Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
" A tisztelet az első fok a szeretet lépcsőjén." (Szvámi Ráma) Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 43 
Ha még nem hallottál róla
  2018-02-26 09:38:24, hétfő
 
  Az ünnepi asztal egyik legfinomabb eleme a sárga-túró, aminek a legnagyobb hagyománya a szabolcsi régióban és a hajdúságban van, de a megfelelő recepttel természetesen bárki elkészítheti otthon.

Ha még nem hallottál róla, esetleg még nem próbáltad, akkor idén mindenképpen készítsd el, mert kellemes ízével színfoltot hoz a húsvéti reggelikbe. Ezután pedig nem is tudod majd elképzelni nélküle az ünnepet.

Így készítsd el

A sárga-túróhoz alapvetően nem kell más, csak tojás, tej és valamilyen édesítőszer (cukor, méz, alternatív édesítők). Az arányok általában így néznek ki: 1 liter tej, 10 tojás, 2 evőkanál édesítő (ízlés szerint változtatható).

A tojásokat ki kell keverni az édesítővel és a már forrásban lévő tejhez folyamatos kevergetés mellett hozzá kell csurgatni. Addig kell főzni, amíg a fehérje ki nem csapódik a folyadékban és darabosan össze nem áll. Ha ezzel készen vagy, egy sűrűn szőtt vászonkendőbe szedd át. A kendő száját kösd össze és akaszd fel egy olyan helyre a konyhában, kamrában, ahol szabadon tud lógni és a gravitáció segítségével kicsoroghat belőle a savó egy alá helyezett edénybe. Ha kicsöpögött a felesleges savó, akkor hűtőben tárold.

Bármivel feldobhatod

Mielőtt még kendőben felakasztottad volna, a kicsapódott túrós rögökhöz bátran keverhetsz tetszés szerint extra hozzávalókat, mint a mazsola, egyéb aszalt gyümölcsök, magvak vagy akár ezek keveréke. Ha kedveled a vanília és a fahéj ízét, azt főzés közben a lébe is beleteheted, így még pikánsabb túrót kaphatsz.

Egyedi fűszerezés

A klasszikus fűszerek közé tartozik a vanília és a fahéj, de ha merészebb vagy, akár mentát, citromfüvet, ánizst, kardamomot, szegfűszeget is tehetsz a keverékbe. Nagyon jó ötlet lehet még a reszelt citrom- vagy narancshéj hozzáadása is, ami szintén izgalmas végeredményt hoz.

Akár sósan is készíthető

Ha van olyan a családban, aki kevésbé édesszájú, annak sem kell lemaradnia erről a fenséges fehérjebombáról. Elkészítheted úgy is, hogy nem adsz hozzá cukrot, hanem helyette sóval és kevés borssal fűszerezed. Extra összetevőként adhatsz hozzá hagymát, snidlinget, medvehagymát, zöld-fűszereket és akár pirított bacont is.

Sárga-túró egyéb felhasználási lehetőségei

A sárga-túrót nem csak a kalács, sonka, tojás és zöldségek mellé lehet fogyasztani, de egyéb ételekbe is felhasználható. Beleteheted rétesbe vagy egyéb töltelékes süteménybe, gombócba, palacsintába vagy gyümölcsös krémlevesbe.

(tudasfaja)
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Tallóztam
  2017-12-30 22:54:17, szombat
 
  Amire szükséged lesz:

4-6 darab burgonyára (attól függ mennyit szeretnél készíteni),
vajra,
tejfölre,
hagymára,
sóra,
borsra,
fűszerekre (ízlés szerint),
sajtra.

Elkészítés:

A burgonyát lereszeljük és beletesszük egy kivajazott tepsibe, vagy hőálló tálba. Sózzuk, borsozzuk, használhatunk más fajta fűszert is tetszés szerint. Egy tálban összekeverjük az olvasztott vajat a tejföllel, a felszeletelt hagymával és a burgonyára öntjük. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, sütőbe tesszük, 45-50 percig sütjük. Jó étvágyat. Ez nem egy kalóriaszegény étel, de nagyon finom és tápanyagokban gazdag!
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Szalonna
  2017-11-20 21:00:07, hétfő
 
  Az orvosok azt javasolják , hogy fertőzésveszély esetén érdemes állati eredetű ételeket fogyasztani, melyek hasznosak a betegségek elkerülésében. Az egyik ilyen étel a szalonna.

A szalonna gyógyereje

A szalonna sok A, D, E vitamint és karotint tartalmaz. Ez a bőr alatti zsírból készült étel az immunrendszert erősíti, támogatja a test védelmi rendszerét gyulladások, fertőzések ellen.

Sok tévhit van a szalonna negatív hatásairól, amivel sokszor rémisztgetik azokat az embereket, akik szívesen eszik.

1. A szalonna hizlal

Ez nem igaz: a szalonna, ahogy más ételek is, csak túlzott mennyiségben rosszak az emberi testre. Azoknak az egészséges embereknek, akik nem szenvednek emésztőrendszeri zavarokban, a szalonna csak jó lehet. Egy egészséges embernek 10-30 gramm szalonna a napi ajánlott adag.

2. A szalonna nehezen emészthető

Ez is csak egy legenda: a szalonna nem károsítja egy egészséges test emésztését. A bőr alatti zsírréteg rendkívül hasznos a testnek, hisz ez már normál testhőmérsékletű emberben is megolvad. Epebajosoknak nem ajánlott ugyanakkor.

3. Szalonna tiszta zsír
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
A padlizsán
  2017-08-06 20:13:57, vasárnap
 
 
Padlizsán paradicsomszószban eltéve télire! Ínycsiklandó előétel, húsok mellé is kiváló köret!

Írta: Nagyi

A padlizsán paradicsomszószban eltéve nagyon könnyen elkészíthető finomság. A fokhagymától lesz igazán ínycsiklandó. Kínálhatjuk előételként pirítóssal, de húsok mellé is felszolgálhatjuk.

Hozzávalók

3 kg padlizsán
1 kg paprika
2 db csípős paprika
1 fej fokhagyma
3 liter paradicsomlé
1 bögre olaj
1 bögre cukor
3 kanál só

Elkészítése

A padlizsánt mossuk meg alaposan és szeleteljük fel karikákra, majd sózzuk meg és hagyjuk állni 1 órán át. Mossuk le a padlizsánt és hagyjuk lecsepegni.

Tisztítsuk meg a paprikát és az erős paprikát és szeleteljük fel. A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg és zúzzuk össze. A paradicsomlét öntsük egy edénybe, kezdjük el főzni, tegyük bele a padlizsánt, a paprikát, a csípős paprikát, az olajat, a sót és a cukrot. Főzzük 35 percig lassú tűzön, a fokhagymát 5 perccel azelőtt tegyük bele mielőtt levennénk a tűhelyről. Tegyük az elkészített finomságot befőttesüvegekbe és zárjuk le őket. Fordítsuk fejjel lefelé az üvegeket és takarjuk le őket egy paplannal, hagyjuk így kihűlni. Az így elkészített padlizsán hosszú ideig eláll.
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
A sós vízben érlelt szalonna
  2017-08-05 14:52:08, szombat
 
  Ma el készítem!

A sós vízben érlelt szalonna a legízletesebb - puha és illatos!
Bogi in Gasztro

Ha sós vízben tároljuk a szalonnát, egy nagyon ízletes hozzávalót kapunk az esti vacsorához!

A sós vízben tárolt szalonna a legízletesebb, puha és illatos!

Hozzávalók:

szalonna
1 liter víz
1 csésze só
3-4 babérlevél
fekete szemes bors - ízlés szerint
1 fej hagyma
3-4 cikk fokhagyma
fekete őrölt bors

Elkészítési javaslat:

1. A szalonnát helyezzük el az edényben.

2. Elkészítjük a sóoldatot: egy liter vízben feloldjuk a pohár sót, beletesszük a babérleveleket, a szemes borsot és a meghántott egész hagymát. A keveréket felforraljuk és forrástól számított egy percen keresztül főzzük.

3. Az így kapott levet ráöntjük az edényben elhelyezett szalonnára és a tetejére nehezéket teszünk.

4. Meleg helyen hagyjuk 3-4 napig.

5. Ez után kivesszük a szalonnát a levéből, leitatjuk róla a vizet, majd bedörzsöljük a fokhagyma nyomón áttört fokhagymával és őrölt fekete borssal.

6. A fagyon tároljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Kevés munkával
  2017-08-04 10:53:46, péntek
 
  Kevés munkával egy ízletes vacsora a darálthúsos fészkek sajttal töltve! Akár melegen, akár hidegen isteni!

Sok háziasszony előszeretettel tart a fagyasztószekrényében darált húst, mintsem egész húst, mert a darált húst sokkal könnyebb kiolvasztani, és gyorsabban is készül el. Emellett, összevetve a hússzeletekkel, a darált hússal az étel puhább, lágyabb lesz. Darált húsból sok mindent készíthetünk, például ízletes húsgombócokat, de ugyancsak nagyszerűen felhasználható különböző ételek, többek között tésztafélék, rakott-töltött ételnek is.

Szép, szép, mondhatnánk, de mi a helyzet az olyan ételekkel, amelyeknél a darált hús nem a töltelék szerepét tölti be, hanem ropogósra, pirosra sütve kerül az asztalra? A Bidista.com ezúttal egy ilyen receptet oszt meg veled, nevesül: darált-húsos fészek sajttal töltve. Bonyolultnak tűnő neve ellenére elkészítése végtelenül egyszerű, és a hamburgerrel ellentétben nem kell a darált-húst még serpenyőben se kisütni, mert ez az étel a sütőben készül, mégpedig meglehetősen gyorsan!

Hozzávalók:

80 dkg darált sertéshús
30 dkg darált csirkehús
1 db vöröshagyma
200 ml tej
70 gramm kenyér
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
200 ml tejföl
2 db tojás
150 gramm kemény sajt
kapor (ízlés szerint)

Elkészítése:

Keverjük össze a darált sertés és csirkehúst, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát.
A kenyeret áztassuk be 100 ml tejbe, majd ha puhára ázott, kinyomkodás után adjuk hozzá a darált-húshoz.
A maradék tejet öntsük hozzá a darált húshoz, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A keverékből először formázzunk alma méretű golyókat, majd azokból készítsünk fészkeket, melyeket aztán tegyük az olajozott tepsibe.
Elkészítjük a tölteléknek valót: reszeljük le a sajtot, keverjük össze a tejföllel, a tojásokkal és az apróra vágott kaporral.
A fészkeket töltsük meg a töltelékkel, majd a 200 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig.

Ehhez a recepthez a fentiek helyett sokféle darált-húst használhatunk, így talán érdemes feljegyezni, melyikkel sikerült a legfinomabbra. Ha ízlett, ne feledd ezt az egyszerű, de csodás receptet felvenni a szakácskönyvedbe!
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Cukkinis, majonézes krémsaláta
  2017-07-25 11:25:52, kedd
 
 
Cukkinis, majonézes krémsaláta, amelyet neked is ki kell próbálnod!
Neptunusz

Ha imádod a krémsalátákat, amelyek reggelire, ebédre és vacsorára is kitűnő választásként szolgálnak, akkor következzen egy szuper cukkinis recept, amelyet az egész család imádni fog.

Cukkinis, majonézes krémsaláta, amelyet neked is ki kell próbálnod!

Fontos, hogy friss, és házi cukkinit használj, mert így lesz a legegészségesebb a saláta.

Hozzávalók:

2-3 cikk fokhagyma
víz, só
1 tojás sárgája
250 ml olaj
1-2 kiskanál mustár
2-3 nagyobb cukkini
só, az ízesítéshez
140 g joghurt

Elkészítés:

A cukkiniket hámozd meg, a magokat szedd ki, vágd kettőbe, és reszeld le egy nagy lyukú reszelőn. Egy edénybe tégy oda vizet, sózd meg, és mikor forrni kezd, tedd bele a lereszelt cukkinit. Az egészet főzd puhára, ez kb. 5 perc, majd tedd bele az egészet egy szűrőbe, hogy lecsöpögjön a víz, nyomkodd meg egy kanállal, hogy hamarabb menjen a procedúra.

Készítsd el most a majonézt. Minden hozzávaló legyen szoba hőmérsékletű (a tojás sárgája, az olaj és a mustár), majd tedd bele a cukkinit. Tisztítsd meg a fokhagymákat, zúzd össze, és keverd bele a cukkinis alapba, utána mehet rá a majonéz, a joghurt és a fűszerek.

És kész is a rendkívül ízletes keverék, amely friss házi kenyérre kenve a legfinomabb.
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Tallóztam
  2017-07-16 07:32:01, vasárnap
 
 
Mámorító sajtos cukkini, az olvadozó sajt teszi ellenállhatatlanná!!

Csodás főétel, a sajt annyira finommá teszi, hogy nem lehet belőle eleget készíteni! Hamar elfogy, de megéri elkészíteni, mert isteni finom!!

Hozzávalók:

2 cukkini
15 dkg sajt
3 tojás
4 kanál liszt
6 kanál zsemlemorzsa
só, bors
olaj

Elkészítése:

A cukkinit meghámozzuk, vastagabb szeletekre vágjuk és lesózzuk. Legalább fél órán át állni hagyjuk, majd lecsöpögtetjük. A sajtot vékony szeletekre vágjuk. Két szelet cukkini közé teszünk egy szelet sajtot, majd bepanírozzuk, lisztbe tojásba, zsemlemorzsába. Óvatosan dolgozzunk, hogy ne csússzanak szét a cukkini szeletek, ha szükséges duplán is panírozhatjuk. Kiolajozott tepsibe tesszük a bepanírozott cukkinit, a tetejét átkenjük olajjal és 190 fokos sütőben 35 perc alatt megsütjük. A sütési idő felénél meg is fordíthatjuk őket, hogy egyenletesen piruljanak.
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Paradicsomos cukkinikrém
  2017-07-15 06:32:02, szombat
 
  Paradicsomos cukkinikrém télire, ha ezt megkóstolod, többé nem kened meg mással a kenyered!

Írta: Nagyi

A paradicsomos cukkinikrém friss puha kenyérrel önmagában is fenséges, de húsok mellé is kínálhatjuk. Ha így tesszük el sokáig eláll. Frissen elkészítve is nagyon ízletes, én általában rögtön teszek félre egy adagot, mert a család annyira rajong érte, hogy ez a vacsora, ha télire készítjük ezt a finomságot. Nem tartalmaz tartósítószert!

Hozzávalók:

3 kg cukkini/tök
500 g sárgarépa
500 g kaliforniai paprika
5 gerezd fokhagyma
1,5 kg paradicsom
2,5 teáskanál csípős pirospaprika
100 g cukor
2 kanál só
200 ml olaj

Elkészítés:

A paradicsomot daráljuk le a húsdarálón, vagy robotgéppel pépesítsük.

A cukkinit hámozzuk meg és daráljuk le.

A paprikát megtisztítjuk és ledaráljuk.

A répát meghámozzuk, ledaráljuk és a többi zöldséghez keverjük.

A zúzott fokhagymát, a cukrot, a sót és az olajat hozzáadjuk és jól összekeverjük.

A zöldséges keveréket közepes erősségű hőfokon főzzük 40 percig, időnként kavargassuk meg. Majd adjuk hozzá a csípős pirospaprikát és főzzük még 10 percig.

A forró cukkinikrémet kanalazzuk sterilizált befőttesüvegekbe, majd szorítsuk rá a tetejüket. Fordítsuk fejjel lefelé, takarjuk be egy paplannal és hagyjuk kihűlni.

Ha tetszett a recept, ne felejtsd el megosztani a cikket barátaiddal, ismerőseiddel!
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Húsgolyókat készített
  2017-06-17 05:54:24, szombat
 
 
Húsgolyókat készített, majd reszelt zöldségeket tett a tepsibe,
káprázatos mi lett belőle!

A rakott krumpli fasírttal és koktélparadicsommal készítve nagyon jó választás, ha laktató ételt szeretnénk feltálalni ebédre, vagy vacsorára. Ez a finomság rövid idő alatt elkészíthető, minden hozzávalót előkészítünk, tepsibe rakjuk, a többi már a sütő dolga.

Hozzávalók:

500 g darált hús amelyet sózunk, borsozunk,
1 kg burgonya,
200-300 g koktélparadicsom,
2 db tojás,
1 db nagyobb hagyma,
1 db répa,
3 gerezd fokhagyma,
3 kanál gríz,
5 kanál majonéz,
1 kiskanál kurkuma,
2 kiskanál mustár,
só,
bors ízlés szerint,
egy kisebb köteg zöld kapor,
olaj.

Elkészítés:

Dinszteljük meg kevés olajban a kockára vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a lereszelt répát és a kurkumát, majd hagyjuk kihűlni a megdinsztelt zöldségeket. A burgonyát tisztítsuk meg és reszeljük le.

Majd keverjük össze a majonézzel, a mustárral, a tojással, a grízzel, sózzuk, borsozzuk és tegyük bele az apróra vágott zöld kaprot is. A burgonyás alapba tegyük bele a megdinsztelt zöldségeket és kavarjuk jól össze.

A darált húst fűszerezzük és nedves kézzel formázzunk fasírt golyókat belőle.

Egy mélyebb tepsit kenjünk ki olajjal majd tegyük bele a burgonyás alapot szép egyenletesen elsimítva.

Nyomkodjuk meg a tetejét és helyezzük rá a fasírtot és a koktél paradicsomot.

Tegyük előmelegített sütőbe és 180 fokon süssük addig ameddig a hozzávalók megpuhulnak és a teteje szépen megpirul, ha elkészült melegen tálaljuk, jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 43 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 94 db bejegyzés
e év: 757 db bejegyzés
Összes: 40198 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 35470
  • e Hónap: 127271
  • e Év: 719836
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.