Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/21 oldal   Bejegyzések száma: 200 
Reszelt burgonya
  2022-08-22 10:41:40, hétfő
 
  Hozzávalók:

4-6 darab burgonya
vaj
tejföl
hagyma

bors
fűszerek (ízlés szerint),
sajt

Elkészítés:

A burgonyát lereszeljük és beletesszük egy kivajazott tepsibe,
vagy hőálló tálba. Sózzuk, borsozzuk, használhatunk más fajta
fűszert is tetszés szerint. Egy tálban összekeverjük az olvasztott
vajat a tejföllel, a felszeletelt hagymával és a burgonyára öntjük.
A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, sütőbe tesszük, 45-50 percig
sütjük. Jó étvágyat. Ez nem egy kalóriaszegény étel, de nagyon
finom és tápanyagokban gazdag!








Csak keverd össze a reszelt krumplit, 2 tojást, sonkát, sajtot, sót és 50 g liszt

Link
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Krumpli lángos
  2022-08-10 07:51:36, szerda
 
  Hozzávalók

50 dkg finomliszt
20 dkg burgonya (főtt)

A főtt burgonyát összetörjük és összekverjük a liszttel, jól összedolgozzuk.
A kész tésztából kisebb adagokat szaggatunk, amikből vékony kis
lepénykéket formázunk..
Száraz serpenyőben mindkét oldalát megpirítjuk, majd rögtön a sütést
követően fokhagymás olajjal megkenjük.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Gulyásleves
  2022-08-08 06:58:49, hétfő
 
  Összetevők
60 dkg marhahús
30 dkg vöröshagyma
3 db közepes sárgarépa
40 dkg krumpli
1 db zeller
1 ek édes fűszerpaprika
0 5 ek csípős paprika
1 ek só
1 tk kömény
2 db babérlevél
1 tk fekete bors
1 db paradicsom
1 db paprika
3 gerezd fokhagyma
2 ek sertészsír
0 5 csokor petrezselyem
2.5 liter víz
Csipetke
1 db tojás
80 g liszt
1 tk só

A reformkor nagyjait ismerjük, nevüket fejből soroljuk: Kossuth, Wesselényi, Deák és Széchenyi a legnagyobb magyar, de vajon arról is tudunk-e, hogy ebben az időben lett valóban népszerű hazánkban, majd utána a környező országokban is a gulyásleves? Ez a név nem csak egyféle receptet jelöl, fennmaradt számos ismert változata: az alföldi sok zöldséges, a kolozsvári édes káposztás, a szegedi csipetkés, és a csángó savanyú káposztás. Két másik kedvelt, ízekben gazdag változata a zöldbabos és a sima babgulyás.

Nézzük, milyen húsokból és zöldségekkel készül!

Marhahús
Habár külföldön sokféle ételt illetnek gulyás, akarom mondani: 'gulas' névvel, de ezek nem minden esetben hasonlítanak a magyar változatra. A miénk eredetileg marhából készül, és nem a legdrágább részek jók hozzá, ilyen lehet: a lábszár, a pofa, a fartő, de combból is zseniális. Ahogy a Nosalty oldalán is láthatjátok, manapság már mindenféle húsos verziója létezik a gulyásnak. Leggyakrabban pénztárcakímélő üzemmódban sertésből, pulykából vagy csirkéből főzik, de az ellenkező megfontolásból bárányt is használnak.

Tipp
Olajon is párolhatjuk a hagymát, de ha igazi házias ízeket akarunk érezni, akkor hagyjuk az aznapi kalóriákon való aggodalmaskodást, és használjunk pár kanál mangalica- vagy libazsírt!

Zöldségezés
A gulyásleves egyik legfontosabb összetevője a vöröshagyma. Nem kevés, hanem sok! Ezzel helyezzük biztos alapra a leves ízét. Ne égessük oda, szép lassú lángon pároljuk! Ehhez jöhet fokhagyma, paprika és paradicsom apró kockákra vágva. Amikor megpuhult a hús, akkor pedig mehet bele a még több leveszöldség: zellergumó, sárgarépa, paszternák vagy petrezselyemgyökér. Amikor már ezek is majdnem puhák, akkor adjuk hozzá a burgonyát. Mindent vágjunk kisebb kockákba, így mutatnak a legjobban majd a tányérban!

Így lett nemzeti jelkép a gulyásleves, olvasd el!
Fűszerek
Fűszerpaprika, fűszerpaprika és fűszerpaprika. Magas minőségű, hazai fűszerpaprika! Habár eredendően nem került bele, ma már el sem tudjuk képzelni ezt az autentikus ételt a piros életelixír nélkül. Ezen kívül babérlevél, só, bors és némi kömény kerülhet még bele, bár Magyar Elek egy XX. század eleji szakácskönyvben arról ír, hogy köményt semmilyen körülmények között ne rakjunk a leveshez. Az asztalra tegyünk egy felszeletelt, zöld hegyes csípős paprikát, Erős Pistát vagy szárított erős paprikát a húzósabb ízek kedvelőinek.

Tipp
A fűszerpaprika hozzáadásánál ne csináljunk semmi mást, csak erre a munkafolyamatra figyeljünk. Ha megégetjük, akkor ugyanis megkeseredik, és dobhatjuk ki az egész alapot!

Víz
A hús lepirítása után kerül víz a lábasba. Hogy mennyit használjunk, az egy fogós kérdés. Talán úgy lehet a legjobban megközelíteni a dolgot, ha a pörkölt és a húsleves között félúton tesszük le a voksunkat.

Csipetke
A már bezöldségezett levest lassú lángon, gyöngyözve főzzük. Amikor burgonya is belekerült, akkor jöhet a házi csipkedésű csipetke. Ezt előre is elkészíthetjük egy tojásból, és annyi lisztből, amennyit felvesz a tojás. Egy csipet sóval gyúrjuk be, és lisztezett felületre tépkedjük, sodorjuk a tésztát. Ki is száríthatjuk, ha csak később használnánk fel.

Bogrács és bor
A legízletesebb gulyásleves bográcsban, szabadtűzön készül. Utánozhatatlanul finom füstös aromát kap. Az ízlelési élményt még egy csepp jó minőségű vörösborral tetézhetjük. A legjobban egy finom kadarka vagy kékfankos áll neki. Ezt közvetlenül a hús lepirítása után adjuk az ételhez, és csak pár perc rotyogtatás után öntsük rá a vizet.

Menet közben kóstolgassunk, és a hiányzó ízeket újabb fűszerezéssel pótoljuk, valamit az elfőtt vízmennyiséget is csekkoljuk időnként.

Tipp
Az a bor, ami az ételbe kerül, az asztalra is csodásan passzol, mert ugye ismerjük a mondást: leves előtt negyven csepp!

Ami biztosan nem kerül a gulyásba
Eredendően soha nem kerül a gulyásba liszt és tejföl. A burgonyától és a csipetkétől már így is nagyon tartalmas lesz. Fantasztikus pihe-puha házi kenyeret viszont fogyasztunk hozzá, ezt mindenképpen vásároljuk meg az alapanyagokkal együtt a piacon!

Itt tudjátok a legfinomabb leveseket enni Budapesten. A Ti városotokban hova mehetünk megkóstolni? Írjátok meg a tippeket!





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Vajas petrezselymes újkrumpli
  2022-08-05 06:56:25, péntek
 
  Hozzávalók

4 személyre
80 dkg újkrumpli
3 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

Az újkrumplit alaposan mosd meg. A héját nem kell ledörzsölni, csak
ha már látszólag nem elég friss, feljön, akkor kapargasd meg egy kicsit.
Az olívaolajat serpenyőben hevítsd fel. A krumplit vágd tetszés szerinti
darabokra - a nagyon kicsi példányokat egyben is hagyhatod -, add az
olajhoz, sózd meg, és fedő alatt 10-15 perc alatt párold puhára.
Az újkrumpli nedvességtartalma nagyon magas, ezért vizet nem is kell
alá önteni. Már ekkor is pirulni fog egy kicsit, de amikor teljesen
megpuhult, vedd le róla a fedőt, hogy igazán ropogósra süljön.
További öt percig pirítsd fedő nélkül, ekkor fogasd bele a vajat.
Várd meg, amíg felolvad, szórd meg apróra vágott petrezselyemmel,
és frissen tálald.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
A tészta
  2022-08-05 06:19:18, péntek
 
  Hűtőben tárolhatjuk az összeállatott tésztát
lefóliázva, akár 3 napig is.
A tészta bármilyen töltelékkel megtölthető.

Hozzávalók, első megoldás:
50 g friss élesztő vagy 2 teáskanál porélesztő,
1/2 kiskanál só,
250 ml tej,
2 evőkanál cukor,
200 g puha margarin vagy vaj,
kb. 3,5 bögre liszt.

Ha édes tésztát készítünk, tehetünk még hozzá
2 evőkanál cukrot,
ha pedig sósat szeretnénk készíteni,
tegyünk hozzá még 1 teáskanál sót.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Zöldbab leves
  2022-07-19 16:12:16, kedd
 
  A zöldbableves sok módon elkészíthető:

Hozzávalók:

60 dkg zöldbab,
1-1,5 dkg só,
2 dkg vöröshagyma,
1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
3 dkg zsír,
4 dkg liszt,
kávéskanál csemege,
édes fűszerpaprika,
1,5 dl tejföl;
1-2 evőkanál ecet,
nyáron 1 db zöldpaprika,
1 középnagyságú paradicsom,
1,5 liter víz.
Zsír helyett használhatunk 4-5 dkg kockára vágott, füstölt szalonnát.

Elkészítés:

Leves készítésére sárga hüvelyű, ,,cérna" nélküli vajbabot szerezzünk be.
A zöldbab beszerzésénél 1-2 hüvelyt törjünk meg, ha pattanva törik, nem
hajlik: friss. Az eltörésnél azt is ellenőrizzük, hogy nem szálkás-e.
A hüvelyek ne legyenek rozsdásak, ne legyen kifejlődött szem bennük.

A zöldbab két végét éles késsel lecsípjük, az oldalakon levő esetleges rostos,
szálkás részt lehúzzuk. Többször váltott vízben mossuk. Kezünkben egyszerre
6-8 hüvelyt összefogva, deszkára helyezzük és körülbelül 2 cm hosszúságú
darabokra vagdaljuk. Forrásban levő vízbe főzzük be; ne tegyük egyszerre a
vízbe, hanem apránként, mert a lehűtött víz soká forr fel, a bab megedződik
későn vagy egyáltalában nem puhul fel teljesen. Az utolsó részlettel főzzük
bele a finomra vágott vöröshagymát, ne a rántásba tegyük.
Ezután egyenletesen forraljuk, amikor félpuhára főtt, megsózzuk. Rózsaszínű
petrezselymes, enyhén paprikás rántást készítünk, a teljesen felpuhult babot
berántjuk, felforrásig kevergetjük, 6-8 percig forraljuk. A rántással egyidejűleg
nyáron tegyünk bele egy megmosott, kimagvalt, karikára vágott zöldpaprikát
és egy hámozott, vékonyan felszeletelt paradicsomot. Enyhén megsavanyítjuk
és tejfölre tálaljuk. Sokan szeretik fokhagymás ízesítéssel a zöldbablevest.
A fokhagymát péppé kaparva tegyük a levesbe, rántásba sohase.
A fokhagymás bablevest rendszerint nem savanyítják és csipetkét főznek bele.
Nyáron sűríthetjük habarással is, ilyenkor hidegen fogyasztható.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Tarhonyás hús
  2022-06-11 11:31:25, szombat
 
  Hozzávalók

A pörkölthöz

1 kg sertéslapocka
2 nagy db vöröshagyma
4 ek napraforgó olaj
2 teáskanál fűszerpaprika
1 közepes db paprika (lehet fagyasztott is)
1 közepes db paradicsom (vagy paradicsomlé)

A tarhonyához

50 dkg tarhonya
5 ek napraforgó olaj
ételízesítő ízlés szerint
5 dl víz

Elkészítés

A pörkölthöz
A húst megmossuk, kisebb kockákra vágjukés a vöröshagymát is.
Egy megfelelő méretű edénybe betesszük az olajat és a vöröshagymát,
megdinszteljük.
Ha jó a hagyma, betesszük a húst, és azt is fehéredésig kevergetve
pirítjuk, majd meghintjük a pirospaprikával és felöntjük kevés vízzel.
Ekkor beletesszük a paprikát, paradicsomot és megfűszerezzük.
Fedőt rá,és kb. 1 órát pároljuk, főzzük, ha szükséges vizet öntünk rá.
(Tulajdonképpen pörköltet csinálunk!)

Ha már közeledik az 1 óra letelte, egy jó nagy edényben kb. 5-6 ek olajat
felforrósítunk, és beleöntjük a tarhonyát. Nagy lángon kevergetve szép
barnára pirítjuk, és kb. 0,5 l vízzel felengedjük, majd ízesítjük (ételízesítő
vagy só). Fedő alatt főzzük, de gyakran megkeverjük. Kb. 10-15 perc
múlva a tarhonyára öntjük a már viszonylag jól megpuhult húst, aminek
azért még legyen szaftja.
Innentől kezdve gyakran ránézünk, megkeverjük, ha szükséges vizet
pótolunk és sózzuk. Ha figyelmesek vagyunk, nem ég le. Kb. 20 perc kell
a közös párolódáshoz, de a hústól is függ. Amikor már késznek érezzük,
a feleslegesnek ítélt folyadékot elfőzzük (mi kicsit szaftosabban szeretjük,
ez látszik a képen is).





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Pásztortarhonya
  2022-06-11 06:37:44, szombat
 
  HOZZÁVALÓK

10 dkg füstölt szalonna
30 dkg házi tarhonya
1 fej vöröshagyma
0.5 tk pirospaprika

1 db paprika
1 db paradicsom
60 dkg burgonya
20 dkg lángolt kolbász

ELKÉSZÍTÉS

Egy lábasban kiolvasztjuk az apróra kockázott szalonnát. Hozzáadjuk a tarhonyát,
amit 1 percig pirítunk, majd hozzákeverjük a megtisztított, finomra vágott hagymát,
és közepes lángon 2 percig tovább pirítjuk.

Meghintjük pirospaprikával, továbbá egy kevés sóval. Azonnal felöntjük 8 dl vízzel,
és lefedve főzzük további 5 percig.

Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot, a meghámozott, falatnyi
darabokra vágott burgonyát, valamint a felkarikázott kolbászt. Lefedve, kis
lángon 30 perc alatt készre főzzük. Ízlés szerinti savanyúságot kínálhatunk
hozzá.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Fokhagymás yoghurtos csirkemell
  2022-06-06 07:45:59, hétfő
 
  Hozzávalók

2 db csirkemell
1.5 dl joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál olívaolaj

bors
zöldfűszerek

A csirkemelleket mosd meg, törölgesd szárazra, és sózd be.
Keverd össze egy tálban a joghurtot a reszelt fokhagymával,
a borssal, a zöldfűszerekkel és az olívaolajjal. Kend be vele
a csirkemellfiléket, és pácold a húst legalább egy órán át,
hogy jól átjárják a fűszerek.

Pihentetés után rakd át a húst zsiradékkal kikent tepsibe,
önts alá kevés vizet és fóliázd le. Told forró sütőbe, és 180
fokon süsd puhára körülbelül 40 perc alatt. Ha könnyen
beleszalad a hegyes kés, vedd le róla a fóliát, és pirítsd
még egy kicsit. Grillrácson is megsütheted a csirkemellet,
körülbelül 10 perc alatt piros és puha lesz.
Közben folyamatosan forgasd.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Roppanós csirkemellfalatok sörtésztában
  2022-06-03 11:33:34, péntek
 
  Ne csak hagyományos bundában süsd meg a csirkemellet,
időnként változtass egy kicsit!
A sokszor bizonyított sörtésztában nem fogsz csalódni.
Lehetőleg jó minőségű sört használj, és keverj a masszába kevés
sütőport, hogy igazán roppanós legyen

Hozzávalók:

70 dkg csirkemell
10 evőkanál liszt
3 dl hideg sör
2 db tojás
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál só, bors
zsír, a sütéshez

Elkészítés:

A csirkemelleket mosd meg, itasd le róluk a nedvességet és vágd ízlés
szerint kisebb darabokra.
A bundához a lisztet szórd egy tálba, add hozzá a tojások sárgáját,
öntsd hozzá a sört és keverd csomómentesre a masszát.
Fűszerezd sóval és borssal.
A tojásfehérjét verd kemény habbá és fakanállal forgasd a keverékhez.
Mártsd meg benne a csirkedarabokat.
A zsírt hevítsd fel egy serpenyőben vagy nagyobb lábosban.
Forgasd a csirkefalatokat a sörtésztába és süsd oldalanként addig,
amíg megpirulnak. Szedd papírtörlőre és csepegtesd le.
Bármilyen mártogatós nagyon jól illik mellé.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
     1/21 oldal   Bejegyzések száma: 200 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 72 db bejegyzés
e év: 460 db bejegyzés
Összes: 34471 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 379
  • e Hét: 1178
  • e Hónap: 12118
  • e Év: 120762
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.