Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Magunkkal visszük azt, ami elől futunk. A fájdalom utánunk szalad." Kosztolányi Dezső Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Egy ősi magyar finomság
  2017-04-02 11:11:59, vasárnap
 
 
Egy ősi magyar finomság, amit ma már kevesen ismernek

Hozzávalók

0,5 liter tej
5 tojás, 1 dl tejhez 1 tojás megy
2 kanál cukor
csipet só
mazsola (opcionális)

Elkészítés

Egy edénybe töltsük bele a tejet, a cukrot, a sót, majd forraljuk össze, vigyázva, hogy a cukor ne égjen oda.

A tojásokat egy tányérba verjük fel, nem kell nagyon összedolgozni őket, majd szép lassan keverjük bele a cukros tejbe.

Lassú tűz mellett addig kevergessük, míg túró állagú lesz, majd ezután óvatosan tegyük egy tiszta vászon ruhába, vagy vastag gézrétegbe, kössük össze, majd akasszuk ki, vagy tegyük egy szitába, hogy a fölösleges lé kicsöpögjön belőle. Ezt követően pár órára rakjuk a hűtőbe, míg megkeményedik, közvetlenül utána lehet szeletelni.
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Tavaszi sajttekercs
  2017-03-31 09:37:39, péntek
 
 
Tavaszi sajttekercs

Húsvétkor elmaradhatatlan a sajttekercs ami a család kedvencévé vált!
Tárczy Erika

Hozzávalók


30 dkg Edami sajt (vagy más fajta kemény sajt)
15 dkg sonka
4 db főtt tojás
5 dkg tömlős krémsajt
1 k majonéz
10 dkg vaj
1 db kisebb vöröshagyma
1 csokor metélőhagyma (snidling)
ízlés szerint só
ízlés szerint bors

Elkészítés

A sajtot egy nylon zacskóba tesszük, megkötjük a végét és tegyük forrásban lévő vízbe kb. 20 percre. Közben elkészítjük a tölteléket.

A hagymát és a sonkát apró kockákra vágjuk,a snidlinget is apróra vágjuk. A főtt tojásokat villával összenyomkodjuk, összekeverjük őket, hozzáadjuk a puha vajat, krémsajtot és majonézt. Sózzuk borsozzuk és az egészet összedolgozzuk.

20 perc után megnézzük, ha még kemény a közepe tovább hagyjuk a vízben, ha már teljesen puha vegyük ki és nyújtsuk téglalap alakúra.

A kinyújtott sajtra kenjük rá a tölteléket, tekerjük fel, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe 1-2 órára. Szeletelve tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Rakott tarhonya
  2017-02-01 19:26:49, szerda
 
 
RAKOTT TARHONYA


Kell: 1 csomag tarhonya, 6 tojás, 20 cm füstölt kolbász, 2 dl tejföl, 5-6 dkg szalonna.

Kicsi olajon megpirítom a tarhonyát, majd mindig 1-1dl sós vizet öntök hozzá, amíg elfő. Ha kész, akkor tepsibe leteszem:

3-4 szelet sült szalonna, rá egy réteg tarhonya, rá 2-3 karikázott keménytojás, rá tarhonya, majd füstölt kolbász-szeletek, rá tarhonya, tojás, tarhonya. A tetejére: a szalonna kevéske zsírját összekeverem egy doboz tejföllel és piros paprikával, ráöntöm a tetejére, majd be a sütőbe fél órára.
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Tallóztam
  2017-02-01 14:14:26, szerda
 
 
Tepsi, vékonyan kikenni zsiradékkal, rá savanyú káposzta réteg, rá csirkecombok sorban, lefedve baconnal. Sütőbe vele! Krumpli több fajtájával is szupppper!
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Majonézes-hagymás tojássaláta
  2017-01-27 05:16:13, péntek
 
 
Majonézes-hagymás tojássaláta

Hozzávalók

Az alaphoz

6 db tojás (nagyobb, méretű)
1 fej vöröshagyma

Az öntethez

50 g majonéz
200 g tejföl (20%-)
1 kanál mustár
0.5 mokkáskanál kristálycukor
3 csipet só
1 csipet fehér bors (őrölt)

Leírás

A majonézes-hagymás tojássaláta nagyon jó megoldás lehet, ha egy gyors reggelit, vagy vacsorát szeretnénk varázsolni az asztalra. Finom recept, próbáld ki! ;)

Elkészítés
1
A tojásokat forrástól számítva 10 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Majonézes-hagymás tojássaláta recept 1. fázisfotó
2
A tejfölt, a majonézt, és a mustárt összekeverjük egy tálban. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, édesítjük.

3
A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, majd az öntetbe keverjük.

4
A tojásokról eltávolítjuk a héjat, majd kockára vágjuk. Én mindig tojás szeletelővel kockázom, mert úgy sokkal gyorsabb. :) A főtt tojást beletesszük a szeletelőbe, és a szokásos módon felvágjuk. Ezután óvatosan megfogjuk, és 90 fokban elfordítva visszatesszük a szeletelőbe, majd újra vágjuk.

5
A tojást a tálba tesszük a többi hozzávaló közé és az egészet alaposan összekeverjük. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

6
Húsok mellé köretnek, de akár egy friss ropogós kiflivel vagy zsömlével fogyasztva is nagyon finom a majonézes-hagymás tojássaláta. :)
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Az egyik legkedveltebb
  2017-01-05 05:40:40, csütörtök
 
  Jobb, mint a nokedli? Így készül a szaftos és ellenállhatatlan specli!
WESSELY MÁRTA Világkonyha

A téli sportok szerelmeseinek nem kell bemutatni a hütték ellenállhatatlan kínálatát, de ezek a remek, kalóriában gazdag fogások nem csak a síelők és a túrázók számára elérhetők, a legtöbb hüttespecialitás otthon is kényelmesen előállítható.

Az egyik legkedveltebb hüttefogás a Spätzle, azaz specli , amit sajttal, sajtokkal összesütve kínálnak, de szinte bármilyen feltétel elbír. A mi nokedlinkre erősen emlékeztető, de annál hosszabb szálakra hagyott, frissen kifőzött tészta nem csak főfogásnak, hanem köretnek is kitűnő.

A speclit érdemes a kiválasztott szafttal elkeverni, majd grillezős sütőben, szalamanderben, grillezős mikróban rásütni, hogy a tetején lévő tészta kicsit megpiruljon, s a tészta-szaft társulás igazi egységgé váljon.

A speclit, galuskát egyébként is jó lepirítani, a kifőtt, lecsöpögtetett tésztát valamilyen - általunk szimpatikusnak tartott - zsiradékon kicsit le is piríthatjuk. Így ugyan a specli vagy épp a nokedli veszt a nedvfelszívó képességéből, de nagyon klassz, ropogós textúrával gazdagodik. A specli jó körete a sertéssülteknek, de adható liba, kacsa vagy bármilyen más szárnyas mellé is, s természetesen a raguk és pörköltek is feltétlen jól állnak neki.
Az egyik legkedveltebb hüttefogás a Spätzle, azaz specli, amit sajttal, sajtokkal összesütve kínálnak, de szinte bármilyen feltétel elbír

Ha hütte irányba szeretnénk mozdulni, akkor a speclihez tálalt sült hús mellé kínáljunk savanyú káposztát vagy három-négyféle sajtból, kevés mascarponéból vagy tejfölből készítsünk egy olyan keveréket, amivel összeforgatjuk a nokedlinket, majd rövid idő alatt serpenyőben vagy akár tepsiben összesütjük a käse spätzle-t. Az se baj, ha egy kis dinsztelt vöröshagyma is kerül a serpenyőbe, s szintén megbocsátható, ha húsos szalonnát is pirítunk pörc gyanánt a fogásunk dekorálásához.

Az osztrákoknál nem csak hús mellé kerülhet savanyú káposzta, hanem kifejezetten savanyú káposztával elkevert specli is kapható, de a vega típusú speclik sorát folytathatjuk a spenótossal is.

Nem meglepő módon édes specli is létezik. A nyár eleji túrák végén egy jó cseresznyés speclivel jutalmazhatjuk meg magunkat, ősszel pedig egy fahéjjal, szegfűszeggel gazdagított almás speclivel zárhatjuk a hüttében tett látogatásunkat.
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Tojáskrém
  2016-11-11 18:42:51, péntek
 
 
Tojáskrém

Hozzávalók:

6 keményre főtt tojás
3 k majonéz az univer
egy kis szeletke vaj (liga)
1 fél fej lila hagyma apró kockára vágva
1 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyem zöld
só és frissen őrölt fehér bors ízlés szerint

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymához hozzáreszelem a fokhagymát, besózom és állni hagyom amíg a tojások megfőnek.

A megfőtt tojásokat megpucolom, apróra vágom, hozzákeverem a fokhagymás hagymát, a majonézt, a vajat, borsozom, majd kézi habverővel össze keverem. (Tehetjük robotgépbe is és akkor szép egynemű álagot kapunk, de én ezt a darabos változatot jobban kedvelem.)

Ha alaposan összekevertem, beleszórom az apritott petrezselyem zöldet, villával átforgatom, ha szükséges még utána sózom, borsozom.

Friss kenyérrel, piritossal, puffasztott rizsszelettel kinálom!

Jó átvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Cseréld le a krumplit!
  2016-10-31 20:32:41, hétfő
 
 
Cseréld le a krumplit!
A legjobb őszi köret: sült sütőtök-hasábok

Hozzávalók

1 kisebb sütőtök
1 k olívaolaj
1/4 teás k só
1/4 teás k fokhagymapor
1/4 teás k szárított bazsalikom
1/4 teás k fekete bors
1/8 teás k cayenne por

Elkészítés

A sütőtököt hámozzuk meg, vágjuk ketté, szedjük ki a magját, a húsát pedig vágjuk hasábokra. A fűszereket keverjük össze, majd forgassuk bele a sütőtököt. A sütőpapírral bélelt tepsibe locsoljunk egy kis olívaolajat, ezen rendezzük el a hasábokat úgy, hogy ne fedjék egymást. 230 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, majd forgassuk át a sütőtököt és újabb 20 perc alatt süssük ropogósra.
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Fritatta
  2016-10-15 11:26:41, szombat
 
  Reggeli, ebéd de vacsora is lehet belőle.
Gyorsan elkészül, és mennyei íze van.

Nyáron hajlamosak vagyunk könnyebb, zöldségesebb ételeket fogyasztani. A melegben nem kívánjuk annyira a zsíros húsokat, inkább egy zöldséges, sok sajtos ételt, ami laktató, és mégis könnyű. Mutatunk egy nagyon jó receptet.


Hozzávalók: sajt, tojás, főtt krumpli, hagyma.

Elkészítés: az adag attól függ, hogy ki mekkora serpenyőt szeretne megtölteni. A lényeg, hogy annyi tojást használjunk, hogy mind ellepje a felvágott burgonyát. Vágjuk kockára a főtt burgonyát, és a hagymát, és tegyük egy serpenyőbe.

Öntsünk rájuk egy kevés olajat, sózzuk, borsozzuk, és keverjük jól össze, majd kissé pirítsuk meg. Öntsünk az egésznek a tetejére 5-6 felvert tojást, majd mikor megsült, szórjuk meg egy jó adag reszelt sajttal, de tehetünk rá apróra vágott friss petrezselyemzöldet is.
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Almás rakott burgonya
  2016-09-28 23:46:56, szerda
 
  Almás rakott burgonya
RJudit

Egy vegetáriánus szakácskönyvben találtam ezt a receptet, ami egy könnyű ebéd vagy vacsora lehet. Kíváncsi voltam milyen lesz az alma a krumplival. Mindkettőt nagyon szeretem külön-külön, na de együtt még nem próbáltam. Nem csalódtam!

Almás rakott burgonya

Hozzávalók:

1- 1,5 kg burgonya
1-2 fej vöröshagyma kb.
3 alma
250 ml zabtejszín/ tejszín
sajt
só, bors, őrölt szerecsendió
kis kókuszolaj/vaj a tál kikenéséhez

Elkészítése:

1. A burgonyát héjastul félig feltettem főni. Amíg a burgonya főtt, addig az almát meghámoztam, kicsutkáztam, felvágtam szeletekre és megpucoltam a vöröshagymát és felkarikáztam. A zabtejszínbe sót, borsot, szerecsendiót és reszelt sajtot kevertem.
Egy sütő tálat kivajaztam és belekarikáztam a héjától megszabadított burgonyát majd a hagymát, megsóztam, borsoztam kicsit, ment rá szerecsendió is, aztán alma és kanalaztam rá a zabtejszínes öntetből is. Ezt rétegesen pakolásztam, amíg maradt a hozzávalókból a végén a burgonya zárta. Ráöntöttem a maradék zabtejszínes öntetet a tetejére és szórtam rá még sajtot, szerecsendiót, borsot.
Végül a sütőbe toltam és 200 C- kb. 1 órát letakarva szépen összeért, a végén levettem a tál tetejét. Nem lesz száraz, mert az alma és a krumpli is ereszt még levet magából. Érdemes sózni a krumplit miközben rétegelünk, mert az almától édeskés íze lesz az ételnek.

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 247 db bejegyzés
e év: 898 db bejegyzés
Összes: 37765 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3699
  • e Hét: 3699
  • e Hónap: 150607
  • e Év: 546810
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.