Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 73 
habos süti almával
  2015-09-29 07:45:54, kedd
 
  Belgrádi habos sütemény almával vagy körtével
Hozzávalók:
1 kg savanykás alma vagy zamatos körte,
2 dl fehér bor,
40 g cukor,
vékonyan hámozott citromhéj.

A krémhez:
6 tojássárgája,
75 g cukor,
20 g liszt vagy keményítő,
3/4 l tej.

A habhoz:
6 tojásfehérje,
80 g porcukor,
50 g vagdalt dió vagy mandula.

Az almát vagy körtét meghámozzuk, kimagozzuk és vékony karikákra szeleteljük. A borral
leöntve, miután beletettük a cukrot és a citromhéjat is, sütőben pároljuk 15-20 percig. Közben
elkészítjük a krémet. A tojássárgájából és cukorból vert habhoz hozzáadjuk a lisztet vagy a
keményítőt, s állandóan kevergetve hozzáöntjük a meleg tejet. Gőz felett sűrű krémet
keverünk belőle, majd lehűtjük. Lehűtve keverjük hozzá a szintén elhűlt gyümölcshöz, s az
egészet tűzálló edénybe tesszük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és hozzáadagoljuk
a porcukrot. A habot rárakjuk a gyümölcsre, megszórjuk vagdalt dióval vagy mandulával és
2-5 percig 200°C-ra melegített sütőbe tesszük, épp hogy csak enyhén megpiruljon. Ezután jól
lehűtjük, tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
 
 
0 komment , kategória:  szerb konyha !  
szerb oldalas
  2015-09-29 07:39:28, kedd
 
  Szerb oldalas

Hozzávalók:
70 dkg oldalas,
10 dkg füstölt szalonna,
4 húsos zöldpaprika,
2 kemény paradicsom,
2 dl tejföl,
3 gerezd fokhagyma,
1 nagy fej vöröshagyma,
70 dkg burgonya, 1 mokkáskanál bazsalikom,
1 mokkáskanál rozmaring,
törött fekete bors,
só.

A húst megmossuk, leszárítjuk, és a csontok mentén felvagdaljuk. Kuktában, betéten, 1,5 dl
sós vízben félpuhára pároljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk, a zöldpaprikát
megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük, a paradicsomot lehéjazzuk. (Ha egy pillanatra
forrásban levő vízbe mártjuk, könnyen lehúzhatjuk a héját.) A tisztított fokhagymát apró
darabkákra vagdaljuk, a burgonyát pedig hámozás után karikákra vágjuk. A füstölt
szalonnát hajszálvékony laskára metéljük, és néhány darabbal kikenjük egy mélyebb tűzálló
tál alját. (Cserépedényben sokkal jobb sütni!) A tál aljára tesszük a burgonya felét, jól
megsózzuk, majd szalonnacsíkokat szórunk rá. Erre paradicsompaprikákat helyezünk,
sózzuk, borsozzuk, és fokhagymadarabkákkal hintjük meg. Erre teszünk
zöldpaprikaszeleteket és hagymakarikákat. Jól megsózzuk, majd rátesszük a maradék
burgonyát és sorban a többi hozzávalót. A félpuha húst kicsontozzuk és ráhelyezzük a
tetejére. Leöntjük sózott és borsozott tejföllel. A tálat befedjük, és előmelegített, forró sütőben
erős lángon 40 percig sütjük, majd pirosra pirítjuk. (Ha cserépedényben sütjük, akkor a tálat
előzőleg beáztatjuk, és hideg sütőben, takaréklángon sütjük, különben a cseréptál
szétreped.) Hagymás paradicsomsalátával vagy uborkasalátával tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  szerb konyha !  
bácsakai gombócleves
  2015-09-29 07:26:30, kedd
 
  Bácskai gombócleves
Hozzávalók:
fél kiló nyers, füstölt dagadó,
1,5 kg krumpli,
2 tojás, liszt,
só, bors,
2 babérlevél,
ecet,
2 dl tejföl


A húst 3 liter hideg vízben feltesszük főni. Ha már félig puha, kivesszük a léből, feldaraboljuk
és ledaráljuk. A krumplit lereszeljük, belekeverjük a tojásokat, a húst és annyi lisztet hogy
könnyen formázható tésztát kapjunk. A hús főzőlevét felforraljuk, kicsit sózzuk, és a tésztából
evőkanálnyi gombócokat szaggatunk bele. Negyed órát főzzük, majd kiszedjük őket egy
levesestálba. A léhez borsot és babért adunk és forraljuk. Lisztből a tejföllel habarást
készítünk, és kevergetés közben a leveshez adjuk. Ízlés szerint ecettel savanykásra ízesítjük,
és a tálban csücsülő gombócokra öntjük.
 
 
0 komment , kategória:  szerb konyha !  
karamellás rozen torta
  2015-02-11 07:50:53, szerda
 
  400 gr cukor
2 puding karamell
800 ml tej
250 gr margarin


a cukrot serpenyőben karamllizálom , s ha jó, felöntöm 5 dl tejjel, s addig fözöm mig felolvad a cukor .
a maradék tejben elkeverem a karamellás pudingport, majd a karamellhez öntöm s sürüre fözöm .
ha langyosra kihült, akkor adom hozzá a vajat, s jól kidolgozom .
a rozen lapokat megkenem a krémmel, hütőbe teszem , később szeletelem fel.





 
 
0 komment , kategória:  szerb konyha !  
csokis - mogyorós rozen torta
  2015-02-10 09:19:58, kedd
 
  Rozen plus kolacici

a tészta elözőekben leirt recept alapján .
ugya ugy 8 lapot kell sütni .

a töltelék :
1 liter tej
300 g cukor
2 vaníliás cukor
2 vaníliás puding
250 g vaj
100 g fehér csokoládé
100 g étcsokoládé
300 g őrölt mogyoró
300 g darált keksz

A máz:
150 g csokoládé
2 evőkanál olaj

2 dl tejben elkeverem a pudingot, a többit elkeverem a cukorral, vaniliával.
amaradék tejet felforralom , beleöntöm a pudingosat , sürüre fözöm .
amikor már langyos, hozzákeverem a vajat is .
két részre osztom , az egyikbe keverem a fehércsokit, s a darált kekszet, a másikba pedig a mogyorót, fekete csokit olvasztva .
a lapokat felváltva kenem a fehér krémmel, mogyorós krémmel, s a tetejére csokimázat simitom .




 
 
0 komment , kategória:  szerb konyha !  
mákos rozen torta
  2015-02-10 09:00:29, kedd
 
  tészta :

100 g vaj


2 tojás


4 teás csésze (4 dl) tej


1 kávéskanál szódabikarbóna


2 evőkanál cukor


650 g liszt


5 dkg liszt a szóráshoz

egy nagy tálban kikeverem a tejet, tojást és a vajat .
ezután adom hozzá a lisztet és a többit is .
lisztezett deszkán átgyúrom , ehhez kell az 5 dkg liszt .
8 egyenlő részre vágom fel a tésztát, majd egyesével kinyújtom vékonyra .
kb : 21 x 21 cm - s lesz a nagysága .
a tepsi hátoldalán megsütöm 200 fokon 3 -4 perc alatt .
ha kész , letakarom , hülni hagyom .

töltelék:
300gr cukor
3 dl tej
300 gr őrölt mák
100 gr darált keksz
1 csomag margarin

cukormáz:
100-150gr csokoládé
2-3 ek. olaj

a tejet a cukorral felteszem főni , 2- 3 percnyi fözés után leveszem a tüzről és hozzákeverem a mákot .
utána a darált kekszet , majd a vajat is . jól kidolgozom az egészet.

a lapokat megkenem a mákos krémmel, a tetejére csokimázt simitom
hütőbe teszem , később szeletelem fel.




 
 
0 komment , kategória:  szerb konyha !  
lekváros - kekszes szelet
  2015-02-10 08:16:57, kedd
 
  Hozzávalók a kéreg:



marus pita


300 gr liszt
150 gr porcukor
1 kávés csésze olaj
1 tasak sütőpor
ha kell kevés viz


töltelék:

300 gr cukor
2 evőkanál sárgabarack lekvár
fél pohár vízben
300 gr darált keksz

máz:

150 gr porcukor
1 evőkanál meleg víz
1 evőkanál rum

a tésztához valókat összekeverem egy tálban ha sürü lenne , akkor keés vizet adok hozzá, négy felé osztom ,
a darabokat vékonyra kinyújtom , majd 180 fokon megsütöm a tepsi hátán .
a töltelékhez a vizből és a cukorból szirupot fözök, levszem s ha langyos hozzákeverem a lekvárt, s a kekszet is .
hagyom teljesn kihülni .
a mázhoz a vizet, porcukrot, pici rumot összekeverem jól , süürnek kell lennie .

a lapokat megkenem a kekszes masszával, s a tetejére simitom a mázat .
barakom a hütőbe , majd pár óra múlva szeletelem fel.

Link
 
 
0 komment , kategória:  szerb konyha !  
diós " rozen " torta
  2015-02-09 09:03:50, hétfő
 
  a tésztája előző irásban van .

töltelékhez:

450 g darált dió
100 gr .cukor
4 tk vaniláscukor
220 g vaj
2 dl tej

máz:

250 g porcukor
citromlé 1/2 citrom
1 evőkanál víz
1 evőkanál málna kivonat
rózsaszín élelmiszerszinezék ha kell

a töltelékhez a vajat felolvasztom és amikor már majdnem hideg hozzákeverem cukort, darált diót, s a tejet is .
sürü krémmé fözöm , majd berakom a hütőbe hülni .
addaig elkészitem a mázat is .
a mázhoz a cukrot, citromlét, vizet, málna kivonatot összekeverem egy kisebb tálban .
ha nem elég jó a szine , egy kis szinezékt is lehet bele tenni .

a tészta lapokat megkenem a krémmel, a tetejét nem .
arra amázat sinitom rá, egyenletesen .
most a hütőbe rakom az egészet pár órára .
később fogom szeletelni .





 
 
0 komment , kategória:  szerb konyha !  
" rozen " torta alaptészta
  2015-02-09 08:42:49, hétfő
 
 
100 g vaj


2 tojás


4 teás csésze (4 dl) tej


1 kávéskanál szódabikarbóna


2 evőkanál cukor


650 g liszt


5 dkg liszt a szóráshoz

egy nagy tálban kikeverem a tejet, tojást és a vajat .
ezután adom hozzá a lisztet és a többit is .
lisztezett deszkán átgyúrom , ehhez kell az 5 dkg liszt .
8 egyenlő részre vágom fel a tésztát, majd egyesével kinyújtom vékonyra .
kb : 21 x 21 cm - s lesz a nagysága .
a tepsi hátoldalán megsütöm 200 fokon 3 -4 perc alatt .
ha kész , letakarom , hülni hagyom .

különböző töltelékkel lehet megtölteni .
itt csak krémekre gondolok .

vaniliás :
1 l tej
200 g cukrot
3 vaníliás puding
200 g fehér csokoládé
250 g margarin
100 g tejpor

a tejet felfözöm a pudingporral, cukorral , sürünek kell lennie .
amikor már langyos, hozzákeverem a olvasztott fehércsokit, vajat és a tejport is .
a lapokat megkenem a krémmel, több órára a hütőbe teszem utána .





 
 
0 komment , kategória:  szerb konyha !  
házi kenyér ( pogaca )
  2015-02-08 13:45:52, vasárnap
 
  40 g friss élesztő
300 ml tejet
1 evőkanál cukor
1 kg liszt
50 ml olajat
1 tojás
2 dl víz
1 evőkanál só
125 gr margarin

alaposan kidolgozom a tésztát, kelt tésztát készitek, utána fél órát állni hagyom , keljen meg duplájára .
vastagon kilisztezett deszkán kinyújtom kb : ujjnyi vastagra a tésztát, majd egy 6 cm - s pohárral kiszaggatok belőle köröket.
a maradékból kisebbeket, ez majd a lerakásnál lesz fontos .
egy 26 - 27 cm - s magasfalú formát kivajazok, az egyik szélére eszek a tésztából egy pici gombócot, majd a köröket rézsutosan rápakolom , közben mindegyiket megkenem felvert tojással.
most 20 - 25 percig pihentetem , lekenem megint .
berakom a 200 fokra előmelegitett sütőbe és megsütöm 30 perc alatt .





itt a viedó hogy kell elkésziteni
Link
 
 
0 komment , kategória:  szerb konyha !  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 73 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 46 db bejegyzés
Összes: 8903 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 976
  • e Hét: 976
  • e Hónap: 33648
  • e Év: 162351
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.