Regisztráció  Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
012. Lebbencsleves
  2012-11-01 10:04:32, csütörtök
 
  012. Lebbencsleves

1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 20 dkg krumpli, 1 kávéskanál zsír, 10 dkg lebbencstészta, 1 kis fej vöröshagyma fele, 5 dkg füstölt csemegeszalonna, 1/2 kávéskanál pirospaprika, só, 3 szál zeller zöld, (cseresznyepaprika).

A paprikát és a paradicsomot, valamint a megtisztított krumplit kockákra vágjuk.
A zsírt felhevítjük, aranysárgára pirítjuk benne a tésztát, és félre tesszük.
A hagymát finomra aprítjuk, a szalonnát kis kockákra vágjuk, a zsírját kiolvasszuk, és sárgára pirítjuk benne a hagymát. Lehúzzuk a lángról, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük 1,2 l forró vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, néhány percig forraljuk majd beletesszük a krumplit, a lebbencset, az össze-kötözött zeller zöldet (ezt tálalás előtt eltávolítjuk), és lassan puhára főzzük. Aki szereti az erőset, a tányérjában lévő levesbe tördelhet még friss vagy szárított cseresznyepaprikát.
 
 
0 komment , kategória:  Igazi magyar ételek  
011.Kunsági zöldségleves.
  2012-11-01 09:58:55, csütörtök
 
  011.Kunsági zöldségleves.

20 dkg sárgarépa,10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 15 dkg burgonya, 1 dl tejfel, 1/2 dl olaj, só, egy köteg petrezselyem zöldje, 1 liter húsleves (vagy 2 leveskocka), 1 evő-kanál liszt, 1 evőkanál rizs, 2 tojás sárgája, 15 dkg petrezselyemgyökér.

A zöldséget, burgonyát kockákra, a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A zöldségféléket olajon megpirítjuk, fűszerezzük, belerakjuk a rizst, húslevessel felengedjük, és puhára főzzük. Tejfelben elkevert liszttel és tojássárgájával sűrítjük. Pirított zsemlekocka betéttel tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Igazi magyar ételek  
010. Korhelyleves
  2012-11-01 09:58:16, csütörtök
 
  010. Korhelyleves

20 dkg savanyú káposzta, 1 pár debreceni, 1 pár virsli, 1 tk zsír, 1 ek liszt, 2 mk pirospaprika, 2 mk őrölt bors, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 ek ecet, 1 mk köménymag

A káposztát 1 liter vízben 1 órán át főzzük a köménymaggal. Hozzáadjuk a karikákra vágott debrecenit és virslit. További 15 perc forralás után besűrítjük: a zsíron világosra pirítjuk a lisztet, a finomra vágott vöröshagymával, piros-paprikával és borssal ízesítjük. felengedjük a kevés vízzel elkevert tejföllel, a káposztához öntjük, és további 5 percig forraljuk. A tálalás előtt ecettel, sóval ízesítjük.
 
 
0 komment , kategória:  Igazi magyar ételek  
009.Káposztás húsgombóc leves.
  2012-06-11 21:33:01, hétfő
 
  009.Káposztás húsgombóc leves.

30 dkg sertéshús, 10 dkg főtt füstölt hús, 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg hordós káposzta, 5 dkg rizs, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só, őrölt bors, mokkás-kanálnyi pirospaprika, 1 babérlevél.

A kétféle húst a hagyma felével együtt ledaráljuk, és összedolgozzuk a tojással meg a rizzsel. Kissé megsózzuk, megborsozzuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és megpirítjuk rajta a maradék - apróra vágott - vöröshagymát. megszórjuk a paprikával, átforgatjuk benne a jól kinyomkodott káposztát, 1,2 liter vízzel felengedjük, felforraljuk, a babérlevéllel ízesítjük, majd belefőzzük a húsmasszából formázott apró gombócokat. Fedő alatt, kis lángon 25 percig forraljuk, végül a liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük. (Ha túl savanyú lenne, egy kevés cukorral szelídítjük az ízét, ha nem lenne elég savanyú, akkor pár csepp ecetet is öntünk bele, vagy kinyomkodott káposztalével savanyítjuk.)
 
 
0 komment , kategória:  Igazi magyar ételek  
008.Jókai bableves
  2012-06-11 21:32:23, hétfő
 
  008.Jókai bableves.

400 g száraz tarkabab, 150 g tisztított sárgarépa,150 g tisztított gyökér, 100 g tisztított zeller, 50 g tisztított vöröshagyma, 100 g zsír, 100 g liszt, 500 g debreceni kolbász, 500 g sertés-csülök, 2 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 cs petrezselyem zöldje, 6 dl tejföl, 2 l csont lé, só, kalocsai csemege-fűszerpaprika, ecet.
A főzéshez előkészített száraz babot jól megmossuk, és főzés előtt egy nappal beáztatjuk. másnap újból megmossuk, csont lében feltesszük főni. beletesszük a füstölt csülköt, a debreceni kolbászt és a babérlevelet. ( A debrecenit kb. 10 perc főzés után kivesszük, félretesszük.) A mikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a kockákra vágott vegyes zöldséged. Lassú tűzön egyenletes forrással főzzük. Ha füstöl csülök megpuhult a levesből kivesszük, és bablevest világosbarna fűszeres rántással (zsír, liszt, finomra vágott vöröshagyma, fokhagyma, kalocsai csemege fűszerpaprika) berántjuk. Tejfölt adunk hozzá, kevés ecettel ízesítjük, és jól kiforraljuk. Ha szükséges sózzuk. a debrecenit karikákra vágjuk, és a forrásban lévő bableveshez adjuk.
Házilag készített csipetkével forrón tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Igazi magyar ételek  
007. Húsleves velős csonttal
  2012-06-11 21:31:44, hétfő
 
  007. Húsleves velős csonttal

40 dkg marhafartő, 80 dkg velős csont (marhából, 5 dkg vöröshagyma, 10-10 dkg sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, 5 dkg paradicsom, 5 dkg gomba, 4 gerezd fokhagyma, só, szemes bors, 4 szelet pirítani való kenyér.

A megmosott húst 3 liter hideg vízbe tesszük, és főzni kezdjük. Mikor a víz felforrt, beletesszük a velős csontokat. Amikor újra felforr, leszedjük a tetején megjelenő habot, majd hozzáadjuk a megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát, a sárga-répát, a fehér répát, a paradicsomot, a zellert, a gombát és a fokhagymagerezdeket. Egész borssal ízesítjük, de sót még nem teszünk hozzá, mert attól a hús a főzés közben pirosra színeződik. Lassútűzön addig főzzük, míg a hús megpuhul. Óvatosan kiemeljük a velős csontokat és a húst. A levest leszűrjük. A szűrőben maradt anyagokból kiszedjük a zöldségeket, és a gombát, majd egy deszkára téve valamennyit felszeleteljük. Visszatesszük a levesbe, újra felforrósítjuk, és ízlés szerint megsózzuk. A húst tetszés szerint szeleteljük, levesestálba tesszük, és ráöntjük a forró levest. Lefedve melegen tartjuk, amíg a csontokból kiütögetett velőt a pirított kenyérszeletekre kenve elfogyasztjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Igazi magyar ételek  
Gödrei táskaleves
  2012-06-10 14:05:19, vasárnap
 
  006. Gödrei táskaleves

160 g sertés apróhús, 40 g vöröshagyma, 120 g vegyes zöldség,10 g fokhagyma, 120 g liszt,
1 db tojás, 50 g tejföl, 20 g zsír, ízlés szerint só, bors, fűszerpaprika, babérlevél, tárkony, majoránna.

A finomra vágott hagymát megpirítjuk, fűszerpaprikával meghintve beletesszük a kockákra vágott vegyes zöldséget, majd csont lével felengedjük. Sózzuk, borssal, babérlevéllel, tárkonnyal fűszerezzük. A húst ledarálva sóval, borssal, majoránnával összekeverjük. Gyúrt tésztát készítünk, kinyújtjuk, kockákra vágva betöltjük a fűszerezett darált hússal. Gombóccá formálva a levesbe kifőzzük. Végül tejfölös habarással sűrítjük. Tűzforrón tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Igazi magyar ételek  
Gombás káposztaleves kolbásszal
  2012-06-10 14:04:43, vasárnap
 
  005. Gombás káposztaleves kolbásszal

20 dkg savanyú káposzta, 4 dkg szárított vargányagomba, 40 dkg füstölt kolbász, 4 dl tejföl,
1 csomag kapor, 1 db cseresznyepaprika, 5 dkg liszt, só, bors, koriander.

A karikákra vágott füstölt kolbász a kimosott savanyú káposztával együtt feltesszük vízben főni. Sóval, borssal, kaporral, korianderrel, cseresznyepaprikával ízesítjük. A mikor a káposzta és a kolbász majdnem megfőtt, beletesszük a leforrázott vargányagombát. a 4 dl tejfölből és az 5 dkg lisztből habarást készítünk és belefőzzük a levesbe.
 
 
0 komment , kategória:  Igazi magyar ételek  
Fokhagymás savanyú tojásleves
  2012-06-10 14:04:09, vasárnap
 
  004.Fokhagymás savanyú tojásleves.

10 dkg füstölt szalonna, só, 3-4 gerezd fokhagyma, ecet, 1 evőkanál zsír, 1 közepes fej vöröshagyma, késhegynyi pirospaprika, 1 evőkanál liszt, 4 tojás, 8 evőkanál tejföl.

A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük. Bő egy liter vízzel felengedjük és megsózzuk. A megtisztított fokhagymagerezdeket beledobjuk, ecettel kellemesen pikánsra savanyítjuk, és felforraljuk. A megtisztított, felaprított vöröshagymát a zsíron megfuttatjuk és először a pirospaprikával, majd liszttel megszórjuk. A levesbe öntjük, majd ezután a tojásokat egyenként beleütjük, de nem keverjük meg, nehogy szétmenjenek. Tíz percig kis lángon forraljuk. Tálaláskor minden tányérba két evőkanál tejfölt öntünk, erre rakjuk a főtt tojásokat, majd a forró levest rámerjük.
 
 
0 komment , kategória:  Igazi magyar ételek  
003 Falusi libaleves
  2012-04-29 19:54:48, vasárnap
 
  003. Falusi libaleves

30 dkg libacomb, 15 dkg burgonya, 10 dkg zöldbab, 5 dkg gomba, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 db citrom, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó kapor,1 dl tejföl, 2 dkg liszt, pirospaprika, 1 db babérlevél, só.

A libacombot kicsontozzuk, zsírját lefejtjük, a húst és a zsiradékot külön-külön kockákra vágjuk. A zsiradékot kisütjük, leszűrjük, ebben megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát és a libahúst, majd meghintjük pirospaprikával és egy kevés vízzel felöntve megpároljuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, beletesszük a kis kockákra vágott burgonyát, gombát és az 1 cm-es darabokra vágott zöldbabot. Megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük, tejfölből, lisztből készült habarással sűrítjük, beletesszük a finomra vágott kaprot és készre forraljuk, majd szűrt citromlevet keverünk hozzá. Tálaláskor a levesünk tetejére vékony karikákra vágott citromot, zöldpaprikát, paradicsomot teszünk.
 
 
0 komment , kategória:  Igazi magyar ételek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 10 db bejegyzés
Összes: 5812 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 669
  • e Hét: 669
  • e Hónap: 27178
  • e Év: 75193
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.