Regisztráció  Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze,a műveltsége,nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos,a kül... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
Márton napja
  2017-01-14 08:46:39, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Márton nap  
Márton - Nap
  2016-11-11 17:48:38, péntek
 
  Jeles napok, népszokások - November 11. Szent Márton napja
A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ma is sok helyen táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat egy libafogás és az újbor. A hagyomány szerint a fiatal libát megtisztítják, kibelezik, besózzák és meghintik friss majorannával, kívül-belül. Befűtik a kemencét, és lehetőleg nagy cserép- vagy öntöttvas tepsiben szép pirosra, ropogósra sütik. Ha elkészült, feldarabolják. A mellcsontjáról óvatosan lefejtik a húst (úgy át kell sülnie, hogy ez könnyen elvégezhető legyen), és szemügyre veszik a csontot, hogy megjósolják belőle, milyen lesz a tél. Ha barna volt, esős, ha fehér akkor havas telet vártak,
Egyéb időjárással kapcsolatos ,,jóslások" is kötődnek ehhez a naphoz: ha Márton napján havazik, gyakran elhangzott: ,,Eljött Márton szürke lovon." “Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható." Sokfelé azt tartják, hogy a Márton napi idő a márciusi időt mutatja. Egyes területeken úgy hiszik a Márton-napi jeges eső korai tavaszt jelent. A néphit szerint a Márton-napi eső nem jelent jót, mert utána rendszerint fagy, majd szárazság következik.
Néhol tartják a szokást, miszerint Márton hetében sem mosni, sem szárogatni nem szabad, mert különben marhavész lesz. A liba húsából szokás volt küldeni a papnak is, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered ,,püspökfalat" szavunk is. Magyar hiedelem, hogy aki Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz. Viszont aki spicces lesz a bortól Márton-napján, az a következő évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól. Aki ezen a napon csak répát eszik, ágyba vizelő lesz.
A pásztorok ilyenkor egy csomó vesszőt adtak ajándékba azoknak a gazdáknak, akiknek a barmai kijárnak a legelőre, a csordába. Ez a nyaláb vessző volt a Szent Márton vesszeje.
A köztudatban azonban ezzel a nappal kapcsolatban a Márton-napi lakomák alegismertebbek. A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik. Úgy hitték minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek. Tipikus ételek ezen a napon a libaleves és libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal. Márton az újbor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az újbor. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának.

 
 
0 komment , kategória:  Márton nap  
Köszönöm a látogatást!
  2016-11-11 16:31:45, péntek
 
 







 
 
0 komment , kategória:  Márton nap  
Márton- Nap hej!
  2016-11-11 16:27:39, péntek
 
 



Icus Zagyi Gáborné :Libám napja

Van nekem egy szép gúnárom,
neve is van. Becses Márton.
Úgy terveztem neve napján,
családomnak felszolgálom.
Aki-e nap libát eszik,
tán még öregapám mondta:
egész évben nem éhezik.
Finom rá az új borocska.
Plébánosnak püspökfalat
jusson. Vigyek ajándékba.
Azt is mondta időt jósol
a sült liba combja.
Ha a csontja barna, rövid,
akkor latyakos lesz a tél,
fehér hótakarót jósol
viszont, ha hosszú és fehér.
Megfentem a nagy késemet,
kerültem-fordultam reggel,
beléptem a libaólba,
várt, nézett rám nagy szemekkel.
Gondolta etetni jöttem,
repkedés, hangos gágogás.
A késemet markolgatom,
állok, nem megy a gyilkolás.
Jajj, éhezés egész évben,
remélem, hogy csak tévedés!
Mert én ugyan le nem vágom.
Lesz vacsora: zsíros kenyér.
 
 
0 komment , kategória:  Márton nap  
Az a bizonyos "Püspök falat"
  2016-11-11 16:25:38, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Márton nap  
Márton-nap, lúd, újbor
  2016-11-11 14:23:22, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Márton nap  
Márton napi vigasság
  2016-11-11 14:19:47, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Márton nap  
Ez a hízott liba
  2016-11-11 14:18:37, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Márton nap  
Aki libát nem eszik
  2016-11-11 14:17:20, péntek
 
 

Hozzávalók: egy pecsenyeliba, 25 dkg savanyú káposzta, 2 savanykás alma, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál nyers rizs, 1/2 dl vörösbor, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, ízlés szerint só.
Elkészítése: A savanyú káposztát apróra vágjuk. Hozzátesszük a megtisztított, finomra metélt vöröshagymát, a nyers, megmosott rizst, a meghámozott, kicsumázott és lereszelt almát, a sót, a majoránnát, a köménymagot. Jól összekeverjük, majd a tisztított és belülről besózott liba hasába töltjük.. Ezután a szárnyast fejjel lefelé fordítjuk, és beletöltjük a vörösbort. Néhány perc alatt a bor a tölteléken keresztül a liba belsejébe szivárog. Ezután a liba nyílását összevarrjuk. Sűrűn bevagdossuk a bőrét, besózzuk, és nagy tepsibe fektetjük. Aláöntünk 2 pohár vizet és lefedjük. Előmelegített, forró sütőbe tesszük és közepes lángon legalább 2 órát, pároljuk. Ha a hús megpuhult, a fedőt levéve mindkét oldalát pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Márton nap  
November 10 Márton napja
  2016-11-11 14:16:07, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Márton nap  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
2017.06 2017. Július 2017.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 11 db bejegyzés
e hónap: 301 db bejegyzés
e év: 3643 db bejegyzés
Összes: 46545 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4647
  • e Hét: 29874
  • e Hónap: 112264
  • e Év: 1010380
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.