Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 80 
csicseriborsós gombóc
  2014-09-16 09:43:50, kedd
 
  besan ke laddo

csicseriborsóiszt - 1 .5 csésze

kardamom-4-5 ( csak a magok )

cukor 3 / 4 csésze

vaj-2 teáskanál + 2 teáskanál

serpenyőben felmelegitem a vajat , ráteszem a lisztet, s kevergetve 3-4 percig piritom ,
amikor már összeállt a massza , kiveszem egy tálba és hozzákeverm a kardamomot, cukrot .
hagyom , hogy kihüljön , majd diónyi gombócokat csinálok előle,





örölt pisztáciával megszórva tálalom .
 
 
0 komment , kategória:  izraeli konyha !  
zöldséges húsgombóc
  2014-01-29 11:59:23, szerda
 
  A húsgombóc:

500 g darálthús
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 gerezd fokhagyma, apróra vágott
1 fej vöröshagyma, apróra vágva


Mártás:

1 nagy hagyma, csíkokra vágva
Olaj a sütéshez.
400 ml kókusztej
300 g borsó, répa
1 / 2 teáskanál chili
3. levél káposzta

Fekete bors

serpenyőben 3 percig piritom a hagymát, ráöntöm a kókusztejet, hozzáadom a répát,káposztát borsot és 10 percig párolom .
a húsgombóchoz valókat összekeverem és sós vizben 10 percig fözöm .
a mártásba rakom a gombócokat és 30 perc alatt puhára fözöm .


Link
 
 
0 komment , kategória:  izraeli konyha !  
hússal, padlizsánnal töltött zsemle
  2014-01-29 11:22:36, szerda
 
  1 kg Liszt
2 evőkanál száraz élesztő
2 evőkanál cukor
1 evőkanál só
1 / 4 csésze repce olaj, szója
2 1/ 2 csésze meleg víz

A töltés:
3 padlizsán, megtisztítva, vágjuk falatnyi méretű kockákra.
500 g darált marhahús
1 púpozott teáskanál római kömény
Só és bors ízlés szerint
1 / 2 csésze fenyőmag
1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
6 gerezd fokhagyma, apróra vágott
2-3 evőkanál repceolaj
Bevonat:
1 habart tojás
100 g szezámmag


a tésztát kidolgozom , s hagyom kelni .
utána 12 db vágom fel .
addig mig kel, elkészitem a töltekéket
a hagymát megpiritom olajon , ráteszem a hust , fűszereket , padlizsánt , együtt piritom tovább .
a tészta gombócokat kissé kinyújtom , megtöltöm , zsemlévé formálom .
a megkenem felvert tojással, megszorom szezámmaggal és megsütöm , 180 fokon 20 perc alatt .
 
 
0 komment , kategória:  izraeli konyha !  
chilis bárány
  2013-11-07 13:30:36, csütörtök
 
 
1,5 kg báránycomb ,vágjuk 5 cm darabokra ( hogy 800 g hús)
Só és fekete bors
3 közepes paradicsom
60 ml olívaolaj
1 közepes hagyma, nagyon apróra vágva
2 gerezd fokhagyma , zúzott
1 / 4 teáskanál sáfrány szál
1 teáskanál reszelt citromhéj
3 friss lime levél, finomra aprítva
1 teáskanál chili pehely
1 / 2 teáskanál őrölt kardamom
1 / 2 teáskanál porcukor

200 fokra előmelegitem a sütöt.
a húst besozom és borsozom , nyársra huzom és félre teszem .
a paradicsomot felapritom ,
serpenyőbe olajon megpiritom a hagymát, hozzá adom fokhagymát , sáfrányt , reszelt citrom héját, levél, chili pehelyt , kardamomt , cukort, fél teáskanál sót , és néhány fekete borst.
pár percig együtt piritom , s hozzáadom a paradicsomot is.
a nyársat előveszem és ezzel a mártással vastagon bekenem .
tepsibe teszem és megsütöm .

Link
 
 
1 komment , kategória:  izraeli konyha !  
izraeli saláta
  2013-11-07 12:42:57, csütörtök
 
  Hozzávalók:
1/ 3 minden piros, sárga és zöld paprika, maggal és kockára vágott
1 kis sárgarépa, hámozott és kockára vágott
1 uborka, kockára vágott
1 paradicsom, kockára vágott
1 újhagyma (mogyoróhagyma), apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 evőkanál sima levelű petrezselyem, felaprítva
1 evőkanál friss kapor, apróra vágott
1 evőkanál friss menta, apróra vágott
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 citrom leve
Só és bors

csak össze kell keverni a hozzávalókat .

Link
 
 
0 komment , kategória:  izraeli konyha !  
jeruzsálemi burgonya saláta
  2013-11-07 12:22:28, csütörtök
 
  10 új burgonya , mosni és vágjuk ék
4 chili , darabokra vágva
1 mogyoróhagyma apróra vágva
1 kisebb hagyma , szeletelt finoman
Marék friss fűszernövények ( kapor , petrezselyem , menta )
1 evőkanál gránátalma szirup
citromlé
1 evőkanál olívaolaj
1 / 2 vőkanál fehérbor ecet
növényi olaj
Só, bors és szömörce

a sót, borst, olajat összekeverem .
a burgonyát megpárolom benne , kihütöm .
összekeverem a többi fűszerrel, ecettel, stb .
tálalom .




 
 
0 komment , kategória:  izraeli konyha !  
halfasirt par. márátssal
  2013-11-07 12:12:20, csütörtök
 
  jeruzsálemi étel


3 szelet fehér kenyér
600 g tőkehal
1 közepes hagyma , hámozott és apróra vágott
4 gerezd fokhagyma , hámozott és zúzott
30 g petrezselyem , apróra vágva
30 g koriander , apróra vágva
1 evőkanál őrölt kömény
1 . 5 teáskanál só
2 nagy tojás,
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál friss mentalevél, apróra vágva

A paradicsomszósz
2 .5 evőkanál olívaolaj
1 .5 teáskanál őrölt kömény
1 / 2 teáskanál édes paprika
1 teáskanál őrölt koriander
1 közepes vöröshagyma , apróra vágva
125 ml fehérbor
400 g apróra vágott paradicsom
1 piros chili, kimagozva, apróra vágva
1 gerezd fokhagyma , zúzott
2 teáskanál porcukor
Só és fekete bors

elöszőr a paradicsom mártást készitem el.
olajat melegitek, bele rakom a hagymát és a fűszereket, megpiritom .
ezután adom hozzá a bort, fűszereket , paradicsomot, s lassú tüzön párolom meg.

a halhoz a kenyeret felapritom és hozzákeverem a töbi anyagot is, jól kikeverem az egészet.
2 cm vastag és 8 cm átmérőjú golyókat formálok belőle.
olajban kisütöm , majd a mártásba rakom és összeforralom .


 
 
0 komment , kategória:  izraeli konyha !  
sült csirke articsókával
  2013-11-07 12:01:44, csütörtök
 
  jeruzsáleni étel

450 g csicsóka , hámozott / 1,5 cm vastag
3 evőkanál frissen facsart citromlé
1 közepes egész csirke , negyedekre
12 mogyoróhagyma , félbevágva hosszában
12 nagy gerezd fokhagyma , szeletelt
1 közepes citrom , nagyon vékonyra szeletelve
1 teáskanál sáfrány szál
50 ml olívaolaj
150 ml hideg vízzel
1 evőkanál rózsaszín bors , kicsit összetörve
10 g friss kakukkfű
40 g tárkony levelek, apróra vágott
2 teáskanál só
1 / 2 teáskanál frissen őrölt fekete bors

a csicsókát citromos lében 15-20 percig fözöm , majd hagyom kihülni.
hozzákeverem az összes hozzávalót, a citrom nélkül és becsomagolva a hütőbe rakom 2 órára.
a sütöt 240 fokra felmelegitem , a csirke darabokat belerakom a tepsibe ,
s köré teszem a pácolt zöldséget is.
40 percig sütöm , leveszem a fóliát, meglocsolom citrommal, tárkonyt is rárakom .
még 5- 10 percig sütöm , majd tálalom .



 
 
0 komment , kategória:  izraeli konyha !  
aszalt barackos rozmaringos morzsás kocka
  2013-06-25 10:48:48, kedd
 
  1 és 3 / 4 csésze (245 g) liszt

1/2 teáskanál só

Evőkanál apróra vágott friss rozmaring (hagyja csak nem a szár)

180 g puha vaj kockákra vágott

1 / 2 csésze (60 g) porcukor, rostált

1 teáskanál vanília kivonat

töltelékhez :

1 csésze (250 g) szárított sárgabarack

1 / 2 csésze (100 g) cukor

3 evőkanál méz

2 evőkanál rum (nem kivonat), vagy brandy

Csipet só

1,5 csésze (375 ml) vízzel

morzsa

1 / 3 csésze (45 g) liszt

1 / 2 csésze (100 gramm), világos barna cukor vagy sötét

1 / 3 csésze (35 g), durvára vágott pekándió

Csipet só

50 g hideg vajat kockákra vágott


25 x 25 cm - s formához
a lisztet, sót, apritott rozmringot összekeverem .
a vajat, porcukort, vaniliát belekeverem .
porhanyos tésztát kellkpni, s berakom a hütőbe fél órára.
utána a tepsibe nyomkodom a tésztát és megsütőm 175 fokon 25 percig.
addig elkészitem a tölteléket.

a barackot felkockázom s összekevrem a vizzel, cukorral mézzel , rummal.
kis lábasba teszem és lassú tüzön 45 percig párolom .
amikor már puha ,akkor mixerrel pürésitem .
a kissé kihült tésztára simitom rá.
a morzsához valókat összemorzsolom a barackra szorom ,

az egészet berakom a sütőbe még 25 percre.
szeletelve tálalom .
 
 
0 komment , kategória:  izraeli konyha !  
karácsonyi gyömbéres fehércsokis sütemény
  2013-06-25 10:23:30, kedd
 
 

2. 5 csésze ( 350 gr. ) liszt

1/2 teáskanál őrölt gyömbér

1 teáskanál őrölt fahéj

őrölt szegfűszeg

1 teáskanál (5 gramm) szódabikarbóna

120 g puha vaj, szobahőmérsékleten

1 / 4 csésze (50 gramm), világos barna cukor

1 / 2 csésze (150 gramm), méz

1 tojás sárgája

2-3 evőkanál tejszín

A töltelékhez

1 csomag (225 g) krémsajt

1 teáskanál kivonat / vanília püré

1 / 4 csésze (50 gramm) cukor

1 csésze (250 ml) tejszín

2 evőkanál (16 gramm), porcukor

100g fehér csokoládé, apróra vágott

egy tálban összekeverem a lisztet, szódabikarbónát és a fűszereket.
egy másikban a vajat és a cukrot, hozzáadom a mézet , tojássárgát, tejszint.
a kettőt egybe keverem és 1 / 2 - 1 órára a hütőbe rakom .
utána kétfelé vágom a tésztá és 2-3 mm vastagra kinyújtom ( 25 x 3 cm )
tepsibe tezem és 190 fokon 8 9 percig sütöm .
hagyom kihülni a tésztát.
a töltelékhez a krémsajtot, cukrot, vaniliát összekeverem ,
a tejszint kemény habbá verem fel a cukorral.
a fehércsokit felolvastom .
a krémsajtot, habot, csokit egybe keverem óvatosan .
a két lapot megtöltöm a krémmel, majd a hütőbe teszem pár órára, utána vágom fel csak
3 x 3 cm - darabokra és tálalom .
 
 
0 komment , kategória:  izraeli konyha !  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 80 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 53 db bejegyzés
Összes: 8910 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 625
  • e Hét: 625
  • e Hónap: 59451
  • e Év: 289006
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.