Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 182 
Fűben fában
  2021-10-17 05:01:23, vasárnap
 
  Bár a gyógyszeripar egyre inkább fejlődik és terjeszkedik, a táplálkozási szakértők és egészségügyi szakemberek még mindig előszeretettel beszélnek bizonyos ételek jótékony hatásairól. Jól is teszik ezt, hiszen az egészséges étkezés kimutatható szinten csökkenti az elhízás, a keringési rendellenességek, és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.

Azonban annak biztos megértése, hogy bizonyos hatások érdekében melyik ételek fogyasztása ajánlott, nem feltétlenül egyszerű feladat. Ebből a cikkből megtudhatja, mik a leginkább közkedvelt ételek egészségügyi hatásai, és hogyan javíthatja egészségi állapotát a megfelelő étrend követésével.

Mandula
A mandula E-vitaminban, rézben, és magnéziumban gazdag. Emellett jó minőségű fehérjéket tartalmaz és egészséges telítetlen zsírsavakat.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a mandula fogyasztása segítheti a keringési rendellenességek és a rák kialakulásának kockázatát, valamint segítheti a hosszabb életet.

Alma
Az almát sokszor "tápanyag erőműnek" is nevezik, olyannyira lenyűgöző mennyiségű tápanyagot tartalmaz.

Az alma regeteg C-vitamint (természetes antioxidáns), komplex B-vitaminokat, élelmi rostot, fitotápanyagokat (amelyek védelmet nyújtanak a szabadgyökök káros hatásai ellen) és ásványi anyagokat, mint a kalcium és a kálium tartalmaz.

Kutatásokkal kimutatták, hogy a rendszeres almafogyasztás segíthet az időskori emlékezetvesztés, a stroke, és a cukorbetegség kialakulási esélyeinek csökkentésében.

Arugula
Az egyéb zöldleveles növényekhez hasonlóan az arugula rengeteg nitrátot tartalmaz (100 grammja több, mint 250 miligrammot). A nagy mennyiségű nitrát fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a fizikai megterhelés során szükséges oxigénmennyiség csökkentésével javítja a teljesítőképességet.

Az arugula lehetséges jótékony hatásai közé a rák kialakulási esélyeinek csökkentése, a csontritkulás megelőzése, és a szervezet oxigénellátásának javítása sorolhatóak.

Spárga
A spárga nagyon gazdag élelmi rostokban, emellett pedig nagy mennyiségű B6-vitamint, cinket, kaciumot, és magnéziumot tartalmaz.

A rendszeres spárga fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, megakadályozza a vesekő kialakulását, és csökkenti a csecsemők idegcső rendellenességeinek kialakulását is.

Banán
A banán természetes módon zsír-, koleszterin-, és só mentes, azonban nagy mennyiségű káliumot tartalmaz.

A banán fogyasztása csökkenti a vérnyomást, csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának veszélyét, és segíti a szív egészségének fenntartását.

Bazsalikom
A bazsalikom A-, K- és C-vitaminban gazdag, ezen túl pedig magnéziumot, vasat, káliumot és kalciumot is tartalmaz.

A bazsalikom fogyasztásával csökkentheti a szervezet gyulladásait és duzzanatait, megakadályozhatja az idősödés káros hatásait, valamint az izületi gyulladást és a gyulladásos bélproblémákat is kezelheti vele.

Cékla
A cékla napjaink legújabb szuperétele, hiszen a zöldség maga, vagy a zöldség leve is segíti a teljesítőképességet, csökkenti a vérnyomást, és javítja a szervezet vérellátását.

A cékla rengeteg folsavat és mangánt tartalmaz, emellett pedig thiamin, riboflavin, B6-vitamin, pantoténsav, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, és szelén is található benne.

Kínai kel
A kinai kel a keresztesvirágú zölségek családjába tartozik, mint a fodros kel, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is.

Ezek a rengeteg tápanyagot tartalmazó zöldségek nagyon kevés kalóriát juttatnak a szervezetbe, tehát amennyiben egészségesebben szeretne étkezni, mindenképpen szerepeljenek a keresztesvirágúak a bevásárlólistája tetején.

Brokkoli
A brokkoli nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz (vízben oldodó és vízben nem oldódó rostokat is), emellett pedig C-vitamin tartalma is magas.

Emellett a zöldség A-, K-, és komplex B-vitaminokat, vasat, cinket, foszfort, és fitotápanyagokat is tartalmaz.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a brokkoli fogyasztása segíti az izületi gyulladások kialakulásának megelőzését, megvédi bőrét az UV sugarak hatásával szemben, visszafordítja a cukorbetegség okozta szívkárosodást, és csökkenti a hólyag tumorok kialakulásának kockázatát is.

Sárgadinnye
A sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, mint a choline, a zeaxantin, és a béta-karotin, amelyek sokféle betegség ellen nyújtanak védelmet az egyszerű megfázástól kezdve egészen a rákos megbetegedésekig.

A sárgadinnye fogyasztásának jótékony hatásai közé tartozik az asztma kialakulási veszélyének csökkentése, a vérnyomás szinten tartása, az emésztés segítése, a szervezet hidratáltságának biztosítása, és a gyulladások csökkentése.

Répa
A répa remek A-vitamin forrás, egy felnőtt napi szükségletének 210%-át fedezi.

A répa fogyasztásának egészségügyi hatásai közé a tüdőrák kialakulásának megelőzése, a leukémiás sejtek elpusztítása és fejlődésük megakadályozása, és a látás javítása sorolhatóak.

Karfiol
A keresztesvirágúak családjába tartozó karfiol antioxidánsokat és fitotápanyagokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a rák kialakulása ellen. Ezen kívül élelmi rost tartalma, teltségérzetet biztosít, segíti a fogyást, és egészségesen tartja az emésztőrendszert. A karfiol cholin tartalma pedig elengedhetetlenül fontos a tanulás és a memória fenntartása érdekében. A fenti összetevőkön kívül a karfiol sok egyéb, fontos tápanyagot is tartalmaz.

A karfiol jótékony hatásai közé a szabadgyökök okozta mutációk kialakulásának megelőzése és a stressz csökkentése, a székrekedés kialakulásának megelőzése, és a memória működésének segítése tartoznak.

Zeller
A zeller antioxidánsokban és K-vitaminban igen gazdag zöldség.

A zeller jótékony hatásai között a vérnyomás csökkentése, a rák kialakulásának megelőzése, és az izületi fájdalmak csökkentése sorolhatóak fel.

Csicseriborsó
Az eredetileg a Mediterrán terültekről és a Közel-Keletről származó csicseriborsót garbanzo babnak is nevezik, mára az egész világon elterjedt közkedvelt étel.

Egészségügyi hatásai között a glükkózszint javítása, a cukorbetegek lipid és inzulin szintjének rendben tartása, valamint a csontok és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak fel.

Metélőhagyma
A metélőhagyma tápanyagokban gazdag étel, tehát kalóriatartalma igen alacsony, azonban sokféle egészségre jótékony hatású vitatmint, ásványi anyagot, és antioxidánst tartalmaz.

Ezek a jótékony hatások a rákmegelőzés, főképp a prosztatarák, a nyelőcsőrák, és a gyomorrák kialakulása ellen hatékony, valamint az alvási szokásokat és a hangulatot is javítja.

Csokoládé
A csokoládé antioxidánsokban gazdag. Annak ellenére, hogy könnyen elhízhatunk tőle, rengeteg jótékony egészségügyi hatása is van fogyasztásának.

A csokoládé fogyasztása csökkenti a koleszternszintet, megelőzi a kognitív képességek romlását, és csökkenti a keringési rendellenességek kialakulásának esélyeit.

Koriander
A Coriandrum sativum növényből származó fűszernövényt sokszor cilantro néven is megtalálhatja.

Több kutatással is bizonyították, hogy ha nagyobb mennyiségben fogyaszt zöld leveles növényeket, csökkenti az elhízás, a korai halál, a cukorbetegség, és a szívvelégtelenség kialakulásának kockázatát, miközben segíti a bőr és a haj egészségét, megnöveli szervezete energiaszintjét, és csökkenti túlsúlyát.

Fahéj
Kutatási eredmények szerint a fahéj védlmet nyújtkat a HIV kialakulása ellen, javítja a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők glükóz és lipid szintjeit, segít az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében, és megállítja a multiple sclerosis káros hatásait.

Emellett a Penn State kutatói azt is felfedezték, hogy a fahéj fogyasztása csökkentheti a szervezet negatív reakcióit a magas zsírtartalmú ételek elfogyasztása után.

Kávé
A kávé az Egyesült Államok egyik legfőbb antioxidáns forrása.

A kávé fogyasztásának jótékony hatásai közé a kettes típusú cukorbetegség elleni védelem, a Parkinson-kór megelőzése, a májrák és a májelégtelenség kialakulásának megelőzése, és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak.

Káposztafélék
A keresztesvirágúak családjába tartozó leveles növény rokonai közé a leveles kel, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is sorolhatóak.

A káposzták K-vitaminban igen gazdagok, emellett pedig folsavat, tiamint, nacint, pantoténsavat, cholint, foszfort, és káliumot is tartalmaznak.

Egészségügyi hatása közé a csontok egészségének fenntartása, a rá kialakulási esélyeinek csökkentése, a cukorbetegek glükózszintjének csökkentése, és az alvási szokások és a hangulat javítása tartoznak.

Vörösáfonya
A vörösáfonya remek C- és E-vitamin, valamint élelmi rost forrás.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a vörösáfonya fogyasztása hatékonyan csökkentheti a keringési rendellenességek kialakulási esélyeit, lassítja a tumorok fejlődését, megelőzi a húgycső gyulladásával vagy fertőzésével járó betegségeket, és segíti a szájüreg egészségének fenntartását is, hiszen megakadályozza, hogy a baktériumok a fogakhoz kötődjenek.

Edamame
Az edamame egy nagyon fiatal szójabab, amelyet még azelőtt leszednek, hogy a baboknak ideje lett volna megkeményedni. Hámozva vagy héjastul is kapható, friss vagy fagyasztott formában.

Az edamame jótékony egészségügyi hatásai között a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a depresszió kezelése, a termékenység segítése és a csontritkulás megelőzése sorolhatóak fel.

Padlizsán
A padlizsán tojás alakjáról és erős lila színéről ismerhető fel.

Jótékony egészségügyi hatásai között a szív egészségének védelme, a megfelelő testsúly fenntartása, a vér koleszterin szintjének rendben tartása, és a rákmegelőző hatás sorolhatóak fel.

Lenmag
Az Amerikai Táplálkozásügyi Szövetség munkatársai szerint a lenmag “remek forrása annak a két zsírsavnak, amelyek elengedhetetlenek az emberi egészség fenntartása érdekében, ezek a linolénsav és az alfa-linolénsav. Emellett remek élelmi rost és vitamin, valamint ásványi anyag forrás."

Egészségyügyi hatásai igen széleskörűek, csökkenti a koleszterin szintet, védelmet nyújt a rákos megbetegedések kialakulása ellen, megelőzi a hőhullámok kialakulását, és javítja a szervezet vércukor szintjét.

Fokhagyma
A fokhagymát a szív és az érrendszer egészségének fenntartása érdekében sokan előszeretettel fogyasztják.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a fokhagyma nagyon erős antibiotikus hatású zöldség, segíti a szív véelmét az érrendszeri műtétek és egy szívroham bekövetkezése után, csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát, valamint csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

Gyömbér
A gyömbér olyan kémiai anyagot tartalmaz, amelyet a savközömbösítő, hashajtó, és puffadáscsökkentő gyógyszerek egyik alapanyagaként is szoktak használni.

Kutatásokkal bizonyíották, hogy a gyömbér csökkentheti a bél gyulladását, megszünteti a testmozgás okozta izomfájdalmakat, elmulasztja a kemoterápia okozta hányingert, és csökkentheti a menstruáció okozta fájdalom erősségét is.

Szőlő
A szőlőt szállíthatósága, anyaga, íze, és sokfélesége teszi a világ egyik leginkább kedvelt csipegetnivalójává.

Kutatások a szőlő fogyasztását a rák kialakulásának megelőzésével, a szívelégtelenség veszélyének csökkentésével, a magas vérnyomás csökkentésével, a székrekedés megszünetetésével, valamint az elhízás és a korai halál veszélyének csökkentésével hozták összefüggésbe.

Grépfrút
A grépfrút kalóriákban szegény, azonban tápanyagokban gazdag gyümölcs. Fogyasztásával segítheti bőre megtisztulását és egészségének visszaállítását, sokféle betegség kialakulási esélyeinek csökkenését, és a felesleges kilók leadását. Könnyedén hozzáadható a napi étrendhez egy egészségesebb, sokszínűbb étrend követése érdekében.

A grépfrút jótékony hatásai között a fogyás segítése, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a szív egészségének fenntartása, és a szabadgyökök elleni küzdelem sorolhatóak fel.

Zöldtea
A zöldtea a világ egyik legegészségesebb itala, amely a teák közül a legtöbb antioxidánst tartalmazza.
A zöldtea fogyasztása csökkenti a stroke bekövetkezési esélyeit, és segíti a prosztatarák elleni harcot.

Méz
A méz vírusölő és antibakteriális hatású étel.

Kutatásokkal kimutatható, hogy a méz fogyasztása segítheti a gastrooesophagealis reflux betegség kialakuulásának megelőzését, csökkentheti a bakteriális fertőzés okozta hasmenés időtartamát, segíti az égési sérülések gyógyítását, csökkenti a szezonális allergiák tüneteinek súlyosságát, és küzd a gyulladásos betegségek ellen is.

Kelkáposzta
A kelkáposzta remek K-, A- és C-vitamin forrás, valamint béta-karotint és kalciumot is tartalmaz.

Egészségügyi hatásai között a rák kialakulási veszélyeinek csökkentése, a koronaér renndellenességek kialakulási esélyeinek minimalizálása, és a koleszterinszint csökkentése sorolhatóak fel.

Kiwi
A kiwi magas tápanyagtartalmú, azonban alacsony kalóriatartalmú gyümölcs. Grammonkénti C-vitamin tartalma magasabb, mint a legtöbb gyümölcsnek.

A kiwi fogyasztásával segítheti bőre egészségének fenntartását, valamint csökkentheti a vérnyomását, valamint a szívrendellenesség és a stroke bekövetkezésének esélyeit is minimalizálhatja.

Mangó
A mangó a csonthéjas növények családába tartozik, amelyekre jellemző, hogy puha külső rétegük egy magot rejt. A mangó rokonai közé tartozik az olívabogyó, a datolya, és a kókusz is.

Több kutatással is kimutatták, hogy a mangó és a hozzá hasonló gyümölcsök fogyasztása csökkenti az elhízás és a korai halál bekövetkezésének kockázatát, valamint csökkenti a cukorbetegség és a szívelégtelenség kialakulásának veszélyeit is. Emellett segíti a bőr és a haj egészségének fenntartását, megnöveli szervezete energiaszintjét, és csökkenti testsúlyát.

Tej
A tejtermékek a legjobb kalciumforrás. A kalciumnak rengeteg szerepe van szervezete egészségének fenntartásában, a legfőbb azonban a csontok és fogak felődésének segítése és egészségének fenntartása. Emellett a vérrög képződés ellen is sokat tesz, és segíti a gyorsabb sebgyógyulást is, szinten tartja a vérnyomást, és segíti a megfelelő izomösszehúzódást, így a szív megfelelő működésében is szerepet játszik.

A tej emellett magnéziummal, foszforral, A-, B6- és B12-vitaminnal, valamint riboflavinnal látja el szervezetét.

A tej egészségügyi hatásai között a csontok és a szív egészségének fenntartása, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, és a D-vitamin szint növelése is szerepel. A D-vitamin hiánya depressziót, króniukus fáradtságot, és premenstruációs szindrómát okozhat.

Tejpótló szerek
Több oka lehet annak, hogy a tehéntej helyett mást fogyasztana, amelyek főképp allergiának, laktóz intoleranciának, vagy vegán étrendnek tudhatóak be.

A vegán étrend szerint nem fogyaszthat semmi olyan terméket, amelyek állati eredetűek, tehát tejet, sajtot, tojást, és mézet sem. Sokan azért hagyják el a tejet, hogy ne juttassanak szervezetükbe a tejben néha megtalálható hormonokat és antibiotikumokat, bőrtisztító kúrát folytatnak, vagy a közkedvelté vált paleo étrendet követik.

A szója izoflavonjai megelőzhetik a szívelégtelenség kialakulását, napi legalább 10 mg elfogyasztásával pedig 25%-kal csökken a mellrák újra kialakulásának esélye. A megnövelt szójafogyasztás a menopauza közelében álló nők számára lehet jótékony hatású.

Menta
A mentafélék családja 15-20 különféle növényt foglal magába, köztük a borsmentát és a fodormentát is. A menta olajat gyakran használják fogkrémekben, rágógumikban, cukorkákban, és szépségápolási szerekben, a friss vagy szárított menta levelet pedig teákban és ételekben tudja felhasználni.

A menta az egyik legtöbb antioxidánst tartalmazó étel, amely az allergiákra, megfázásra, emésztési gondokra, irritábilis bélszindrómára, és a bőr egészségére is jótékony hatással van.

Gomba
A gombaféléket a zöldségek közé szokták sorolni, azonban mégsem növények, ennek ellenére rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak.
Jótékony egészségügyi hatásai közé a rákos sejtek növekedésének és terjedésének megakadályozása, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, és a gyulladásra adott immunreakció javítása sorolhatóak.

Zab
A zab nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükán nevű élelmi rostot, amely az egészségtelen koleszterinszint csökkentését segíti.
Zab fogyasztásával csökkentheti a koronaér betegség és a végbélrák kialakulási veszélyeit, valamint csökkenti a vérnyomást is.

Olajos halak
Az olajos halak, mint a lazac vagy a makréla is, remek omega-3 zsírsav és tiszta fehérje források.
Ha rendszeresen eszik olajos halakat, csökkentheti a keringési rendellenességek kialakulásának és a reumás izületi gyulladás kialakulásának veszélyeit, javíthatja memóriáját, megvédheti látását, és megakadályozhatja a száj- és a bőrrák kialakulásának esélyeit. Amennyiben csecsemőjével etet olajos halakat, segítheti az érzékszervei, kognitív folyamatai, és motoros képességei megfelelő fejlődését.

Olívaolaj
Azok, akik rendszeresen fogyasztanak olívaolajat, kisebb eséllyel vannak kitéve a keringési rendellenességeknek, így a magas vérnyomásnak, a stroke-nak, a magas vérkoleszterin szintnek, és a magas triglicerid szintnek is.
Emellett az olívaolaj fogyasztása segítheti a gyulladások, vérerek, trombózis, és a szénhidrát anyagcserefolyamatok gyógyítását is.

Hagymafélék
A hagymaféléket rengeteg méretben, alakban, színben, és ízben megtalálhatja. A leggyakrabban a vörös, a sárga, és a fehérhagyma találhatóak meg az üzletekben. Íze a lédús édestől az erős, szúrós ízűig terjedhet, ezt leggyakrabban az határozza meg, mikor szedték le és mikor fogyasztják el. Évente hozzávetőlegesen ötven milliárd kiló hagymát szednek le világszerte.

A hagyma fogyasztása csökkenti többféle rákos megbetegedés kialakulási esélyeit, javítja a hangulatot, és megőrzi bőre és haja egészségét.

Narancs
A narancsok több, mint 170 különféle fitotápanyagot, és több, mint 60-féle flavonoidot tartalmaznak, amelyek közül rengeteg gyulladáscsökkent és antioxidáns hatással rendelkezik.
A narancsok emellett thiamint, riboflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, foszfort, magnéziumot, mangánt, szeléniumot, és rezet is tartalmaznak. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően (a napi szükséglet kétszerese) a narancs az immunrendszert is erősíti.

Oregano
Az oregano K-vitaminban és antioxidánsokban gazdag fűszernövény.
Kutatásokkal bizonyították, hogy az oregano antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatású, valamint az oreganoban található anyagok segíthetik a mellrákos megbetegedések terjedésének lassítását.

Papaya
A papaya trópusi éghajlaton termő gyümölcs.
Fogyasztásának jótékony hatásai közé a szívelégtelenség, a cukorbetegség, és a rák kialakulási esélyeinek csökkenése, az emésztés javítása, a vér glükózszintjének javítása cukorbetegek körében, a vérnyomás csökkentése, és a sebgyógyulás gyorsítása tartoznak.

Barack
Az Észak-nyugat Kínából származó pihés gyümölcs a csonthéjasok családjába tartozik, csakúgy, mint a cseresznye, a sárgabarack, a szilva, vagy a nektarin.

Egy közepes méretű barack a napi beviteli érték több, mint 2%-át fedezi E- és K-vitaminból, niacinból, vasból, cholinból, káliumból, magnéziumból, foszforból, mangánból, cinkből, és rézből. Kimutatások szerint a túlsúllyal kapcsolatos betegségek gyógyítója, mint a cukorbetegség, az anyagcsere szindróma, és a keringési rendellenességek.

Borsmenta
A borsmentát sokféle hagyományos vagy népi orvoslás alkalmazza többféle betegség kezelésére, annak nyugtató hatásai miatt.
A borsmenta jótékony hatásai között az irritábilis bélszindróma tüneteinek kezelése, a bőrirritációk és bőrviszketés kezelése, és a fejfájás kialakulásának megelőzése sorolhatóak fel.

Ananász
Az ananász fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a thiamin, a riboflavin, a B6-vitamin, a folsav, a pantoténsav, a magnézium, a mangán, és a kálium. Ezen kívül antioxidánsokat és polifenolokat is tartalmaz, mint a béta-karotin.

A friss ananász a bromelain nevű enzim egyetlen forrása, amelyet ízületi fájdalmak, ízületi gyulladás csökkentésére, a tumorok növekedésének megakadályozására, és plasztikai műtétek utáni felépülés gyorsítására alkalmazható.

Burgonya
A paradicsommal és a padlizsánnal közös, a burgonyafélék családjába tartozó növény családjának néhány tagja akár mérgező is lehet. Napjainkban a burgonya a legolcsóbb és egész évben bárhol kapható növény.
Egészségügyi hatásai közé a csont felépítésének fenntartása, a szív egészségének védelme, a krónikus gyulladások visszaszorítása, és a székrekedés megelőzése tartoznak.

Sütőtök
A sütőtök hihetetlenül gazdag tápanyagokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban, azonban kalóriatartalma igen alacsony. Sokféle kreatív módon vezetheti be a sütőtököt étrendjébe, desszertként, levesként, egy saláta részeként, előételként, vagy akár vajat helyettesítve.

Quinoa
Tápanyagtartalma szempontjából a quinoa a teljes kiőrlésűek közé tartozik, tehát a gabonát teljes egészében, bármilyen része eltávolítása nélkül használják fel. Ezzel szemben az őrölt vagy finomított alapanyagokból készült termékeket, mint a fehér liszt, a fehér rizs, vagy a fehér tészta, könnyebb és puhább állaguk érdekében nem teljes kiőrlésű gabonákból készítik.

Napi 2-3 adagnak megfelelő mennyiségű teljes kiőrlésű termék fogyasztásával csökkentheti a keringési rendellenességek, a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a bélrák, és az elhízás kialakulási esélyeit. Több kutatással kimutatták, hogy a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztási mennyiségének növelésével csökken az öt felsorolt betegség veszélye.

Rozmaring
A rozmaring erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású összetevőket tartalmaz.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a rozmaring fogyasztása gyógyíthatja a gyomorproblémákat, segíti a memóriát és a koncentrálóképességet, megvédi az idegrendszert, és védelmet nyújt a makula degeneráció ellen is.

Zsálya
Antioxidánsokban (apigenin, diosmetin, és luteolin), valamint fontos tápanyagokban (mint a K-vitamin) gazdag.
Kutatások szerint a zsálya fogyasztása javítja a memóriát és az információfeldolgozást az enyhe Alzheimer-kórban szenvedők körében, valamint a kettes típusú cukorbetegeknél segíti a koleszterinszint és a triglicerid szint csökkentését.

Fodormenta
Nagy mennyiségű vitamint, antioxidánst, és egyéb alapvető tápanyagot tartalmaz.
Antioxidáns és gombaölő tulajdonságú, csökkenti a hányingert és az egyéb emésztőrendszeri problémákat, valamint gyógyítja a hirutizmust (abnormális szőrnövekedés).

Spenót
A természetes módon fogyasztható legjobb magnézium és kalcium forrás.
A spenót egészségügyi hatásai között a cukorbetegség kezelése, a rák kialakulásának megelőzése, az asztma kialakulási veszélyeinek csökkentése, a vérnyomás csökkentése, és a csontok egészségi állapotának javítása is felsorolhatóak.

Eper
Az eper a világ egyik legkedveltebb, legfrissítőbb és legegészségesebb étele. Rengeteg, egészségére jó hatású vitamint és antioxidánst tartalmaz.

Jótékony egészségügyi hatásai közé a szívelégtelenség, a stroke, a rákos megbetegedések, a vérnyomásproblémák, a székrekedés, az allergiák, a cukorbetegség, és a depresszió kialakulási veszélyeinek csökkentése tartoznak.

Édesburgonya
Az édesburgonya rengeteg tápanyaggal látja el szervezetét. Egy közepes méretű édesburgonya napi A-vitamin szükségletének 400%-át tartalmazza, ráadásul rengeteg élelmi rostot és káliumot is bevisz szervezetébe.

Az édesburgonya jótékony hatásai közé a prosztatarák kialakulási veszélyének csökkentése, a termékenység segítése, az immunrendszer erősítése, és a szem egészségének segítése tartoznak.

Kakukkfű
A kakukkfűből készült szerek sokkal hatékonyabbak lehetnek bőre tisztításában, mint a gyógyszertárban kapható pattanás elleni arctisztító krémek, derült ki az angliai Leeds Metropolitan Egyetemen végzett kutatásból.

A kakukkfű fogyasztása emellett gyógyítja a magas vérnyomást, megvédi szervezetét az ételek okozta bakteriális fertőzésektől, és elősegít a mellrákos megbetegedések sejthalálát.

Tofu
A tofut szójababból hozzák létre, természetesen gluténmentes, alacsony kalóriatartalmú, koleszterint nem tartalmazó étel, amely fehérjében, vasban, és kalciumban gazdag.

A benne található izoflavinok (fitoösztrogén nevű összetevők) segítik a csontritkulás csökkentését, a kalcium és magnézium pedig segítik a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentését, a vércukorszint rendben tartását, és a migrénes fejfájás megszüntetését.

Paradicsom
A paradicsomot sokszor "funkcionális ételnek" nevezik, mivel nem csak alapvető tápanyagokat tartalmaz, hanem krónikus megbetegedéseket is gyógyít, valamint egyéb jótékony hatásai is ismertek a benne található likopin nevű fitokemikáliának köszönhetően.

A paradicsom rengeteg A- és C-vitamint, valamint folsavat tartalmaz. Emellett sokféle egészségre jótékony hatású tápanyagot és antioxidánst tartalmaz, mint a likopin, a cholin, a béta-karotin, és a lutein.

A zöldségek és gyümölcsök, így a paradicsom fogyasztásának jótékony hatásai számottevőek. Minél többet fogyaszt ezekből az ételekből, annál kisebb a szívelégtelenség, a cukorbetegség, és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata.

Görögdinnye
A görögdinnye thiamint, robiflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, rezet, mangánt, szelént, cholint, likopint, és betaint tartalmaz. Felmérések szerint a görögdinnye több likopint tartalmaz, mint bármely egyéb gyümölcs vagy zöldség.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
Húgysav
  2020-08-31 14:45:18, hétfő
 
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat
okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely kemény
kristályokban rakódik le a ízületekben.

Emelkedett húgysavszint a vérben isis kimutatható, ez az úgynevezett
hyperurikaemia. Azonban a hyperurikaemiás emberekben nem mindig
alakul ki a köszvény.

Ha a vesék nem képesek a húgysav lebontására, az kristályosodik és az
ízületek körül lerakódik, amely ízületi gyulladást okoz.

A legfontosabb az egészséges étrend, amely gazdag friss színes
gyümölcsökben és zöldségekben;sovány húsokban és a tenger
gyümölcseiben, és teljes kiörlésű gabonákban. Csökkenteni kell a
cukrok, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a telített zsírok és
az alkohol fogyasztását.

Igyál sok vizet, mert segít eltávolítani a méreganyagokat.

A szódabikarbóna hatékonyan csökkenti a húgysavat a szervezetben.
Tegyél fél teáskanálnyit egy pohár vízbe. Ezt idd minden nap. Köszvényes
roham esetén egy egész teáskanállal tegyél a vízbe.
A citromos víz is segít. Amikor a test lúgos, a rendszer képes rá, hogy
megakadályozza a köszvény kialakulását. A citromos víz növeli a
lúgosságot, és megakadályozza a húgysav kristályok képződését.
Csavarj egy fél citromot 200 ml meleg vízbe, és idd minden reggel
éhgyomorra. Az almaecet is növeli a test lúgosságát.

A almasav hatékony a húgysav kioldásában a szervezetből.
Adjunk egy evőkanál almaecet 200 ml vízhez, és igyuk minden
nap ebéd és vacsora előtt.
Ezek a legjobb ételek köszvény kezelésére:

A kurkuma a vese védelmezője és erős gyulladáscsökkentő szer.
Bromelain, az ananászban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító.
A lenmag, csökkenti a húgysav mennyiségét az ízületekben.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
Vese problémák
  2020-08-31 14:45:16, hétfő
 
  Hogyan kezelje természetes módon veseproblémáját?

Ön tudta, hogy

- A vesebetegség a kilencedik leggyakoribb halálhoz vezető betegség Amerikában
és az emberek ezt általában nem is veszik észre.
- Minden 5 nőből egy szenvedett húgyúti fertőzésektől élete során legalább egyszer,
nők milliói szenvednek a visszatérő húgyúti fertőzésektől világszerte. A fiatal férfiaknál
ugyan nem túl gyakori a húgyúti fertőzések előfordulása, de az 50 feletti férfiak már
jóval hajlamosabbak rá.
- Mindkét nem közül legalább 10-ből 1 ember találkozik vesekővel élete során.

Ezek a tények felnyithatják szemünket azzal kapcsolatban, hogy mennyire nem
beszélünk a veseproblémákról eleget, ami ahhoz is vezethet, hogy ezek sokkal
gyakoribbá válnak. Ebben a cikkben a három leggyakoribb veseproblémáról lesz
szó és ezeknek a természetes kezeléséről.

Húgyúti fertőzések

A nők sokkal gyakrabban szenvednek húgyúti fertőzésekben, mint a férfiak, de
ezeket bárki elkaphatja. Okozója egy baktérium, amely megfertőzi a húgycsövet
és ami eljuthat a húgyhólyagig is. Ha odáig eljutott a fertőzés tovább vándorolhat
a húgyvezetékbe, onnan pedig a vesékhez. Onnantól kezdve, hogy a fertőzés
elhagyta a húgyhólyagot és elmozdult a vesék irányába a fertőzés neve vese
medence-gyulladás lesz és ezzel egy időben egy komoly egészségügyi
problémává válik.

Kezelés

A húgyúti fertőzésnek egy két pontból álló kezelési terve van, amit amint
észrevette a fertőzést szükséges alkalmazni.

A húgyúti rendszer arra lett tervezve, hogy eltávolítsa a behatolókat, szóval az
első lépésnek mindenképp annak kell lennie, hogy ön megpróbálja szervezetét
segíteni, azzal, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot biztosít számára. A víz
megfelelő, de még hatékonyabb lehet, ha vízhajtót is vesz közéjük, mint például
a gyömbér, amiből ízletes, gyulladáscsökkentő teát is készíthet.
A vízhajtók segítenek a szervezetnek vizeletet termelni, ami cserébe kimossa a
veszélyes mikróbákat a húgyúti rendszerből. Fogyasszon legalább 3 pohárnyi
vízhajtóval feldúsított vizet ( mint például a gyömbér tea) naponta, addig, amíg a
tünetek el nem múlnak.

Miután a folyadékok már a kontrollja alá kerültek, tovább segítheti szervezetét
azzal, hogy tápanyag dús ételeket és gyógynövényeket fogyaszt, amik növelik
az immunitást. A torma és a fokhagyma erőteljes antimikrobális tulajdonsággal
rendelkeznek, míg a citrusoknak magas a C vitamin tartalma és megváltoztatják
a hugyút pH értékét, hogy az kevésbé legyen fogékony a fertőzésekre. Szüksége
lehet cinkre, hogy a C-vitamin felszívódjon, úgyhogy fontolja meg a joghurt és a
grillcsirke fogyasztását is. Ezen tápanyag dús ételek fogyasztása és a vízhajtók
kiütik az enyhe, vagy közepes húgyúti fertőzést.

Vesekő

A vesekőnek többféle variációja is ismert, de a leggyakoribbak a kalcium kövek,
amik természetesen fejlődnek ki. Kockázati tényező lehet, ha a család
történetében már előfordult, bizonyos étrendek, elhízás és dehidratáció. Ha ön
már élete során szenvedett a vesekőtől, akkor nagyobb az esélye, hogy az
megint ki fog alakulni.

Kezelés

Már régóta mondogatom, hogy az almabor ecet egy csodatevő megoldás és még
a vesekövekkel szemben is segítséget nyújthat. Ha ön önállóan próbál
megszabadulni a kis méretű kövektől , akkor 2 evőkanál almabor ecet belekeverve
egy pohár vízbe, a nap folyamán háromszor, nemcsak, hogy felbontja a köveket,
de növeli az egész húgyúti egészség minőségét is. Ha bírja a gyomra, akkor adjon
hozzá pár evőkanál friss citromlevet is a készítmény maximális potenciáljának
elérése érdekében.

Kezelés

A vese bab és annak leve széles körökben elismert a vesekövek kezelésében.
Az almabor ecethez hasonlóan a bab leve segít a köveket kisebb darabokra
lebontani, hogy azok természetesen tovább mozdulhassanak, míg a bab belseje
pedig segít fenntartani a hugyút egészségét. Főzze meg a babot tiszta, forrásban
lévő vízben ameddig meg nem puhulnak és fogyasztásra alkalmassá válnak.
Szűrje le kétszer, hogy a lé megfelelő legyen. Kerülje el az egészségre káros
ízesítő adalékokat, mint például a sót.

Vesebetegség

Az a személy, akinek veséje három hónapnál tovább van nem megfelelő
egészségi állapotban, valószínűleg krónikus vesebetegségben szenved.
Ez egy veszélyes betegség, mivel a tünetek sokszor maradnak észrevétlenek,
addig, ameddig már kijavíthatatlan károsodás nem történik. Nézzen utána a
veseproblémák tüneteinek és ha bármelyiket felfedezni véli magán, keresse
fel orvosát.

Kezelés
Az akupunktúra biztató eredményeket hozott, mivel javította a krónikus vese
betegségben szenvedők életszínvonalát a fájdalom csökkentésével, mialatt
szintén javította az immunitást. Lehetőséget teremet arra, hogy növelje a húgy
termelést és még a dialízist is elhalaszthatja. Ha egészséges étrenddel és
megfelelő gyógyszeres kezeléssel használják együtt, akkor az akupunktúra
enyhíti és meg is semmisíti néhány tünetét a krónikus vesebetegségnek.

Kezelés

Lehet, hogy önt is meglepte, hogy a vörös áfonya nem került említésre, amikor
a húgyúti fertőzésről volt szó, de az igazság az, hogy a vörös áfonya sokkal
jobb munkát végez a vesék egészségének és tápláltságának érdekében, ha
hosszabb távon alkalmazzák, mint a rövidtávú alkalmazás során. Ha krónikus
vesebetegségben szenved, akkor a vörös áfonya rendszeres fogyasztása,
vagy a magas koncentrátumú vörös áfonyalé biztosítja a szervezet számára a
megfelelő tápanyagokat ahhoz, hogy az leküzdhesse a tüneteket. Tele van
C-vitaminnal, ami remek az immunitás számra, a vörös áfonya emellett remek
forrása a káliumnak, a foszfornak és a nátriumnak, amíg mind támogatják a
vesék egészségét. Mindezek mellett pedig a vörös áfonya gyulladáscsökkentő
és segít fenntartani az egészséges vérnyomást.

Ha ön, vagy valaki akit szeret veseproblémáktól szenved, válasszon természetes
megoldást, mielőtt a szélsőségeket választja. Meg fog lepődni, hogy szervezete
mennyire jól tervezett arra, hogy önmagát meggyógyítsa, ha ön a megfelelő
eszközöket biztosítja számára.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
A pajzsmirigy
  2020-08-31 14:45:03, hétfő
 
  A Magyar Európa legelhízottabb nemzete.

Ez már csak azért is megdöbbentő, mert a táplálkozásunk nem tartalmaz több szénhidrátot, mint egy olasz konyha, amely rengeteg tésztafélére épül. Ugyanakkor az olasz étkezés alapját képezi a hidegen préselt, szűz olívaolaj, és a legkülönfélébb tengeri halak, illetve a tenger gyümölcsei is. Utóbbi kettő sok értékes jódot is tartalmaz.

Ezzel ellentétben, a magyaros ételeket fogyasztók közül sokan viszolyognak az aromás, erős tengeri hal, a sokszor jódszagú tenger gyümölcseitől, és alga salátáktól is. Aki pedig szereti, csak ritkán engedheti meg magának, mert az árfekvése miatt luxus eledelnek számít itthon.

Magyarország kiemelten jódszegény terület, így sem a növényi, sem az állati eredetű táplálék nem tartalmaz elég jódot.

A jód az aktív pajzsmirigyhormon (T3) alapanyaga. A T3, azaz trijód-tironin csupán 3 jódatomból áll.

Megfelelő jód hiányában a pajzsmirigy nem tud elég pajzsmirigy hormont termelni, és elkezd alul működni. Ezáltal lelassul az anyagcsere, és beindul az elhízás folyamata.

Tehát a jódhiány és az elhízás folyamata összefügg!

Ezért nagyon fontos a jódpótlás. Az viszont nem mindegy, hogy mely jódvegyületet használjuk a jódpótlásra, ha azt akarjuk, hogy jól beépüljön és hasznosuljon a pajzsmirigyhormonok megfelelő termeléséhez, és ezáltal a megfelelően gyors anyagcseréhez.

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a jódozott só a jódpótlás egy megfelelő formája. Nos, ez sajnos nem így van, és azon kívül, hogy a jódozott só eltolja az ízeket, a jódozott só instabil jódot tartalmaz, 460 C -on a főzés során teljesen megsemmisül, de hosszabb távon szoba hőmérsékleten is párolog, nem alkalmas hatékony jódpótlásra!

Most már talán jobban érthető, hogy mi a különbség szénhidrátokat nyakra-főre evő olaszok és a magyarok között. Ez nem más, mint a megfelelő esszenciális jódbevitel.

Azt is tudni kell, hogy a jódnak számos vegyülete van, ezek közül egy van ami igazán stabil, képes jól beépülni és hasznosulni a szervezetben.

FEDBOND® PAJZSMIRIGY-ANYAGCSERE a legjobban hasznosuló jódfajtát tartalmazza ideális, és biztonságos mennyiségben.

A felmérések szerint egy, a hazánkban kihordott és született csecsemő pajzsmirigye 50%-kal nagyobb.

Miért van ez így? Mert az evolúciós és adaptációs logika szerint a szervezet igyekszik egy nagyobb szervet növelni, azt remélve, hogy nagyobb felületen, több jódot tud megkötni. Ezért vagyunk mi magyarok sokkal hajlamosabbak a golyvásodásra is, egy mediterrán országban élő emberhez képest, mert hiányzik a megfelelő mennyiségű jód a szervezetünkből!

A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv, mely olyan hormonokat termel, amik a testünk számos funkcióját befolyásolják, többek között az anyagcserét is. Ezért, amikor a pajzsmirigy alul működik és kialakul a hipotireoditisz, a normálisnál kisebb mennyiségű hormont választ ki, ezáltal lassul az anyagcsere, a szervezet pedig kevesebb kalóriát éget el. Mindez hízáshoz vezethet.
A megmagyarázhatatlan súlygyarapodás, az étkezési szokások és fizikai aktivitás változása nélkül, a pajzsmirigy alul működés egyik legfontosabb tünete.

Lelassult anyagcsere mellett nehéz lefogyni vagy megtartani ideális testsúlyunkat, de vannak dolgok, amiket megtehetünk ennek érdekében.

Hogyan lehetséges a fogyás pajzsmirigy alul működés esetén?

1, Nagyon fontos, hogy ha pajzsmirigy alul működésben szenved, mindig tartsa be orvosa utasításait és vegye be a felírt gyógyszert, ami segít normális szinten tartani a pajzsmirigy hormon mennyiségét szervezetében.
A pajzsmirigyhormon pótlása nélkül ugyanis nem lehetséges a fogyás.
A gyógyszert reggel éhgyomorra kell bevenni, lehetőleg sok folyadékkal. Kb. egy órával ezt követően lehet megreggelizni.

2, Kerülje az egyszerű szénhidrátokat és a cukrot

Pajzsmirigy alul működés esetén tartson szénhidrátszegény diétát, szénhidrát bevitelét összetett szénhidrátokból fedezze.

Amikor fogyásról beszélünk, akkor értelemszerűen arról van szó, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be, mint amennyit elégetünk. A lassult anyagcsere azonban lassítja a kalóriák égetését is. Figyelni kell azonban arra, hogy a nagyon lecsökkentett kalóriabevitel hatására csökkenhet a pajzsmirigy hormontermelése is, ami nem kívánatos. Próbáljon összetett szénhidrátokat fogyasztani, ezáltal csökkentheti a citokinek termelődését, ami gyulladások kialakulásához vezethetnek a szervezetben.

Vezessen naplót arról, hogy pontosan mikor, mit eszik.

3, Mozogjon

A testmozgás, sportolás a fogyás legjobb módszere még a pajzsmirigy alul működésben szenvedő betegeknél is.

A mozgás felpörgeti az anyagcserét, ezáltal elősegíti a kalóriák égetését. Sétáljon naponta 45-60 percet!

4, Váltson kókuszolajra

Használjon kókuszolajat a főzéshez. A kókuszolaj egészséges, közepes láncú zsírsavai stimulálják a pajzsmirigy hormontermelését. A kókuszolaj segít a fogyásban és csökkenti a koleszterinszintet is.

Napi 3 evőkanálnál több kókuszolajat ne fogyasszon.

5, Válassza az egészséges magokat

Pajzsmirigy alul működés esetén ajánlott a napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezés. Az étkezések közti időszakban fogyasszon brazil diót, kesudiót, mandulát, siót, tökmagot. Ezek a magok szelénben gazdagok, szelénre pedig nagy szüksége van a nem megfelelően működő pajzsmirigynek.

Másik kiváló szelénforrás a gyógygombák.

6, Fogyasszon halolajat

A halolaj omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Az omega-3 zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, így a táplálékból kell felvennie. Az alul működő pajzsmirigynek szüksége van ezekre az esszenciális zsírsavakra.

Az omega-3 zsírsavak főleg a has környéki felesleg leadásában játszanak szerepet.

7, Próbálja ki az almaecetet

Az almaecet olyan természetes anyag, mely segíthet megküzdeni a pajzsmirigy alul működéssel és a testsúly gyarapodással. Amellett, hogy az almaecet szabályozza a pajzsmirigy működését, segíti a méregtelenítést és javítja az anyagcserét is.

Adjon 2 evőkanál almaecetet egy pohár meleg vízhez és igya meg. Egy kevés mézet is keverhet az italhoz.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
Az agy szereti
  2020-07-30 09:14:35, csütörtök
 
  Az agy megbetegedhet, ha teljesen elszigeteljük magunkat a valóságtól, és beletemetkezünk a Facebookba a tablet képernyőjén, ahogy akkor is, ha közvetlenül ébredés után nem végzünk el néhány egyszerű légzőgyakorlatot.

Az agyunk attól is szenved, ha nyugtalanul, sebtében fogyasztjuk el a reggelinket, miközben már úton vagyunk, vagy telefonálunk közben, ha folyamatosan megterheljük, anélkül, hogy bármit is felajánlanánk cserébe, mondja Vlad Ciurea idegsebész.

Az agynak szüksége van a friss levegőre, az egészséges táplálékra, ami nem tartalmaz zsírt, viszont egészséges édességet igen, mint például mézet. Az agy szereti a csokoládét, vízre van szüksége, de amit mindennél jobban szeret, az a mosoly - mondja az orvos, aki több mint 50 éve dolgozik idegsebészként.

Alexandru Vlad Ciurea professzor 10 évig volt a Bagdasar-Arseni Sürgősségi Kórház igazgatója, ahol 50 éven át dolgozott. Csaknem 23.000 agyműtétet végzett, és 17 évig kizárólag gyerekeket műtött, akik közül a legfiatalabb mindössze két napos volt.

Azért betegszünk meg, mert nem beszélgetünk eleget, elszigeteljük magunkat. Az agyunk a mi hibánkból betegszik meg, mert nem tudjuk, hogy óvhatnánk meg ezt az értékes szervet.

Ha elzárkózunk a világtól a tablet és a telefon képernyője mögött, az agyunk megbetegszik. Látjátok, hogy közlekednek az emberek az utcán A Facebookot böngészik. Arra lettünk teremtve, hogy csoportban éljünk, nem pedig elszigetelve tette hozzá az orvos.

Az egészséges agy felé vezető első lépések nagyon egyszerűek és mindenki számára elérhetők. Ébredjünk fel korán, nyissuk ki az ablakot, végezzünk el néhány egyszerű légzőgyakorlatot, és igyunk két pohár szoba hőmérsékletű vizet. Az Orosz Akadémia egyik professzora, aki Szibériában élt, azt mondja, hogy az ottani friss levegőn akár 150 évig is el lehetne élni.

Vegyünk mély lélegzeteket, hogy a tiszta levegő bejuthasson a tüdőnkbe. Ezek a kis gyakorlatok segítenek az agynak bemelegedni beindítani az összes fontos folyamatot. Ezután jöhet a két pohár szoba hőmérsékletű víz. Az első pohár rendkívül fontos, mert eltávolítja az összes felgyülemlett salakanyagot az emésztőrendszerből. A második pohár víz azért jó, mert ahogy bejut a keringésünkbe, úgymond elindítja a gépezetet , mondja az idegsebész.

Az agyunk nem alszik éjszaka, hanem azon dolgozik, hogy aktívan tartsa a szervezetünket. És tesz még valami nagyon fontosat. Ha úgy alszunk el, hogy egy fontos problémán gondolkodunk, amit sehogy sem tudunk megoldani, akkor reggel a kész válasszal ébredhetünk.

Másnap reggel megtalálod a megoldást. Az agy összekapcsolta a gondolkodást, az ítélőkészséget, az emlékezetet, és reggel, amikor az elméd nyugodt, ott van előtted a kész válasz. Tehát nem érdemes álmatlanul forgolódnod, és gyötörnöd magad egy problémával magyarázza a professzor.

Az agy nem szereti a zsírt, a dohányt és az alkoholt, de szereti a fekete csokoládét. A cigaretta ugyanolyan negatív hatással van az agyra, mint a szívre. A reggelit nyugodtan kell elfogyasztanunk, nem sietve, lábon állva.

A reggelit nyugodtan, mindenféle zavaró tényező nélkül kell elfogyasztanunk, nem kapkodva, vagy állva, és cigaretta nélkül. Legyen ez több mint egy pihenés, legyen öröm. Gyümölcslevek fogyasztását is ajánlom, citrusokból, karotinból, amelyek energiát adnak, nyomelemeket tartalmaznak és segítik az agyműködést. Ez nagyon fontos! mondja a szakember.

Az agy nem fogadja el a zsírt, a szalonnát, viszont szereti az édességet.

Az idegsebész szerint a kevesebb kalóriát tartalmazó hús egészségesebb az agynak, mint a zsírok, a szalonna.

Igen, az agyra nézve ártalmas, ha húst fogyasztunk. De kis mennyiségben a hús az egész szervezet számára hasznos lehet. A legjobb az alacsony kalóriatartalmú hús, például a pulykahús vagy a halak. Az agy nem fogadja el a zsírt. Időnként, ünnepnapokon elfogadható. De egyébként nem vezet semmi jóra ecseteli.

Viszont nagyon szereti a fekete csokoládét, minél sötétebbet, nem cukorsziruposat, minél frissebbet. Na és a kakaó, valamint a méz: az agy ezeket is szereti - mondja az idegsebész.

Az ebédnek minél kiegyensúlyozottabbnak kell lennie, különben az emésztésnek túl sok vérre lesz szüksége. Ezenkívül az orvos azt is tanácsolja, hogy gondoskodjunk megfelelő hidratálásról vízzel, ne üdítőitalokkal.

Nem jó, ha túl sokat eszünk ebédre, mert a vér a gyomrunkba áramlik, az agyunk vérellátása csökken és elálmosodunk. Ha valaki dolgozni akar, csak nagyon kevés ételt kellene fogyasztania ebédre. Folyadékok szempontjából a szoba hőmérsékletű vízre szavazok, nem szénsavas üdítőkre

Az agynak két maximális aktivitási időszaka van: 10.00-12.00 és 16.00-18.00 között. Ha úgy érezzük, elfáradtunk, ihatunk egy kis kávét, minél lassabban. Az agy azt is elvárja, hogy jó édességgel jutalmazzák, de ne cukorral - mondja az orvos





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
Egészséges élet
  2020-07-30 09:12:35, csütörtök
 
  Íme az egészséges élet titkai:

1. Testmozgás

Bizonyították, hogy azok, akik naponta legalább fél óra testmozgást végeznek, kevesebbszer betegednek meg, mint azok, akik nem végeznek testmozgást, vagy napi fél óránál kevesebbet mozognak. A testmozgás segíti az immunrendszer megfelelő működését, és rengeteg jótékony egészségügyi hatása van. Ha nincsen ideje vagy pénze edzőterembe járásra, akkor próbálja ki a napi fél óra gyaloglást, futást, kocogást, vagy kerékpározást.

Csupán néhány dolgot kell észben tartania szervezete egyensúlya érdekében, amely ezt egészséggel fogja meghálálni.

A jobb egészség érdekében az aerobic mozgásformák a leghatékonyabbak, hiszen gyorsítja a szívritmust, amely által több tápanyagban gazdag vér áramlik át a szervezetén. Emellett segíti a gyulladásos megbetegedéseket és ezáltal gyengébb immunrendszert okozó molekulák számának csökkentését.

Tanulmányok igazolják, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti az olyan megbetegedések kialakulásának kockázatát, mint a rák, a szívproblémák, a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke, az elbutulás, és a depresszió. A testmozgás emellett az öregedést is lassítja.

2. Friss gyümölcsök és zöldségek

Az egészséges étrend egyik legfontosabb alapja a sokféle természetes, nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása. Az élénk színű gyümölcsök és zöldségek remek vitamin és ásványi anyag források, emellett antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek segítik az immunrendszer megfelelő működését, ezáltal az ellenálló képességet és a megfelelő fittséget is.

Próbáljon meg minél több ételt feldolgozásmentes állapotban fogyasztani, illetve igyekezzen organikus és bio ételeket vásárolni, amelyeket önhöz közel, az évszaknak megfelelő időpontban termesztettek.

Néhány gyümölcs és zöldség, amelyet természetes állapotában fogyaszthat a káposzta, az alma, a sárga és a piros paprika, a papaya, a spenót, és a paradicsom, csak hogy néhányat említsünk.

3. Pozitív hozzáállás

Az egészséges élet titka a pozitív hozzáállás életéhez, körülményeihez, és a különféle helyzetekhez, amelyekkel szembe kell néznie élete során. A pozitív hozzáállás segít abban, hogy boldogabb, lelkesebb, és nyugodtabb legyen.

A Carnegie Mellon egyetemen végzett kutatások szerint a pozitív életszemléletűek kevésbé könnyen betegednek meg, és ellenállóbbak a felső légúti megbetegedésekkel szemben. Ezzel szemben a negatív életszemléletűek és felfogásúak több stressztől szenvednek és feszültebbek.

A túl sok feszültség és stressz sokféle életveszélyes állapotot okozhat, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, vagy a szívproblémák.

4. Megfelelő higiénia

A Járványügyi- és megelőzési központ (Centers for Disease Control and Prevention) állítása szerint a megfelelő kézmosás az egyik legegyszerűbb módja a betegség megelőzésének.

Igyekezzen meleg vízzel és szappannal, legalább 20 másodpercen át kezetmosni. Ez az egyszerű szokás csökkenti a komoly megfázások és az influenza kialakulásának esélyeit.

Naponta zuhanyozzon és megfelelően tisztítsa meg minden testrészét. Rendszeresen ellenőrizze körmeit és távolítsa el a szennyeződéseket. Emellett pedig tartsa otthonát és környezetét tisztán és kórokozómentesen.

5. Aktív szociális élet

Kutatások bizonyítják, hogy az aktív szociális életet élők immunrendszere erősebb, és kisebb eséllyel szenvednek fertőző betegségektől. A Harvard egyetem 2008-as kutatása alapján a pozitív szociális kapcsolatok védelmet nyújthatnak a memóriavesztés és egyéb kognitív problémák ellen.

Emellett azok, akiknek kevés barátjuk van, nagyobb eséllyel szenvednek szívproblémáktól, depressziótól, vagy szorongástól. Tehát egészsége érdekében mindenképpen szakítson időt szeretteire és barátaira. Ha barátai távol laknak öntől, a telefon vagy chat is megfelelő.

6. Kiegyensúlyozott pH-szint

A szervezete akkor működik megfelelően, ha se nem túl savas se nem túl lúgos, hanem épp félúton van, kiegyensúlyozott pH-szinten.

Ha a pH-szintje a megfelelő alá esik, szervezete elsavasodik, amely kimerültséget, gyors légzést, és gyomorproblémákat okoz. Ez főképp olyankor fordul elő, ha sok húst és cukrot fogyaszt, a lúgosító hatású zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával ellensúlyozhatja a felborult egyensúlyt.

Fogyasszon sok sötétzöld levelű zöldséget, zöldbabot, spárgát, sárgarépát, kókuszt és avokádót. Emellett igyekezzen kerülni a feldolgozott ételek fogyasztását.

7. Stressz

A boldog emberek könnyebben kezelik a stresszt és ritkábban betegednek meg. A Duke egyetemen végzett kutatások kimutatták, hogy a stressz károsítja az immunrendszert és a szívet is.

Egyéb tanulmányok sugallják, hogy a túl sok stressz növeli a bakteriális fertőzések kialakulásának esélyeit, mint például a tuberkulózis. Emiatt már kisgyermekkortól elengedhetetlen a helyes relaxációs technikák elsajátítása és a stressz leghatékonyabb kezelésének gyakorlata.

Bármikor stresszesnek vagy feszültnek érzi magát, gyalogoljon gyors tempóban fél órát. Ez segíti abban, hogy megnyugodjon. A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend és a napi 7-8 óra alvás szintén nagy segítség. Emellett pedig a nevetés segíti az endorfinok felszabadulását, amelyek természetes módon szüntetik meg a stresszes állapotot.

8. Megfelelő pihenés és alvás

A megfelelő pihenés és alvás csodákat tehet szervezetéért. Ha naponta legalább nyolc óra nyugodt alvást biztosít szervezetének, teste azt harmonikus egyensúllyal és a lehető legjobb teljesítőképességgel fogja meghálálni. A megfelelő alvás és pihenés az első lépés az egészséges élet felé. Ezzel szemben az alvásmegvonás degeneratív hatással lehet szellemi és fizikai egészségére is.

A napi 6-8 óra pihentető alvás biztosítja a nap folyamán a jobb stressztűrőképességet, a jobb memóriát, a megfelelő vérnyomást és koleszterinszintet, emellett csökkenti a gyulladásokat, megelőzi a depressziót, és segíti az egészséges testsúly fenntartását, csak hogy néhányat említsünk. Nem utolsó sorban javítja az immunrendszer működését, így sikeresebben védekezik a betegségeket okozó vírusok és baktériumok ellen.

9. Hidratálás

Mivel az emberi szervezet 60%-a víz, igaz az, hogy a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása nagymértékben csökkenti a rendszeres betegségek kialakulását.

Megfelelő hidratálással szervezete képes a sejtfunkciók fenntartására, amely kulcsfontosságú a tápanyagok szervezeten belüli szállításakor. Emellett segíti a felhalmozódott mégeranyagok eltávolítását a szervezetből a póruokon és a véráramon keresztül.

A legegyszerűbb módja a szervezet megfelelő hidratáltságának a napi elegendő víz fogyasztása. Igyekezzen 10-12 pohár vizet meginni a nap folyamán.

Emellett egyen elegendő, magas víztartalmú gyümölcsöt és zöldséget. A szakemberek azt javasolják, hogy alkoholfogyasztását csökkentse, hiszen az alkohol nem csak dehidratációt okozhat, de az immunrendszert is gyengíti.

10. Kiegyensúlyozott étrend

A megfelelően megtervezett étrend csökkenti a gyakori megbetegedés kialakulásának kockázatát. Az ételek olyan tápanyagokat és hozzávalókat biztosítanak, amelyek erősen és egészségesen tartják szervezetét. Fogyasszon magas tápanyagtartalmú ételeket, mint például az A-vitamin, C-vitamin, fehérje, szénhidrátok, vas, esszenciális zsírsavak, és a többi. Egyen évszaknak megfelelő friss gyümölcsöket és zöldségeket, és kerülje a feldolgozott ételeket.

Kutatások azt is javasolják, hogy a hagymafélék, a fokhagyma, a gyömbér, és a méz antimikrobiális és vírusölő hatású, amely szintén megakadályozhatja a betegségek kialakulását.

Emellett napi kalóriabevitelének csökkentése is segítheti egészsége megőrzését és az öregedéssel járó betegségek, mint a keringési zavarok, a cukorbetegség, vagy akár az Alzheimer kór kialakulását is.

A fenti tippek követésével hatalmas változást érzékelhet és rengeteget tehet szervezete egészségéért. Nagyon könnyedén beépíthetőek életvitelébe az egészségesebb és betegségmentes élet érdekében.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
Minden ujjhoz
  2020-07-28 07:13:12, kedd
 
  Minden ujjhoz köthető egy szerv - Nyomd 5 percig, hogy elmúljon a fájdalom




 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
A törékeny körmök
  2020-05-17 11:36:52, vasárnap
 
  A törékeny körmöknek egyszerű, banális oka is lehet. Ez az
öregedéssel is együtt járhat, de vízhiány is okozhatja, míg más
esetekben pajzsmirigy betegség is állhat a háttérben.
A kezünk tükrözi az életkorunkat, de ugyanígy a körmünk
állapota is. A körmünket azonban minden életkorban erősíthetjük,
még a száraz törékeny köröm problémája is orvosolható.

Ha sérülékenyek a körmei, használjon védőkesztyűt mosogatásánál,
takarításnál, vagy kertészkedésnél. A forró víz és a szappan, illetve
a különféle vegyszerek nagymértékben szárítják a kezet és ezzel
együtt a körmöket is.

Tartsa a kezét és a körmeit hidratáltan. Ezt megteheti különféle krémek
használatával, de az is hasznos, ha elegendő vizet, illetve vízben gazdag
táplálékot fogyaszt. A vízben gazdag ételek - mint a görögdinnye vagy az
uborka - nagyszerű módjai annak, hogy belülről hidratálja a haját, a bőrét
és a körmeit.

Használjon naponta többször valamilyen hidratáló kézkrémet.
A legjobbak a levendula- vagy borsmentaolaj hozzáadásával
házilag készített kézkrémek.

Készítsen saját kezűleg körömápoló krémet. A krém hozzávalói között
szerepelhet a méhviasz, a nyers sheavaj, a kókuszolaj és az E-vitamin.
Ha ezt a krémet naponta több alakommal is használja, nem kell többé
a töredezett körmök problémájától tartania.

Ha töredezett a körme, akkor jobb, ha elkerüli a körömlakkot és a körömlak
lemosó használatát. A körömlakklemosó szerek gyakran tartalmaznak olyan
vegyületeket, mint aceton, formaldehid vagy ftalátok, amelyek negatívan
befolyásolják a körmök egészségét, illetve reprodukciós károsodást és
szervi toxicitást okozhatnak.

A körmök egészségét szolgálja a brokkolimagolaj is, hiszen esszenciális
zsírsavakban gazdag, amely csodálatos hatással van a bőr és a köröm
egészségére nézve. Törékeny körmök esetében ajánlható még a
kókuszolaj és az argán olaj rendszeres vagy kúraszerű használata is.

A biotin is segíthet a körmök megerősítésében. Biotinban gazdag táplálékok
a tojás, a mandula, az édesburgonya, a hagyma, a paradicsom és a zab is.

A műkörmök használata szintén töredezett körmöket eredményez.
A műköröm nem javasolt azok számára, akik hajlamosak a gombás
körömfertőzésre és azoknak sem, akik sérülékeny körmökkel
rendelkeznek.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
Fejfájás
  2020-04-04 15:29:50, szombat
 
  A fejfájás gyakran megkeserítheti a mindennapjainkat. Sajnos sokan egyből valamilyen gyógyszer után nyúlnak, pedig sok olyan módszer létezik, amely hatásos lehet a fő fájdalmának csillapítására, illetve megszüntetésére.

A fejfájásnak több típusa is létezik. Az izom eredetű fejfájások általában a váll és a nyak izmainak fájdalmával vannak összefüggésben. Vagyis amikor ezek az izmok megfeszülnek vagy begörcsölnek, akkor ez okozhat fejfájást. Az ér eredetű fejfájás - vagy más néven a migrén - nemcsak a fej lüktetését, fájdalmát idézi elő, hanem ez párosulhat hányingerrel és akár még látási zavarokkal is. Létezik még a gyulladásos eredetű fejfájás. Ezt kiválthatja például agyhártyagyulladás, homloküreg-gyulladás vagy éppen az arcüreg gyulladás. Ha valakinek hosszabb ideje fáj a feje és semmilyen gyógymód nem hoz enyhülést, érdemes szakorvoshoz fordulni, mert a rendszeresen jelentkező fejfájás hátterében komoly betegség, például agydaganat is állhat.

Nemcsak betegségek, hanem egyes ételek és italok is előidézhetnek fejfájást. Ilyenek például a koffeint tartalmazó italok, a csokoládé, az alkohol vagy a sajt. A stressz is előidézheti ezt az egészségügyi problémát, hiszen stresszhelyzetben is megfeszülnek az izmaink és az ér eredetű fejfájásnak is többnyire a folyamatosan fennálló feszültség lehet az oka.

Fejfájás esetén is számíthatunk egyes gyógynövényekre. Ezekből főzetet kell készíteni és fejfájás esetén elkortyolgatni. Milyen gyógynövények alkalmasak a fő fájdalmának csillapítására, megszüntetésére? A levendula, a porcsin, a ruta, a vasfű, a macskamenta és a cickafark.

Fejfájásunkat az aromaterápia is hatékonyan megszüntetheti. A különféle gyógynövényes illóolajokat párologtathatjuk, belecsepegtethetjük a fürdővizünkbe, de akár a halántékunkat bedörzsölve is hatásosak lehetnek. Milyen gyógynövényes illóolajokra számíthatunk? A citromfűre, a bazsalikomra, az eukaliptuszra, a rozmaringra és a levendulára. A meleg víz kúra is csökkenti a bennünk kialakuló feszültséget, amely szintén képes a fájdalmat oldani.

A friss levegőn való tartózkodás és a rendszeres testmozgás szintén megszüntetheti a fejfájás problémáját, hiszen gyakran csak oxigénre van szüksége a szervezetünknek, illetve egy kevés energiára és boldogsághormonra, amelyet a rendszeres sporttól megkaphat. Az egyik leghasznosabb testmozgás a jóga, amely segít az izmok ellazításában, de a relaxációs gyakorlatok és a mély légvétel is segítséget nyújthat a probléma megszüntetésében.

A masszázs szintén csillapítja a fejfájást, különösképpen a nyak-, a váll- és a fejmasszázs. Mi magunk is végezhetünk fejmasszázst, akár még saját magunkon is. Feküdjön le hanyatt fekvésben az ágyra, hunyja be a szemét, majd masszírozza a halántékát gyengéden és körkörös mozdulatokkal. Ez a módszer nem csupán az izmokat lazítja el, de az idegeket is megnyugtatja, és jó hatással van a közérzetünkre is.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
Idősebb korban edzeni
  2020-03-27 16:27:36, péntek
 
  Idősebb korban edzeni? Miért ne!

Soha nem késő életmódot váltani, akár még 60 évesen is elkezdhetünk tornázni és átállni az egészséges táplálkozásra. Persze ebben a korban már sokkal körültekintőbbnek kell lennünk, de egyáltalán nem rossz ötlet, ha valaki ennyi évesen, vagy még idősebb korban szeretne egy új életformát kialakítani. Mutatjuk is, mire ügyeljen, ha ezen gondolkodik.

Fontos, hogy amennyiben valamilyen betegséggel küzd vagy gyógyszereket szed, életmódváltás előtt mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, és mindig vegye figyelembe a szedett gyógyszerek és a fogyasztani kívánt gyógynövények kölcsönhatásait. Ha gyógyszer mellett étrend-kiegészítőt is használna, kérdezzen meg szakorvost, gyógyszerészt, hogy alkalmazhatók-e együtt.

Sportolni lehet, de csak bemelegítést követően. Természetesen ez mindenkinek javasolható, de idősebb korban még inkább ajánlott. Elengedhetetlen az alapos bemelegítés, bármilyen mozgásformáról is legyen szó, mert az izmok “bejáratása" csökkenti az esetleges sérülések kialakulásának kockázatát. Hasonlóképpen fontos az edzés utáni nyújtás is.

Döntsön a reggeli edzés mellett! A mozgás bármilyen napszakban hasznos, mégis ha csak tehetjük, tornázzunk a kora reggeli órákban, hiszen ez az egész napunkat meghatározhatja. A reggeli edzés során ugyanis úgynevezett boldogsághormonok szabadulnak fel a szervezetünkben, és ettől egész nap jókedvünk lehet. Márpedig, ha jó a hangulatunk reggel, sokkal tevékenyebbek, aktívabbak lehetünk a nap további részében.

Egy kis izomláz még nem a világ vége, annál nagyobb a baj viszont, ha egy-egy edzést követően alig tudunk lábra állni. Míg az előbbi azt jelzi, hogy hasznos és eredményes lesz az edzésprogramunk, addig az utóbbi arra enged következtetni, hogy valamit nem jól csinálunk, és sérüléssel kell szembenéznünk.

Az időskori edzés nem olyan, mint fiatalabb korunkban, hiszen ilyenkor már figyelembe kell vennünk a korlátainkat. Éppen ezért nem kell feltétlenül keményen edzeni, hanem inkább a rendszerességen és az aktivitáson van a hangsúly. Már napi félórás mozgással is nagyon sokat tehetünk az egészségünkért. Ez lehet akár lépcsőzés, kutyasétáltatás, gyaloglás, azaz nem kell komoly, megerőltető mozgásformákra gondolni, amikor edzésről beszélünk.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 182 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 11 db bejegyzés
e hónap: 248 db bejegyzés
e év: 1099 db bejegyzés
Összes: 31181 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1045
  • e Hét: 7720
  • e Hónap: 24366
  • e Év: 374801
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.