Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
Örökre szép, Mi szép volt egykoron! (Illyés Gyula) Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
Húsgolyókat készített
  2017-06-17 05:54:24, szombat
 
 
Húsgolyókat készített, majd reszelt zöldségeket tett a tepsibe,
káprázatos mi lett belőle!

A rakott krumpli fasírttal és koktélparadicsommal készítve nagyon jó választás, ha laktató ételt szeretnénk feltálalni ebédre, vagy vacsorára. Ez a finomság rövid idő alatt elkészíthető, minden hozzávalót előkészítünk, tepsibe rakjuk, a többi már a sütő dolga.

Hozzávalók:

500 g darált hús amelyet sózunk, borsozunk,
1 kg burgonya,
200-300 g koktélparadicsom,
2 db tojás,
1 db nagyobb hagyma,
1 db répa,
3 gerezd fokhagyma,
3 kanál gríz,
5 kanál majonéz,
1 kiskanál kurkuma,
2 kiskanál mustár,
só,
bors ízlés szerint,
egy kisebb köteg zöld kapor,
olaj.

Elkészítés:

Dinszteljük meg kevés olajban a kockára vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a lereszelt répát és a kurkumát, majd hagyjuk kihűlni a megdinsztelt zöldségeket. A burgonyát tisztítsuk meg és reszeljük le.

Majd keverjük össze a majonézzel, a mustárral, a tojással, a grízzel, sózzuk, borsozzuk és tegyük bele az apróra vágott zöld kaprot is. A burgonyás alapba tegyük bele a megdinsztelt zöldségeket és kavarjuk jól össze.

A darált húst fűszerezzük és nedves kézzel formázzunk fasírt golyókat belőle.

Egy mélyebb tepsit kenjünk ki olajjal majd tegyük bele a burgonyás alapot szép egyenletesen elsimítva.

Nyomkodjuk meg a tetejét és helyezzük rá a fasírtot és a koktél paradicsomot.

Tegyük előmelegített sütőbe és 180 fokon süssük addig ameddig a hozzávalók megpuhulnak és a teteje szépen megpirul, ha elkészült melegen tálaljuk, jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Finom fasírt
  2017-06-07 11:55:12, szerda
 
  Finom fasírtot nem csak húsból készíthetünk!

Megmutatjuk a kedvenc tökfasírt receptünket!

Hozzávalók

1 kg főző tök,
2-3 kanál liszt,
2-3 tojás,
só, őrölt bors,
kapor.

Elkészítés

Egy kiló főzőtököt meghámozok, és magházát kiszedem. Lereszelem, besózom, és állni hagyom fél órát, majd kinyomkodom. Hozzáteszek két-három kanál lisztet,én zsemlemorzsával helyesítettem, két-három felvert tojást, sót, őrölt borsot, kevés összevagdalt zöld kaprot. Összekeverem és kanállal forró olajba szaggatva kisütöm.

Forrás: bidista.com
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Tallóztam
  2017-06-04 04:59:59, vasárnap
 
  Nagymamám-féle krumplis lángos

Hozzávalók

7-8 szem krumpli (közepes)
kb.70 dkg liszt (azért nem lehet tudni a pontos mennyiséget, mert krumplija válogatja)
5 dkg élesztő (vagy 2 csomag szárított)
1,5 dl tej
1 k só
cukor
olaj a sütéshez

Elkészítés

A krumplit meghámozva, felkockázva sós vízben megfőzzük, összetörjük és kihűtjük. Az élesztőt egy pici cukorral felfuttatjuk a tejben, hozzáadjuk, és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy ne egy lágy tésztát kapjunk, hiszen kelesztésnél még lágyul!
Egy órát meleg helyen kelni hagyjuk, majd nyújtódeszkán tenyérnyi széles hengerré sodorjuk. Két ujjnyi széles darabokat vágunk belőle, és mindet fél centi vastag kerek lappá nyújtjuk. Serpenyőben 2-3 kanál olajat hevítünk és mindkét oldalát sütjük. Ha felhólyagzik, szúrni kell pár lyukat rá. Papir-törlőre szedjük. Az olajat minden lángos után pótolni kell (2 kanál)!

Annyira egyszerű és olcsó,de finom! Mamám volt, hogy az összes szomszédnak sütötte.
Wadno73
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Ezt a receptet
  2017-06-02 04:37:25, péntek
 
 
Krumplis bere
Írta: nagyi

Ezt a receptet a nagyanyámtól tanultam, aki nagyon takarékosan tudott főzni. Ez az étel sem kerül sokba, gyorsan elkészíthető, egyszerű. Gazdagabb leves mellé, vagy vacsorára tökéletes. Nagyon kevesen ismerik már ezt a krumplis receptet, azért gondoltam közre adni.
Hozzávalók:

burgonya
liszt
tej
tojás
olaj (a mennyiség mindig a tepsi nagyságának függvénye)

Elkészítése


Pár szem nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk. A tepsit gazdagon kiolajozzuk és a krumpli szeleteket egymás mellé belehelyezzük, megszórjuk sóval. Ha túl nagyok a közök, akkor kisebbre vágott darabokkal kipótoljuk, amúgy nem probléma. A lisztből, tejből, tojásból palacsinta tésztát keverünk (kb. kétszer legyen sűrűbb, mint a hagyományosan sütött palacsinta tészta).

Olajat öntsünk bele (az is több legyen, mint a hagyományos palacsinta tésztában), sózzuk meg, és öntsük a krumplira. Akkor a legfinomabb, amikor a tészta és a burgonya vastagsága kb. azonos. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta elválik a tepsi oldalától.

Lehet gazdagítani a tésztát előre sütött húsos szalonna pörccel (ilyenkor a kisült zsírral kenjük meg a tepsit), leszűrt konzerv kukoricával, apróra vágott burgonya kockákkal, ..... és még ami megmozgatja a fantáziánkat.

Amikor kisült, azonnal tenyérnyi négyzetekre vágjuk, és a burgonyás felével felfele helyezzük tányérra. Nagyon finom enyhén sózott tejföllel megkenve.
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Zalában így csinálják
  2017-05-31 08:44:40, szerda
 
 
A legfinomabb tócsni vacsorára - Zalában így csinálják
Ahány vidék, annyi változat. Akárhogy is készíted a tócsnit, nem tudod elrontani.

Papp Cecília

Az egykor a szegények ételének számító tócsni, vagy ahogy egyes vidékeken hívják, lapcsánka, cicege, a hús mellé köretnek, önmagában pedig vacsorának is tökéletes. Gazdagíthatod reszelt zöldségekkel vagy sonkával.
Hozzávalók 4 személyre:

1 kg krumpli
10-15 dkg búzaliszt
2 dl kefir
2 tojás
2 gerezd fokhagyma

bors
olaj

Elkészítés:

A krumplit reszeld le tormareszelőn egy nagy tálba. Add hozzá a kefirt, majd keverd össze a tojásokkal. Ezt követően ízlés szerint sózd, borsozd, nyomd hozzá a fokhagymagerezdeket. Végül keverj a masszához annyi lisztet, amennyit felvesz. Akkor jó, ha a tészta sűrűsége a nokedliéhoz hasonló.

Egy serpenyőben forrósítsd meg az olajat, majd tégy bele egy evőkanál masszát. Utána lapítsd el a tésztát, és süsd mindkét oldalát pirosra. Szedd ki az olajból, szalvétán csöpögtesd le. Ha kalóriaszegényebb változatot akarsz, a tócsnit 180 fokon sütőben is elkészítheted. Akkor a legfinomabb, ha megkened fokhagymás tejföllel.
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Így készül
  2017-05-26 07:35:35, péntek
 
 
Ezzel a puha lepénnyel régebben nagyon sokszor meglepett a nagymamám, ő akkoriban hetente sütötte. Emlékszem, a legnehezebb a várakozás volt, alig vártuk, hogy végre kihűljön egy kicsit, hogy azonnal felfalhassuk. Manapság már én sütöm ezeket a lepényeket a családomnak, de egyvalami megmaradt: az öröm, és boldogság, amikor elkészülnek.

A Ketkes.com szerkesztősége most veled is megosztja ezt a csodás receptet, könnyen megeshet, hogy téged is megcsap újra a gyermekkor illata.

Kefires lepény töltelékkel - recept

Hozzávalók a tésztához:

500 ml kefir (mindegy, hogy milyen zsírtartalmú)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
2 kanál növényi olaj
50-55 dkg liszt
50 gramm vaj
só (ízlés szerint)

Hozzávalók a töltelékhez (ízlés szerint):

virsli vagy sajt és sonka
párolt gomba
párolt káposzta
burgonyapüré
túró, apróra vágott petrezselyemmel, kaporral stb.

Elkészítése:

A kefirt keverjük össze a szódabikarbónával, adjuk hozzá a tojást és a növényi olajat.
A lisztet állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a masszához. Addig gyúrjuk, míg egy lágy tésztát nem kapunk. Ha szükségét látjuk, adjunk még hozzá lisztet. Akkor jó, ha a massza kissé a kezünkhöz ragad. Szórjunk a tetejére egy kevés lisztet, fedjük be konyharuhával és 10 percig hagyjuk állni.
A masszát alakítsuk hosszúkásra és nyolc-kilenc részre vágjuk fel. Az egyes darabokat sodorjuk ki kisujjnyi vastagságúra. A közepébe tegyük az előzőleg elkészített tölteléket, a széleit hajtsuk fel és kissé egyengessük el a tetejét. hagyjuk újabb két-három percet állni.
Amíg a lepények pihennek, serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olajat. A lepényeket mindkét oldalán süssük meg fedő alatt.
Olvasszuk fel a vajat és a kész lepényeket kenjük be vele. Kissé meg is sózhatjuk. Tegyük a lepényeket egy tálba, fedjük le egy konyharuhával és hagyjuk kihűlni 10-15 percig.

Így készül hát ez a nem mindennapi, de nagyon finom és puha lepény, a serpenyő tetejét valósággal leemeli, annyira megdagad a sütés során.

A recept kissé módosítható is, készíthetjük akár töltelék nélkül, illetve édesen, ez esetben a tésztához adjunk pár kanál cukrot, vagy a kész lepényeket szórjuk meg cukorral.!
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Egy ősi magyar finomság
  2017-04-02 11:11:59, vasárnap
 
 
Egy ősi magyar finomság, amit ma már kevesen ismernek

Hozzávalók

0,5 liter tej
5 tojás, 1 dl tejhez 1 tojás megy
2 kanál cukor
csipet só
mazsola (opcionális)

Elkészítés

Egy edénybe töltsük bele a tejet, a cukrot, a sót, majd forraljuk össze, vigyázva, hogy a cukor ne égjen oda.

A tojásokat egy tányérba verjük fel, nem kell nagyon összedolgozni őket, majd szép lassan keverjük bele a cukros tejbe.

Lassú tűz mellett addig kevergessük, míg túró állagú lesz, majd ezután óvatosan tegyük egy tiszta vászon ruhába, vagy vastag gézrétegbe, kössük össze, majd akasszuk ki, vagy tegyük egy szitába, hogy a fölösleges lé kicsöpögjön belőle. Ezt követően pár órára rakjuk a hűtőbe, míg megkeményedik, közvetlenül utána lehet szeletelni.
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Tavaszi sajttekercs
  2017-03-31 09:37:39, péntek
 
 
Tavaszi sajttekercs

Húsvétkor elmaradhatatlan a sajttekercs ami a család kedvencévé vált!
Tárczy Erika

Hozzávalók


30 dkg Edami sajt (vagy más fajta kemény sajt)
15 dkg sonka
4 db főtt tojás
5 dkg tömlős krémsajt
1 k majonéz
10 dkg vaj
1 db kisebb vöröshagyma
1 csokor metélőhagyma (snidling)
ízlés szerint só
ízlés szerint bors

Elkészítés

A sajtot egy nylon zacskóba tesszük, megkötjük a végét és tegyük forrásban lévő vízbe kb. 20 percre. Közben elkészítjük a tölteléket.

A hagymát és a sonkát apró kockákra vágjuk,a snidlinget is apróra vágjuk. A főtt tojásokat villával összenyomkodjuk, összekeverjük őket, hozzáadjuk a puha vajat, krémsajtot és majonézt. Sózzuk borsozzuk és az egészet összedolgozzuk.

20 perc után megnézzük, ha még kemény a közepe tovább hagyjuk a vízben, ha már teljesen puha vegyük ki és nyújtsuk téglalap alakúra.

A kinyújtott sajtra kenjük rá a tölteléket, tekerjük fel, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe 1-2 órára. Szeletelve tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Rakott tarhonya
  2017-02-01 19:26:49, szerda
 
 
RAKOTT TARHONYA


Kell: 1 csomag tarhonya, 6 tojás, 20 cm füstölt kolbász, 2 dl tejföl, 5-6 dkg szalonna.

Kicsi olajon megpirítom a tarhonyát, majd mindig 1-1dl sós vizet öntök hozzá, amíg elfő. Ha kész, akkor tepsibe leteszem:

3-4 szelet sült szalonna, rá egy réteg tarhonya, rá 2-3 karikázott keménytojás, rá tarhonya, majd füstölt kolbász-szeletek, rá tarhonya, tojás, tarhonya. A tetejére: a szalonna kevéske zsírját összekeverem egy doboz tejföllel és piros paprikával, ráöntöm a tetejére, majd be a sütőbe fél órára.
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
Tallóztam
  2017-02-01 14:14:26, szerda
 
 
Tepsi, vékonyan kikenni zsiradékkal, rá savanyú káposzta réteg, rá csirkecombok sorban, lefedve baconnal. Sütőbe vele! Krumpli több fajtájával is szupppper!
 
 
0 komment , kategória:  Reggelire  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 11 db bejegyzés
e hónap: 219 db bejegyzés
e év: 1387 db bejegyzés
Összes: 38254 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7441
  • e Hét: 16028
  • e Hónap: 189903
  • e Év: 907459
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.