Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
A legszebb nap : A ma. Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
Nálunk hatalmas sikere van
  2017-09-08 09:04:42, péntek
 
  Sült burgonyát sokan szeretik, ezért ma mutatunk egy ínycsiklandó variációt, aminek az elkészítéséhez még olaj sem kell. Nálunk hatalmas sikere van! Mióta kipróbáltuk ezt a receptet, már nem is sütjük olajban!

Hozzávalók:

7 nagyobb burgonya
2 tojásfehérje

pirospaprika
bors

Elkészítés:

A burgonyát hámozd meg és mosd meg, majd vágd vékony csíkokra. A tojásfehérjéből verj habot és keverd hozzá a fűszereket. A fel szeletelt burgonyát tedd egy nagy tálba és öntsd rá a tojáshabot, keverd jól össze, hogy minden darabot érje. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, tedd bele a burgonyát és 200 fokos sütőben süsd amíg aranyszínűek lesznek. Közben forgasd meg, hogy egyenletesen átpiruljanak.
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
Tzatziki
  2017-08-06 04:54:19, vasárnap
 
  Míg a tzatzikit mi leginkább húsok kísérőjeként esszük, addig a görögök pitával előételként fogyasztják. A lényeg azonban, hogy a joghurtos-fokhagymás uborkasalátával nem hibázhatsz.

Fontos, hogy jó minőségű natúr joghurtot és vékony, kevésbé magos uborkát használj a hűsítő, pikáns finomsághoz. Ha egy éjszakán keresztül áll, még ízletesebb lesz.
tzatziki-recept
Tzatziki

Hozzávalók:

50 dkg natúr joghurt
2 kígyóuborka
4 gerezd fokhagyma
1 kanál kapor
1 kanál olívaolaj
1 teáskanál menta
fél citrom
bors


Elkészítés: 15 perc, pihentetés: 3 óra

Rakj egy szűrőt egy nagyobb tál tetejére. Tedd bele a joghurtot, és csepegtesd le két-három óra alatt. Az uborkát mosd meg, meghámozni nem szükséges. Reszeld le, jól sózd be, és pihentesd egy órán át.

Ezt követően csavard ki az uborkát, majd keverd össze a lecsepegtetett joghurttal, ízesítsd zúzott fokhagymával, kaporral, mentával, olívaolajjal, borssal, és facsard rá a fél citrom levét. Forgasd össze, és lefedve tedd a hűtőbe legalább két-három órára, hogy jól lehűljön, és az ízek összeérjenek.
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
A cukkini
  2017-07-16 16:43:55, vasárnap
 
  Nyáron nem győzök elég cukkinit rántani, annyira szeretjük ezt a fokhagymás csodát! Hidegen is nagyon finom, napokig tudnánk enni! Kóstoljátok meg ti is.

Hozzávalók:

2 cukkini
2 tojás
fél bögre tejföl (2,5 dl-s)
6 gerezd fokhagyma
6 kanál olívaolaj
friss kapor
csipet őrölt bors
7 kanál liszt

olaj

Elkészítés:

A tojásokat verjük fel és keverjünk hozzá 3 - 4 kanál lisztet, 3 gerezd zúzott fokhagymát és fűszerezzük.

A cukkinit hámozzuk meg és szeleteljük fel, szórjuk meg borssal, tetszés szerint pirospaprikával.

A cukkinit forgassuk bele a lisztbe, majd a tésztába. Forró olajban süssük ki.

A kaprot aprítsuk fel, keverjünk hozzá 6 kanál olívaolajat és 3 gerezd zúzott fokhagymát, kenjük meg vele a kész cukkinit.

Tejföllel tálalva még ízletesebb!

Forrás: bidista.com
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
A kovászos uborka
  2017-07-05 21:18:50, szerda
 
 
Igazi magyar “gyógyszer" a kovászos uborka, mégsem fogyasztjuk rendszeresen!

A kovászos uborka az egyetlen savanyúság, ami mind fölött áll. De ismered a titkos tulajdonságait is? A kovászos uborka sokféleképpen tesz jót az emberi szervezetnek, emellett azonban meglepő hatással lehet a lelkiállapotra is. Nézzük, hogyan!

A savanyú uborka képes közvetlenül befolyásolni egyes dolgokat, mint pl. az idegesség és a szorongás. Ezt a képességét már tesztelték is. Egy tanulmányban neuroticizmus és szociális szorongás ellen is vizsgálták hatásait. Az eredmények pedig egyértelműen kimutatták a kovászos uborka szorongásoldó hatásait.

Mivel az erjesztett ételek sok probiotikumot tartalmaznak, pozitív hatással vannak az emésztőrendszerre. Bár nem teljesen tisztázott a köztük lévő kapcsolat, a tudósok úgy vélik, az egészséges emésztőrendszertől az agy is egészségesebben működik, ennek hatására pedig drasztikusan csökken a félelem, a szorongás, az idegesség mértéke. Más szóval, akinek a társasági életét ilyen problémák akadályozzák, antidepresszáns helyett egyen egy tányér savanyú káposztát vagy pár darab kovászos uborkát.

Ezek az ételek nemcsak mentálisan hatnak. A probiotikumok erősítik az immunrendszert és segítik a szervezetet, hogy jóval sikeresebben tudjon harcolni a betegségek ellen. A savanyított tejtermékeket azok is jobban meg tudják emészteni, akik enyhe laktózérzékenységben szenvednek.
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
Tallóztam
  2017-06-05 21:46:04, hétfő
 
 
Rajongunk érte,

mert 20 perc alatt elkészíthető, nem kell keleszteni és nagyon finom, könnyed!

Hozzávalók:

csipet só
1 citrom leve
kevés rumaroma
50 g cukor
3 tojás
600 g joghurt
1 tasak sütőpor
500 g liszt
6 tasak vaníliás cukor
olaj a sütéshez



Elkészítése:

A tojásokat a joghurttal keverd össze, add hozzá a citromlét, a rumaromát és a sót. A sütőport keverd a liszthez és öntsd a joghurtos masszához, jól kavard össze. Forrósíts fel egy edénybe háromujjnyi olajat és tegyél bele egy kanálnyit a tésztából. A fánkokat így tedd bele az olajba. Ha nem fordulnak meg maguktól, egy kanál segítségével fordítsd meg őket az olajban. A fánkokat szedd papír
törlőre, hogy felszívja a fölösleges olajat és szórd meg a vaníliás cukorral. Akár lekvárt is kínálhatsz mellé.




Megosztásokat köszönöm
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
Ilyen a jó kukorica
  2017-06-05 21:12:48, hétfő
 
 

Ha valami, hát a főtt kukorica maga a nyár. A strandon esik a legjobban, de cserébe ott a legdrágább is, a piacon jóval olcsóbban hozzá lehet jutni, és mivel megfőzni sem nagy kunszt, érdemes otthon is elkészíteni.

Ilyen a jó kukorica

A jó főtt kukorica sorsa eleve el van rendelve. Ha jó minőségűt veszünk, akkor már félig zsebben van a siker. De honnan tudjuk, melyik a jó? Alapfeltétel: friss csemegekukoricát vegyünk. A takarmánykukorica, bármennyire is szeretne hasonlítani a csemegére, nem jó, kerüljük nagy ívben.

Ne vegyük meg azt, amelynek külső levelei fonnyadtak, szárazak, megsárgultak. A zöld levél már jó kezdés. Ha ez megvan, érdemes kicsit széthúzni a zöld héját és megnézni, milyenek a kukoricaszemek. Alapvető, hogy a szemek ne legyenek “horpadtak", az azt jelenti, már öreg a kukorica, ha ilyet látunk, menjünk tovább.

Nem jó, ha túl apró, vagy túl ritka, de az sem szerencsés, ha nagyon-nagyon sűrű. Ha megkarcolunk egy kukoricaszemet, és fehér, tejszerű anyag csordul ki belőle, akkor jó nyomon vagyunk, az általában friss kukoricát jelent. Ha viszont a csöve rózsaszínes/pirosas, akkor tegyük vissza, mert az takarmánykukorica. Az a jó, ha fehér vagy sárga a csöve.

Főzési tippek

Ha mélyhűtött kukoricát főzünk, a csövet fagyott állapotban tegyük a forró vízbe. Ha a megvásárolt vagy a kertben szedett csöveket nem tudjuk felhasználni, fagyasszuk le.
A kukorica íze sokkal jobb lesz, ha a csőről leszedett csuhélevelekkel kibéleljük a főzőedény belsejét és a csöveket is betakarjuk. Jó ízű lesz a kukoricánk akkor is, ha főzővízébe egy kis zsírt vagy vajat, és egy kevés cukrot keverünk.A kukoricaszemek megőrzik eredeti sárga színűket, ha leszűrés előtt a főzőléhez néhány csepp citromlevet is adunk.
A csuhélevelektől megtisztított kukoricát forró vízbe tegyük fel, és lassú tűzön főzzük. A vizet ne sózzuk, mert a só megkeményíti a szemeket. A kész kukoricát viszont hintsük meg sóval, úgy fogyasszuk.
Csak teljesen friss törésű, zsenge kukoricát érdemes főzni. A fonnyadt levélzetű, sötétsárga kukorica soha nem fő puhára. A kukoricacső akkor friss, ha a kukoricaszemet benyomva tejszerű folyadék buggyan ki belőle.
Felhasználhatjuk főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, más
zöldségekkel együtt savanyúságnak; saláták igen kedvelt kiegészítője, de mély
hűtve tartósíthatjuk is.

Tudásfája
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
Cicege
  2017-05-05 11:09:08, péntek
 
 
Cicege

Cicege, Tócsni, Lapcsánka.... ki hogyan nevezi az Ország különböző pontjain! Egy igazi mindenkor, mindenhol étel. Reggelire, ebédre köretként vagy belerejtett hússal sütve, akár fesztiválokon vagy sörkorcsolyaként egy igazi magyar remek, gyermekkorom ropogós kedvence. ♡ 🤗
Eőry Edina

Hozzávalók

5 db piros burgonya
1 db tojás
1 k finomliszt
1 k rétes lisz
1 k étkezési keményítő
Ízlés szerint só
Ízlés szerint bors
Ízlés szerint őrölt pirospaprika

Elkészítés

A burgonyákat meghámozom és nagyobb lyukú reszelőn lereszelem.

Beleütöm a tojást, fűszerezem és hozzáadom a liszteket és a keményítőt.

Majd egy kanál segítségével összekeverem.

Az így kapott masszát felhevített olajba kanalazva aranybarnára sütöm. Konyhapapírra téve leitatom a felesleges olajat. Fokhagymás tejföllel tálalom. :)
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
A hacsapuri
  2017-05-05 09:06:35, péntek
 
 

1 tojás
1 csésze tej
1 csésze liszt
250 gramm túró
30 gramm vaj vagy 2 ek olívaolaj
50 gramm trappista sajt
1 csapott teáskanál só

A mérőcsésze 2,5 dl-es

Elkészítése:

A felütött tojást tálba tettem, ráöntöttem a tejet, felvertem. Hozzákevertem a lisztet. A túrót már előzőleg villával szétnyomkodtam és összekevertem a lereszelt sajttal. Most ezt is a tésztához vegyítettem. A csapott teáskanál sónak előbb csak a felét kevertem bele, de kellett a másik fele is (kóstolás!).

Egy 28 centi átmérőjű serpenyőt körbekentem 2 evőkanál olívaolajjal, felforrósítottam. Beleöntöttem a tésztát, elegyengettem és egy percig erős tűzön megkapattam, majd mérsékelt tűzön fedő alatt sütöttem, míg az alsó fele pirosra sült.

Ekkor két falapát segítségével óvatosan megfordítottam és már fedő nélkül, erősebb lángon fejeztem be a sütést.

Meleg, de már nem forró állapotban szeleteltem és azonnal fogyasztottuk.
Tipp:

A hacsapuri eredetileg egy grúz lepénykenyér, amelynek élesztős, munkaigényesebb változata is van. A grúzok sulugunit - sós, savanyú sajtféleséggel készítik, de mivel nálunk az nincs, félzsíros tehéntúróval helyettesíthető.

Bármilyen kemény sajt megfelel. A só mennyisége a sajt sósságától függhet, ezért tanácsos a nyers tésztát megkóstolni.
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
Az aranysárgára sült, légies túrópalacsinta
  2017-04-29 11:21:49, szombat
 
  Az aranysárgára sült, légies túrópalacsinta első ránézésre a lepényre emlékeztet. Az amerikai palacsintához hasonlóan reggelire is remek választás. Juharsziruppal, lekvárral, csokiöntettel és gyümölccsel is kitűnő.

Hozzávalók
1 bögre túró
fél bögre liszt
3 tojás
1 citrom
2 teáskanál cukor
1 teáskanál sütőpor
1 vaníliarúd
csipet só


Elkészítés:

A szoba hőmérsékletű tojást üsd egy tálba, keverd hozzá a villával jól átnyomkodott túrót, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a vaníliarúd kikapart belsejét. Egy másik edényben vegyítsd a lisztet, a sütőport és a sót. Forgasd a túrós masszába, majd jól dolgozd össze.

Egy serpenyőben hevíts kevés vajat, és halmozz bele kisebb kupacokat egy evőkanállal. Sütés közben tovább nőhetnek, így ne rakj az edénybe egyszerre túl sok tésztát. Süsd meg oldalanként kis lángon körülbelül két-két perc alatt. Forgatásnál légy óvatos, a legjobb, ha spatulát használsz. Amikor a palacsinták barnulni kezdenek, szedd papírtörlőre. Tálalásig tartsd melegen!
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
Kukoricaprósza
  2017-04-10 09:28:24, hétfő
 
  Kukoricaprósza
dédszüleink kedvence volt, ma alig ismerik!

Jó nagy adag lesz belőle, de el fog fogyni!

Hozzávalók:

1 kg kukoricaliszt,
2 liter tej,
15 dkg kristálycukor,
2 dkg só,
12 dkg vaj,
csipetnyi vanília.

A kukoricalisztet forró tejjel leforrázzuk. Kevés cukrot, sót, vaníliás cukrot, olvasztott vajat teszünk bele. Jól kikeverjük és papírral bélelt tepsibe öntjük. Lassan átsütjük. Adhatunk mellé lekvárt, megszórhatjuk dióval.
 
 
0 komment , kategória:  Nasi  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 168 db bejegyzés
e év: 2029 db bejegyzés
Összes: 38896 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2386
  • e Hét: 2386
  • e Hónap: 123981
  • e Év: 1478987
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.