|
1/8 oldal
|
Bejegyzések száma: 70
|
|
|
|
2017-07-30 15:13:13, vasárnap
|
|
|
2 evőkanál vaj
1 kisebb hagyma, apróra vágott
3/4 teáskanál só
2 közepes fokhagyma, apróra vágott adott esetben
1 csésze tészta rizs
2 - .1. 5 csésze csirke húsleves
1 csésze fagyasztott zöldborsó
8 dkg parmezán sajt, reszelt
2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
fekete bors
serpenyőben vajon megpiritom a hagymát, ha jó , akkor hozzáadom tészta rizst is , összekeverem .
belerakom a reszelt fokhagymát is
beleteszem a tésztát, felöntöm a levessel.
lassú tüzön puhára fözöm .
közben hozzáadom a borsót is .
a végén teszem bele a reszelt sajtot, petrezselymet .
tálalom .

|
|
|
0 komment
, kategória: görög konyha |
|
|
|
|
|
2016-04-24 16:26:38, vasárnap
|
|
|
görög, citromos kókuszos pite ( gasztroangyal )
Hozzávalók:
10 dkg búzadara
15 dkg liszt
15 dkg kókuszreszelék
15 dkg puha vaj
4 db tojás
1 csomag sütőpor
6 ek. cukor
2 dl tej
csipet só
1 citrom lereszelt héja
A sziruphoz:
1 citrom kifacsart leve
1 narancs kifacsart leve
1 dl víz
25 dkg cukor
A tetejére:
5 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
A lisztet, a csipet sót, a búzadarát, a sütőport, a reszelt citromhéjat és a kókuszreszeléket egy tálba tesszük és összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgákat fehéredésig keverjük a cukorral. Ezután a cukros sárgákhoz adjuk a puha vajat, kikeverjük majd a tejjel hígítjuk. Ezután összekeverjük a száraz összetevőkkel a legvégén apránként beleforgatjuk a tojások felvert habját. Közepes méretű (22-32 cm) tepsibe simítjuk a tésztát és közepes lángon, 180 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük.
Amíg a tészta sül elkészítjük a szirupot. A vízben elkeverjük a cukrot, a narancs és citromlevet, majd körülbelül 10 percig forraljuk, amíg jó szirupos állaga nem lesz. Ekkor levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Miután a tészta kisült, rombusz alakúra vágjuk még a tepsiben és meglocsoljuk a kihűlt, azaz a hideg sziruppal. (Úgy is készíthetjük, hogy megvárjuk, amíg a tészta kihűl, akkor készítjük el a szirupot és a hideg tésztára meg a forró szirupot locsoljuk.) Kiskanállal csak annyi szirupot locsoljunk a tésztára, amennyit beszív, de nem ázik el tőle. Tálalás előtt kókuszreszelékkel szórjuk meg a tetejét. |
|
|
0 komment
, kategória: görög konyha |
|
|
|
|
|
2015-11-01 08:36:56, vasárnap
|
|
|
forrás : Latsia konyhája
tracicionális karácsonyi sütemény a görögöknél.
tészta:
3 csésze olaj
9 csésze liszt
1 ek összesen: fahéj és szegfűszeg
1 pohár friss narancslé
3 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna a fenti narancslében feloldva
A hozzávalókat összekeverjük és a fenti képen látható hosszúkás formájú cipócskákat? formázunk belőlük.
180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük őket.
hempergetéshez:
durvára darált dió és mandula keveréke (lehet csak az egyik is, de együtt sokkal finomabb!)
Közben elkészítjük a szirupot:
2 csésze cukor
1,5 csésze méz
2 csésze víz
A fentieket 5 perc alatt összemelegítjük egy nagyobb edényben, majd a leggyengébb lángon hagyjuk.
Szűrőkanállal belemerítjük a teljesen kihűlt! melomakaronát, megforgatjuk és kivéve azonnal beleforgatjuk dió-mandula keverékbe.
Egyszerre 4-5 melomakaronát tehetünk a szirupba, így gyorsan megy
aki nem szereti a túl édeset, rövid ideig hagyja csak a szirupba a sütit.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: görög konyha |
|
|
|
|
|
2015-03-21 12:23:13, szombat
|
|
|
500g sovány darált marhahús
1/4 csésze rizs
1/2 csésze petrezselyem, apróra vágva
1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
1 tojás
2 ek. olívaolaj
1/2 sárgarépa reszelve
3 ek. friss kapor, apróra vágva
1 teáskanál só
egy csipetnyi koriander
frissen őrölt bors
A tojás-citrom mártás
2 tojás
2 citrom leve
1 evőkanál liszt
A húsgombóchoz összekeverem a hozzávalókat , gombócokat csinálok belőle majf fél órára a hütőbe teszem .
2 . 5 liter vizet felforralok, vegetával, belerakom a gombócokat , s 20 - 25 percig fözöm ,
a citromlevet, lisztet s a tojást alaposan kikeverem , a levesbe öntöm folyamatos keverés mellett .
2 - 3 percig melegitem , majd tálalom apritott petrezselyemmel,

|
|
|
0 komment
, kategória: görög konyha |
|
|
|
|
|
2015-03-19 07:58:20, csütörtök
|
|
|
tésztához
640 Gr. Liszt
olívaolaj 120 ml.
120 Gr. vaj
110 Gr. cukor
120 ml. narancs juice
1/2 teáskanál szóda
3 evőkanál ouzo
1 teáskanál narancs reszelt héja
1 vanillin
1 evőkanál rózsavíz
a töltelék
120 g dió
80 Gr. szezámmag
1 . 5 evőkanál méz
1/2 teáskanál vanilia
1 teáskanál narancs reszelt héja
a tésztához valókat alaposan kikeverem , becsomagolom fóliába és fél órára a hütőbe teszem .
addig megcsinálom a tölteléket, mozsárban összetöröm , elkeverem jól .
a tésztát fél cm - re kinyújtom , köröket szaggatok ki belőle, a közepébe rakok a töltelékből
utána félbehajtom , széleket lenyomkodom , majd megsütöm , 175 fokon 25 - 30 perc alatt .
porcukorral megszórüm és tálalom .
|
|
|
0 komment
, kategória: görög konyha |
|
|
|
|
|
2015-03-18 08:58:08, szerda
|
|
|
1 csésze olívaolaj
1 csésze cukor
1/2 csésze narancs juice
1/2 csésze cognac
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szóda
1 teáskanál fahéj
1 / 4 teáskanál szegfűszeg
4-4,5 csésze Liszt
1 csésze szezámmag
egy tálban összekeverem az olajat , cukrot, cognacot, lisztet, sütőport, szódát, narancslét , s a fűszereket is .
aránylag kemény tésztát kell kapni .
hagyom egy kicsit pihenni a tésztát.
utána szilva nagyságú gombócokat csipek belőle.
a gombócokból rudat sodrok, amit megforgatok szezámmagban Link
ezután kört formálok belőle , Link
megsütöm 170 fokon 25- 30 perc alatt .
|
|
|
0 komment
, kategória: görög konyha |
|
|
|
|
|
2014-06-25 11:57:23, szerda
|
|
|
4 nagy burgonya
3-4 tojást, enyhén felvert
Liszt
1 / 2 tk köménymag
1 / 2 teáskanál só
frissen őrölt bors
olíva olaj a sütéshez
a lazac: dip
180 Gr. füstölt lazac
2 zöld hagyma, felaprítva
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál torma
1 teáskanál apróra vágott kapor
bors
a burgonyát lereszelem és hozzáadom a tojásokat , lisztet, sót, borsst , köményt , a olajban kisütöm a lepényeket .
a biphezvalókat egy kis tálban összekeverem és ezzel fogom tálalni a burgonyát,

|
|
|
0 komment
, kategória: görög konyha |
|
|
|
|
|
2014-03-23 10:18:49, vasárnap
|
|
|
1 csomag leveles tészta
4 csésze tej
1 / 4 csésze vaj
2 / 3 csésze búzadara
2 / 3 csésze cukor
2 tojás
2 tojás
vanília
2 / 3 csésze olvasztott vaj
jegesedés és fahéj
a leveles tésztát kétfelé vágom , kissé kinyújtom , ( tepsi nagyra )
a vajat felolvasztom , megpiritom benne a darát, ráöntöm a cukros tejet, lassú tüzön sűrűre fözöm .
megvárom mig kihül. s hozzákeverem a tojást, vaniliát,
az egyik lapot lerakom a tepsibe , arra kanalazom a krémet, majd rárakom a másik lapot is , s megsütöm 200 fokon 30-35 percig .
kihütöm szeletelem .

|
|
|
0 komment
, kategória: görög konyha |
|
|
|
|
|
2014-03-22 18:25:38, szombat
|
|
|
2 tojás
1 joghurt = 20 dkg
2 csésze liszt
1 evőkanál sütőpor
1 / 2 csésze olaj
400 gr. fetasajt
Egy csipet só
frissen őrölt bors
1 teáskanál paprika (opcionális)
Parmezán sajttal megszórni
a hozzávalókat összekeverem , kivajazott tepsibe töltöm át, s megsütöm , 180 fokon 50 percig |
|
|
0 komment
, kategória: görög konyha |
|
|
|
|
|
2014-03-22 18:01:46, szombat
|
|
|
3 csirkemell filé
300 gr. szalonnát csíkok
1 csésze reszelt sajt
1 csésze reszelt sajt
3 szál friss rozmaring , apróra vágott
1 hagyma , negyedekre
1 sárgarépa , vágott darabokat
3 babérlevél
4 kockára vágott vaj
Só - bors
a csirkemellet nagyobb darabokra felvágom , pár percig párolom .
egy másik serpenyőben megpiritom a hagymát, répát, babérral , fűszerrel .
a puha csirke darabokat becsomagolom baconbe , s a zöldségek mellé teszem ,
hozzáadom a sajtot is , s puhára párolom .

|
|
|
0 komment
, kategória: görög konyha |
|
|
|
|
|
1/8 oldal
|
Bejegyzések száma: 70
|
|
|
|
2019. Február
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
9069 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 446
- e Hét: 2004
- e Hónap: 6002
- e Év: 13786
|
|
|