Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
" csókós " aprósüti
  2014-06-24 12:58:10, kedd
 
  Baisers de Namur


Hozzávalók

tészta

100 g tojásfehérje
25 gramm cukor
75 gr mandula
75 gr porcukor
25 gr liszt

mandula

vajkrém
100 gramm cukor
30 ml víz
2 tojás sárgája
125 gr vaj
3 cc erős kávé

egy tálban összekeverem a lisztet, porcukrot, mandulát,
a fehérjét keményre felverem a cukorral, óvatosan a liszthez keverem ,
sütőpapirra kinyomom a kis formákat a teejére rakom szeletelt mandulát, s megsütöm 150 fokon 10 perc alatt .

a krémhez valókat összekeverem és sürüre fözöm gőz felett .
2 - 2 kis sütit összeragasztok nyomózsákból a krémmel .




 
 
0 komment , kategória:  belga konyha!  
" cozette " krémes táska
  2014-06-24 12:30:13, kedd
 
 
Hozzávalók
tészta
125 gramm liszt
50 g vaj
1 tojás
30 gramm cukor
10 g friss élesztő
1 csipet só
50 ml meleg tej

Tejkrém
250 ml tej
2 tojás sárgája
25 gramm cukor
10 gr liszt
20 g keményítő
1 vaníliarúd

elöszőr a krémet készitem el .
a tojássárgát és cukrot habosra kikeverem , hozzáadom a lisztet, keményitőt, elkeverem .
a felmelegitett tejet ráöntöm óvatosan , összekeverem , majd visszaöntöm a lábasba és sürüre fözöm állandó kevergetés közben .

a tészta
a vajat a liszttel összemorzsolom hozzáadom a cukrot, sót , majd a tojást, s a tejbe futtatott élesztőt is .
jól kidolgozom a tésztát, s kb : 1 órát kelesztem meleg helyen .
utána lisztezett deszkán fél cm - re kinyújtom , 10- 13 cm -s köröket szaggatok ki belőle, .
a köröket félbe hajtom , megkenem tejjel és megsütöm 180 fokon 10 perc alatt .
a hajtásnál kissé bevágom és a krémet belenyomom zsákból .
porcukorral megszóróm és tálalom .




 
 
0 komment , kategória:  belga konyha!  
" mézeskalács krémes "csokitorta
  2014-06-23 14:15:57, hétfő
 
  Tarte pain d'épices / chocolat



édes tészta:
140gr Liszt
50gr cukor
85gr vaj

25 g őrölt mandula
1 kis tojás

a hozzávalókat összekeverem egy tálban , majd hütőbe teszem 1 órára .
a tésztát kinyújtom nem túl vákonyra . tepsibe rakom , hogy legyen pereme .
sütőpapirt , babot rakok bele és megsütöm 180 fokon 20 perc alatt .
leveszem róla a papirt, babot és visszarakom még 10 percre , kihütöm .

Mézeskalács krém:

75 gr. mézeskalács
20 cl tej
50 gr cukor
14 cl tej
4 tojássárgája
14 cl tejszín
75 gr levelek zselatin
egy jó csipetnyi mix mézeskalács fűszer

a mézeskalácsot összetöröm , a meleg tejet ráöntöm és 10 percig állni hagyom .
finomra kikeverem , sima legyen .
az összes hozzávalót egybe keverem és edénybe teszem s addig melegitem , mig besürüsödik .
leveszem a tüzről és belerakom a beáztatott zselatint , s jól belekeverem . , kihütöm .
addig elkészitem a csokikrémet .


140 gramm étcsoki
3 tojásfehérje
20 ml tej
1 csipet cukor

a csokit , tejet összekeverem s felolvasztom . hagyom langyosra hülni , majd hozzáadom a fehérje kemény habját , s a cukrot ..

a kihült tésztára simitom a mézeskalácskrémet, , arra pedig a csokikrémet,
berakom a hütőbe pár óréára , majd felszeletelem .



 
 
0 komment , kategória:  belga konyha!  
mojito pite
  2014-06-23 12:40:46, hétfő
 
 
Omlós tészta / édes:
140 gr liszt
50 g cukor
85 gr sózott vaj
25 g mandula
1 kis tojás

a hozzávalókat gyorsan összedolgozom , s hütőbe rakom 1 órára .


Mandula krém:
120 gr marcipán
60 gr. tejszin
lime finomra reszelt héja

ezeket is összekeverem ,a tejszint előtte kicsit felverem .

mojitóhoz

3 zselatin levél
10 g cukor
13 cl Víz
12 cl fehér rum
2 lime leve
15 friss mentalevél

a zselatint hideg vizbe áztatom be ,
a vizből , cukorból szirupot fözök , hozzáadom a kinyomkodott zselatint , s rumot , lime levét is hozzákeverem .

4-5 almát kis kockára darabolom fel , hozzáadom az apritott mentát, citromlevet .

a tésztát pite forma nagyságúra kinyújtom , belefektetem , sütőpapirt rakok bele , babbal, és megsütöm kb : 180 fokon 20 perc alatt .
kiveszem a sütőből, kiveszem a papirt, babot,hagyom kihülni .
rásimitom a mandulakrémet és visszarakom még 10 percre . kihütöm .

az almákat elrendezem a mandulakrémen , arra ráöntöm a mojito-t , hagyom megdermedni .
berakom hütőbe .

Habcsók rumos :
25 g víz
25 g fehér rum
150 gr cukor
75 gr tojásfehérje
15gr fehér rum

ezeket habosra felverem és a süti tetejét ezzel fogom disziteni ..







1 db tojás fehérje általában 35-40 gramm
 
 
0 komment , kategória:  belga konyha!  
" jézus " kenyér
  2014-06-23 12:05:43, hétfő
 
  LE COUGNOU

8 db -hoz


Hozzávalók
1 kg liszt
3 teáskanál só
50 g élesztő
3 csésze tej
3 tojás
175 g cukor
150 g vaj
150 g mazsola


a vajat felolvasztom , az élesztőt langyos tejben felfuttatom .
egy tálban összekeverem a lisztet, sót, cukrot, tojást, puha vajat , majd hozzáadom z élesztőt is , jól kidolgozom .
ezután fél órát pihentetem , s belekeverem a mazsolát is .
mégegyszer fél órát pihentetem .
8 db -ba vágom megformázom a baba formára, s 180 fokon sütöm kb : 30- 40 percig .kiveszem , megkenem cukros vizzel és visszarakom még kb : 10 percre .



 
 
0 komment , kategória:  belga konyha!  
belga narancsos túrótorta
  2013-03-15 15:36:24, péntek
 
  tészta:
300 gr liszt

150 gr puha vaj darabokra

1 evőkanál porcukor

10 g élesztő

finomra reszelt héja egy szerves narancs

1 tojás

6 cl tej

1 csipet só

ezeket alaposan összegyúrom , majd egy kivajazott tortaforma aljára fektetem .

krémhez:

150 gr rizs

500 ml tej

200 gr porcukor

10 gr puha vaj

3 tojás (sárgája és fehérek elválasztva)

2 narancs finomra reszelt héja


a tejben megfözöm a rizst, ha lehült, akkor keverem hozzá a cukrot, vajat, narancs héjat, tojássárgát,
a fehérjét kemény habbá verem fel, a krémhez keverem óvatosan .
a keveréket a tésztár simitom , majd megsütöm , 190 fokon kb : 20 perc alatt.
tálalás előtt 12 órát állni hagyom , csak utána szeletelem .

Link
 
 
0 komment , kategória:  belga konyha!  
húsos pite
  2013-03-14 18:16:48, csütörtök
 
  1 kg sertéshús
5 evőkanál ecet
1 evőkanál olaj
7 közepes mogyoróhagyma
4 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
2 szál kakukkfű
1 nagy csokor petrezselyem
só és bors
1 pohár száraz fehérbor

tészta
500 g liszt
2 tojás
150 g zsír (vaj)
1 evőkanál zsír
1 csésze tej
60 g élesztő


1 tojás


a húst 2 cm-s kockákra felvágom , összekeverem a fűszerekkel, olajjal, hagymával , fokhagymá
val és 2 napig pácolom .
a tésztát összegyúrom , pihentetem fél órát, majd ketté osztom .
az egyik laőpt a piteformába rakom , rásimitom a húsos masszát , arra pedig ráteszem a másik lapot,.
felvert tojással megkenem , beteszem a sütőbe 200 fokon megsütöm kb : 1 óra és 15 perc alatt.

 
 
0 komment , kategória:  belga konyha!  
krémes süti
  2013-03-14 15:02:00, csütörtök
 
  Hozzávalók (15 db )
125 g vaj
150 g porcukor
150 g liszt
2 tojás
80 g mandula
Egy kis rum
lekvár
200 g porcukor
1 tojásfehérje
Egy kis citromlé


a vajat , cukrot, lisztet, tojást, mandulát , rumot összekeverem jól.
egy kibélelet tepsibe halmokat rakok a tésztából és megsütöm 180 fokon 8 perc alatt.

hagyom kihülni, majd megkenem lekvárral.
a mázhoz a fehérjét keményre felverem , hozzáadom a cukrot, s a citromlét.
jó habosra kikeverem a mázat, majd a tészta egyész tetejét bevonom vele.
hagyom megszilárdulni.




 
 
0 komment , kategória:  belga konyha!  
pisztráng rizling mártással !
  2012-08-15 09:47:50, szerda
 
  Pisztráng rizling mártással (F'rell am Rèisleck)

Hozzávalók:
4 szép pisztráng
7 dl száraz rizling
2 dl tejszín
6 dkg vaj
Petrezselyem
3 mogyoróhagyma
turbolya
tárkony
Metélőhagyma

Bors
Paprika

elkészitése:
a halat mosás után besozóm és borsozom , majd lisztbe megforgatom.
egy serpenyőben megolvasztom a vajat és a halat mndkét oldalról elősütöm.
A zöldfűszereket összeapritom és hozzákeverem a halhoz.
beleöntöm a bort is, elkeverem, addig párolom mig puha lesz.
sótés a borst is hozzáadom , utána pedig a tejszinnel öntöm fel.ezzel már csak rövid ideig " melegitem "., mig besürüsödik.
főtt burgonyávakl tálalom.
 
 
0 komment , kategória:  belga konyha!  
ázsiai chili szósz !
  2012-08-08 13:13:38, szerda
 
  450 g paradicsom, apróra vágva
2 apróra vágott chili
1cm finomra reszelt gyömbér
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
250g kristálycukor
60g balzsamecet
kis só


elkészitése:
az összes hozzávalót apróra felvágom , összekeverem.
egy lábasba öntöm a masszát és fél órán keresztül fözöm
addig fözöm lassú tüzön , mig besürüsödik.
a fözés közben idönként megkevergetem.
leveszem a tüzről és 20 percet hagyom hülni.
még melegen üvegekbe töltöm,
ha sokáig akarom tárolni, akkor kevés tartósitott is teszek bele s 10-15 percg vizben dunsztolom.
 
 
0 komment , kategória:  belga konyha!  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 53 db bejegyzés
Összes: 8910 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1157
  • e Hét: 12652
  • e Hónap: 54114
  • e Év: 283669
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.