Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Nyers rakott savanyú káposzta
  2014-05-30 22:16:29, péntek
 
  Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta
15 dkg paradicsom-paprika-lilahagyma együtt (külön-külön nem tudom mennyi volt, de kb. egyformák voltak)
pici hidegen sajtolt olaj

20 dkg áztatott dió (ez a beáztatott dióra vonatkozik, kb 15 dkg száraz diónak felel meg)
2 gerezd fokhagyma,
pici só

20 dkg répa keverék: sárgarépa, zeller, hagyma vegyesen, (a sárgarépából van benne a legtöbb)
pici só, ételízesítő ízlés szerint

két marék zöld levél, ezt nem mértem le. Bármilyen lehet, spenót, saláta, mángold, stb.

10 dkg napraforgó (ezt be kell áztatni legalább 1 órára, de jobb kettőre),
1 teáskanál citromlé,
pici só, pici méz

A savanyú káposztát leöblítjük (én nem tettem, és így túl intenzív volt az íze. úgy gondoltam, hogy a lében elég sok értékes anyag van, ne öntsük le a lefolyóba. De úgy is ki lehet mosni, hogy a vizet felfogjuk és megisszuk). A paprika-paradicsom-hagyma hármast kevés vízzel turmixgépbe tesszük és simára turmixoljuk. Ezt ráöntjük a káposztára, jól összekeverjük.
A beáztatott dióból a fokhagymával és a sóval elkészítjük a diós tölteléket: aprítógépbe tesszük.

A répás tölteléket is betesszük a konyhai robotgépbe, és morzsásra aprítjuk. (a diós massza után a gép tálját nem kell elmosni, nem árt egy kis dió a répának) Fűszerezzük, kóstoljuk.

A salátát (vagy más zöld levelet) megmossuk, és késsel kicsit megszabdaljuk.

Összeállítás: Egy kisebb tepsi aljára letesszük a káposzta felét, erre jön a diós töltelék, erre a zöld levelek. Egyenletesen elrendezzük a leveleket, és jól lenyomkodjuk. A leveles rétegre ráöntjük a répás tölteléket, ezt is egyenletesen elterítjük. A savanyú káposzta másik felét rátesszük a tetejére.
Erre jön még egy magból készült tejföl, amitől krémes és lágy lesz: a beáztatott napraforgó magot kevés vízzel, sóval, mézzel, citromlével teljesen sima, tejfölszerű állagra turmixoljuk. A káposztára öntjük. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel. (a zöld rétegbe is mehet a petrezselyem, illik bele)

Link

 
 
0 komment , kategória:  Nyers ételek  
Székelykáposzta nyersen
  2014-05-30 22:11:34, péntek
 
  Székelykáposzta nyersen
1,5 kg savanyú káposzta kinyomkodva
15 dkg paradió
10 dkg mandula (beáztatva, héját lehúzva)
1-1 darab tv és kápia paprika
10 dkg póréhagyma, vagy lilahagyma
2-3 fokhagyma
2-3 darab paradicsom,
só, bors, magyaros fűszerkeverék, kömény, koriander

A paradió és a mandula illik legjobban ehhez az ételhez. De használhatunk bármilyen olajos magot, diófélét, pl. napraforgó mag, kesudió, dió, stb...)
A káposztát felvágjuk, félretesszük.(a kinyomkodott levét meg lehet inni, finom)
A zöldségeket simára turmixoljuk, majd beletesszük a magokat és a fűszereket. Összekeverjük a káposztával. A tetejére magtejfölt teszünk:

Magtejföl
Hozzávalók:
15 dkg áztatott napraforgó mag+kesudió vegyesen
citromlé,
só, bors, 2-3 csepp stévia, vagy más édesítőszer
víz

A hozzávalókból tejfölszerűt turmixolunk.
A magtejfölt a káposztára kanalazzuk, és petrezselyemmel díszítjük.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Nyers ételek  
Karalábé bazsalikomos mártással
  2014-05-30 22:04:04, péntek
 
  Hozzávalók:
1 zsenge karalábé
1 marék mazsola
1 marék dió
1-2 dl tisztított víz,
1 csipet só,
1 teáskanál olaszos fűszerkeverék
1 csokor bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál citromlé

A karalábét kis kockákra vágjuk, vagy lereszeljük, meglocsoljuk a citromlével. Összekeverjük a mazsolával, és a bazsalikomos diómártással. A diót kevés vízzel és a fokhagymával simára turmixoljuk, ízesítjük a sóval, bazsalikommal, fűszerekkel. Lehet intenzíven ízesíteni a mártást, jól megy a karalábéhoz.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Nyers ételek  
Citromos avokádó leves
  2014-05-30 22:00:07, péntek
 
  Citromos avokádó leves 2-3 adag
hozzávalók:
1 nagyobb vagy 2 kisebb avokádó
3/4 uborka
1 zellerszár (1 szál levéllel együtt)
1 citrom kifacsart leve
1 kis csokor friss zöld koriander
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál őrölt koriander
1 kávéskanál só
4-5 dl víz,
a tejfölhöz:
10 dkg mandula, kevés víz, citromlé, pár csepp stévia

Minden hozzávalót tegyünk turmixgépbe és turmixoljuk simára. Adjunk még hozzá vizet, ha túl sűrű lenne. A mandulás öntethez a mandulát is turmixoljuk simára kevés vízzel, ízesítsük citromlével, stéviával. A levest öntsük tálkákba és díszítsük mandulából készült öntettel, apróra vágott korianderrel, vagy csírával, citromkarikákkal.

A mandula "tejfölt" nem használjuk fel mind, de ennél kevesebbet nem érdemes készíteni, mert a turmixgép nem keveri simára... A maradékot tegyük el, bármilyen krémlevesre vagy salátára rá lehet csurgatni.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Nyers ételek  
Avokádós káposzta
  2014-05-30 21:54:00, péntek
 
  Meglepően finom...

Hozzávalók:
1 nagyobb avokádó
2 savanykás alma (elhagyható. alma nélkül kicsit több citromlét használjunk)
negyed fej káposzta
pár csepp citromlé
só, bors
Az avokádót villával összenyomkodjuk, a káposztát és az almát konyhai robotgépben finomra aprítjuk (vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük), majd összedolgozzuk az avokádóval. Ízlés szerint ízesítjük citromlével, sóval, borssal.

Link



savanyú káposztával is készíthető
 
 
0 komment , kategória:  Nyers ételek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 304 db bejegyzés
Összes: 8092 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 364
  • e Hét: 364
  • e Hónap: 29647
  • e Év: 619466
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.