Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 55 
különleges tea
  2015-06-22 07:14:40, hétfő
 
  SALTA ARBATA

4 filter tea

2 citrom

1 kisebb uborka

menta

eper

cukor, ízlés szerint

a teát 2 liter vizben megfözöm , majd kiveszem a filtert belőle.
hozzákeverem a cukrot, mentát hagyom langyosra kihülni
most az uborkát vékony szeletekre vágom , a teába teszem ,
végül az epret szeletelem fel, beleteszem azt is .
1 órára állni hagyom .



 
 
0 komment , kategória:  litván konyha !  
egyszerű almás sütemény
  2014-04-01 13:14:42, kedd
 
  7 közepes méretű alma
400 g vaj, szobahőmérsékleten
1 csésze (250 ml)
4 nagy tojás
1 . 5 csésze (250 ml) a burgonyakeményítő
8 evőkanál lisz
1 teáskanál sütőpor
4 kanál fahéj, és cukor


az almákat félbe vágom , kimagozom , felszeletelem .
a vajat, cukrot összekeverem , lisztet, keményitőt , sütőport is .
a tésztát kibéllelt tepsibe rakom , s az almákat ( fahéjjas, cukros ) szépen elrendezem rajta .
200 fokon 40 percig sütöm .




 
 
0 komment , kategória:  litván konyha !  
zöldség pörkölt
  2014-04-01 13:01:13, kedd
 
 

1. lila padlizsán (kb. 350 g)
1 közepes cukkini (kb. 300 g)
1 közepes sárgarépa (kb. 100 g)
2 közepes méretű paprika
1 nagy hagyma
2 meghámozott fokhagyma-gerezd
3 közepes méretű érett paradicsom
9 evőkanál paradicsomszósz
600-700 ml zöldség leves
220 g konzerv kukorica
12 g friss petrezselyem
12 g friss kapor
2 babérlevél
5 friss kakukkfű ágakat
1 / 3 teáskanál szárított majoránna
1 teáskanál szárított bazsalikom
1 teáskanál cukor
Sóval és frissen őrölt fekete bors
Az olívaolaj

a padlizsánt kis kockákra vágom és 1 ek. olajon megpiritom kb : 3 percig .majd kiszedem .
a maradék olajban a cukkinit is megpiritom ( 1 cm - s ) .azt is kiveszem .
a sárgarépát, paprikákat is felkockázom s megpiriom , kiveszem .
a hagymát , fokhagymát is megpiritom , hozzáadom a paradicsomot, s a pürét , 6 dl levest , 10 percig fözöm .
beleteszem a kukoricát, fűszereket , majd az összes zöldséget , majd puhára párolom az egészet .
kenyér darabkákkal tálalom .



 
 
0 komment , kategória:  litván konyha !  
répás hering
  2014-04-01 12:47:26, kedd
 
  Silke morku pataluose


400 g hering filé
4 csésze sárgarépa
2 közepes méretű hagyma
6-7 evőkanál repce- és napraforgómag-olaj
3 / 4 teáskanál só
1 / 4 teáskanál cukor
2 teáskanálnyi paradicsompüré
3-4 kanál víz
Őrölt fekete bors

a hagymát vékony szeletekre felvágom ,olajon 5- 6 percig piritom , párolom ,
a répát is hozzákeverem s 5 percig párolom tovább együtt .
beleteszem a cukrot, paradicsomot, sót és borst s puhára fözöm .

a halat kisebb darabokra vágom és sózom , borsozom olajaban hirtelen kisütöm .
együtt tálalom .







 
 
0 komment , kategória:  litván konyha !  
sörös pörkölt
  2014-04-01 12:38:24, kedd
 
  600 g sertéshús
1 teáskanál só
Őrölt fekete bors
2 evőkanál vaj,
1 teáskanál olaj
3-4 hagyma
1 barna cukor
2 evőkanál liszt
250 ml-es barna sör
1 kanál must
300 ml forró csirke húsleves
2 babérlevél
1 / 2 evőkanál szárított kakukkfű,
1-2 kanál Alma lekvár

a húst 2 cm -s darabokra felvágom, olaj és vaj keverékén hagymát piritok , majd rádobom a hús kockákat is .
együtt piritom tovább, majd a húst kiveszem .
a maradék hagymás olajba rakom a cukrot is , 1-2 percig piritom , s felöntöm a sörrel ,
belekeverem a mustárt is , visszarakom a húst , a többi fűszert is hozzáadom s lassú tüzön puhára fözöm kb : 1 óra alatt .
burgonyapürével tálalom .



 
 
0 komment , kategória:  litván konyha !  
csicseriborsó leves
  2014-04-01 12:24:06, kedd
 
  1 csésze csicseriborsó
1 nagy fej vöröshagyma
szárzeller 1
2 evőkanál olaj,
2 evőkanál vaj,
1 nagy sárgarépa
8 csésze csirke húsleves
2 babérlevél
10 fekete bors
3 közepes méretű burgonya
1 teáskanál apróra vágott petrezselyem
1 teáskanál apróra vágott kapor

a borsót beáztatom legalább 1 órára .
lábasban az olajat , vajat felmelegitem, a hagymát, zellert megpiritom rajta ,
hozzáadom a reszelt répát is , pár perc piritás után keverem bele a borsót burgonyát is .
fűszerezem , felöntöm a levessel, s puhára fözöm .



 
 
0 komment , kategória:  litván konyha !  
gombával töltött burgonya palacsinta
  2014-04-01 12:02:26, kedd
 
  700 g burgonya
1 tojás
2 evőkanál liszt
reszelt szerecsendió
200 g erdei gomba
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál rizs
1 fokhagyma-gerezd
Olaj
Só és őrölt fekete bors

a burgonyát megfözöm , áttöröm , s a rizst is előfözöm ,
serpenyőben olajon hagymát piritok, hozzáadom a gombát, pár percnyi piritás után beleteszem a fűszereket is , elkeverem a főtt rizzsel .
a burgonyát összekeverem a szerecsendióval, tojással, sóval és a liszttel.
a masszát 8 részre osztom el , kézben kilapitom kissé , s megtöltöm a gombás ragúval .
utána szép kerekre , laposra formázom , s olajban kisütöm mindkét oldalon .
tejföllel tálalom .



 
 
0 komment , kategória:  litván konyha !  
töltött tojás sprotnival
  2014-04-01 06:53:50, kedd
 
  5 kemény tojás
1 kis konzerv uborka
10 olaj, konzerv sprotni
1 evőkanál majonéz
fűszerek

a tojásokat megfözöm , megpucolom , a sárgáját kikaparom , a sárgáját összekeverem a többi hozzávalóval és visszatöltöm a tojásba .
 
 
0 komment , kategória:  litván konyha !  
tonhalas sajtos kosárka
  2014-03-31 14:35:05, hétfő
 
  Hozzávalók
Vaj : 130 g
Liszt : 260 g
Víz: 2 evőkanál
só 1 tk.
Tonhal : 1 db . ( 185 g ) konzerv )
Citrom : 1 db . ( 2 evőkanál citromlé )
Tojás: 2db .
Joghurt : 100 g
Feta sajt: 250 g
Paradicsom 250 gr .
Olívaolaj: 100 g
Olívaolaj : 2 evőkanál
Fűszernövények : 30 g
Cayenne bors 1 tk.


a vajból, vizből , sóból és lisztból tésztát gyúrok gyorsan .

hütőbe teszem s addig elkészitem a tölteléket .
a tonhalat villával összetöröm , hozzáadom a citromlét, sót, borst , tojássárgát, petrezselymet, joghurtot.

a tésztával kibélelem a kosárformákat, teszek bele egy kanál fetasajtot, arra pedig a tonhalas masszát, tetejére pedig paradicsom karikákat rakok .
180 fokon sütöm kb : 25-30 percig .




 
 
0 komment , kategória:  litván konyha !  
narancstorta mákkal
  2014-03-31 13:56:18, hétfő
 
  apelsininis tortas su aguonomis


150 g liszt
150g őrölt mandula
100 gramm cukrot
3 tojás
2.5 evőkanál. mák
1.5 tk. sütőpor
csipet só

krém :
120 g vaj
200 ml tejszín
100 gramm cukor
3 tojás
2 tojás sárgája
1 narancs
1 citrom

2 narancs
250 gramm cukor
250 ml víz

a meghámozott narancsot felszeletelem ,kis lábasba teszem a cukorral és a vizzel, s 15 percig fözöm .
a szeleteket felét kiveszem , s a maradék szeleteket a sziruppal együtt pépesitem mixerrel.

a tészta :
a tojást, cukrot, sót elkeverem , belekeverem a narancs pürét, lisztet, sütőport, mákot , mandulát s alaposan összekeverem az egészet .
egy 22 cm - res formába töltöm és megsütöm 180 fokon kb : 40 percig , hagyom kihülni .

a krémhez a tojásokat , sárgákat , jól kikeverem , hozzáadom a narancs és citromlevét,
belekeverem a vajat és a cukrot is , s gőz felett sűrűre fözöm .
s kihütöm .

a tésztát 3 -ba vágom fel, a krémmel megkenem , s az utolsó , felső lapot csak narancs sziruppal meglocslom ,
hütőbe rakom s később szeletelem fel


Link
 
 
0 komment , kategória:  litván konyha !  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 55 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 151 db bejegyzés
Összes: 9007 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1324
  • e Hét: 13523
  • e Hónap: 32658
  • e Év: 701819
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.