigi terveink szerint mindenképpen visszatérünk. Ezúton is szeretném megköszönni a Haldorádó Team legénységének, hogy türelmes és segítőkész munkájukkal, tanácsaikkal, termékeikkel ezúttal is hozzásegítettek minket ehhez a sikerhez, valamint a Fekete család kiemelkedő vendégszeretetét, családias fogadtatását. Viszontlátásra, Mezőhegyes!

Írta: Holler Imre (imre 0615)
Fotók: Holler Imre, Serczel Roland
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Rohamosan terjed
  2016-11-13 08:13:21, vasárnap
 
  Ez komoly? "Ha van ilyen 500-as nálad nyertél 50 ezret!"

Nyíri Boglárka

Rohamosan terjed a közösségi oldalon egy nyereményjáték, ami szerint a magyar állam különleges jelölésű bankjegyeket dobot piacra, akinél pedig ilyen pénz lapul már nyert is egy nagyobb pénzösszeget. A játékról a Magyar Nemzeti Bankot is megkérdeztük: mutatjuk, mi igaz a hírből és mi nem.

Ha van ilyen 500-as nálad nyertél 50 000 forintot

Olvasható a nyereményjáték szövege, ami mostanában rohamosan terjed a Facebookon. Persze azt, hogy milyen pénzzel nyerhetünk, csak akkor tudjuk meg, ha rákattintunk a cikkre. Ezt mi megtettük, mutatjuk is, milyen pénzzel lehet elméletileg nyerni.

Mielőtt azonban elkezdenél kutakodni a pénztárcádban, jobb, ha tudod: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem bocsátott ki semmilyen emlékpénzt a riói olimpia sikerei miatt.
A "nyerő 500 forintosokra" vonatkozó hír minden tekintetben megalapozatlan információkat tartalmaz. Az erről szóló, hamis információt közlő poszt vélhetően " like-vadászatnak" tekinthető, ami ezúttal - sajnálatos módon - az 500 forintos bankjegyhez kapcsolódó tartalmat érint

- válaszolta megkeresésünkre az MNB sajtóosztálya.
Több emlékpénzünk is van

Persze az MNB az ország életében jelenetős történelmi, nemzeti évforduló, kulturális-, tudományos-, sportesemény alkalmából rendszeresen bocsát ki emlékérméket, vagy esetleg valamelyik forgalomba lévő érme emlékváltozatát, ritkábban forgalmi célú emlékbankjegyeket.

Abban az esetben azonban, ha az MNB egy forgalomban levő bankjegy képi megjelenésében, és/vagy a bankjegyeken található biztonsági elemeken valamilyen módosítást hajt végre, akkor az új grafikai elemeket tartalmazó bankjegyeket minden esetben törvényes fizetőeszközként, a Magyar Közlönyben közzé tett rendelettel bocsátja ki.
A jegybank érme- és bankjegy kibocsátásaihoz soha nem kapcsolódik alkalmi "nyereményjáték".

A készpénz forgalomba kerülő új bankjegyekről - ahogyan az a forintbankjegyek 2014-ben elkezdett cseréjénél is történik - a jegybank mindig részletes és előzetes tájékoztatást ad.
Milyen emlékbankjegyeink vannak?

Az MNB az elmúlt években két forgalmi célú és egy emlékbankjegyet bocsátott ki:

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából 2006-ban, az 500 forintos forgalmi célú emlék változata került kibocsátásra több millió példányban, új tematikájú hátoldallal.

A magyar millennium alkalmából 2000-ben, az 1000 forintos forgalmi célú emlék változata került kibocsátásra több millió példányban, az előoldalon a vízszintes sorszám helyén MILLENNIUM felirattal.

A magyar millennium alkalmából 2000-ben 2000 forintos címletű emlékbankjegy is került kibocsátásra néhány százezer példányban.

Érmére cserélhetik a papír 500-ast?

Több a lakosságot és a készpénzforgalmat is befolyásoló pletyka terjed, amelyek közül az egyik szerint: érmére cserélhetik az 500 forintos bankjegyet? Az MNB válaszért kattints IDE!

Ha pedig arra vagy kíváncsi, pontosan mikor is cserélik le az 500-asokat a folyamatban lévő magyar bankjegycsere program keretében, akkor IDE kattints!
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 100 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 208 db bejegyzés
e év: 599 db bejegyzés
Összes: 37466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1638
  • e Hét: 1638
  • e Hónap: 147134
  • e Év: 366365
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.