Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/61 oldal   Bejegyzések száma: 605 
Habos isler
  2014-12-08 22:12:34, hétfő
 
  Hozzávalók:

Tésztához:
58 dkg liszt
32 dkg margarin
16 dkg porcukor
2 tojássárgája
fél citrom reszelt héja
1 tk sütőpor
1 ek víz

Töltelékhez:
5 tojásfehérje
150 ml víz
40 dkg porcukor
2 ek citromlé

Mázhoz:
40-50 dkg tortabevonó vagy 5 tábla étcsoki
7 evőkanál napraforgó olaj

Elkészítés:
Omlós tésztát készítünk a hozzávalókból, betesszük a hűtőbe 1-2 órára. Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt gáz tepsiben világos sárgára sütjük. Kihűtjük.
Közben a vizet a cukorral felforraljuk, kicsit hűtjük, de még melegen a citromlével ízesített tojásfehérjéhez adjuk, amit gőz felett kemény habbá verünk.

Egy-egy kihűlt tésztakorongra nyomózsák segítségével habot formázunk, és lefedjük egy másik koronggal. Felolvasztjuk a csokit, hozzákeverjük a napraforgóolajat, hogy hígítsuk, és selymesebbé tegyük. Alaposan keverjük el, hogy ne váljon el, és ne legyen csíkos a mázunk. Egyenként belemártjuk a sütiket, és ha kicsit megdermedt, olvasztott fehér csoki csíkokkal díszíthetjük.

Kb. 30-40 darab lesz belőle, a szaggató méretétől függően. Sütési hőfok: 180 °C. Sütési mód: alul-felül sütés

facebook, Eta hagyományos tortái-Tradičné torty od Ety



videó Link
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Sütőporos piskóta
  2014-12-02 10:38:14, kedd
 
  hozzávalók:
30 dkg finom liszt
1 cs. sütőpor
6 nagy, vagy 8 kicsi tojás
30 dkg kristálycukor
1/2 citrom leve és héja (ha nincs, nem baj)

A tojásokat robotgéppel jó habosra kikeverjük a cukorral (fehéredésig).Belekeverjük a citrom levét és a finomra reszelt héját, majd belekanalazzuk a sütőporos lisztet. Jól elkeverjük és kikent, kilisztezett tepsibe öntjük és 180 fokon kb. húsz percet sütjük (tűpróbáig!).
Ha tortának sütjük, a kapcsos tortaforma pont tele lesz a kész piskótával.

 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Varangy az üregben
  2014-12-01 18:54:09, hétfő
 
  A kelet-angliai Lewes városi fesztivál egyik különlegessége a Varangy az üregben (Toad in the Hole) elnevezésű étel.

A bizarr elnevezés ne tévesszen meg senkit, ez a laktató finomság kifejezetten alkalmas az őszi csípős hidegben átfagyott ünneplők fölmelegítésére.

Elsőként készítsük el a tésztát: keverjünk össze egy tálban 110 gramm finomlisztet, egy csipet sót, 275 milliliter tejet és négy tojást, majd a masszát hagyjuk állni egy órát - vagy egy egész éjszakát - a hűtőben. Ízesíthetjük borssal, mustárporral vagy kakukkfűvel is.

Amíg a tészta pihen, nyolc darab, arasznyi méretű kolbászt gyakori forgatás mellett süssünk ki kevés olajban. Előtte fogpiszkálóval szurkáljuk meg őket, hogy ne robbanjanak fel! A tésztát simítsuk kiolajozott tűzálló tálba, és nyomkodjuk bele a kolbászokat. Előre felforrósított sütőben süssük 30-40 perc alatt szép ropogósra.

Kínáljuk hagymaszósszal: ehhez két fej vöröshagymát aprítsunk föl, és dinszteljük meg a kolbászsütés után megmaradt olajon. Amikor már aranybarna, folyamatos kevergetés mellett szórjunk rá egy teáskanálnyi cukrot és egy evőkanálnyi lisztet. Ha túl száraznak találnánk, öntsük fel két-három evőkanálnyi húslevessel, és főzzük össze pár perc alatt. A kolbászos tésztából vágjunk emberes adagokat, és tálaljuk mellé a pikáns hagymaszószt.

Link

 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Bejgli kelesztés nélkül
  2014-12-01 17:08:15, hétfő
 
  Megosztom veletek ezt a jól bevált gyors bejglireceptet, mert nem kell keleszteni, csak gyúrom-nyújtom-sütöm. Nagyon hamar készen van. Ezt sütöm már évek óta, és mindenkinek nagyon ízlik. 3 rúd lesz a tésztából.

A tésztához:
1 pohár tejföl (2 dl)
1 pohár sertészsír
2 tojás
3 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
5 dkg élesztő
kb. 60-80 dkg liszt

A kenéshez:
1 tojás

A máktöltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg mák
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni lehet reszelt citromhéjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, birsalmasajttal, stb.

A diótöltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg dió
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni hasonlóképpen lehet, mint a mákot

Előre elkészítjük a tölteléket. A mákhoz vagy a dióhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, összekeverjük pici tejjel, és ezzel az összeállítással már is meg lehet tölteni (én nem szoktam főzni), vagy a hozzávalók között felsorolt ízesítőanyagokat is hozzá lehet adni, ki melyiket szereti. Természetes ha diósat és mákosat is készítünk egyszerre, a mák vagy a dió aránya változik.

A tésztához a tejfölt, az ugyanazzal a pohárral mért zsírt, a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk, belemorzsoljuk az élesztőt (elkeverjük, feloldjuk benne), végül összegyúrjuk a liszttel. Ne túl kemény tésztát készítsünk. 3 részre osztjuk. Kinyújtjuk a cipókat és megtöltjük tetszőlegesen. Feltekerjük (ne túl szorosan!), lekenjük tojással, az oldalát és a tetejét megszurkáljuk villával, és már süthetjük is 180°C-ra előmelegített sütőben.

Kiss Imréné Magdi receptje

kommentekből, jó ezt tudni:
(ajánlom almával is elkészíteni, úgy is nagyon finom (alma reszelve, bele fahéj 2 kávéskanálnyi, levet enged majd, de annyi darált háztartási keksz, hogy felszívja az alma levét, és kevés cukrot bele), így cukrosok is fogyaszthatják. )
(Szárazon rászórom a cukros tölteléket, utána megszórom egy kis reszelt almával. Egy hétig is puha a töltelék.)
(Kedves háziasszonyok!
A feltekert és megkent rudakat én hűvös helyen hagyom pihenni minimum 1 órát. Aztán még egyszer megkenem tojássárgájával, és 150°C-os sütőbe teszem. Mikor szép magasak, 180-200°C-ra fűtöm, és gyönyörű pirosra sütöm. Soha nem reped meg.)
(25x35 cm-re kell kb. nyújtani a tésztát és 30-40 percig sütni)
(a töltelékbe szoktam még tenni egy kicsi őrölt fahéjat és őrölt szegfűszeget is. A mazsolát vörös áfonyával helyettesítem. Nagyon finom az is, ha a diót kicsit megpirítjuk. Sőt a cukrot is.)
(az élesztőt belemorzsoltuk a tejfölös-tojásos masszába, ott kicsit kavargatva, fel fog oldódni teljesen, és utána mehet bele a liszt)

(Csak fel adagot keszitettem,igy is lett 2tekerccsel.Hat,en meg eletemben nem ettem ilyen finomat!Valahol olvastam,hogy akkor nem reped meg a teszta,ha a toltelek es a teszta azonos allagu.Nem lehet folyekonyabb a toltelek,mert "szetdurran"!Erre figyeltem,zsir helyett margarint,elesztobol a port hasznaltam - mennyei volt.)


Link





 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Mézeskalács recept
  2014-12-01 11:46:48, hétfő
 
  50 dkg liszt
1 dl olv.méz
15dkg porcukor
2 teás k.mézesfűszer
1kávés k.szóda.b.bóna
2 db tojás
15 dkg margarin

diszítés:
1 tojásfehérje
10 dkg cukor
1 evő k.étk.keményítő
1 kávés k.citromlé

a csokishoz:
olvasztott csoki gőz fölött, kiskanállal rácsepegtetem.

évek óta ez a bevált recept, mert azonnal fogyasztható
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Flódni
  2014-12-01 11:28:17, hétfő
 
  Flódni
SZABÓNÉ JULIKÁTÓL kaptuk a receptet
Tészta:
50 dkg liszt
25 dkg ráma
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
1dl fehér bor
1tk sütőpor

Töltelék:
20dkg darált mák
2,5dkg ráma
20dkg cukor,
1cs vanília cukor.
Narancshéj reszelve
0,5dl víz, és 0.5dlfehér bor
1 cs mazsola.

A vizet, bort felforraljuk és beletesszük a rámát, a cukrot, a mákot az ízesítőket. Összekavarjuk (hidegen tesszük majd a tésztára).

Diós töltelék.
20 dkg darált dió
20 dkg cukor
1 dl fehér bor
1 cs vanília cukor
Reszelt citrom és narancshéj
5 dkg mazsola

A bort felforralni és ebbe jön a szárazanyag.
Kihűtve kerül a tésztára.

Almás töltelék.
1 kg reszelt alma
10 dkg cukor
Fahéj, pici gyömbér, 1kk méz, reszelt citromhéj.

A tésztát 4 lapba nyújtjuk.
Alsó lap, ami a tepsi aljára kerül. Megkenjük baracklekvárral, és erre jön mák töltelék.
2. lap lekvár és alma töltelék.
3. lap lekvár és dió töltelék
A 4. lappal befedjük és tojással megkenjük.
180 C fokon 45 percig sütjük.
Kockára vágva porcukorral megszórjuk és tálaljuk.
Különleges ízű finom sütemény.

facebook, Zsuzsamama főzőoldala



 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Diós, mákos bejgli "Eta módra"
  2014-11-27 14:53:56, csütörtök
 
  Diós, mákos bejgli "Eta módra"

Hozzávalók:
90 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
12.5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2.5 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
2 db tojássárgája
1 dkg só
1 dl hideg tejszín
2,5 dl hideg víz (nekem elég volt 2 dl)
+ 1 tojás a lekenéshez
Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez :
70 dkg mák vagy dió
50 dkg kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa
0.5 L vizet.
mazsola,
őrölt fahéj,
sok reszelt citromhéj,
késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

A receptből 6 db fél kilós beigli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie (nekem 29 dkg-os lett).A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadom a tejszínt, a tojások sárgáját és a vizet. Összegyúrom a tésztát, pihentetem.
Végül kinyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem. Ezután teszem éjszakára hűvös helyre.

A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a beigli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével.

Éjszaka hüvős helyen de nem hütőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszúrkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos,hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

Eta hagyományos tortái-Tradičné torty od Ety és Császár Eta, facebook



 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Házi sajt
  2014-11-26 17:11:41, szerda
 
  4 liter tej
4 ml tejoltó

Fel kell melegíteni a tejet 36-38 fokos hőmérsékletre és cseppenként adagoljuk bele az oltóanyagot. Közben állandóan kevergetni kell, hogy jól elvegyüljön az anyag.
40-50 perc elteltével megalszik a tej, hosszú pengéjű késsel kockára daraboljuk és fakanállal kavargatjuk, addig, amíg kiválik a savó. Talán egy perc.
Előre elkészített szűrőbe rakjuk, ahol lecsepeg a savó, majd bele tesszük egy műanyag dobozba, amit előre - forró kötőtűvel, vagy hegyes fémmel a doboz belsejéből kifelé- kiszurkálunk. Célszerű az így elkészített sajtot lesúlyozni, hogy minél keményebb legyen.
.
Másnap sós vízfürdőt készítünk, és bele tesszük a sajtot úgy, hogy teljesen ellepje.
1 liter víz, 2 evőkanál só.

Az általam használt tejoltót állatpatikában lehet kapni! 100ml= 1650Ft..
(Simple Brün.)

***

Az oltógyomor oltó

a./ A szopós borjú, bárány, olló oltógyomrába kávéskanálnyi sót tesznek és felakasszák szárítani a kemence fölé. Használat elôtt a gyomor tartalmából vízbe tesznek és 24 óráig áztatják. Az Így nyert lébôl két evôkanálnyi szükséges 10 liter tej oltásához. b./ A borjú gyomrát az anyja tejével teletöltik, egy kevés sót tesznek hozzá és így szárítják meg. Az így készült oltóból egy tojásnyit ruhába kötöttek s a juhtejbe áztatták. Elmondásuk szerint a sajt szép sárga lesz tôle. c./ Szolcsván a disznó, bárány vagy borjú gyomrából készült oltóhoz kender, "tökköménymagot" tesznek. d./ A Csiki havasi pásztorok szerint a kecskegida, bárány és borjú gyomor leghatásosabban alvaszt egy-két év szárítás után. A száraz oltógyomorból egy darabkát levágnak s azt cérnaszálon a tejbelógatva használják. Az oltógyomor darabkát mind addig használják amíg az olt. Legújabban baktérium eredetû oltót is használnak több sajtüzemben. Ennek elônye, hogy az állati eredetû oltóknál sokkal olcsóbb, a növényi eredetûekkel szemben pedig a szükséglet térfogata sokkal kisebb. A korszerû tejipar a borjúgyomor kivonatából készült anyagot használja, ami nem egységes anyag, hanem különbözô enzimek keveréke. A fô alkotórésze a kimozin (más néven rennin), amely mellet pepszin és csekély mennyiségben katepszin található. A tisztított kimozin 800.000 szeres mennyiségû tejet alvaszt meg. A gyakorlatban használt készítmény ennél gyengébb. Az oltó erôsség azt fejezi ki, hogy egyrész oltó 40 perc alatt hányrész 35 C-os 7,0 SH savfokos tejet alvaszt meg. A legerôsebb oltót a még kizárólag tejjel táplált szopós állatok oltógyomrával készíthetjük. Minden szopós állat gyomra alkalmas oltó készítésre, de legjobb a kérôdzôk gyomra. A túl fiatal állatok gyomra kis oltó erôsségû. E táblázatból látható, hogy a tejoltó erôssége legnagyobb 41 C-os tej esetében. Ennél kisebb és nagyobb hômérséklet esetén romlik a tejoltó hatásfoka. Az optimális beoltási hômérséklettôl akkor vagyunk kénytelenek eltérni, ha a készítendô sajt technológiája azt úgy kívánja. Ezzel kapcsolatos ismereteket- a különbözô sajtok optimális beoltási hômérsékletét bemutató táblázat szemlélteti. A táblázat azt mutatja, hogy a tejoltót sósvízben oldva a legnagyobb erôsségû. Az oltó hatásfokát a tej savfoka is befolyásolja. Ezzel kapcsolatos vizsgálatok eredményét Balaton M. szerint a táblázat szemlélteti. E táblázat azt mutatja, hogy a kissé savanykás juhtej, amelynek SH-a 10,0, 67 %-kal kevesebb oltót igényelt mint a 8,5 SH-os friss tej. Az elôzôekbôl ismert, hogy sajttipusonként eltérô az alvasztáshoz szükséges idô, valamint a tej hômérséklet szükséglete. Ezek ismeretében számoljuk ki az oltó szükségletet, hogy a kívánt minôségû és sajttípust elô tudjuk állítani.

Link
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Fekete rózsa másképp
  2014-11-26 13:18:15, szerda
 
  Hozzávalók:
60 dkg liszt 30 dkg porcukor 1 tojás 1 csomag sütőpor kevés szódabikarbóna 10 dkg Rama 2 dl tej, csipet só A töltelékhez 10-10 dkg darált mák, dió 1-1 dl tej 10-10 dkg liszt , 5-5 dkg Rama 10-10 dkg porcukor 1-1 vaniliás cukor fél-fél citrom reszelt héja+leve. A krémhez 1,5 l tej 4 csomag vaníliás pudingpor 30 dkg Rama vajas krémekhez 30 dkg porcukor A mázhoz 10 dkg étcsoki 2-3 kanál étolaj

Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, hogy nyújtható tésztát kapjunk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Két lapot kinyújtunk 20×35 cm nagyságúra. Ugyanilyen méretű tepsi lisztezett tetején 175 fokon külön-külön megsütjük. A többi lapot is kinyújtjuk, és megtöltjük a következő töltelékkel: A lisztet a sütőporral összekeverjük, hozzáadjuk a tejjel elkevert darált mákot vagy diót, a reszelt citromhéjat+levét, a Ramát és a porcukrot. Az egészet jól összedolgozzuk, majd egyenletesen elosztva a tésztára simítjuk, és felgöngyölítjük őket, mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt tepsibe, egymás mellé helyezzük a tekercseket,diós mákos felváltva és közepes hőfokon megsütjük. Ha kihűlt, egyben kiborítjuk a tepsiből.( egy deszka segítségével szoktam) A krémhez megfőzzük a tejben a pudingot, kihűtjük, majd összedolgozzuk a porcukorral jól kikevert Ramával. Ezután összeállítjuk a süteményt. Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd egyben ráhelyezzük a tekercseket, amelyeket a másik adag krémmel befedünk (kicsit hagyunk belőle a sütemény oldalaira is). Ráhelyezzük a megmaradt lapot, amelyet csokimázzal vonunk be. Gőz felett megolvasztjuk a tortabevonót, és kevés étolajjal elkeverjük, hogy szép fényes felületet kapjunk. Az oldalát is megkenjük a maradék krémmel, egy éjszakán át kell pihentetni a hűtőben, hogy puhuljon. Kicsit munkás ez a süti, de biztos siker.

Eta hagyományos tortái-Tradičné torty od Ety - facebook



 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Ezerjó süti
  2014-11-25 14:51:47, kedd
 
  Tészta: 40 dkg liszt, 25 dkg hideg vaj, 2 dl tejföl , 1 kávéskanál só, nagyon kevés citromlé vagy ecet.
Töltelékek:(a három rétegbe összesen)..az elkészítésben írom le laponként..... 2 tojás, 30 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, kevés őrölt fahéj, zsemlemorzsa, 15 dkg darált mák, 30 dkg túró, 5 dkg mazsola, 1 üveg magozott meggy, 6-8 szem alma

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk...jól nyújtható legyen. Négy részre osztjuk és gáztepsi méretűre nyújtjuk a lapokat. ( Én mindig egyet nyújtok ...töltelék aztán a következő lap stb).....Kivajazott tepsibe megy az

első lap..megszórjuk zsemlemorzsával vékonyan., majd a mákos réteg következik. 1 tojást felverni 10 dkg cukorral+ 15 dkg mák. Rásimítani a tésztára, majd megszórni a lecsöpögtetett meggyel.
Következő( 2-ik) lapot rátenni...ismét kevés morzsa, majd a (túró+10 dkg cukor +1 tojás+vaníliás cukor) masszát rákenjük és megszórjuk a mazsolával.
Harmadik lap következik...újra morzsa vékonyan....lereszeljük az almákat, kicsit kinyomkodjuk+ 10 dkg cukor (ha édes az alma kevesebb is elég)+ fahéj....rákenjük és erre rátesszük az utolsó 4 ik lapot is . Előmelegített 175 fokos sütőben kb 30 perc . Tálalás előtt porcukrozzuk.





Eta hagyományos tortái-Tradičné torty od Ety és Császár Eta receptje, facebook
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
     1/61 oldal   Bejegyzések száma: 605 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 304 db bejegyzés
Összes: 8092 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1143
  • e Hét: 10175
  • e Hónap: 29059
  • e Év: 618878
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.