Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
A lehetetlent is szabad lesz remélni; meglátod, hogy milyen érdekes lesz élni." (Szép Ernő) Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 119 
Tallóztam
  2017-02-11 08:49:11, szombat
 
 
Mese a borbélyról
Egyszer bement egy virágárus a borbélyhoz nyiratkozni. Amikor a fizetésre került sor, a borbély azt mondta: ,,Én nem vehetek el tőled pénzt, mert ezen a héten és ingyen, társadalmi alapon nyírok". A virágárus megköszönte neki és elment. Másnap reggel, amikor a borbély sietett kinyitni az üzletét, az ajtó előtt talált egy köszönő levelet és egy tucat rózsát.
Azután betért nyiratkozni a pék, de amikor fizetésre került sor, a borbély azt mondta: ,,Én nem vehetek el tőled pénzt, mert ezen a héten és ingyen, társadalmi alapon nyírok". A pék megköszönte neki és megelégedetten elment. Másnap reggel a borbély talált az üzlet ajtaja előtt egy köszönő levelet és egy tucat süteményt.
Eljött nyiratkozni a képviselő is, és amikor fizetni készült a borbély ismét csak azt mondta: ,,Én nem vehetem el a pénzt, mert ezen a héten és társadalmi alapon nyírok". A képviselő megörült és elment.

Másnap, amikor a borbély megérkezett az üzletébe, az ajtó előtt egy tucat képviselő, tíz kormánytag, tizenöt tanácsos, a polgármester és több miniszter, a polgármester felesége és hat gyermeke - mind az ingyenes nyiratkozásra.

Hát ebben, kedves barátom, rejtőzik a különbség az egyszerű emberek, és a ,,becsületes" emberek csoportja között, akik minket irányítanak...
Kérlek, a legközelebbi választásokon figyelmesebben és tiszta lelkiismeretedből szavazz. Te döntesz.
1. Az egyszerű tolvaj tárgyakat lop: pénzt, órát, ékszereket, autókat, mobil telefonokat, és számtalan más ostobaságot.
2. A politikus tolvaj többet lop: egészséget, tetőt a fejed felől, az oktatást, a nyugdíjadat, pihenésedet, munkádat, sőt, a lelkiismeretedet.

1. Az első tolvaj téged választ.
2. A másikat te választod.

Gondolkodj el ezen. Minden jót,

A BORBÉLY
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
NE dobd ki a hamut, használd fel inkább!
  2017-01-11 08:32:55, szerda
 
  NE dobd ki a hamut, használd fel inkább!


Mire használhatjuk a háztartásban?


1. A fahamuval a bútorról a vízfoltot is eltávolíthatjuk. A foltra szórjunk fahamut, csepegtessünk rá olajat, és a keveréket ruhával dörzsöljük a fába. Végül bútorfényezővel vagy dióolajjal kenjük át.


2. Kiváló tisztítószer. Ha fahamuval tisztítjuk a porcelán tárgyakat, zománcozott edényeket, evőeszközöket, üvegpoharakat, csillogóan tiszták lesznek. A hamuval nedvesen átdörzsölt tárgyakat mindig bő vízben öblítsük, és utána töröljük szárazra.


3. A faházak, kerítések elszürkülésének meggátolására meleg lúggal mossuk, keféljük át a felületet. Szépen visszanyerik eredeti színüket, esetleg antik színárnyalatot kapnak. Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át főzzük, szűrjük át, és már használhatjuk is.


4. Nagyszerű szagtalanító, csak szórjuk be vele az adott helyet (pl. macskaalom).


5. Taszítja a ruhamolyt. Szórjunk egy kevés hamut a tárolandó textíliák közé, használat előtt csak ki kell rázni.


6. Edénysúrolószer. Régen homokkal együtt ezzel súroltak, aztán kiöntötték a fűbe. Kültéren, bográcsoknál és grillezőknél kiváló ez a módszer, de beltérben a lefolyócsöveknél óvatosan használjuk.


7. Mosólúgot készíthetünk belőle. 1 rész fahamut 4 rész vízzel forrázzunk le, majd egy éjszakán át hagyjuk ülepedni. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a hamulúg töménységétől függ. A lúgoldat töménységének, fajsúlyának megállapítására tojást használhatunk. 15 %-os lúgban úszó tojásnak a fele emelkedik ki a folyadékból, 8 %-osból az 1/4 része, 4 %-osban pedig a tojás lebeg. A nagyon elszennyeződött ruhákat előzőleg be lehet áztatni hamulúgos vízbe, a nem nagyon piszkos ruháknak elég az 5 kg-os mosógépi mosáshoz körülbelül 4-5 dl lúg, esetleg kombinálhatjuk környezetbarát mosószerekkel.

8. Mosogatószerként is használhatjuk. Az Ördögkonyha blogján olvashatjátok.


9. Hűtő nélkül is frissen tarthatjuk zöldség-gyümölcseinket. Ássunk egy gödröt a földbe, tegyük bele a terméseket és töltsük fel hamuval. Figyeljünk, hogy a gyümölcsök ne érjenek egymáshoz és ne érintkezzenek a földdel. Zárjuk le a gödröt faanyaggal. E megoldás hosszú ideig tartósít. Tojást is tartósíthatunk hasonló módszerrel.


10. Magok tartósítására és rovarok elleni védelemre is hasznosíthatjuk. Egy agyag edénybe tegyük a tárolni való magokat és szórjuk le hamuval.


11 Tüzet olt.


12. Szappant készíthetünk belőle. Erről bővebben itt olvashattok egy részletes anyagot.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A zuhanyzó
  2016-11-22 15:56:07, kedd
 
  Keverje össze a mosogatószert ezzel az mindennapi folyadékkal
- a zuhany csillogóan tiszta lesz
Krisztina Fraknoi,

A zuhanyzót nagyon nehéz tisztítani, ez az a terület, ami szinte sohasem tiszta teljesen. A zuhanyzó ajtaján sokszor ott maradnak a tusfürdő vagy szappan nyomai, a zuhanyzófülke falai sem tűnnek mindig teljesen tisztának.

De ne aggódjon. A Queen of Clean megmutatja, milyen hozzávalókkal tudunk csodát tenni, hogyan tudjuk eltüntetni a makacs foltokat.

Csupán két hétköznapi összetevőre van szükségünk, s ezek valószínűleg minden háztartásban már a szekrényben vannak. De ha ezt a két összetevőt kombináljuk, bármilyen foltot el tudunk tüntetni a zuhanyzóból.

Hozzávalók:

225 ml folyékony mosogatószer

225 ml meleg ecet

Használati utasítás:

1.A folyékony mosogatószert öntse egy szórófejes műanyag flakonba.

2.Melegítse fel az ecetet, annyira meleg legyen, hogy az ujjunkat még bele tudjuk dugni úgy, hogy nem égetjük meg.

3.Tölcsér segítségével öntse az ecetet a műanyag flakonba.

4.Keverje össze a folyadékokat úgy, hogy a műanyag flakont forgassa jobbra-balra, állítva vagy kicsit megdöntve. NE RÁZZA ÖSSZE, nem akarjuk, hogy nagyon habozzon.

Ugye milyen könnyű? Ezután vigyünk fel egy vastag réteget a tisztítandó felületre a szórófej segítségével, dörzsöljük át egy szivaccsal és hagyjuk hatni 30 percig. Utána öblítsük le a felületet hideg vízzel.

Ez egy nagyon egyszerű trükk - érdemes kipróbálni, mit veszíthet vele?

Kérjük ossza meg ezt a trükköt és tudassa velünk, hogy mi volt a tapasztalata a módszerrel kapcsolatban!
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
5 jó tanács egy milliárdostól
  2014-08-17 13:58:57, vasárnap
 
 
5 jó tanács egy milliárdostól
Serdült Máté

Az okos és a sikeres befektető gyakran két különböző személy, véli Jim Rogers. Olyan mondásokat gyűjtöttünk össze a befektetési filantróptól, amik minden befektetőnek hasznára lehetnek.
Akar részvényekkel pénzt keresni?

Rogers akkor vált először közismertté a befektetők körében, mikor Soros Györggyel megalapították a Quantum alapot 1973-ban, azóta is aktívan kereskedik a piacokon.Sikereit az is mutatja, hogy karrierje alatt 11 évben sikerült átlagban 30 százalékkal felülmúlnia a piacot.

1.) A piacok hosszabb ideig maradhatnak irracionálisak, mint a befektető fizetőképes.

A fenti idézetet John Maynard Keynesnek, a makro ökonómia atyjának kell tulajdonítanunk. Rogers még egy egykori interjú közben idézte a közgazdászt, mikor a korai éveiről kérdezték a befektetőt. Rogers elmondása alapján a hetvenes években 6 cég részvényeit shortolta, azonban mind a hatszor fel lett törölve vele a parkett. Ekkor jött csak rá, hogy még nincs akkor piaci ereje, hogy tartani tudjon ilyen pozíciókat. A következő 2-3 évben mind a hat cég csődbe ment, akkor már Rogers piaci jelenléte nélkül.

A tanulságot két szintén sokat hangoztatott tőzsdei közhellyel lehet megfogni. Az első, hogy a piacnak mindig igaza van, így a legjobb, ha trendkövető kereskedők vagyunk. A második, hogy ha igazad van, de korán játszod meg akkor végül is tévedtél. Az okos és a gazdag befektető gyakran nem egy és ugyan az a személy.

2.) Ha szerencsés akarsz lenni csináld meg a házidat!

Egész életed alatt próbálkozhatsz befektetésekkel, jó fundamentumok nélkül nem viszed semmire. A jó fundamentumokkal rendelkező befektetések előbb-utóbb kifizetik a fáradozásokat. Azonban még egy biztos ötlet esetén sem szabad túlfeszítenünk saját határainkat, emlékezzünk a piac sokáig irracionális maradhat. Ennek ellenére Rogers a sikereit tekintve nem a szerencséjében hisz.

3.) A legsikeresebb befektetők idejük nagy részében nem csinálnak semmit.

A guru itt elsősorban nem a buy and hold, azaz vedd meg és tartsd stratégiára akart utalni. Elmondása szerint a kutatómunka, pozíció nyitás, zárás és profit realizálás után a legjobb ha kicsit hátradőlünk, szokjuk a sikerünket. A sikeres pozíció lezárása után pszichológiailag rendkívül sebezhető állapotba kerülünk, úgy érezhetjük miénk a világ, befektetni könnyű, és rohannánk újabb ügyletet kötni. Rogers azt tanácsolja, egy pár napig csináljunk bármit, csak ne gondoljunk befektetésre, hagyjuk elmosódni a pozitív érzést és az elvakultságunkat.

4.) Figyelemre méltó hányan tévesztik össze a bika piacot a tudással.

Semmi sem veheti fel a versenyt egy bika piaccal, hogy elhitesd az emberekkel, hogy okosak. Ezeket a szavakat maga Rogers írta le. Emelkedő trendnél valóban könnyű jó döntést hozni, azonban jobb döntést már annál nehezebb. Itt megint vissza lehet kanyarodni, a könnyű alulteljesítenünk a piacot, és a ne szálljunk el egy jó ügylet után magunktól kérdéskörre.

Ugyanakkor itt is különbséget kell tennünk aktív és passzív befektetők között. Utóbbi széles rétegeknek a hosszú távú befektetés ajánlottabb, hiszen nehéz pontosan megtalálni a be és kiszállási pontokat egy trendnél. Egy másik híres befektető, Peter Lynch szavaival élve: többet veszítünk a korrekcióra készülés folyamatán, mint magával a korrekcióval.

5.) Járd a saját utad

Rogers saját elmondása szerint karrierje elején sokáig úgy hitte, hogy a többi elemző és stratéga többet tud, mint ő, ezért próbálta lemásolni módszereiket. Az idő múltával rájött, hogy sokakkal ellentétes következtetésre jut, ráadásul a saját elképzelései sokszor be is jöttek. A legfontosabb gondolat, amit itt meg lehet fogalmazni, hogy legvégső soron mindenki magának tudja legjobban eldönteni, hogy egy ügylet jó lehet e neki. Ha olykor az anyagi veszteségtől nem is, de a pszichológiai nyomástól meg tud kímélni minket egy saját értékrendszer felállítása és követése.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Sajtkészítő
  2014-06-19 08:36:02, csütörtök
 
 
Sajtkészítő

Tanuljon az ország piacvezető agrárképzőjénél! Már közel 5000 gazda szerzett nálunk használható tudást!

Budapesttől mindössze 60 km-re, a Kiskunság páratlan környezetében tanulhatja meg a különböző sajtok, túrók készítésének fortélyait. Megszerzett tudását saját vállalkozásában, vagy akár a család örömére tudja majd kamatoztatni.

Ne bízza a véletlenre mit tesz családja asztalára!

Ezt garantáljuk:
- 16 éves tapasztalattal rendelkezünk Mezőgazdasági tanfolyam szervezése és lebonyolítása terén - a tanfolyamok zökkenőmentes szervezése

- Oktatóink: agrárszakemberek (főiskolai tanárok, az agrárágazat ismert alakjai), akik aktívan követik az agrárágazatban történő változásokat, újításokat. Az elmúlt években több száz tanulót készítettek fel sikeresen a vizsgára, hallgatóink megelégedettségére.

Tanfolyam ütemezése:
Személyes megjelenés havonta 1 alkalommal, előre egyeztetett időpontokban.
Nyomtatott és elektronikus segédletek a felkészüléshez, mely saját időbeosztás szerint történik.

A MÁTRIX 2013-ban az ország piacvezető agrárképzője lett!

A tanfolyam 2 témakör köré épül:

- Sajt- és túrógyártás
( tehéntej, kecsketej, juhtej tulajdonságai, nyers tej tárolása, előkészítése, sajt és túrógyártás folyamata, késztermék tárolása stb.)
- Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

A jelentkezés feltételei:
8. ált. iskolai végzettség, háziorvosi igazolás

Tanfolyam helyszínei: Kunszentmiklós

Tanfolyam időtartama: 3 hónap

Képzési díj: bruttó 145.000 Ft
- mely tartalmazza a tananyag költségét!
- kamatmentes részletfizetési lehetőség van!

KEDVEZMÉNYEK:

Kedvezményeinkről bővebben olvashat a linkre kattintva!

A elvégzéséről a tanuló Tanúsítványt kap, emellett:
intézményünk 16 éves OKJ-s vizsgáztatási, vizsgaszervezői tapasztalatát felhasználva partnercégünk közreműködésével ad további tájékoztatást a szakmai vizsga letételével kapcsolatban, térítésmentesen.

Érdeklődjön telefonon a részletekről:

Lukácsi Tünde képzési referens - Telefonszám: 06-70-424-2330; 06-76-550-220;
E-mail: lukacsitunde@matrixoktatas.hu

Bácsi Orsi képzési referens - Telefonszám: 06-70-603-8278; 06-76-550-220;
E-mail: bacsi.orsi@matrixoktatas.hu
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Nincs többé fúrás
  2014-06-17 09:48:34, kedd
 
  Nincs többé fúrás, tömés, itt az öngyógyító fogorvoslás

Új, injekció és fúrás nélküli, öngyógyító módszert találtak fel londoni fogorvosok a fogszuvasodás kezelésére - írta a The Guardian cikkére hivatkozva az MTI. Az angol rövidítéssel EAER (árammal gyorsított és fokozott ásványpótlás) néven ismert új módszert három év múlva már a fogorvosi rendelőkben is alkalmazhatják.

A londoni King,s College tudósai által kidolgozott új módszer lényege, hogy tömés helyett a fogak regenerálódását segíti elő, felgyorsítják a sérült fog kalcium- és foszfátfelvételét. Az eljárás során kijavítják a megsérült fogzománcot, majd az ásványokat gyengeáram segítségével irányítják a sérült helyre. Nigel Pitts professzor, a londoni King's College fogászati karának tanára a lapnak kijelentette,

a jelenlegi kezelési módszer nem ideális. Amikor töméssel kezeljük a fogat, elindul egy fúrás-újratömés ciklus, és végül egyetlen tömés sem végleges. A mi módszerünk nemcsak kíméletesebb a pácienshez és előnyösebb a fogának, de várakozásaink szerint legalább annyira költséghatékony lesz. A szuvasodás elleni küzdelem mellett a fogak fehérítésére is alkalmas.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Az átkozott 2013-ban meghirdetett fölosztás térképe.
  2014-06-14 10:06:48, szombat
 
 

Az átkozott 2013-ban meghirdetett fölosztás térképe.
A sárgával jelzettek a pályázattal kiírtak.
Aki egy kicsit is ért a térképhez láthatja, hogy a szántókban utak, erdők, sorházak, lakások, műemlékek is vannak. A mezőhegyesiek tudják, hogy a 28-i bekötő aszfalt út teljes egészében szerepel a kiírásban. (B3-nál a tompaszögű ~ háromszög B1-RS-nek menő befogója.)
Nem én találtam ki, de jobb jellemző nincs: "Mintha géppuskával körbelőtték volna Mezőhegyes térképét!"
Ha már mindenáron annak az agyrémnek kívánnak eleget tenni, hogy földet osszanak a mezőhegyesiből - bár az 1947-1950-es földosztás is megbukott itt -, akkor osszák ki a békegalamb északi szárnyvégét és farkának végét! Egyébként befellegzett a vetőmagtermesztésnek!
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Bizonyára ön is gyakran használja
  2014-06-13 16:10:44, péntek
 
  Bizonyára ön is gyakran használja a sütés-főzés során, de nem is hinné, mennyi mindenben segíthet a konyhán kívül is.

Fényesítse ezüst étkészletét!

Egy serpenyőt béleljen ki alufóliával, töltse meg hideg vízzel, adjon hozzá 2 teáskanál sót, majd tegye bele a patinás evőeszközöket és hagyja állni 2-3 percig, mielőtt kivenné és elmosogatná. Az alumínium ioncserés folyamatot fog beindítani, ami visszaadja az ezüst régi fényét. Ha ezzel megvan, ezüst evőeszközeit alufólia fölött tárolja, nehogy megint elkopjanak. Ha tudja, hogy hosszú időre tesz félre egy-egy evőeszközt, először szorosan csomagolja celofánba, csak ezután tekerje alufóliába. Íme, pár további tanács, hogy csillogóak maradjanak ékszerei.

Növelje az öntöttvas radiátor hatékonyságát!

Egy nagy kartonlapra ragasszon alufóliát, és ezt tegye a radiátor mögé - az alufólia vissza fogja verni a hőhullámokat, ahelyett hogy elnyelné a meleget a fal.

Nem akarja levenni a szemüvegét a hajfestés idejére sem, viszont festékes lesz, ha a fején marad? Megoldás lehet erre a 22-es csapdájára, ha a szemüveg szárát alufóliába csomagolja - talán kicsit kényelmetlen, de a szemüveg megússza a festékfürdőt.

Mivel a nap mindig csak egy irányból süt az ablakba, a növények is csak egy irányba fognak nőni. Ezt megelőzheti, ha egy kartondoboznak kivágja a tetejét és az egyik oldalát, a maradék oldalakat pedig belül kitapétázza alufóliával. Ebbe tegye növényeit ki az ablakba, így a nap minden irányból fogja őket sütni, növényei fényárban fognak úszni! Hasonló módszerrel kibélelve egy földdel félig megtöltött cipős dobozba magokat is vethet: az alufólia melegen fogja tartani a földet.

Feljött a vinilpadló?

Semmi pánik! Tegye vissza a helyére, tegyen rá alufóliát és meleg vasalóval addig vasalja, amíg nem érzi, hogy a linóleum alatt megolvad a ragasztó - ezután tegyen rá súlyt, például nehéz könyveket, és várjon, míg a ragasztó meg nem szárad.

Csináljon profi derítőlapot fotózáshoz!

Derítéssel kiegyenlítheti a kemény fények melletti árnyékokat. Egyszerűen ragasszon alufóliát egy kartonlapra - csinálhat egyetlen nagy lapot is, de jobb, ha három külön csíkot csinál és ragasztószalaggal illeszti a külön darabokat össze, így magától is meg fog bírni állni, és a könnyebb szállítás érdekében egyszerűen összecsukható lesz. Íme, pár további tipp a profi fotózáshoz.

Különösen jól jöhet az alufólia a házon kívül.

Ismeri a helyzetet: kertjében egy pohár limonádé társaságában igyekszik kiélvezni a megérdemelt pihenőt, amikor a pohár körül sűrű zümmögésre lesz figyelmes. Már megint mindent tönkretesznek a méhecskék? Megelőzheti ezt, ha a következőt teszi: a pohár száját szorosan fedje be alufóliával, hogy távol tartsa a hívatlan vendégeket, de döfjön a fólián át egy szívószálat, hogy saját magát azért ne fossza meg az élvezettől. Szeretne megismerni más rovarűző praktikákat is?Kattintson!

Sokszorozza meg a kerti lámpa vagy a sufni világításának erejét!

Alufóliából készítsen derítőt, és ragasztószalaggal rögzítse a lámpa mögé - vigyázzon, hogy úgy helyezze fel a csíkokat, hogy ne érjenek hozzá közvetlenül a villanykörtéhez. Az alufólia szépen szétszórja majd a lámpa fényét.

Készítsen serpenyőt!

Egy ágas botot helyezzen két réteg alufólia közé úgy, hogy a fólia széleit rátekeri az ágakra, de egy hosszabb ágat kilógva hagy. A kilógó ág lesz a serpenyő nyele, az ágak között feszülő alufólia pedig a forma: kicsit nyomja be a közepét, és kész is. Rengeteg helyet megspórolt a hátizsákban.

Tartsa melegen a lábát sátrazáskor!

Míg ropog a tábortűz és készül a vacsora, burkoljon be néhány követ alufóliával és tegye a tűz mellé, hogy átmelegedjenek. Lefekvéskor a köveket takarja be törülközővel és dugja a hálózsák aljába - így az egész este melegen fogja tartani a lábfejét még a leghidegebb éjszakán is.

Régi bevált trükk, amit nem árt megjegyezni: gyufáit is tekerje alufóliába, hogy azokat ne tehesse tönkre se eső, se pára!

Nincs kapás, hiába minden próbálkozás?

Roppant egyszerűen készíthet csalit szinte a semmiből: simítson alufóliát a horogra, így majd hívogatóan fog izegve-mozogva csillogni a víz alatt.

Szeretné, ha a frissen készült finomságok megőriznék a sütő melegét, míg előkerülnek a piknikkosárból? Mielőtt elteszi őket, csomagolja szalvétába és alufóliába őket - utóbbi vissza fogja verni a hőt, így melegen tarthatja a kenyeret, süteményt.

Grillsütéskor rácsöpög a zsír a szénre?

Készítsen eldobható csöpögtetőtálcát alumínium fóliából! Csinálhatja szabad kézzel is, ha pedig nem megy, használjon egy serpenyőt sablonformának: nyomja bele a fóliát, majd a serpenyőből kivéve, anélkül, hogy megtörné, tegye át a grillre. Ügyeljen rá, hogy az alufólia nagyobb legyen a húsnál! Miután kész a sütés, de a szén még forró, alufóliával fedje le a grillt, hogy leégjenek a maradékok a rácson, amiket ugyanezzel a fóliával könnyen le is vakarhat majd, mikor legközelebb használni akarja a sütőt. Kíváncsi más grilltitkokra is?

forrás: rd.hu
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A glifozátot használják
  2014-05-28 11:58:12, szerda
 
  Úgynevezett glifozát hatóanyaggal bíró gyomirtó-szereket már 1975 óta használnak a mezőgazdasági termelésben, ám ennek az emberi egészségre vonatkozó hatásait csak most kezdik kideríteni. A péksüteményeknek, leggyakrabban a kenyérnek köszönhetően jut be a szervezetbe és a hormonháztartást bolygathatja fel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban ennek a feltevésnek nincsen semmiféle alapja.

glifo

A glifozátot használják a legnagyobb mennyiségben a mezőgazdászok. Nem kis földművesekről van szó, hanem a több ezer hektáron dolgozó nagy gazdálkodókról. A gyomirtót még a vetés előtt, a vetőmagok kicsírázása előtt használják, de permetezéskor is jelen van a vegyszer, többek között a repcét, a kukoricát, napraforgót is ezzel fújják le, mielőtt betakarítanák, de a szőlőtőkékre is tesznek.

2013-ban A Friends of Earth európai környezetvédelmi ernyőszervezet által végzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy mára már a gyomirtó minden második európai ember vizeletéből kimutatható, hiszen a mezőgazdaságban nagyon megnőtt a kereslet a glifozát iránt. Érdekesség, hogy olyan országok lakóinál mutatták ki a vegyszert, ahol az emberek nem igazán foglalkoznak mezőgazdasággal, nagyvárosban élnek, és legtöbbször a nagytermelők által előállított lisztből készült kenyeret vásárolják.

Máltán például az emberek 90 százalékánál kimutatták a szert, Németországban ez az arány 70 százalék, Magyarországon 50 és mondhatni még többnyire hagyományos mezőgazdasággal foglalkozó Bulgáriában és Macedóniában csak 10 százalék.

Egy német szakmagazin által készített vizsgálat eredményei azt igazolták, hogy 20 különböző péksüteményből 14-ben találtak glifozátot, 10 zsemléből 8-ban volt gyomirtó, ez azért érdekes, mert a vegyszer molekulái még a magas hőmérsékleten sem pusztultak el. Sőt, mivel az állatok is rendszerint gabonát, vagy gabonából készült tápokat esznek, ezért szinte minden húskészítményekben is ott van a glifozát.

Forrás: tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Férfitől tallóztam.
  2014-04-16 07:32:17, szerda
 
  Férfitől tallóztam.

Parnasszus a pusztában....

Kérem, olyan kellemes jó hírekről beszámolni. Kár, hogy ritkán áll módomban. Meg a kutyát sem érdekelnék - megírhatom, hogy kinyílott a pitypang, csak sok értelme nincs. De most, most, álljunk meg egy pillanatra a dzsungelharcban, melyet a túlélésért vívunk, tegyük félre Türtaiosz harci énekét, pengessünk gyengédebb húrokat, Anakreónnal. Vagy, ha nincs Anakreón, Növényi Norberttel, ne legyünk telhetetlenek, lehet még ő a Hortobágy poétája is.

Tudom, sajnos tudom, hogy nem ma kellene ezzel foglalkozni, hanem három napja kellett volna, a Költészet Napján. Ettől csak két dolog tartott vissza - egyrészt az, hogy pénteken zajlott az élet, értelmiségieket idéztek be a rendőrségre azért, mert írtak és rajzoltak, nem lett volna alkalmatos a pillanat. Másrészt megakadályozott a verselemzésben a jó ízlés is. Aki ezt József Attila születésnapján képes volna átbogarászni, az kiérdemelné a kötél általi várfogságot. De hát miről beszélünk? Dióhéjban: Növényi Norbert, a sokoldalú géniusz, aki nem csupán olimpiai bajnok, de a színművészet és a szervezett csibészség terén is sokat adott a hazának, a Költészet Napja alkalmából üdvözlő verset írt és adott közre. Mármost, üdvözölhetett volna a Rózsaujjú Hajnaltól szép kedveséig bárkit, de ő speciel pont Simonka György fideszes országgyűlési lépviselőt üdvözölte. Miért őt, miért nem Orbán Viktort, netán Kövér Lászlót - nem tudni, de ha már így alakult, ám legyen. Simonka mester éppúgy lehet hálás téma egy ódához, mint Pierre, a vörös coquillard, akit azonban Francois Villon énekelt meg. De ne húzzuk az időt, a közönség a Művet követeli, egyre türelmetlenebbül - lássuk tehát az opus magnumot!

SIMONKA GYÖRGY

Nem lázad benne a bú, nincs harag lelkében
Bátor szíve viszi előre élete minden percében
Sötét erő mely vesztét kérné, felbukik nyomban
Másként ember nem láthatja csak nagy rohamban

Ő az ki hont teremt, hitegető cifra beszéd helyett
Melegség önti el szívét, ha körülötte mindenki nevet
Szeme mást nem lát, csak tömérdek sok tenni valót
Nem akar sok dolgot, csak tenni rászorultaknak jót

Mögötte a múlt, előtte a jövő, mint érést váró gyümölcs
Elhivatott ifjú képviselő ő és nem valami furcsa különc
György a neve, Simonka, kit már sok ember ismer hírből
Áldást kér az úrtól minden földijére, szíve legmélyéből

Tetteire féltékeny mind, ki ellene hadakozva indul
Emberek és gyermekek boldog hangjára szíve felvidul
Tiszta valóság legyen mindig az övé, lelkét ne érje bánat
Legszentebb hite adja meg, minden jó tettére a választ.
Ez, kérem, klasszikus. Sőt, több annál. Némán állok nagysága előtt, lenyűgözve - erre nem lett volna képes sem Pindarosz, sem Theokritosz. Ebben ugyanis tartalom és forma ritka egysége valósul meg: egyformán rossz a metrum, a rímképlet és a gondolati háttér. Ilyen tökéletesen eltolni valamit csak isteni tehetséggel lehet. Ráadásul, mivel értelme kissé homályos - a géniuszhoz méltón, aki elénk tárta - több múzsa is versengne érte: Polühümnia, Euterpé, de tán még Erató is megbirkózna a dicsőségért, hogy saját hatáskörébe vonja. No, de ki ez a derék Simonka, akihez az apológia szól? Pusztaottlaka fideszes polgármestere, országgyűlési képviselő, a magyar zöldség-gyümölcstermékek népszerűsítésével megbízott miniszteri biztos, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács Hajtatási Tagozatának vezetőségi tagja, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, a Magyarországi Görögkeleti Ortodox Egyházmegye Püspökségének tanácsosa.

Ja, vagy úgy. Norbert valóban illetékes növényi dolgokban, érthető a hála a vezetőségi tag iránt. Aki azonban - hiába, Költészet Napja volt! - köszönettel el is fogadta a fűzfaberkek dalát. Először saját Facebook-oldalára is kitette, de aztán, az össznépi röhej hatására eltávolította, és csupán méltató sorai olvashatóak ott. Miszerint:A Költészet Napját ma és a hétvégén sok fele versmondó versenyekkel, felolvasó estekkel, kulturális műsorokkal ünneplik nálunk itt, Dél-Békésben is. Számos meghívásom van a térség több pontjára nekem is, sajnos a feladataim sokasága nem engedi meg, hogy személyesen részt vegyek ezeken az ünnepségeken. Ugyanakkor büszkén mondhatom, hogy a barátaim, ismerőseim között többen is vannak, akik ilyen módon ápolják a szép anyanyelvünket. Többek között sokaknak Növényi Norbi barátom neve hallatán egy harcos jut eszébe, aki hét küzdősportban lett világbajnok, mi akik jól ismerjük, tudjuk, milyen galamb lelke van, és hogy a Facebook oldalán is folyamatosan osztja meg verseit. Már többször engem is meglepett és megtisztelt azzal, hogy verseiben rólam is említést tett. És lám, a nagyúr, a Dinnyeszövetség elnöke, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács Hajtatási Tagozatának vezetőségi tagja is meglágyul Orfeusz hangjaitól. Ó, Spenótzöldítő, Hajtatások Ura, Füzek Rügyeztetője, Sarjak Táplálója, ez szép volt! Majdnem olyan szép, mint maga a lírai költemény. Gyönyörű barátság kezdetét látjuk szárba szökkenni: a Vetemények Fejedelme és a Költő kéz a kézben barangol majd a kies pagonyban és a vetemények között, babérral övezik egymás homlokát és krumplilevesét, együtt vívják harcukat a gonosz liberál-kommunoanarchista poétákkal és a plutokrata bankárokkal, doromb és tárogató hangjai mellett.

Hiába: ami szép, az szép.
Aki azt meri mondani, hogy ez a kormány nem becsüli a kultúrát, súlyosan téved. Felismeri, és le merem fogadni, értékelni is fogja. Így vagy úgy, de lesz ennek a borzalomnak anyagi haszna.
Azonban most én teszem le a lantot, sietnem kell.
Ma délelőtt ugyanis az ötödik kerületi rendőrkapitányságon művészeket, grafikus-karikaturistát, dramaturgot fognak kihallgatni, természetesen rabosítás után, szeretnék minél többet megtudni a dologról, márpedig ehhez oda kell mennem.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 119 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 211 db bejegyzés
e év: 1110 db bejegyzés
Összes: 37977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 479
  • e Hét: 33868
  • e Hónap: 126374
  • e Év: 676611
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.