Regisztráció  Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Klasszikus gyógynövényes tea,
  2017-10-07 10:52:34, szombat
 
  Klasszikus gyógynövényes tea, hogy egy kis plusz energiát kapjunk és harcoljunk a betegségek ellen.

Amire szükségünk lehet:

Zöld tea
Egyidejűleg növeli a teljesítőképességet és csökkenti a fáradságérzetet, illetve nagy mennyiségben tartalmaz rák és szívbetegség elleni természetes alkotóelemeket.
Szárított krizantém:
Az ebből készült tea, Kína-szerte az egyik legnépszerűbb ital. Ezen felül semlegesíti a szervezetben felgyülemlett toxinokat és tisztítja a májat. Nem utolsó sorban pedig kiváló szomjoltó és javítja az étvágyat.
Szárított Goji bogyók (wolfberries)
Talán ez az az összetevő, ami a legtöbb jó tulajdonsággal rendelkezik. A goji bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabad gyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit. Gazdag továbbá poliszaharidokban, amelyek az immunrendszert erősítik, továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz és bőséges kálium-forrás is. És, mintha nem lenne elég a szív-és bőrvédő hatás, valamint az immunrendszert erősítő hatás, a béta-karotinnak és az antioxidánsoknak köszönhetően rákellenes hatással is rendelkezik.
Szárított sárkényszem gyümölcs
Ez a gyümölcs a legegzotikusabb versenyző a mezőnyben. A keleti orvoslásban főleg gyógyászati célra használatos gyümölcs lázcsillapító, féreghajtó és elismert méregellenes szer. A szárított gyümölcs főzete alkalmas az álmatlanság kezelésére, és gyenge idegzetűek idegrendszerének erősítésére. A levelek és a virágok kaphatók a kínai gyógynövény üzletekben/piacokon.
Astragalus gyökér
Kínában a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek valamint magas vérnyomás esetén is tradicionális gyógynövényként alkalmazzák.
Amerika Ginseng
Növeli a szervezet fizikális és érzelmi stresszel szembeni tűrőképességét. Szintén használják az energia szint növelésére.
Méz
Elkészítés:

Készítsünk 2 csésze (nagyjából 500ml) zöld teát .
Forraljunk fel 3-4 krizantém levelet 3 percig külön kancsóban/csészében/edényben, de a zöld teával azonos vízmennyiségben.
Osszuk kétfelé a zöld teát a krizantémos edények közt egyenlően
Adjunk hozzá 10 goji bogyót, 2-3 sárkányszem gyümölcsöt és mézt ízlés szerint.
Hagyjuk állni 5 percet fogyasztás előtt.
Egészségünkre!



TOROKSZIRUP

Ehhez csupán két dologra lesz szükségünk, és pofon egyszerűen készíthetünk otthon mesés torokszirupot. Ez pedig a méz és a citrom.
A dolgunk pusztán annyi, hogy egy befőttesüvegbe citromot karikázunk, majd nemes egyszerűséggel ráöntjük a mézet, betesszük a hűtőbe, és várunk három napot. (Esetleg néhány szelet gyömbérrel is feldobhatjuk. Aki pikánsabb ízeket szereti, egy kis fügét is csempészhet bele magas vitamintartalma miatt.)

Pár nap után a citrom kezd feloldódni a mézben, és az egész kicsit lekvár szerűvé válik. Ha egy forró italra vágyunk, akkor innentől elég egy jó nagy teáskanálnyi szirupot forró vízzel leönteni, és máris kész a teánk. Hogy a citromra permetezett anyagok ne kerüljenek bele az italunkba, érdemes erre a célra biocitromot szerezni, vagy ha az nem megy, akkor egy éjszakára szóda bikarbónás vízben áztassuk az egész citromot.
Forró, fűszeres gyömbértea

Egy kis darabka friss gyömbér (kb. 2x3 cm-es)
2-3 rúd fahéj
3-4 db egész szegfűszeg
1 ek méz
0,5 l víz

Elkészítés:

A gyömbért gyorsan meghámozzuk, jó vékonyan felszeleteljük, a főzőedény aljára pakoljuk. Rádobjuk a fűszereket és a mézet, majd az egészet felöntjük fél liter vízzel. Felfőzzük, és pont fél óráig forraljuk az egész egyveleget. Utána leszűrjük. (Ha tovább forralnánk, vagy hagynánk túl sokáig állni, túl csípőssé válna a gyömbértől.)
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
A kovászos uborka ezer csodája
  2017-06-27 10:20:19, kedd
 
  Az egyikünk a tormára, a másik a fokhagymára esküszik, de becsületbeli ügy a kenyér kiválasztása is. Levest készített már kovászos uborkából?
A kovászos uborka az egyetlen savanyúság, ami mind fölött áll. Hiszen nem csak édes-savanyú vagy szimplán savanyú, mint a többi tartósított zöldség, hanem sokkal több annál. Az uborka a mennybe megy kovászolás közben, egyszerre lesz sós, savanyú, kicsit csípősen-erjedt, és akkor még csak az az ízről beszéltünk.
Az igazán jó kovászos uborkának a legfontosabb tulajdonsága, hogy kívül roppan, maximum belül válik ruganyossá kissé. Mindenki más ételhez érzi elengedhetetlen kiegészítőnek, ki a krumplis tésztát, ki a hekket képtelen megemészteni nélküle, szerintünk a nyárnak úgy általában ugyanolyan esszenciális alapeleme, mint a fagylalt és a Balaton. Elkészítésének annyi változata van, ahány a húslevesé vagy a pörkölté,
mindenki mással erjeszt és mással ízesíti, innen vág, vagy onnan szúr.
Mi történik az üvegben?

Mint sok más hasonló konyhai eljárás során, a kovászoláskor is voltaképpen utat engedünk a baktériumoknak, hogy megtámadják és ízében megváltoztassák az általunk választott ételt. De nem akárhogy: a tejsavbaktérium az, amit erre a munkára az uborka esetében szánunk.
A tejsavas fermentációt indítja be a kenyér, kiválóan alkalmas erre a célra, többek között magas cukortartalma miatt is. A sós lében elszaporodott baktériumok így jutnak be az uborka bevagdosott-szurkált szövetei közé.


A kovászos uborka ezer csodája

Az egyikünk a tormára, a másik a fokhagymára esküszik, de becsületbeli ügy a kenyér kiválasztása is. Levest készített már kovászos uborkából?
A kovászos uborka az egyetlen savanyúság, ami mind fölött áll. Hiszen nem csak édes-savanyú vagy szimplán savanyú, mint a többi tartósított zöldség, hanem sokkal több annál. Az uborka a mennybe megy kovászolás közben, egyszerre lesz sós, savanyú, kicsit csípősen-erjedt, és akkor még csak az az ízről beszéltünk.
Az igazán jó kovászos uborkának a legfontosabb tulajdonsága, hogy kívül roppan, maximum belül válik ruganyossá kissé. Mindenki más ételhez érzi elengedhetetlen kiegészítőnek, ki a krumplis tésztát, ki a hekket képtelen megemészteni nélküle, szerintünk a nyárnak úgy általában ugyanolyan esszenciális alapeleme, mint a fagylalt és a Balaton. Elkészítésének annyi változata van, ahány a húslevesé vagy a pörkölté,
mindenki mással erjeszt és mással ízesíti, innen vág, vagy onnan szúr.
Na de kinek van igaza?


A kovászos uborka alapanyagai


Mint sok más hasonló konyhai eljárás során, a kovászoláskor is voltaképpen utat engedünk a baktériumoknak, hogy megtámadják és ízében megváltoztassák az általunk választott ételt. De nem akárhogy: a tejsavbaktérium az, amit erre a munkára az uborka esetében szánunk.
A tejsavas fermentációt indítja be a kenyér, kiválóan alkalmas erre a célra, többek között magas cukortartalma miatt is. A sós lében elszaporodott baktériumok így jutnak be az uborka bevagdosott-szurkált szövetei közé.


A tejsav kifejezetten a magas hőmérsékletet szereti, ezért készül a kovászos uborka általában a tűző napon. Ha valóban sikerül olyan körülményeket teremteni, amelyek a számára kedvezőek, az erjesztés során kiirtja a más jellegű folyamatokat beindítani vágyó egyéb baktériumokat, ettől lesz a kovászos uborka jellegzetes, egyedi ízű.
Tiszta környezet

A fent leírtak miatt fontos a tiszta környezet: nem akármilyen baktériumot akarunk szaporítani,
a tejsav lehetséges ellenségeit ki kell irtani.
Az uborkákat ezért áztatjuk előbb hideg vízbe, majd sikáljuk le egy kefével alaposan, egyenként. A befőttesüveget nagyon forró vízzel kell kimosni, majd sütőben kiszárítani.
Vágni vagy szúrni?

A tisztogatás után az uborkák két végét le kell vágni. Én úgy tanultam, hogy ezen a ponton minden egyes darabot meg kell nyalni, mert ha csak egy megkeseredett példány kerül az üvegbe, elrontja a többit is. Persze nyalogatás után újra a csap alá tartom mindegyiket. Ezután következik a metszés. Van, aki a végéig bevágja keresztben, hogy éppen csak egy szál tartsa az uborkákat egybe. Más villával szurkálja be. Van, aki a kétoldali bemetszésre esküszik.
Kenyér vs. krumpli

Szenvedélyes viták tudnak kialakulni a körül is, ki-mit tesz bele az erjesztés elősegítéséül. A leggyakrabban fehér kenyeret írnak elő a receptek, de van, aki a rozsra esküszik, más fontosnak tartja, hogy a kenyér száraz legyen, vagy ha mégsem az, megpirítsuk, mielőtt az üvegbe tesszük.
A másik vallás hívei úgy tartják, a felszeletelt krumpli a legjobb erjesztő.
Kémiai szempontból ez nem feltétlen igaz, hiszen a krumplinak jóval kisebb a cukortartalma, mint a kenyérnek, és lassabban is oldódik ki belőle a sós vízben, mint a kenyérből. Valamiféle sós-savanykás uborka lesz ilyenkor a végeredmény, de biztosan nem igazi kovászos.


ki a hekket képtelen megemészteni nélküle, szerintünk a nyárnak úgy általában ugyanolyan esszenciális alapeleme, mint a fagylalt és a Balaton. Elkészítésének annyi változata van, ahány a húslevesé vagy a pörkölté,
mindenki mással erjeszt és mással ízesíti, innen vág, vagy onnan szúr.
Na de kinek van igaza?






A tisztogatás után az uborkák két végét le kell vágni. Én úgy tanultam, hogy ezen a ponton minden egyes darabot meg kell nyalni, mert ha csak egy megkeseredett példány kerül az üvegbe, elrontja a többit is. Persze nyalogatás után újra a csap alá tartom mindegyiket. Ezután következik a metszés. Van, aki a végéig bevágja keresztben, hogy éppen csak egy szál tartsa az uborkákat egybe. Más villával szurkálja be. Van, aki a kétoldali bemetszésre esküszik.
Kenyér vs. krumpli

Szenvedélyes viták tudnak kialakulni a körül is, ki-mit tesz bele az erjesztés elősegítéséül. A leggyakrabban fehér kenyeret írnak elő a receptek, de van, aki a rozsra esküszik, más fontosnak tartja, hogy a kenyér száraz legyen, vagy ha mégsem az, megpirítsuk, mielőtt az üvegbe tesszük.
A másik vallás hívei úgy tartják, a felszeletelt krumpli a legjobb erjesztő.
Kémiai szempontból ez nem feltétlen igaz, hiszen a krumplinak jóval kisebb a cukortartalma, mint a kenyérnek, és lassabban is oldódik ki belőle a sós vízben, mint a kenyérből. Valamiféle sós-savanykás uborka lesz ilyenkor a végeredmény, de biztosan nem igazi kovászos.




Felmagzott kaprot mindenki tesz az uborkához, a további fűszerezésben viszont ahány nagymama, annyi módszer létezik. A következő fűszerek között mehet a vita: fekete egész bors, torma, csombor, erős paprika, fokhagyma, zellerszár, koriandermag, mustármag és így tovább. Az én nagymamám meggyleveleket tett a kovászos uborkához, de hallottunk már olyanról is, aki félig érett szőlőfürtöt vagy szőlőlevelet ad az üvegbe.
Csak a napfény?

Általában előírás, hogy az uborkát tűző napra kell tenni. Ez azonban nem feltétlenül igaz: az erjedéshez nem kell tűző napfény, csak 25-43 fok közötti, lehetőleg körülbelül egyenletes meleg. Ha túl sok meleg éri, az erjedési folyamat leállhat, vagy az uborkák túlérhetnek, és pépessé puhulhatnak. Ha viszont megfázik, leállhat az érés.
Olyan helyet kell hát neki keresni az ablakban, erkélyen vagy a kertben, ahol egyenletes melegben lehet.
Ha az éjszakák még nagyon hidegek, esténként jobb bevinni az üvegeket, nehogy megfázzanak. Ha pedig elromlana az idő, elég belangyosítani a sütőt, lekapcsolni, majd beletenni az üveget.

Én idén az alábbi receptet követtem.
A kovászos uborka utóélete

Az nem újdonság, hogy a kovászos uborka nem csak magában vagy zsíros kenyéren fekszik jól, de az utóbbi években rengeteg étterem nyári menüjén szerepel leves formájában. Én a balatonszemesi Kistücsökben ettem tavaly nyáron, 38 fokos hőségben, és frissítőbb volt, mint ha belecsobbantam volna a Balatonba. Sokféle recept létezik, ki csak az uborka saját levét használja, más joghurttal, kefirrel keveri, vagy húslevessel. Az alábbi egy szimpla módszer, igazi kánikulai ebédnek való, még a tűzhelyet se kell hozzá bekapcsolni.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Kiváló bőrápoló szer citromfűből
  2017-06-02 16:04:10, péntek
 
  Hozzávalók: 5 dkg citromfű, 3 evőkanál szójaliszt, 1-1 evőkanál búzacsíra, korpa, valamint egy kevés citromlé, 1 tojás sárgája.
Elkészítése: A citromlevet 2 dl forró vízben 1 percig főzzük, majd 10 percig állni hagyjuk, végül szűrjük le. Tegyük hozzá a felsorolt alapanyagokat, a tojás sárgáján kívül turmixoljuk össze, majd tegyük hozzá a tojás sárgáját és újabb 1 percig turmixoljuk. Egyórás állás után használható, 20 perc után lehetőleg mossuk le.
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Hány­fé­le­kép­pen ve­he­ted hasz­nát a to­jás­nak
  2017-05-10 08:38:33, szerda
 
  A tojás nem­csak a reg­ge­lik ki­rá­lya, ezer más do­logra is hasz­nál­ha­tod!
Szuper kozmetikum

Ha a hajaddal az utóbbi időben nem nagyon tudtál mit kezdeni, törj fel néhány tojást. A tojás fehérjéje ugyanis nagyon hasonlít a hajunk fehérjéihez, így ebből a finom élelmiszerből hajszépítő pakolást is készíthetsz. Verj fel egy tojást (vagy ha nagyon száraz a hajad, ekkor pár tojássárgáját) kevés olívaolajjal, majd oszlasd el a hajadon. Az illat kedvéért pár csepp illóolajat is hozzáadhatsz. Hagyd fenn körülbelül 20 percig, majd öblítsd le meleg vízzel.
A tojás a bőrödre is jó hatással lesz: a tojásfehérje összehúzó, és feszesítő hatású, kevés vízzel felverve arclemosóként használhatod. A tojássárgája nagyon gazdag A-vitaminban, amely szintén hatékony bőrápoló. Pakolásként vagy vízzel elkeverve arctisztítóként is beválik. Ha teljesen természetes arctisztításra vágysz, a legjobb, ha egyik este fehérjével, másik este pedig sárgájával tisztítod le az arcodat.
Remek ragasztó
Ha kifogysz a ragasztóból, jusson eszedbe, hogy a tojásfehérje remekül ragad, ragasztja össze péládul a papírt. Ha még jobb ragasztót szeretnél, keverd össze a tojásfehérjét liszttel, cukorral és vízzel.

Jót tesz a növényeknek

Ha tojást főzöl, semmiképp ne öntsd ki a főzőlevet! A tojáshéj ugyanis rengeteg kalciumot tartalmaz, amit a növények nagyon szeretnek. Hagyd kihűlni a vizet, és öntözd meg vele a növényeket. A paradicsom, a padlizsán és a paprika különösen hálás lesz érte.
A főtt tojások héját se dobd a kukába: ha nagyjából egyben maradtak, akkor kiváló palántázóedény lehet belőlük. Öblítsd ki őket meleg vízzel, és lyukaszd ki egy tűvel az aljukat, és máris ültetheted a magokat. Ha darabokra törtek, akkor szórd el a morzsákat a kertedben.

Elsősegély tojással

Ha megvágod a kezed a konyhában, a főtt tojás fehérje és a héja között levő membránt tedd a sebre. Gyorssegélyként ragtapasz gyanánt is beválik. Képes megállítani a vérzést, a tápanyagai pedig regenerálják a bőrt, így kevésbé kell félned attól, hogy csúnya seb alakul ki a vágás helyén. A főtt tojás fehérjét a horzsolásokra is rádörzsölheted.
Csodás tisztítószer
A bőrből készült tárgyakra épp olyan jó hatással van a tojás, mint a mi saját bőrünkre. A tojásfehérje például azonnal eltávolít minden szennyeződést a bőrcipőkről vagy a bőrtáskákról, ráadásul fényt is ad nekik, és szennyeződésektől védő bevonatot is képez rajtuk. Csak dörzsöld át vele a cipődet, majd töröld át nedves ruhával.

Oxidálószernek is jó

Ha az ezüst ékszereid mintája úgy jön ki a legszebben, ha kicsit oxidáltak, felgyorsíthatod ezt a folyamatot. A tojásban ugyanis kén van, és ez a legtöbb gyári oxidálószer hatóanyaga is.
Főzz meg egy tojást, vedd ki a sárgáját és tedd egy zárható edénybe. Tedd fölé az ékszereidet egy dróthálón, vagy papírtörlőn, hogy ne érintkezzenek közvetlenül a tojással. Zárd le a dobozt, tedd félre egy napra - vigyázz, a tojássárgának elég fura szaga lesz, amikor kinyitod a dobozt! Ezután mosd le az ékszert szappanos vízzel, és fényesítsd ki azokat a részeit, amelyeket nem akartál oxidálni.
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Cso­da­szer a für­dő­szo­bá­ban
  2017-05-10 08:04:46, szerda
 
  1. Elő a csodaszerekkel!

A szódabikarbóna a legjobb barátod! Keverj belőle pasztát némi vízzel, kend végig a csíkokat és hagyd hatni néhány percig. Aztán fogj egy régi fogkefét és sikáld végig a csempék közét!

Ne aggódj, nem kell, hogy leszakadjon a karod, csak dörgöld át, aztán mosd fel a maradékot. Meg fogsz lepődni a hatáson!

2. Ha nagyobb a gond:

Léteznek különböző spéci fugatisztító szerek, de a tapasztalatok szerint ezek semmivel sem hatásosabbak a természetes anyagoknál. Sőt, gyakran ugyanaz a hatóanyaguk! Ha még mindig nem vagy tökéletesen elégedett a látvánnyal, nyúlj egy kicsit agresszívebb szer után, de csak védőkesztyűben!




A szódabikarbóna helyett vegyél mosószódát vagy nátrium perkarbonátot (másnéven folttiszító sót): ezek ugyanazok az anyagok, csak egyre ,,erősebbek", azaz töményebbek. Mindegyik úgy működik, hogy a bomlásuk közben oxigén szabadul fel, ami a koszt is fellazítja a felületről és fehérít. És mindegyik fillérekbe kerül!



3. Ne szívd be!

A szódabikarbóna még csak hagyján, de ha a tuti hatás kedvéért még ecettel is kombinálod, az igen büdös tud lenni. A nátrium-perkarbonát pedig erősen lúgos, maró hatású, így próbáld meg elkerülni a belélegzését!

Arra máskor is figyelj, hogy klórtartalmú tisztítószereket soha ne keverj mással, mert veszélyes gázok szabadulhatnak fel még egy sima vécépucolás közben is!

4. Előzd meg!

Ha a fenti műveletet nincs kedved gyakran újrajátszani, érdemes szilikontartalmú fugakezelővel impregnálni a felületet. Ezzel elzárod a fuga pórusait, így nem tud benne újra megtelepedni a kosz!
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
A leègett tepsi tisztítása
  2017-04-30 15:51:02, vasárnap
 
  Van megoldás? Van megoldás! Ha villámgyors segítségre van szükséged, akkor is, vagy ha több idő jut a tepsi ,,megtisztulására", akkor is van segítség! És persze a lényeg, hogy dörzsölés és mindenféle durva módszerek nélkül megússzuk a dolgot!

Ha időnk, mint a tenger...
... de legalábbis 1 éjszaka rendelkezésünkre áll, hogy a tepsi megtisztulhasson. Ha van rá lehetőséged, egy éjszakát tedd ki a szabad levegőre az edényt, mondjuk a teraszra, erkélyre. A külső páratartalom fellazítja az odakozmált ételt. Másnap egy összegyűrt újságpapírral könnyedén letisztíthatod. És indulhat a mosogatás a szokásos módon!
Ha csak 1 órácskánk van
A tepsi aljára tegyél antisztatikus kendőt, rongyot, majd engedj annyi vizet az edénybe, amennyi ellepi az egész alját. Erre mehet egy adag mosogatószer, szépen eloszlatva, hogy mindenhova jusson. Hagyd állni egy órát, majd önts le róla a vizet, távolítsd el a kendőt, és ezzel együtt az odaégett szennyeződést is. A maradék piszok egy szivacs segítségével könnyedén eltávolítható.

Ha egy órád sincs
Ha villámgyors segítség kell, vesd be a következő trükköt! Ehhez szükséged lesz fél csomag sóra, amit a tepsi aljára kell öntened, szépen eloszlatva. Ezután mehet az edény a meleg sütőbe, amíg a só barnás árnyalatot nem kap. Ha kész, egyszerűen önts ki a tepsiből a sót és szerencsés esetben távoznak az odaégett részek is. Ezután a szokásos módon mosd el a tepsit!

Forrás: brigitte.de
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Tojástartó másképp
  2017-04-06 09:21:48, csütörtök
 
  Ne dobd ki a kiürült tojástartót, hiszen a lakásod egyik legbájosabb dísze lehet. Ehhez nincs más dolgod, mint színesre festeni, és kis poharakban virágot állítani bele. Persze ha van kedved, virág cserépként is használhatod, és beleültetheted kedvenc növényeidet is.


 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Természetes tisztítószerek
  2017-03-31 08:24:43, péntek
 
  Amennyiben a drogériában elvitték az orrunk elől a kiszemelt tisztítószert, vagy úgy döntöttünk, természetes tisztítószerekre váltunk, abszolút megvan a lehetőségünk arra, hogyházi praktikák segítségével, saját kezűleg készítsük el természetes tisztítószereinket.Természetesen nemcsak egyet - bármilyen célra megalkothatjuk őket, ráadásul a házi tisztítószerek igen költséghatékonyak.

Sütő tisztítása otthoni praktikákkal

fél csésze só, egy és fél csésze szódabikarbóna, félcsésze víz kell hozzá. Kevergessük a hozzávalókat, amíg sima pasztát nem kapunk belőle. Mielőtt nekiállunk a sütő tisztításának, a benne levő lyukakat tömjük be alufóliával. Majd terítsük be a pasztával - a fém részekre próbáljuk meg nem rákenni. Hagyjuk állni a pasztát egy éjszakán át.

Reggel keverjük össze a következőket:negyed csésze víz és negyed csésze ecet. Az összetevőket egy szórófejjel ellátott flakonba vegyítsük össze, majd fújjuk le vele a sütő belső részeit. Töröljük át, majd mossuk le tiszta vízzel. Figyeljünk arra, hogy a keverék alaposan le legyen öblítve, különben fehér foltokat fog maga után hagyni.

Üvegmosó - házi és természetes tisztítószer

Öntsünk sima szódát (nem az alacsony nátrium-tartalmút) a szórófejes flakonba. Fújjuk az üvegre - ablakra vagy tükörre -, majd egy szöszöket nem hagyó tiszta ronggyal, vagy papírtörlővel töröljük át a felületet, amíg teljesen tiszta nem lesz.

Mikrohullámú sütő tisztítása - Szintén megoldható egyszerű házi praktika segítségével



Keverjünk összenegyed csésze ecetet és 2 csésze vizet. Egy nagy tálban vegyítsük össze őket, majd a tálat helyezzük a mikróba és fedél nélkül mikrózzuk 3 percig vagy ennél kissé tovább. Hagyjuk a mikróban a tálat még további 3 percig. Nyissuk ki a mikrosütőt, vegyük ki a tálat és töröljük át tiszta, nedves ruhával a mikró belsejét.



WC-tisztító házi tisztítószer

Szükségünk lesz hozzá 3 csésze fehér ecetre, 10 csepp teafa illóolajra (tetszőleges). Öntsük össze a hozzávalókat lassan a wc-csészében. Hagyjuk benne állni 15 percet, majd öblítsük le!

Kád- és zuhanyzó házi tisztítószer

1 rész ecet és 1 rész víz felhasználásával készül. A hozzávalókat egy szórófejes flakonban keverjük össze. Fújjuk le vele a zuhanyzót vagy a kádat. Hagyjuk rajta állni legalább fél órát. Öblítsük le. Ha extra tisztítóerőre vágyunk, használjunk folyékony mosószert, nejlont vagy műanyag szivacsot. A szappant kerüljük, mivel nyomot hagyhat.

Amennyiben rozsdafoltok is vannak a kádban, keverjünk össze egy kis tejszínt vízzel, amíg állaga a fogkrémre nem kezd hasonlítani. Tegyünk belőle a foltra, majd kicsit később szivaccsal mossuk le.

A házi tisztítószerekkel is legyünk azonban elővigyázatosak
- Ne keverjük a házi tisztítószereket a boltban vásárolt tisztítószerekkel!
- Mindig jól szellőző helyiségben dolgozzunk!
- Ugyanezeket az utasításokat tartsuk be a boltban vásárolt tisztítószerek esetében is, és természetesen tartsuk távol őket a gyermekektől, állatoktól!
- Ha nem megjelölt edényeket, flakonokat használunk a házi tisztítószerekhez, mindenképp címkézzük fel őket!
- Végül, de nem utolsó sorban: sose alkalmazzuk az étel tárolására használt edényt, konténert a házi tisztítószerek összekeveréséhez!
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Praktikák a tavaszi vírusok ellen
  2017-02-21 11:02:25, kedd
 
  Sok mindent tehet a vírusok által kora tavasszal okozott problémák megelőzéséért vagy enyhítéséért: vigyázzon immunrendszere egészségére - vagy legalább próbáljon meg felülkerekedni a betegségen, ha az megtámadta a szervezetét.
1. számú szabály
Ha úgy érzi, betegség kerülgeti, lassítson a tempón - feküdjön le korábban, és csak a sürgős feladatokkal foglalkozzon.
A megfázás első jeleinél:
Biztosítson magának elegendő minőségi alvást - legalább napi 6-8 órát.
A meleg fürdő felgyorsítja a vér és a nyiroknedvek áramlását, és segít a méreganyagok távozásában. Ugyanilyen, vagy még jobb hatást érhet el a Kneipp-kúrával. Felváltva zuhanyozzon forró és hideg vízben.
Borsmenta, eukaliptusz, fenyő és szegfűszeg illóolajának keverékéből készítsen gyógynövényes fürdőt. Legyen a víz minél forróbb, és legalább 15-20 percet töltsön a kádban.
Már a megfázás első jeleinél áztassa a zokniját forró vízbe, és lefekvés előtt 20 percre húzza a lábára.
Az echinacea gyorsan növeli a védekező sejtek számát. A nátha első jelére kezdjen el echinaceát szedni.
Tanács azoknak, akiknek folyik az orruk...
Ha folyik az orra, mossa ki sóoldattal. Ha nincsen otthon spray, saját maga is elkészítheti az oldatot. Fél teáskanál tengeri vagy himalájai sót keverjen össze 2 dl meleg vízzel. Hajtsa hátra a fejét, öntse az oldatot az egyik orrlyukába. Ettől a másik orrlyukában lévő folyadék kifolyik. Most ismételje meg ugyanezt az eljárást a másik orrlyukával. Adhat az oldathoz probiotikus kultúrákat is.
Ha az orrmelléküregekben feszültséget vagy fájdalmat érez, meleg törülközővel melegítse fel őket.
Igyon sok folyadékot
Citromléből, gyömbérből, mézből és meleg vízből készítsen élénkítő italt.
A gyömbér erősíti az immunrendszert és megtisztítja a légutakat. A méz jó hatással van a torokfájásra, a citrom pedig gazdag C-vitaminban. Egy teáskanál reszelt gyömbérgyökeret 3 dl meleg vízben keverjen el egy teáskanál friss citromlével és egy teáskanál mézzel. Várjon 10 percet, majd igya meg.
Igyon meg napi 8-10 pohár (nem jéghideg) vizet vagy gyógyteát (például kamillát) és egyen a szokásosnál több levest.
Ha hideg rázza, készítsen hársfateát. Tökéletesen fel fogja melegíteni.
Évszázadok óta ismert tény, hogy a bodza gyógyító hatással van a náthára és az influenzára, mivel segít az immunrendszernek a vírusok elleni harcban.
Ha fáj a torka és váladékozik a nyálkahártyája
A torokfájást és a nyálkahártya váladékozását izlandi zuzmóval lehet gyorsan elmulasztani. Használhat ezen kívül egy fahéjból, mézből, fenyőszirupból, propoliszból és más pasztillákból álló keveréket is. Zsályatea gargarizálásával is jó hatást érhet el.
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Égési sérülések-forrázás
  2017-01-24 15:50:39, kedd
 
  Az égési sérülések többsége otthon következik be, ahol általában forró víz, olaj vagy zsír kerül a bőrre. A bőrnek csupán a külső rétegét (a felhámot) érin­tő, első fokú égési sérülés esetén bőrpír és -érzé­kenység, valamint duzzanat jelentkezik...


Nyílt láng és gőz a felhám alatt az irhát is károsíthatja. Az ilyen másodfokú sérülése­ket erősebb fájdalom és hólyagosodás kíséri. A har­madfokú égés eleinte nem fáj, hiszen a bőr teljes egé­szében, az idegvégződések­kel együtt roncsolódik; a bőrfelület elszenesedett, illetve viasszerű. Azonnali kórházi ellátást és kezelést igényel.



Cselekedjünk gyorsan! Még az első fokú égési sérülés is or­vosi ellátást igényel, ha tenyérnyinél nagyobb kiterjedésű. A hámszövetek mélyebb roncsolódása, illetve áramütés okozta sérülések esetén sürgősen hívjunk segítséget! Amennyiben csupán a felső bőrréteg egy kis területe érintett, biztonsággal követhetjük az alábbi lépéseket.
Az alább felsorolt módszerekkel javíthatjuk szervezetünk öngyógyító képességét:

Mi a teendő?
Amilyen hamar csak lehet, tartsuk a megégett bőrfelületet folyó hideg víz alá legalább 10 percig. Ha nincs a közelben csap, alkalmazzunk valamilyen más hideg, nem irritáló folyadé­kot, például tejet vagy behűtött teát.
Távolítsunk el minden ékszert vagy ruhadarabot, amely a megégett testrészt elszoríthatja, ha az bedagadna.
Fedjük be lazán steril kötszerrel az égési sérülést. Nedves ruhát is helyezhetünk a kötés tetejére, hogy a kezdeti, 10 per­ces folyó vizes kezelés után tovább hűtsük a sérülést.
Ne nyissuk fel a hólyagokat, mert azok természetes védő­réteget alkotnak.
Ne nyúljunk a sérüléshez legalább 24 óráig, hogy megin­dulhasson a gyógyulási folyamat. Ha egy hólyag felfakad, tisz­títsuk meg a területét, tegyünk rá fertőtlenítőkrémet, majd la­zán kötözzük be steril kötszerrel.

A természet orvosságai
Préseljünk ki egy kis zselét a frissen levágott aloe vera le­vélből, és tegyük a sérülésre. A hűsítő zselé csillapítja a fajdal- mát, nedvesíti a bőrt, légmentesen lezárja a sebet, és távol tart­ja a baktériumokat. Használhatunk aloe vera alapú krémet is, naponta két-három alkalommal.
Kamillavirágból régóta készítenek égési sérülésekre gyógy­írt. A hámréteg gyorsabb regenerálódását segítik a kamillakré­mek vagy az erős kamillafőzetbe mártott borogatások.
A körömvirágkrém ugyancsak gyengéden gyógyít. Tetsző­leges gyakorisággal alkalmazható.
A szederlevél antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. 100 ml hideg vízbe tegyünk 10 g szárított levelet, forraljuk fel, majd hagyjuk ázni 15 percig. Szűrjük le, ízesítsük mézzel, és gargarizáljunk tetszés szerinti gyakorisággal.

Tejjel és mézzel
A méz eredményesebben alkalmazható az égési sérülések kezelésére, mint az ilyen ese­tekben általában javasolt krémek hatóanyaga, az ezüst-nitrát. A mézzel bekent égési sérülések kevesebb fájdalommal és gyorsabban gyógyulnak, a hegesedés pedig ki­sebb mértékű.
Áztassunk mosdókesztyűt jéghideg tejbe, és tegyük a sérü­lésre, alkalmanként 10 percig.

Homeopátiás orvosságok
A hólyagosodással nem járó égési sérülésekre alkalmazzunk csalánt (Urtíca) vagy orbáncfüvet és körömvirágot tartalma­zó krémet vagy tinktúrát.
Hólyagosodással járó égési sérülések esetén szájon át ve­gyünk be óránként 5 golyócska Cantharis 9 CH-t.

Belsőleg
Az immunerősítő kasvirág segíti a bőr regenerálódását, s óv a fertőzés ellen. Naponta háromszor 15 cseppet keverjünk vízbe.
A gotu kóla (Centella Asiatica) egy trópusi növény, amelynek levele értékes sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Kap­szula és külsőleg alkalmazható krém formájában egyaránt kap­ható
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 5 db bejegyzés
e hónap: 562 db bejegyzés
e év: 7037 db bejegyzés
Összes: 30232 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2898
  • e Hét: 16763
  • e Hónap: 83721
  • e Év: 1075702
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.