Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Adjon Isten Boldog Új Esztendőt!
  2018-01-01 01:55:18, hétfő
 
  Kedves Barátaim, Látogatóim!

Tamási Áron írja: "Az ember a szíve mélyén örökké odavaló, ahol született."
Bármennyire is kecsegteti a magyar ifjúságot a nyugati könnyebb megélhetés,
igazi otthonunk csakis szülőföldünkön, a Kárpát-medencében lehet!!!

Az alábbi képemmel kívánok mindenkinek és a Magyar Hazának is,
nemzetrontóktól és országvesztőktől megszabadító BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT,
és nemzeti összetartozást a mai gúnyhatáron túli Magyarokkal!!!
Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link


Minden Kedves Barátomnak és Látogatómnak Boldog Új Esztendőt kívánok:
 
 
1 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Ősrégi Újévi köszöntő (Ismeretlen Székely szerzőtől)
  2018-01-01 01:06:44, hétfő
 
  Ez új év reggelén, édes Székely népem,
Féltő aggodalom hatja át a szívem.
Felnyitom a jövendő évnek kapuját,
Mely az elmúltból a jövőbe vezet át.

Szegénynek, gazdagnak közös kérésére,
Megmondom mit kell tennünk a jövő évben.
Dolgoznunk kell sokat, tanulni, haladni,
Így fogunk Istentől jobb jövőt várhatni.

Kötelességünkről meg ne feledkezzünk,
Mindenkivel mindig csak jót cselekedjünk.
Szeretet, megértés legyen a jelszavunk,
Ez irányítsa tetteink, gondolatunk.

Ezt vésd szívedbe, Székelyem, Magyarom!
Akkor jóra fordul bizton, jóslatom.
Erdélyország népe! Figyelmezz a szómra!
Hallgasd meg tanácsom a jóra, hasznosra.

Szeresd Istent, Hazát, bajodat szeressed,
S ha kell érte áldozd vagyonod, életed!
Légy családszerető, takarékos, józan,
Így lehet csak részed, testi, lelki jóban.

Okulj őseid sokszor hallott példáján,
Bizalmad Isten és magadban legyen csupán.
Így várhatsz jobb jövőt, szebb Magyar életet,
Adjon Isten ilyen boldogabb Új Évet!


Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Boldog Új Esztendőt kívánok mindenkinek
  2017-12-30 23:34:59, szombat
 
  Kedves Barátaim, Látogatóim!

Kívánok mindenkinek boldog új esztendőt Isten gazdag áldásával.Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik:
LinkSzerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Áldott, békés karácsonyt kívánok mindenkinek!
  2017-12-24 19:34:54, vasárnap
 
  Kedves Barátaim, Látogatóim!

Istentől megáldott, békés, kegyelemteljes Karácsonyi ünnepeket kívánok
Mindenkinek, és gondoljunk ma azokra is, akik az égi világba távoztak.
Hagyjuk, hogy az istállóban megszületett remény megmutassa nekünk,
hogy az Úr egy kisgyermeken át is képes megváltani a világot.
Karácsony szelleme egész évben melengesse lelkeinket.
Béke és kegyelem kísérjen utunkon és bízzunk a magyarság megerősödésében.

Szeretettel: Ballán Mária


Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link


Csendes éj - Teljes album


Link


Jézusnak mi vigyünk ajándékot


Link


Ady Endre: Karácsony


Link
 
 
1 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Idei karácsonyi képeim
  2017-12-23 19:08:16, szombat
 
  Kedves Barátaim, Látogatóim!

Szerkesztettem néhány képet karácsonyra. Fogadják szeretettel. A képek alatti linkekre kattintva nagyobb méretben jelennek meg az általam készített képek, innen elmenthetik, tovább is küldhetik, ha akarják.
LinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Karacsun – Téli Napforduló
  2017-12-21 15:06:16, csütörtök
 
  Közeleg a Téli Napforduló ünnepe. Az ünnep, amely a keleti pusztai népeknél, így őseinknél is, a legkiemelkedőbb örömnap lehetett. A kínai krónikák, már a hunok esetében is feljegyezték a sötétség fordulójának megünneplését. A turáni népek hitvilágában ez a nap a megújulást az újjászületést is jelképezte. A sötétség átfordulását (kara- sötétség, sötét, fekete) a világosságba (csun, csúny forduló, fordulás): kara csun (azaz karácsony) ünnepe.

A Csodaszarvas agancsai közt tartja az elgyengült, Napot. Turul sólyom az égbe emeli őt Szarvasunkkal együtt, így mégsem köszönt be a végtelen éj, a Fény ismét győzedelmeskedik a sötétség felett! Ezt a küzdelmet segítették őseink, akárhol is voltak a Világban, mikor a Napforduló éjszakáján tüzeket gyújtottak a hegygerinceken!! Naptüzek lobogó lángja mellett figyelték az ég-bolton kirajzolódó, évezredek óta minden évben ismétlődő kozmikus misztérium játékot. A Nap csak gyengén, sápadtan világít már, kora délután lebukik a látóhatár mögé. Beköszönt az év leghosszabb éjszakája. A Nap mintha nem akarna felemelkedni soha többé! A hideg és a hosszan tartó sötétség belemar a szívekbe, eluralkodik a kétség. A megkísértés éjszakája ez. Minden halott, a természet legmélyebb álmát alussza.

Őseink tisztelték a Nagy Anyatermészetet, és legnagyobb ünnepeik nem kitalált szentekhez, hanem a természet nagy eseményeihez kapcsolódott. A tél első harmadának vége felé járva tudták, ilyenkor az alvilágba merülvén a Nap küzd a sötétség erőivel! A fény erősítését, szertüzek gyújtásával segítették szimbolikusan és ezzel melengették saját lelküket és reményüket is. Reggel aztán, megpillantva a fény első sugarait, tudták a Napisten, vagy Nap Atya ismét legyőzte a hatalmas sötétséget. A fény, az élet, a világosság, a szeretet győzött. A nappalok lassan ugyan, de hosszabbodnak a természet elindult a Kikelet, az újjáéledés felé, beköszöntött a csillagászati újév.

Bíró András Zsolt

A legtöbb ősi vallás, hit egyik legalapvetőbb ünnepe a téli napforduló, a Nap "visszatérése". Ezen a napon a leghosszabb az éjszaka, innentől egészen a nyári napfordulóig növekszik a nappalok időtartama. A fény újjászületése őseink által is nagyra tartott ünnep volt. A mai világ átlagembere már nem érzi ennek a napnak a valódi jelentőségét, látják a jelképeket, de nem értik őket, mert az évszázadok során kiforgatták azokat igaz jelentésükből.

I. Gyula pápa 350-ben december 25-ét nyilvánította Jézus születésének napjává, hiszen az emberekből a kereszténység gyakran kegyetlen módszerei sem tudták kiűzni az ősi hitet, így a téli napforduló ünnepét keresztény tartalommal töltötték fel, de a külsőségeket meg kellett hagyniuk. Hasonló okokból lett például a tavasz ünnepéből húsvét, a nyári napfordulóból pedig Szent Iván éj. Ennek ellenére a téli napforduló örökké hirdetni fogja, hogy a sötétség felett mindig úrrá lesz a világosság: a Nap legyőzhetetlen, ahogyan pogány ünnepeink is azok!

A téli napforduló a magyaroknál

A December hónap a magyar ősvallás napesztendőjének az utolsó jelentős fejezete, amelynek végén meghal az óesztendő és megszületik az újesztendő. Ez a fontos esemény a magyar vallásban kiemelt helyet kapott. A magyar őshagyományok vizsgálata egyértelművé teszi, hogy elődeink hitének központi elemei a Mindenség, a Tejút, a Nap és a magyar nemzet. A Naptól függ minden földi lét, a Nap a földi lét megteremtője. Ezt őseink is tudták, és az égitestek figyelésekor különös figyelmet szenteltek a Napnak, a leghosszabb éjszakán különböző szokásokkal éltették a fény győzelmét és a természetet.


Forrás: Link

Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link


Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link


Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Évszázadokon keresztül élt az ősmagyar temetkezési szokás
  2017-11-01 22:40:57, szerda
 
  Link

Az ókorban a fáraókkal együtt temették el kedves tárgyaikat és szolgáikat, és a hazatérő magyarokat is lovukkal, fegyvereikkel együtt hantolták el. Évszázadokon keresztül belecsempészték a koporsóba az elhunyt legkedvesebb tárgyait, de olyan is előfordult, hogy kedvenc ételét készítették oda, vagy kedvenc italával locsolták meg a sírhalmot.

A koporsó használata nem minden kultúrában volt elfogadott - írja az egyik katolikus hetilap. Sok helyen már évezredek óta hamvasztják a testet, ám a dél-itáliai kapucinusok egy egészen félelmetes szokást követtek a középkorban és még a barokkban is. Az elhunyt szerzetest nem fektették koporsóba, hanem odaállították a templomi oltár elé, és abroncsokkal rögzítették a testet. Mivel a levegő arrafelé igen száraz, nem bomlás következett be, hanem mumifikálódás.

Dél-Itália más területein is ma már sírgyalázásnak nevezhető szokásokat tartottak be. Időről időre kihantolták a maradványokat, és a csontokból a templomkerítésen belül különféle díszeket, csillárokat készítettek.

Manapság halottak napján és az év más szakaszaiban is a sírokra virágot teszünk, ezzel emlékezünk az elhunytra. Ám ez sem volt mindig így. A második században a keresztények nem virágot, hanem mécsest vagy fáklyákat helyeztek el a sír körül, ezzel is jelezve, hogy a lélek halhatatlan, és hiszik a test feltámadását.

Az ókorban a fáraókkal együtt temették el kedves tárgyaikat és szolgáikat, és a hazatérő magyarokat is lovukkal, fegyvereikkel együtt hantolták el. Később a keresztény egyház a lovas temetéseket betiltotta, hiszen hitük szerint a porhüvelynek nincs szüksége semmire. Ezt a tiltást sok vidéken nem tudták elfogadni, és még évszázadokig belecsempészték a koporsóba az elhunyt legkedvesebb tárgyait, de olyan is előfordult, hogy kedvenc ételét készítették oda, vagy kedvenc italával locsolták meg a sírhalmot.

A temetkezési szokások minden kultúrában és időszakban mások, ám egy közös bennük: az, hogy az ember nem feledkezhet meg őseiről, elődeiről, mindarról, amit hozzátartozóitól kapott.Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Honnan ered a mindenszentek ünnepe?
  2017-11-01 22:35:41, szerda
 
 November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek (latinul: festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.

A 4. században mindenszentek ünnepét a pünkösd utáni első vasárnap ülték meg, az ortodox keresztény egyház ma is ekkor tartja.

A kezdetben az összes keresztény vértanúra, később ,,minden tökéletes igazra" emlékező ünnep a 8. században tevődött át november 1-ére, egy kelta ünnep időpontjára. (A mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik halloween, az All Hallows Eve kifejezésből származó elnevezés magyarul annyit tesz: mindenszentek éjszakája. Ez a kóbor lelkek, a kelták halotti istenének éjszakája.)

Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte az új ünnepet, amikor a tisztítótűzben megtisztult, már a mennyekbe jutott üdvözültekre emlékeznek.

Általános szokás, hogy mindenszentek napján rendbe teszik, virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a ,,temetők nagy keresztjénél" ma is elimádkozzák mindenszentek litániáját, és megáldják az új síremlékeket.

Magyarország egyes vidékein ezen a napon harangoztattak a család halottjaiért, máshol ételt ajándékoztak a szegényeknek. Sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, ezért a családi lakomán nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban. Egyes falvakban ezen a napon választották meg a bírót, fogadták fel a cselédeket.

Mindenszentek Magyarországon 2000 óta, fél évszázad után ismét munkaszüneti nap. Az ünnep 2013-tól újra kötelező egyházi ünnep, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a katolikus hívők számára kötelező a szentmisén való részvétel. A november 2-i halottak napja jóval későbbi eredetű: Szent Odilo clunyi apát 998-ban vezette be emléknapként a clunyi bencés apátság alá tartozó bencésházakban. Hamarosan a renden kívül is megülték, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette.

A megemlékezés a halottakról, elhunyt szeretteinkről, az értük való közbenjárás a purgatórium (tisztítóhely) katolikus hittételén alapul. Azoknak, akik Isten kegyelmében hunytak el, de törlesztendő bűn- és büntetésteher van még lelkükön, Isten színe előtt meg kell tisztulniuk. Lelkileg nagy vigasztalás a hátramaradottaknak, hogy imával, vezekléssel, szentmisével tehetnek valamit elköltözött szeretteikért.

E napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. A szokáshoz kapcsolódó népi hiedelem szerint ennek az a célja, hogy a ,,véletlenül kiszabadult lelkek" visszataláljanak sírjukba, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket.

Azért kell megszépíteni ilyenkor a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben. A bukovinai magyarok - ahogy más kultúrákban is szokásos - még ennivalót is vittek ilyenkor a temetőbe.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Pisch Ferenc: Mindenszentek ünnepén
  2017-11-01 00:43:27, szerda
 
  Pisch Ferenc: Mindenszentek ünnepén

Mindenszentek ünnepén,
Ragyogjon a gyertyafény.
Fényárban úszik a temető,
A szemekből szomorúság tör elő.

Jertek vértanúk, s szentek,
A mécsesek értetek égettetnek.
A fény beragyogja a földet,
Megtalál minden eltávozott lelket.

A világban fény árasztja el temetőket,
A sötét éjszakában már messziről látni őket.
A fényáradat egy közös képet alkot,
Szépsége rabul ejtő, és egységet alkot.

Örvendjünk, s imádkozzunk alázatos hittel,
És értünk is ég majd a fény szeretettel.
Mert ez a lélek fénye, ebben van remény,
A szeretet és lélek! Értük égjen a gyertyafény.Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
Boldog Apák napját kívánok
  2017-06-18 01:23:17, vasárnap
 
  Minden kedves Édesapának, Nagyapának és Dédapának Boldog Apák napját kívánok erőben, egészségben, szeretetben.


Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link

Az én apám

4 évesen: "Az én apukám mindent tud!"
5 évesen: ,,Az én apukám nagyon sokat tud."
6 évesen: ,,Az én apukám okosabb, mint a tied."
8 évesen: ,,Apukám azért nincs mindennel tisztában."
10 évesen: ,,Apu gyerekkorában biztos minden másképp volt."
12 évesen: ,,Hát igen, Apa természetesen ezt sem tudja."
14 évesen: ,,Ne is törődj a faterommal! Olyan régimódi."
21 évesen: ,,Oh, hát Ő teljesen le van maradva.."
25 évesen: ,,Na igen, tud ezt-azt, de ennyi idő alatt nem is csoda, ha ragadt rá valami."
30 évesen: ,,Meg kell kérdeznem, hogy Apa mit gondol erről! Ő a tapasztaltabb.."
32 évesen: ,,Mielőtt döntünk, hallgassuk meg Apa véleményét!"
35 évesen: ,,Egy lépést sem teszek, amíg apámmal nem beszéltem."
40 évesen: ,,Kíváncsi vagyok apám, hogy csinálta volna ezt. Olyan okos volt, és elképesztően tapasztalt."
50 évesen: ,,Az én Apám valóban mindent tudott."
60 évesen: ,,Bárcsak még egyszer beszélhetnék erről Apával..."


Szerkesztett képemet itt nagyobb méretben is megtekinthetik: Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepnapokra  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 85 db bejegyzés
e év: 213 db bejegyzés
Összes: 23154 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6008
  • e Hét: 21202
  • e Hónap: 146425
  • e Év: 368259
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.