Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
Ahol szeretet van, ott nincs átverés. Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Tallóztam
  2015-05-12 23:58:52, kedd
 
 
Bodza, bodza...

A késő tavasz jellegzetes tájképéhez hozzátartoznak hófehér, tenyérnyi, illatozó virágai. Nagyanyáink kedvencét szerencsére újra felfedeztük magunknak: a bodzából igazán frissítő és egészséges finomságokat készíthetünk, telis- tele vitaminokkal.

Gyönyörű, illatos, ehetjük és ihatjuk is!

A bodza (Sambucus) a pézsmaboglárfélék családjába tartozó növénynemzetség. Hazánkban mindenfelé elterjedt, de főleg cserjések, lomberdők területén él. Szerte az országban sok névvel illetik: a bocfa és a csete elnevezés is a bodzát takarja.

A bodzafa könnyen megmunkálható, de nem igazán használják, és régen is csak speciális tárgyakat készítettek belőle. Ennek legfőbb oka az, hogy az ágak belsejében puha, szivacsszerű bodzabél húzódik. Ezt eltávolítva üreges botot kapunk, ami viszont kiváló alap például a bodzasíp vagy -furulya elkészítéséhez.

A virágzat flavonoidokat, fahéjsav-származékokat, és finom illóolajat, míg a bogyó gyümölcssavakat, C- és A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat tartalmaz.
A bodza virágjából főzött tea, a bodza héja és friss bimbója is elterjedt népi gyógyszer: a gyógyászatban felhasználható része a növény virágzata és a bogyója. Virágzatát májusban-júniusban, érett bogyóit az augusztusban-szeptemberben gyűjtik be.

A legnépszerűbb talán a virágból készülő bodzaszörp. Isteni aromája és illata van, a szörp limonádéként frissítőként fogyasztható, de desszerteket, például tiramisut vagy muffint is megbolondíthatunk vele. A bodzateát meghűléses megbetegedések esetén izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. Hurut ellen fogyassz a virágából készített teát: csészénként 2 teáskanálnyit önts le forrásban lévő vízzel, majd 5 perc múlva szűrd le. A Dunántúlon a gyalogbodza és a fekete bodza bogyós terméséből lekvárt, azaz csetét főznek. A savanyú lekvár kiváló hashajtó és vizelethajtó hatású. A bodza leveléből készült tea gyógyír a reumás bántalmakra, de lázcsillapításra is ajánlott. A 19. században pedig még gyakori étel volt a tojással kirántott bodzavirág, a bodzafánk. Habár a növényt előszeretettel használják, az Őrségben mégis tartanak tőle: úgy vélik, hogy a bodzát nem szerencsés a ház mellé ültetni, mert akkor belecsap a villám - a bodza az ördög fája...

A bodzaszörp a tavasz legjobb itala!

Érdekes...

- ha a virágot borba áztatják, annak muskotályszerű ízt kölcsönöz

- Európa egyes országában a tésztába mártott és forró olajban kisütött bodzavirág különleges csemege

- házilag pezsgőszerű ital készíthető belőle

- bogyójából bort és pálinkát is készítenek

Bodzás üdítőital

Hozzávalók 10 liter vízhez:
3 tenyérnyi friss, vagy 6 szárított virág
1 kg cukor
1 citrom
1,5 kanál citromsav

Elkészítés: A hozzávalókat egy 12 literes fazékba tesszük, felengedjük 10 liter hideg vízzel. 3-4 napig állni hagyjuk, naponta egyszer keverjük. 4 nap után leszűrjük, 2 literes műanyag flakonokba öntjük, lezárjuk. 1 hónap után pezsgős lesz.

Készül a bodzaszörp

Bodzavirág bundában

Hozzávalók:
bodzavirág
tojás
tej
liszt
cukor
olaj

Elkészítés: A frissen szedett bodzavirágot alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Tojásból, lisztből, pici cukorból, tejből sűrű palacsintatésztát készítünk. Az olajat felforrósítjuk. A virágokat először lisztben, majd a palacsintatésztában megmártjuk, és a forró olajban aranysárgára sütjük. Vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral megszórva melegen tálaljuk.

Szép Ilonka bodzafánkja

Hozzávalók:
3 dl tej
3 dkg élesztő
50 dkg finomliszt
5 dkg vaj
5 kanál cukor
2 tojás sárgája
csipetnyi só
8 tenyérnyi bodzavirág
A sütéshez: olaj

Elkészítés: Az élesztőt kevés cukorral ízesített, meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk,és egy közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból papírszalvétára szedve lecsepegtetjük és azon melegében, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.

Korchus-felfújt

Hozzávalók:
14 dkg cukor
7 tojás
1 kiskanál reszelt citromhéj
14 dkg kalácsmorzsa
5 dkg vaj
3 tenyérnyi bodzavirág
csipetnyi őrölt fahéj
0,5 dl száraz fehérbor
A forma kikenéséhez:
vaj és cukor

Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a kalácsmorzsát, a vajat, csipetnyi őrölt fahéjat, végül a tojások habbá vert fehérjét ls a lecsipkedett bodzavirágokat is beleforgatjuk. A masszát vajjal kikent, cukorral meghintett formába (vagy tűzálló tálba) töltjük, és előmelegített sütőben, vízgőzben 200 fokon 50-55 percig gőzöljük. Fél óra elteltével ráöntjük a bort is. A sütőből kivéve még melegen tálra borítjuk és bodzavirágokkal díszítve, borsodóval leöntve kínáljuk.

Az aprócska virágok mennyi illatot és aromát adnak!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Üdítők.  
Szörp.
  2015-05-12 23:55:22, kedd
 
  Savanya-Molnár Éva
Na megtaláltam, akkor meg is osztom veletek, hátha más is akar csinálni

Hozzávalók:
2 l víz
15-20 bodzavirág
2 citrom
1,80 kg fruktóz (vagy 2 kg kristálycukor)
5 dkg citromsav

Ha a bodzavirág szép tiszta, lemosni sem kell, ha nem, akkor öblítsük le (kisgyerekeknek mindig mossuk meg enyhén). Keverjük össze 2 l vízzel, tegyünk bele 2 db karikára vágott citromot. Takarjuk le vékony anyaggal, majd 2 napig hagyjuk állni hűvös helyen. Közben néhányszor keverjük meg. 2 nap múlva szűrjük le, majd főzzük össze a fruktózzal (vagy cukorral) és a citromsavval. Töltsük bele az alaposan megtisztított üvegekbe, jól zárjuk le, és tegyük száraz dunsztba, azaz egy edényben, meleg takarók között hagyjuk 2-3 napig.

Bodza-menta szörp

Amikor a tavalyit főztem, eszembe jutott, hogy egyszer ittam bolti bodza-menta szörpöt, ami nagyon finom, frissítő volt. Sajnos ez akkor ugrott be, amikor elkezdtem forralni a szörpöt a 2 napos pihentetés után, ezért arra már nem volt időm, hogy friss mentalevelet szedjek, arra azonban igen, hogy fogjak 2 filter mentateát, és beletegyem a forrásban lévő szörpbe. A végeredmény igazán jó lett, közösen arra szavaztunk, hogy máskor is így főzöm a sima bodzaszörp helyett.
 
 
0 komment , kategória:  Üdítők.  
Az öt legjobb nyári méregtelenítő ital
  2015-04-27 09:10:57, hétfő
 
  Az öt legjobb nyári méregtelenítő ital

A legfontosabb méregtelenítő szerveink a máj, a vesék, az emésztő rendszerünk és a bőrünk. Bizonyos ételek és italok támogatják ezen szervrendszerek működését, miközben önmaguk a szervezet számára nem jelentenek megterhelést, azaz nem képződnek belőlük toxikus bomlástermékek.


A nagy nyári melegben elérkezik a hűsítő, frissítő italok ideje. Szervezetünk erősítése, méregtelenítése és lúgosítása ezekkel a frissítő italokkal is lehetséges!

Nyáron különösen fontos, hogy szervezetünket megfelelően hidratáljuk, lúgosítsuk és méregtelenítsük.
5 tipp egészséges nyári italokhoz:

1, Mentakoktél: öblítsünk le vízzel másfél csésze friss, bio vagy házilag nevelt mentalevelet. Turmixoljuk le másfél csésze tisztított vízzel, egy teáskanál őrölt köménnyel, fél teáskanál indiai, vagy hawaii feketesóval, illetve 3-4 teáskanálnyi friss citromlével együtt. Az így létrejött krémet vízzel hígíthatjuk, körülbelül egyharmad arányban. Mézzel, sztíviával, vagy feldolgozatlan cukorral édesíthetjük saját ízlésünk szerint. Ha szükséges, átszűrhetjük, lehűthetjük, vagy tálalhatjuk jégkockával.

A menta jó az emésztésnek, és a reggeli rosszullét ellen is hasznos, a kömény pedig antiszeptikus és emésztést elősegítő hatású.

2, Görögdinnyés-uborkás smoothie: a turmixgépet a tartály háromnegyedéig töltsünk meg görögdinnye hússal, adjunk hozzá egy kockákra vágott kígyóuborkát (a normál uborkát ajánlott meghámozni, ha bio uborkáról van szó, a hámozás elhagyható), majd turmixoljuk le a hozzávalókat. Ennyire egyszerű!

Az uborka nagyon gazdag kovasavban, amely jól távolítja el a szervezetben felgyülemlett alumíniumot. Az alumíniummérgezés olyan neurológiai rendellenességekkel hozható kapcsolatba, mint például az Alzheimer-kór. A kovasav szerepet játszik még a csontképzésben és a kötőszövet képzésében is.

A görögdinnye is rendkívül hasznos és tápanyag dús nyári eledel.

3, A limonádé már régóta kedvelt nyári ital. A citromos víz segíti a máj méregtelenítő funkcióit és stimulálja az emésztést. Készítsük el a limonádénkat a következő módon:

-cukor vagy mesterséges édesítő helyett használjunk sztíviát vagy nyers mézet az édesítéshez, melyet a citromlé előtt keverjünk el a vízben
-használjuk bio citrom vagy lime levét, legalább egyharmad arányban a vízzel

4, Gyömbérital: ha nem bio gyömbért vásárolunk, először hámozzuk meg. Utána szeleteljük olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Tegyük egy serpenyőbe a szeleteket, öntsünk fel a serpenyőt vízzel, majd lassú tűzön főzzük 20-30 percig. Ha kész, fedővel leborítva áztassuk, ameddig ki nem hűl. Az így elkészült teát szűrjük le, adjunk hozzá sztíviát, vagy mézet, illetve friss citromlevet. Hűtsük le, vagy adjunk hozzá jégkockákat.

Ez a gyömbérital gyógyítja a test belső gyulladásait, illetve elősegíti a méregtelenítést és beindítja az emésztést. Nem hiába az Ájurvédikus gyógyászat egyik fő eleme.

5, Citromfű tea: thai vagy vietnámi ételeket áruló üzletekben kapható citromfű szár. Vegyünk belőle 2-3 szállal, vágjuk le a gyökerét és a tetejét, így körülbelül 15 centis lesz a törzse. Hámozzuk meg, daraboljuk fel. A gyömbéritallal megegyező módon készítsük el.

Az így kapott citromfű tea antioxidánsokban gazdag és baktérium- illetve gombaölő hatású, ráadásul a citromfű a szúnyogokat is segít elűzni!

Nyáron a bő folyadék pótlásról gondoskodni kell és még inkább kerülni kell a dehidratációt okozó anyagokat, pl. koffein, alkohol. Ezekre a vegyületeket az a jellemző, hogy miután elfogyasztjuk őket, több folyadékot veszít a szervezetünk, mint amit általuk bevittünk. Ez még az ilyenkor oly népszerű sörre is igaz.
 
 
0 komment , kategória:  Üdítők.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 9 db bejegyzés
e hónap: 177 db bejegyzés
e év: 828 db bejegyzés
Összes: 37695 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1393
  • e Hét: 1393
  • e Hónap: 120621
  • e Év: 516824
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.