Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ami belül ragyog, az kívülről is látható." Hioszi Tatiosz Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
Tallóztam
  2017-08-10 09:59:50, csütörtök
 
  Kovászos uborka kenyér nélkül, hagymával és sárgarépával. Ilyen finomat még nem ettél!

Itt az ideje, hogy minél több uborkát üvegbe zárjunk, hogy télen legyen majd amit együnk. Nálunk az egész család imádja a savanyú uborkát, éppen ezért extra mennyiséget kell eltegyünk mindig belőle.

Ez a recept nagyon megtetszett, hiszen az uborka finom, ropogós, és különleges ízű lesz, ha így készítjük el.

Hozzávalók:

uborka
0,5 sárgarépa
1 kisebb hagyma
2-3 cikk fokhagyma
kapor
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
45 ml 9%-os ecet

Elkészítés:

1.áztassuk az uborkákat 4-5 órára vízbe

2.mossuk ki a befőttesüveget, helyezzük az aljára a karikára vágott sárgarépát, a fokhagymákat, 1 kaporágat, és a karikára vágott hagymákat

3.vágjuk le az uborkák végeit, és állítsuk egymás mellé őket minél szorosabban

4.szórjuk az üvegbe a cukrot, és a sót, majd öntsük rá az ecetet, és a hideg vizet.

5.állítsuk az üvegeket egy nagyobb tálba, majd öntsünk annyi vizet, hogy háromnegyedig ellepje az üvegeket. Tegyük oda a kályhára, és addig főzzük, míg az üvegben levő víz elkezd forrni. Ez kb. 3 perc.

6. Ezután gyorsan fedjük le az üvegeket, és takarjuk le egy vastag takaróval, vagy paplannal. Hagyjuk így 1-2 napon keresztül.
 
 
0 komment , kategória:  Ötletek a konyhába.  
Kenyér
  2017-08-05 17:15:24, szombat
 
  Soha nem veszek drága bolti kenyeret! Így sütök 55 ft olyat, ami napokig friss marad!
By zsan on
Annyian kértétek a kenyér receptjét,hogy most ide leírom nektek.

Házi kenyér öreg tésztával

Öreg tészta hozzávalók:fél kg kenyérliszt,1 dkg élesztő,3-3,5 dl víz.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk,és szobahőmérsékleten,fóliával letakarva egész éjszaka kelni hagyjuk.(12-14 óra)
Ha nagyon meleg van akkor 4 óra múlva be kell tenni a hűtőbe,nehogy túlkeljen.

Kenyér hozzávalók:
fél kg kenyérliszt,1 dkg élesztő,2-3 kanál olaj,2 teáskanál só,25 dkg öreg tészta,3 dl víz.
A lisztet,az élesztőt,az öreg tésztát,az olajat,a sót egy tálba tesszük és hozzá öntjük a vizet.
Szép simára dagasztjuk a tésztát.Akkor jó,ha jó rugalmas tésztát kapunk.
Mikor kész letakarjuk és 30 percig kelesztjük.Utána gyúrjuk át egy kicsit és még 15 percig pihen.
Kibéleljük a formát (nekem kacsasütő formám van) sütőpapírral és a megformázott kenyeret beletesszük.1 óra 15 percig lefedve kel.
230 fokos előmelegített sütőbe tesszük,de előtte bevagdaljuk a tetejét és az edény tetejét valamint a kenyeret egy kicsit bespricceljük vízzel.50 perc a sütés,de a vége előtt 5 perccel leveszem az edény tetejét,és úgy pirítom egy kicsit.
Mikor kész a forró kenyeret jól bespriccelem vízzel.Hűlés közben szépen becserepesedik.
Remélem sokaknak segítettem.Nem bánjátok meg,ha megsütitek.
Jó sütögetést kívánok!

Forrás:mindenegyben.com
 
 
0 komment , kategória:  Ötletek a konyhába.  
Szeretitek a kisebb méretű halat
  2017-08-04 20:36:34, péntek
 
 
Megmutatom, hogyan süss szálka nélküli halat, így még a gyerekek is örömmel megeszik!

Szeretitek a kisebb méretű halat, de zavarnak a szálkák? Most eláruljuk azt a titkot, hogyan süssétek az apróbb halat ahhoz, hogy a későbbiekben ez már ne jelentsen problémát.

Beszerezhettek bármilyen fajta halat legyen az kisebb vagy nagyobb keszeg, kárász, vagy bodorka, mutatom az előkészítést.

Tisztítsuk meg a halat, mossuk meg, szedjük ki a belsőrészeit, ha van benne ikra akkor azt is tegyük félre. Egy éles késsel vagdossuk be a hal mindkét oldalát a fotón látható módon, vigyázzunk ne vágjunk bele a gerincbe, majd sózzuk. Töltsük meg a hal hasát hagymakarikákkal és tegyünk bele egy babérlevelet is, majd forgassuk meg a halat lisztben (előzőleg a lisztbe keverhettek egy kávéskanál pirospaprikát is) és süssük ki mind a két oldalát forró olajban, közepes lángon (A hal hasába nem kell liszt! Csak a külsejét forgassátok meg a lisztbe). Nagyon finom a hagyma és a babérlevél kellemes ízt ad a halhúsnak. Az a legfontosabb, hogy nincs benne szálka. Mégis hová tűntek a szálkák? A szálkák megsültek a forró olajban olyannyira, hogy amikor fogyasszátok nem is érzitek majd. Próbáljátok ki ti is, nem fogjátok megbánni, ilyen módon elkészítve a legízletesebb a hal. Jó étvágyat!

Forrás:ketkes.com
 
 
0 komment , kategória:  Ötletek a konyhába.  
A tökéletes spagetti
  2017-03-16 09:55:14, csütörtök
 
  A tökéletes spagetti 10 titka a főzéstől a tálalásig

Török Zsuzsa
Előfordult már veled, hogy szétfőtt vagy összeragadt a tészta? Ez többé nem történhet meg, ha megfogadod a következő tippeket.

1.

Keress egy nagy fazekat, és engedj bele vizet max. a magassága 3/4-éig, hogy maradjon hely a megduzzadó tésztának. 10 dkg tésztához 1 l víz kell. Csak annyi tésztát főzz ki, amennyi biztosan elfogy, mert mikrózva, forró vízben vagy gőz fölött felmelegítve már nem az igazi!
2.

Adj a vízhez literenként 1 púpozott tk (7 g) sót, ez segít kihozni a tészta ízét. Olaj nem kell, mert bevonatot képez a tészta felületén, ami gátolja a szósz megtapadását. Fedő alatt rövidebb idő alatt felforr a víz. A leggyorsabb, ha elektromos forralót használsz. (Ilyenkor az edénybe öntött forró vizet sózd meg.)
3.

Várd meg türelmesen, hogy lobogva forrni kezdjen a víz.
4.

Ha már zubog, óvatosan engedd bele a spagettit. Ne törd kisebb darabokra a tésztaszálakat! A kilógó végek néhány másodperc múlva maguktól belecsusszannak a főzővízbe.
5.

Ne fedd le az edényt, és tartsd be pontosan a spagetti csomagolásán megadott főzési időt, amely az összetételtől (tojás, durum liszt) függően különbözhet.
6.

Főzés közben többször keverd át a tésztát hosszúkás fejű fakanállal vagy húsvillával, hogy ne tapadhasson le az edény aljára és ne ragadhasson össze.
7.

A főzési idő vége felé vegyél ki egy szálat kóstolás céljából. Akkor jó, ha félbehajtva nem törik el, továbbá fog kemény (al dente) állagú, vagyis még harapható.
8.

A kifőtt tésztát szűrd le, és azonnal forgasd össze az ínyedre való szósszal. Ha hideg víz alá tartod, akkor csak kimosod az ízét, ráadásul kihűl. Olajozni is felesleges.
9.

Extra tipp: Öntsd a tésztát egy üres edény fölé helyezett szűrőbe, majd miután lecsepegett, öblítsd le a felfogott főzővízzel. Végül az újbóli lecsepegtetés után melegítsd össze a szósszal 2-3 perc alatt. Így biztosan nem fog összeragadni. A szószba is keverhetsz 2-3 k főzővizet.
10.

Az általános olasz szabály szerint annyi szósz kell, amennyi a tészta súlya.
 
 
0 komment , kategória:  Ötletek a konyhába.  
Miért dobj kenyeret a húslevesbe?
  2017-01-29 11:53:09, vasárnap
 
 
Miért dobj kenyeret a húslevesbe? Ez zseniális!

Nagyon sok olyan házi praktika létezik, amely segít abban, hogy a háztartásbeli dolgaink könnyebben és egyszerűbben történjenek.

A kenyér is ebbe a kategóriába sorolható, vannak ugyanis olyan trükkök, amellyel amellett, hogy sokat spórolhatunk, egyszerűbbé is tehetjük a dolgainkat.

Kenyeret a húslevesbe

A cím hallatán biztosan mindenki felkapja a fejét, hogy mi keresni valója van a kenyérnek a húslevesben! Nos igen, sokszor nagy segítségünkre lehet a kenyér a húsleves elkészítése során. Az egyik hibának nem mondható dolog, ami a húslevest érinti az az, hogy mire megfő, kicsit zsírosabbá válik és így az egészségre, az emésztésre nincs túl jó hatással. Ha szeretnénk a zsírjától egy kicsit megszabadulni, akkor egy kenyér szeletet dobjunk a levesbe pár másodperce, majd vegyük ki. Ez segít felszívni a fölösleges zsírt és igazából annyi marad csak benne, amennyi szükséges. Tovább soha ne hagyjuk benne, mert elázik és kenyeres húslevest ehetünk majd. A legjobb választás egy száradtabb, nem túl friss kenyér.Kíváncsi vagy még más kenyér trükkökre?

a fehér kenyerek 3 napig, a teljes kiőrlésűek pedig 4 napig ehetőek, a kovász alapúak akár egy hétig is fogyaszthatóak

a szárazabb, mélyhűtött kenyeret a legjobb pirítani, sokkal ropogósabb lesz és nem megy a kukába

a fagyasztóba tett kenyér tovább tárolható, főleg, ha meleg van (vegyük ki a fagyóból, tegyük tányérra zárt műanyag zacskóban és olyan lesz, mintha friss lenne

vannak üzletek, ahol az előző napi kenyér olcsóbb ezért ha spórolni szeretnénk érdemes szétnézni

a száraz kenyeret nem kell kidobni, kiváló panírmorzsa lesz belőle, ha egy sajtreszelőn lereszeljük
 
 
0 komment , kategória:  Ötletek a konyhába.  
A hetvenes években
  2017-01-20 13:30:48, péntek
 
  A hetvenes években Amerikából indult tömeghisztéria a zsír ellen teljesen felborította az egészséges étkezést. Elterjedt az olajjal főzés, ami sokkal egészségtelenebb, mint a zsírral készített ételek.

Ma már tudományosan is bizonyított, hogy a zsír sokkal egészségesebb az étolajnál, és nem okoz magas koleszterinszintet. Ma a magas szénhidrátfogyasztást okolják az orvosok a különböző degeneratív betegségek egyre nagyobb előfordulásáért. Az étolajról tudni, hogy rákkeltő anyagokat, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, könnyebben avasodik, szennyezi a környezetet és nem jó az íze.

Sajnos jóval könnyebben kezelhető, szűrhető, mint a disznózsír, sokan kényelemből is használják szívesebben. Azt azonban senki nem vitatja, hogy a zsírban sült ételek, húsok, de még a sült krumpli is sokkal finomabbak az olajos ízű kosztnál. A tömény, olajban sült lángosok, krumpli jóval nehezebben emészthetők, mintha zsírban készültek volna. Az az elmélet is megdőlt, hogy a zsírszegény étrend kímélőbb, ugyanis az agynak, az emésztésnek, a szívnek szüksége van zsírra, de nem finomított olaj formájában, hanem természetes előfordulásában: növényi magvakban vagy állati eredetű élelmiszerekben.

Zsír és egészség: a "jó zsírok" szerepe

Agy: Az agyunk a "legzsírosabb szervünk".
Jó közérzet: A megfelelő mennyiségű koleszterin és esszenciális zsírsavak (főleg DHA) jelenléte hozzájárul a szerotonin nevű hormon szinten tartásához és az agyidegek hatékonyabb működéséhez. Ezek által szerepet játszik a depresszió elleni küzdelemben. Együnk Omega-3 tartalmú ételeket!
Sejtfal: A Sejtj falak külső részét zsírmolekulák alkotják.
Jobb anyagcsere: A zsírok tovább biztosítanak energiát a szervezet számára
Vitaminok: Elérhetővé és felhasználhatóvá teszik a zsírban oldódó vitaminokat (D, E , K, A) a szervezet számára.
Csontozat: Az egészséges zsírok segítenek beépíteni a kálciumot a csontozatba. A zsírban oldódó K2 és D vitaminok szintén közrejátszanak a csontok anyagcseréjében.
Kórokozók elleni védelem: Jobb immunműködés: egyes telített zsírsavak, így a vörös pálma és a kókusz olaja lauril- és mirisztin savat tartalmaznak, melyeknek antibakteriális, vírus- és gombaellenes tulajdonságaik vannak.

Szervek védelme: A zsírpárnák fizikai védelmet jelentenek a szerveinknek.
Hormonok egyensúlya: A zsírokat a szervezet hormonok előállításához is használja, valamint a zsírok hatékonyabbá teszik a hormonális egyensúlyt alakító biológiai jelzőrendszert.
Termékenység:
Nőknél túl kevés zsír fogyasztása terméketlenséghez vezethet, míg a rossz zsírok a szervezetben erősíthetik a PMS-sel és menopauzával kapcsolatos tüneteket.
Férfiaknál a "jó" zsírok hiánya kevesebb tesztoszteron és más androgén hormon termeléséhez vezethet.
Rák kockázatának csökkentése: Egyes kutatások rákos megbetegedések esetében azOmega-6 zsírsavak kerülésére hívják fel a figyelmet, és az egészséges telített(feldolgozatlan állati zsír) és telítetlen (feldolgozatlan ételekből, pl. olívából, avokádóból nyert) zsírok fogyasztását javasolják.
Ideális testsúly: Az egészséges zsírok segítenek a helyes testsúly elérésében azáltal, hogy elősegítik az anyagcserét, hozzájárulnak a hormonális egyensúlyhoz, és megszüntetik a folytonos evés iránti vágyat.

Forrás: szupertanacsok.blog.hu
 
 
0 komment , kategória:  Ötletek a konyhába.  
Azonban a banán
  2016-12-11 16:15:36, vasárnap
 
 

Manapság a banán, mint egzotikum, már rég vesztett értékéből, köszönhetően az új, egzotikus gyümölcs trendeknek, amiért nem vált köztudottá a következő csodálatos dolog. De tény, hogy a banán a természet legalulértékeltebb gyümölcse.

Megannyi fontos tápanyagot biztosít számunkra. Tápértéke, vitamintartalma, rostja, valamint természetes cukor tartalma kimagaslóan nagy.

Minden alkalommal, amikor reggelire banánt fogyasztok, azon nyomban frissebbnek érzem magam, ami felér egy csodával.

Nyugaton, különösen az Egyesül Államokban az emberek arról lettek hírhedtek, hogy inkább olyan gyümölcsöket fogyasztanak, melyek külsőre tökéletesen kinéző, csillogó, tetszetős darabok. Épp ezért, amikor a banán elkezd barnulni, az emberek azonnal dobják a szemétbe.

Szerintem ez a természetes, nemde? A legtöbb gyümölcs, ami elkezd barnulni, azt jelzi, hogy rothadásnak indult.
Azonban a banán más, mivel minél több barna pötty van rajta, annál érettebbé válik, ezzel együtt annál több TNF-et tartalmaz.

A TNF, azaz Tumornekrózis Faktor egy rákellenes anyag, mely segít leküzdeni az abnormális sejtburjánzást a testben.
A legutóbbi kutatások igazolták, hogy a banánban található TNF képes pozitívan befolyásolni a tumoros sejtek ellen folytatott küzdelmet, mely egyébként féktelenül terjed, elpusztítva ezzel az egészséges sejteket.
Úgyhogy ha legközelebb megpillantasz egy barna pöttyös banánt, ki ne dobd. Fogyaszd el, tudva, hogy jót teszel a testeddel.

Ha nem szereted a banánnak azt a részét, ami már olyan érett, hogy szinte szétmállik, akkor turmixold le az egészet, és csinálj belőle ízletes gyümölcsturmixot. Bízz bennem, a tested is meg fogja hálálni.

Itt néhány olyan tényről olvashatsz, melyben a banán fogyasztás segíthet:
- Gyomorégés
- Vérnyomás
- Energia
- Vérszegénység
- Fekély
- Depresszió
- Székrekedés
- Idegi és Premenstruációs szindróma
- Test hő háztartásának szabályozása
 
 
0 komment , kategória:  Ötletek a konyhába.  
Karácsonyi narancsos vodkalikőr
  2016-11-17 14:52:30, csütörtök
 
  Karácsonyi narancsos vodkalikőr

Saját készítésű ajándék, amivel meglepheted szeretteidet akár karácsonyra. Még van idő, hogy nekilássatok az elkészítésének. Egyszerű és különleges csemege akár a karácsonyfa alá is.

Fűszeresen édes itóka, a klasszikus olasz Anarchello. Talán testvérét a Lemonchello-t jobban ismerjük, aminek a fő alkotórésze a citrom. A fűszeres narancsos itóka elkészítéséhez egy hétre van szükségünk. Keresnünk kell a spájzunkban pár darab félliteres formás üvegeket, amiről a címkét le kell áztatni.

Karácsonyi narancsos vodkalikőr

Be kell szerezni hozzá néhány fűszernövényt, egész fahéjat, kardámom magot, egész vanília babot. A kardámom magot ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben, és a Tesco hipermarketekben is be lehet szerezni. Szükségünk lesz még narancsra, cukorra és vodkára.
Karácsonyi narancsos vodkalikőr
Vanília, kardámom, fahéj és narancs a hozzávaló fűszer

Narancsos vodkalikőr

Hozzávalók

5 db narancs, 1 db egész fahéj, 2-3 db kardámom mag, 1 db vanília bab, 1,2 liter vodka, 60 dkg cukor.

Mossuk meg langyos vízben a narancsokat, majd hámozzuk meg burgonyahámozóval. Ügyesnek kell lennünk, mert vigyázni kell, hogy a narancs bőre alatt lévő fehér részt is levágjuk. Ha belekerül az italba ettől keserű lehet. Tegyük a narancshéjat egy jól zárható, legalább két literes befőttes üvegbe, adjuk hozzá az egész fahéjat, a vanília babot, a kardámom magokat, majd öntsük fel a vodkával. Zárjuk le jól, és hagyjuk állni egy héten keresztül. Minden nap rázogassuk meg legalább egyszer, hogy az ízek jól kioldódjanak a fűszerekből.
Karácsonyi narancsos vodkalikőr
Üvegben kell áztatni legalább egy héten keresztül

Egy hét elteltével szűrjük le a vodkát egy kis edénybe. Egy másik edénybe öntsünk fél liternyi vizet, szórjuk bele a cukrot, majd forraljuk fel. Öntsük a cukorszirupot a fűszeres vodkához, és keverjük jól össze. Tegyünk négy fél literes üvegbe egy-egy darab vaníliát, egész fahéjat, pár szem kardámom magot, és pár darabot a narancshéjból, majd töltsük rá a likőrt. Jól zárjuk le, és pár nap múlva akár meg is kóstolhatjuk. Akár hat hónapig is eltartható.
Felhasználhatjuk vendégváró italként, jéggel szervírozva, fagylaltra csorgatva, vagy akár el is ajándékozhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Ötletek a konyhába.  
Karácsonykor
  2016-11-13 18:13:07, vasárnap
 
  Karácsonykor gyakran készítünk kandírozott gyümölcsöket, lekvárokat. Az egyik leggyakrabban készített ilyen édesség a kandírozott narancshéj csokoládéban kimártva. Igazi finomság a téli estékre! Édes, és kellemes. Hosszan eláll, akár előre betárazhatunk belőle, de más süteményekbe aprítva, darálva is jól felhasználható.

Videó
Elkészítés
1
Igaziból ehhez olyan, kezeletlen narancs volna tökéletes, amelyet nem vontak be viaszos tartósítószer réteggel. Mivel nálunk ilyet nem nagyon kapni, először is jó alaposan mossuk le a narancsokat forró víz alatt, egy konyhai szivacs dörzsi felével.

2
A narancsokat ezután hámozzuk meg, majd a héjak belső, fehér részének nagy részét távolítsuk el.

3
Szabályos, tetszés szerinti alakra vágjuk fel a héjakat, majd egy napig áztassuk őket hideg vízben.

4
Minimum egy nap áztatás után forraljunk fel vizet, a forrásban lévő vízbe tegyük bele a narancshéjakat, és 4-6 percig főzzük benne. Ezután vegyük ki a héjakat, és hideg vízzel mossuk át.

5
Ezután mérjük meg a héjakat, és receptben kiszámított cukrot tegyük fel a receptben előírt mennyiségű vízzel főni.

6
Ha a cukorszirup forr, tegyük bele a narancshéjakat, és közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzzük teljesen üvegesre őket. Ha még nem teljesen üvegesek a narancshéjak, de kezd elfőni róla a víz, nyugodtan töltsünk utána.

7
Ha szép üvegesek a héjak, vegyük ki őket egy rácsra, és tegyük félre lecsurogni, vagy forgassuk kristálycukorba.

8
A csokoládét olvasszuk meg, és félig, vagy akár teljesen mártsuk ki benne a narancshéjakat.

9
Ha a csokoládé megkötött, kínáljuk vendégeinknek, vagy tegyük az asztalra egy tálban.

 
 
0 komment , kategória:  Ötletek a konyhába.  
A kapor
  2016-11-13 16:53:41, vasárnap
 
  A kapor sajnos csak nyáron terem, viszonylag kevés ideig érhető el frissen ez az aromás fűszernövény. Hogy a többi évszakban se kelljen a tasakos kaprokra fanyalodnunk, itt a megoldás!

Szerezzünk be nagyobb mennyiségben kaprot, akár kiskertünkből, akár termelőtől. Sterilizáljunk egy pár befőttesüveget és mossuk meg alaposan a kaprot. Töröljük szárazra a növényeket és az üvegeket is. Csipkedjük le a kapor leveleit és tegyük az üvegbe. Zárjuk rá a fedelet és együk a hűtőbe. Ha hónapok múlva kinyitjuk az üveget, a kapor éppen olyan friss és aromás lesz, mint mikor eltettük!

Ez a fűszernövény egyben gyógynövény is, hiszen nemcsak finom, de betegségek ellen is hasznos. Jót tesz emésztési zavarok, puffadás, álmatlanság és aranyér esetén, de immunerősítő és vérnyomást szabályozó hatással is rendelkezik.

A legjobb nyersen enni, hogy minél több tápanyaghoz hozzájuthassunk belőle. Ha magjából főzünk teát, megszüntethetjük a hasmenést, ezért ebből is érdemes eltenni egy adagot télire. A kapor főzete az aknés, pattanásos bőr természetes csodaszere, de a szem alatti karikák és rosacea ellen is hatékony.

Forrás: bidista.com
 
 
0 komment , kategória:  Ötletek a konyhába.  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 51 db bejegyzés
e év: 2268 db bejegyzés
Összes: 39134 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6440
  • e Hét: 6440
  • e Hónap: 129216
  • e Év: 1857570
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.