Regisztráció  Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Rostos rebarbara lé
  2012-09-20 13:26:51, csütörtök
 
  Rebarbara rostos lé:
A hosszú rebarbaranyélről a héját lehúzzuk, majd 3-6 cm. darabokra vágva, fazekunkba annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. 5-15 perc alatt jó puhára fő, s ekkor kiturmixoljuk. Mivel ,,koktélként" szoktam elkészíteni, - az idény gyümölcsöt hasonlóan megfőzőm és
kiturmixolom - - nyáron meggyet, nyári almát - ősszel, szilvát, almát, - s a kettőt ízlésem szerint összekeverem, s kevés mézzel édesítem. Összefőzve, forrón üvegekbe öntöm, s a fentebb említett módon lezárom, s ugyancsak száraz dunsztba teszem. Finom, sok B vitamint tartalmaz, tartósítószer, adalék mentes, kevés költségbe kerülő ital.

Bokor Katalin: Befőzés cukor nélkül c. könyvéből Link

 
 
0 komment , kategória:  Könyv-recept Bokor Katalintól   
Bokor Katalin természetgyógyász adlizsánkrémje
  2012-09-20 13:24:18, csütörtök
 
  Padlizsánkrém:
Hozzávalók: padlizsán, olaj, só
Tetszés szerinti mennyiségű padlizsánt, héjastól láng felett vagy sütőben megsütünk. Mikor teljesen átpuhult, hideg vízbe mártjuk, - így könnyebben le tudjuk húzni a héját. A tisztítást fakéssel végezzük, s ezután jól összetörjük. Lábasunkba téve 15-20 percig, állandó kavargatás
mellett - ízlés szerint megsózva, főzzük. Mielőtt megfőne a végén 1 kg-hoz 1 deci olajat is keverünk bele. Forrón - meleg - jól kimosott üvegekbe tesszük, s majd lekötjük. A celofán rátevése után kevés nátrium -benzoáttal megszórjuk, majd a második celofánt, vagy a csavart rátéve - lezárjuk.
S száraz dunsztba tesszük, ahol 24 órát állni hagyjuk. .Télen - fogyasztáskor - nyers vöröshagymát, vagy fokhagymát keverünk bele. Finom szendvicskrém.

Bokor Katalin: Befőzés cukor nélkül c. könyvéből Link

 
 
0 komment , kategória:  Könyv-recept Bokor Katalintól   
Brassói savanyúság
  2012-09-20 13:19:48, csütörtök
 
  Brassói savanyúság:
8-10 literes cseréphordóba szoktam eltenni, az alábbiak szerint.
Hozzávalók: a 10 literes hordóhoz :
1 kg. fehér káposzta, 0,5 kg. vörös káposzta, 0,5 kg. hosszú piros- és fehér paprika, 0,5 kg. bogyiszlói paprika, 0,5 kg. kis dinnye, 0,5 kg. sárgarépa, 0,5 kg. kisebb uborka, 1 kg. karfiol, 1-1csokor kapor, zeller zöldje.
Elkészítési módja : A káposztát kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, hogy torzsája . . ..összetartsa. A sárgarépát hosszú csíkokra szeleteljük, a karfiolt rózsáira bontjuk. Minden hozzávaló anyagot felváltva a fehér- és vörös káposztával szépen a kis hordóba, (vagy két 5 literes befőttes üvegbe ) rakjuk.
4 liter vizet - 4 evőkanál sóval felforralunk, s lehűtés után a szépen berakott zöldségeinkre öntjük. 1-2 óra múlva megnézzük mennyire ,,rendeződött" el a víz, s teljesen telire utána töltjük. Ha a cseréphordóba tettük zöldségeinket - rátéve a kis cserépfedőt, - a kis árkába vizet töltünk,amire mindig vigyázunk, hogy ki ne fogyjon, így elzárva a levegő ,,bejutását". Jó egy hétig még zavaros lesz zöldségünkön a víz, de lassan magától majd letisztul. Ha 5 literem üvegekbe tettük el zöldségeinket: az utántöltés után lekötjük, s egy kis tálba tesszük az üveget, hogy míg ,,tisztul", legyen hova gyűljön a felesleges víz. Majd letisztulás után megint sós vízzel utána töltjük, s véglegesen lekötjük.
NEKEM ELSŐRENDŰ - ECET NÉLKÜLI - EGÉSZSÉGES SAVANYÚSÁG - JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ.

Bokor Katalin: Befőzés cukor nélkül c. könyvéből Link

 
 
0 komment , kategória:  Könyv-recept Bokor Katalintól   
Egészséges sósrúd
  2012-09-20 13:07:00, csütörtök
 
  SÓSRÚD - egészséges

Hozzávalók: 4 dkg darált teljesőrlésű búzaliszt, 40 dkg durumliszt, 30 dkg zabpehely, 5 kanál napraforgó, tökmag, szezám, lenmag vegyesen, 25 dkg olaj, víz.
Elkészítése: A felsorolt anyagokat keményebb minőségűre jól megdagasztjuk, ujjnyi vastagságúra
Kinyújtjuk, 1,5 cm szélesen csíkokra vágjuk, majd 8 cm hosszúságúra vágva azt.
Tepsibe téve forró sütőben megsütjük.
Egyszerűen elkészíthető, s nagyon egészséges ropogtatni való.

Bokor Katalin: Életreceptek - ételreceptek c. könyvéből Link

 
 
0 komment , kategória:  Könyv-recept Bokor Katalintól   
Almás-mákos süti, nagyon finom
  2012-09-20 13:01:52, csütörtök
 
  ALMÁS-MÁKOS SÜTI - nagyon finom

Hozzávalók: 40 dkg köles, 8 dl víz, 20 dkg liszt, 15 dkg olaj, 3 evőkanál zabpehely, 1,7 dkg alma, 1 kkanál fahéj, 8 kanál méz, 25 dkg mák, 2 ekanál karobpor, pici só, 3 ekanál kukorica keményítő, víz.

A kölest a 8 deci vízzel, pici sóval teljes puhára megfőzzük. (úgy hogy szemcsés legyen és nem vizes) Kihűlés után a liszttel, s az olajjal s 1 kanál mézzel jól összedolgozzuk, s a sütőbe tesszük. (Lehet több mézzel is édesíteni mindent.)
Míg a köles fő, az almát lereszeljük, megpároljuk, hozzáadunk 2 kanál mézet, 1 kkanál fahéjat. Ledaráljuk a mákot, s azt is 2 kanál mézzel, kevés vízzel összekeverve édesítjük.
A kölest 25 percnyi sütés után kivesszük a sütőből, a 3 evőkanál zabpelyhet rászórjuk, majd a levétől leszűrt almánkkal megterítjük, majd az almára rátesszük az édesített mákot, s visszatesszük a sütőbe.
Sütőnket az alsó égésre állítjuk, s még 10-15 percig sütjük, míg az alja egy kicsit megsül.
MÁZ - készítése a sütemény tetejére:
3 deci vizet teszünk fel főzni, belekavarunk 2 kanál Karob-port, 3 kanál mézet. Majd az odakészített három kanál kukoricakeményítőt 1 deci hidegvízbe elkeverünk, s a fővő karobba állandó keverés mellett beleöntjük. Rögtön sűrűsödni kezd, addig kavarjuk, míg puding sűrűségű lesz.
Köleses sütinket az asztalra tesszük, s a karob-pudinggal a tetejére öntjük, nagy késsel elsimitjuk. Hideg éléskamránkban téve megvárjuk míg kihűl.
Nagyon finom, mutatós, egészséges sütemény.

Bokor Katalin: Életreceptek - ételreceptek c. könyvéből Link

 
 
0 komment , kategória:  Könyv-recept Bokor Katalintól   
Rakott zöldség-egytál, egyedi előétel
  2012-09-20 13:00:34, csütörtök
 
  RAKOTT ZÖLDSÉG-EGYTÁL - egyedi - előétel

Hozzávalók: 10 dkg barnarizs, 8 dkg szójakocka, vagy szójaszelettel 3 kanál vegetában előre beáztatva, 1 kanál olajjal, 22 dkg sárgarépa, 26 dkg cékla, 15 dkg karfiol, 30 dkg burgonya, 25 dkg káposzta, vagy sütőtök, 5-6 kelbimbó, só, olaj, közepes jénai tál - inkább hosszúkás 5 szál petrezselyem zöldje + növényi tejföl
Elkészítése:
Megnézzük a magasságát és a szélességét tepsinknek, s a zöldségeket fél ujjnyi vastagra, s olyan szeletekre vágjuk, (a karfiolon kívül) hogy a tálunk két oldalán szép sorjába tudjuk majd rakni. (Lehet a sárgarépát is hosszába vágni, ha vékonyak.)
A legalább 1 órát ázott rizst, szójakockát stb. a jénaink aljába tesszük, s majd két oldalt szép sorjába rakjuk a feldarabolt zöldségeinket:
cékla, burgonya, sárgarépa, káposzta - sütőtök, ilyen sorba rakjuk két oldalt zöldségeinket, ismételve a sort, s a közepében kimaradt üres részre rakjuk bele a karfiol rózsákat a kelbimbóval.
Tepsinket befedjük, (ha nincs fedele, alufóliával is megtehetjük.) s forró sütőben kisütjük.
Tálaláskor növényi tejföllel meglocsoljuk, s apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
Nagyon mutatós - vörös cékla, fehér burgonya, narancsos sárgarépa, káposzta, tök - és finom, egészséges étel!

Bokor Katalin: Életreceptek - ételreceptek c. könyvéből Link

 
 
0 komment , kategória:  Könyv-recept Bokor Katalintól   
Padlizsános vendégtál
  2012-09-20 12:56:58, csütörtök
 
  PADLIZSÁNOS VENDÉGTÁL:

Hozzávalók:
Rizskörethez: 20 dkg rizs, 1 fej hagyma, 1 kanál növényi olaj, só
Burgonyapüréhez: 20 dkg burgonya, 1 kanál olaj, 1 dl növ. tej, só
Feltéthez: 2 nagyobb padlizsán, 1 fej fokhagyma, 2 dl olaj, só
Díszítéshez: 2 paradicsom, 2 paprika, petrezselyem zöldje
Rizsköret készítése: A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon és vízen megpároljuk. Hozzáadjuk a rizst és szemcsésre főzzük. Ízlés szerint megsózzuk.
Burgonyapüré készítése: A burgonyát megtisztítva, apró kockára vágva megfőzzük, összetörjük pürének, tejjel, olajjal, sóval.
Feltét készítése: A padlizsánokat meghámozzuk, hossz-irányban négyfelé vágjuk. Megtisztítjuk a fokhagymát és hosszú szeletekre vágjuk. A padlizsánok két oldalát behasítjuk, megtűzdeljük a fokhagymaszeletekkel. Mindegyik padlizsánszeletet külön megsózzuk és tepsiben, a sütőben bő olajjal megsütjük. (Ha nagyon kövér a padlizsánunk, 6-8 felé vágjuk.)
Pecsenyés tálunk egyik oldalára a rizst, másik oldalára a burgonyapürét púposra rakjuk. A megsült padlizsánszeleteket szépen körbe ráhelyezzük. A zöldpaprikát és a paradicsomot karikákra vágjuk, ezzel díszítjük. Az egészet megszórjuk petrezselyem zöldjével.
Frissen fogyasszuk, jó étvágyat!

Bokor Katalin: Életreceptek - ételreceptek c. könyvéből Link

 
 
0 komment , kategória:  Könyv-recept Bokor Katalintól   
A legegyszerűbben elkészíthető növényi tejföl
  2012-09-20 12:53:35, csütörtök
 
  RIZSTEJFÖL:

Hozzávalók: 10 dkg barna rizs - jól megfőzve, 10 dkg szeletelt mandula, 4 evőkanál olaj, 4 evőkanál frissen csavart citromlé, 3 deciliter víz, só.
Együttesen jól kiturmixoljuk, s tálaljuk.

Bokor Katalin: Életreceptek - ételreceptek c. könyvéből Link

 
 
0 komment , kategória:  Könyv-recept Bokor Katalintól   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 48 db bejegyzés
Összes: 7836 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 607
  • e Hét: 11965
  • e Hónap: 45332
  • e Év: 45332
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.