Belépés
gyongy66.blog.xfree.hu
"Beszélj figyelmesen! Vetélytársaiddal óvatosságból, a többiekkel illemtudásból. Kimondani mindig ráérsz egy szót, de visszavonni nem. /Baltasar Gracian/ G-né Margit
1966.07.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Blingee kép készítése Edit se
  2009-03-07 11:05:22, szombat
 
  Blingee kép készítése Edit segítségével.
Kedves Edit! Köszönöm a leírásodat!! Megírom majd mit sikerült belőle kihoznom! Köszönöm, Margit
Akkor nézzük mit is írt Edit:
-Remélem a leírásom segítségével sikerülni fog mindenkinek!!!


Akkor most kezd ott, hogy belépsz a "http://blingee.com/" -ra, vagy a linktáramban a Blingee nevű progiba, úgy, hogy rákattintasz a linkre.
Ott látod majd jobb oldalon felül, piros betűkkel, hogy "login", erre mellette "SingUp" felirat piros betűkkel. Erre kattints rá! Bead egy új oldalt, ahol regisztrálnod kell!
Az első téglalapba, ami a pirossal írt "Login/Username" felirat alatt van, oda beírsz egy felhasználói nevet. Az alatta lévő téglalapba ami a "Email" felirat alatt van, oda beírod az igazi email címedet pontosan.
Alatta a "password" felirat alatti téglalapba, pedig egy jelszót. A "confirm password" felirat alatti téglalapba megismétled a jelszót.
Alatta beállítod a születésnapodat, a "date of Birth" felirat alatt.
Ez alatt a "gender" felirat alatti körökbe bejelölöd, hogy férfi vagy nő vagy. (female vagy male).
Az alatta lévő kiskockára kattintva kipipálod. Végül a "Sign Up" gombra kattintva elküldöd a regisztrációt!!! Ha vissza igazolták a regisztrációd emailon, akkor belépsz ismét a Blingee-be, és a felül a "login" feliratra kattintasz.
Itt a "login/username/email" felirat alatti téglalapba beírod a felhasználó nevet, amit választottál magadnak. Alá a jelszavadat a "Password" felirat alatti téglalapba. A "Remember me" felirat alatti kockát pipáld ki rákattintással, és a "login" feliratot nyomd meg alatta. Ekkor beléptél a Blingee-be.
Ezt elég egyszer megtenned, mert ha nem lépsz ki, mindíg ide fog belépni automatikusan. Fent a "login" felirat helyett meg fog jelenni ekkor a felhasználó neved piros betűkkel.
Alatta közvetlenül van egy zöld gomb, amire az van írva fehér betűkkel, hogy "Make a Blingee now!" , na arra kattincs rá!
Ekkor bead, egy másik oldalt, ahol rózsaszin nagy kockában látsz egy üres fehér téglalapot, ami mellett "Tallózás" feliratos gombot látsz, arra kattints! Beadja a számítógépeden lévő dolgokat. Ott keresd ki a képet, amit fel akarsz díszíteni, és ott rákattintasz a megnyitásra.
Ekkor az üres fehér téglalapba beírja magától a kép elérési útvonalát a gép.
Ekkor rákattintasz az alatta lévő zöld téglalapra, amiben fehér betűkkel az van írva, hogy "Make a Blingee"! Ekkor meg kell várnod, míg a képet betölti! Meg fog jelenni előtted egy ismeretlen kép bal oldalon, ami felett csillagok vannak. A kép mellett és kicsit felette megjelenik egy felirat piros betűkkel, aláhúzva, erre kell kattintanod. A felirat ez: "Your image ready, click Here to Continue to the Next Step" .
Ha erre kattintasz, akkor egy új lapot fog beadni, amin ha türelmesen vársz, akkor meg fog jelenni a kiválasztott kép. És már szerkeztheted is!
Baloldalon a kép mellett vannak jelek. A kék + jellel tudod betenni a különböző efekteket. A mellette lévő kézre kattintva tudod arrébb húzni a betett dolgot, ha nem jó helyre sikerült eredetileg raknod.
A piros x-el tudod eltüntetni ami még sem kell a képre.
A berakott kép alatt vannak az efektek, motívumok stb. amiből berakhatsz bármit, csak rá kell kattintanod először a kiválasztott formára, aztán a képre, ahova tenni akarod a kék +-al!
Íráshoz, mindíg az ABC feliratú gombot választhatod. ott is választhatsz betütipust, méretet stb. A feliratot is át tudod tolni bárhová, a kézjellel, ha nem jó helyre került, de ezt majd kikisérletezed!!!
Ha kész a kép, akkor rákattintasz a bal oldalon a kép mellett lévő "kék kislemez mellett Save" feliratra. Ekkor megint új lap jön be, ahol egy idegen kép lesz megint látható, a csillagokkal felette többek között. Megvárod, míg a géped betölti a képet. Akkor töltötte be, ha a kép mellett és kicsit felette jobra, de azért közép tájban meg jelenik a "Your image is ready Click Here to Continue to the Next Step" felirat piros betükkel, aláhúzva.
Arra rákattintasz, és megvárod, míg betölti a képet, amit csináltál. A kép alatt pirossal látsz majd egy "Title" feliratot, ami alatt van egy piros keretes téglalap. Oda beírod a kép címét, (pl. Juditnak) majd ugyan ott ha lejebb mész, találsz egy piros betűs "Save" gombot. Arra kattincs rá.
Ekkor egy másik oldalon megjelenik címmel együtt a kép amit csináltál. Kattincs rá a képre! Így egy új oldalon beadja a képedet különböző méretekben. Kiválasztod, hogy melyiket szeretnéd, és arra rákattintasz.
Ekkor a megjelenő képedre jobb egér gombal kattintasz, kiválasztod a "kép mentése más néven" feliratot és elmented a szokásos módon a gépedre. Ha rögtön a blogodba akarod bemásolni, akkor kattinthatsz jobb egérgomb után, a "tulajdonságok" feliratra is , és a hely melletti címet közvetlen másolással beillesztheted a blogodba!!!
Ennyi az egész!!! Remélem érthetően leírtam, és tudod használni!!! Ha elakadsz, akkor nyugodtan írd meg meddig jutottál, és segítek tovább lépni!!! Kívánom, hogy sok szép képet csinálj!!! Pusza: Edit

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Kép készítésével kapcsolatos kérdések, amikre Edit szívesen válaszolt:


Válaszaim a leggyakrabb kérdésekre:


Válaszom Dzseninek:

Kedves Dzseni! Lépésről-lépésre végig csináltam a leírásom alapján a programot, és nekem tökéletesen működik! Szerintem próbáld meg újból, hátha eltévesztettél valamit. Az is előfordulhat, hogy a központi szerver nem működött, amin a Blingee progi fut. Már nállam is előfordult ilyen. Kitartás, próbáld meg többször is és meglátod sikerülni fog! Pusza: Edit

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,

Válaszom Marikának, Timinek, dia-nak:

Sajnos ha regisztráltál a Blingee-re, akkor az végleges. Legalább is én nem ismerek olyan lehetőséget, hogy törölni lehetne egy regisztrációt az oldalon. Azért még átnézem a lehetőségeket, de én is csak magamtól jöttem rá a használatára, így még sok ismeretlen lehetőséget rejt a számomra is ez a progi. Ha rátalálok valami törlési lehetőségre, akkor a honlapomon közzéteszem a felfedezéseimet. Pusza: Edit
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Válaszom ribizli-nek, Vikiki -nek, Franci11-nek, clau-nak, Ildikó -nak:

A Blingee-be elmentett képeket így tudod törölni:Ha be vagy jelentkezve, akkor fent a nevedre kattintva beadja a Te személyes oldalad. Kiválasztod a törlésre szánt képedet.
Mellette van egy ceruza, "edit description" erre katt.
Előjön ekkor egy új oldalon magában az a kép amit kiválasztottál törlésre. Felső menüsorban látsz olyat
,,delete this blingee" erre katt, a képed fölött ezt látod "Delete this Blingee" Are you sure you want to delete this Blingee?(Biztosan törölni akarod ezt a Blingee-t?) Rá katt a ,,delete this blingee" feliratra. Ezzel törölted is a képet. Remélem segítettem! Pusza: Edit

lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

Válaszom fannikababa-nak:

A leírt módszerrel díszítsd fel egyenként a képeidet, mentsd el és az elmentett képet tedd fel iwiwre. Jó szerkesztgetést! Pusza: Edit

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Válaszom a többi kérdezőnek:

A Blingee nem fizetős! Bátran regizzetek! Többször próbáljátok a képeket szerkeszteni, mert sokszor van sajnos központi program hiba, így ne adjátok fel! Ha nem működik megfelelően, akkor próbáljátok meg később, hátha addigra megjavul! Az általatok készített képeket alapból mindenki láthatja, kivéve, ha elmentéskor, amikor nevet adtok a képeteknek, legalul bejelölitek a "keep private" felirat előtti kiskockát és utánna nyomjátok meg a "Save" gombot. Ekkor elvileg csak az láthatja ezt a képed, aki a neveden belép és a jelszódat is tudja. Sajnos nem minden számítógép alkalmas a Blingee program használatára! Ha nem tölti be a kiválasztott és átalakításra szánt képedet, akkor vagy nagyon nagy a kiválasztott kép mérete és felbontása, vagy túl gyenge a géped! Remélem tudtam segíteni!

Most pár további jó tanács a Blingee kezeléséhez:

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Háttér berakása:

A "Fill area/Background" kéz alatti festék öntő ikonra kattints miután kiválasztottad az első "kék +" ikonnal a háttérnek szánt motívumot. Majd az átalakításra szánt képeden kattintgass arra a pontokra, ahol meg szeretnéd változtatni a hátteret. Ha véletlen többet változtat, vagy nem tetszik a végeredmény, akkor lépésenként vissza tudod csinálni a bal oldalon lévő "Undo" gomb megnyomásával, míg olyan nem lesz a háttér, amilyet szeretnél. Babrás türelem játék a háttért megváltoztatni, de nagyon érdekes eredmények születhetnek.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Hogyan használhatod az elemek nagyítását, vagy kicsinyítését, hogy megfelelő méretű legyen a beillesztendő elemed:

A "kék +" ikonnal felveszel egy elemet és ráteszed egy kattintással a képre, majd ha nem megfelelő az elem mérete, akkor azt nagyítani tudod (nem minden esetben engedi, csak ha előbb túl kicsire levetted, akkor tudod vele minden esetben visszanagyobbítani az eredeti méretig) a "Make stamp larger" (kéknagyító + jellel) ikonra kattintva annyiszor, amíg megfelelő nem lesz a méret. Kicsinyítéshez a "Make stamp Smaller" (kék nagyító - jellel) ikonra kattintva. Csak abban az esetben tudjátok használni a nagyítókat, ha piros halvány tele négyszöggel kijelölte az elemedet aminek a méretét meg szeretnéd változtatni. Ezt úgy teheted, hogy a nagyítós egereddel az adott elemre mutatsz, s csak akkor kattintasz, ha a piros négyszög az adott elemeden látszik.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

A kiválasztott díszítő elemek forgatása:

Van, hogy a kiválasztott dísz nem megfelelő irányban áll. Teljesen el tudod forgatni az elemeket, ha balra akarod elfordítani, akkor kattints a "Rotate Stamp Left" plusszos nagyító alatti ikonra. Ha viszont jobra akarod forgatni, akkor a mellette lévő "Rotate Stamp Right" ikonra kattints, míg a kijelölt elemed kellően el nem fordúl.


Azt sajnos nem tudom, hogy sokatoknak miért nem jelenik meg jól az elmentett kép, lehet a gépeteken van a hiba, vagy hiányzik a megjelenítéshez valamilyen progitok. Nekem mindíg úgy jelenik meg, ahogy elmentem.

Sok panaszt kaptam, hogy az elémentett kép nem mozog. Ez attól van, hogy nem megfelelő programmal nyitjátok meg az elmentett képet! Én csak és kizárólag a "Windows kép- és faxmegjelenítő" programot használom. Kattints az elmentett képedre jobb egérgombbal és ott a "társítás"-nál válaszd ezt a programot, s akkor biztosan mozogni fog a képed!
 
 
3 komment , kategória:  Munka  
PPS készítése
  2009-01-18 17:05:16, vasárnap
 
  PPS készítése


A PPS készítéshez Microsoft Office Power Point 2003 program szükséges.
A start menüben a programoknál megkeresed és kihelyezed az asztalra.

1. lépés: Összegyűjtöd egy mappába a felhasználni kívánt képeket.

2. lépés: Belépsz a Power Point-ba és fent a jobb oldalon "Új dia"-annyiszor kattintassz rá, ahány kockából állni fog a diád.

3. lépés: "Tervezés"-kiválaszthatod a dia hátterét, (de lehet saját is)

4. lépés: Alul "kép"-(click a kis ikonra) sorba behelyezed a képeket. A méreten úgy lehet állítani, hogy ráclickelsz a képre és négyfelé (fel le, jobbra, balra) széthúzod.

5. lépés: Effektekkel színesítheted, a következő módon: Felül a menüsorban találod a "Diavetítés"-t. Erre click-"Egyéni animáció". Click a képre, majd "Hatás hozzáadása". Itt kipróbálgathatod, hogy melyik tetszik, azt leokézod, de ha mégse az az igazi, akkor "Eltávolítás" és tovább próbálgathatod. A "Kattintásra" helyett válaszd az "Előzővel együtt" és a sebességen is állíthatsz - gyors, lassú, közepes, stb

6. lépés: A képre szöveget is írhatsz, alul találod a "Szövegdoboz"-t (click a kis ikonra) majd kijelölöd a dián a szöveg helyét. Húzd a vonalat olyan szélesre, amilyen hosszan akarsz írni. A betű típusát, méretét, színét, középre helyezés stb. a fenti menüsorban állíthatod. Nem muszály a képre írni, tehetsz be kisebb képet és alá, fölé vagy mellé is írhatsz. A szövegre is lehet effekteket tenni. "Diavetítés"-"Egyéni animáció". Kattintással kijelölöd a szöveget, "Hatás hozzáadása". Először mindig a képpel kell kezdeni, utána jön a szöveg.

7. lépés: "Diavetítés"-"Áttűnés"-jobb oldalon alul eldöntheted, hogy kattintással, vagy automatikusan kövessék egymást a képkockák. Ha kattintással, akkor odateszel egy pipát, ha automatikusan, akkor oda. Be kell állítani az időt, hogy egy-egy dia meddig legyen látható.

8. lépés: "Diavetítés"-"Diavetítés"-Nézd meg az elkészült művet!a., Ha nem vagy elégedett, addig próbálgasd, míg olyan nem lesz, mint amilyet elképzeltél.b., Ha elégedett vagy, bal felső sarok "Fájl"-"Mentés másként". Felül kijelölöd hová mentse, alul beírod a dia címét, alatta kiválasztod a fájl tipusát. A kis fekete nyíllal lejössz, a "Power Point (pps) vetítés"-t választod, majd mentés.Zene illesztése a diához
Amikor kész az összeállításod, klikk a "diavetités" fülre >majd"Áttünés >, valószínű jobb oldalon megjelenik egy ablak, és ott, ha az első képkockádra előzőleg rá klikkeltél, azt látod, hogy nincs hang. Itt, ha legörgeted a nyillal, talász, egy olyat, hogy "egyéb hang, vagy zene": > Klikk ide, erre megnyilk a "zene" fájlod, és ott kiválaszthatod a neked tetsz számot, ha van fent olyan formátumban
ÍNeked, amit a PowrPoint elfogad.Az MP3-at nem fogadja el, átkell convertálnod egy megfelelő konvertáló programmal wav-ra

Jótanácsok:
A képek nagysága ne legyen nagyobb 600x400-asnál és az átkonvertált zene mérete is 1-2 Mb körül
jó, hogy az egész dia ne legyen nagy méretü, hiszen általában limitálva van a feltöltési méret.???
Nekem nagyon jól sikerült elsőre a PPS-t megcsinálnom, csak a hanggal van problémám!
Minden kép végén leáll, és újrakezdi megint az elejétől a számot a következő képtől, és ez így megy végig.

Hogyan kell csinálni, hogy ne álljon le a zene minden képnél, hanem végig folyamatosan menjen!
Csak a legelső képre kattintva tedd a zenét, s ne jelöld be, hogy összes diára alkalmazva!!! A többi pusztán matek, zene ideje : diák számával, aztán néha /gyakran/ nem igy müködik, akkor meg játszadozás, s még akkor is előfordul, hogy ami az 1-ik gépen tökéletes, a másikon nem az.???
Már addig eljutottam, hogy jó lett a zene jó lett a pps tömörítése csak még gondom van, hogy hogyan tudnék úgy ráírni a képekre mint "őszi szél"?
Símán tudok én ráírni a szövegdobozt használva, de azt amit "őszi szél" csinált pl. A tavaszi szél vizet áraszt című pps-én az csodálatos.
A betűk előtünnek forognak színt váltanak egyszerűen csodálatos, csak így tudom ezt a pps-t jellemezni! "őszi szél" gratulálok hozzá ez nagyon szép lett!Slide show\ Animation Schemes es itt van peldaul az, hogy Ellipse motion (jobb oldalon). Ehhez be kell legyen feketitve a szoveg... es OK

További segítség:http://canadahun.com/forum/t11322-p-pps-kszts-fortlyai-krdsek-s-vlaszok. html 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Reggeli nélkül nincs
  2008-09-01 05:29:15, hétfő
 
  Reggeli nélkül az agy sem indul be

A magyarok jelentős része nem reggelizik, pedig reggeli nélkül az agy nem fog, egy csomó betegség kockázata megnő és a munkaidő egy része is az energiapótlásra megy el. Volt olyan idő Magyarországon is, amikor 8 óra helyett 9-kor kezdődött a munka, hogy nyugodtan fel lehessen készülni a napra. Ma viszont már azért kell küzdeni, hogy meggyőzzék a gyerekeket: a pörköltön túl is van élet.

"Aki reggel 8-ra jár dolgozni, 6-kor kel, 7-kor kelti a gyerekeit, hogy 8-ra beérjen mindenki az iskolába és a munkahelyére. A reggeli kapkodásba nem fér bele a reggeli" - mondta az [origo]-nak Huszár András gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének (HGYE) elnöke. A helyzet tényleg nem túl jó. Egy tíz évvel ezelőtti, iskolások körében végzett felmérés szerint akkor a gyerekek 25 százaléka nem reggelizett egyáltalán. Jelenleg pedig a serdülő lányok 40 százaléka, a fiúk 32 százaléka nem eszik semmit reggel.Huszár szerint Magyarországon ma nem divat a kényelmes reggelizés, pedig "az emésztőrendszernek az a jó, ha egyenletesen étkezünk". A reggeli étkezés elhagyása növeli az elhízás, a szív és érrendszeri betegségek, a gyomorfekély kialakulásának kockázatát. A gyerekeknél ez nem jellemző, a felnőtteknél viszont komoly gondot jelent, ha sok gyomorsav keletkezik, de az étkezés kihagyása miatt nincs, ami megkösse. Ez esetben előbb-utóbb hasi fájdalmak jelentkeznek, ami a későbbiekben gyomorfekélyhez vezethet.

Ráadásul - állítja Huszár - "reggel az emberek vércukra alacsony, és ez a szellemi kapacitásra is kihat". Az iskolákban az első órán a gyerekek még nem tudnak koncentrálni, a felnőttek pedig munkahelyükön az első órát inkább evéssel, kávézással töltik, mintsem tényleges munkával. "Érdemes lenne emiatt átgondolni, hogy ne 8-kor, hanem 9-kor kezdődjön az iskola és a munka egyaránt. A háború előtt is 9-kor nyitottak a hivatalok. Így mindenki még otthon elintézné a reggelit, és utána hatékonyabb lenne" - jelentette ki az orvos.

Nem ismerik az ízeket a gyerekek

Bár a felnőttek 31 százaléka még mindig nem reggelizik, azért az ő körükben van némi javulás e téren, a gyerekeket viszont nehéz meggyőzni - mondta a reggelizésről az [origo]-nak Lőrinczné Losoncz Tímea dietetikus, táplálkozási szakember. Losoncz Tímea egyrészt a családok anyagi helyzetét, másrészt a rossz szemléletet okolja a helyzetért. Miközben sokan panaszkodnak arra, hogy egyre inkább elhízott a lakosság, és egyre több a túlsúlyos gyerek is, a dietetikus szerint ezzel együtt a másik véglet, a kórosan sovány gyerekek száma is nőtt.

"A családok többnyire csak a hétvégén esznek rendesen otthon, de akkor is reggelinél inkább a zsírosabb felvágott fogy, ebédre a tarhonya, a krumpli, a pörkölt még mindig nagyon népszerű. A szülők sem igazán tudják, mit kellene adni a családnak, így a gyerekek sem ismerkednek meg a különféle ízekkel. Az óvódában, iskolában ezek után hiába próbálkozunk, nem eszik meg, amit adunk nekik, mert nem ismerik azokat az ételeket. Azt kell adni, amit meg is eszik a gyerek, különben éhes marad, de közben az egészséges táplálkozásra is oda kell figyelni" - mondott egy példát arra, mi nehezíti a helyzet megváltoztatását.

A felnőttek még mindig inkább befolyásolhatók. A dietetikus szerint a felnőttek körében az úgynevezett menedzsertípusú emberek számítanak reménytelen esetnek. Ők azok, akik állandó stresszben élnek, nem fordítanak elég időt az étkezésre. Gyakran szenvednek gyomorpanasztól vagy gyomorfekélytől, nem mozognak eleget, és gyakran még dohányoznak is.

Losoncz Tímea arra nem tudott példát mondani, hogy melyik ország étkezési szokásai lehetnének követendőek, viszont mint megjegyezte, az egészségtelen étkezésekre számos példa akad: szinte közhely, hogy az Egyesült Államokban rengeteg a túlsúlyos ember a rossz táplálkozási szokások, a túlzott gyorséttermi, zsíros ételek miatt, de azt kevesen tudják, hogy Japánt se érdemes példaképnek tekinteni. A japánok például Losoncz Tímea szerint reggelire előszeretettel esznek rántottát vagy bablevest, ami szintén nem megfelelő.

A dietetikus szerint még mindig inkább az otthon reggelizők száma van túlsúlyban, egyre többen vannak, akik az otthoni reggelizés helyett kávézókba, pékségekbe, büfékbe térnek be reggelizni. Ma már sokféle hely közül lehet választani, de még mindig leginkább a pékségek vezetnek. Sokan útközben térnek be egy-egy péksüteményért, kevesebben vannak, akik beülnek egy kávéházba a reggeli péksüteményt és kávét elfogyasztani. Az sem ritka, hogy az üzletemberek éttermekbe, kávézókba szervezik a reggeli értekezletet, így a tárgyalás mellett enni is tudnak.


 
 
1 komment , kategória:  Munka  
Tiszta Hawaii!
  2008-08-06 23:12:09, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Felvételi munkalap
  2008-08-06 14:50:08, szerda
 
  b Amit a felvételi adatlapokról tudni érdemes

A személyzeti szakemberek - fejvadászok és a vállalatok személyzeti osztályának munkatársai - azért kedvelik az adatlapokat, mert azon rendszerezve, könnyen áttekinthető módon, mindenkinek egyforma sorrendben szerepelnek az adatai. Ezáltal könnyebb a jelöltek összehasonlítása, és egyszerűbben kikereshetőek azok az információk (végzettség, számítógépes ismeretek, korábbi munkaviszonyok, fizetési igény stb.), amelyek éppen fontosak. Mivel az önéletrajzok mindig tükröznek valamit az illető személyiségéből, szakmai pályafutásából, - még akkor is, ha amerikai stílusban készültek - nagyon eltérőek lehetnek, és ezért nehéz őket összehasonlítani.

Az adatlapokat a szerint lehet csoportosítani, hogy személyzeti tanácsadó céghez, vagy közvetlenül a leendő munkaadóhoz adtuk be pályázatunkat.

Amennyiben ügynökségen keresztül próbálunk munkalehetőséghez jutni, feltehető, hogy olyan ûrlapot kell kitöltenünk, amelyet későbbi felhasználás céljából egy adatbankban fognak tárolni. Adataink tehát visszakereshetőek lesznek, és ha újabb, számunkra érdekes pozíció kerül a tanácsadó cég látókörébe, számíthatunk arra, hogy adataink megadását követően akár évekkel később is megkereshetnek bennünket újabb ajánlatokkal. Ez az adatbank jellemzően számítógépesített, tehát papírjainkat nem nehezen hozzáférhető kartotékrendszerek rejtik. A számítógép kereső - akár kulcskereső - mezőjébe a megfelelő paramétereket gépelve a rendszer kiadja azon munkavállalók nevét, elérhetőségét - számítógépre rögzített önéletrajzát -, akik szóba jöhetnek az adott pozíció betöltésére. Éppen ezért a néhány éves tapasztalattal rendelkező szakemberektől kezdve a közép- és felsővezetőkön keresztül mindenkinek érdemes precízen kitölteni a sokszor hosszúra nyúlt, kacifántos adatlapokat is, hiszen mindenkinek érdeke, hogy később jó ajánlatokkal megkeressék.

A leendő munkaadók - a legtöbb multinacionális vállalat is - ragaszkodnak ezekhez az ûrlapokhoz. Habár a kérdőívek kitöltése kényelmetlenséggel jár, a felelős beosztásban dolgozó szakemberektől értékes perceket vesz el, és úgy érezhetik, hogy önéletrajzuk ismétlésére vannak kárhoztatva, mégis szükséges, hogy időt szánjanak rá. Érthető a személyzetisek álláspontja, hiszen az adatok valódiságát illetően jogi kötelezettséget is jelent az adatlap kitöltése, mivel a kérdőívet alá is kell írni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a későbbiekben kiderül, hogy valaki hamis adatokat adott meg az adatlapon, az jogi alapul szolgálhat az illető elbocsátásához. Itt is célszerû megfontolni: inkább töltsük ki az adatlapot, még akkor is, ha szûkös időnk nehezen engedi, mivel csak így teremtünk lehetőséget magunknak, hogy további felvételi beszélgetésre hívjanak meg bennünket.

Természetesen mindig figyelemmel kell lenni a pályázati kiírás feltételeire, arra, hogy mennyiben felelünk meg a követelményeknek. Az a jelentkező, aki kiváló önéletrajzzal rendelkezik, azaz első látásra látszik, hogy végzettségét, tapasztalatait, tudását illetően megfelel az elvárásoknak, esetleg megengedheti magának, hogy �packázzon�. Kijelentheti, hogy nem kívánja idejét adatlap kitöltésével vesztegetni, vagy alkudozhat a személyiség vagy szakmai tesztek kitöltésénél. De neki sem célszerû túlzásokba esni. Az akadékoskodással mindenki azt kockáztatja, hogy nem hívják be (újra).

Akkor nem érdemes adatlapot kitölteni, ha valamely lényeges előírásnak nem felelünk meg. Például ha az előírt 5-6 éves tapasztalat helyett csak 3 évet töltöttünk az adott területen, vagy ha túl fiatalok vagy idősek vagyunk a kiírt életkorhatárhoz képest. Ilyenkor túlságosan könnyen kimutatható a hátrányunk, ezért professzionálisan megírt önéletrajzunkkal kell elérnünk a felvételi beszélgetést.

Az adatlapok felépítése

Öt nagy témakörre épülnek az adatlapok. Ezek: személyi adatok, képzettségre vonatkozó információk, korábbi munkaviszonyok, a betöltendő állásra vonatkozó adatok és egyéb információk.

Személyi adatok

A személyes adatokra kérdező bevezető szakaszban az alábbi kérdésekre lehet felkészülni: név (nőknél leánykori név is); születési idő; születési hely; állampolgárság; állandó lakcím (esetleg értesítési cím, ahova levelet lehet küldeni); otthoni telefon; munkahelyi telefon; mobil telefon; e-mail cím; üzenethagyási lehetőség; családi állapot; gyermekei száma; gyermekei kora; van-e saját gépkocsija; annak típusa és évjárata; rendelkezik-e jogosítvánnyal; dohányzik-e; (férfiaknál:) letöltötte-e a katonai szolgálatát; milyen kategóriába tartozik (A, B, C, D, E).

Képzettségre vonatkozó információk

Ez a szakasz három altémára tagolható: iskolai végzettségek, nyelvtudás és számítógépes ismeretek. Az iskolai végzettségek rovat a középiskolára, a szakképesítést adó tanfolyamokra, a főiskolára vagy egyetemre és a posztgraduális végzettségre, MBA-ra, PHD-re, különböző szakmai képzésekre, tréningekre kérdez rá. Az iskola pontos nevét, elkezdésének és befejezésének időpontját kell megadni, és a specializációt, kart, szakot. Sokszor megkérdezik az oklevél számát és keltét, esetleg minősítését. Jelezni kell a folyamatban levő tanulmányokat is, és azok befejezésének várható időpontját, illetve a vele járó kötelezettségeket (pl. kéthetente pénteken és szombaton folyik az oktatás).

Az idegennyelv-ismeret szakasz a beszélt idegennyelvekre és a nyelvtudás szintjére vonatkozik. Gyakori kérdés az is, hogy hol tanulta az adott nyelvet, mennyi időt töltött anyanyelvi területen és jelenlegi munkájában rendszeresen használja-e, és ha igen, milyen célra (pl.: társalgás, tolmácsolás, levelezés, szakirodalom olvasása, fordítás stb.).

A számítógépes ismeretek szakaszban az ismeretek jellegét, szintjét és a felhasználási területet kell megadni. Például valaki az adott programnyelvet felhasználói vagy programozói szinten ismeri.

Eddigi munkaviszonyok

A foglalkoztatási adatok résznél az alábbi információkat kell (általában kronológiai sorrendben visszafelé) megadni: munkahely neve; mettől meddig dolgozott ott; milyen beosztásban; feladatok; váltás módja (felmondás, fejvadász, stb.). Sok adatlapban külön rákérdeznek a vezetői gyakorlatra is. Ebben a szakaszban van lehetőség a jelenlegi éves bruttó alapfizetés és prémium megadására (külön meg lehet jelölni, hogy kaptunk-e vállalati autót, mobiltelefont, laptopot és az egyéb juttatásokat). Általában fel kell tüntetni at esetleges másodállás(oka)t és mellékfoglalkozás(oka)t vagy a munkavégzésre vonatkozó egyéb jogviszony(oka)t. Ha van ilyen típusú elkötelezettségünk, meg kell adni, hogy megfelelő állásajánlat esetén hajlandóak lennénk-e ezeket feladni. Becsületesen fel kell tüntetni (ha rákérdeznek) a jelenlegi munkahelyünk felé való bármilyen kötelezettségünket (tanulmányi szerződés, vállalati kölcsön stb.), azt, hogy mikor jár le és hogy munkahely változás esetén át tudjuk-e vállalni. Némely kérdőívben van arra vonatkozó kérdés is, hogy gazdasági társaságban vagyunk-e résztulajdonosok, és ha igen, ez mennyi elfoglaltságot jelent és feladnánk-e megfelelő állásajánlat esetén.

A betöltendő állásra vonatkozó információk

Itt elsősorban a motivációkra, azaz a rövid távú szakmai és karrier célokra kérdeznek rá. Meg lehet jelölni pozíciót és vállalat típust is és azt, hogy mikrotól tudnánk az új állást betölteni. Néhány szokásos kérdés az állás jellegére (teljes vagy részmunkaidős, állandó vagy időszakos) vonatkozik. A precízen szerkesztett adatlapok arra is rákérdeznek, hogy hajlandóak lennénk-e lakóhelyünkön változtatni megfelelő állásajánlat esetén, esetleg külföldön is vállalnánk-e munkát, és ha igen, hol. Vállalati (tehát nem fejvadász) adatlapokon arra vonatkozó felszólítás is olvasható, hogy röviden indokoljuk, miért szeretnénk a cégüknél dolgozni, illetve állást változtatni. A legtöbb adatlapban az igényelt éves bruttó jövedelemre is rákérdeznek (természetesen autóval, telefonnal, különböző járulékokkal együtt).

Egyéb információk

Az adatlapok alkotói általában szokták kérni a jelentkezőket, hogy adjanak meg referenciákat, azaz nevezzenek meg olyan személyeket, akiktől referenciát lehet kérni róluk. Az egyéb információk között arra vonatkozó kérdések szerepelnek, mint: hogyan kerültünk kapcsolatba cégünkkel; ha ajánlás alapján, akkor kinek az ajánlására; van-e olyan cég, aminek az ajánlatával semmiképpen se keressenek meg bennünket. Végül sok ûrlapon szerepel egy kérés, hogy egészítsük ki a jelentkezési lapot bármilyen további információval, amelyet megítélésünk szerint figyelembe kell venni a jelentkezés elbírálásánál.

Jogi szempontok

Minden adatlap végén szerepel egy mondat az aláírás fölött, mely szerint a pályázó kijelenti, hogy az áltata megadott adatok a valóságnak megfelelnek és hozzájárul az adatok nyilvántartásba vételéhez (és bizalmas, személyzeti tanácsadási illetve állásközvetítői tevékenység céljára való felhasználásához). Általában az is szerepel ez után, hogy szükség esetén hozzájárul adatai ellenőrzéséhez, és tudomásul veszi, hogy a jelentkezési lapon elkövetett bárminemû valótlan adatközlés a későbbiek során elbocsátást vonhat maga után.

A kitöltött adatlap természetesen az adott munkaadót vagy személyzeti tanácsadó irodát is kötelezi: vállalja, hogy minden adatot szigorúan bizalmasan kezel (ezt az adatlap elején szokás feltüntetni).

Fontos kérdések

Megadjuk-e jelenlegi és elvárt fizetésünket?

A fejvadászok számára ez igen fontos információ, ezért célszerû megadni. Ezt az adatot (miként az adatlap egészét) szigorúan bizalmasan kezelik és az információkat harmadik fél részére nem adják ki. Minthogy tudják, hogy az adott megbízó vállalat a betölteni kívánt pozíció várományosának milyen fizetési csomagot szán, a kitöltött adatlapon látják, hogy egy esetleg jónak tûnő jelölt jelenlegi fizetése jóval meghaladja a lehetőségeket, és ezért fölöslegesen nem is keresik meg az ajánlattal.

Amennyiben valaki közvetlenül egy vállalathoz jelentkezik, már elgondolkozhat azon, hogy megadja-e fizetését, illetve fizetési igényét, mivel utóbbi tárgyalás alapját képezi, és nem célszerû előre �röghöz kötni� a kívánt összeget. Lehet, hogy a megbeszélést követően a reális célként kitûzött fizetésnél is nagyobb jövedelemcsomagot sikerül kialkudni.

Érdemes-e lódítani?

Nem. Egyrészt azért nem, mert a valótlan állítás jogi következményeket vonhat maga után, másrészt azért nem, mert úgyis kilóg a lóláb. A professzionális módon felépített felvételi beszélgetések, a különböző fajta interjú technikák - nem beszélve a személyiség kérdőívekről és a munkaattitûd tesztekről - segítségével a szakértő személyzetisek könnyedén felismerik a �szépítgetést� és a hantázó munkavállalókkal megszüntetik a kapcsolatot. Nemegyszer előfordult már, hogy egy-egy ilyen �nagyot-mondó� jelentkező adatlapjára utólag éktelen nagy betûkkel felírták: hazudós. Az ilyen módon �megbélyegzett� munkavállalónak vajmi kis esélyük van a későbbiek során az adott tanácsadó cégnél újabb interjúra./b
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2090 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 27
  • e Hét: 60
  • e Hónap: 464
  • e Év: 44376
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.