Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 145 
Göngyölt hús
  2021-10-21 06:55:03, csütörtök
 
  A göngyölt hús receptje;

1,5 kg csontnélküli karaj, ezt felszeleteljük egyforma nagyságúra majd
folpack fóliával letakarva jól kiklopfoljuk, végül mind a két oldalát
besózzuk, ha megvan félre tesszük.

A töltelékhez

1 kg darálthús,
3-4 db áztatott zsemle,
2 db tojás,
3 db tojás főve és kézzel szétnyomkodva,
egy gerezd fokhagyma,
ételizesítő,
bors,
zöldségzöldje apróra vágva,
egy fej hagyma megpiritva.

A hozzávalókat jól összedolgozzuk és a karaj szeletekbe töltjük, mindegyik
közepébe egy kicsit rakunk majd feltekerjük és egy nagyobb zsírozott
tepsibe egymás mellé helyezzük.

Ha megvan letekarjuk alufóliával és 170 fokos sütöben legalább 2-2.5 órát
sütjük.

Közben elkészitjük a besamellmártást.

Fél vajat oda rakunk melegedni, ehhez 2-3 kanál lisztet rakunk, ezt jól össze
kavarjuk annyi tejjel hogy csomómentes legyen, ha megvan hozzárakunk
2-3 kanál tejfelt és kb. 10 dkg reszelt sajtot, ezt felengedjük tejjel úgy, hogy
kellő állagú masszát kapjunk.

Ha a hús megpuhult levesszük a fóliát és a húsra simitjuk a mártást és
visszatesszük a sütöbe legalább még fél órát piritani. Ha kész lehet tálalni!

Remélem akkora siker lesz mint nálunk!!

Nagyon jó sütögetést és jó étvágyat ehhez az igazán a karácsonyi asztalra
való ételhez!!





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Csirkefalatok
  2021-08-16 11:40:27, hétfő
 
  Hozzávalók:

140 g natúr gabonapehely
1/2 teáskanál fokhagymapor
1/4 teáskanál őrölt paprika
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
Liszt
Tojás
1 egész csirkemell

Elkészítés:

Zúzd össze alaposan a gabonapelyhet a fűszerekkel. Ezt megteheted
egy robotgéppel, de akár egy jól záródó zacskóba téve, egy nyújtófa
segítségével is. Vágd falatnyi darabokra a csirkemellet, majd forgasd
be a lisztbe, a tojásba, végül az elkészült morzsába és tedd egy tepsire.
Süsd 180 fokos sütőben 18 percig, az egész családodnak ízleni fog!





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Darálthúsos fészkek
  2021-08-16 11:31:17, hétfő
 
  Hozzávalók:

80 dkg darált sertéshús
30 dkg darált csirkehús
1 db vöröshagyma
200 ml tej
70 gramm kenyér
só (ízlés szerint)
őrölt feketebors (ízlés szerint)
200 ml tejföl
2 db tojás
150 gramm kemény sajt

Elkészítése:

Keverjük össze a darált sertés és csirkehúst, majd adjuk hozzá az
apróra vágott hagymát.

A kenyeret áztassuk be 100 ml tejbe, majd ha puhára ázott,
kinyomkodás után adjuk hozzá a darálthúshoz.

A maradék tejet öntsük hozzá a darálthúshoz, sózzuk, borsozzuk
ízlés szerint.

A keverékből először formázzunk alma méretű golyókat, majd
azokból készítsünk fészkeket, melyeket aztán tegyük az olajozott
tepsibe.

Elkészítjük a tölteléknek valót: reszeljük le a sajtot, keverjük össze
a tejföllel, a tojásokkal és az apróra vágott petrezselyemmel.

A fészkeket töltsük meg a töltelékkel, majd a 200 fokra előmelegített
sütőben süssük 25-30 percig.

Ehhez a recepthez a fentiek helyett sokféle darálthúst használhatunk,
így talán érdemes feljegyezni, melyikkel sikerült a legfinomabbra.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Csirkés burgonyaropogós
  2021-07-26 07:56:16, hétfő
 
  Nálunk most ez a burgonyaropogós a legújabb favorit.
Az elmúlt hetekben gyakran készítettem, így gondoltam
hozom nektek is a receptet és videót is.

Imádom, hogy nem kell külön köretet készíteni, csak
mindent egybe, összekeverem, sütöm és már lehet is
falatozni.

Ízlés szerint túrbózhatjátok más zöldségekkel is, jól illik
hozzá egy kis reszelt zeller vagy cukkini is, de én most
az alap receptet mutatom, aztán már csak fantázia
kérdése.

Készítsétek, aztán jöhetnek a visszajelzések,
hogy ízlett!?

Hozzávalók:

2 tojás
35 dkg burgonya
40 dkg csirkemellfilé
7 dkg liszt
15 dkg reszelt trappista sajt
2 ek aprított metélő hagyma vagy újhagyma
Ízlés szerint só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

A burgonyát meghámozom, nagy lyukú sajtreszelőn lereszelem.
A csirkemellet apró kockára vágom, majd a késsel tovább aprítom,
mintha petrezselyemzöldet vágnék. Használhattok konyhai aprítót is
A tojásokat felverem a sóval, a borssal, hozzáadom a reszelt burgonyát,
a felaprított húst, megszórom a liszttel, alaposan összekeverem, majd
mehet bele a reszelt sajt, a hagyma és egy jó alapos keverés.

Egy serpenyőben kevéske zsiradékot hevítek, kisebb halmokat teszek
bele a masszából, ellapítgatom és mid a két oldalát szép pirosra sütöm.

Ízlés szerint friss salátával és mártogatóssal kínálom.

Jól illik hozzá a fokhagymás tejföl, amiben én szoktam egy kis olívaolajat is csorgatni.

Elkészítési idő: 15 perc + sütési idő





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Csirkemellből
  2021-07-26 07:38:19, hétfő
 
  Hozzávalók:

1 nagy csirkemell
1 paradicsom
3 burgonya
1 hagyma
100 g reszelt sajt
2 evőkanál majonéz

bors

Elkészítés:

A megmosott csirkemellet vágd ketté és enyhén klopfold ki,
nem kell túl vékony legyen a hús. Sózd, borsozd meg.
A két hússzeletet tedd egy hőálló tálba.





A burgonyát hámozd meg és a kis reszelőn reszeld le, szórd rá a húsra.





A felkarikázott paradicsomot tedd a tetejére.





A hagymát szeleteld fel és tedd a húsra.





A tetejét kend meg a majonézzel.





A reszelt sajtot szórd rá és 180 fokos sütőben nagyjából 30 perc alatt süsd meg.





Melegen tálaljuk. Jó étvágyat!




 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Búbos csirkemell
  2021-03-30 08:44:32, kedd
 
  Hozzávalók:

600 g szeletelt csirkemell
só,
bors,
pirospaprika
100 g paradicsom
3 főtt tojás
egy nagy csokor petrezselyemzöld
reszelt sajt
kb 2-3 ek majonéz
2 gerezd fokhagyma
2 szál zöldhagyma vagy 1 fej vöröshagyma

Elkészítése:

A csirkemellet kissé kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk és
paprikával megszórjuk mindkét oldalát, amjd egy tepsibe
sorakoztatjuk.

A sajtot lereszeljük.

A hagymát és a paradicsomot apróra vágjuk a petrezyelyemmel
együtt, majd a tojásokat lereszeljük.

A hagymát, paradicsomot, petrezselymet, a fokhagymát és a
tojásokat összekeverjük a majonézzel, majd a reszelt sajtból
egy maréknyit belekeverünk.

A tojásos keveréket elosztjuk a hússzeleteken, majd 200 fokos
sütőben kb 30 percig sütjük.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Oldlas
  2021-02-27 07:54:46, szombat
 
  Férjemnek készült ajándékba ez az oldalas, ezúttal most nem egy
extravagáns menüvel rukkoltam elő, hanem egy hagyományos étellel:
fokhagymás sült oldalassal.

Hozzávalók:
- kb. 1-1,5 kg oldalas, szeletekre vágva (nálunk mangalica),
- 1-2 nagy fej fokhagyma, pucolva, gerezdekre szedve, ízlés szerint,
- só,
- disznózsír

Elkészítés:

1. Egy nagy vasedényben sok zsírt olvasztottam.
Ebbe tettem a besózott húsdarabokat.

2. Ha szükséges, olvasszunk még bele zsírt.
Annyit szoktam tenni bele, amennyi majdnem ellepi a húst.
Öntök hozzá kevés vizet is, így már szinte teljesen be van
fedve a hús.

3. A fokhagymagerezdeket egészben hagytam
és beleszórtam az edénybe.

4. Először lefedve, majd fedő nélkül, nagyon alacsony lángon
kb. 5-5,5 órán át főztem-sütöttem. (Ha sütőben készül, akkor
90-100 fokon készítjük.) Mikor már szép lett a hús színe, a
csont kiesik, kimozdul belőle, és már csak zsírja volt, víz nem,
akkor lezártam a gázt és kiszedtem az oldalast.
Omlós, ízletes húst kaptam. A zsír pedig egy nagyobb edénybe
kiöntve ment a hűtőbe, hogy később majd friss kenyérre kenjük.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Sült oldalas
  2021-02-27 07:48:11, szombat
 
  A húst feldaraboljuk a fenti képen látható csontok közötti lágy részek mentén.
(Van aki minden csont közét felvágja, mások kettesével. Ízlés kérdése, én jobban
szeretem a kisebb darabokat.)

Egyenesen a tepsibe is tehetjük a darabokat, szép egyenletes távolságokra.
Ezt követően sózzuk, borsozzuk, megszórjuk örölt köménnyel és a fokhagyma
szeletekkel.

(Ha ebben a fázisban teszünk mellé 3-4 db paradicsomot, 3-4 db paprikát,
3 db vöröshagymát a fokhagymás sült oldalas mellé egy fantasztikus pecsenyelé
(jus) is a jutalmunk lesz, a megsült paradicsom+paprika+vöröshagyma egyveleg
lepasszírozása révén.)

Tehát a húsok befűszerezve várják, hogy a 180-200 C-ra előmelegített sütőbe
kerüljenek.

A sült odalas recept titka a sok fokhagyma felhasználásán túl a viszonylag
hosszadalmas sütés.
A sült oldalas sütését fedő vagy alufólia latt kezdjük 180-200 C-on 1,5 óra
időtartamban, félidőnél megfordítva a húsokat.

Ezt követően pedig levéve a fedőt/fóliát 30 perc alatt megpirítjuk az oldalast,
hogy megkapjuk azt a csodaszép, ínycsiklandozó végeredményt, amit egy
kívül ropogósra, belül vajpuhára sült oldalas tud adni.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Panír
  2021-02-22 09:58:51, hétfő
 
  Hozzávalók:

140 g natúr gabonapehely
fél teáskanál fokhagymapor
negyed teáskanál őrölt paprika
1 teáskanál só
fél teáskanál bors
Liszt
Tojás
1 egész csirkemell

Elkészítés:

Zúzd össze alaposan a gabonapelyhet a fűszerekkel.
Ezt megteheted egy robotgéppel, de akár egy jól
záródó zacskóba téve, egy nyújtófa segítségével is.
Vágd falatnyi darabokra a csirkemellet, majd forgasd
be a lisztbe, a tojásba, végül az elkészült morzsába
és tedd egy tepsire. Süsd 180 fokos sütőben 18 percig,
az egész családodnak ízleni fog!





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Tepsis karfiol
  2019-06-25 06:58:31, kedd
 
  HOZZÁVALÓK

80 dkg karfiol (tisztán mérve)
5 dkg vaj
2 ek liszt
2 dl tej
1 tk só
1 kávéskanál fehér bors (őrölt)
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zöldhagyma (szárával együtt)
10 dkg reszelt füstölt sajt
2 db tojás
2 dl tejföl

ELKÉSZÍTÉS

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük. Sós vízben 5 perc alatt
roppanósra főzzük, majd leszűrjük.
A vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd a megmelegített tejjel
felöntve, folyamatos keverés közben sűrűre főzzük, és megsózzuk.
3 percig forraljuk lassú tűzön. Ezután belekeverjük a borsot, a
megtisztított, nagyon vékony karikákra vágott zöldhagymát a
zöldjével együtt, valamint a reszelt sajtot. Lehúzzuk a tűzről,
hagyjuk langyosra hűlni, végül simára keverjük a tejföllel és a
nyers tojásokkal.
A nyers karfiolrózsákat tűzálló tálba vagy tepsibe terítjük, majd
ráöntjük a sajtos-tojásos keveréket úgy, hogy az lehetőleg elfedje
az összes karfiolt.
Az edényt 160 fokos sütőbe toljuk 20 percre és az egészet pirosra
sütjük.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 145 
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1263 db bejegyzés
Összes: 31345 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 160
  • e Hét: 5006
  • e Hónap: 160
  • e Év: 440189
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.