Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Interjú egy alkoholista nővel
  2018-05-10 22:50:38, csütörtök
 
  ,,30 évesen kikötözve, pelenkában ébredtem" - interjú egy alkoholista nővel

Írta:
Piri Tünde, 2015.05.03.




kép illusztráció

Soha nem beszélünk róla, de a nők mindig is ittak. Már az 50-es években nagy divat volt a háziasszonyok mértékletes italozása. Magyarországon igen gyakori, hogy az asszonyok ugyanúgy egy felessel indítják a napot, mint uruk. Csak mindezt nem látjuk, mert a nők tipikusan otthon isznak. A női alkoholisták számának növekedése a nyolcvanas évek elején vált szembetűnővé. Azóta sincs csökkenés. Megdöbbentő, hogy például egy olyan időszak hozza gyakran elő a nőknél az ivást, mint a gyes.


Alexandra most 30 éves, őt szintén az évekig tartó otthonlét taszított az alkohol sokszor halálos bűvkörébe.

Hogy kezdődött?

- Szorongást, pánikbetegségeket állapítottak meg nálam. Esténként még a nyugtatók ellenére sem tudtam aludni. Akkor jött a két pohár sör, hogy jól aludjak. Eleinte működött is, de nem tudtam, hogy az alkohol kifejezetten árt a szorongásnak, fokozza, így később már reggel is kellett ébredés után két sör, hogy el tudjam vinni a gyerekeket az oviba. Nem érdekelt, hogy pia szagom van. Később megtudtam, ez is az alkoholizmus egyik jele. A teljes gátlástalanság. Aztán hazaszaladtam az oviból, és megittam még két sört, elláttam a háztartást és lefeküdtem kialudni. Délután mentem a gyerekekért, és nyugtatókkal kihúztam valahogy estig. Így ment 6 sörrel a nap. Eleinte...

Az alkoholizmus nem csak hajlam, hanem szunnyadó betegség. Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy a hajlam öröklődik. Az, akinél már elkezdődött az alkoholizmus, soha többé nem válhat hétköznapi átlagos alkoholfogyasztóvá, a betegség ugyanis egy-két pohár hatására is újra előjön.

Alexandra alkoholista szülők gyereke, ezért soha nem fogyasztott alkoholt. A többdiplomás sikeres nő abba bukott bele, amibe a legtöbb alkoholt fogyasztó nő. A magányosság érzésébe. Egészen addig boldogan élte az életét, mígnem két gyerek után otthon maradt munkanélküliként. Mind a férfiaknál, mind a nőknél a magányosság és a munkanélküliség a két fő ok, ami az italozáshoz vezet.




kép, illusztráció

Megdöbbentő adat, hogy a nők életének vannak úgynevezett "zsákutcái", amikor a pohárért nyúlhatnak. Ilyen például az életközépkrízis, a gyes, az özveggyé válás, az úgynevezett üresfészek-szindróma, illetve a menopauza.

Az alkoholisták gyermekei még akkor is nagyobb gyakorisággal válnak a káros szenvedély rabjaivá, ha nem alkoholisták között nevelkednek. Magyarországon a becslések szerint legalább 800.000 felnőtt küzd alkoholproblémával. Ez a felnőtt férfi lakkosság 20%-át és a nők 5,2%-át érinti. A kontrollvesztett alkoholisták száma, akik állandó orvosi kezelést igényelnek, legalább 50-60 000.

Mi történt volna ha nem ittad volna meg azokat a söröket?

- Elvonási tüneteim voltak. Eleinte csak a kezem remegett, aztán mindenem, enni nem tudtam a sok sör mellett, állandóan ment a hasam, ha nem ittam meg a reggeli sört, vagy hánytam. A rettegett félelemről és szorongásról nem is beszélve, ami ezt kísérte. Csak az alkohol segített ezen, de az 10 perc alatt elmulasztotta a tüneteket.

A mértékletes ivás maximum napi egy pohár ital nőknek, illetve kettő férfiaknak. (Egy pohár ital 10 g alkoholt jelent, ami 3,5 dl sörnek, 1,2-1,5 dl bornak vagy 45 ml röviditalnak felel meg.) A nemek közötti különbség oka, hogy a nők általában kisebbek, mint a férfiak. A nők májában emellett kisebb az alkoholt lebontó enzimek aktivitása.

A család hogy viselte ezt?

- Eleinte nagyon segítőkészek voltak, a barátok is. Próbáltak beszélni velem, vigyázni rám, ha remegek, ne menjek el egy adagért, de aztán lekoptak a barátok és a családnak is elege lett. Voltak tiszta időszakaim, hónapok, de aztán mindig jött valami stressz és visszajött az egész. Végül már 12 sörnél tartottam, a családi és baráti kapcsolataim teljesen leépültek. Részegen hívogattam őket telefonon, hol bőgve panaszkodtam, hol kiabáltam velük. Magányosabb lettem, mint előtte voltam. Később jött a durvább időszak akkor már nem csak sört ittam. Bort és töményet is. Mivel mindezt úgy tettem, hogy gyógyszereket is szedtem, még durvább volt. Jöttek az emlékezetkiesések. Egyáltalán nem tudtam mit csináltam előző nap. Sokszor ahhoz is segítséget kellett kérni, hogy a gyerekeket ellássa valaki, mert én délután négykor már totálkáros voltam.

A nagyivó nők - az absztinensekhez hasonlóan - két csoportot alkotnak: az alacsony iskolai végzettségűek és az értelmiségiek. Ma már nem egyszerűen alkoholizmusról beszélünk, hanem a hozzászokás, folytonos ivás, mértéktelen ivás, veszélyes/ártalmas ivás állomásairól.





kép illusztráció

Nem kértél segítséget?

- Mivel a nők zúgívók, és csak otthon isznak, először a család segítségét kértem. Aztán jöttek az önsegítő csoportok. Az Anonim alkoholisták nagyon sokat segítettek. Minden nap van gyűlés. Csak az mehet, aki tiszta. Ott aztán megismertem az alkohol igazi természetét. Minden korosztályból voltak a 17 évestől a 88 évesig. Mindenki elmesélte a saját történetét, és mintha magamat hallottam volna vissza. Mindenkivel ugyanaz a folyamat zajlott le. A csoportok egyharmada nő volt. Ugyanúgy dugdosták otthon a piát, vagy lecsalták a konyhapénzből az alkoholra valót, mint én. Nagy szeretettel fogadtak, sokat segített, de egy idő után visszaestem, és többé nem jártam."

Az alkoholizmus fő ismertetőjegye az alkoholtól való erős fizikai és lelki függés. Az alkoholizmust sokan a cukorbetegséghez és a magas vérnyomáshoz hasonlóan idült betegségnek tekintik. Bár a mérsékelt alkoholfogyasztás véd a szívbetegségek ellen, tartós és túlzott fogyasztása súlyosan károsítja a májat, a hasnyálmirigyet, a bélrendszert, az idegrendszert és egyéb szerveket. Az alkoholizmus következtében alultápláltság is kialakulhat, mivel az alkohol jelentős energiatartalma miatt az alkoholistáknak nincs étvágyuk, és ezért nem fogyasztanak kellően tápláló ételeket.

Mi volt a legalja?

- Amikor már évek teltek el pohárral, és még nem is voltam a legmélyén...Végül már nagyon rossz állapotba kerültem. Nem ettem semmit. Lefogytam 54 kilóra, de fel voltam püffedve. Vizes volt az arcom, és a kezeim. Nem foglalkoztam a külsőmmel, úgy néztem ki, mint egy hajléktalan, de csak az számított, hogy meg tudjam inni a magamét."

A férfiakkal összehasonlítva, a mértéktelen alkoholfogyasztás nők esetében több veszélyt rejt. Bár az alkoholizmus gyakoribb a férfiaknál, a nők esetében veszélyesebb. Az alkoholista nőknél gyorsabban alakul ki májzsugorodás, és ugyanolyan gyakran alakul ki szívmegnagyobbodás, mint a férfiaknál.

Nem féltél, hogy mi lesz veled?

- De. Nagyon megviselt az alkohol. Többször mondták, hogy ebbe bele is halhattam volna, akár a hirtelen elvonásba, akár a hirtelen nagy mennyiségű alkoholba. Állandóan tele voltam kék zöld foltokkal, jöttek a törések, még alkoholmérgezéssel kórházba is szállítottak. Többször ébredtem a detoxikálóban. Egyszer felébredtem pelenkában 30 évesen kikötözve egy ágyhoz. Arra nem emlékeztem mi történt velem. Akkor megfogadtam: vége."

Egy-egy nagyobb megrázkódtatás felébresztheti a szunnyadó hajlamokat. Az italozó fiatalok gyakran leszoknak, amikor megházasodnak vagy gyerekük lesz, de egy válás hatására újra a pohárhoz nyúlnak. Idősebbeknél a társ elvesztése vagy akár a nyugdíjazás is oka lehet az ivásnak.

Sikerült megtartanod a fogadalmad?

- Nem. Végül csak visszajött a pia. Akkor már újra csak sört ittam. Csak 6-ot. De a családom elhagyott. Azt mondják, ez a módszer a leghatásosabb. Tényleg az volt. Számos megvonást megpróbáltam egyedül megcsinálni, de sikertelenül, jött egy menstruáció, vagy valami bánat, egy betegség és újra inni kezdtem, végül bevonultam egy elvonóra, utána egy több hónapos rehabilitációra, és köszönöm, most jól vagyok. Ez segített. Egy éve nem iszom. S bár nincs rá biztosíték egy alkoholistánál, hogy ne történjen meg újra, többet nem is kívánok inni. Soha többet!"

Link
 
 
0 komment , kategória:  :(függőség-alkohol  
Ez történik egy alkoholista agyával, amikor nem iszik
  2016-03-17 23:53:03, csütörtök
 
  Egészségmagazin.com oldalról 2016.03.15.

Ez történik egy alkoholista agyával, amikor nem iszik





Link

illusztráció

Motívációnak:

Link


Sokat tudunk arról, milyen, amikor egy alkoholista iszik. Azt is sejthető, hogy mi minden játszódik le ilyenkor az illető agyában (vagy mi nem). Ám azt tudod-e, mi történik, mikor egy alkoholfüggő abbahagyja az ivást? Tudósoknak nemrég sikerült fényt deríteni az érdekes folyamatra.
Az alkoholizmus a világ sok országában népbetegség, sajnos Magyarország ebben élen jár. A statisztikák szerint az alkoholizmus legalább 800 ezer embert érint közvetlenül, és ehhez a betegek családtagjait még nem is számoltuk bele, közvetetten tehát több millió ember szenved tőle.


Ki számít alkoholistának?

Sokan azt gondolják, egyszerű megmondani, ki az alkoholista: aki túl sokat iszik. Ez azonban nem ilyen egyszerű. Sok, függőséggel foglalkozó szakember, addiktológus és a toxikológus egyezik meg abban, hogy egy ember nem feltétlenül az elfogyasztott ital mennyiségétől számít alkoholistának. Egy gyors anyagcseréjű vagy nagyobb darab embernek ugyanaz a mennyiségű ital meg se kottyan, amitől egy vékonyabb vagy lassabban emésztő társa már dalolni kezd.
Az alkoholizmus a függőségek közé tartozó betegség, ezért célszerű ebből az irányból közelíteni felé: a kulcs az, hogy az illető meg tudja-e állni, hogy igyon, vagy sem. A szakemberek szerint az számít tehát függőnek, akinek az italfogyasztás a napi rutin része, és nem tud lemondani róla. Ha most azt gondolod, hogy persze, de ez általában nagy mennyiséget is jelent, akkor nem állsz messze az igazságtól: a legtöbb függő ugyanis a betegség bizonyos szakaszában jellemzően hatalmas mennyiséget képes meginni. Ez azonban változhat: egy régóta alkoholista ember szervezete idővel annyira leromolhat, hogy már kisebb mennyiségtől is bódult állapotba kerül.


Mi zajlik le egy alkoholista agyában?

A dopamin nevű vegyület szerepe már régóta ismert az orvosok körében. Ez a hormon az agyban termelődve több funkciót is ellát, például az idegsejtek közti ingerület-átvitel egyik eszköze. Azt is tudjuk, hogy a függőségekben is van szerepe, és a jutalmazó rendszernek is fontos eleme.
A legtöbb tudatmódosító szer és drog befolyásolja a dopamin működését, így az alkohol is, amely serkenti a jutalom-érzést. A probléma az, hogy ez arra ösztönzi az embert, hogy még többet igyon, hiszen idővel csak így érez elégedettséget.


Mi történik, amikor az alkoholista abbahagyja az ivást?

Ebből más sejtheted,mi zajlik le egy függőségben szenvedő emberben, amikor abbahagyja az ivást: az absztinens időszakok valódi szenvedést is okozhatnak, hiszen hirtelen leáll az a hosszú éveken át táplált folyamat, ami az illető egész jutalmazó-rendszerét befolyásolta.
(Ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan próbál leszokni a beteg: a cél a szenvedés csökkentése).

A tudósok elhunyt alkoholisták agyszövetét hasonlították össze olyanokéval, akik nem szenvedtek efféle függőségben. Az eredmények megdöbbentőek voltak: az alkoholisták agya kevesebbet tartalmazott egy bizonyos típusú dopamin-receptorból (D1), mint az ,,egészségeseké".
A dopamin az agyban a D1 receptorokhoz kötődik, az alkohol viszont befolyásolja ezt a kötődést, ami zavart okoz az idegsejtekben, amelyek receptor által érzékelt ingerületet közvetítenék.

A tudósoknak sikerült bebizonyítani, hogy az alkohol a dopaminon keresztül a jutalmazás-érzésben okoz zavart, vagyis egy idő után a betegnek folyamatosan folytatnia kell az ivást, hogy fenntartsa az elégedettségét.
Ezután a kutatócsapat magát a folyamatot is szerette volna felderíteni, amihez alkoholfüggő patkányokon végeztek kísérleteket. Azt persze nem tudjuk, hogy ők tették-e függővé szegény jószágokat vagy eleve függőket sikerült-e találniuk, de annyi biztos: az alkoholmegvonást követkő 6 napban kimutathatóan csökkent a dopamin szintje az állatok agyában.

3 hét után azonban felfedezték, hogy a patkányok dopamin-szintje valójában emelkedett, a receptorok viszont romlottak, így az állatok agya hasonlóvá vált az elhunyt alkoholista emberekéhez, miközben a patkányok is az alkohol utáni vágy nyilvánvaló tüneteit mutatták.
Kérdések persze még bőven vannak, de az bebizonyosodott, hogy az alkohol tartós és káros változást idéz elő a függő beteg agyában, és a többi tünet mellett ez is tovább súlyosbítja a helyzetét, és nehezíti a leszokást.

Ezért nagyon fontos, és nem tudjuk eleget hangsúlyozni: ésszel és mértékkel fogyassz alkoholos italokat! Hiszen most már tudod, hogy az agyadat is megváltoztathatja...

Link
 
 
0 komment , kategória:  :(függőség-alkohol  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 56
  • e Hét: 210
  • e Hónap: 2160
  • e Év: 36326
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.