Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Munkahelyi stressz
  2007-06-17 00:23:22, vasárnap
 
  A következő évtized legsúlyosabb népegészségügyi problémája a munkahelyi stresszártalom lehet - figyelmeztetnek külföldi kutatók. A túlhajszolt vagy valamilyen ok miatt feszült légkörben dolgozó embereknek a tapasztalat szerint rövid távon gyomorfekéllyel, magas vérnyomással vagy szorongásos depresszióval kell szembenézniük, hosszabb távon azonban a szív- és koszorúér-, valamint a daganatos megbetegedések kialakulására is háromszor akkora az esélyük, mint kevésbé stresszes környezetben dolgozó társaiknak.
Az erősebbik nem a vizsgálatok szerint egyértelműen érzékenyebb a munkahelyi megterhelésre: körében a stressz miatti szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata mintegy két és félszerese a hölgyeknél tapasztaltnak.
Kockázati tényezők:
- feszült főnök-beosztott viszony;
- a kollégákkal való állandó versengés;
- az elismerés hiánya;
- a túl alacsonynak érzett fizetés.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A ház „ruhája”
  2007-04-01 00:28:41, vasárnap
 
  Nem kell, hogy kirívó legyen, elég, ha mutatós

Végre itt van a tavasz, mögöttünk vannak a szürke, borongós napok. Ne csak a természet színesedjen, a környezetünk is! Újítsuk fel házunk külsejét! A homlokzat kialakítása, megújítása többféleképpen történhet, például festéssel vagy színező vakolattal.

A szín kiválasztásakor ne feledkezzünk meg házunk jellegéről, a helyi hagyományokról és a ház koráról. A színt a környékhez igazodva kell megválasztani. A helyesen megválasztott színek tükrözik a ház lakóinak ízlését, de a ház rendeltetéséről is árulkodnak.
Könnyebb a színválasztás, ha családi házunk egymagában áll. Iker- vagy sorházak esetén törekedjünk egységes kép kialakítására. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki teljesen egyformára fesse háza külsejét, de nem árt, ha a színek harmóniában vannak. Az egyénieskedő festéssel könnyen tönkretehetjük az egész utcasor hangulatát. Igyekezzünk úgy festeni a falakat, hogy az épület kedvező tulajdonságait hangsúlyozzuk, a rosszakat pedig palástoljuk.

Homlokzatfestés
A festéssel felfrissíthetjük a ház külső megjelenését, s megvédhetjük a falakat a külső környezeti hatásoktól. Ha alaposan megterveztünk és előkészítettünk hozzá mindent, akkor az eredmény nem marad el.
De milyen előkészületeket is kell elvégeznünk?
Először is ki kell számítani, hogy menynyi festékre lesz szükségünk. (Ehhez előbb meg kell határoznunk, hány négyzetméter felületet kell befesteni. A kapott eredményből ne feledjük el kivonni az ajtók és ablakok felületét.) Utána mehetünk a boltba kiválasztani a festéket.
Ma már rengeteg szín közül választhatunk. A szaküzletekben bármilyen árnyalatot képesek kikeverni. De a színskálák csak tájékoztató jellegűek, mert a festék száradása közben néhány árnyalatnyit változhat. Másképpen mutat a szín sima falfelületen, mint kaparton, más színű a házunk borús időben, mint ragyogó napsütésben. Ha van rá lehetőségünk, séta közben próbáljuk meg a már elkészült lakóházak alapján kiválasztani a nekünk legjobban tetsző színt, mert ez mindenképpen közelebb lesz a valósághoz.
Akkor választottunk igazán jó színt, ha
6 a ház homlokzata nem feltűnő
6 megjelenésében harmonikusan illeszkedik a szomszédos épületekhez és az utca hangulatához.
Ha hőszigetelő rendszerrel ellátott épületet akarunk festeni, bizonyos szabályokat meg kell tartanunk. Tudjuk, hogy a sötét színű homlokzatok erősebben felmelegednek, és jobban tartják a meleget, mint a világosak. Ezért a nappali tartós felmelegedésből, valamint az éjszakai lehűlésből feszültségek keletkeznek a homlokzatfelületen. Ilyen esetben semmiképpen sem ajánlatos sötét színt választani.

Mielőtt hozzákezdenénk
Mielőtt a festésnek nekilátnánk, a festeni kívánt felületet meg kell tisztítani, és a hibákat ki kell javítani.
6 Nagyon fontos, hogy minden laza, a faltól könnyen elváló réteget távolítsunk valamilyen kaparóeszközzel. (Idővel úgyis leválna.) A repedéseket és a réseket kültéri glettel tölthetjük ki, de mindig hagyjunk elegendő időt ezek kiszáradására is. Nedves felületre nem tanácsos festeni.
6 A falat száraz, kopott korongkefével vagy seprűvel lefelé haladva lesöpörjük, portalanítjuk. Az így előkészített, kijavított teljes felületet impregnáló alapozóval kezeljük: így a felület tartós lesz, festés után nem lesz foltos, s jelentős mennyiségű homlokzatfestéket - így pénzt is megtakaríthatunk.
6 A homlokzatfesték felvitele hengerrel, korongkefével vagy szórással történik. A festéket felhasználás előtt alaposan keverjük el, és egyenletesen hordjuk fel. Hogy a lehető legjobb eredményt kapjuk, porózus falfelület esetén az első réteg festéket hígítsuk fel vízzel kb. 10%-os arányban, és úgy vigyük fel az alapozóval kezelt felületre. Ezután következzen egy vagy szükség esetén két réteg hígítatlan festékréteg.
6 A festést a ház tetejénél kezdjük, majd haladjunk folyamatosan lefelé. Nem árt, ha részterületekre osztjuk a befestendő felületeket. Ezeket a természetes választóvonalak határozhatják meg, pl. az ablakmélyedések, ajtóbeugrások, lépcsőfeljárók stb. ĺgy el tudjuk rejteni a festék illesztési felületeit.

Színező vakolatok
Ma a forgalmazók a különböző színű és összetételű vakolóanyagok széles skáláját kínálják. Többféle színcsoport van, hagyományos és modern, szolid és élénk, vidám, de mégsem bántó színek stb.
A színező vakolat egy alapvakolatra kerülő réteg. Alkalmas régi és új falak díszítésére, hőszigetelő rendszerek színező fedővakolására vagy hagyományos vakolatalapnak.
A vakolóanyag összetétele nagyban befolyásolja a tulajdonságát. A jó színező vakolatnak jó a lélegző képessége, vízálló, gombaálló, jó a hőszigetelő képessége, és mivel kellőképpen rugalmas, repedésmentes is.
Minden gyártó köteles részletes leírást adni a termékéről.

Hordozó felület
Akármilyen vakolatra kerül is a festék, a korábban elkészült felületnek szilárdnak, továbbá szennyeződés- és pormentesnek kell lennie. Legyen a hordozó felület egyenletes és lehetőség szerint anyagában homogén. Az esetleges sérüléseket és hiányosságokat az eredeti falfelületével megegyező vagy hozzá hasonló anyaggal kell pótolni. A felületnek teljes rétegvastagságban száraznak, nedvességtől mentesnek kell lennie. Az említett tulajdonságok hiányában a következő rétegek nem tudnak kellőképpen tapadni, és emiatt károsodhat a vakolat, s rövid időn belül megjelennek a repedések.

Alapozó festés
A jól előkészített felületre felhordjuk a színes alapozófestéket. Ha erősen nedvszívó felületünk van, akkor a színes alapozást megelőzi egy mélyalapozás. Az alapozás célja a hordozófelület egységes nedvszívó képességének beállítása. ĺgy kiküszöbölhető a falfelület foltosodása. A színes alapozót a falra hengerrel lehet felhordani. Fontos, hogy a vakolat színével megegyező árnyalatú legyen. A színes alapozás és a színező vakolat felhordása között legalább 24 órának el kell telnie. Mielőtt a vakolatot felhordanánk, a vödörben lévő anyagot alaposan át kell keverni. Próbafelületen ellenőrizzük a színt és a minőséget.

Pontosan, szépen...
A színező felhordása történhet kézzel vagy gépi szórással. A száradás tekintetében a vakolatvastagság minden egyes milliméterére egy nap száradási időt kell számolni. A frissen vakolt felületet legalább 10-12 órán keresztül óvni kell az esőtől, és legalább egy héten át nem érheti fagyhatás. A túl gyors száradás is káros lehet - ezt az erős napsugárzás vagy az erősen szeles időjárás idézheti elő. Az erős napsugárzásnak kitett házfelületeknél szerencsés megoldás az állványzati védőháló alkalmazása.
Mivel a munkálatok magasban is folynak, a kivitelezés során meg kell tartani az általános munkavédelmi előírásokat.

A színes vakolatok fajtái:
1. Nemes vakolatok
A színt adó nemes vakolat felülete lehet: fröcskölt, dörzsölt vagy kapart.
A vakolat zsákokban kapható. A csomagolóanyagon feltüntetett előírásokat meg kell tartani, és a színeket vízzel hígítva eszerint jól bedolgozni.
A fröcskölt vakolatot elsősorban felújításokhoz ajánlják a szakemberek. A kapart és a dörzsölt felület teljesen új alapvakolatot kíván. A három közül a kapart felület a legkevésbé takarékos megoldás, de egyedi megjelenéséért sokan kedvelik. Az arany középútnak leginkább a dörzsölt technológia tűnik.

6 Fröcskölt nemes vakolat:
Megfelelő alapozás után simított alapvakolatra hordható fel kézi vagy gépi szóróberendezéssel. Sohase egy-, hanem legalább két-, de inkább háromrétegű szórást végezzünk, egyre sűrűbb anyaggal.

6 Dörzsölt nemes vakolat:
A vakolatot durva alapvakolatra hordhatjuk fel 5 mm vastagságban. Megfelelő kiszáradása után megtörténhet a felület kidörzsölése. Nem mindegy, hogy ezt a műveletet mikor végezzük, mert a dörzsölés ideje nagyban befolyásolja a végső megjelenést. A dörzsölést elvégezhetjük, ha a felület még képlékeny, vagy megvárjuk, amíg jobban megszárad, visszanedvesítjük, és így végezzük el a struktúra kialakítását. A nedvesítés egyenletesen történjen, mert a túl sok víz színeltérést okozhat. A dörzsölési munkafolyamatot műanyag glettvassal végezhetjük el, ahogyan a felületi mintázat megkívánja - körkörösen, vízszintesen, függőlegesen stb.
6 Kapart nemes vakolat:
A vakolatot durva alapvakolatra hordjuk fel kb.10 mm vastagságban. Ha megfelelően kiszárad a felület, kaparószerszámmal kikaparjuk kb. 3-4 mm vastagságban. A kaparás következtében a vakolat felülete fellazul, s emiatt utónedvesítés szükséges.

2. Vékonyvakolatok
A vödrös, pasztaszerű fedővakolatok közös jellemzői egyszerű, gyors feldolgozhatóság, kis anyagszükséglet.

Háromféle választékban kapható:
6 műgyantakötésű vakolat
6 szilikonvakolat (kiváló páraáteresztő képességű)
6 vízüvegkötésű szilikátvakolat (szintén jó páravezetésű).
A homlokzati vékonyvakolatok között találunk extrafinom, finom, középszemcsés és gördülőszemcsés vakolatstruktúrákat is. Valamennyi vékonyvakolat ásványi, simított vagy cementkötésű ragasztóval glettelt száraz alapfelületet igényel, melyet vékonyvakolat-alapozóval kell előkezelni.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Egészséges növények az irodába
  2007-03-30 00:50:24, péntek
 
  Akik jól érzik magukat a munkahelyen, ritkábban betegszenek meg

Néhány szál virág is elegendő lehet ahhoz, hogy az iroda barátságosabbnak tűnjön. Egészséges növények a munkahelyen címmel tájékoztatási kampány indult tíz EU-országban. Célja, felhívni a brit, osztrák, belga, dán, francia, holland, német, olasz és svéd munkaadók és a foglalkoztatottak figyelmét az otthonosabb munkahely előnyeire.

Akik ,,otthon" érzik magukat az irodában, szívesebben dolgoznak és ritkábban betegszenek meg, esnek ki a munkából. Jobban kezelik a stresszes helyzeteket, hatékonyabban dolgoznak. Mind a munkaadó, mind a dolgozó jobban élvezi az olyan munkahely előnyeit, ahol jobban odafigyelnek a dolgozók biztonságára, egészségére, komfort iránti igényeire. Egy ilyen munkahely alapadottságaihoz tartozik a káros hatásoktól mentes, ergonomikus munkakörnyezet, a megfelelő klíma, a jó munkafeltételek. Kevésbé ismert, hogy a növények a munkahelyen növelik a mentális és fizikai komfortot. A növények ugyanis melegebbé, kellemesebbé hangolják a környezetet, javítják a munkahely minőségét, segítik a jó munkahelyi klíma kialakulását, ami a hatékonyságra is kihat. Egy felmérés szerint, a betegség miatti munkahelyi hiányzások száma hat hónap alatt 15-ről 5 százalékra csökkent, amikor a növényeket közelebb helyezték a dolgozók monitorához. Más tanulmány szerint a növények jelenléte az irodában csökkentette az olyan általános panaszokat, mint a levertség, fejfájás, légúti irritációk. Az eredmények annál is érdekesebbek, mert Európában a modern irodaházak mintegy harmada nem megfelelő beltéri klímával rendelkezik, legalábbis az EU-kampánytájékoztatója szerint. Egy iroda levegőjének minőségét számos tényező, pl. a nyomtatók, másolók, monitorok, székek kárpitozása stb. befolyásolja. A növények csökkentik a CO2 és más káros anyagok (pl. a benzol és a formaldehid) koncentrációját, ezzel csökkentve az elhasznált levegő mennyiségét, növelve a friss levegő arányát. A munkahely ideális klímáját különösen télen, fűtési szezonban nehéz megteremteni, mikor alacsony a páratartalom. A száraz levegő miatti kellemetlen tünetek ismertek: szájszárazság, orr és/vagy füldugulás, szem- és bőrviszketés. A növények a felvett víz 97%-át elpárologtatják a leveleik felületén, miközben a vízigényes növények akár 10-15%-kal is növelik környezetük páratartalmát. Egy felmérés szerint, ahol az irodában ilyen növények voltak, ott a betegség miatti hiányzás számottevően csökkent. Kutatások igazolták, hogy a növények a művi környezetben oldják a stresszt, növelik a komfortérzetet, csökkentik az ingerlékenységet, feszültséget vagy levertséget, egyszóval kellemes munkahelyi környezetet teremtenek, míg a ,,steril" iroda untató. Egy holland tanulmány összefüggést talált a növények és az iroda dolgozóinak produktivitása között. A növények kedvezően hatottak a munkatársak kreativitására és koncentráló képességére.

Vizsgálatok szerint a levegő káros anyagainak megkötésében pl. a páfrányok, fikuszok, az Areca és Phoenix pálma jeleskednek. A páratartalmat leginkább a páfrányok, fikuszok és filodendronok növelték. A növényeknek elegendő helyre, fényre, vízre, tápanyagra van szükségük. Nincs általános szabály, hogyan rendezzünk be egy irodát. Az azonban biztos, hogy a növényekre fordított költség többszörösen megtérül.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Hogyan illeszkedjünk be?
  2006-09-29 00:23:36, péntek
 
  Egy közösségen belül sem a túl erős személyiségek, sem a túl visszahúzódóak nem igazán kedveltek

A pályakezdők helyzetét nem csak az nehezíti meg, hogy szinte a semmiből kell álláskeresési technikáikat felépíteniük, hanem tapasztalatok hiányában nehéz a beilleszkedés egy munkatársi közösségbe is. Gyakran nem elegendő a legfrissebb elméleti tudás, a feladatok tökéletes elvégzése. Ha a dolgozó nem tud beilleszkedni a csapatba, előbb-utóbb munkahelyváltásra kényszerül.

Először csendben szemlélődjünk

A tapasztalatok szerint azokat fogadják be könnyen a munkatársi csoportok, akik sokban hasonlítanak a már régóta összeszokott csapathoz. Sem a túl erős személyiségek, sem a túl visszahúzódóak nem igazán kedveltek. Ez egyben az első, legfontosabb tanács alapja is lesz: legjobb, ha a munkát éppen elkezdő fiatal kolléga csendben végzi a feladatát, és közben felméri a munkahely erőviszonyait. Jól tesszük, ha feltérképezzük tehát, hogy kinek milyen szerep jut a munkatársi csoportban: ki az, akire a kollégák odafigyelnek, szavát megfogadják, még akkor is, ha esetleg nem ő a kinevezett vezető. A tiszteletbeli vezető pozíciójának számos forrása lehet: a kolléga a terület elismert szakértője, esetleg nagyon ügyesen bánik az emberekkel, sikeres a cég célkitűzéseinek megvalósításában, az ügyfelekkel való kommunikálásban. De az is lehet, hogy más, ,,civil" tulajdonságáért tisztelik: mondjuk a bölcsességéért. Az első hetek fontos feladata azt is kideríteni, hogy kikkel tudunk leginkább együttműködni, és keressük az ő társaságukat. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az esetleg veszélyes munkatársakat is kiszűrjük.

Ne bonyolódjunk konfliktusokba

Még akkor is érdemes megtartanunk a véleményünket az első időszakban magunknak, ha egyébként friss, külső szemlélőként kiválóan látjuk, mi és hol nem működik a rendszerben. És ha diákként hozzá voltunk is szokva ahhoz, hogy azonnal hangot adjunk elégedetlenségünknek, a munkahelyen ez a stratégia - különösen a kezdeti szakaszban - semmiképpen sem ajánlott. Kerüljük ezért a konfliktusokat, mert az elhamarkodott véleménynyilvánítás veszélyes lehet.

Sem a céggel, sem a munkatársakkal kapcsolatban nem ajánlott negatív véleményünknek hangot adni. Az első hetekben kizárt, hogy azonnal megértsük és átlássuk a teljes rendszer működését, ezért csak hibát követhetünk el azzal, ha meggondolatlanul elmondjuk sérelmeinket fűnek-fának. Soha nem tudhatjuk, kihez és milyen formában érnek vissza elhangzott mondataink és azt sem tudjuk kiszámítani, hogy ez milyen következményekkel járhat. Kerüljük az éles véleménynyilvánítást provokáló helyzeteket és igyekezzünk higgadtan szemlélni az eseményeket.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Érezze jól magát az irodában
  2006-09-09 11:57:38, szombat
 
  A számítógép képernyőjére való folyamatos fókuszálás fejfájást, kettős látást, kimerültséget okozhat

Hol legyen a monitor?

A számítógép képernyőjére való folyamatos fókuszálás olyan problémákat okozhat, mint a fejfájás, a duzzadt, fájó szemek, a kettős látás, a homályos távolra látás, a lassú figyelem-összpontosítás, a kimerültség vagy a stressz.

Mire figyeljen, ha számítógép előtt dolgozik? (1)

A monitort úgy helyezze el, hogy inkább lefelé kelljen nézni, a szemmagasság még elfogadható. A monitor és a szem közötti távolság kb. 50-70 cm legyen.

A képernyőben ne tükröződjön vissza semmi, ezért nem ajánlott ablakkal, fényesre lakkozott tükörrel, lámpával, fallal, ajtóval szemben elhelyezni. Ha az ablakok között legalább 1-1,5 m-es falfelület található, a monitort célszerű oda helyezni; ha viszont nincs ilyen falfelület, akkor az ablakok síkjára merőlegesen ajánlott felállítani.

Hátfájdalom nélkül

A rosszul elhelyezett íróasztal, szék, billentyűzet a tartós ülőmunka és a helytelen testtartás következtében különféle ízületi bántalmak alakulhatnak ki, a lábakat pedig érrendszeri problémák veszélyeztethetik.

Hogyan előzheti meg ezeket?

A billentyűzet előtt legyen elég hely ahhoz, hogy a csuklót és az alkart megfelelően alá tudja támasztani. (2)

Az íróasztal magassága lehetőleg állítható legyen. Átlagos testmagasság esetében, ha a billentyűzet az asztallap alatt lévő tartón van, akkor az asztal magasságát 75-80 cm-re állítsa be, ha a billentyűzet az asztalon van, akkor a magasság maximum 72 cm legyen. (3)

A jó szék stabil és állítható. A háttámla akkor megfelelő, ha kellően megtámasztja az ágyéki csigolyákat. (4)

Akkor ül helyesen, ha az alsó lábszárak kényelmes tartásban, függőlegesen helyezkednek el, combjai vízszintesek, a talpak megtámaszkodnak a padlón vagy a lábtámaszon. Háta legyen egyenes, a válla laza, az enyhén előrenyúló felkar mellett az alkar vízszintesen legyen, miközben dolgozik. (5)

Világítás és klíma

A szemproblémák kiküszöbölése érdekében nagyon fontos a helyes megvilágítás is.

Soha ne üljön a képernyő előtt vaksötétben; a legmegfelelőbb, ha állítható lámpát választ, amelynek a fénye (jobb kezesek esetében) balról jobbra világítja meg az asztalt. (6)

Ne irányítsa a fényt közvetlenül a szemébe vagy a monitorra, mindig csak a munkaterületet érje a fénycsóva.

Amíg a számítógépen dolgozik, az ablakokat fényszűrő hatású reluxával vagy pasztellszínű függönnyel árnyékolja, mert a természetes vakító fény is zavaró lehet. (7)

Ma már sok irodában működik klímaberendezés. Szakemberek szerint a legideálisabb benti hőmérséklet a téli időszakban 20-22 Celsius-fok, nyáron 21-24 Celsius-fok.

A jobb levegőről gondoskodhatnak a szobanövények. Kiválóan megfelel a célnak például a zöldliliom, amely a széndioxid 96 százalékát képes oxigénné alakítani.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Hemzsegnek a kémprogramok
  2006-08-30 18:22:27, szerda
 
  Itt az ideje megkongatni a vészharangokat: a Webroot Software legfrissebb, 2006 második negyedéves eredményei szerint a világszerte internetezők számítógépeinek 89 százaléka, azaz 10 számítógépből 9 fertőzött kémprogramokkal, spyware-ekkel. A fertőzött gépeken ráadásul csak úgy hemzsegnek a rosszindulatú programok, mivel átlagban 30 különböző kémprogram található egy-egy áldozatul esett gépen.

A frissen publikált felmérés szerint időgépbe kerültünk: ezek a számok csaknem azonosak a 2004-ben regisztrált, azóta csökkenő tendenciát mutató adatokkal. A hirtelen visszaesés oka az elmúlt negyedévben keresendő, és igen könnyen felismerhető: új, rafináltabb kémprogramok születtek az elmúlt hónapokban, és az illetékesek igyekezetei ellenére egyetlen negyedév alatt újabb százezerrel több mint félmillióra emelkedett a biztonsági rések segítségével kémprogramokat terjesztő weboldalak száma. A fertőzésveszély nagyobb, mint eddig bármikor.

Ráadásul a kém- és reklámprogramok, illetve a kéretlen levelek küldésére is felhasznált, fertőzött gépekből álló zombihálózatok egyre jövedelmezőbbnek tűnnek. Ez megsokszorozza az internetes bűnözéssel próbálkozók számát. A kémprogramok többségét kéretlen reklámlevelekben terjesztik, melyek hatalmas mennyisége az egyik legnagyobb fejtörést okozza ma az internettel kapcsolatban.

A Webroot szakértői szerint a legújabb kémprogramok hatalmas veszélyeket rejtenek, hiszen a legújabb technikákat alkalmazva képesek teljesen elbújni a felhasználók szeme elől. A Webroot Software minél fejlettebb kémprogram-eltávolító alkalmazások telepítését javasolja, melyek között számos ingyenes is található, ilyen például a közismert Spybot - Search and Destroy. A vírusirtók jelentős része is képes a kémprogramok ellen védelmet nyújtani, azonban a biztonságot nagyban növelheti egy külön kémprogramokra szakosodott megoldás használata.

A kémprogramok szinte kizárólag a windowsos gépeket fenyegetik, melyek ellen már az operációs rendszer fejlesztője, a Microsoft is szembeszáll Windows Defender alkalmazásával. Sikeresnek ítéltetett a redmondi óriás előfizetéses, jelképes díjért akár három számítógépen is használható biztonsági szolgáltatása is. A fizetős OneCare védelmet nyújt a vírusok, férgek, trójaik, kémprogramok, valamint az internetről érkező egyéb támadások ellen is. A cég elsősorban azoknak szánja a OneCare-t, akik alapfokon sem szakértői a számítástechnikának, és gondot okoz számukra egy tűzfal vagy egy vírusirtó beüzemelése, éppen ezért különös gondot fordítottak a minél egyszerűbb használatra és beállításra, valamint az automatikus frissítésekre.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A jövő irodái
  2006-08-30 18:19:56, szerda
 
  Egyesül a mobil és az internet - a jövő irodái

A mobiltelefonok sokba kerülnek a vállalatoknak. Részben azért, mert a hívások egyre drágábbak. Ez nem probléma akkor, ha az alkalmazottak irodán kívül dolgoznak - elérhetőségük előnyei ellensúlyozzák a többletköltséget. De az alkalmazottak egyre gyakrabban elsősorban mobiltelefonjukat használják hívások indítására és fogadására, akkor is, ha az irodában vannak, ahol olcsóbb lehetőség is elérhető lenne. Értékelik azt a kényelmet, hogy bárhol tudnak hívást fogadni, és egyszerűen hívhatnak olyan embereket, akiknek a száma be van táplálva a telefonjukba. Sajnos ennek a kényelemnek költségei vannak. Egy nemrég készített felmérés során a megkérdezett szervezetek több mint fele a mobiltelefon-hívások költségének növekedésére számít 2004 és 2007 között, néhányan akár 25%-osra.

Szintén költségekkel jár a mobiltelefon ,,flotta" irányítása. Míg a cégek központilag kezelik a vezetékestelefon-ellátást, a mobilszolgáltatásokat helyben szerzik be. Ezáltal csökken a lehetőség, hogy a cég a vásárlóerejével a lehető legjobb megállapodást érje el, és ez azt eredményezheti, hogy egy mobilfelhasználó költsége háromszorosa lehet egy vonalas telefont használóénak.

Nem csoda tehát, hogy a mobiltelefonálás költsége egyre nagyobb gond a szervezeteknek. De mi a megoldás? A legjobb azonnali megoldás a mobilhasználat hatékonyabb irányítása, esetleg a feladat kiszervezése egy menedzselt szolgáltatásokat nyújtó cégnek, ami világszerte kielégítheti a szervezet igényeit.

Hosszú távon azonban a technológiai újdonságok, mint pl. a VoIP (Voice over internet Protocol) és a vezetékes-mobil konvergencia lesznek a legjobb ajánlatok.

Jó üzlet az IP-t hívni

A VoIP-ból, ami egykor kizárólag egy költségtudatos, technológiához értő ügyfélé és egy előrelátó, IT-központú cégé volt, egyéb eszközökkel kombinálva létrejött az IP telefónia - adathálózatokon keresztüli telefonálás, ami vetekszik a hagyományos telefonrendszerek teljesítményével, és teljesen a globális telefonhálózat részeként működik.

Napjainkban az IP telefónia a technológia fő áramlatához tartozik, használatával a szervezetek világszerte nyújtanak telefonszolgáltatást alkalmazottaiknak. Az előnyök az alacsonyabb működési költséggel kezdődnek, annak köszönhetően, hogy az IP telefonok a vállalat IT rendszerének kábeleit és berendezéseit használják.

De ez még csak a kezdet. Az IP telefonok nemcsak egyszerűen telefonok - a lelkük egy számítógép, ami azt jelenti, hogy hasonló szolgáltatásokat tudnak nyújtani, mint pl. a PDA (Personal Digital Assistant, digitális személyi titkár): telefonkönyvek, naplók, stb. Az IP telefonok rugalmasabbak, mint a hagyományos telefonok. Mivel az épület kábelezése nem határozza meg, a telefonszámokat úgy lehet kiosztani, ahogy a felhasználók belépnek a rendszerbe, lehetővé téve ezzel, hogy a dolgozók bárhol a ,,saját" asztaluknál legyenek. A telefon tulajdonságai szintén a felhasználó személyére, vagy ennek megfelelően egy szervezet változó igényeihez illeszthetők.

Vágjuk el a vezetéket!

Mindez hozzájárul ahhoz, hogy az IP telefónia nagyon vonzó javaslat mind a vállalatok, mind alkalmazottaik számára, ezért könnyen érthető, miért választja sok szervezet az IP rendszert új helyszínek megnyitásakor, vagy ha fel kell újítani meglévő rendszerüket.

Mostanáig azonban a legtöbb fejlesztés a vezetékes telefonrendszerekbe történt, amiket íróasztaloknál, tárgyalókban használnak, olyan helyeken, ahol már adatkábelek is vannak. Noha, hogy egyre növekszik a vezeték nélküli LAN (Local Area Network, helyi hálózat) használata rugalmasabb adatszolgáltatások nyújtására, mint amilyen a vezetékes hálózatokon lehetséges, ezeket a hálózatokat csak korlátozott mértékben használták vezeték nélküli telefonszolgáltatásra.

Ennek egyik oka, hogy mivel komplexebb, a VoWLAN (Voice over Wireless LAN) telefon több energiát használ, mint a hagyományos vezeték nélküli telefon. Ennél azonban jelentősebbek a technikai problémák, amik megnehezítik jó minőségű hívások továbbítását vezeték nélküli hálózaton. Például, a vezeték nélküli hálózatok jobban zavarhatók, mint a vezetékesek, és korlátozottabb a sávszélességük. Egyéb tényezőkkel együtt, mindez megnöveli a lehetőségét, hogy az adatátvitel interferáljon a hívásforgalommal, és ez rontja a hangminőséget.

Az IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers, Villamos- és elektromérnöki Szabványügyi Szervezet) és más szervezetek már dolgoznak e problémák megoldásán, ami még nem érhető el széles körben.

A póráz teljes elveszítése

A másik korlát az, hogy napjainkban a vezeték nélküli LAN felhasználók csak korlátozott területen mozoghatnak. Eltérően a mobilhálózatoktól, ahol a felhasználók mozgás közben észrevétlenül kapcsolódnak át egyik celláról a másikra, valahányszor az ember kikerül az egyik vezeték nélküli LAN hatóköréből, fel kell csatlakoznia egy másikra.

Ez egy olyan probléma, amin a technikusok intenzíven dolgoznak. Például az IEEE javítja a 802.11 szabványsorozatot, hogy a felhasználók LAN-ről LAN-re barangolhassanak.

Ugyanakkor az operátorok és a gyártók egy még rugalmasabb jövőn dolgoznak, amelyben az emberek szabadon barangolhatnak technikailag különböző hálózatokon keresztül, mindig azt használva, amelyik az adott helyen a legjobb. Kezdik a napot otthon, naptáruk egyeztetésével vagy egy vasúti menetrend letöltésével vezeték nélküli LAN-en vagy szélessávon keresztül. Úton az állomásra, telefonhívásokat intézhetnek 3G hálózaton keresztül, majd egy nyilvános hot spot-ot használva ismét on-line kapcsolódnak. Később 3G vagy WiMAX kapcsolatokon keresztül, vagy munkáltatójuk vállalati hálózatán keresztül tartják a kapcsolatot, emailekre válaszolnak, hozzáférnek meetingre előkészítendő fájlokhoz, ahogy egyik helyről a másikra haladnak.

Mindez technikailag megvalósítható napjainkban, de egy sor eszköz használata kell hozzá, és nem zökkenőmentes a hálózatok közötti váltás. Ha a konvergált hálózatok ideája valósággá válik, az eszközöknek és alkalmazásoknak könnyen kezelhetőeknek kell lenniük, és a működés komplexitása rejtve kell, hogy maradjon a szolgáltatást használók előtt.

Az Alcatel, az Ericsson és a Motorola nyílt szabványok létrehozásán dolgoznak, ami lehetővé teszi az átjárást az adók között. Ezzel párhuzamosan a Vezetékes-Mobil Konvergencia Szövetség, amit a Swisscom, az NTT, a Korea Telecom, a Rogers Wireless, a Brasil Telecom és a BT alapított, közös technikai szabványok meghatározásán dolgozik, hogy a felhasználók a szolgáltatás megszakadása nélkül váltsanak hálózatot egy eszközön.

Ennek egyik első eredménye a BT Fusion, a világ első kombinált vezetékes-mobil szolgáltatása, ami mobilként működik házon kívül, de ha a felhasználó otthon van, akkor Bluetooth technológiával a szélessávra kapcsolódik, csökkentve ezzel a költségeket.

Ideje beruházni?

A BT Fusion azonban csak az első lépés, amit mások is követnek. Például a NEC Japánban bevezetett egy telefont, amivel WiFi-ről az NTT DoCoMo's FOMA 3G szolgáltatásra lehet csatlakozni, a Motorola pedig bejelentette a VoWLAN-kompatibilis, CN620 telefont, ami GSM mobilhálózattal rendelkező országokban használható. A Ciscoval közösen dolgoznak egy olyan megoldáson, ami az IEEE 802.11 technológián alapulva kapcsolja össze egy cég különböző telephelyeit.

Másutt, a Nokia bejelentette, hogy a Cisco technológiáját felhasználva fogja integrálni ,,Series 60" eszközeit a Cisco IP telefónia megoldásával, a CallManagerrel. Amikor a felhasználók a vállalati hálózat hatókörében vannak, akkor vezeték nélküli LAN hálózathoz kapcsolódva indíthatnak hívásokat.

Tom van Heesch, a BT Közép- és Kelet-Európáért felelős regionális igazgatója mondta: ,,Ezek a fejlesztések igazolják, hogy meg fog történni a vezetékes-mobil konvergencia, és inkább előbb, mint utóbb. De mint pl. az egyszerű VoWLAN technológia, jelentős problémák várnak még megoldásra, mielőtt a technológia teljesen kiforrottnak tekinthető lenne. Nem kell már sokáig várakoznunk, de ez azt jelenti, hogy sok szervezet számára még korai komolyabb beruházásokat végezni."

Tehát mit is tegyenek most a vállalatok? Ha a cél a mobiltelefonálás költségeinek a csökkentése, talán furcsán hangzik, hogy a legjobb lehetőség most beruházni a fix IP telefónia rendszerbe: hálózatokba, routerekbe és egyéb eszközökbe, amik helyettesítik a hagyományos telefont az alkalmazottak asztalán.

Ezzel a lépéssel a vállalat kihasználhatja a költségmegtakarítást és egyéb előnyöket, amit az IP telefónia kínál, ugyanakkor biztos lehet abban, hogy a hálózata készen áll arra, ami várhatóan következik: a telefon új generációja, ami kapcsolatot tart az alkalmazottakkal, és a lehető legjobb üzletet jelenti.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Google szövegszerkesztő
  2006-08-30 18:13:35, szerda
 
  Minden népszerűbb dokumentumformátumot kezel, és telepítés nélkül használható a Writely, amelyen ismét szabad a regisztráció.

A Google szabadon elérhetővé tette egyik legújabb szerzeményét, az öt hónappal ezelőtt felvásárolt Upstartle Writely nevű szövegszerkesztőjét, amelyen az akvizíció után lezárták a regiszrációs lehetőséget. A szoftver - vagy szolgáltatás, ezt már ez esetben nem egyszerű eldönteni - kezeli a legnépszerűbb (HTML, RTF, Word, OpenOffice, PDF) formátumokat, és legnagyobb előnye, hogy használatához nem kell semmit telepíteni.

A Writely ugyanis a webböngészőn keresztül használható: webcímére ellátogatva egy regisztráció után minden felhasználó külön accountot kap, és bárhonnan elérheti a szövegszerkesztőt és a benne lementett dokumentumokat. A munka során ezek is a böngészőablakban jelennek meg, folyamatos biztonsági mentés készül róluk, és tetszőleges formátumban menthetők. A szoftver munkafelülete majdnem teljesen úgy néz ki, mint egy hagyományos, telepített szövegszerkesztő, viszont tartalmaz jó néhány on-line extrát.

A programban nemcsak létrehozni lehet dokumentumokat, hanem fogadni is tudja a hagyományos szoftverekkel lementett fájlokat, valamint közvetlenül e-mailben is el lehet ezeket küldeni. A Writely lehetővé teszi az anyagok webes közzétételét is, és például blogbejegyzéseket is létre lehet vele hozni. A szoftvernek helyesírás-ellenőrzője is van, egyelőre azonban csak a legnagyobb világnyelveken tud.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Hogyan kapcsoljam számítógéphe
  2006-08-02 18:01:15, szerda
 
  A Siemens mint mobiltelefon-márka immár megszűnt, de persze ettől még megnéztük, hogy miként lehet számítógéphez kapcsolni.

A Siemensről már mindenki tudja, hogy a tavalyi év végén a taiwani BenQ felvásárolta, így megszületett a BenQ Mobile, és ma már kaphatók a BenQ-Siemens márkajelzésű mobiltelefonok. Az eredetileg német márka annak idején elég sikeres volt, az olcsó alapkészülékek és a sokáig híres S55-ös modell sokak kedvence volt. Aztán a későbbiekben megjelenő modellek már előrevetítették a márka hanyatlását, az új készülékek minőségben, multimédiában (pl. kamera) és kijelzőben alaposan lemaradtak a konkurenciától, így az egyre nagyobb veszteség miatt végül a BenQ beolvasztotta magába a mobiltelefon részleget. Az első néhány tapasztalat alapján ez meglehetősen jó üzlet volt, és minden esély megvan rá, hogy újra a legjobbak közé kerüljenek. A cikkben a 65-ös sorozattól kezdve a legutolsó Siemensekig megnézzük a számítógéphez való kapcsolódás lehetőségeit és a szoftvereket. A BenQ-Siemens készülékek itt most nem szerepelnek, ezeket majd egy külön cikkben vesszük át.

A megfelelő típusokon található infra vagy Bluetooth tökéletesen alkalmas a számítógéppel való kommunikációra. Szerencsére aki az adatkábel mellett dönt, annak sem lesz nagyon bonyolult dolga. A Siemens kompatibilitás szempontjából a Nokiához hasonló, hiszen tulajdonképpen az összes modelljén egyforma csatlakozást használt, így viszonylag nehéz rossz kábelt választani. Azért arra nem árt ügyelni, hogy bizonyos modellek csak a soros (RS-232), míg mások már az USB csatlakozást is támogatják. Utóbbiaknál értelemszerűen érdemes az USB mellett dönteni, hiszen jóval gyorsabb és egyszerűbb használni. Ismételten összefoglaljuk a különböző kábel tipusokat és a velük kompatibilis készülékeket:

DCA-500 (RS-232): A65, A75, AL21, AX72, AX75, C65, C70, C72, C75, CF75, CF110, CFX65, CL75, CX65, CX70, CX75, M65, M75, ME75, S65, S75, SK65, SL65, SL75, SP65

DCA-510 (USB): A65, A75, AL21, AX72, AX75, C65, C70, C72, C75, CF75, CF110, CFX65, CL75, CX65, CX70, CX75, M65, M75, ME75, S65, S75, SF65, SK65, SL65, SL75, SP65

DCA-540 (USB): C65, C70, C72, C75, CF75, CFX65, CL75, CX65, CX70, CX75, M65, M75, ME75, S65, S75, SK65, SL65, SL75, SP65, SXG75

Kezelőprogramok

Ahogyan azt már az eddigiekből sejteni lehetett, a kezelőprogramnál sem kell nagy bonyodalomra számítani, hiszen a fentebb említett készülékekhez egyetlen szoftver tartozik. A Mobile Phone Manager (MPM) névre hallgató alkalmazásban mindent megtalálunk, amire csak szükségünk lehet.

Névjegy és üzenetkezelés, szinkonizálás, GPRS internetkapcsolat, multimédiás tartalmak kezelése, fájlrendszerböngészés, naptárkarbantartás, biztonsági mentés, képszerkesztés stb. Külön érdekesség a beépített WAP böngésző, amivel a számítógépünkről is elérhetjük ezeket az oldalakat. Az indítófelület csak egy vékony csík, innen nyithatjuk meg a számunkra szükséges funkciókat.

A program automatikusan felismeri a csatlakoztatott készüléket, és a nem támogatott lehetőségeket letiltja. A legújabb verzióhoz érdemes a legutolsó Siemens készülékeknél megkeresni a letöltési linket (pl. S75). Külön figyelmesség és ritkaság, hogy a BenQ gondolt az alternatív operációs rendszert használókra is, mivel az MPM letölthető Linux rendszerekre (XMPM néven), azon belül is a cikk írásakor SuSe 9.3 és 10, valamint Mandriva 2006 disztribúciókra. A Windows verzióban további segítség, hogy akárcsak a Nokiánál, itt is magyar nyelven kommunikál a program. Erre szükség is van, hiszen néha igen részletes beállításokkal találjuk szembe magunkat, végszükség esetére pedig ott van a szintén magyar súgó.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Ingyenes összeállítás
  2006-07-01 22:56:32, szombat
 
  Összeállításunkban az ingyenes szoftverek legjobbjait gyűjtöttük össze, amelyek teljességgel képesek kiszolgálni egy otthoni felhasználó igényeit
Ingyenszoftverekkel is teljes körű lehet a számítógép

A világhálóra kapcsolódó számítógép esetén a legfontosabb feladat a gép megfelelő védelméről gondoskodni: vírusirtó, tűzfal, újabban pedig kémprogramok ellen védő alkalmazás nélkül ne is kezdjünk böngészni a neten.

Otthoni, magáncélú használatra teljesen ingyenes vírusvédelmi alkalmazásból többet is találtunk, ráadásul ezek nem is szükségképpen rosszak (bár a legprofibb védelmet azért továbbra is a fizetős termékek biztosítják). Az egyik legnépszerűbb ingyenes víruskereső az AVG Antivirus, funkcióit és kezelhetőségét tekintve ez hasonlít ugyanis leginkább fizetős társaira, így többek közt automatikusan képes vírusminta-adatbázisát frissíteni.

Védekezés

Nem is szükséges telepíteni, aktuális változatát azonban újra és újra manuálisan kell letölteni a fejlesztő cég oldaláról a Dr. Web CureIt! nevű, magyar nyelvet is támogató vírusvédelmi programnak. Az alkalmazás indítását követően rögtön át is pásztázza a merevlemezt férgek, vírusok és kémprogramok után kutakodva, ugyanakkor nem biztosít rezidens védelmet, azaz például a beérkező levelekben nem észleli a károkozókat.

Nyílt forráskódú projekt keretében fejlesztik a ClamWin nevű vírusvédelmi alkalmazást, amely szintén ingyenesen, hátránya azonban, hogy a Dr. Webhez hasonlóan nem rendelkezik automata vírusfelismerést biztosító rezidens védelmi modullal, a vizsgálandó fájlokat, mappákat manuálisan kell a szoftvernek megadni.

Ingyenes (angol nyelvű), e-mailben történő regisztrációt követően egy évre szóló licencet lehet szerezni az Avast! 4 Home nevű vírusvédelmi programhoz is, amely az AVG-hez hasonló funkciókkal rendelkezik.

Fontos! A fent szereplő programokat ne telepítse fel, ha már működik víruskereső program PC-jén, illetve csak egyiküket installálja, egyidejű futtatásuk ugyanis akadályozhatja a számítógép normál működését.

Kémprogramirtó szoftverek

Az utóbbi években a vírusok és férgek mellett komoly veszélyt jelentenek a kémprogramok is az internetezőkre. Ezek típustól függően másféle bosszúságot okoznak a felhasználóknak: van, amelyik idegesítő reklámablakokat jelenít meg, mások az eredetileg felkeresni kívánt honlapról térítik el a netezőt, lassítják a gépet, de van olyan is, amelyik titokban merevlemezen lévő információkat szivárogtat ki illetékteleneknek.

Szerencsére három ingyenes védelmi programmal is védekezhetünk a spyware-ek ellen: a Microsoft AntiSpyware nevű szoftvere egyelőre béta változatban létezik, de elég jól használható, s a szoftvercég honlapjáról lehet letölteni. A szoftver számtalan kémkedő programot felismer, és különböző rezidens védelmi lehetőséget is kínál, valamint automatikusan tudja frissíteni adatbázisát.

Egy másik hasznos alkalmazás a magyar nyelvet is támogató Spybot Search & Destroy. Az alkalmazás ingyenesen használható, s rendelkezik olyan modullal is, amelyek a kémprogramok beépülését gátolja meg, TeaTimer nevű kiegészítőjét viszont csak óvatosan vegyük használatba!

Fizetős és kevesebb funkciót tartalmazó ingyenes verzió is létezik az Ad-Aware SE Personal nevű kémprogram-eltávolítóból, amely képességeit tekintve leginkább a Spybothoz hasonlít, grafikai felülete azonban barátságosabb annál.

Vigyázat! Bár a kémprogramirtókból többet is telepíteni lehet, rezidens védelmi szolgáltatásaikat egyszerre nem érdemes használni, elegendő az egyik szoftvert bekapcsolni.

Nincs belépés: tűzfalak

Internetre kapcsolódó PC esetén sok kellemetlenségtől kímélheti meg a felhasználót egy szoftveres tűzfal, enélkül a világhálóra kapcsolódni manapság hasonló felelőtlenség, mint egy autót nyitott ajtókkal az utcán parkolni éjszakára.

Átlagfelhasználók számára Windows XP operációs rendszer használata esetén a legegyszerűbb választás a Service Pack 2 javítócsomagot telepíteni, ez ugyanis már egy elégséges védelmet biztosító tűzfalat tartalmaz. Ha a számítógépet tavaly, operációs rendszerrel együtt vásárolták, feltehetően már tartalmazza az SP2-t, illetve az XP automata frissítés funkciója is telepíti azt, ha aktivizálják. A javítócsomag meglétéről a Sajátgép ikonra az egér jobb gombjával kattintva, a Tulajdonságok menüpontot kiválasztva lehet meggyőződni.

Aki nem bízik a Microsoftban, netán összetettebb tűzfalra vágyik, annak két alkalmazást tudunk javasolni: a Kerio Personal Firewall nevű tűzfalat, vagy a ZoneAlarm Free nevű, hasonló alkalmazást. Mindkét program közös jellemzője a viszonylag egyszerű kezelés, a telepítést követően azonban számítani kell arra, hogy a szoftverek egy-egy program indításakor rákérdeznek, engedélyezzük-e számukra a világháló elérését. A vírusvédelmi szoftverekhez hasonlóan a tűzfalból is elegendő egyfélét telepíteni a PC-re.

Zip, Ace, Rar: ismerősen csengő nevek? A barátok, kollégák a legkülönbözőbb típusú tömörített állományokban képesek elküldeni fájljaikat. Éppen ezért érdemes olyan tömörítő/kicsomagoló programot választani, amely a lehető legtöbb formátumot támogatja. Sokan a WinZip-et használják, noha az nem támogat túl sokféle tömörített formátumot: mi inkább a 7 Zip-et, vagy az IZArc-ot ajánljuk, ezek gyakorlatilag minden tömörített állományt képesek kibontani.

Az interneten való böngészés folyamán előbb-utóbb minden felhasználó bizonyosan belebotlik egy PDF dokumentumba, például amikor egy használati utasítást vagy mondjuk egy távközlési szolgáltató díjszabását szeretné letölteni a merevlemezre. Az ilyen formátumú dokumentumok megnyitásához az ingyenes Adobe Readerre van szükség, amely magyar nyelvű változatban is elérhető.

Ingyenes Open Office

Számítógépén legtöbbünk szöveget is szerkeszt, erre a célra egyszerűbb szoftver a Windowsban is megtalálható. Egy táblázat összeállításához, netán az e-mailben Powerpoint (PPT) formátumban érkező humoros szösszenet megtekintéséhez különálló alkalmazásra van szükség. Az ingyenes irodai programcsomagok közül az Open Office-t érdemes kipróbálni. A Microsoft Office ingyenes alternatívája a szövegszerkesztő mellett táblázatkezelőt, prezentációkészítőt, rajzoló- és egyenletszerkesztő programot, HTML-editort, valamint magyar nyelvű helyesírás-ellenőrzőt tartalmaz. Nemrég megjelent, 2.0-s verziója alapból ODT formátumba menti le a szövegeket, de szerencsére az Office-ban használatos DOC és RTF fájlformátumok is támogatottak, bár a Microsoft szoftverrel készített állományokat gyakran az eredetitől eltérő formában jeleníti meg.

Viszonylag jól használható a Windows XP részét képező képnézegető program, a képfájlok szerkesztéséhez azonban már érdemes külön segédprogramot használni. Digitális fotók feljavításához és kategorizálásához, albumokba rendezéséhez remekül használható a keresőjéről ismert Google cég Picasa nevű szoftvere, mely még olyan feladatokra is használható, mint a CD-írás, a képek kommentezése vagy a memóriakártyáról való lemásolása. Lehet, hogy elsőre kissé szokatlan (teljes képernyős nézetre a Ctrl+4 vagy a Ctrl+5 kombinációval válthatunk), de mindenképp megér egy misét, elsőként ezt érdemes kipróbálni.

Komolyabb képszerkesztési feladatokhoz érdemes az otthoni használatra ingyenes Photofiltre szoftvert, vagy a nyílt forráskódú Gimp-et választani. Míg az előbbi egy elég jól sikerült Photoshop-klón, az utóbbit inkább a számítástechnikában jártasabb felhasználóknak mernénk ajánlani.

A fényképezőről letöltött fotók megtekintéséhez a Picasa mellett az ingyenes XnView-t és a IrfanView-t ajánljuk olvasóink figyelmébe: mindkét alkalmazás magyar nyelvű változatban is letölthető.

Film, zene, CD, DVD

Talán az egyik legismertebb segédprogrammal nyitjuk a sort: a Windowsba épített univerzális Media Player megléte ellenére a Winamp zenelejátszó programot azért is érdemes feltelepíteni, mert az mp3 mellett többek közt ogg formátumú zenefájlokat is lejátszik. Emellett a Shoutcast online rádiócsatorna adásainak vételéhez is szükséges (az új verziók ráadásul videofájlokkal is elboldogulnak).

A weben publikált mozgóképes tartalmak - például filmtrailerek - jelentős részét Quicktime vagy Real Player formátumban publikálják, ezekhez szintén saját lejátszó szükséges. Ez utóbbi két programot sokan nem kedvelik, okkal: a szoftverek elég agresszívan beássák magukat a Windowsba, s telepítésüket követően már nem csak a Quicktime és Real, hanem az egyéb, például a Media Playerhez társított fájltípusok felett is átveszik az uralmat. Ennek szerencsére elejét vehetjük két alkalmazással: a Quicktime Alternative és a Real Alternative szoftverek lejátsszák az előbb említett két formátumot, s szürke eminenciásként megbújnak a Start menüben. Ráadásul ha ismerősünk mobiltelefonjával készített 3gp formátumú videót küld részünkre, azt is képesek lejátszani.

Számos neten publikált videofájl igényel lejátszásához valamilyen dekódolót, más nevén kodeket. Az egyik legelterjedtebb kodek a DivX: ez a technológia tette elsőként lehetővé, hogy egy CD-re akár egy teljes filmet fel lehessen zsúfolni aránylag jó minőség mellett. Ennek nyomán a fájlcserélőkön különösen népszerű lett, de manapság már asztali DVD-lejátszók is támogatják, így PC-nkre is érdemes feltelepíteni.

Ha a fenti lejátszók mellé még az XviD kodeket, valamint az AC3 hangfiltert is feltelepítjük, valószínűleg semmilyen videó nem foghat ki komputerünkön. Ha a PC-hez nem mellékeltek volna gyárilag DVD-lejátszó szoftvert, az ingyenes szoftverek közül a VLC-vel lehet a korongra égetett filmeket lejátszatni, de a program számtalan fajta videofájllal is elboldogul.

Aki olyan filmeket szeretne megtekinteni, melyekhez különálló feliratfájl tartozik, próbálja ki a kis gépigényű, otthoni használatra ingyenes BSPlayer-t, ha pedig egy fájlt valamiért még így sem tudunk lejátszani, próbálkozzunk meg az MPlayer egyik windowsos verziójával: megdöbbentő, de az esetek többségében beválik, habár kezelőfelülete még nem a legergonomikusabb. Bizonyos esetekben a Windows multimédiás keretrendszere, a DirectX frissítésére is szükség lehet.

CD, DVD, adataink archiválása

Noha a Windows XP alapesetben képes a CD-írásra, ezen funkció semmiképpen nem nevezhető az operációs rendszer erősségének. A hazai boltban vásárolható meghajtók zöméhez a Nero nevű írószoftver valamelyik változatát mellékelni szokták: ha van, célszerű ezt használni. Amennyiben valamilyen oknál fogva mégsem rendelkeznénk CD-k vagy DVD-k írására alkalmas szoftverrel, szerencsére egészen jó ingyenes szoftverekkel is lehetséges adatokat égetni optikai lemezre. Három ingyenes CD/DVD-író alkalmazást is ajánlunk ehhez a feladathoz: a Burn4free, az Easy Burning és és a DeepBurner, ráadásul mindegyikük menüje magyar nyelvű.

Felszerelés az internethez

A Windows tartalmaz beépített böngészőt: valószínűleg ennek köszönhető, hogy az Internet Explorer jelenleg is a legelterjedtebb browser a világon. Ahhoz azonban, hogy minden utunkba kerülő weboldal szolgáltatásait igénybe tudjuk venni a PC-ről, további kiegészítők szükségesek.

Érdemes feltelepíteni például a Sun cég ingyenes Java környezetét, sok webes chat, illetve böngészőben futtatható játék és egyéb alkalmazás igényli ezt működéséhez. Az installáció legkényelmesebb módja, ha felkeressük a www.java.com honlapot, s az ott felbukkanó varázsló segítségével végezzük el a letöltést.

Webes játékok, animációk, illetve egyes honlapok menüit készítik a Flash nevű szoftverrel, az ezek futtatásához szükséges Flash Player-t is célszerű az új gépre telepíteni, előbb-utóbb úgyis kelleni fog.

Bár az Internet Explorer továbbra is egyeduralkodó, manapság egyre népszerűbbek az alternatívájául szánt böngészők, a Mozilla Firefox és az Opera is. Ezek ismertebb társukhoz hasonlóan teljesen ingyenesek, számos olyan funkciót kínálnak, amit a jó öreg Explorer nem, viszont bizonyos oldalakat nem tudnak megjeleníteni helyesen.

A legtöbb internetező által használt ICQ és az MSN Messenger mellett néhány univerzális csevegőprogramra is érdemes pillantást vetni: a Gaim és a Trillian például lehetővé teszi, hogy egyazon programból több különböző üzenetküldő hálózatra kapcsolódjunk, így nem szükséges az egyes chatmédiumok kliensprogramjait külön-külön elindítani.

Ha a fenti szoftverekkel kiegészítette nemrég kapott PC-jét, gyakorlatilag minden fontos funkcióval felvértezte azt, amelyekre a világhálón való barangolás során szüksége lehet. Tapasztalataink szerint egyelőre jó ideig álom marad csupán, hogy a hosszadalmas telepítési prodcedúrát ne kelljen végigjátszani, azaz az operációs rendszer egymaga tartalmazzon mindent, ami kellhet. (o)

 
 
0 komment , kategória:  Munka  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 31
  • e Hét: 3786
  • e Hónap: 15621
  • e Év: 334172
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.