Regisztráció  Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 64 
Székelykáposzta
  2014-05-30 11:01:12, péntek
 
  Székelykáposzta

Hozzávalók:
70 dkg sertéslapocka
5 dkg zsír
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
1 evőkanál pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény
2 paprika
1 paradicsom
80 dkg savanyú káposzta
4 dl tejföl
5 dkg liszt
Elkészítés:
A húst kockákra vágom. A zsírban a zúzott fokhagymát és a felaprított hagymát megpirítjuk. A pirospaprikát rászórjuk, kevés vízzel felöntjük, és zsírjára pirítjuk. Beletesszük a húst, és fehéredésig sütjük. Sóval és köménymaggal megszórjuk, beletesszük a paprikát, a paradicsomot. Fedő alatt kis lángon félpuhára pároljuk (kb. 30 perc).

A káposztát közben kimossuk, levét kinyomkodjuk. A káposztát a félkész pörköltbe keverjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Tovább főzzük, és amikor a hús és a káposzta megpuhult, tejfölös habarással behabarjuk, és még egyszer felforraljuk. Ha kell, utánaízesítjük.
Tetszik · Megosztás
 
 
0 komment , kategória:  Székelyföldi Legény receptjei   
Epres sütemény
  2014-05-30 11:00:19, péntek
 
  Epres sütemény
Nagyon egyszerű, hamar elkészíthető sütemény...

Hozzávalók:
min. negyed kiló eper
4 tojás (lehet kevesebb is)
3-4 kanál cukor
3 ek tejföl
1 csomag vaníliás cukor (elmaradhat)
1 kevés reszelt citromhéj (elmaradhat)
1 sütőpor
liszt, amennyit felvesz (vastagon folyékony legyen)

Elkészítés:
a tojásokat a cukorral jól kikavarjuk
hozzáadjuk a sütőporos lisztet, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot
belekeverünk 3 kanál tejfölet
kikent vagy kibélelt tepsibe, tortaformába öntjük, rászórjuk a megmosott, feldarabolt, megcukrozott epret
3o-35 percig előmelegített sütőben sütjük
tálalás előtt megszórjuk porcukorral
 
 
0 komment , kategória:  Székelyföldi Legény receptjei   
Gombaleves csipetkével
  2014-05-30 10:59:41, péntek
 
  Gombaleves csipetkével

Hozzávalók:
fél kiló gomba (csiperke)
1 fej hagyma
fűszerek: só, bors, piros paprika, őrölt paprika (elmaradhat)
worchester szósz vagy 2-3 kanál balzsamecet 1 dl paradicsomlével összekeverve
csipetkéhez : 1 tojás, 2-3 kanál liszt, kevés só jól összedolgozzuk (kemányre gyúrjuk, ha kell, adjunk hozzá lisztet)
2 dl tejszín
olaj
petrezselyemzöld

Elkészítés:

a megtisztított gombát felszeleteljük
kevés olajon üvegesre pároljuk a felaprózott hagymát, hozzáadjuk a sót, borsot, paprikát
beletesszük a gombát, majd feltöltjük vízzel
mikor fő, belecsipegetjük a csipetkéket
addig főzzük, míg a csipetkék megpuhulnak
ekkor beletöltjük a szószt, 3 percig együtt főzzük
a végén hozzáadjuk a tejszínt és az apróra vágott petrezselyemzöldet
 
 
0 komment , kategória:  Székelyföldi Legény receptjei   
Erdélyi lángos Székelyföldi Legény fb oldaláról
  2014-05-30 10:56:01, péntek
 
  Erdélyi lángos

Összetevők listája
40 dkg liszt, 2 közepes nagyságú burgonya, 1 tojássárga, 1-1,5 dl tej, 1 teáskanál só, 3 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1 kicsi padlizsán, 2 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis tej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, törött bors bőven, olaj a sütéshez
Elkészítés

Fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, langyos helyen fölfuttatjuk. Vigyázzunk, hogy a tej valóban langyos (és ne meleg!) legyen, mert az élesztőgombák a melegtől elpusztulnak! A burgonyát héjastul, kuktában a jelzéstől számítva 5 percig takaréklángon főzzük. Még melegen meghámozzuk és áttörjük. A liszttel, a tojássárgával, az élesztővel és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és langyos helyen (de nem a meleg tűzhelyen), lisztezett tálban, a tetejét is belisztezve, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A padlizsánt megmossuk, letörölgetjük, majd héjastul kis kockákra vágjuk és megsózzuk. A felforrósított 3 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és karikára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát, és a sós létől lecsöpögtetett padlizsánkockákat. Fedő alatt saját levében puhára pároljuk. Ha már üveges, belekeverjük a lehéjazott, karikára vágott paradicsomot, megborsozzuk, és együtt pirítjuk néhány percig. A lángos-tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Egy-egy lángos közepére teszünk a padlizsános töltelékből, a tésztát félbehajtjuk, majd a széleit jól összenyomva a nyújtófával kissé lelapítjuk. Bő forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Tetszik Megosztás
 
 
0 komment , kategória:  Székelyföldi Legény receptjei   
Erdélyi krumpli-saláta Székelyföldi Legény fb oldaláról
  2014-05-30 10:54:45, péntek
 
  Erdélyi krumpli-saláta

Erdélyi recept

Összetevők listája
75 dkg héjában főtt burgonya, 2 db keményre főtt tojás, 25 dkg aromás, savanykás alma, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 kemény, friss fejes saláta, 1 citrom, friss kakukkfű, petrezselyem zöld, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítés

A meghámozott, főtt, kockákra vágott burgonyát salátástálba rakjuk. Hozzátesszük a megmosott, kicsumázott, de héjas, ugyancsak kockákra vágott almát, amelyet a darabolás után azonnal meglocsolunk citromlével, hogy ne barnuljon meg. A meghámozott kemény tojásokat és a megtisztított vöröshagymát is felkockázzuk, és az almás burgonyához tesszük. A megmosott, és lecsöpögtetett zöld fűszereket (kakukkfű, petrezselyem) finomra metéljük, majd a tejfölbe keverjük. Citromlével, borssal és sóval (esetleg kevés cukorral) ízesítjük, ráöntjük a salátástálba tett zöldségekre, ezután jól átforgatva lefedjük, és a hűtőszekrényben néhány órán keresztül érleljük. Csak közvetlenül tálalás előtt keverjük bele a megmosott, lecsöpögtetett és csíkokra vágott fejes salátát.
Tetszik · Megosztás
 
 
0 komment , kategória:  Székelyföldi Legény receptjei   
Mogyorós süti Péter konyhája fb oldalról
  2014-05-30 10:53:30, péntek
 
  Mogyorós süti Péter konyhája fb oldalról

Hozzávalók:

A tésztához:
- 10 dkg törökmogyoró (ha nincs akkor dió is jó)
- 12.5 dkg vaj (puha)
- 12.5 dkg porcukor
- 3 db tojás
- 0.5 db citromhéj
- 0.5 csomag sütőpor
- 10 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor

A mázhoz
- 10 dkg étcsokoládé (csokoládé)
- 5 dkg vaj

Elkészítés:
- A mogyorót szárazon felhevített serpenyőben kissé megpirítjuk, majd amennyire csak tudjuk ledörzsöljük a vékony, barna héját (nem tragédia, ha némi marad rajta...) és finomra daráljuk.
- Robotgépben a puha vajat a kétféle cukorral habosra keverjük.
- Hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat. Alaposan kikeverjük.
- Mehet bele a citromhéj, a sütőporral és mogyoróval elkevert liszt is, kisebb adagokban.
- Végül a tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a vajas-cukros masszába.
- Egy őzgerincformát alaposan kivajazunk, belesimítjuk a masszát és légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük (tűpróba!). (Néha persze ránézünk, és ha nagyon elkezdene pirulni a teteje, konyhai papírtörlővel letakarjuk.)
- A sütőből kivéve kiborítjuk a sütit a formából, hagyjuk kihűlni.
- A csokimázhoz gőz felett megolvasztjuk a kisebb darabokra tördelt csokoládét, belekeverjük a vajat és bevonjuk vele a sütit.
- Hogy még mutatósabb legyen, durvára vágott mogyorót szórhatunk a tetejére.
- Megvárjuk, míg megdermed a csokimáz a sütin, s csak aztán kínáljuk. (Hűtőbe téve felgyorsíthatjuk az utolsó fázist.)
 
 
0 komment , kategória:  Székelyföldi Legény receptjei   
Mákos linzer szilvalekvárral töltve
  2014-05-30 10:50:44, péntek
 
  Mákos linzer szilvalekvárral töltve

Hozzávalók 12 személyre:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 tasak vaníliás cukor
0,5 tasak sütőpor
2 ek darálatlan mák
0,5 kis üveg szilvalekvár

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit: liszt, szobahőmérsékletű margarin, porcukor, tojássárgája, vaníliás cukor, mák és sütőpor, alaposan összedolgozzuk.
Bőven lisztezett felületen fél cm vastagra nyújtjuk és egy kis virág alakú formával kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 7 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Ha kihűltek, egy lukasat és egy telit összeragasztunk szilvalekvárral.
38 db lett ebből az adagból.
 
 
0 komment , kategória:  Székelyföldi Legény receptjei   
Juhtúróval sült makaróni tészta
  2014-05-30 10:46:28, péntek
 
  Juhtúróval sült makaróni tészta

Hozzávalók
250 g tészta
3 evőkanál juhtúró
2 evőkanál vaj
3 tojás
kevés zsemlemorzsa

Elkészítés
Főzd meg a makarónit sós vízben, szűrd le, öblítsd át hideg vízzel és hagyd lecsepegni. Verd habbá a tojásokat, add hozzá a túrót és keverd össze a makarónival és olvasztott vajjal.
Kenj ki egy tepsit vajjal, szórd meg zsemlemorzsával, helyezd bele a makarónit és süsd, amíg megpirul kicsit. Borítsd ki, vágd négyzetekre és tálald melegen.
Tetszik Megosztás
 
 
0 komment , kategória:  Székelyföldi Legény receptjei   
Töltött paprika vadasan
  2014-05-30 10:18:43, péntek
 
  Töltött paprika vadasan

Hozzávalók:
8 zöldpaprika, 50 dkg darált sertéshús, 1db zsemle, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 babérlevél, néhány szem egész bors, 1 evőkanál mustár, csipetnyi kakukkfű, 1 citrom, 2 dl tejföl, 3 dkg zsír, 8 dkg liszt, 2 dkg cukor, só.

Elkészítése:
A húst az áztatott, kicsavart zsemlével, tojással, sóval, kakukkfűvel jói összegyúrjuk, és betöltjük a magházától megtisztított zöldpaprikákba. A karikára vágott vöröshagymát és a zöldséget 1 evőkanál zsíron meglankasztjuk, hozzáadjuk a mustárt, a babérlevelet, néhány szem egész borsot, majd sózzuk, és 1 I vízzel felengedve felforraljuk. Azután beletesszük a paprikákat, és 25 percig fedő alatt főzzük, majd külön edénybe rakjuk. Végül a zöldséges főzőlét szitán áttörjük, tejföllel elkevert liszttel behabarjuk, citromlével, cukorral ízesítjük, és a visszahelyezett paprikákkal együtt felforraljuk.

Burgonyafánkkal körítjük. Burgonyafánk: 30 dkg burgonya, 3 tojás, 5 dkg liszt, 1 csomó petrezselyemzöld, kevés szerecsendió, só. A héjában főtt hámozott burgonyát áttörjük, összekeverjük liszttel, vágott petrezselyemmel, tojássárgájával, sóval, reszelt szerecsendióval. Majd kanállal kiszaggatva a nem túl forró olajban megsütjük.
Tetszik Megosztás
 
 
0 komment , kategória:  Székelyföldi Legény receptjei   
Rakott tarhonya
  2014-05-30 10:17:48, péntek
 
  Rakott tarhonya

Hozzávalók:
50 dkg tarhonya
4-5 db főtt tojás
1 db vöröshagyma
1 szál kolbász
2 dl tejföl

zsíradék
pirospaprika

Elkészítés:
A tarhonyát félig megfőzzük.
Sűrű pörköltszaftot készítünk a vöröshagymával, amelybe a kolbászt is beletesszük. Amikor kész, tejföllel dúsítjuk, és még egyszer összeforraljuk.
Egy jénai tál aljára kevés pörköltszaftot teszünk. Erre helyezzük el a tarhonya felét, majd rá a szeletelt főtt tojást, és rátesszük erre a tarhonya másik felét. A tetejét leöntjük a tejfölös-kolbászos szafttal.
Betoljuk a sütőbe, összesütjük, a tetejét kissé meg is piríthatjuk.
Megjegyzés:
A receptet Vankó Istvánné küldte. Köszönjük!
Tetszik Megosztás
 
 
0 komment , kategória:  Székelyföldi Legény receptjei   
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 64 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 48 db bejegyzés
Összes: 7836 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 484
  • e Hét: 11842
  • e Hónap: 45209
  • e Év: 45209
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.