Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
Miért tilos a húsokat a hűtő felső polcára tenni?
  2017-07-29 01:29:57, szombat
 
 
Miért tilos a húsokat a hűtő felső polcára tenni?

Egyáltalán nem mindegy, hogy a hűtőszekrény melyik részében tároljuk az élelmiszereket. Ha szeretnénk, hogy sokáig frissek maradjanak, akkor céltudatosan kell elhelyezni őket fajták szerint.

A legtöbben vásárlás után csak gyorsan bedobálják az ételeket a hűtőszekrénybe. Pedig ilyenkor is érdemes figyelni, hiszen sokkal tovább frissek és ehetőek maradhatnak az ételek, ha egy kicsit odafigyelünk. Azért kell résen lenni, mert a hőmérséklet nem egyforma a hűtő különböző pontjain.

A felső polcok általában valamivel melegebbek, mint a lejjebb lévők. Ezért az úgynevezett magasabb kockázatú élelmiszereket, mint a tej és a húsok nem tanácsos a felső polcokon tárolni. Mert ha a lenti polcokon tároljuk ezeket az élelmiszereket, akkor kisebb a kockázta annak, hogy elszaporodnak bennünk a baktériumok, amelyek akár ártalmasak is lehetnek. Éppen ezért érdemes a lenti polcra tenni még a tojást is.

A gyümölcslé, a ketchup és a majonéz, amelyek tartalmazhatnak egy kis természetes tartósítószert mehetnek az ajtóban lévő polcokra, ahol picit melegebb van. A sajtot, a vajat és a különböző joghurtokat tehetjük a felső polcokra. A (szeletelt) kenyeret a hűtő helyett érdemes lehet a fagyasztóba tenni, hiszen ott nem lesz penészes, ellenben a kenyérpirítóban gyorsan felmelegíthető.

A legalsó dobozokba pedig tehetjük a zöldségeket és a gyümölcsöket - de legyenek jól elkülönítve. Számos gyümölcs ugyanis kibocsát magából egy bizonyos gázt (etilént) érés közben, ami miatt hamarabb tönkremehetnek a zöldségek is.
 
 
0 komment , kategória:  Kerülendő dolgok  
Ne engedjük
  2017-07-16 10:40:59, vasárnap
 
 

Ne engedjük, hogy a konyhakertünk ebben a gyönyörű, termékeny nyári időben üres ágyásokból álljon!

A zöldségfélék többségének a magját tavasszal vetjük el; ezek viszonylag gyorsan kikelnek, kifejlődnek és fogyasztásra alkalmassá érnek. A tavasszal elvetett hónapos retek, a kerti zsázsa, a zöldborsó, a kipalántázott karalábé, a fejes saláta a nyár közepére már csak egy kellemes emlék a konyhaművészek és a hálás fogyasztók számára, a helyük pedig a veteményes kertben üresen tátong.

Pedig a mi időjárásunkra jellemző a hosszú és napsütéses szeptember, sőt még októberben is kellemes, szabadba csalogató napok szoktak lenni, vagyis a klímánk alkalmas a másodtermények vetésére, ültetésére.
Nyár közepi másodvetés: hogyan kezdjük?

A munka a talaj előkészítésével kezdődik, amelyet éppen olyan gondosan kell elvégezni, mint ahogy tavasszal tette! A gyomnövényeket szedje ki, és az előző termény maradványaival együtt rakja a komposzttárolóba. Ha eközben esetleg cserebogár pajorra, vagy más kártevőre lelne, akkor azokat is semmisítse meg.

A talajt ezután 25-30 cm mélyen fel kell ásni, hogy megkeveredjék és fellazuljon, a rögök szétessenek és az apró, nyirkos morzsák az elvetett magokat minden oldalról körülvéve lehetővé tegyék a gyors csírázást és a növények kikelését.

Milyen zöldséget vethetünk nyár közepén?

Másodvetésre azok a zöldségfélék alkalmasak, amelyek az első, őszi fagyokig fogyasztásra alkalmassá fejlődnek, tehát a rövidebb tenyészidejű fajtákat részesítsük előnyben. A hagyományos zöldségek közül erre a célra kiválóan megfelelnek a karotta-sárgarépák, a rövid gyökeret fejlesztő petrezselyem fajták, a cékla és az őszi retekfajták. Érdemes most vetni zöldbabot, amelynek fajtái közül különösen ajánlom a nálunk ritkábban termelt zöldhüvelyűeket, amelyek nem szálkásak és kiváló köretek készülnek belőlük.

Akár augusztus közepéig ültethetünk

Augusztus közepéig palántázható az uborka, az áttelelő kelkáposzta és a sokféle saláta (kötöző, tépő, mezei, radiccsió stb.).

Ilyenkor lehet vetni a gumós kömény és az indokolatlanul elfelejtett leveles kel magját. Ez utóbbi egyike a legértékesebb téli zöldségféléknek: a 80-100 cm magasra fejlődő növény nagy, húsos levelei tökéletesen fagyállóak és szépen díszítik a télen kopasz kerteket, de étrendileg igen értékes ételek is készíthetőek belőlük. Nem véletlen, hogy Nyugat-Európa számos országában ez egyike a legkedveltebb késő őszi zöldségféléknek. A legújabb csemegekukorica fajták között már beszerezhetőek a mindössze 70-75 napos tenyészidőt igénylőek is.

A másodvetemény ápolása

A másodvetésű zöldségfélék ápolása a gyomok irtásából és - szükség esetén - a növényvédelemből áll, ez utóbbit azonban lehetőleg korlátozzuk a beteg növények és növényi részek eltávolítására. Hosszabb szárazság esetén a növények gyors fejlődését jelentékenyen elősegíti az öntözés és a tápoldatozás is.

És ha túl korán érkezik a fagyos idő?

Egyes években október közepén számítani lehet enyhébb fagyos hajnalokra is, amelyeknek a veszélyét fóliás takarással kerülhetjük el. A fagyveszély elmúltával a vegetáció rendszerint november közepéig zavartalanul folytatódik.
 
 
0 komment , kategória:  Kerülendő dolgok  
Anyám és nagyanyám kint álltak
  2017-06-29 09:27:02, csütörtök
 
  Mikor apám jelzett, mennem kellett a hátsó szobába" - Egy 37 éves nő megtöri a csendet!

A suliban jó tanuló voltam. Nagyon jó. Kis szőke copfos, nagy kék szemekkel, állandó vidámsággal és teli energiával. Sajnos nem emlékszem mikor...

A suliban jó tanuló voltam. Nagyon jó. Kis szőke copfos, nagy kék szemekkel, állandó vidámsággal és teli energiával.

Sajnos nem emlékszem mikor kezdődött, mert kitörölte az agyam és csak kamasz koromban jöttek elő az emlékek hirtelen, képek és szagok formájában - ezekből raktam össze, mi történt.

Azt tudom, hogy akkoriban úgy éltem, mint e egy robot. Emlékszem, suli után rendszeresen figyelnem kellett az időt amikor apám jelez, és mennem kellett a hátsó szobába. Eleinte azt gondoltam, valami apás dolog, tanítani fog valami nagylányosat nekem, hiszen okos vagyok, kitűnő, megnyerek mindent. Aztán, mikor csókolózni tanított, gyanakodni kezdtem.

Azt mondta, bezárta az ajtót és senki se hallja, ha kiabálok, ne is próbáljak. Nyomatékosításként még füttyentett is egy jó nagyot: “Látod? Senki." Ez ment egy ideig, nem tudom meddig, csak azt tudom, hogy ez volt a dolgom. Suliból haza, táska, cucc ledob, hátra a szobába.

Aztán egyszer mikor hátulról csinálta az emeletes ágyunk alsó részén és közben egyfolytában dumált, hogy ez jó, ne nyavalyogjak, mindenki szereti, nagyon jó dolog, ne mocorogjak, elkezdtem iszonyatosan sírni a fájdalomtól. Tulajdonképpen ennyire emlékszem nagy vonalakban. Akkor abbahagyta asszem, mert tovább nincs emlékképem.

Anyám és nagyanyám kint álltak a konyhában és sosem tettek semmit. Egy kérdést sem tettek fel. 30évesen mondtam el anyámnak egy átivott éjjel után, erre ő mondta, hogy gyanakodtak, de nem akarták elhinni “á, biztos nem". És ennyi. Homokba dugták a fejüket. Könnyebb volt nekik így. Anyám nem akarta elveszíteni apámat. Apám viszont megfenyegetett, hogy ha elmondom valakinek, addig élek. Nem mondtam. Vagyis megpróbáltam a legjobb barátnőmnek, aki másnap már egy másik barátnőjével jött át, hogy igaz-e? Mondtam, nem. Mit tehettem volna annyi idősen? Minden ölelésénél, ölébe ültetésnél a család előtt el kellett játszanom a szerető gyereket, puszi, simi, bújás...

Aztán a tízedik szülinapom körül elváltak. Én örültem. Vagyis megkönnyebbültem. Akkor elszabadult a pokol. A családnak feltett szándéka volt minden kis szarvam letörni. Én meg mivel nem tudtam mire kapom, lázadtam. Oda-vissza ment a harc. Sose kaptam segítséget vagy biztatást. Kinek képzeled magad? Ki vagy te, királylány? Elkezdtem szégyellni minden porcikám és undorodtam magamtól. Később jöttek a szagok, képek villantak be. Először nem tudtam mi az, aztán mikor rájöttem...nem kívánom senkinek.

Nyolcadikos voltam mikor egy tinilaphoz írtam, pszichológusi választ várva. Elkezdtem bejárni a kórházba hozzá. Eljutottunk odáig, hogy följelentem apámat. Megnyugodtam, újra vidám voltam és boldog! Egész úton hazafelé a jövőmre gondoltam!! Aztán otthon várt a gyásztávirat. Kicsúszott a kezemből. És a legkönnyebb halált kapta a szemét. Álmában!

Nem tudom. Pszichológushoz járok azóta is. 10 éve szedtem gyógyszereket, fél éve nem vagyok hajlandó többet. Aki azt mondja, ki lehet gyógyulni, nem tudja mit beszél. Egyedül nem lehet. Erre én vagyok példa. Mindenkinek, aki átesett már ilyenen, kitartást kívánok, és azt, hogy: BESZÉLJETEK RÓLA!

Forrás: lilapuli.hu
► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!
 
 
0 komment , kategória:  Kerülendő dolgok  
Íme néhány piperecucc
  2017-06-23 07:17:23, péntek
 
 
Ezeket a bőrgyógyászok azonnal kidobnák a fürdőszobából

Íme néhány piperecucc és kozmetikai termék, amit egy dermatológus soha nem használna, sőt, minket és lebeszél róla, mert egyszerűen pénzkidobás!

Amikor azt szeretnénk, hogy tiszta és sima legyen arcbőrünk, legalább annyira fontos, hogy milyen termékeket teszünk bőrünkre, mint az, hogy mit csinálunk velük - mondják a bőrgyógyászok. Az egyik legátfogóbb tanácsuk például az, hogy a kevesebb több ebben a témában is, illetve vigyázzunk az új, éppen trendi készítményekkel is, hiszen nem biztos, hogy ezek megfelelőek bőrünknek.

Összegyűjtöttünk tehát 5 terméket, ami a dermatológusok szerint egyszerűen pénzkidobás, hiszen valójában a bőr legfőbb ellenségei.

1. Otthon is használható kémiai hatóanyagú hámlasztók

Az interneten már akárki beszerezhet mindenféle előzetes állapotfelmérés, konzultáció nélkül is orvosi hámlasztókat, amelyek túl erősek otthoni használatra - mondja dr. Angela Lamb bőrgyógyász, aki szerint ezek a termékek fokozzák a bőrpír és a hámlás kialakulását, ami hosszú távon hegesedéshez, pigmentációhoz és allergiás reakciókhoz vezet.

2. Luffa szivacs

A luffa szivacs használata az arcbőrön szinte olyan, mintha csiszolópapírral esnénk neki bőrünknek. Irritál, vonzza a baktériumokat mivel nehezen tisztítható alaposan, így ekcémás bőrnél a legrosszabb amit tehetünk magunkkal.

arcbőr ápolás
A dermatológusok a krémes arclemosást ajánlják - a súrolást mellőzzük!

3. Kollagént tartalmazó hidratálók

A kollagén túl nagy molekula ahhoz, hogy aktív összetevőként működjön a bőrön, így csupán egy nagyon költséges hidratálókrémet vásárolunk - mondja a Miami Skin Institue vezetője, dr. S. Jegasothy Manjula.

4. Csiszoló hatású arcradírok

Semmi sem indokolja ezeknek a termékeknek a használatát, mivel irritációt és hiperpigmentációt okozhatnak. Általában épp a pattanásos emberek használják őket, viszont az aknékat nem lehet leradírozni. A dermatológusok nekik inkább a krémes arcmosást ajánlják a kezükkel, majd pedig egy erre a célra használt mosóronggyal érdemes letörölni az arctejet vagy tisztítót, mellőzve a súrolást.

Az otthoni arcápolás előtt derítsük ki milyen bőrtípusba tartozunk. Olvasson tovább!

5. Otthoni kollagén indukciós kezelések

Az eszközök miatt nagyon magas az esély a fertőzésekre, mivel a készülékek apró lyukakat hoznak létre a bőrön. Válasszunk erre a műveletre inkább egy szakembert, aki steril és biztonságos környezetben végzi el az eljárást.

Forrás: http://www.health.com/beauty/coinage-dermatologists-skin-care-waste-money
 
 
0 komment , kategória:  Kerülendő dolgok  
Tallóztam
  2017-06-07 17:10:31, szerda
 
  7 hamis étel, amelyet jobb ha elkerülsz

Paradox módon az amerikaiak úgy válnak alultápláltakká, hogy egyre jobban elhíznak. A túlsúlyos gyerekek annyi feldolgozott élelmiszert esznek, hogy lassan skorbutban és angolkórba fognak szenvedni, amiről azt hittük, hogy már magunk mögött hagytuk a 19. és 20. századokban." (Mark Hyman, orvos)

7 hamis étel, amelyet jobb ha elkerülsz

Az élelmiszeripar az egyik legproblémásabb és legkorruptabb ága a gazdaságnak. Az emberek többségének fogalma sincs, hogy mi az, amit megeszik. Az Egyesült Államokban az Organic Consumers Association nevű szervezet felméréséből az derül ki, hogy a megkérdezettek 75 százaléka nem tudta, hogy többségében genetikailag módosított élelmiszereket fogyaszt.

Most következzen 7 élelmiszer, amit ajánlott elkerülnöd, ha fontos számodra az egészség!

1. Cukormentes, diétás üdítők

Ezekben az üdítőkben lehet, hogy nincs konkrét cukor, de nagyon sok édesítőszer található, amelyek főként a gyerekekre ártalmasak. Például a Mountain Dew-ben 77 g cukor van, ami 12 teáskanálnyi mennyiség, de a diétás kólában, Pepsiben is számos édesítőszer található. További ízfokozók: aszpartám, aceszulfám-K, valamint a szukralóz. Ezek az anyagok, ha felhalmozódnak a szervezetben, akkor depressziós tüneteket, emésztési problémákat, ízületi fájdalmakat, anyagcsere zavarokat, idegproblémákat okozhatnak.

2. Sűrített paradicsom konzerv

A friss paradicsomnál nincs jobb, hiszen tele van egészséges vitaminokkal, tápanyagokkal, antioxidánsokkal. Ugyanez nem mondható el a konzervált változatról, sőt, a termékek többségében megtalálható a biszfenol-A, amelyet leginkább polikarbonát műanyagok előállítására használnak fel, ami az emberi szervezetben meddőséget, cukorbetegséget, szívbetegséget, elhízást okozhat. Ha mégis szeretnél paradicsomlét vásárolni, válaszd azt a terméket, amelyet üvegben árulnak.

3. Mikrós popcorn

Korábban a felhasznált diacetyl vegyület okozott gondot, de mivel ezt a mikrós popcornoknál betiltották, a gyártók egy más anyaggal helyettesítettek, amiben kipattoghattak a szemek. Ez a vegyület azonban száraz köhögést, szapora légzést, émelygést, lázat, fájdalmakat okozhat. Ha szeretnél popcornt enni, vajban pirítsd meg a kukoricát egy edényben, annál jobb nincs is.

4. Halrudacskák

A legtöbb esetben a halrudacskák vajmi kevés halat tartalmaznak, inkább úgy lehetne fogalmazni, hogy a gyártók egy halkeverék masszát állítanak elő, ami teli adalékanyagokkal. A halakat leginkább csak az íz kedvéért teszik bele, a többi részt olyan adalékanyagok teszik ki, mint a monoszódium-glutamát, és a különböző keményítők.

5. Olvasztott sajtok

Ezek az összeolvasztott, sajtrészekből újrahasznosított keverékek tele vannak ártalmas hatóanyagokkal, mint amilyen a módosított tejfehérje koncentrátum.

6. Sült csirkefalatok

A gyorséttermekben kapható csirkefalatok olyan anyagokat tartalmaznak, mint az alumínium-foszfát, a monokalcium-foszfát, módosított kukorica keményítők, különböző ételszínezékek. Ezek használata pedig nem arra vall, hogy a csirke, amit megeszel, az friss és egészséges, a magas kalória- és sótartalomról nem is beszélve.

7. Fehér kenyér

A finomított lisztből készült kenyérben szinte semmilyen hasznos tápanyag nincs, sőt ez a péktermék megemeli a vércukorszintet, ezért van az, hogy a cukorbetegek nem szabad ilyen típusú kenyeret egyenek.
 
 
0 komment , kategória:  Kerülendő dolgok  
A nő válni akart.
  2017-02-14 12:28:52, kedd
 
 


A nő válni akart. A férje kért egy nap gondolkodási időt és ezt a levelet írta:

Egész este egy szót sem szólt, úgy tűnt, hogy nagyon gondolkodik valamin. Egymás után gyújtott rá. Én csalódott voltam, nem értettem, hogy miért nem hajlandó bármit is mondani.

Három év együtt járás és két év házasság után most elég furcsának látom a kapcsolatunkat. Amiért annak idején beleszerettem a férjembe, azok az érzések most megváltoztak.

Egy nagyon érzékeny és érzéki nő vagyok. Számomra nagyon fontos a romantika, a kedvesség, az odafigyelés. A férjem teljesen az ellentétem. Nem érzékeny, és a romantikára sem kapható. Mindezért elbizonytalanodtam az utóbbi időben.

Egy napon erőt gyűjtöttem, és közöltem vele, hogy el akarok válni.

- Miért? - kérdezte

- Mert elegem van! - válaszoltam.

Ő erre nem mondott semmit. Egész este egy szót sem szólt, úgy tűnt, hogy nagyon gondolkodik valamin. Egymás után gyújtott rá. Én csalódott voltam, nem értettem, hogy miért nem hajlandó bármit is mondani. Ha már nekem sem tudja elmondani azt, hogy mit érez, minek kell folytatni ezt az egészet.

Majd hirtelen azt kérdezte:

- Mit tehetnék azért, hogy meggondold magad?

Mélyen a szemébe néztem, és halkan azt feleltem:

- Na ez itt a kérdés... Ha tudod a választ, és őszintén meggyőzöl arról, hogy szeretsz, akkor meggondolom magam.

- Holnap megadom a választ - mondta csendesen.

Számomra az utolsó remény is elvesztett, mikor azt mondta, hogy majd holnap válaszol.

Másnap mikor felébredtem, nem volt mellettem. Az íróasztalon lapok voltak. Az egyiken ez állt:

,,Drágám!

Azért foglalkoztam az utóbbi időben többet magammal és kevesebbet veled, mert vigyáznom kell a kezeim épségére, hogy mikor elrontod a számítógépen lévő programokat, akkor meg tudjam javítani a gépet. Vigyáznom kell a lábaim épségére, mert mindig a munkahelyeden felejted a lakáskulcsod, és szeretném, ha még sokáig el tudnék menni értük az irodába, hogy visszahozzam neked. Vigyáznom kell a szemeim épségére, mert, ha utazunk, a nagyvárosokban mindig eltévedsz, én pedig szeretnék mindig rád találni.

Miközben olvastam, a szemeim megteltek könnyel, még a levelet is eláztatták, amely így folytatódott:

,,Most, hogy tudod a válaszom, és boldog vagy, kérlek nyisd ki az ajtót, mert már jó ideje, hogy ott állok a reggelivel".

A nevetés hirtelen tört ki belőlem. Gyorsan kinyitottam az ajtót, ő ott állt, a tálcán rántottával és dzsúzzal.

Ilyen az élet, ilyen a szerelem. Sokszor nem is vesszük észre, hogy ott van közvetlen mellettünk. A szerelem akár unalmas is lehet egy idő után. Viszont ott van, csak meg kell látni, és örülni kell neki, minden egyes percben.

Ne felejtsd el megosztani! tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Kerülendő dolgok  
Tallóztam
  2017-02-06 23:14:21, hétfő
 
 
A durr-defekt

Két barát szerves kémiát hallgatott az egyetemen. A kurzust mindketten jó eredménnyel teljesítették, jó munkát végeztek a laborban is, így mind a ketten tiszta ötös átlaggal néztek szembe a záróvizsgával. Eddig minden jól ment. Sajnálatos módon azonban kissé elbízták magukat és úgy döntöttek, hogy a vizsgát megelőző éjszakát egy szórakozóhelyen töltik. A partin remek volt a hangulat; egyik esemény követte a másikat, majd úgy esett, hogy másnap reggel túl sokáig aludtak.
Lekésték a vizsgát! Micsoda katasztrófa!
Találékony elmék lévén felkeresték a professzort és azt mondták neki, hogy egy beteg barátjukat látogatták meg előző este, aki a városon kívül lakik, de hazafelé defektet kaptak. Mivel sem pótkerék, sem emelő nem volt a kocsiban, ott ragadtak az út mellett. Reggel lett mire egy arra járó autós felvette őket, ezért nem értek oda a vizsgára. Mivel őszintén sajnálták, hogy nem írhatták meg a tesztet (pedig mennyire várták!), arra gondoltak, hogy aznap délután bepótolhatnák a lemaradást.
A professzor fontolóra vette a dolgot, majd úgy döntött, hogy teljesíti a kérésüket, hiszen nem volt lehetőségük megbeszélni a kérdéseket a többi diákkal, akik már megírták a tesztet. Az ebédszünet után a hallgatók készen álltak, hogy pótolják a tesztírást. A professzor két külön teremben ültette le őket, majd mind a kettőjüknek átnyújtotta a tesztlapokat, majd elkezdődött a vizsga.
Az első oldal első kérdése egyszerű volt, 5 pontért. Hát ez könnyű lesz! - gondolták magukban. Majd miután megválaszolták az első kérdést, mind a ketten odalapoztak a második kérdéshez: ,,Melyik kerék lett defektes?" (95 pont).


Gyakorlati alkalmazás: A kérdés láttán az első dolog, amire a diákok hamar rájöttek, hogy a professzor korántsem volt olyan ostoba, mint gondolták. A második pedig az, hogy saját hazugságuk csapdájába kerültek, ahonnan nem volt többé kiút.
Akit kaptak már rajta hazugságon jól tudja, hogy a hazugságok miatt az emberek képtelenek ismét megbízni benne. A Biblia határozottan az őszinteségre bátorít. A tízparancsolat egyike is arra figyelmeztet, hogy mindig mondjunk igazat. Jézus is azt tanította, hogy ,,Az igazság szabaddá tesz!"
(János 8:32)

Wayne Rice
 
 
0 komment , kategória:  Kerülendő dolgok  
Így nyír­juk ki a mo­só­gé­pet
  2017-01-28 09:45:49, szombat
 
  Így nyír­juk ki a mo­só­gé­pet: íme a leg­na­gyobb hibák, ami­ket el­kö­ve­tünk
14 hiba, ame­lye­ket ha el­ke­rülsz, meg­őriz­he­ted mo­só­gé­ped és ru­háid ép­sé­gét. Sokat is­mersz kö­zü­lük, de biz­to­san tu­dunk újat mu­tatni.

Szerző: Rózsa Dia

Őrizd meg a drága mosógéped és ruháid épségét azzal, hogy ezeket a hibákat elkerülöd.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tégy ecetet a mosógépbe! Jól jársz!
Ne hidd, hogy csak ruhát moshatsz a mosógépben

1. HELYTELEN ÖSSZEVÁLOGATÁS

Színes ruhákat nem mosol fehérekkel. Ám tudod-e, hogy törölközőket sem ajánlatos műszálas textíliákkal egy programba tenni? A polar anyagú ruhadarabokat se mosd mással együtt. Válogass hasonló összetételű darabokat ugyanabba a programba.

2. LYUK A RUHÁN

Ne csodálkozz, ha roncsolódást tapasztalsz kedvenc blúzodon. Ha a rajta talált foltot túl erősen dörzsölöd, a mosás során a meggyöngült anyag kilyukadhat. Ezt a bosszúságot megelőzheted, ha dörzsölés helyett inkább szórsz a foltra egy kevés mosóport, és előáztatod a holmit.

3. TÚL SOK MOSÓSZER

Ha túl sok mosószert adagolsz, a fölösleg kicsapódhat a ruhák bizonyos részein. Ilyen például az ingnyak.

4. CIPZÁR, GOMBOK

A nyitva felejtett cipzár fogai beakadva roncsolhatják a többi textíliát. Mosás előtt mindig húzd fel ezeket. Az ingeket ellenben kigombolva mosd.Begombolva leszakadhatnak róluk a gombok, sérülhet az anyaguk.

5. TÚL SOK FEHÉRÍTŐ

A fehérítő csökkenti az anyag tartósságát, és sérülékenyebbé válhat tőle. A fehérítendő ruhát inkább tedd egy lábasba, önts rá vizet, melybepár csepp citromlevet ejtesz, és főzd rövid ideig.
Eközben a címlapon

6. BIKINI, ÚSZÓ- és SPORTRUHA

Az elasztikus anyagú fürdő- és sportöltözékeket ne tedd mosógépbe. Kíméletesebb a kézi mosás. Így megmarad a textília rugalmassága.
7. SZÜKSÉGE VAN A MOSÓGÉPNEK PIHENÉSRE?

Aggódsz, hogy több adag ruha mosása egymás után tönkreteszi a mosógépet? Tévedés: ilyenkor nem kell a gépnek újra és újra üzemi hőmérsékletre melegítenie magát, hanem az előzőt felhasználva energiát takarít meg.

8. PÁRNA, TAKARÓ

Általános hiba a párnák, takarók mosása csupán egyetlen programban. Ugyanis minden darabot kétszer kellene kimosni egymás után. Az első ciklus alatt ezek az anyagok visszatartják a habot, így a mosószer a tollban, takaróban marad.

9. ZOKNIK PÁROSÍTÁSA

Téged is végtelenül fáraszt a lehetetlen küldetés, amikor mosás után az összekeveredett zoknikat próbálod párosítani? Egyszerűsítheted a feladatot, ha pusztán csak zoknikat mosol.

10. TÖRÖLKÖZŐ ÖBLÍTŐVEL

Öblítőt adagolsz a mosáshoz, hogy a törülközők puhábbak legyenek? Nagy hiba! Lehet, hogy a tapintásuk lágyabb lesz, de a nedvszívó képességük csökken.

11. TÚL SOK RUHA EGY PROGRAMBAN

Soha ne töltsd túl a gépet. Ha teletömöd, megterheled, hamarabb elromlik.

12. SZÉLDZSEKI, ANORÁK

Speciális anyagok, így speciális mosási módot is igényelnek. Hogy megőrizd a minőségüket, mosd őket külön programban. Tégy melléjük 3 teniszlabdát. Ezzel kiegyensúlyozod a mosógépet, és a szennyezett hab is könnyebben távozik.

13. DRÁGA MOSÓSZER

A drága mosóport, folyékony mosószert, öblítőt helyettesítheted olcsó házi szerekkel. Só adagolásával például világosíthatod a ruhákat. A krétapor folteltávolító hatású. A mosószappan fehérít és halványítja a foltokat. A citromlé nem csupán illatosít, de puhítja, lágyítja is a textíliát.

14. A MOSÓGÉP ELHANYAGOLÁSA

Ne csak a ruhákkal, a mosógéppel is törődj. A mosópor-adagoló a legtöbb gépben kiemelhető.Tisztítsd rendszeresen. Mosás után hagyd nyitva a mosógép ajtaját, hogy jól kiszáradhasson. Így megelőzheted a bepenészedést. Évente egyszer futtass végig benne egy forró vizes, ecetes programot.
 
 
0 komment , kategória:  Kerülendő dolgok  
Miért veszélyes a fejtetű?
  2017-01-19 19:46:43, csütörtök
 
 
Miért veszélyes a fejtetű?

A gyermekeinket fenyegető fejtetű leggyakrabban közösségekben, óvodákban, iskolákban terjed. Bárki elkaphatja függetlenül a haj ápoltságától, hosszától, minőségétől. A probléma azonban villámgyorsan bekövetkezhet, hiszen az apró élősködő szinte észrevétlenül szaporodik.

A tetű mindamellett, hogy diszkomfort érzetet vált ki, számos veszély forrása is lehet!

A vérszívás után piros, viszkető csípésnyom marad, mely a gyakori vakarás miatt könnyedén elfertőződhet. Az ilyenkor a sebekbe kerülő baktériumok és egyéb kórokozók nyirokér gyulladást alakíthatnak ki, mely hidegrázást és lázas állapotot von maga után.

Másik tipikus veszélye az allergiás bőrreakció, ami annak következményeként alakul ki, ha nem kezeljük időben a problémát. A csípések mellett jelentkező heves bőrgyulladás, felhólyagzott, nedvedző kiütések jellemzik. Ezért nem szabad várni, ha észrevesszük a fertőzést, azonnal kezeljük!

Habár a tetű nem terjeszt betegségeket, de a sebek miatt kialakult testi tünetek mellett olyan lelki problémákat is okozhat gyermekünkben, mint a szorongás, a félelem és a visszahúzódó magatartás. Továbbá ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a gyermek által hazahozott tetű, hamar az egész család problémája lehet könnyű terjedése miatt.

A sebeket a hajas fejbőrben a legnehezebb észrevenni! Így, ha tudomást szereztünk arról, hogy gyermekünk egyik iskolatársa megfertőződött, akkor megelőzésképp is használhatunk Pedexet, hogy a csemeténk véletlenül se kapja el ezt a kellemetlen és ciki ,,betegséget".

Mindig tartsunk otthon az élősködők elpusztítására alkalmas Pedexet, ami rögtön kéznél van ha baj van, és segít megelőzni vagy akár megszüntetni a kórokozók tovább terjedését!
 
 
0 komment , kategória:  Kerülendő dolgok  
Ezért kell letakarnod a laptopod kameráját!
  2017-01-03 21:50:29, kedd
 
 
Ezért kell letakarnod a laptopod kameráját! Nem tudtam erről a veszélyről!

Figyelmesnek kell lenni, mert akár a saját laptopod kameráján keresztül is megfigyelhetnek. A laptopok ma már kiváló minőségű kamerákkal vannak felszerelve. Ma már egyre több olyan apró műanyag tapaszt kaphatunk a boltban, amivel eltakarhatjuk a laptop, a telefon, vagy más elektromos eszközök kameráit. Miért jelennek meg ilyen termékek a piacon?

Hosszú évek kutatása folyamán kiderült, hogy a hekkerek a kamerákon keresztül is meg tudják figyelni az embereket, lehallgathatják a beszélgetéseidet, miközben ezt a felhasználó nem is érzékeli. A laptopok, a telefonok, a tévék az életünk nagy részét “látják". A szakértők szerint, ha nem akarod, hogy az életed bárki számára áttekinthető legyen, akkor takard le a kamerákat. Eva Galberin, az Electronic Frontier Foundation analitikusa már 2007 óta leragasztja a laptopja kameráját.

Tényleg le kell takarni a laptop kameráját?

Nem egy tudományos fantáziáról, vagy paranoiáról beszélünk. 2013-ban a kutatók már bebizonyították, hogy a laptopok kamerái könnyen bekapcsolhatóak és a használójuk észre sem veszi. Még a MacBook kamerája is könnyen bekapcsolható. Egy amerikai család arról számolt be, hogy hekkerek felvételeket készítettek róluk, mégpedig az okos tévéjükön keresztül.

A tapaszokat csak azok nem használják, akik még nem hallottak a veszélyről, vagy csak most kezdek el számítógépet használni és még nem értik, mire képesek a hekkerek.

Forrás: bidista.com
 
 
0 komment , kategória:  Kerülendő dolgok  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 111
  • e Hét: 4381
  • e Hónap: 17810
  • e Év: 17810
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.