Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Magyar Anya
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Évszázadokon keresztül élt az ősmagyar temetkezési szokás
  2017-11-01 22:40:57, szerda
 
  Link

Az ókorban a fáraókkal együtt temették el kedves tárgyaikat és szolgáikat, és a hazatérő magyarokat is lovukkal, fegyvereikkel együtt hantolták el. Évszázadokon keresztül belecsempészték a koporsóba az elhunyt legkedvesebb tárgyait, de olyan is előfordult, hogy kedvenc ételét készítették oda, vagy kedvenc italával locsolták meg a sírhalmot.

A koporsó használata nem minden kultúrában volt elfogadott - írja az egyik katolikus hetilap. Sok helyen már évezredek óta hamvasztják a testet, ám a dél-itáliai kapucinusok egy egészen félelmetes szokást követtek a középkorban és még a barokkban is. Az elhunyt szerzetest nem fektették koporsóba, hanem odaállították a templomi oltár elé, és abroncsokkal rögzítették a testet. Mivel a levegő arrafelé igen száraz, nem bomlás következett be, hanem mumifikálódás.

Dél-Itália más területein is ma már sírgyalázásnak nevezhető szokásokat tartottak be. Időről időre kihantolták a maradványokat, és a csontokból a templomkerítésen belül különféle díszeket, csillárokat készítettek.

Manapság halottak napján és az év más szakaszaiban is a sírokra virágot teszünk, ezzel emlékezünk az elhunytra. Ám ez sem volt mindig így. A második században a keresztények nem virágot, hanem mécsest vagy fáklyákat helyeztek el a sír körül, ezzel is jelezve, hogy a lélek halhatatlan, és hiszik a test feltámadását.

Az ókorban a fáraókkal együtt temették el kedves tárgyaikat és szolgáikat, és a hazatérő magyarokat is lovukkal, fegyvereikkel együtt hantolták el. Később a keresztény egyház a lovas temetéseket betiltotta, hiszen hitük szerint a porhüvelynek nincs szüksége semmire. Ezt a tiltást sok vidéken nem tudták elfogadni, és még évszázadokig belecsempészték a koporsóba az elhunyt legkedvesebb tárgyait, de olyan is előfordult, hogy kedvenc ételét készítették oda, vagy kedvenc italával locsolták meg a sírhalmot.

A temetkezési szokások minden kultúrában és időszakban mások, ám egy közös bennük: az, hogy az ember nem feledkezhet meg őseiről, elődeiről, mindarról, amit hozzátartozóitól kapott.Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Honnan ered a mindenszentek ünnepe?
  2017-11-01 22:35:41, szerda
 
 November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek (latinul: festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.

A 4. században mindenszentek ünnepét a pünkösd utáni első vasárnap ülték meg, az ortodox keresztény egyház ma is ekkor tartja.

A kezdetben az összes keresztény vértanúra, később ,,minden tökéletes igazra" emlékező ünnep a 8. században tevődött át november 1-ére, egy kelta ünnep időpontjára. (A mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik halloween, az All Hallows Eve kifejezésből származó elnevezés magyarul annyit tesz: mindenszentek éjszakája. Ez a kóbor lelkek, a kelták halotti istenének éjszakája.)

Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte az új ünnepet, amikor a tisztítótűzben megtisztult, már a mennyekbe jutott üdvözültekre emlékeznek.

Általános szokás, hogy mindenszentek napján rendbe teszik, virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a ,,temetők nagy keresztjénél" ma is elimádkozzák mindenszentek litániáját, és megáldják az új síremlékeket.

Magyarország egyes vidékein ezen a napon harangoztattak a család halottjaiért, máshol ételt ajándékoztak a szegényeknek. Sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, ezért a családi lakomán nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban. Egyes falvakban ezen a napon választották meg a bírót, fogadták fel a cselédeket.

Mindenszentek Magyarországon 2000 óta, fél évszázad után ismét munkaszüneti nap. Az ünnep 2013-tól újra kötelező egyházi ünnep, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a katolikus hívők számára kötelező a szentmisén való részvétel. A november 2-i halottak napja jóval későbbi eredetű: Szent Odilo clunyi apát 998-ban vezette be emléknapként a clunyi bencés apátság alá tartozó bencésházakban. Hamarosan a renden kívül is megülték, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette.

A megemlékezés a halottakról, elhunyt szeretteinkről, az értük való közbenjárás a purgatórium (tisztítóhely) katolikus hittételén alapul. Azoknak, akik Isten kegyelmében hunytak el, de törlesztendő bűn- és büntetésteher van még lelkükön, Isten színe előtt meg kell tisztulniuk. Lelkileg nagy vigasztalás a hátramaradottaknak, hogy imával, vezekléssel, szentmisével tehetnek valamit elköltözött szeretteikért.

E napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. A szokáshoz kapcsolódó népi hiedelem szerint ennek az a célja, hogy a ,,véletlenül kiszabadult lelkek" visszataláljanak sírjukba, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket.

Azért kell megszépíteni ilyenkor a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben. A bukovinai magyarok - ahogy más kultúrákban is szokásos - még ennivalót is vittek ilyenkor a temetőbe.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Pisch Ferenc: Mindenszentek ünnepén
  2017-11-01 00:43:27, szerda
 
  Pisch Ferenc: Mindenszentek ünnepén

Mindenszentek ünnepén,
Ragyogjon a gyertyafény.
Fényárban úszik a temető,
A szemekből szomorúság tör elő.

Jertek vértanúk, s szentek,
A mécsesek értetek égettetnek.
A fény beragyogja a földet,
Megtalál minden eltávozott lelket.

A világban fény árasztja el temetőket,
A sötét éjszakában már messziről látni őket.
A fényáradat egy közös képet alkot,
Szépsége rabul ejtő, és egységet alkot.

Örvendjünk, s imádkozzunk alázatos hittel,
És értünk is ég majd a fény szeretettel.
Mert ez a lélek fénye, ebben van remény,
A szeretet és lélek! Értük égjen a gyertyafény.Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Boldog Apák napját kívánok
  2017-06-18 01:23:17, vasárnap
 
  Minden kedves Édesapának, Nagyapának és Dédapának Boldog Apák napját kívánok erőben, egészségben, szeretetben.


Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link

Az én apám

4 évesen: "Az én apukám mindent tud!"
5 évesen: ,,Az én apukám nagyon sokat tud."
6 évesen: ,,Az én apukám okosabb, mint a tied."
8 évesen: ,,Apukám azért nincs mindennel tisztában."
10 évesen: ,,Apu gyerekkorában biztos minden másképp volt."
12 évesen: ,,Hát igen, Apa természetesen ezt sem tudja."
14 évesen: ,,Ne is törődj a faterommal! Olyan régimódi."
21 évesen: ,,Oh, hát Ő teljesen le van maradva.."
25 évesen: ,,Na igen, tud ezt-azt, de ennyi idő alatt nem is csoda, ha ragadt rá valami."
30 évesen: ,,Meg kell kérdeznem, hogy Apa mit gondol erről! Ő a tapasztaltabb.."
32 évesen: ,,Mielőtt döntünk, hallgassuk meg Apa véleményét!"
35 évesen: ,,Egy lépést sem teszek, amíg apámmal nem beszéltem."
40 évesen: ,,Kíváncsi vagyok apám, hogy csinálta volna ezt. Olyan okos volt, és elképesztően tapasztalt."
50 évesen: ,,Az én Apám valóban mindent tudott."
60 évesen: ,,Bárcsak még egyszer beszélhetnék erről Apával..."


Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Áldott Pünkösdi ünnepeket kívánok
  2017-06-03 23:24:05, szombat
 
  Minden kedves Barátomnak és Látogatómnak Istentől gazdagon megáldott, békés Pünkösdi ünnepeket kívánok sok szeretettel: Ballán Mária

Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Ma van a Magyar Hősök Napja!
  2017-05-28 12:21:35, vasárnap
 
  A MAGYAR HŐSÖK EMLÉKNAPJÁT minden év utolsó vasárnapján tartják Magyarországon.
Az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe, Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezésére. Abban az időben állt fel a Hősök Emlékét Megörökítő Országos Bizottság, melynek feladata a települések emlékmű-állítási programjának lebonyolítása volt. Az egyik legismertebb alkotás az összes elesett első világháborús katonára emlékeztető hősök emlékköve, melyet 1929-ben avattak fel a budapesti Hősök terén a Millenniumi emlékmű előtt.

A Hősök emlékünnepét az 1924. évi XIV. törvénycikk rögzítette, mely kimondta, hogy ,,minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját (...) a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli". Ennek ellenére az ünnepet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartották meg.
A rendszerváltás után újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd a 2001-ben elfogadott LXIII. törvény a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette mindenkire, ,,akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért."


Videó : Magyar Katonák Emlékére


Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Gyermeknap
  2017-05-28 11:56:25, vasárnap
 
  Magyarországon ma gyermeknapot tartunk. Sajnálom, hogy kettős a mai ünnep mert a
Magyar Hősök Emléknapja van ma, így a gyermeknapot illett volna egy másik napra tenni.

A gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. A nemzetközi gyermeknap (általában június 1.) megünneplése Törökországból ered és különösen a volt kommunista országokban vált népszerűvé. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített egyetemes gyermeknap (Universal Children's Day) intézménye.
Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még gyermekhétnek hívták), 1950 óta már csak egy napig tart és május utolsó vasárnapján tartják.


Köszöntsük hát szeretettel a gyerekeket, a jövő reménységeit!

Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik:Link

Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link

Nagyobbik unokámat tanítom kenyeret sütni. Az alábbi képen együtt dagasztjuk a kenyeret:Link

A középső unokám nagy állatbarát. Tegnap készült fényképem vele:Link

A pici négy hónapos.LinkLink


Ők az én kicsi kincseim.
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Boldog Anyák Napját kívánok
  2017-05-07 07:13:06, vasárnap
 
  Minden kedves Édesanyának, Nagymamának és Dédmamának Boldog Anyák Napját kívánok.
Anyának lenni a legszebb hivatás.Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link
 
 
1 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Békés, boldog Húsvétot kívánok mindenkinek!
  2017-04-15 00:01:09, szombat
 
  Kedves Barátaim, Látogatóim !

Mindenkinek erős hitet, meleg szívet és könnyű keresztet, áldott feltámadást
kívánok! Áldjon meg gazdagon minden embert a Teremtő Isten és a Tőle kapott
életerő segítsen át mindenkit a nehézségeken!

Békés, boldog Húsvéti Ünnepeket kívánok sok szeretettel,

Ballán MáriaSzerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: LinkSzerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: LinkSzerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link


Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt!

Szeretem a természetes dolgokat. A szép tájat, a közvetlen emberi hangot, a mesterkéletlen emberi viselkedést. Azt, ami a szívből jön, és oda is ér vissza. Ahogy a régiek gyakorolták. E természetes dolgoknak része volt, hogy miközben köszöntötték egymást, jót is kívántak hozzá egymásnak: ,,Adjon Isten..." Aki ismeri és használja még ezt a lassan kiveszőben lévő szép üdvözlést, illendő módon hozzágondol, hozzámond valami szépet és hasznosat: ,,jó napot", ,,jó egészséget". Az ezekre rímelő viszontválasz, a ,,fogadjisten" hálás és szelíd köszönet a jót adók felé. A minden jó forrását nyújtó Isten és a jóakaratú embertárs felé.
A fent jelzett gondolat is ilyen köszöntés. Nem csupán formájában, hanem annak tartalmában is. Ősi, egymásnak jót kívánó, egymásra figyelő, egymás gondolatát, egymás tapasztalatát visszhangzó, egymás hitvallását megerősítő párbeszéd ez. A feltámadás, de még inkább az azt megelőző napok, de legfőképpen a nagypénteki kereszt, a szenvedő Krisztus minden szava, minden mozdulata állásfoglalásra késztet minden érző szívet, minden gondolkodó elmét. Az egész Krisztus-esemény fogadjistent kíván tőlünk. Minden korban és minden időben. Megkerülhetetlenül.
Hitem és látásom szerint modern kor utáni világunk számára talán Pilinszky János vallomása adja meg a legszebb, a leghelyesebb választ Isten nagypénteki ,,köszöntésére". Bizony úgy természetes, hogy megérezzék a fényt a gyökerek, a haláltábor hamuszín ege fölött felzúgó szél új és tiszta levegőt hoz. Mert az Isten szele, a Szentlélek ereje zúgott ott fel. Ő az, aki élővé teszi a holtat. A sírban fekvőt éppen úgy, mint a remény és kilátás nélkül valót.

Harmadnapon (1959)

És fölzúgnak a hamuszín egek,
hajnalfele a ravensbrücki fák.
És megérzik a fényt a gyökerek.
És szél támad. És fölzeng a világ.

Mert megölhették hitvány zsoldosok,
és megszünhetett dobogni szive -
Harmadnapra legyőzte a halált.
Et resurrexit tertia die.

Szarka István, Bakonycsernye
 
 
1 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Áldott Virágvasárnapot kívánok mindenkinek!
  2017-04-09 00:36:49, vasárnap
 
 Az alábbi linkre kattintva nagyobb felbontású változatban nézhető meg
az általam szerkesztett kép. Aki akarja, innen könnyebben tudja
elmenteni:

Link


Minden kedves Barátomnak és Látogatómnak Istentől gazdagon megáldott Virágvasárnapot kívánok sok szeretettel.

Az alábbi linkre kattintva nagyobb felbontású változatban nézhető meg
az általam szerkesztett kép. Aki akarja, innen könnyebben tudja
elmenteni:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 59 db bejegyzés
e év: 1392 db bejegyzés
Összes: 22840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4584
  • e Hét: 10692
  • e Hónap: 77939
  • e Év: 2207467
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.