Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Az éber várakozás jutalma
  2017-12-04 14:56:44, hétfő
 
 
LinkAZ ÉBER VÁRAKOZÁS JUTALMAIsmételten egy új egyházi évet kezdtünk el a várakozás örömével, hiszen Advent első vasárnapja van. Reggel, amikor a szentmisére igyekeztem egy kicsit számot vetettem a magam mögött hagyott három pannonhalmi adventről, és feltettem magamnak a kérdést: Vajon a szentmiséken, előadásokon, személyes emberi kapcsolataimon keresztül sikerült az igazi ünnepet visszavarázsolni az emberek életébe? Tudják már, hogy Karácsony nem az ajándékozás, vásárlás ünnepe? Tudják, hogy Jézus születését várjuk? Vagy minden megy a maga fogyasztói módján tovább?

Ezen elmélkedve eszembe jutottak az olvasmány szavai, melyben Izajás megfogalmazza, milyen emberek vagyunk valójában: kemény szívű, bűneink hatalmában sínylődő, tisztátalan, széltől lengetett elszáradt falevél, olyan, aki elfelejti Istenét. Hibáink, gyarlóságaink ellenére azonban Isten nem mondott le rólunk!

Mi anyag vagyunk az alkotó kezében, aki formál, alakít mindannyiunkat.

Nem csak formál, hanem int, figyelmeztet is. Arra kér, hogy ne kábuljunk el a fényűzés láttán, hanem maradjunk éberek és imádkozzunk. Ne engedjük, hogy a forgatag, a vásárlási láz, a teljesíteni/megfelelni akarás kiölje belőlünk az igazi várakozás örömét!

Mert, ha a készület zaja hangosabb lesz, mint a Szentcsalád kopogtatása szívem ajtaján, akkor a betlehemi történet ismételten megismétlődik: nem találnak szállást a városban, zárt ajtók fogadják Józsefet és Máriát.

Az éber várakozás jutalma az igazi találkozás lesz. Ne hagyjuk elveszni a pillanatot! Ne hagyjuk elfecsérelni a készület örömét! Az éj sötétjében a betlehemi istálló fénye mutatja a célt, ha a város díszkivilágítása elnyomja az igazi Világosságot nem találom meg azt, akit igazán keresek.

Bese Gergő

 
 
0 komment , kategória:  Ü - Advent  
Advent - Akarategység Istennel
  2017-11-27 22:04:45, hétfő
 
 

LinkADVENTTŐL KARÁCSONYIG

Lelkünk felkészítése az ünnepre - Nyitott szívvel, készen arra, hogy az Úr belépjen

Ne imádkozzuk úgy, hogy ,,Uram, segíts!", hanem inkább így: ,,Uram, segítek!"

Mikor segítségül hívjuk Őt családi vagy munkahelyi nehézségeinkben, egy-egy vizsga vagy más megmérettetés kapcsán, Isten nem pusztán ,,ministrálni" akar nekünk, hanem azt, hogy éljük az Ő akaratát. Mi azonban gyakran csak ,,alvállalkozónak" kérjük fel Őt imádságainkban.

Gyermekünket, családunkat, munkánkat nem örökbe, csak kölcsönbe kaptuk Istentől: szüntelenül kérnünk kell Őt, hogy az Ő isteni szándéka szerint élhessünk hivatásunkban, életállapotunkban. Istené gyermekeink élete, egyénisége, Övé a munkánk, a terveink.

A csodákat nem mi tesszük - de segíthetünk Istennek, hogy rólunk alkotott gondolata megvalósulhasson.

 
 
0 komment , kategória:  Ü - Advent  
Ó, jöjj, ó, jöjj, Üdvözítő
  2016-11-28 00:11:49, hétfő
 
  Ó, jöjj, ó, jöjj, Üdvözítő,
Beteljesült már az idő.
Törd át az ég zárt ajtaját,
Vár a világ sóvárgva rád.

Megnyílt az ég harmatozva,
Megváltónkat hogy lehozza.
Ég felhői, nyíljatok szét,
Hozva Jákób fejedelmét!

Föld, virulj ki, völgyön-halmon
Viruló zöld hadd fakadjon!
Nyílj ki, földnek szép Virága,
Dávid házának Királya!

Ó, fényes Nap, ó, szép Csillag,
Téged vágyunk mi látni csak.
Kelj fel, Napunk, fényességed
űzze el a sötétséget!

Link

kotta: Link
 
 
0 komment , kategória:  Ü - Advent  
Még lehet ünneped
  2016-11-27 19:24:37, vasárnap
 
  Link
Ott nevezhető a karácsony a megváltottak hálaünnepének, ahol nem evés-ivásról szól az ünnep, nem vásárlásról és ajándékozásról, nem díszekről és díszítésekről, nem fenyőfákról és ajándékokról, nem hangulatokról és érzésekről, hanem igazi hálaadásról. És csak ott van hála, ahol jelen van a megváltott élet. És ha számodra furcsa ez a prédikáció, s úgy gondolod, hogy te még soha nem gondoltál erre, akkor én azt mondom neked, hogy még lehet ünneped. Lehet igazi ünneped, hálaünneped, amikor nem egy régi csodálatos születésnapra emlékszel, nem jézuskázol, hanem hálát adsz a megváltásért, a hitedért, az örök életedért, mindazért, amit csodálatosan megcselekedett az Úr!

Még lehet ünneped, még kérheted a hit ajándékát. Még eldöntheted Krisztus hívására, hogy megállsz és megfordulsz, nem rohansz tovább a vesztedbe, a kárhozat felé!

Megfordulsz, megtérsz Hozzá, szívedet, életedet Neki adod! Így, csak így lehet igazi az ünnepünk, csak így lesz igazi az adventünk. És az igazi adventi várakozás Krisztus második visszajövetelére való tekintettel csak így lehet a miénk. Egyébként csak színjátszás az egész, holott tudnod kell, hogy Isten téged gyermekének teremtett és nem színészének!

 
 
0 komment , kategória:  Ü - Advent  
Lelkünk éjszakája az ima fényében oszladozik
  2016-11-17 23:09:34, csütörtök
 
  A Szállást keres a Szent Család hagyományos adventi ima, ami visszarepít évtizedekre, a kezdő lelkipásztori éveimre, amikor a hívekkel együtt imára gyűltünk össze, a majdnem elfelejtett hagyománynak a felélesztésére. Itt előkerültek a régi, gyermekkori, nagyszülők füzetei, ezzel együtt fölelevenedett a szülőföld és a visszacsengő hangja nosztalgiával töltött el mindenkit. Itt együtt imádkozva szülték a jelent, a közösséget, a jövőt.

Most itt Gyimesbükkben ősi értékekre építve, erősítsük és ajánljuk ezt a nagyszerű imát, a hosszú téli estékben, amikor nem mondható, hogy kevesebb a munkánk és pihentebbek lennénk, hiszen legtöbbünk már napok óta a hajnali 6:30 órakor kezdődő programon jelen van, majd a szentmisén. Este is szívesen összegyűlnek a patakok országának minden részén. Betegeknél, barátoknál, időseknél, fiatal baráti körökben, kápolnákban, a családok imára gyűlnek, vagy otthon elvégzik szűkebb családi körben ezt az imát.

A találkozás ital- és ételfogyasztás mentes. Így sikeres az ima, mert ha elindul akármilyen kis mennyiségben is a kínálkodás, a lényeg eltörpül , visszaszorító és előbb utóbb megszűnéshez vezet.

Összegyűlünk advent meghitt estéjében imára, az égő gyertya fénye bevilágít az éjszakába. Korunk, közösségünk, családunk, lelkünk éjszakája az ima fényében oszladozik, a fény növekszik, a sötétség eltűnik. És megszületik a közösség, amely bevilágít korunk és önző gondolkodásunk sötétjébe.


Megerősödik a család, a családon belül a családtagok egysége, valamint a Szent Család élete, sorsa, bizalma Istenben: nyugalmat, reményt , szeretetet, örömet nyújt. Védeni fogják az értéket, igazságot, gyermeket, közösséget ... mint ahogy védték a szent család tagjai egymást és minden körülmény között a szeretet útját, az életet adományozó útját választották.

Adományozzuk és erősítsük mi is mindenkiben és minden körülmény között az Isten nyújtotta életet és örömet.

Érdemes összegyűlni az imára közösségben, de csak imára. Most ne szövegeljünk, ne magyarázkodjunk, imádkozzunk és engedjünk, hogy Isten alakítson. Már az első nap után, akár a feltornyosuló válaszra váró kérdéseim ellenére, tapasztalni fogom a belém áradó fény erejét, mely csak úgy magától termi a békét és rálátást enged az Istenre.

Salamon József plébános, Gyimesbükk
 
 
0 komment , kategória:  Ü - Advent  
Járt-e nálad Gábriel?
  2015-12-23 21:05:51, szerda
 
 
Lk 1.26-38 A hatodik hónapban az Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki egy Dávid házából való férfinak, Józsefnek volt a jegyese, és Máriának hívták. Az angyal belépett hozzá és megszólította: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál.” E szavak hallatára Mária zavarba jött, és gondolkozni kezdett rajta, miféle köszöntés ez. Az angyal ezt mondta neki: „Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Gyermeket fogansz, fiút szülsz, és Jézusnak fogod elnevezni. Nagy lesz ő és a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úr Isten neki adja atyjának, Dávidnak trónját, és uralkodni fog Jákob házán örökké, s országának nem lesz vége.” Mária megkérdezte az angyalt: „Hogyan válik ez valóra, amikor férfit nem ismerek?” Az angyal ezt válaszolta és mondta neki: „A Szentlélek száll rád, s a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért a születendő Szentet is az Isten Fiának fogják hívni. Íme, rokonod, Erzsébet is fogant öregségében, s már a hatodik hónapban van, noha meddőnek mondták, mert Istennél semmi sem lehetetlen.” Mária így válaszolt: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.” Erre az angyal eltávozott.

Link
Járt-e nálad Gábriel, ebben az angyalszárny-suhogós advent-végi időben. S ha most nem, korábban volt-e házad küszöbén? Betöltötte-e kőlapos konyhád, sötét szobád és magányos bensőd minden zugát a különböző "-centók" palettáiról ismert fény, mely előtt - még festmény formájában is - legyökerezik a láb?

II. János Pál mondta idén, Szeplőtelen Fogantatás napján, hogy a "kegyelemmel teljes", ami Máriánál kiindulási állapot, nálunk csak elérendő, kitűzött cél lehet. Hátha nem is ezt kérdezte az angyal! Talán valami mást, valami hasonlóan egzisztenciába markolót, kellemetlent, alapos megfontolásra késztetőt.

A negyedik adventi vasárnap jó hírében hallunk Isten céljairól, melyhez eszközöket keres. Szeretetéhez, kegyelméhez hű embert és ezernyi mást, ami terveihez szükséges.
Az angyal előtted áll, megkerülni nem lehet, akár a neked jutó feladatot, és ő nem az a Radnóti-féle védő, mögötted álló, szárnyas alak. Mit tegyünk, ha megjelenik az égi küldönc? Kérdezzük és feleljünk neki! Jó lenne valami frappánsat mondani, valami mutatósat, hogy lássa, nem akárkivel van dolga! A minta azonban itt van előttünk: nem túl mutatós, angyal nélkül botorságnak is tűnhet.

Adódik azonban még egy apróság. Mártózzunk meg a fényben, memorizáljuk a helyzetet, "csípjük meg magunkat", mert ahogyan a jó-hír is végződik: az angyal eltávozik, s lehet, hogy hosszú ideig ismét csak a karácsonyi csillagok halvány sugara pásztázza az egyenetlen, fagyott göröngyöket az úton.

Drávai István: Járt-e nálad Gábriel
Advent 4. vasárnapja 11. oldal

 
 
0 komment , kategória:  Ü - Advent  
A négy gyertya, világosítsa meg estéinket
  2015-12-21 21:35:44, hétfő
 
 
Link
Mi már a beteljesült várakozásban élünk.

Adventünk napjai ebben telnek.

Várjuk a Gyermek érkezését, pedig tudjuk, - Ő már eljött a világba.

Várjuk a karácsony lelkének illatát, mert oda akarunk térdelni a Jászol elé.

Ugyanakkor tudjuk, - kegyelméből, - mi már be is fogadtuk Őt szívünkbe.

A világ erőszakosan másfelé akarja fordítani szívünket, lelkünket, figyelmünket, hódolatra induló lépteinket.
Nem könnyű, - minden erőnket össze kell szedni hozzá, - hogy minden körülmények között csak Jézusra tekintsünk.

Megreszkettet a gondolat: hány ezer év várakozására válaszolt Isten, - amikor elküldte Fiát?
Akiben láthatóvá és tapinthatóvá vált az üdvözítő Isten.
Mi pedig, már századok hitének, - szentek és vértanúk bizonyságára, - oda térdelhetünk Eléje!
A világ ezt képtelen megérteni.

Van is abban valami feloldhatatlannak tűnő ellentmondás, hogy ez a Jászolba született, - majd keresztre feszített Isten, - teljesítette be várakozásunkat.
Aki ezt fel tudja ismerni, el tudja fogadni, annak már nem is olyan nagy lépes, meglépni azt, hogy életének Krisztus legyen a középpontja.

S kívánhat ember ennél többet?

A négy gyertya, világosítsa meg estéinket, szépre, jóra, igazra vágyó lelkünket!

Csukor Árpád
 
 
0 komment , kategória:  Ü - Advent  
Adventi himnusz
  2015-12-21 21:32:31, hétfő
 
 
Üdvösség napja, Jézusunk,
Ragyogj fel szívünk rejtekén,
Fut már az éj, a föld kerek
Színére új, szebb nap derül.
Adtál kívánatos időt:
Hadd mossa könnyek kútfeje
Tiszta áldozatul szívünk
S gyullassza vidám szeretet.
Jő már a nap, a Te napod,
Hogy minden újra felvirít.
Akkor mi is örvendezünk,
Kiket jobbod jó útra vitt.(Sík Sándor ford.)
 
 
0 komment , kategória:  Ü - Advent  
A cselekvő szeretet útján
  2015-12-19 00:31:37, szombat
 
 
LinkA cselekvő szeretet útján

,,József erre fölébredt álmából és úgy cselekedett, amint megparancsolta az úr angyala." (Mt.1/24.)

A názáreti ács, amikor szembesült a ténnyel, hogy hőn szeretett menyasszonya gyermeket vár. Fájó szívvel hűtlenségre gyanakodva - mivel becsületes ember volt - azon gondolkodott, hogy a külvilág felé nem fedi fel szomorú titkát, hiszen azzal aláírta volna Mária halálos ítéletét, inkább titokban bocsátja el, s így elkerülheti a kegyetlen megkövezést. Vívódásai közepette, álmában kapta az angyali jelenést, mely megvilágította a történteket: ,,...ne félj attól, hogy feleségül vedd Máriát, hiszen a Szentlélektől van áldott állapotban. Fiút fog szülni, akit te Jézusnak nevezel, mert ő szabadítja meg népét bűneitől." (Vö.Mt.1/18-24.)

Lám, menyire nemes tud lenni az, aki igazán szeret, még a legnagyobb szomorúságban sem akar a másiknak rosszat, gondja van a másik méltóságára, távol áll tőle a bosszú legparányibb jele is. A szeretet alaptermészete szerint ilyen: békességes...

Az Úr közel. Közelségét angyalok jelzik. Kétségeink és vívódásaink közepette az Úr angyala bennünket is meglátogat. Ha nem is egészen úgy, ahogyan azt tette Názáretben Mária vagy éppen József házában, de kétséget kizáróan - és ahogy fogy az idő - egyre bizonyosabban. Ám ha nincsen szeretet a szívben, nyoma sem marad az angyalpornak, eltűnik, még mielőtt rácsodálkozhatnánk...

Ma különösen is figyeljünk rá, hogy szeretetünket tettekben is kifejezésre juttassuk!


Kovács Andrád blogja Link
 
 
0 komment , kategória:  Ü - Advent  
Kire vár a mi szívünk és miről beszélnek a tetteink?
  2015-12-17 08:50:01, csütörtök
 
  ,,Te vagy-e az, akinek el kell jönnie, vagy mást várjunk?" (Lk.7/19.)

Jézus így válaszolt a jánosi tanítványoknak: ,,Jelentsétek Jánosnak, amit hallotok és láttok: vakok látnak, sánták járnak, leprások megtisztulnak, süketek hallanak, halottak föltámadnak, a szegények pedig hallgatják az evangéliumot." (Vö. Mt.11/4-6.)

Vajon advent lélekfényesítő idejében eddig hány embertársunknak nyitottuk fel a lelki szemeit; segítettük-e bárkinek is botladozó lépteit, hogy ő is közelebb juthasson Jézus felé; akadt-e beteg, aki számára éppen jó tetteink tették elviselhetőbbé a szenvedést; a süket füleken keresztül éppen szavaink által jutott szívekig a remény; és örömteljes készületünk vajon hány bűnbe és megszokásba csontosodott társunkat vezetett vissza az életbe....

Látnák-e rajtunk a korabeli tanítványok, hogy örömteljes adventi reményben élünk?

Beköltözött-e otthonunkba, belopta-e magát a szívünkbe-lelkünkbe az úrjöveti készület vagy most is csak a fogyasztás és a megszokás szelleme rángat bennünket ördögi láncokon?

Kire vár a mi szívünk és miről beszélnek a tetteink?
 
 
0 komment , kategória:  Ü - Advent  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 134
  • e Hét: 536
  • e Hónap: 3287
  • e Év: 3287
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.