Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Jézus más Istenről beszél, aki mindig közöttünk van
  2017-01-05 02:00:36, csütörtök
 
  Lélek az Isten... (Jn 4,5-42)
"Lélek az Isten: akik imádják, lélekben és igazságban kell imádniuk." (Jn 4,24)

Az ember földies gondolkodásában sajátos képet alkot Istenről. Képzelődik. Jézus a helyes útra tereli gondolkodásunkat. "Lélek az Isten: akik imádják, lélekben és igazságban kell imádniuk!" - mondja. Az ember nagy tévedésére figyelmeztet ezzel Jézus! Isten más, mint amilyennek az ember őt földies gondolkodásában elképzeli.

A Bibliában olvassuk: Mózes fölment Hóreb hegyére, ott elmerült Isten imádásában. Kőtáblákra véste az isteni parancsokat. Addig a nép a hegy lábánál egy egészen más istent alkotott magának! Aranyat, ezüstöt összehordott és aranyborjút öntött belőle. Bálványistent készített a maga értékrendje és értékítélete szerint.

Így van ez ma is! Beszélünk Istenről, vállaljuk, megvalljuk őt, sőt szívesen vitázgatunk, - sokszor vérre menően - hogy melyik helyről, melyik templomból fogadja szívesebben az imádást! Úgy teszünk, mint a vándorló választott nép a hegy lábánál: földi értékekből, földies gondolkodásunk szerinti Istent alkotunk magunknak. Azonban ez az Isten nem az igazi. Ez bálvány! És azért jó nekünk, mert elvárjuk tőle, hogy a pénzünkért, az adományunkért, az egyházadóért védelmezzen minket. Ellenségeinket pusztítsa el és egyházában úgy történjék minden, ahogyan mi azt elképzeljük! Egyszóval: amit ma tőlem kap, azért azonnal fizessen bőségesen földi javakkal. Mert ha nem, akkor nem jövök templomba többé. A legtöbb ember ezért kiáltja: nincs is Isten!

Miért van ez így? Hogy az ember ilyen nehezen tudja Istent lényege szerint megismerni?
Egy statisztika: az embereknek a válasza erre a kérdésre, hogy mikor gondolnak Istenre.
19 % azt mondta: amikor szomorú vagyok!
51 % vasárnap gondol Istenre.
20 % munka közben.
10 % amikor boldog, amikor örül!

Lám a munka és az öröm milyen kevés embert vezet Istenhez. Jézus más Istenről beszél! Olyanról, aki mindig közöttünk van! Aki velünk van a megpróbáltatás idején, de nem "mutatványos". Amint Jézus sem tette a kereszten, Isten sem fog azonnal szétcsapni ellenségei között. (Jellemző az asszony beszámolója: "...megmondott mindent, amit tettem, vajon nem ő a Messiás?" - mintha bizony a Messiás "mutatványos"-ként "beolvasással" bizonyíthatná csak küldetését!) Jézus azon munkálkodott, ahogyan főpapi imájában mondta: "...hogy megismerjenek téged igaz Istent...!" (Jn 17,3) - mert ez az örök élet!

Erre tanít ez az evangéliumi történet. Igyekezzünk úgy imádni Istent, ahogyan Jézus akarja, hiszen Isten az ilyen imádókat keresi!Forrás: Véghseö Dániel: Tessék beszélni
 
 
0 komment , kategória:  - Véghseö Dániel  
Legyünk egyeneslelkű keresztények
  2017-01-05 01:57:09, csütörtök
 
  Legyünk egyeneslelkű keresztények (Jn 1,43-51)


"Mikor Jézus látta, hogy Nátánáel közeledik hozzá, így szólt: Nézzétek, ez egy igaz izraelita! Nincs benne kétszínűség!" (Jn 1,47)

A második világháborúban történt. Egy katona súlyosan megsebesült, de olyan helyen volt a hadszíntéren, hogy biztonságosan nem lehetett megközelíteni. Ezért a parancsnok megtiltotta, hogy bárki is odamenjen. Azonban egy katona a tiltás ellenére is odament. A sebesültnek a barátja volt. Sajnos azonban segíteni nem tudott, sőt ő is halálosan megsebesült. A parancsnok kifakadt: Most már van egy halott és egy súlyosan sebesült katonám. Megérte ez? Parancsnok úr, mondta az engedetlen katona, megérte. A barátom mielőtt meghalt volna, ezt mondta: "János, tudtam, hogy te a segítségemre fogsz jönni!"

Jézus amint meglátta Nátánáelt, ezt mondta: Igaz ember, nincs benne kétszínűség! Az egyeneslelkű embert hamar fel lehet ismerni!

A nagyböjti idő kiemelt feladata ez az emberi magatartás! Be kell látnunk, hogy ez igen nagy áldozatot követel, hiszen ha valaki becsületesen akar élni, akkor megalapozottan hiheti, hogy hátrányos helyzetbe kerül. Ha őszinte, akkor az annyi, mintha fejjel menne a falnak! Ezért válik a legtöbb ember "köpönyegforgatóvá". Szent Pál apostol erről így beszél: Ezt ne tegyétek, mert ez nem illik a szentekhez! (vö. Ef 5,4).

Akik a világosság fiaiként akarnak élni, könnyen elveszíthetik a világ tetszését. Azonban az igaz ember nem adja fel. Akár a háziasszony, aki mindennap egyforma türelemmel és buzgósággal takarít, bár tudja, hogy újra és újra rendetlenség lesz. De ez nem kedvetleníti el.

Így kell nekünk is mindennap rendet csinálni! Bár a rendetlenség mindennap újra kezdődik, de amíg mindennap készek vagyunk rendet csinálni, nem uralkodik el rajtunk a rendetlenség. Akkor valóban föltekinthetünk Jézusra. Ő a mi hitünk elindítója és Benne talál hitünk igazolásra (vö.. Zsd 12,2). Amikor meg kell állnunk Előtte, mi is érezni fogjuk - mint a bevezető történet katonája - megérte az áldozatot! Éljünk tehát a világosság fiaiként: jóságban, igazságosságban, egyeneslelkűségben! (vö. Ef 5,9).Forrás: Véghseö Dániel: Tessék beszélni
 
 
0 komment , kategória:  - Véghseö Dániel  
A gőg, az emberi lélek kártevője
  2017-01-05 01:56:22, csütörtök
 
  A gőg, az emberi lélek kártevője (Lk 18,10-14)
"... aki fölmagasztalja magát, megalázzák..."

(Lk 18,14)

A gőg az emberi lélek "kártevője!" Jézus példázatot mond erre. Nem konkrét esetet idéz fel, hanem egy emberi magatartásformát, melynek bizonyára tanúja volt többször is. Fontos üzenetet hordoz ez a példázat.

Egyik másik példázatot is felhozok, olyat, amelyet a népi bölcsesség foglalta történetbe e fontos üzenetet: Egyik nap csendesen kopogtatnak a gazdag lány ajtaján. A szegény kőművesnek a lánya jön és kérlelni kezdi a gazdag lányt: Kisasszony, apám nagyon beteg, arra kéreti a kisasszonyt, hogy jöjjön át hozzánk, mert fontos mondanivalója van. - Mit képzel az apád! - kiált fel gőgösen a gazdag lány! Ha beszélni akar velem, jöjjön ő ide!

A beteg kőműves szomorúan mondja a lányának: Menj vissza lányom és mond meg a kisasszonynak, hogy az édesapja nagyon értékes ékszereket falaztatott el velem és meghagyta, hogy a kisasszonynak csak 18 éves korában mondhatom meg. De én érzem, hogy hamarosan meghalok, ezért szeretném elmondani neki, hogy hol találhatja meg az ékszereket!

Mintha darázs csípte volna meg a gazdag lányt úgy ugrott, hogy szaladjon a kőműveshez. De mire odaért, már holtan találta. A sírba vitte az ő gazdagságának a titkát!

A gőg megrontja az emberi lelket, és a romlásba taszítja! Erről beszél nekünk az evangéliumi történet!

"Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosaknak kegyelmet ad!" (Péld 3,34; Jak 4,6) - ezt mondja a Szentírás! Nézzetek csak szét a saját szűk környezetetekben. Milyen sok zűrzavar van, milyen sok a pogány, az önző, a durva ember! Alapvető oka ennek, hogy az ember nem képes uralkodni gőgösségén. És kevélységében vak marad! Isten pedig az ilyen embernek ellenáll!

Ilyen vakká tette az imádkozó farizeust is a gőg a mikor így imádkozott: "Hálát adok... hogy nem vagyok olyan, mint ez..." A gőgösen imádkozó ember elveszíti a megigazulást - a kevély lány elveszíti a családi örökséget!

A vámos imádságában azonban felismerhető az alázatosság és ennek nyomán a szentírási igazság, hogy Isten az ilyen embernek kegyelmet ad! Jézus ezt mondja rá: "Inkább megigazulva ment haza a templomból, mint a másik! Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az ember a megigazulás útjára akkor lép, amikor alázattal magába pillantani képes! A mesebeli lány, ha alázatos lett volna, elnyerte volna az örökséget!

A megtérők erről beszélnek! (Saul, Ágoston, Papini, Takasi Nagai, Paul Sih, Edit Stein...)

A farizeus magatartásában ismerjük fel a kevélység rútságát, a vámos magatartásában pedig az alázatosság kegyelemszerző erejét!Forrás: Véghseö Dániel: Tessék beszélni
 
 
0 komment , kategória:  - Véghseö Dániel  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 212
  • e Hét: 1693
  • e Hónap: 3988
  • e Év: 8454
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.