Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 124 
Nem hiszi el, hogy épült új út Pilisvörösváron
  2017-11-14 18:08:01, kedd
 
  A város lakói örülhetnek, hogy végre elkészült az új út, igaz, abba néhány ingatlan csúnyán belerondít.
Néhány napja adták át a pilisvörösvári Báthory utcai új utat, mely mindenképpen jó hír a környéken lakóknak, az örömbe azonban némi üröm is vegyülAz ostobának látszó útépítésnek van oka. Két ingatlantulajdonos telke ugyanis az építés útjában volt, de az önkormányzat nem akart fizetni területekért, az érintettek viszont önként és dalolva nem adták azt oda.Az önkormányzat gazdasági okok­ból sem mehet bele abba, hogy út céljára pénzért vegyen meg területeket. Ha ezt csak egyszer is megtenné, akkor attól kezdve mindenki csak pénzért adná le a területét a szükséges utakhoz- mondja Gromon István, Pilisvörösvár polgármestere a Blikk cikke szerint. Történt ugyanis, hogy a település egy 500 méteres útszakaszt épített volna, de csak 385-öt sikerült megépíteni, miután a beruházástól érintett telkek tulajdonosai nem adták át ingyen az ingatlan egy részét az önkormányzatnak.

"Régebben az önkormányzat kért arra, hogy egy emésztőtartályt helyezzek el a kertben. Most arra kértek, hogy azt szedjem ki, a garázst bontsam le, így övék lehet a 16 méteres rész. Ez a telkem felét jelenti" - mondta el Fetter Márton, a pilisvörösvári Báthorfy utca lakója
A tulajdonosokat védő ügyvéd viszont hangsúlyozza: nem elvárható, hogy kártérítés nélkül kérjék el a telkeket. - Van még egy tulajdonos, akinél szintén megáll az út. Az ajánlat annyi volt, hogy ,,vigye arrébb a kerítést" saját költségén. Ez nem elvárható, nem is találkoztam még ilyen esettel: közcélra vagy önkormányzati célra vennének el ingatlant úgy, hogy nem kártalanítják a tulajdonost Kérjenek lóvét Mészáros Lőrinctől ; biztasson ád
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Elképesztő fekete-fehér fotók bukkantak elő taxisnak hála
  2017-11-14 17:58:27, kedd
 
  Ryan Weiderman pont úgy, mint bárki más, hatalmas álmokkal érkezett New Yorkba. Sikeres, jól menő fotós akart lenni, aki a művészetből szeretett volna megélni. Ám az élete más fordulatot hozott, kénytelen volt taxizásba kezdeni, hogy biztonságos anyagi háttere legyen.

De Ryan nem szomorkodott az események miatt, sőt, magával vitte a fényképezőgépét, és még munka közben is sorra lőtte a képeket. Minden utasát megörökítette, akikkel csak találkozott az éjszakában. Ugyanis többnyire hétvégenként és éjszaka fuvarozott.

Az eredmény pedig elképesztő, fantasztikus képek születettek. A fekete-fehér felvételek gyönyörűen bemutatják az akkori New York-i életet, az embereket, a divatot, a szokásokat. Láthatunk kutyával utazó családot, hamisított karórákat értékesítő utcai árust, prostituáltat és szerelmes párokat is.Taxis fotósorozat a '80-as évek New York-jából
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Vasember-mellényt kaptak a BMW dolgozói
  2017-11-05 14:26:12, vasárnap
 
  A bajorok spartanburgi összeszerelő üzemében több tucat munkás tud egyszerre futurisztikus, viselhető robotokkal dolgozni


A BMW spartanburgi üzeme az úgynevezett exoskeleton mellények autóipari úttörője. A kifejezés motorizált, mesterséges külső vázakat takar, melyeket a dolgozók azért viselnek, hogy így csökkenthessék a különféle fizikai munkafolyamatokhoz kifejtendő izomerőt. A mellény 30-40 százalékkal csökkenti a szükséges erőkifejtést.

Frank Pochiro, a BMW helyi innovációs termelésmérnöke arra számít, hogy a viselhető robotok elszaporodnak majd a gyárban, előbb-utóbb elérve a több száz, ha nem több ezer darabot. Jelenleg több mint 9000 ember dolgozik az üzemben, közülük - egyelőre - 66 fő alkalmazza az eszközt, amit Pochiro viccesen a Vasember öltözékéhez hasonlított.
Link
Sok lehetőség van rá, hogy csökkentsük a sok feszültséget és megerőltetést, ami dolgozóinkat terheli - mondta. - Még akkor is, ha sokan nem igazán értik, hogy itt az összeszerelő üzemben milyen munkaigényes művelet összeszerelni a járműveket.

Annyi adat még nem áll a BMW rendelkezésére, hogy jelentést készíthessen arról, hogy csökkent-e a sérülések száma, vagy javult-e a termelékenység a mellényeknek köszönhetően, konkrét megállapításokat csak több hónapos, akár éves vizsgálatok után lehet majd tenni. Ettől függetlenül beszédes, hogy amióta a Levitate Technologies által biztosított mellényeket használatba vették, Pochiro folyamatos dicséreteket hall a dolgozóktól. Akik az exoskeletont használják munkájukhoz, a korábbiakhoz képest kevésbé feszültek vagy fáradtak.
A spartanburgi az első autóipari gyár a világon, mely az exoskeleton mellényt használja. Ez egyike a rengeteg technológiának, amit a gyár úttörőként használt a BMW hálózatában - mondta el Oliver Zipse, a BMW AG elnökségi tagja. - Megragadunk minden lehetőséget, hogy kipróbáljunk valami újat. Ha az ötlet működik Spartanburgban, máshol is alkalmazzuk majd - tette hozzá.

Az exoskeleton mellények gyáron belüli tömeges elszaporodása jövőre indulhat. A BMW kísérleteket folytat a mellények más feladatokban való használatáról is. Akkora az érdeklődés, hogy sokkal többet is használhatnánk belőlük - mondta el Pochiro, aki Spartanburgban még olyan eszközöket is keres, amik segítik tehermentesíteni a munkások lábait, derekát, kezét és nyakát. Ennek érdekében jónéhány beszállítóval, sőt a Harvard Egyetemmel is együttműködik.
Míg sok gyártó azért használ robotokat, hogy helyettesítse velük az emberi dolgozókat, Pochiro úgy tekint a viselhető robotokra, mint egy technológiára, ami segít az embereknek hosszabb ideig megtartani a munkát.

- Ezek az emberek szeretnék idősebb korukban is folytatni a munkát - mondta. - Azt látom, hogy a viselhető robotok tényleg segítik munkájukat, ráadásul képesek kivédeni az esetleges sérüléseket is.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Industry
  2017-11-04 12:43:08, szombat
 
 


Gyár
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Óriási citromok Zalában
  2017-11-03 22:05:31, péntek
 
  A szabad ég alatt, cserépben álló fa ágait több, óriási méretű gyümölcs is szinte a földig húzza. A boltból ismert citrom szinte eltörpül ezen példányok mellett, melyeknek a tulajdonos, a közeli fogadót is üzemeltető, Rádi Csaba szerint kacifántos történetük van.
- Tizenhárom évvel ezelőtt egy horvátországi kirándulás alkalmával vettük - mesélte a tulajdonosa. - Ráadásul, ahol eladták azt mondták gyönyörű mandarinokat terem majd. Mint ahogyan a példa is mutatja az üzletben tévedtek, de ezt mi egyáltalán nem bánjuk. Most arra törekszünk, hogy a lehető legnagyobb termése legyen. Ehhez a közeli tó vízéből naponta legalább 15 literrel ,,kínáljuk meg", s könnyen elképzelhető, hogy a mikroorganizmusokban gazdag víztől gyarapszik ilyen ütemben.

Rádi Csaba azt persze nem állítja, hogy csodavíz lenne a tótszerdahelyi tóban, de a többi növényére is nagyon jó hatással van.

- A citromok közül a legnagyobb közel két kilogrammosra duzzadt, ám csalóka, hiszen a vastag héj alatt apró gyümölcsöt találunk - mondta a férfi. - Szinte egész évben a szabad ég alatt él, csak a

a fagyok elől menekítjük be a fogadóba, ahol 5 Celsius fokban igazán jól érzi magát.


 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Magyar sörözőt ajánl a Lufthansa
  2017-11-02 15:32:52, csütörtök
 
  A Lufthansa által nemrég bevezetett interaktív online sörtérképen az utasok megkereshetik Európa legjobb sörözőit. A helyiektől kapott bennfentes információk alapján összeállított térképen a Lufthansa által válogatott sörözők és bárok szerepelnek


A Lufthansa célállomásai közé tartozó városra kattintva a látogatók megtekinthetik a sörözök nevét, címét, a webhelyükre mutató közvetlen hivatkozást és az ajánlott italok listáját.

Magyarországról a budapesti Csak a Jó Sör-t ajánlják, ahol 400- köztük egyre több magyar sör - közül válogathatnak.

Az interaktív térkép minden egyes úti célnál a Lufthansa hivatalos turistakalauzához is kínál hivatkozást.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Kirúgták a rendőrt, mert bírságolt
  2017-10-28 18:36:22, szombat
 
  Menesztette rendőrét egy svájci falu, mert a férfi - a faluatyák szerint - túl lelkesen bírságolt. A 46 éves Gerald Krauth egy év alatt mindössze 15 közlekedési vétségért büntetett, azaz havonta átlagosan 1,25 bírságot szabott ki, a falu lakosai mégis túlbuzgónak találták ténykedését.


A bázeli kantonban fekvő település neve Oberdorf, 2341 lakosa van. Krauth 2010 októberében lépett szolgálatba, és mint mondja, nagyon fontosnak tartja a közlekedési szabályok betartatását, mivel sok a gyerek a faluban. Ezért aztán megbüntette azokat, akik járdára felállva parkoltak, és emiatt gyalogosok kénytelen voltak az autóútra térve kikerülni a járművet.

Ewald Fartek 67 éves faluatya a helyi médiának azt mondta: a települést vezető testület azért mondott fel a rendőrnek, hogy újból nyugalom legyen a faluban.Közben Magyarországon drasztikusan növekednek a közlekedési bírságok Ráadásul ezentúl mérlegelni sem lehet, minden szabálytalanságnak fix, tízezrekbe kerülő tarifája van.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Ne verje ki, ne rázza ki, Erikával szívassa ki?
  2017-10-28 16:44:37, szombat
 
  A városi legenda szerint ezzel a félreérthető szöveggel futott egy porszívóreklám valamikor a 60-as, 70-es években, amíg az elvtársak be nem tiltották.


A reklám állítólag a 60-as, 70-es években ment a tévében, amíg egy-két vetítés után be nem tiltották.
- Vannak, akik a képi világára is emlékeznek, igaz, különbözőképpen: egyesek előtt egy ablakban szőnyeget poroló nő, mások előtt egy gangon dolgozó háziasszony képe jelenik meg, de van, aki egy búgó hangú, bikinis bombázóra emlékszik.
- A ,,Ne verje ki, ne rázza ki" szövegnek legalább két változata ismert: Erika mellett Mónika porszívóval is mesélik.
- Egy marketingblog egy hasonló esetet is idézett: “valamikor az 1900-as évek elején a Tolnai Világlapban állítólag ez jelent meg: ‘Ne verje ki a kerítés mellett állva, kiszívja majd Veronika: Veronika a porszívók világmárkája'.
Ami a veronikás mellékszálat illeti: a blogbejegyzés születése óta a Tolnai Világlapját digitalizálták. Az archívum ugyan fizetős, de a találati listák ingyenesen is megtekinthetők - ezek pedig a fenti kulcsszavakra rákeresve nem mutatnak releváns találatot. Ez alapján az idézett marketingblog állítása nem tűnik túl megalapozottnak.
- Az időben későbbi, Ne verje ki, ne rázza ki szlogennel kapcsolatban a már említett Erika és Mónika mellett Anikó, Éva és Eta nevű porszívógépnevek is előjönnek. Ezek közül az Etáról én is hallottam.Kétértelmű porszívós reklámmal egyik szóba hozott korban sem találkoztam. Olyan huszadik század eleji hirdetéseket találtam csak, amelyek szövege ma viccesen hangozhat, de akkoriban mentes volt a kétértelműségtől. A Vampyr nevű porszívó háziszerszám 1908-as hirdetése például azt ígérte: A hol a “VAMPYR" porszívó dolgozik, (...) ott nem kell porolni, kefélni, és butort kirakni, ott nincs szüksége a gazdasszonynak sok kellemetlen munkára. A KOBOLD-é 1909-ben pedig ezt: Nincs kefélés. Nincs porlás. Nincs porfelverés

Zárójelben, érdekességképpen, ha már véletlenül ezeket is előtúrtam: ugyanígy teljesen ártalmatlanok a korabeli szóhasználatban azok a kefélés köré épült apróhirdetések, amelyek például a Délmagyar hirdetési rovatában jelentek meg 1929 és 1947 között. Találtam viszont egy kevésbé ártatlant ebben a tanulmányban a 19. századból: Erős, 25 éves fiatalember, aki ötig is tud számolni egy éjszaka, gazdag barátnőt keres. A kor mellékes. Jelige: Lord Betom [Beton] a kiadóba)A reklámok ebben az időben összesen három műhelyben készültek, a Mafilmnál és a Pannónia Filmstúdióban, később a Televíziónál, erős belső cenzúra és több hónapos dramaturgiai előkészítő procedúra mellett! Elképzelhetetlen, hogy ilyesmit ‘utólag' véletlenül szúrtak volna ki. Megrendelőként is akkor csak a Keravill jöhetett szóba, amely viszont sosem árult Erika nevű porszívót, csak a szovjet Rakétát árulták, de azt sem reklámozták! Abban az időben elektromos háztartási készülékek közül csak egy padlókefélő gépről készült reklám 68 végén, arról is csak azért, mert a lottósorsoláson olyant lehetett nyerni. 69-ben nagy attrakció volt a Lehel hűtőgépről készült első reklám, ilyen szöveggel: ‘Egész évben hűt, megbízható, és vásárolható a Lehel' No ezt érdemes összehasonlítani a kérdéses szöveggel" - írja Sas, aki szerint az erikás versikét egy zseniális ismeretlen szerző találhatta ki, és azután szóbeszéd útján terjedt, “ugyanúgy, ahogy a Cipőt a Cipőboltból". Ennek legalább tudjuk az eredetét: egy Kellér Dezsőhöz fűződő kabaréban volt, ahol a korabeli reklámok értelmetlenségét figurázták ki.Végezetül azoknak, akik az erikás kikacsintást legfeljebb egy kártyanaptáron tudnák elképzelni: átbújtam néhány archívumot e reklámhordozóból is, de még ezek között is csak ilyen semlegeseket találtam porszívó fronton (az egyetlen összekacsintós-félreérthető az általam átnézett kártyák közül ez a kilencvenes évek eleji volt a Lángmentesítő Kft.-tőlUpdate 2 | Kobaljov hívta fel a figyelmem a kommentek között arra, hogy az alaptörténet a Kalef - A Moszkva téri galeri című dokumentumfilmben is megjelenik, amikor az egyik szereplő így emlékezik meg Titiről: “Mindig a Titihez jártunk aztán föl ... Titi ott ugye fellépett, különböző produkciókkal minket szórakoztatott. Akkor volt ez a ... nem tudom, mennyire emlékeztek az ilyen reklámokra, hogy Royal kaszni, Royal szekrény, Royal ágyon legjobb aludni. Akkor volt ez a porszívó dolog, aszongya hogy Ne verje ki, ne rázza ki, kiszívja, kiveri Zsuzsi, a porszívó. És akkor Titi elővette a porszívót, rendesen berakatta a fütyijét, és azzal egy ilyen kelet-afrikai termékenységi táncot ugye eljárt. És akkor mi körbeültünk ötvenen, és majd meghaltunk a röhögéstől

 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Magyar felfedezés külföldön
  2017-10-25 20:42:18, szerda
 
  ismeretlen fajra bukkant a kutató
A Brazília keleti partján húzódó atlanti esőerdőből került elő egy a tudomány számára eddig ismeretlen levelibékafaj.
A felfedező expedíciót és az új faj leírását Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum Kétéltű- és Hüllőgyűjteményének kutatója vezette.

A múzeum keddi közleménye szerint, a most leírt faj a levelibékafélék családjába (Hylidae) tartozik, és a Phyllodytes amadoi nevet kapta Jorge Amado brazil modernista író után. A Phyllodytes nemzetség legkisebb faja került ezzel elő, amely mindössze két centiméter hosszúra nő és kizárólag a broméliák levelei között összegyűlt vízben fordul elő. A fajleírásról a Zootaxa nevű rangos folyóiratban számoltak be a kutatók.


A közlemény felidézi, hogy a kétéltűek az egyik legsérülékenyebb állatcsoport. Az eddig leírt több mint 7500 faj legalább felének csökkennek az állományai, egyharmadukat kihalás fenyegeti. Ugyan a kétéltűek 300 millió éve élnek a Földön, az elmúlt pár évtizedben az emberi tevékenység hatására felgyorsult a pusztulásuk, mára mintegy 200 olyan fajról lehet tudni, amely végleg eltűnt, élőhelyeik tönkretétele vagy rejtélyes betegségek terjedése miatt.Ennek ellenére még mindig előfordul, hogy új fajok kerülnek elő olyan területekről, amelyek nehezen hozzáférhetőek vagy ritkán kutatottak. Ilyen például az Amazonas vidéke vagy az atlanti esőerdő, amely Dél-Amerika keleti partján húzódik végig.

Az új békafajt is itt, az atlanti esőerdő egyik élőhelyfoltján találták meg a kutatók. A nemzetközi együttműködésben egy brazil egyetem (Universidade Estadual de Santa Cruz) munkatársai és a Tempus Közalapítvány támogatásával Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum kétéltűkutatója vett részt. Az expedíció során még érintetlen esőerdőfoltokat jártak be, ismeretlen békák után kutatva
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Vezető és sín nélküli vonatot tesztelnek Kínában
  2017-10-24 17:19:38, kedd
 
  Megkezdte a próbaüzemelést a kínai Csucsou városában az Autonomous Rail Rapid Transit (ART) elnevezésű, vezető nélküli tömegközlekedési eszköz, amely a fejlesztő leírása szerint a vonat, a villamos és a busz keresztezése. Az elektromos meghajtású jármű felsővezeték és sínek nélkül közlekedik, szenzoraival érzékeli a neki felfestett útvonalat és az úton lévő akadályokat. Az első kísérleti példány egy 3,1 kilométeres szakaszon közlekedik a Sennung színház és egy sportközpont között, de tervezik a pálya kibővítését egy 9 kilométeres hurokká.

A rövid távú közlekedésre szánt jármű kifejlesztője, a CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd. vasúti járműgyár szerint az "okosvonat" sikeresen teljesített 24 órányi nonstop közúti tesztüzemet, és a háromkocsis - 32 méteres, 300 férőhelyes - változat egy példánya jövőre megkezdi az üzemszerű működést.

Az újszerű elektromos jármű 10 percnyi töltés után 25 kilométert tud megtenni, óránként 70 kilométeres maximális sebességre képes. A fejlesztő szerint az ART kiépítése töredékébe - ötödébe vagy még kevesebbe - kerül, mint egy kötöttpályás közlekedési hálózaté, például egy villamospályáé vagy egy metróvonalé. A CRRC főleg olyan közepes és kisebb városoknak ajánlja, amelyek nem engedhetnek meg maguknak egy drága metróhálózatot, vagy ahol túlságosan sokáig tartana annak kiépítése.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 124 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 397 db bejegyzés
e év: 5423 db bejegyzés
Összes: 28787 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1859
  • e Hét: 27613
  • e Hónap: 94244
  • e Év: 1097208
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.