Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Csodálatos, mit művelhet egyetlen napsugár az emberi lélekkel." Dosztojevszkij Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Ez a borított burgonya
  2016-11-11 09:11:09, péntek
 
  Hozzávalók


2 púpozott evőkanál libazsír
1 fej vöröshagyma
1 kg sárga burgonya

bors - fekete (tört)

Leírás

Ez a borított burgonya köret recept aranyat ér! Bármihez is adjátok köretként, nagyon finom! Igazi különlegesség! Próbáld ki Te is ezt a borított burgonya köret receptet!

Elkészítés
1
Enyhén sós vízben kb. 40 perc alatt héjastul puhára főzzük a burgonyát.

2
Főzés után átmossuk hideg vízzel, és meghámozzuk.

3
Nagy lyukú reszelőn lereszeljük az egészet.

4
A vöröshagymát finomra aprítjuk.

5
Egy kb. 28 cm átmérőjű, magas peremű serpenyőben megolvasztjuk a libazsírt, majd megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát.

6
Rádobjuk a lereszelt burgonyát, és kb. öt perc alatt összepirítjuk a zsíros-hagymás alappal.

7
Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Jól átkeverjük a fűszerekkel.

8
A fakanállal erősen lelapítjuk a tepsiben, hogy jó tömör legyen. A tűzhely hőjét felvesszük nagyra, és megpirítjuk az összetömörített krumpli alját kb. 4-5 perc alatt.

9
A tűzhelyről levéve átfordítjuk a serpenyő tartalmát egy nagy tányérra.

Félretesszük, hogy kihűljön, majd köretként tálaljuk az elkészült borított burgonyát. Nagyon ízletes!!
 
 
0 komment , kategória:  Köretek  
Káposztás subji
  2016-09-17 15:29:07, szombat
 
  Káposztás subji
- ájurvédikus zöldséges főétel
Vitai Kati

Hozzávalók

1 közepes fej káposzta
2 k ghí vagy kókuszzsír
1/2 teás k fekete mustármag
1/2 teás k római kömény
1/4 teás k kurkuma
1 csipet aszafoetida
1/4 teás k só
1 csipet chili

Elkészítés

Az apróra vágott káposztát megmossuk, a ghít egy edényben felmelegítjük, beletesszük a fekete mustármagot. Amíg pattog, le húzzuk a tűzről, hozzáadjuk a római köményt, majd, ha pirulni kezdett hozzáadjuk az aszafoetidát, a kurkumát és a chilit, a káposztát és a sót. Összekeverjük, és rátesszük a fedőt.
Takarék lángon addig főzzük, amíg a káposzta puha, de még ropogós marad (kb. 8-10 perc). Rizzsel vagy chapati kenyérrel tálaljuk.

Megjegyzés

Itt az ősz és akad káposzta bőven a piacok kínálatában:) Egyáltalán nem drága zöldség és nagyon változatosan elkészíthető. A káposzta az ájurvéda szerint keserű, fanyar és hűsítő. Könnyű és emésztést segítő hatású, serkenti az emésztés tüzét az agnit. A káposzta száraz és megkötő tulajdonságokkal is rendelkezik , ami székrekedést és gázokat okozhat. Bár ez a recept mindhárom dhosát kiegyensúlyozza, Vataknak ezt mértékkel kell fogyasztani. A kurkuma, hing és a só segítenek csökkenteni azon tulajdonságokat, melyek fokozzák a Vatat. Ez a subji recept, orvosi felhasználását tekintve úgy működik, mint egy enyhe hashajtó.
Vitai Kati

 
 
0 komment , kategória:  Köretek  
Gondolta volna
  2015-12-20 10:53:42, vasárnap
 
 
Gondolta volna, hogy ennyi mindenre jó a puliszka?
Jerome Flynn
A kukoricalisztből készült kásás ételt, a puliszkát sokan kedvelik, mivel könnyű, kalóriaszegény étel. Egy erdélyi szász közmondás szerint, aki azt vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék. Valószínűleg kevesebben tudják azonban, hogy a puliszka megfázásra, epekövek kezelésére is jó, nagyböjt idején ideális választás, hisz egészséges hatásai miatt a bélrendszer barátjaként tekintenek rá a szakemberek.

puliszka

A máj és a belek működését kiválóan elősegítő puliszkát sokáig a szegények eledelének tekintették, mivel olcsón és könnyen előállítható. A legfrissebb kutatások szerint azon amerikai indián törzsek tagjai, akik rendszeresen fogyasztottak kukoricát főtt, vagy nyers formában, sokkal hosszabb életkilátással rendelkeztek, mint azok, akiknek hiányzott a kukorica az étrendjükből.

A kukoricaszemek aracin- és palmitinsav származékot tartalmaznak, amelyek rendkívül fontosak a szervezet egészséges működéséhez. Ezek a savak könnyedén felszívódnak a belekben, a nélkül, hogy jelentős mértékű kémiai reakciókat váltanának ki, a véráramba jutva pedig megtisztítják a vért a toxikus elemektől. Méregtelenítő hatásának köszönhetően megkönnyíti a májműködést, és csökkenti a májbetegségek kialakulásának kockázatát. Azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak kukoricát, a májbetegségek aránya 10-szer kisebb, mint azok esetében, ahol egyáltalán, vagy csak ritkán iktatják étrendünkbe a kukoricát.

Endokrinológusok szerint a napi rendszeres kukoricafogyasztás 60 százalékkal csökkenti a pajzsmirigy nem megfelelő működése miatt jelentkező mentális betegségek kialakulásának kockázatát, ugyanakkor szabályozza a vércukorszintet, ezért cukorbetegek számára különösen ajánlott. Csökkenti a koleszterin mennyiségét a vérben, az érelmeszesedés és a szívinfarktus esélyét is. A puliszka jótékony hatással van a szexuális funkciókra, különösen a nők esetében. Román kutatók igazolták, hogy a Bran-Rucăr régióban, ahol jóval több puliszkát fogyasztanak az emberek, a 65 év feletti nők 9 százaléka esetén erős petefészek aktivitás mutatkozott, és a szexuális aktivitás felső határa 72 év utánra tolódott.

A puliszka kenyérrel szemben négyszer kevesebb kalóriát tartalmaz, így kiváló kenyérhelyettesítő, nem hizlal. Kutatások kimutatták, hogy azok esetében, akik rendszeresen fogyasztanak kukoricát, számottevően csökken a pajzsmirigy rendellenességei miatt kialakuló betegségek esélye, de a kukorica a reuma, a cukorbetegség, az erős menstruációs vérzés, a vesekő és a májgyulladás ellen is használ.

A puliszka elkészítésének számos módját őrzi a hagyomány. A kukoricalisztet sós vízben vagy tejben megfőzik. A víz vagy tej mennyiségétől függően a puliszka kemény, félkemény vagy híg lesz. Ehető köretként (az erdélyi magyarok például csirkepaprikás mellé, a románok töltött káposzta mellé), juhtúróval rétegesen összerakva, tehéntúróval-tejföllel ízesítve. A Dél-Alföldön édesen, cukorral, fahéjjal és szentjánoskenyérrel, egyes területeken lekvárral, esetleg pirított morzsával is fogyasztják. Vidéken nem késsel, hanem cérnával szeletelik.

Tudta, hogy?
- 100 gramm kukoricaliszt 351 kalóriát, és 100 gramm (puffasztott kukoricapehely) 520 kalóriát tartalmaz?
- a puliszkát tökéletesen lehet szeletelni, ha a kés pengéjét megnedvesítjük?
- nem csomósodik meg a puliszka, ha a lisztet a forró vízbe való öntés előtt hideg vízzel locsoljuk meg?
- a vaníliacukor is lehet a tökéletes puliszka titka?
- a puliszka nem hizlal, de tejföllel, túróval fogyasztva ugyanolyan hatása van, mint egy kiadós vacsorának? Fogyókúra esetén a puliszkát joghurttal és tehéntúróval ajánlott fogyasztani.

Puliszka diéta:
- reggeli: forró puliszka, lágy tojással és tejjel
- ebéd: a megszokott étkek, a kenyeret viszont helyettesítsük puliszkával
- vacsora: puliszka aludttejjel vagy joghurttal
 
 
0 komment , kategória:  Köretek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 208 db bejegyzés
e év: 599 db bejegyzés
Összes: 37466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1638
  • e Hét: 1638
  • e Hónap: 147134
  • e Év: 366365
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.