Regisztráció  Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
Házi praktikák megfázás ellen
  2018-02-21 13:42:25, szerda
 
  Gyömbértea, te csodás!
Pikáns íze miatt megoszlanak a vélemények a gyömbérteáról, a szervezetre gyakorolt pozitív hatása azonban vitathatatlan, ráadásul nagyon kedvező áron szerezheted be. Tarts otthon mindig belőle! Megfázás esetén vágj le egy kicsi, nagyjából 2 centis darabot a gyökérből, forrázd le 2,5-3 deci vízzel, majd hagyd állni 20 percig.
Ha szeretnéd, felturbózhatod mézzel és citrommal a jobb eredmény és az íz kedvéért, majd kortyolgasd el. Arra figyelj, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott gyömbér irritálhatja a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyáját!
A baciölő fokhagyma
Pirítóson, mézzel, leforrázva teaként vagy a legelvetemültebbek akár magában is fogyaszthatják a fokhagymát, ami híresen nagy ellensége a náthának.
Egyszerű, de hatásos: inhalálj!
A nátha és az ezzel járó légúti nyavalyák ellen a legjobb módszer az inhalálás. Forralj fel 1-1,5 liter vizet, tegyél a fejedre egy törülközőt, és próbálj meg legalább 15 percig nyugton maradni alatta!

Hogy még eredményesebb legyél, spékeld meg a felforralt vizet gyógynövényekkel, például a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert kamillával vagy a fertőtlenítő eukaliptusszal, amelynek illóolaja enyhíti a köhögést és a torokfájást is. A tisztább légutakért szórj a vízbe tengeri sót, ami ráadásul csökkenti a vírusok és baktériumok átadását is.
Sok folyadékot, de csak forrón!
Közhely, de szinte valamennyi orvosi rendelőben elhangzik: nátha és meghűlés esetén fokozni kell a folyadékbevitelt, és erre ilyenkor a legjobb megoldás a sok-sok meleg tea. Azonfelül, hogy hidratálod a szervezeted,
a bőséges folyadékbevitel nyugtató hatással van a nyálkahártyákra, és segít a váladékozás beindításában
- ami pedig elengedhetetlen a gyorsabb gyógyuláshoz.
Nincs mese, ezt ki kell pihenned
Nem csupán a saját érdekedben érdemes ilyenkor néhány napra kényszerpihenőt tartanod, hanem a munkatársaid és mások miatt is, hogy ne add át nekik a betegséged. Ráadásul így nyugodtan tudsz pihenni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy erőre kapjon az immunrendszered, és minél hamarabb meggyógyulj.
Bár a házi praktikák sokat segíthetnek a meghűlés és a nátha tüneteinek enyhítésében, a szövődmények elkerülése végett érdemes felkeresned a háziorvosodat is!
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Legjobb házi praktikák téli bőrápolásra
  2018-02-01 13:56:21, csütörtök
 
  Az őszi-téli időszakban a szél és a hideg könnyen kiszáríthatja a bőrünket. Aggodalomra azonban semmi ok, házi praktikákkal is sokat tehetünk bőrünk egészségének fenntartásáért. Íme, néhány hatásos bőrápolási módszer, melyekkel otthon is óvhatjuk bőrünket a kiszáradástól.
A hideg hónapok és a zord időjárás megviselik bőrünket, azonban egy kis odafigyeléssel és házi praktikák alkalmazásával télen is sokat tehetünk bőrünk egészségének fenntartásáért.
,,Fontos, hogy naponta minimum másfél liter folyadékot igyunk - lehetőleg szénsavmentes ásványvíz vagy cukrozatlan zöldség- és gyümölcslé formájában. A napi szépségápolási rutinok során pedig lehetőség szerint szappan-, színezék- és tartósítószer-mentes arclemosókat és hidratáló krémeket használjunk, amelyek hozzájárulnak bőrünk egészségének megőrzéséhez" - tanácsolta dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus, aki a házi praktikák alkalmazásához gyakorlati tanácsokat is adott.
,,Hetente egyszer szánjunk időt az otthoni arctisztításra! Első lépésként mossuk meg az arcunkat langyos vízzel, majd dörzsöljük át alaposan bőrradírral, ami segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és kisimítani a hámló részeket. Ezután tisztítsuk meg arcbőrünket és alkalmazzunk kamillás gőzölést: szórjunk kamillavirágot a felforralt vízbe, majd a fejünket egy száraz törölközővel letakarva hajoljunk a gőz fölé. Maradjunk így 10 percig, hogy a pórusok teljesen kitáguljanak" - javasolja a szakorvos, aki a bőr hidratálásához otthon is gyorsan elkészíthető, tápláló arcpakolást ajánl, amelynek hatóanyagai a kitágult pórusokon keresztül a bőr mélyebb rétegeibe is eljutnak
fiatalító növények
Svájci alma, keserű narancs, alpesi rózsa, tengeri kömény, havasi gyopár és nyári orgona - csak néhány növény azok közül, amelyek sejtjeit sikerrel hasznosítják a kozmetikában. Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos elárulja, hogyan álltak ezek a növények a szépség szolgálatába és hogyan segítenek lassítani a bőr öregedését?
,,A tejtermékeket mézzel és gyümölcsökkel kombinálva kiváló hidratáló pakolásokat készíthetünk. Verjünk fel egy tojássárgáját, tegyünk bele három evőkanál tejet és egy teáskanál mézet. A közepesen sűrűre kevert masszát vigyük fel ujjunk segítségével az arc, a nyak és a dekoltázs bőrére. Hagyjuk 15 percig hatni, majd öblítsük le langyos vízzel. A tápláló pakolás megnyugtatja, hidratálja, emellett pedig puhává és rugalmassá is teszi bőrt. Kiváló hatást érhetünk el növényi őssejteket tartalmazó hidratáló készítményekkel is, amelyek a napindító és a lefekvés előtti otthoni szépségceremóniába is könnyen beilleszthetők" - tette hozzá a szakember, aki azt javasolja, hogy a téli időszakban párologtatóval is frissítsük a lakás levegőjét.
Az éjszakai alvás ideje alatt a hálószobában is használjuk a párologtatót, ami segít frissen tartani a bőrt és megóvni a kiszáradástól. Az edénybe tegyünk egy pár cseppet a kedvenc illóolajunkból, ami a bőr hidratálása mellett a hangulatunk javításához is nagymértékben hozzájárulLink
Forràs életforma.hu
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Mi mindenre jó az olívaolaj?
  2018-02-01 07:39:55, csütörtök
 
  Amellett, hogy elfogyasztása köztudottan nagyon egészséges, számtalan egyéb felhasználási módja ismert ennek a csodálatos szernek.
- Borotválkozhatunk hab, vagy krém helyett olívaolajjal, nem csak a borotválkozást könnyíti meg, de a bőrt is ápolja közben.


- Használhatjuk sminklemosó gyanánt. Bár elsőre furcsán hangzik, de sok smink olajos állaga miatt könnyebben oldódik olajban, mint vízben, így szépen, pontosan eltávolítható vele még a vízálló smink is.
- Száraz, vagy problémás, ekcémás bőr esetén zuhanyzás után dörzsöljük át a bőrt egy kis olívaolajjal.
- Körmünknek és a száraz hajvégeknek is jót tesz egy kis olajpótlás, dörzsöljünk egy keveset rájuk hetente egyszer-kétszer, hogy egészséges legyen.

- Bőrkeményedés eltüntetésére is kitűnően alkalmas, nem kell mást tennünk, mint időnként egy pici olívaolajat kenni a problémás területre, amíg az el nem tűnik.
- Nem csak nekünk, de házi kedvenceinknek is jót tesz az olívaolaj. Ha van állat a háznál, az ételébe keverjünk bátran pár csepp olajat, így bundája csillogóbb és puhább lesz.
Link
Forrás:bestofcafe
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Saját bonsai kialakítása
  2018-01-24 11:12:30, szerda
 
  A bonsai - szabad fordításban - tálban nevelt fát jelent, de nem minden kisméretű tálban nevelt növény bonsai. A bonsai művészet, melynek célja a természetben lévő növények, elsősorban fák, miniatürizálása. Sokan azt hiszik, hogy származási helye Japán, pedig eredetileg Kínából származik. 2000 évvel ezelőtt a kínaiak már készítettek miniatürizált növényeket. Kb. 1200 évvel ezelőtt buddhista szerzetesek által került át Japánba, és ettől kezdve kezdett fokozatosan fejlődni a bonsai nevelési technika. Csak nagyon lassan terjedt el az egész világon, Nyugat-Európába kb. 40 éve, hazánkba kb. 20 éve jelentek meg a bonsai-ok. A nevelési technikát a japánok fejlesztették magas szintre, évtizedeken keresztül nevelgették, ápolgatták fáikat, amíg tökéletes nem lett.
Ha mi magunk szeretnénk kialakítani egy növényből bonsait, a hazai növények nagy része alkalmas erre. Ezeket a természetből való begyűjtéssel lehet beszerezni, viszont szembe kell néznünk azzal a problémával, hogy a kis fa megfelelő körülmények között el kezd nőni, új hajtásokat hozni, és így elveszíti a bonsai formáját. Ezért egy idő után a zavaró hajtásokat le kell metszenünk.
A begyűjtés ideje tavasszal, esetleg ősszel legyen a fagy beállta előtt. Nem érdemes vékonyka csemetét begyűjteni, célszerűbb, ha egy kicsit vastagabb a törzse, és ami még fontos, hogy legyenek alul ágai, amiket később lehet alakítani.
Miután hazavittük a csemetét, vágjuk le a törött gyökereit, és ültessük el. A lombozatot kissé ritkítsuk meg, de a vastagabb ágakat ne vágjuk le. Öntözzük meg jó alaposan, és miután kihajtott, hozzákezdhetünk az alakításához.

A bonsai-al kapcsolatban háromféle metszésről beszélhetünk:
ágak, hajtások metszése,
levélmetszés,
gyökérmetszés.
Nagyon fontos, a metszés időpontjának helyes megválasztása, a használt eszközök pedig mindig tiszták és élesek legyenek.
Hajtások és ágak metszése
Mikor elképzeltük, hogy bonsai-unk milyen alakú legyen, ne ragadjunk rögtön metszőollót, néhány dolgot előtte nem árt megtanulnunk. A metszés utáni növekedést az ág végén lévő rügy iránya fogja a leginkább meghatározni. A növekedés sokkal intenzívebb, ha a rügy felfelé álló, mintha oldalra vagy lefelé állna. Ha egy ágat jobb oldali irányba szeretnénk növeszteni, akkor egy jobbra néző rügy felett kell metszenünk, így a továbbiakban a rügyek megfelelő irányba fognak nőni. Azonban ügyeljünk, hogy a metszés ne legyen túl közel a rügyhöz, mert az könnyen beszáradhat és nem fog kihajtani. A metszés ideje általában kora tavasszal legyen, ilyenkor a lemetszett ágak helye gyorsan gyógyul. A sebeket kezelhetjük sebviaszszal, így felgyorsítjuk a gyógyulást. Ha vastagítani szeretnénk egy ágat, akkor hagyjuk megnőni 6-8 levélre, utána vágjuk vissza 1-2 levélre
Levél metszés
A levélmetszés egy speciális beavatkozás, melynek célja, hogy a nagyobb levelű fajták kisebb leveleket hozzanak. Levélmetszést csak jó erőben lévő, egészséges növényen lehet végrehajtani. A levélmetszést júniusban végezzük, mert addigra már kifejlődtek a levelek tövében lévő honalj rügyek is. Kerüljük a levélmetszést átültetett vagy beteg növényeken. A kezdők először kezdjék eleve kislevelű fajokkal.
Gyökérmetszés
A gyökérmetszést általában az átültetésnél végezzük el. Az átültetés során a bonsait az eredeti táljába ültessük vissza. Növekedése során nem csak az ágainövekednek, hanem a gyökerei is, így elkerülhetetlen a visszametszésük. A gyökérmetszés nem csak a méret csökkenése miatt fontos, hanem az újonnan kialakult gyökérszőrök miatt is, melyek a tápanyagot veszik fel. A gyökérmetszést kora tavasszal vagy késő ősszel végezzük el. A bonsai általában a vízelvezető nyílásokon átvezető huzalokkal van rögzítve a tálhoz. A tálból kiemelve óvatosan lazítsuk meg a földlabdát, és a gyökerek kb. 1/3-át vágjuk le.

Átültetés
Az átültetés nagyon fontos a bonsai-ok esetében, mert a kis tálban csak kisebb menynyiségben jutnak oxigénhez és tápanyaghoz. Az átültetést mindig csak kora tavaszszal végezzük el, a fiatal bonsai-okat évente az idősebbeket 2-3 évente. Átültetéskor alaposan mossuk ki az edényét, és a vízelvezető nyílásokat is ellenőrizzük, hogy megfelelően működnek-e. A gyökérmetszés után a tiszta edénybe helyezzük bele az új bonsai huzalokat a vízelvezetőkön keresztül úgy, hogy a tál két oldalán kilógjon. Erre azért van szükség, hogy tartást biztosítson a bonsainak.
Ezt követően durva szemcséjű bonsai földkeveréket szórunk a tál aljába, majd belehelyezzük a földlabdát, és a rögzítőhuzalt a gyökérlabda fölött összecsavarjuk. Ha a fára és ágaira rácsavarjuk a drótot, az meghatározza növekedésének irányát is. A gyökérlabdára száraz bonsai földkeveréket töltsünk, és pálcával nyomkodjuk le a gyökerek közé, hogy minden üregét kitöltse a földkeverék. Végül finom takaróréteggel borítsuk be, és addig öntözzük, míg a fölösleges víz nem távozik az elvezető nyílásokon. A szebb megjelenés érdekében beboríthatjuk a tetejét mohával. Rendkívül fontos az ültetőközeg összetétele; a hagyományos virágföldet nem szereti a bonsai. Érdemes szakboltokban keresni a megfelelő keveréket vagy ültetőközeget.
Szaporítása
Egy bonsai nevelésére alkalmas növény létrehozásának másik lehetősége a dugványozással történő szaporítás. Három alapvető dugványozási mód van:

Zölddugványozás (tavasszal vagy nyár elején, a még nem elfásodott hajtásokat használjuk)
félfás dugványozás (rendszerint nyáron végezzük)
fás dugványozás (nyár végén, ősszel használjuk, amikor a teljesen elfásodott hajtást vágjuk le)
A dugványozást reggel vagy este végezzük, amikor egy kicsit hűvösebb az idő, ezzel is csökkentve a kiszáradás veszélyét. Éles ollóval vágjuk le a hajtást, vagy ágat, ami ne legyen több éves. Ha a hajtás levágását nem otthon végezzük, tegyük be egy vizes nejlon zacskóba, és így vigyük haza. Ha lehet, minél előbb ültessük el. Segíti a megeredés, ha gyökereztető hormont használunk. Ez bármilyen vetőmagboltban kapható, azt válasszuk, amelyik fás-szárúakra alkalmas.
Egy joghurtos pohár alján néhány lyukat fúrunk, megtöltjük tőzeggel és kimosott, szitált sóderral, fele-fele arányban, majd belehelyezzük a dugványt. Óvatosan adagolva öntözzük, amíg a pohár alján elkezd csöpögni, majd egy műanyag flakont kettévágunk, a joghurtos poharat beletesszük a flakon alsó részébe, a felső részét pedig rányomjuk, de a kupak legyen rácsavarva. Tegyük az egészet világos, de árnyékos helyre. Őszi dugványozásnál fagytól védett helyen tároljuk, viszont télen ne tartsuk fűtött szobába. 2-3 hetente elég öntözni, egy kevés vízzel, de az üveg alján mindig legyen fél cm-nyi víz. Hagyjuk így kora tavaszig, majd jó minőségű virágföldbe ültessük el. Bonsai kedvelő barátainknak igen kedves ajándék.

Link


 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Mit kell tennünk amikor az orchidea elvirágzott
  2017-12-27 10:44:34, szerda
 
 
Mit kell tennünk amikor az orchidea elvirágzott, kezd elszáradni? Három féle alternatív megoldás létezik ennek a problémának a megoldására.

Általában az orchidea hatalmas virágokkal kerül a lakásunkba, egy ideig élvezhetjük is ezt a látványt, de mit tegyünk akkor amikor kezd hanyatlani? Figyeljük meg alaposan a virágot és a növény szárán található rügyeket. Ha ezek a rügyek sárgák vagy szárazak, akkor nagyon kevés az esély arra, hogy virágozzon. Ebben az esetben a legjobb megoldás, ha levágunk az orchidea szárából. A vágást a látható rügyek fölött 1,5 - 2 cm-vel végezzük, mert az alsóbb rügyek még kivirágozhatnak. A vágás helyét mindenképpen dörzsöljük be faszénnel.

Előfordulhat olyan eset is amikor az orchidea szárán nincs egy rügy sem, ilyenkor ne csináljunk semmit a növénnyel.

Néhány esetben amikor a virágai elhervadnak, a növény szára zöld marad és tovább növekszik. Ilyenkor a szakértők azt tanácsolják, hogy az orchidea ágát a harmadik rügy fölött vágjuk le, mert a szára így nem fog annyi energiát felhasználni, hanem a gyökerek fognak erősödni és a növény felkészül a következő virágzásra.

A virágok idő előtti elszáradása
Ez egy nagyon kellemetlen dolog, a virágok korai elszáradásának az oka a növény gyökerében keresendő, ilyenkor több törődést igényel. Ha a gyökereknek világos ezüstös színe van, akkor azt jelenti, hogy a növény a pihenési időszakában van. Ha zöld színű, akkor növekedési időszakban van, ha pedig penész jelei mutatkoznak, akkor sürgősen másik cserépbe kell ültetni.

A legalkalmasabb időszak az orchidea átültetésére a virágzás befejeztének időszaka. Az átültetéshez szükség lesz egy olyan átlátszó műanyag kaspóra, amelynek az alján nagyobb lyukak vannak.

Az orchidea helyes átültetésének 5 alapszabálya
1. Vegyük ki óvatosan a növényt a régi cserépből.

2. Mossuk le, szárítsuk meg és ellenőrizzük a növény gyökerének állapotát. Minden penészes vagy beteg gyökerét távolítsunk el, fertőtlenített kerti ollóval.

3. A vágások helyét dörzsöljük be faszénnel.

4. Ültessük a növényt átlátszó kaspóba.

5. Langyos vízzel öntözzük meg és tegyük sötét helyre 1 hétre, így hamarabb megszokja az új helyét.

Nem minden esetben kell sietnünk a növény átültetésével, van amikor a növény öntözésére kell jobban figyelnünk. Amikor az orchidea nem kap elég vizet, a virágok elszáradnak. A lassabb virágzás természetes dolog és sokszor ilyenkor úgy látszik, hogy a növény a pihenési időszakát éli. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell gondozni! Locsoljuk ritkábban, helyezzük sötét helyre, hogy pihenhessen. A növény pihenési időszaka több hónapig is eltarthat, de ha ez idő alatt nem gondozzuk rendesen akkor nagy az esélye, hogy többé nem fog virágozni.

Amikor az orchideát átültetjük ne felejtsük el, hogy időre van szüksége ameddig megszokja az új kaspót, ezért a következő virágzás lehet, hogy egy későbbi időszakra tevődik. Bármelyik módszert is választjátok, ne feledjétek, hogy a legfontosabb dolog, az hogy gondozzuk és törődjünk vele!


 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Házi praktikák téli bőrápolásra
  2017-11-29 13:20:08, szerda
 
  9
Az őszi-téli időszakban a szél és a hideg könnyen kiszáríthatja a bőrünket. Aggodalomra azonban semmi ok, házi praktikákkal is sokat tehetünk bőrünk egészségének fenntartásáért. Íme, néhány hatásos bőrápolási módszer, amelynek segítségével kozmetikus nélkül, otthon is óvhatjuk bőrünket a kiszáradástól.

A hideg hónapok és a zord időjárás megviseli bőrünket, azonban egy kis odafigyeléssel és házi praktikával télen is sokat tehetünk bőrünk egészségének fenntartásáért.
"Fontos, hogy naponta minimum másfél liter folyadékot igyunk - lehetőleg szénsavmentes ásványvíz vagy cukrozatlan zöldség- és gyümölcslé formájában. A napi szépségápolási rutinok során pedig lehetőség szerint szappan-, színezék- és tartósítószer-mentes arclemosókat és hidratáló krémeket használjunk, amelyek hozzájárulnak bőrünk egészségének megőrzéséhez" - tanácsolta dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus, aki a házi praktikák alkalmazásához ötleteket is adott.


Arctisztítási 1x1
Az arctisztítás fontos, sőt elengedhetetlen lépés a bőr ápolásában: nemcsak a port, a szennyeződéseket távolítjuk el az arcunkról, de a felesleges faggyút, az elhalt hámsejteket és a baktériumokat is. Hogyan végezhetjük mindezt hatékonyan? Kattintson!
Hetente egyszer arctisztítás
Első lépésként mossuk meg az arcunkat langyos vízzel, majd dörzsöljük át alaposan bőrradírral, ami segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és kisimítani a hámló részeket. Ezután tisztítsuk meg arcbőrünket és alkalmazzunk kamillás gőzölést: szórjunk kamillavirágot a felforralt vízbe, majd a fejünket egy száraz törölközővel letakarva hajoljunk a gőz fölé. Maradjunk így 10 percig, hogy a pórusok teljesen kitáguljanak" - javasolja a szakorvos, aki a bőr hidratálásához otthon is gyorsan elkészíthető, tápláló arcpakolást ajánl, amelynek hatóanyagai a kitágult pórusokon keresztül a bőr mélyebb rétegeibe is eljutnak.

Tegyünk a bőr téli kiszáradása ellen!
Tegyünk a bőr téli kiszáradása ellen!
Hidratálás természetesen
A tejtermékeket mézzel és gyümölcsökkel kombinálva kiváló hidratáló pakolásokat készíthetünk. Verjünk fel egy tojássárgáját, tegyünk bele három evőkanál tejet és egy teáskanál mézet. A közepesen sűrűre kevert masszát vigyük fel ujjunk segítségével az arc, a nyak és a dekoltázs bőrére. Hagyjuk 15 percig hatni, majd öblítsük le langyos vízzel.
Őszi-téli bőrápolás, hidratálás ágyhoz kötött betegeknél
Őszi-téli bőrápolás, hidratálás ágyhoz kötött betegeknél
Az ízületi gyulladás kezelése természetes gyógymódokkal
Az ízületi gyulladás kezelése természetes gyógymódokkal
Ezekből a lépésekből áll a jó arcápolás
Ezekből a lépésekből áll a jó arcápolás
Gyömbér: érdemes naponta fogyasztani
Gyömbér: érdemes naponta fogyasztani



A tápláló pakolás megnyugtatja, hidratálja, emellett pedig puhává és rugalmassá is teszi bőrt. Kiváló hatást érhetünk el növényi őssejteket tartalmazó hidratáló készítményekkel is, amelyek a napindító és a lefekvés előtti otthoni szépségceremóniába is könnyen beilleszthetők.

Az éjszakai alvás ideje alatt a hálószobában is használjuk a párologtatót, ami segít frissen tartani a bőrt és megóvni a kiszáradástól. Az edénybe tegyünk egy pár cseppet a kedvenc illóolajunkból, ami a bőr hidratálása mellett a hangulatunk javításához is nagymértékben hozzájárul.
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Klasszikus gyógynövényes tea,
  2017-10-07 10:52:34, szombat
 
  Klasszikus gyógynövényes tea, hogy egy kis plusz energiát kapjunk és harcoljunk a betegségek ellen.

Amire szükségünk lehet:

Zöld tea
Egyidejűleg növeli a teljesítőképességet és csökkenti a fáradságérzetet, illetve nagy mennyiségben tartalmaz rák és szívbetegség elleni természetes alkotóelemeket.
Szárított krizantém:
Az ebből készült tea, Kína-szerte az egyik legnépszerűbb ital. Ezen felül semlegesíti a szervezetben felgyülemlett toxinokat és tisztítja a májat. Nem utolsó sorban pedig kiváló szomjoltó és javítja az étvágyat.
Szárított Goji bogyók (wolfberries)
Talán ez az az összetevő, ami a legtöbb jó tulajdonsággal rendelkezik. A goji bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabad gyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit. Gazdag továbbá poliszaharidokban, amelyek az immunrendszert erősítik, továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz és bőséges kálium-forrás is. És, mintha nem lenne elég a szív-és bőrvédő hatás, valamint az immunrendszert erősítő hatás, a béta-karotinnak és az antioxidánsoknak köszönhetően rákellenes hatással is rendelkezik.
Szárított sárkényszem gyümölcs
Ez a gyümölcs a legegzotikusabb versenyző a mezőnyben. A keleti orvoslásban főleg gyógyászati célra használatos gyümölcs lázcsillapító, féreghajtó és elismert méregellenes szer. A szárított gyümölcs főzete alkalmas az álmatlanság kezelésére, és gyenge idegzetűek idegrendszerének erősítésére. A levelek és a virágok kaphatók a kínai gyógynövény üzletekben/piacokon.
Astragalus gyökér
Kínában a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek valamint magas vérnyomás esetén is tradicionális gyógynövényként alkalmazzák.
Amerika Ginseng
Növeli a szervezet fizikális és érzelmi stresszel szembeni tűrőképességét. Szintén használják az energia szint növelésére.
Méz
Elkészítés:

Készítsünk 2 csésze (nagyjából 500ml) zöld teát .
Forraljunk fel 3-4 krizantém levelet 3 percig külön kancsóban/csészében/edényben, de a zöld teával azonos vízmennyiségben.
Osszuk kétfelé a zöld teát a krizantémos edények közt egyenlően
Adjunk hozzá 10 goji bogyót, 2-3 sárkányszem gyümölcsöt és mézt ízlés szerint.
Hagyjuk állni 5 percet fogyasztás előtt.
Egészségünkre!



TOROKSZIRUP

Ehhez csupán két dologra lesz szükségünk, és pofon egyszerűen készíthetünk otthon mesés torokszirupot. Ez pedig a méz és a citrom.
A dolgunk pusztán annyi, hogy egy befőttesüvegbe citromot karikázunk, majd nemes egyszerűséggel ráöntjük a mézet, betesszük a hűtőbe, és várunk három napot. (Esetleg néhány szelet gyömbérrel is feldobhatjuk. Aki pikánsabb ízeket szereti, egy kis fügét is csempészhet bele magas vitamintartalma miatt.)

Pár nap után a citrom kezd feloldódni a mézben, és az egész kicsit lekvár szerűvé válik. Ha egy forró italra vágyunk, akkor innentől elég egy jó nagy teáskanálnyi szirupot forró vízzel leönteni, és máris kész a teánk. Hogy a citromra permetezett anyagok ne kerüljenek bele az italunkba, érdemes erre a célra biocitromot szerezni, vagy ha az nem megy, akkor egy éjszakára szóda bikarbónás vízben áztassuk az egész citromot.
Forró, fűszeres gyömbértea

Egy kis darabka friss gyömbér (kb. 2x3 cm-es)
2-3 rúd fahéj
3-4 db egész szegfűszeg
1 ek méz
0,5 l víz

Elkészítés:

A gyömbért gyorsan meghámozzuk, jó vékonyan felszeleteljük, a főzőedény aljára pakoljuk. Rádobjuk a fűszereket és a mézet, majd az egészet felöntjük fél liter vízzel. Felfőzzük, és pont fél óráig forraljuk az egész egyveleget. Utána leszűrjük. (Ha tovább forralnánk, vagy hagynánk túl sokáig állni, túl csípőssé válna a gyömbértől.)
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
A kovászos uborka ezer csodája
  2017-06-27 10:20:19, kedd
 
  Az egyikünk a tormára, a másik a fokhagymára esküszik, de becsületbeli ügy a kenyér kiválasztása is. Levest készített már kovászos uborkából?
A kovászos uborka az egyetlen savanyúság, ami mind fölött áll. Hiszen nem csak édes-savanyú vagy szimplán savanyú, mint a többi tartósított zöldség, hanem sokkal több annál. Az uborka a mennybe megy kovászolás közben, egyszerre lesz sós, savanyú, kicsit csípősen-erjedt, és akkor még csak az az ízről beszéltünk.
Az igazán jó kovászos uborkának a legfontosabb tulajdonsága, hogy kívül roppan, maximum belül válik ruganyossá kissé. Mindenki más ételhez érzi elengedhetetlen kiegészítőnek, ki a krumplis tésztát, ki a hekket képtelen megemészteni nélküle, szerintünk a nyárnak úgy általában ugyanolyan esszenciális alapeleme, mint a fagylalt és a Balaton. Elkészítésének annyi változata van, ahány a húslevesé vagy a pörkölté,
mindenki mással erjeszt és mással ízesíti, innen vág, vagy onnan szúr.
Mi történik az üvegben?

Mint sok más hasonló konyhai eljárás során, a kovászoláskor is voltaképpen utat engedünk a baktériumoknak, hogy megtámadják és ízében megváltoztassák az általunk választott ételt. De nem akárhogy: a tejsavbaktérium az, amit erre a munkára az uborka esetében szánunk.
A tejsavas fermentációt indítja be a kenyér, kiválóan alkalmas erre a célra, többek között magas cukortartalma miatt is. A sós lében elszaporodott baktériumok így jutnak be az uborka bevagdosott-szurkált szövetei közé.


A kovászos uborka ezer csodája

Az egyikünk a tormára, a másik a fokhagymára esküszik, de becsületbeli ügy a kenyér kiválasztása is. Levest készített már kovászos uborkából?
A kovászos uborka az egyetlen savanyúság, ami mind fölött áll. Hiszen nem csak édes-savanyú vagy szimplán savanyú, mint a többi tartósított zöldség, hanem sokkal több annál. Az uborka a mennybe megy kovászolás közben, egyszerre lesz sós, savanyú, kicsit csípősen-erjedt, és akkor még csak az az ízről beszéltünk.
Az igazán jó kovászos uborkának a legfontosabb tulajdonsága, hogy kívül roppan, maximum belül válik ruganyossá kissé. Mindenki más ételhez érzi elengedhetetlen kiegészítőnek, ki a krumplis tésztát, ki a hekket képtelen megemészteni nélküle, szerintünk a nyárnak úgy általában ugyanolyan esszenciális alapeleme, mint a fagylalt és a Balaton. Elkészítésének annyi változata van, ahány a húslevesé vagy a pörkölté,
mindenki mással erjeszt és mással ízesíti, innen vág, vagy onnan szúr.
Na de kinek van igaza?


A kovászos uborka alapanyagai


Mint sok más hasonló konyhai eljárás során, a kovászoláskor is voltaképpen utat engedünk a baktériumoknak, hogy megtámadják és ízében megváltoztassák az általunk választott ételt. De nem akárhogy: a tejsavbaktérium az, amit erre a munkára az uborka esetében szánunk.
A tejsavas fermentációt indítja be a kenyér, kiválóan alkalmas erre a célra, többek között magas cukortartalma miatt is. A sós lében elszaporodott baktériumok így jutnak be az uborka bevagdosott-szurkált szövetei közé.


A tejsav kifejezetten a magas hőmérsékletet szereti, ezért készül a kovászos uborka általában a tűző napon. Ha valóban sikerül olyan körülményeket teremteni, amelyek a számára kedvezőek, az erjesztés során kiirtja a más jellegű folyamatokat beindítani vágyó egyéb baktériumokat, ettől lesz a kovászos uborka jellegzetes, egyedi ízű.
Tiszta környezet

A fent leírtak miatt fontos a tiszta környezet: nem akármilyen baktériumot akarunk szaporítani,
a tejsav lehetséges ellenségeit ki kell irtani.
Az uborkákat ezért áztatjuk előbb hideg vízbe, majd sikáljuk le egy kefével alaposan, egyenként. A befőttesüveget nagyon forró vízzel kell kimosni, majd sütőben kiszárítani.
Vágni vagy szúrni?

A tisztogatás után az uborkák két végét le kell vágni. Én úgy tanultam, hogy ezen a ponton minden egyes darabot meg kell nyalni, mert ha csak egy megkeseredett példány kerül az üvegbe, elrontja a többit is. Persze nyalogatás után újra a csap alá tartom mindegyiket. Ezután következik a metszés. Van, aki a végéig bevágja keresztben, hogy éppen csak egy szál tartsa az uborkákat egybe. Más villával szurkálja be. Van, aki a kétoldali bemetszésre esküszik.
Kenyér vs. krumpli

Szenvedélyes viták tudnak kialakulni a körül is, ki-mit tesz bele az erjesztés elősegítéséül. A leggyakrabban fehér kenyeret írnak elő a receptek, de van, aki a rozsra esküszik, más fontosnak tartja, hogy a kenyér száraz legyen, vagy ha mégsem az, megpirítsuk, mielőtt az üvegbe tesszük.
A másik vallás hívei úgy tartják, a felszeletelt krumpli a legjobb erjesztő.
Kémiai szempontból ez nem feltétlen igaz, hiszen a krumplinak jóval kisebb a cukortartalma, mint a kenyérnek, és lassabban is oldódik ki belőle a sós vízben, mint a kenyérből. Valamiféle sós-savanykás uborka lesz ilyenkor a végeredmény, de biztosan nem igazi kovászos.


ki a hekket képtelen megemészteni nélküle, szerintünk a nyárnak úgy általában ugyanolyan esszenciális alapeleme, mint a fagylalt és a Balaton. Elkészítésének annyi változata van, ahány a húslevesé vagy a pörkölté,
mindenki mással erjeszt és mással ízesíti, innen vág, vagy onnan szúr.
Na de kinek van igaza?






A tisztogatás után az uborkák két végét le kell vágni. Én úgy tanultam, hogy ezen a ponton minden egyes darabot meg kell nyalni, mert ha csak egy megkeseredett példány kerül az üvegbe, elrontja a többit is. Persze nyalogatás után újra a csap alá tartom mindegyiket. Ezután következik a metszés. Van, aki a végéig bevágja keresztben, hogy éppen csak egy szál tartsa az uborkákat egybe. Más villával szurkálja be. Van, aki a kétoldali bemetszésre esküszik.
Kenyér vs. krumpli

Szenvedélyes viták tudnak kialakulni a körül is, ki-mit tesz bele az erjesztés elősegítéséül. A leggyakrabban fehér kenyeret írnak elő a receptek, de van, aki a rozsra esküszik, más fontosnak tartja, hogy a kenyér száraz legyen, vagy ha mégsem az, megpirítsuk, mielőtt az üvegbe tesszük.
A másik vallás hívei úgy tartják, a felszeletelt krumpli a legjobb erjesztő.
Kémiai szempontból ez nem feltétlen igaz, hiszen a krumplinak jóval kisebb a cukortartalma, mint a kenyérnek, és lassabban is oldódik ki belőle a sós vízben, mint a kenyérből. Valamiféle sós-savanykás uborka lesz ilyenkor a végeredmény, de biztosan nem igazi kovászos.




Felmagzott kaprot mindenki tesz az uborkához, a további fűszerezésben viszont ahány nagymama, annyi módszer létezik. A következő fűszerek között mehet a vita: fekete egész bors, torma, csombor, erős paprika, fokhagyma, zellerszár, koriandermag, mustármag és így tovább. Az én nagymamám meggyleveleket tett a kovászos uborkához, de hallottunk már olyanról is, aki félig érett szőlőfürtöt vagy szőlőlevelet ad az üvegbe.
Csak a napfény?

Általában előírás, hogy az uborkát tűző napra kell tenni. Ez azonban nem feltétlenül igaz: az erjedéshez nem kell tűző napfény, csak 25-43 fok közötti, lehetőleg körülbelül egyenletes meleg. Ha túl sok meleg éri, az erjedési folyamat leállhat, vagy az uborkák túlérhetnek, és pépessé puhulhatnak. Ha viszont megfázik, leállhat az érés.
Olyan helyet kell hát neki keresni az ablakban, erkélyen vagy a kertben, ahol egyenletes melegben lehet.
Ha az éjszakák még nagyon hidegek, esténként jobb bevinni az üvegeket, nehogy megfázzanak. Ha pedig elromlana az idő, elég belangyosítani a sütőt, lekapcsolni, majd beletenni az üveget.

Én idén az alábbi receptet követtem.
A kovászos uborka utóélete

Az nem újdonság, hogy a kovászos uborka nem csak magában vagy zsíros kenyéren fekszik jól, de az utóbbi években rengeteg étterem nyári menüjén szerepel leves formájában. Én a balatonszemesi Kistücsökben ettem tavaly nyáron, 38 fokos hőségben, és frissítőbb volt, mint ha belecsobbantam volna a Balatonba. Sokféle recept létezik, ki csak az uborka saját levét használja, más joghurttal, kefirrel keveri, vagy húslevessel. Az alábbi egy szimpla módszer, igazi kánikulai ebédnek való, még a tűzhelyet se kell hozzá bekapcsolni.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Kiváló bőrápoló szer citromfűből
  2017-06-02 16:04:10, péntek
 
  Hozzávalók: 5 dkg citromfű, 3 evőkanál szójaliszt, 1-1 evőkanál búzacsíra, korpa, valamint egy kevés citromlé, 1 tojás sárgája.
Elkészítése: A citromlevet 2 dl forró vízben 1 percig főzzük, majd 10 percig állni hagyjuk, végül szűrjük le. Tegyük hozzá a felsorolt alapanyagokat, a tojás sárgáján kívül turmixoljuk össze, majd tegyük hozzá a tojás sárgáját és újabb 1 percig turmixoljuk. Egyórás állás után használható, 20 perc után lehetőleg mossuk le.
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Hány­fé­le­kép­pen ve­he­ted hasz­nát a to­jás­nak
  2017-05-10 08:38:33, szerda
 
  A tojás nem­csak a reg­ge­lik ki­rá­lya, ezer más do­logra is hasz­nál­ha­tod!
Szuper kozmetikum

Ha a hajaddal az utóbbi időben nem nagyon tudtál mit kezdeni, törj fel néhány tojást. A tojás fehérjéje ugyanis nagyon hasonlít a hajunk fehérjéihez, így ebből a finom élelmiszerből hajszépítő pakolást is készíthetsz. Verj fel egy tojást (vagy ha nagyon száraz a hajad, ekkor pár tojássárgáját) kevés olívaolajjal, majd oszlasd el a hajadon. Az illat kedvéért pár csepp illóolajat is hozzáadhatsz. Hagyd fenn körülbelül 20 percig, majd öblítsd le meleg vízzel.
A tojás a bőrödre is jó hatással lesz: a tojásfehérje összehúzó, és feszesítő hatású, kevés vízzel felverve arclemosóként használhatod. A tojássárgája nagyon gazdag A-vitaminban, amely szintén hatékony bőrápoló. Pakolásként vagy vízzel elkeverve arctisztítóként is beválik. Ha teljesen természetes arctisztításra vágysz, a legjobb, ha egyik este fehérjével, másik este pedig sárgájával tisztítod le az arcodat.
Remek ragasztó
Ha kifogysz a ragasztóból, jusson eszedbe, hogy a tojásfehérje remekül ragad, ragasztja össze péládul a papírt. Ha még jobb ragasztót szeretnél, keverd össze a tojásfehérjét liszttel, cukorral és vízzel.

Jót tesz a növényeknek

Ha tojást főzöl, semmiképp ne öntsd ki a főzőlevet! A tojáshéj ugyanis rengeteg kalciumot tartalmaz, amit a növények nagyon szeretnek. Hagyd kihűlni a vizet, és öntözd meg vele a növényeket. A paradicsom, a padlizsán és a paprika különösen hálás lesz érte.
A főtt tojások héját se dobd a kukába: ha nagyjából egyben maradtak, akkor kiváló palántázóedény lehet belőlük. Öblítsd ki őket meleg vízzel, és lyukaszd ki egy tűvel az aljukat, és máris ültetheted a magokat. Ha darabokra törtek, akkor szórd el a morzsákat a kertedben.

Elsősegély tojással

Ha megvágod a kezed a konyhában, a főtt tojás fehérje és a héja között levő membránt tedd a sebre. Gyorssegélyként ragtapasz gyanánt is beválik. Képes megállítani a vérzést, a tápanyagai pedig regenerálják a bőrt, így kevésbé kell félned attól, hogy csúnya seb alakul ki a vágás helyén. A főtt tojás fehérjét a horzsolásokra is rádörzsölheted.
Csodás tisztítószer
A bőrből készült tárgyakra épp olyan jó hatással van a tojás, mint a mi saját bőrünkre. A tojásfehérje például azonnal eltávolít minden szennyeződést a bőrcipőkről vagy a bőrtáskákról, ráadásul fényt is ad nekik, és szennyeződésektől védő bevonatot is képez rajtuk. Csak dörzsöld át vele a cipődet, majd töröld át nedves ruhával.

Oxidálószernek is jó

Ha az ezüst ékszereid mintája úgy jön ki a legszebben, ha kicsit oxidáltak, felgyorsíthatod ezt a folyamatot. A tojásban ugyanis kén van, és ez a legtöbb gyári oxidálószer hatóanyaga is.
Főzz meg egy tojást, vedd ki a sárgáját és tedd egy zárható edénybe. Tedd fölé az ékszereidet egy dróthálón, vagy papírtörlőn, hogy ne érintkezzenek közvetlenül a tojással. Zárd le a dobozt, tedd félre egy napra - vigyázz, a tojássárgának elég fura szaga lesz, amikor kinyitod a dobozt! Ezután mosd le az ékszert szappanos vízzel, és fényesítsd ki azokat a részeit, amelyeket nem akartál oxidálni.
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 34 db bejegyzés
e hónap: 652 db bejegyzés
e év: 3614 db bejegyzés
Összes: 34866 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2312
  • e Hét: 33015
  • e Hónap: 89277
  • e Év: 454373
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.