Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Az ember akkor aranyos, amikor a személyisége átragyog a külsején." /Natalie Portman/ Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Darált fasírt
  2017-03-12 09:41:08, vasárnap
 
  Darált fasírt


Összetevők:

- 0,7 font szárított marhahús
Apróra vágott hagymával
-1 fokhagyma por
1 teáskanál só
- a fekete bors, miután íz
1 tojás + 3 tojás tetején
1 csésze zsemlemorzsa
- 5 szelet szalonna
- 1 csészével krémsajt
3 szelet mozzarella sajt
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
A finom puha csöröge
  2017-01-27 08:21:54, péntek
 
  A finom puha csöröge

A nagyik készítik a legfinomabb csörögét, most megmutatjuk a nagyiféle csöröge receptjét!

Hozzávalók:

liszt, amennyit felvesz a tészta
4 tojás
késhegynyi szódabikarbóna
4 kanál porcukor
2 kanál olaj
1 teáskanál rumaroma
2 kanál olvasztott vaj (kihűtve)
olaj, vagy zsír a sütéshez

Elkészítése:

A tojásokat jól felverjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, az olajat, a rumaromát és a szódabikarbónát. Miután az alapanyagokat összekevertük, lassan beleszitáljuk a lisztet és elkezdjük gyúrni. A tészta ne legyen túl lágy, de olyan kemény se mint a száraztészta. A meggyúrt tésztát kettőbe osztjuk. Az egyik adagot hagyjuk a tálban pihenni, amiben gyúrtuk, a másik adagot kinyújtjuk. Kicsit vastagabb kell legyen mint a levestészta. Derelyemetszővel végig vágjuk a tésztát, 4 cm széles legyen. A hosszú tésztacsíkot 12 cm nagyságú darabokra vágjuk. Minden darab közepére vágj egy lyukat, ami nagyjából 4 cm. A lyukon mindkét tésztaszárat áthúzzuk, így érjük el az érdekes formát.

Amíg méretre vágjuk és hajtogatjuk a csörögét, addig olajat forrósítunk. A csörögéket kisütjük a forró olajban, majd papírtörlőre szedjük. Vaníliás porcukorral megszórjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
Kukoricaprósza
  2017-01-24 21:33:31, kedd
 
  Kukoricaprósza
- dédszüleink kedvence volt, ma alig ismerik!

Jó nagy adag lesz belőle, de el fog fogyni!

Hozzávalók:

1 kg kukoricaliszt,
2 liter tej,
15 dkg kristálycukor,
2 dkg só,
12 dkg vaj,
csipetnyi vanília.

A kukoricalisztet forró tejjel leforrázzuk. Kevés cukrot, sót, vaníliás cukrot, olvasztott vajat teszünk bele. Jól kikeverjük és papírral bélelt tepsibe öntjük. Lassan átsütjük. Adhatunk mellé lekvárt, megszórhatjuk dióval. Forrás

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
Tallóztam
  2017-01-20 10:44:10, péntek
 
 
Túró fánk

Hozzávalók:

15 dkg vaj
25 dkg fehér liszt
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 kiskanál reszelt citromhéj
1 csipetnyi só
11 dkg cukor
3 tojás
5 dkg tejföl
20 dkg túró
2 csapott kiskanál sütőpor
4 evőkanál tej
olaj a sütéshez
Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozom, és - mint a grízgaluskánál - két kanál segítségével szépen beleszaggatom a nem túl forró olajba.
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
Ezt a finom süteményt
  2017-01-20 02:31:21, péntek
 
 
Ezt a finom süteményt hidegen fogyasztják. Fenséges recept, amit képtelenség megunni, de ha esetleg szeretnéd felturbózni, akkor tehetsz bele dióféléket, vagy gyümölcsöt. Meglepődtem, hogy a szezámmag milyen jól passzol ehhez a süteményhez, időnként szórok rá valamit, hogy különlegesebb legyen. Ez a banános csoda a családom kedvence lett!

Hozzávalók:

500 g tehéntúró
6 érett banán
2 kanál liszt
1 tojás

Készítsd el:

A túrót törd át egy villával. A banánt pépesítsd és add hozzá. Tedd bele a lisztet és a tojást is, kavard jól össze. Tetszés szerint ízesítheted vaníliaaromával, én néha egy maréknyi mazsolát is teszek bele. Egy tepsit, vagy tortaformát kenj ki vajjal, hintsd meg liszttel és öntsd bele a tésztát, 180 fokos sütőben süsd félórán keresztül.

Ha nem elég édes, a tetejére önthetsz karamellszószt, vagy vaníliasodót. Öntet nélkül viszont jobban érezhető a banán csodás íze.
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
Egy morzsa sem marad a tányéron!
  2017-01-20 02:28:39, péntek
 
 
A sütemény ami elolvad a szádban! Egy morzsa sem marad a tányéron!
Annyira ízletes és puha, hogy aki megkóstolja az nem tud betelni vele!

Hozzávalók:

2 tojás
300 g tehéntúró
egy kispohár tejföl fele
3 - 4 kanál liszt
csipet só

A töltelékhez:

2 kanál vaj
2 kanál cukor
2 alma

Elkészítése:

A tölteléket készítjük el először: az almát hámozd meg és vágd vékony szeletekre. Egy magas falú tepsit, vagy tortaformát kenj ki a vajjal és nagyjából 9 perc alatt süsd meg az almaszeletek mindkét oldalát a tűzhelyen, közben szórd rá a cukrot.

A tészta: a túrót egy villával pépesítsd, add hozzá a felvert tojásokat és a cukrot. Keverd bele a lisztet és a tejfölt. A masszát öntsd rá az almára és hagyd a tűzhelyen 1-2 percig, tedd 200 fokos sütőbe és süsd készre. Fogpiszkálóval ellenőrizd, hogy átsült.
Forrás: ketkes.com
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
A palacsinta
  2017-01-04 17:07:00, szerda
 
  A palacsinta rajongóinak ajánljuk ezt a fenséges receptet! A ropogós finomságnak képtelenség ellenállni, ebből a csodából akármekkora mennyiséget meg lehet enni, csak bírd sütni!

Hozzávalók

A palacsintatésztához

36 dkg sima liszt,
2 tojás,
8 dl tej,
1 kanál cukor,
kevés só;

A töltelékhez

60 dkg tisztított, reszelt alma,
15 dkg cukor,
1 citrom leve,
3 kanál baracklekvár,
5 dkg durvára vágott mandula,
5 dkg mazsola;

A sütéshez

2 tojás,
finomra őrölt zsemlemorzsa,
olaj;

A tetejére

fahéjas cukor.
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
Fokhagymás szaftos tészta
  2016-12-21 22:14:03, szerda
 
  Hozzávalók

1 k olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
500 ml húslevesalaplé
100 ml tej
2 k vaj
250 g széles metélt

bors
reszelt parmezán
1/2 csokor petrezselyem

Elkészítése:

1. Forrósítsuk fel az olívaolajat, és pirítsuk rajta a meghámozott, átnyomott fokhagymákat 1-2 percig. Öntsük fel az alaplével, továbbá a tejjel, majd adjuk hozzá a vajat, és olvasszuk meg azt.

2. Forgassuk a mártásba a metéltet, sózzuk, borsozzuk meg, és forraljuk fel. Azután közepes lángon főzzük 18-20 percig, vagy amíg a tészta megpuhul. Végül keverjünk hozzá egy kevés reszelt parmezánt. A finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Amikor ezt a rovatot kitaláltuk a Fanny Konyha Magazinba, annyi volt a terv, hogy támpontot adjunk a háziasszonyoknak a hétköznapi sürgés-forgásban.

Mindenkinek ezer felé áll a feje: munka, bevásárlás, háztartás, gyerek, férj, kutya, macska és még ki tudja, mi minden. Sajnos nem mindennap jut idő arra, hogy főzzünk, pedig egy jó recepttel és tervvel csodákat varázsolhatunk az asztalra minden este.

Aztán jött az ötlet, hogy mi lenne, ha megfőznénk saját magunk, így biztosan bevált és kipróbált lesz mindegyik bemutatott recept. Így nyertem hát meg a rovat szakácsának címét, és így készíthetem el ezeket a finomabbnál finomabb ételeket, hónapról hónapra.

Nem mondom, hogy nem volt kihívás a dolog. Sütni tudok. Talán mondhatom, hogy elég jól. Tortában és sütiben otthon vagyok. De főzni csak azokat szerettem, amiket már régóta biztonsággal elkészítettem. Félek ugyanis néhány alapanyagtól :)

A blog pedig annyiban más, mint a magazinban megjelent anyag, hogy itt leírhatom őszintén, hogy imádtam vagy utáltam, odaégett vagy szétesett, tökéletes lett vagy sokkal jobb, mint amire számítottam.
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
Tallóztam
  2016-12-21 13:45:07, szerda
 
  Mákos alma torta liszt és cukor nélkül

Nem csak LISZT, de CUKOR nélkül is!
Az alma jótékony hatása közismert, és a mák is számos gyógyhatással bír.

Hozzávalók:

20 dkg darált mák
2 teáskanál sütőpor
Édesítő, pl. eritrit (ízlés szerinti mennyiség)
1 citrom leve és lereszelt héja
3 db alma lereszelve
2 tojás
1/2 mák fahéj



Így készítsd:

- Az egész tojásokat habosítsd fel, majd add hozzá a többi alapanyagot, jól keverd össze.

- Szilikon sütőformában 180 fokon 25-30 perc alatt süsd készre.

Egyszerű, laktató és isteni finom!

 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
A tökéletes és isteni kocsonya
  2016-12-17 20:02:02, szombat
 
 
A tökéletes és isteni kocsonya titka, amit sok konyhában nem ismernek

Nem állítjuk, hogy a kocsonya a legdivatosabb étel. Pláne, ha nem urizálunk aszpikba bújtatott csirkével, libával, hallal, hanem bevállaljuk a disznóságot. Na, pont ettől lesz állati jó.

A jó kocsonya alapja a disznóhús, pofával, fülével-farkával, körmével, cupákosan. S ez ugyebár elég távol esik a korszerű reformkonyhától, még akkor is, ha ott a hozzávalók között egy darab szép, sovány karaj. Azért megsúgjuk, ha jól készítik el, még fogyókúrázókkal is beetethető egy adag, ugyanis a (természetes) zselatin megemésztéséhez több energia szükséges, mint amennyit tartalmaz. Azért persze ne alapozzunk rá egy súlycsökkentő menetelést. Tudják, azokból a bizonyos egészséges (esszenciális) zsírsavakból azért megbukna, még ha négy lába van is.

A hozzávalók mennyisége tetszőleges. Készülhet csak - nem füstölt - csülökből kioperált csontból és a csülökbőrből (ez épp két tányérra való naturális adagra futja, minimál háztartásban, de a csülökhúsból meg összeüthetünk egy kis, szintén nem reformos pörköltet), ám ha meg akarjuk adni a módját, megyünk a henteshez és szép komótosan összeválogatjuk a belevalót. Az előre fóliázott, mélyhűtött egységcsomagot (zacskóba dermedt zsákbamacskát) nem ajánlanánk jó szívvel, végszükség esetén persze használhatjuk. Még az is előfordulhat, hogy szerencsés kézzel nyúlunk a szupermarket fagyasztó pultjába. Akkor mindenesetre vegyünk egy lottót is. Most viszont nagy könyves, előírásos kocsonyát készítenünk.

Az alább felsoroltak közül kötelező a bőrös-csontos összetevők 70 százalékos aránya, ettől eltekintve variálhatunk, és a maradék 30 százalékot akár színhús is képezheti. De ennek - őszintén szólva - semmi értelme, mert a színtiszta pofahúsnál nincs finomabb a kocsonyában. Egy darab füstölt hús, leginkább füstölt nyelv is dukál bele, bár e nélkül is lehet készíteni. Ha a drága nyelvet ki akarjuk spórolni, de a füstös stichet nem, akkor legalább egy darabka füstölt szalonna bőrét tegyük bele a kocsonyánkba. Malacfarokra külön vadászni kell, talán benyúl a hentes a pult alá, ha megígérjük, hogy viszünk egy kis kóstolót a kész kocsonyából.

Na, most lassan neki kellene állni a főzésnek. Előtte még jó, ha tudjuk, hogy többféle kocsonya iskola is van, a szerint például hogy teszünk-e s mennyi leveszöldséget a főzőlébe, vagy benne a fokhagymát fokhagymával fűszerezzük-e. Egy biztos: a jó kocsonyának nem lehet húsleves íze, bár a két étel elkészítési módja sok közös vonást tartalmaz. Mi most a zöldségtelen alapkocsonyára mozdulunk. Aki nem hisz nekünk, vagy egyszerűen más az ízlése, tegye bele a maga zöldségét, de csak módjával. Ha a végén nem érzik ki belőle a répa, a zeller vagy a gyökér íze, akkor jó is lehet.

Hozzávalók

Minden liter vízhez: fél vöröshagyma héjastul, 3 gerezd fokhagyma, 5-6 szem bors, 5-6 szem koriander, 1 teáskanál só, egy körömnyi babér, egy csipet pirospaprika.

1 sertésfej (felet is lehet kapni, azzal is megelégedhetünk)
1 kisebb füstölt sertésnyelv (csóróbb időkben szalonnabőr)
1-2 malac- vagy sertésköröm
1 kisebb csülök (ha olcsóbban akarjuk megúszni, elhagyhatjuk)
1 malacfarok
1-2 szárított csöves paprika

A megmosott húsokat és az összes hozzávalót egy fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, és sem a disznó orra, sem a füle nem kandikál ki, hanem szelíden úszik a felszín alatt. A lassú főzés éppúgy alapeleme a kocsonyának, mint a húslevesnek. Soha ne lobogjon, szinte csak gyöngyözzön, de azt sokáig. A jó hír az, hogy nem lehet szétfőzni, mert akár 3-4-5 órát is elvan a lassú tűzön, és mi ez alatt bármi mást csinálhatunk. Például olvasgathatjuk a klasszikusokat, kifejezetten ajánljuk kocsonyafőzéshez Váncsa István gasztro-kulturális írásait. Már csak azért is, mert vele valljuk, hogy ami a fazékban éppen fő:" a disznónak egy végső koncentráltságú kivonata, éteri esszenciája; a kocsonyában a disznó platóni ideáját ragadjuk meg".

Amire a csontról lefoszlik minden, addigra a kollagén is kifő belőle, a zsír pedig a tetejére gyűlik. Ekkor a fazekat húzzuk félre és langyosodásig hagyjuk magára, majd válogassuk - szedjük ki belőle mindazt, amit szeretnénk a tányérokba tenni. Ennek a legjobb módja, ha a két szép kezünkkel tépkedjünk, rakosgatjuk, osztogatjuk az adagokat. Személyre szabott tálkákat is gyárthatunk, mert van, akit a bőrös daraboktól kiráz a hideg és csak a színhúst eszi meg, mások pedig direkt kipécézik a cupákot. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha különböző alakú vagy színű tányérba szedjük. Ha már minden használhatót szétszortíroztunk, a levet kitesszük az ablakba. Addig hűtjük, míg a tetején megdermed a zsír és könnyedén, merőkanállal eltávolíthatjuk. Ekkor csak annyira langyosítjuk újra, hogy a levet bele tudjuk szűrni a tányérokba. Ha igazán alaposak vagyunk, a szűrőbe, szitába gézt is fektetünk, így biztosan kristálytiszta lesz. A dermedés ideje változó, ahogy a kocsonya állaga is. Ha túl sűrű lett, nem fog remegni, ami hátrány, de lényegesen könnyebb vágni és enni. Ha nem elég tömény, kristályosan törik, és lepereg a villáról, de ez már tényleg ízlés kérdése.

A kocsonya legautentikusabb kísérője az ecetes hagyma és a rumos tea. Utóbbi leírása biztosan nem szükséges, előbbit pedig végtelen egyszerű elkészíteni. Ha a húsokat feltettük főni, vegyünk néhány apró lila hagymát, vágjuk vékony karikákra és kevés ecetes-cukros-sós-borsos salátalével öntsük nyakon. Tegyük hűtőbe, és mire kész a kocsonya, a salátánk is beérik.

Tippek

Ha nincs elég helyünk a tányérokra, akkor egy nagy tálban is megdermeszthetjük. Így tortaként szeletelve tálaljuk. Kicsit rizikós, mert nagy mennyiségben nehezebben dermed. Egyébként akár leveses tálkákba, nagyobb csészékbe is adagolhatjuk a kocsonyát, s ha vendégeknek akarunk virítani a házi dizájnnal, szervírozáskor óvatosan-ügyesen kifordítjuk egy lapos tányérra, nagyon mutatós bír lenni.

Mi van akkor, ha egyáltalán nem akar megdermedni a kocsonyánk? Ennek két oka lehet: vagy nem tartottuk be a 70-30 százalékos szabályt, vagy túl sok vizet öntöttünk rá. Az orvoslásnak is két módja van. Vagy az egész levet visszaöntjük a lábosba és elfőzzük egy részét - így ugyanis besűrűsödik -, vagy zselatinlapokat olvasztunk és belekeverjük. Ez nem túl elegáns, de gyors megoldás.

Forrás: hvg.hu
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 186 db bejegyzés
e év: 577 db bejegyzés
Összes: 37444 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4157
  • e Hét: 36106
  • e Hónap: 127017
  • e Év: 346248
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.