Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
elzászi húsos káposzta
  2016-04-04 15:58:17, hétfő
 
  Elzászi húsos káposzta
(Choucroute)

Hozzávalók (8 személyre):
2 kg savanyú káposzta,
50 dkg császárszalonna,
1,5 kg kicsontozott sertéslapocka,
7 dl víz,
3 tyúkleves kocka,
7 dl száraz fehérbor, 2 sárgarépa,
fűszercsomag (1 megtisztított hagyma, néhány szem bors, darabka
szerecsendió, 1 babérlevél, 3 szegfűszeg, csipetnyi só),
2 szál jó minőségű kolbász,
4 pár virsli

Elkészítés:
Nagy edénybe tesszük a savanyú káposzta felét, ráhelyezzük a császárszalonnát
és a lapockát, és káposzta közé tesszük a gézbe kötött kis fűszercsomagot, az egészet leborítjuk
a káposzta másik felével. (A káposztára előzetesen rászeleteljük a két megtisztított
sárgarépát.) Felforraljuk a vizet, feloldjuk benne a 3 leveskockát, hozzáadjuk a fehérbort, és
ráöntjük a káposztára. Az edényt lefedjük, erős tűzön 5 percig forraljuk, hogy a folyadék
elpárologjon, azután összesen 2 órát mérsékelten meleg tűzön folytatjuk a főzést. Akkor
kivesszük a császárszalonnát és a húst, majd helyébe tesszük a kolbászt, megszurkáljuk,
lefödjük káposztával, s folytatjuk a főzést. 3/4 óra elteltével visszatesszük a kolbász mellé a
császárszalonnát, és a sertéshúst, s még negyed órát, összesen 3 órát főzzük. Közben megfőzünk
4 pár virslit. 3 óra multával kivesszük és eldobjuk a fűszercsomagot, a tálon elterítjük
a káposztát, elrendezzük a szeletekre vágott császárszalonnát és a sertéshúst, a feldarabolt
kolbászt és az egészben hagyott virslit. Akárcsak a mi töltött káposztánk felmelegíthető
 
 
0 komment , kategória:  francia receptek  
boros csirkebecsinált
  2016-04-04 15:52:01, hétfő
 
  Boros szárnyas-becsinált
Hozzávalók: (6 személyre):
1 db 1,5 kg-os jérce,
8 dl víz,
2 dl félédes fehérbor,
1 sárgarépa,
1 hagyma,
4 db szegfűszeg,
1 babérlevél,
kevés só, bors

A mártáshoz:
3 evőkanál vaj,
2 evőkanál liszt,
1 mokkáskanál őrölt fekete bors,
1 kávéskanál cukor,
2 dl félédes fehérbor,
25 dkg főtt zöldborsó,
3 db sárgarépa,
4 szelet zeller megfőzve
, kevés húsleves

A jércét 3 literes fazékba tesszük a vízzel, a felszeletelt sárgarépával, az apróra vágott
hagymával, a szegfűszeggel, babérlevéllel, hozzáöntjük a bort, megsózzuk-borsozzuk. Felmelegítjük,
s lassú tüzön addig főzzük, míg a jérce meg nem puhul. Akkor kivesszük az
edényből, tálalásra alkalmas darabokra vágjuk, a bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk. A jércedarabokat
előmelegített, mély edénybe tesszük, melegen tartjuk.
A vajat megolvasztjuk, simára keverjük benne a lisztet. Hozzáadunk annyi húslevest,
amennyivel állandó kevergetés közben sűrű mártást kapunk. Hozzáadjuk a cukrot, a bort, a
megfőtt sárgarépát, a borsót, a zellert, s az egészet átforrósítjuk. Ráöntjük a mártást a jércedarabokra,
és főtt rizzsel tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  francia receptek  
bearni zöldségbecsinált
  2016-04-04 15:48:27, hétfő
 
  Béarni zöldség-becsinált
(Garbure)

40 dkg fejtett bab,
2 db zsírban lesütött liba- vagy kacsacomb,
30 dkg húsos füstöltszalonna,
30 dkg fejes káposzta,
50 dkg rózsaburgonya,
2 póréhagyma, 4-4 kisebb sárgarépa-, és petrezselyemgyökér,
2 gerezd fokhagyma,
fűszercsomó (1 babér, 1 kakukkfű, pár szál petrezselyem),
só, bors, 8 szelet kis rozskenyér.


Legalább 4 l-es fazékba öntsünk 2,5 l vizet, forraljuk fel, tegyük bele a borsot és a szalonnát.
Ha ismét felforr, adjuk hozzá a babot, a nagy darabokra vágott burgonyát, a hosszában negyedelt
répát, gyökeret, a vastagra karikázott pórét, fokhagymát. Lefedve, csendes tűzön
főzzük 20 percig.
Szórjuk bele a csíkokra vágott káposztát, fedjük le és főzzük 1 órán át.
Beletesszük a combokat, 25 percig főzzük.
Vékonyra szeleteljük a rozskenyeret, levesestálba tesszük, a hús és a szalonna kivételével
ráöntjük a levest.
A béarniak néhány kanál vörösbort öntenek a tányérjukba, és arra szedik a forró levest.
A főtt, húsos szalonnából és a combból ki-ki, ízlése szerint vág és szed a levesébe, vagy a
leves után is fogyasztható, csípős mustárral.
 
 
0 komment , kategória:  francia receptek  
elzászi galuska
  2015-08-03 14:17:57, hétfő
 
  Spatzle alsaciens au lard et roquefort

Hozzávalók

300 g liszt
3 tojás
15 cL tej
só, bors
szerecsendió
Kömény




A töltelékhez:
150 g húsos bacon szalonna
A petrezselyem fél csokor
vaj
100 g roquefort sajt

a tésztát összekeverem s sós vizben nagyobb galuskákat szaggatok ki, megfözöm .
ezután leszüröm .
a bacont, petrezselymet felapritom .
serpenyőben kevés vajon megpiritom , majd a végén keverem hozzá a sajtot.
a galuskát összekeverem a tésztával s tálalom .



 
 
0 komment , kategória:  francia receptek  
elzászi burgonyasaláta
  2015-08-03 14:04:32, hétfő
 
  Salade de pommes de terre à l'alsacienne.




600g burgonya,
5 cl fehérbor
6 virsli
rózsabors
1 mogyoróhagyma
napraforgóolaj

petrezselyem
metélőhagyma.

a burgonyát héjában megfözöm , meghámozom , s fél cm - s szeletekre vágom fel.
a virslit 2 cm - darabolom , a burgonyához adom .
a hagymát kis kockákra vágom , s a fűszerekkel együtt a burgonyához keverem .
1 - 2 órát a hütőbe hagyom állni .








 
 
0 komment , kategória:  francia receptek  
elzászi saláta
  2015-08-03 13:53:08, hétfő
 
  Salade alsacienne "in a jar"


Saláta
4 paradicsom
300 g ementáli
500 gr kolbász
4 főtt tojás
savanyúságok
petrezselyem és snidling
só, bors

a salátát felapritom .
a hozzávalókat egyforma nagyságúra vágom fel.
egy tálba rakom , sózom , borsozom , majd összekeverem .



Link
 
 
0 komment , kategória:  francia receptek  
elzászi tészta
  2015-08-03 13:15:16, hétfő
 
  Le plus traditionnel de l'Alsace avec ses pates et ses gouts

250 g szélesmetélt tészta

1 nagy vöröshagyma

20 cl vastag tejszín

25 cl tejszín

150g füstölthús

egy csipet tengeri só

olivaolaj

a tésztát sós vizben kifözöm leszüröm .
a hagymát kevés olajon megpiritom , hozzáadom a kis kockákra vágott füstölthút, pár percig együtt piritom tovább.
beleöntöm a tejszint is , elkeverem , 1 - 2 percig fözöm .
a kifőtt tésztát tányérra szedem , arra kanalazom a ragút.

Link
 
 
0 komment , kategória:  francia receptek  
zöldséges sonkás töltött gomba
  2015-07-29 12:42:51, szerda
 
  Champignons farcis de Cyril Lignac




12 nagy gomba


1 kis fej vöröshagyma


1 kis cukkini


1 szelet sonka,


3 szelet kolbász


petrezselyem

apróra vágott friss rozmaring


reszelt parmezán sajt

bors


2 evőkanál extra szűz olívaolaj

tengeri só


Bors

a gomba talpát kitöröm , majd annak a helyére megy a töltelék .
a hagymát, cukkinit, kolbászt, sonkát egyforma kis kockákra vágom fel
hozzáadom a petrezselymet, olajat , sót, borst, reselt sajtot.
jól kikeverem , megtöltöm vele a gombákat .
180 fokos 25 percig sütöm .



 
 
0 komment , kategória:  francia receptek  
vidéki csirke
  2015-07-26 14:28:23, vasárnap
 
 


Francia vidéki csirke

Hozzávalók:
90 dkg csirkehús (mell, comb, szárnytő),
20 dkg gomba,
20 dkg zeller vagy petrezselyem,
2,5 dl bor,
10 dkg sárgarépa,
1 közepes hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 babérlevél,
2 ek aprított petrezselyemzöld,
1 kk szárított morzsolt kakukkfű.


A csirkét bőrözze le, a gombát és zellert szeletelje, a répát vágja durvára, a hagymát vékony gerezdekre, a fokhagymát törje át. Teflonos serpenyőben, kevés olajon, közepes hőn süsse a csirkét aranybarnára. Zsírját öntse ki. Sózza-borsozza a csirkét. Tegye hozzá a gombát, zellert, bort, répát, hagymát, fokhagymát, babért és kakukkfüvet. Melegítse forrásig, majd vegye lejjebb a hőt, fedve párolja kb. 35-40 percig, míg a csirke megpuhul. Vegye ki a babért. Szedje ki a csirkét és zöldféléket szűrőkanállal tálra, tartsa melegen. A levet forralja fel, főzze kb. 3 percig, míg kb. 1,2 dl marad, Tálalja a zöldséges csirkére kanalazva a mártást, főtt krumplival körítse


 
 
0 komment , kategória:  francia receptek  
mazsolás csirke almaszósszal
  2014-10-28 12:33:57, kedd
 
  Mazsolás csirke almaszósszal

Hozzávalók:
1 csirke,
só, bors,
majoránna,
20 dkg mazsola,
2 dl muskotályos bor,
20 dkg rizs,
4-5 alma,
hagyma
, fokhagyma,
ételízesítő,
1 ek cukor

Elkészítés:
Egy szép, méretes csirkét előző este kívül-belül sózz, borsozz be, hajíts bele teáskanálnyi majoránnát, és tedd reggelig hűtőbe. 20 dkg mazsolát áztass be 2 dl édes borba (pl. muskotályos), önts még rá 1 dl vizet, ebben a lében pihizzen ugyancsak reggelig.

Másnap reggel leszűröd a mazsit, a levét félreteszed, a mazsit betöltöd a csirekbe, esetleg beletunkolsz még pár gerezd egyéb gyümölcsöt (alma, körte, narancs), majd bestoppolod a csirit és irány a sütő kb. 1 órácskára. Közben előkészítesz 20 dkg rizst, a hagyományos módon készre főzöd, de ételízesítővel, hagymával, és gerezdnyi zúzott fokhagymával is ízesíted. Míg a csirke meg a rizs sül-fő, meghámozol 4-5 almát, kikapod a magházát és a mazsola áztatólevében, 1 ek cukor társaságában megfőzöd, s jó alaposan összetöröd. Ha a madár szép pirosra sült, kiszeded belőle a mazsit, a rizst egy kerek tál közepére halmozod és beteríted a mazsival, majd szépen körberakod a csirkedarabokkal. Tálalásig melegen tartod
 
 
0 komment , kategória:  francia receptek  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 134 db bejegyzés
Összes: 8990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1987
  • e Hét: 1987
  • e Hónap: 57948
  • e Év: 566875
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.