Regisztráció  Belépés
ametiszt54.blog.xfree.hu
" Amíg az embernek dolga van a földön, él. " (Márai Sándor) Pné Szabó Mária
2012.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Túrós, tejszínes kelt tészta, kakaóval töltve
  2018-02-12 09:28:56, hétfő
 
 



Túrós, tejszínes kelt tészta, kakaóval töltve

Hozzávalók:
400 g simaliszt
200 g túró
30 g élesztő
1 kiskanál fehér kristálycukor
50 ml tej
50 ml tejszín
3 evőkanál xilit
2 tojás
3 evőkanál olvasztott vaj vagy kókuszzsír
csipet só

+1 tojás a lekenéshez

Kakaós töltelék:
olvasztott zsír
6 evőkanál porcukor
2 evőkanál holland kakaópor


Elkészítés:
A liszt közepébe kis mélyedést igazítunk, belemorzsoljuk az élesztőt,
hozzáadjuk az 1 kiskanál fehér cukrot és ráöntjük a langyos tejszínes tejet.
Az ujjunkkal kicsit elkeverjük, majd letakarva 10 percre félretesszük.
A túrót a 2 tojást villával összekeverjük.
Mikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a többi hozzávalót és a tojásos túrót és 15 percig dagasztjuk.
Ha lágy lenne a tészta, tegyük a jól lelisztezett munkapultra és kézzel gyúrjuk tovább addig lisztezve, míg már alig ragadós, de lágy tésztát kapunk. Ezt a műveletet élvezem a legjobban, mert olyan finom, lágy a tészta.
Alul felül belisztezve, letakarva kelni hagyjuk 1 órát.
Lisztezett felületen átgyúrjuk és kétfelé vesszük.
Mindegyiket kinyújtjuk fél cm vastagra, lekenjük olvasztott zsírral, majd megszórjuk a kakaós porcukor felével.
Feltekerjük és vagy egyenesre hagyva vagy csigaalakba tekerve tepsire tesszük.
Letakarva, 20 percig megint kelesztjük.
Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
20 perc múlva tojással lekenjük a tetejüket és 180 fokon aranybarnára sütjük.


 
 
0 komment , kategória:  Sütemények - édességek  
Kakaós napraforgó
  2018-02-12 09:16:27, hétfő
 
 



Megsütöttem nagyon finom volt!


Tésztához:
500 g finomliszt
1 tojás
140 g tejföl vagy joghurt
3 evőkanál olvasztott vaj vagy zsír
csipet só
3 evőkanál cukor
kb. 180 ml víz
20 g élesztő
+ olvasztott vaj a kakaós réteg alá

Kakaós töltelék:
3 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál porcukor
3 evőkanál kakaópor

+ 1 tojás a lekenéshez
jégcukor a díszítéshez ( ami el is maradhat)

A lisztet a dagasztótálba tesszük, egy kis mélyedésbe tesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük a meglangyosított vízzel és hagyjuk 10 percig felfutni. Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
Ha a tészta duplájára kelt, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Kelesztés után átgyúrjuk, majd kettévesszük és lisztezett deszkán az egyik tésztát gáztepsi
méretű kör alakra nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük olvasztott
vajjal és rászórjuk a cukor és kakaó keverékét. A tészta másik szintén ugyanakkorára nyújtjuk és
ráborítjuk a kakaós tésztára.

Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele. Ez lesz a napraforgó közepe.
Egy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát. Én egy steril ollóval is rásegítettem. :) Majd minden csíkot tetszés szerinti irányba kétszer megtekerünk.
Tojássárgával megkenjük a tésztafelületeket és jégcukorral megszórjuk.
Kelesztés nélkül 180 fokon kb. 20 perc alatt, szép pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemények - édességek  
Repülő krémes
  2018-01-09 11:42:00, kedd
 
 



Tészta hozzávalói:

30 dkg liszt
10 dkg vaj
1 db tojás (nagy)
1 tk. szalalkáli (púpozott)
annyi tej, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta (0,5-1 dl között)


A lisztet keverjük össze a szalalkálival, majd adjuk hozzá a felkockázott vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tojást, és egy pici tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, apránként annyi tejet adjunk még hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (ne legyen se túl kemény, se túl lágy)

Ezután osszuk el 3 egyenlő részre a tésztát.

Egy sütőpapírt enyhén lisztezzünk meg, majd nyújtsuk ki rajta 20x30-cm nagyságúra az egyik tésztát, és a sütőpapírral együtt emeljük át a tepsi hátlapjára. (mindegyik tésztalappal így járjunk majd el!!!)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pár perc alatt, süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon,8 percig sütöttem)

Amikor a tésztalap megsült, szép lassan, elfordulva a sütőtől, nyissuk ki az ajtaját,
elkerülve hogy a szúrós-fojtós szalalkáli szagot beszívjuk.

A sütőből kivett tésztalapot ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen mielőtt
megtöltenénk. (a másik két tésztával is így járjunk el)

A tésztalapok közé citromos és csokoládés krém kerül, mely első hallásra lehet kicsit
furcsa párosításnak tűnhet, de ez nem így van, mert nagyon is jól összeillenek.
A süteményt legalább egy nappal előbb állítsuk össze, hogy a krémek kellően
megdermedjenek, és a tésztalapoknak legyen idejük megpuhulni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel.

forrás: Gizi receptjei

 
 
0 komment , kategória:  Sütemények - édességek  
TÚRÓS kuglóf
  2017-12-22 17:54:40, péntek
 
 



Hozzávalók:

25 dkg margarin
25 dkg túró
25 dkg liszt
15 dkg cukor
2 db tojás
1 csomag sütőpor
1 db citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
csipetnyi só


Elkészítés:

A túrót átpasszírozzuk a szitán. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A puha margarint
habosítsuk fel a cukorral. Ez utóbbihoz keverjük hozzá a tojást. Keverés mellett adjunk
hozzá egy csipetnyi sót, majd kanalanként a sütőporos lisztet és a túrót, a végén a
megmosott, belisztezett mazsolát. A tésztát dolgozzuk jól dolgozzuk össze, majd öntsük
a margarinnal kikent kuglóf formába. Ügyeljünk arra, hogy a formát csak háromnegyedéig
töltsük meg.
Közepesen meleg sütőben süssük meg, sütési idő: kb. 30 perc.
Ha kihűlt óvatosan borítsuk ki, majd porcukorral, csokoládéval vagy citrommázzal
díszíthetjük.

 
 
0 komment , kategória:  Sütemények - édességek  
Ananászos-barackos túrótorta
  2017-12-22 17:44:11, péntek
 
 
Ananászos-barackos túrótorta


Hozzávalók a piskótához:
3 db tojás
6 dkg cukor
fél csomag sütőpor
7,5 dkg liszt

Hozzávalók a túrótöltelékhez :

25 dkg túró
10 dkg cukor
1 db citrom héja és leve
3 dl, habtejszín , kemény habbá verve
10 dkg őszibarackbefőtt, felkockázva
10 dkg ananászbefőtt, felkockázva
1 púpos evőkanál zselatinpor
fél deci hideg víz

Díszítéshez :
Ananász és barackbefőtt


Elkészítése :
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük,
majd belekeverjük a tojássárgájákat.
Beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet, simára keverjük.
22 cm sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, és 170 - fokra előmelegített
sütőben18-20 perc alatt megsütjük.
Amikor kihűlt, lehúzzuk a piskótáról a papírt, kibéleljük a formát új sütőpapírral ,
és visszatesszükbele a piskótát úgy, hogy az oldalát körberakjuk ananásszal.

A töltelékhez a túrót a a cukrot, a citromhéjat és - levet kézi mixerrel összedolgozzuk.
A zselatint összekeverjük a vízzel, majd mikróban forróra melegítjük, míg teljesen elolvad.
Fakanállal a túróhoz fogatjuk, belekeverjük a kockázott barackot és ananászt, majd a
felvert kemény tejszínhabot.
Az egészet a piskótára töltjük, elsimítjuk, hűtőbe tesszük, míg teljesen megdermed.
Eltávolítjuk róla a formát, tortatálra rakjuk, és a tetejét ananásszal és barackkal díszítjük.

 
 
0 komment , kategória:  Sütemények - édességek  
Banános kuglóf
  2017-12-22 17:33:33, péntek
 
 



HOZZÁVALÓK

A tésztához:

12 dkg margarin
24 dkg kristálycukor
5 db tojás
1 dl tej
30 dkg banán (héj nélkül mérve)
40 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
csipet só

A kuglófforma kikenéséhez:
margarin

A puha margarint a cukor felével habosra keverjük, majd a tojásokat szétválasztjuk,
a sárgáját egyenként beledolgozzuk. A tejet beleöntjük, és a turmixolt (péppé zúzott)
banánnal elkeverjük. A maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét laza
mozdulatokkal beleforgatjuk. A lisztet a sütőporral és a sóval elkeverjük, és könnyedén
a banános masszába forgatjuk.
Egy kuglófformát margarinnal kikenünk, belisztezzük, a banános tésztával megtöltjük.
Sütőben, kis lánggal (150 fok, légkeveréses sütőben 135 fok) kb. 1 óra 30 percen át sütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. Még forrón tálra borítjuk, így hagyjuk kihűlni.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemények - édességek  
Mézes krémes
  2017-12-22 17:11:50, péntek
 
 



HOZZÁVALÓK:

A tésztához:

6 db tojás
3 ek méz
3 ek cukor
18 dkg margarin
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 dl tej
1 tk őrölt fahéj
1 tk kakaópor
pici só

A krémhez:

7 dl tej
7 ek liszt
1 csomag vaníliás cukor
vanília aroma
rum vagy rumaroma
5 dkg cukor
20 dkg margarin

A lapok közé:

5 ek házi baracklekvár

A tetejére:
20 dkg tejbevonó
kevés tejszín

ELKÉSZÍTÉS:

A tésztához egy nagy mikrózható tálba tesszük a margarint, a tejet, a cukrot, a mézet,
és mikróban meglangyosítjuk, jól elkeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, géppel keverjük
tovább, végül apránként hozzáadjuk a többi alapanyagot is.
A piskótánál egy kicsit sűrűbb tésztát kapunk, amit zsírpapírral bélelt, nagy, lapos tepsibe
simítunk, és 180 fokra előmelegített sütőben, 10-12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni,
majd hosszában és keresztben is kettévágjuk, így 4 hosszú lapot kapunk.
A krémhez a tejet simára keverjük a liszttel, felforraljuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval.
Ha kihűlt, hozzáadjuk a margarint, és géppel kihabosítjuk.
Összeállítjuk a süteményt:a legalsó lapot baracklekvárral megkenjük, majd erre kerül
a két krémmel megkent lap, majd befedjük a negyedik tésztalappal, végül a tetejére
kevés tejszínnel összemelegített tejbevonó csokoládét kenünk. Dermedés után szeletelhető.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemények - édességek  
Boci süti
  2017-12-22 17:06:05, péntek
 
 



Hozzávalók:


A tésztához: (22x36 cm-es tepsihez)
5 tojás
20 dkg. cukor
80 ml. tej
80 ml. olaj
2 csapott ek. kakaópor
20 dkg. liszt
1 dkg. sütőpor

A töltelékhez:
50 dkg. túró
3-4 ek. búzadara (a túró állagától függően)
1 tojás
5 ek. kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A töltelékhez összekeverjük a túrót, tojást és a búzadarát a cukrokkal és a citrom reszelt héjával. Majd vizes kézzel 20 darab golyót formázunk belőle.
A tésztához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet,
majd az olajat, mellyel szintél jól elkeverjük.
A lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral, hozzákeverjük a tojásos masszához,
végül óvatosan hozzákeverjük a tojások felvert habját (fehérjét habbá verve).
Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetjük a masszát, melynek tetejére ide-oda
belepotyogtatjuk a túrógombócokat.
Előmelegített 180 C fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.
(A sütési idő sütőfüggő, inkább végezzünk tűpróbát!!)
A langyosra hűlt süteményt négyzet alakúra felszeleteljük.

 
 
0 komment , kategória:  Sütemények - édességek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 190 db bejegyzés
e év: 496 db bejegyzés
Összes: 14628 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 208
  • e Hét: 1568
  • e Hónap: 44840
  • e Év: 95236
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.