Regisztráció  Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 62 
5 étel, ami elengedhetetlen 50 felett!
  2017-04-27 09:39:54, csütörtök
 
  Füge
Nemcsak azért érdemes fügét enni, mert ízletes, de számos jótékony hatása is van: kalciumtartalma magas, ami azért is fontos, mert a kor előrehaladtával magasabb a csontritkulás esélye. Ráadásul az öregedéssel a szervezetben a kalciumtartalom is jelentősen csökken, ezért oda kell figyelni a pótlására. Emellett a füge leve kiváló cukorbetegség ellen, és édessége ellenére a fogyókúrának is nagyszerű kiegészítője.
Paradicsom
A paradicsom rendszeres fogyasztása minden életkorban fontos, hiszen igazi vitaminbomba. Lúgosítja a szervezetet, és komoly szerepe van a rákos betegségek megelőzésében. Hogy miért? A paradicsom színét a likopin nevű antioxidáns adja, ami a főzés során sem bomlik le. Kutatások pedig bizonyítják, hogy a likopin jelentősen csökkenti a daganatos sejtek szaporodását - a tumorcellákkal kapcsolatba kerülve azokat egyszerűen elpusztítja. A kutatók szerint a rendszeres paradicsomfogyasztással főként a hasnyálmirigy-, az emlő-, és bélrák kialakulása előzhető meg.
5 étel, ami elengedhetetlen 50 felett!
Emellett vértisztító hatása is jelentős: segíti a méreganyagok eltávolítását, külsőleg pedig fertőtlenít, és elősegíti a sebek, kelések gyorsabb gyógyulását. A paradicsomban található még A-vitamin, ami remekül erősíti az immunrendszert, a C-vitamin-tartalma miatt pedig csökkenti a vér koleszterinszintjét, a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek esélyét.
Áfonya
A nyár slágere igazi szupergyümölcs, ennek oka pedig a hihetetlenül magas antioxidáns-tartalma. Ez azért is fontos, mert számos kutatás bizonyította már, hogy az antioxidánsok jelenléte a szervezetben elengedhetetlen a szív- és érrendszeri megbetegedések, az öregkori problémák, a cukorbetegség, a rák és a szürke hályog kialakulása ellen. Sőt, az áfonya bizonyítottan csökkenti például az Alzheimer-kór esélyét is. Emellett a finom gyümölcs a bőrt is szebbé teszi, és az emésztésre is nagyon pozitívan hat.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Tavaszi vitaminkosár
  2017-04-27 09:30:11, csütörtök
 
 
Tavaszi vitaminkosár
Végre visszavonhatatlanul itt a tavasz. Pattanásig feszülnek a fákon a rügyek, kibontották szirmaikat az első tavaszi virágok és a magasból már halljuk a madárdalt: "nyitni kék, nyitni kék". A napsütés a szabadba csábít, de feltűnik, hogy sápadtabbak vagyunk, és az sem ritka, hogy fáradtak, olykor türelmetlenek is.

Szerző: Egészségtükör
2012.03.13
Ennek legtöbbször a tavaszi fáradékonyság az oka, és vitaminhiányos - elsősorban C-vitamin - táplálkozásunkkal kapcsolatos.
Természetesen nem csak a táplálkozásnak, hanem a táplálkozás és az életmód egészének van döntő befolyása a közérzetünk alakulására.
Ami a táplálkozást illeti, a vitaminhiány klasszikus tünetei hazánkban csak ritkán, rosszul táplálkozó egyéneken, vagy alkoholistákon láthatók, de marginális hiánnyal már gyakrabban találkozunk. A szervezet zavartalan működéséhez, a testi és szellemi frissességhez optimális vitaminellátásra van szükség. A vitaminok marginális hiánya esetén is megváltozhatnak a szervezet bizonyos funkciói:
C-, B2-, B6-vitamin marginális hiányában csökken a fizikai terhelhetőség
C-, B1-, B2-vitamin és folsavhiánynál a mentális funkciók változhatnak
C-, B6- és A-vitamin hiánya csökkentheti a szervezet immunitását.
A téli és kora tavaszi hónapokban, amikor a gyümölcsökből és a zöldségfélékből kicsi a választék, csak étrendünk tudatos összeállításával sikerülhet szervezetünk vitaminigényét fedezni. Ilyenkor megnő a déligyümölcsök fogyasztásának a jelentősége. De tavasszal már friss zöldségre, zsenge, kerti veteményre vágyunk.

Mit tegyünk a bevásárló kosárba, hogy minél több vitaminhoz jussunk?
A tavasz közeledtével a zöldhagyma hamar megjelenik a piacokon, az első friss C-vitamin-forrást jelentheti. A zöldpetrezselyem levele is sok C-vitamint és ß-karotint, a zellerlevél sok B-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A friss, zsenge karalábé szintén jó, korai C-vitamin-forrás, de B1-vitamint, pantoténsavat és biotint is jelentős mennyiségben tartalmaz. Nyersen is fogyasztható, bár minden háziasszonynak a töltött karalábé jut először eszébe. A fejes saláta is korai C-vitamin-, ß-karotin- és B2-vitamin-forrást jelent. A spárga is hamarosan kapható, folsav-, B1-, B2-vitamin és vastartalmával tűnik ki. A spenót is korán megjelenik, B2-vitamin-, ß-karotin- és biotin-tartalma kiemelkedően magas; sok vasat tartalmaz; vastartalma azonban csak részben hasznosul. A sóska a hideget viszonylag jól tűri, egyes fajtái télen is szedhetők. Táplálkozási értékét nagy C-vitamin-, ß-karotin- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti. Bár vastartalma magas, csakúgy mint a spenótból, ebből is csak kevés hasznosul. Magas oxalát-tartalmuk miatt túl gyakori fogyasztásuk nem javasolható. A hónapos retek friss C-vitamin-forrásként már kora tavasszal rendelkezésre áll.
Tavaszi vitaminkosár
Mind a zöldségek, mind a gyümölcsök akkor a legzamatosabbak, vitamin- és ásványianyag- tartalmuk akkor a legnagyobb, amikor tökéletesen megértek. Vitamintartalmuk tárolás közben általában csökken, ezért még hűtőszekrényben se tartsuk hosszasan. Akkor vásároljuk meg, amikor szükségünk van rá. A legjobb persze, ha mi magunk frissen szedhetjük le.
A mezőgazdasági termelés jellegéből következően egyes zöldségek, gyümölcsök előállítása az év folyamán nem egyenletes. Melegházi zöldségeket - ki-ki pénztárcája szerint - gyakorlatilag egész évben vásárolhat. Az ilyen termesztési mód mellett azonban nem csak a magas költséggel, hanem azzal is számolni kell, hogy a növényvédő szerek és termésfokozók maradékai is előfordulhatnak a zöldségekben.
Az egész éven át tartó egyenletes ellátáshoz hosszú eltarthatóságot biztosító eljárásokra van szükség.
Ami nem kapható egész éven át, az különböző módszerekkel tartósítható, hogy bármely időpontban fogyaszthassuk azokat.
A zöldségek, s természetesen egyéb élelmiszerek vitamintartalma a tárolás és elkészítési műveletek (sütés, főzés, melegítés) során csökken. A hámozás, elhúzódó mosás, áztatás révén számos tápanyag elvész. A vitaminok egy része hő, fény, kiszáradás, nedvesség, savas és lúgos közeg hatására érzékeny, és kisebb-nagyobb mértékben elbomlik.
A zöldségféléket leggyakrabban gyorsfagyasztással, hőkezeléssel, vízelvonással és savanyítással tartósítják.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynö
  2017-04-26 17:30:36, szerda
 
  A levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. Elsősorban illóolaj formájában használják, kiváló aromaterápiás hatása miatt. Ezt csöpögtethetjük fürdővízbe vagy borogatáshoz vizes ruhára, párologtathatjuk aromamécsesben, de akár közvetlenül a bőrön is alkalmazhatjuk. Enyhe, kíméletes hatása miatt nyugodtan alkalmazható gyermekeknél is.

Nyugtat és élénkít

A levendula nyugtató, lazító, fertőtlenítő hatása közismert, nemcsak fejfájás, hanem levertség és stressz ellen is hatásos, sőt, a hirtelen hangulatváltozások kiegyensúlyozására is beválik. Amellett, hogy oldja a feszültséget, élénkíto és serkento hatása is van. Gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére, elősegíti többek között az egészséges, felfrissülést hozó alvást. Epetermelést fokozó, emésztést elősegítő, görcsoldó, szélhajtó, vizeletürítést elősegítő hatással is rendelkezik.

Külsőleg is gyógyír

Külsőleg, ecsetelőként alkalmazva segít a zúzódások, rovarcsípések elmulasztásában, a mitesszerek leszárításában és más bőrhibák gyógyulásában, még az olyan súlyos esetekben is, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére is, fürdő és bedörzsölőszer formájában. A levendula kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, és serkenti a bőr anyagcsere-folyamatait.

Kártevők ellen

"Ha álmunkban levendula illatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel" - áll Krúdy Gyula Álmoskönyvében. Nem véletlenül: a biedermeier korhoz szorosan kapcsolódó levendulaillat már nagymamáink ruhásszekrényeiben is jelen volt, szárított levendulát rejtő levendulazsákocskák formájában, amelyek nemcsak kellemes illatot árasztanak, de a molyokat is távol tartják. Általános rovarűző hatása miatt előszeretettel ültetik kényes növények - például rózsatövek - mellé, elűzi többek között a levéltetveket és más kártevőket.

Hogyan használjuk?


Fürdővízbe:

egy kádnyi vízhez öntsünk egy marék levendulavirágból készített főzetet - 50 gramm levendulát forrázzunk le 1 liter vízzel, majd hagyjuk állni 10-15 percig -, vagy egyszerűen cseppentsünk néhány csepp levendulaolajat a vízbe.

Teaként:

2 teáskanálnyi levendulavirágot öntsünk le egy csésze forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk állni 5-10 percig. Szűrjük le, és ízlés szerint ízesítsük mézzel.
Masszázsolajnak
Masszázsolajnak:

10 ml mandula- vagy jojobaolajba keverjünk 4-5 csepp levendulaolajat. Tároljuk hűvös, sötét helyen.

Párologtatva:

az aromamécses táljába öntsünk kevés vizet, ebbe csepegtessünk 4-5 csepp levendulaolajat.



 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Hogyan legyünk energikusabbak? Frissítő praktikák
  2017-04-26 15:49:41, szerda
 
  A TAVASZI FÁRADTSÁG OKAI:

Tagadhatatlanul, visszafordíthatatlanul itt a tavasz!
Rügyeznek a fák, zöldül a határ, mi meg ahelyett, hogy erőre kapnánk a természettel, fáradtabbnak érezzük magunkat, mint a téli hónapokban.

Vajon mik a tavaszi fáradság okai, és mit tehetünk ellene?

Minden kellemetlen tünete ellenére, a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója, ahogyan a téli üzemmódról átvált tavaszira.

1. Annyi bizonyos, hogy az időjárás változása nagy szerepet játszik kialakulásában. Az első melegebb napok, hetek következtében a véredényeink falai kitágulnak, leesik a vérnyomásunk, ezért fáradtnak, levertnek érezzük magunkat.

2. A hormonháztartásunkban lezajló folyamatok szintén felelőssé tehetők.
Konkrétabban az ,,alvási hormon", a melatonin, és a ,,boldogsághormon", a szerotonin szintjének szezonális ingadozása a bűnös. A tavaszi napfény ugyanis hiába aktiválja a szerotonin nevezetű hormonokat, ha az alvásért felelős - télen felhalmozódott - melatonin hormonok szintjét meg lecsökkenti. Az utóbbi alacsony szintje okozza ugyanis az átmeneti depressziónkat, a kedvetlenségünket.

3. A tavaszi kimerültségért azonban nem csupán a hőmérséklet, illetve a hormonszint változások a felelősek, hanem az étrendünk is. A téli hónapokban általában zsírban gazdagabb és kalóriadúsabb ételeket fogyasztottunk, lényegesen kevesebb friss gyümölccsel és zöldségfélével, amely most ásványi só- és vitaminhiánnyal bosszulja meg önmagát.
HOGYAN HOZZUK MAGUNKAT FORMÁBA? TIPPEK TAVASZI FÁRADTSÁG ELLEN:

- Mozogjunk minél többet a napfényes szabadban, a friss levegőn!
Hohó, nicsak, nicsak, hát éppen ezt tették nagyanyáink, amikor a mezőn kapáltak! :)
Sétáljunk, kocogjunk, fussunk, kerékpározzunk, ki-ki kedve, kora és vérmérséklete szerint! A rendszeres testmozgás nem csupán keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a stresszválaszban részt vevő anyagok termelését is növeli. Közben pedig endorfin szabadít fel, melyek a jó közérzetet garantálja.

- Változtassunk étkezési szokásainkon! - tanácsolják a szakértők.
Napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezést iktassunk be, mert ezáltal a szervezetünk energiaellátása egyenletesebb lesz! Ugyanakkor fontos, hogy a megszokottnál is több folyadékot igyunk, víz, ásványvíz, gyümölcslé, zöldséglé formájában. Hmm ...
Nagyanyáink tutira csak vizet ittak kint a határban, amikor néha a sorok végén megpihentek. Az elemózsiás batyujukban, kosarukban meg nem volt más, csak friss túró, sajt, házikenyér, meg hagyma, mert a szalonna csakis a férfiaknak dukált.

- Fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldségfélét, tejet és tejterméket! - hangzik a következő jó tanács.
Az immunerősítő, sejtvédő C-vitaminnal szinte felturbózzuk a szervezetünket és gyorsan megszabadulhatunk a kimerültségtől.

Elhiszem. A régi öregek a hordós savanyú káposztának köszönhetően sohasem szenvedtek C- vitaminhiányban. Nagy szegénységi bizonyítvány volt, ha valamelyik házban nem készítettek belőle annyit, hogy kitartson tavaszig. Az alma, a sütőtök is jó sokáig elállt a pincékben, bár az új esztendők mindig megráncosították az almák héját.
Azt mondják különösen javasolt a joghurt és a kefir fogyasztása is, mert ezek könnyen emészthetők és nem okoznak étkezés utáni bágyadtságot. Nagyanyáink ezt is nagyon jól tudták és a frissen fejt házi tejből mindezeket az egész családjuknak előteremtették.
Íme, néhány olyan tanács, ami új keletű, hajdanában még nem volt módiban:

- A reggeli váltózuhany felfrissít! A meleg, bágyasztó kádfürdőzés helyett zuhanyozzunk és garantáltan fitt lesz a napunk!

- Jóga: Tulajdonképpen bármilyen rendszeresen végzett mozgásforma segít megszabadulni a tavaszi fáradtságtól. A jóga azért különösen szerencsés választás, mert nem csak testileg, de lelkileg is segít megújulnunk.

- A szauna erősíti az immunrendszert és felpezsdíti a vérkeringést. Beindítja a test méregtelenítő folyamatait, alaposan megmasszírozza izmainkat, fokozza életkedvünket, így segít megszabadulni a tavaszi fáradságtól-

- Kínai ujj-játék: Az ujjhegyekben végződnek a tüdő, a szív és a keringés meridiánjai, a pajzsmirigy, a vékony- és vastagbél meridiánjai pedig ott kezdődnek. Helyezzük a jobb mutatóujjat a bal kéz hüvelykjének alapízületére, majd érintsük össze a hüvelykujj és a gyűrűsujj begyeit. Három percig tartsuk így, aztán ismételjük meg az ellenkező oldalon is, napközben többször. Ez az ujjtartás kimerültség esetén kiegyensúlyozó hatású a szervezetre, és mobilizálja öngyógyító erőinket.

- Tenyérmasszázs: Vegyünk egy 4 centi átmérőjű fa- vagy agyaggolyót a tenyerünkbe, majd szorítsuk össze 4-5 percig előbb a jobb, utána a bal kézben. Ezzel is aktiválhatjuk a napfonatot, a légzés megnyugszik, kiegyensúlyozódik, feltöltődik energiával.

A test mellett ápoljuk lelkünket is! Olvassunk könyveket, hallgassunk zenét, mert a művészet befogadása lélekgyógyító. Az igazi emberi kapcsolatok segítenek, legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal, és merítsünk erőt a felőlük áradó szeretetből. Gondolkozzunk pozitívan, legyen bennünk erős a hit, és az elkötelezettség a Jó iránt. Ne keltsünk, de kerüljük a felesleges konfliktusokat, forduljunk szeretettel a világ, embertársaink felé.
ENERGIZÁLÓ GYÓGYNÖVÉNYEK:

Egy párnapos tisztítókúra beiktatása áldásos lehet! Nem szükséges azonnal komoly léböjtkúrába kezdenünk, de két- három napot azért mindenképpen szánjunk rá, mert ha sikerül száműznünk a felhalmozódott salakanyagokat, testünk felfrissül, elmúlik a krónikus fáradtságunk.

Számításba jöhető teák: csalán, illetve cickafarktea.

A méregtelenítésnél gyakran felmerül a cayenne-i bors neve. A csilipaprika durva őrleménye is nagymértékben fokozza a vérkeringést, serkenti az anyagcserét, ami annak köszönhető, hogy kitágítja a vérereket.

A Koreai-félszigetről származó ginzeng a fáradtság és a stressz egyik leghatásosabb ellenszere.
A benne található szaponinoknak, E- és B-vitaminoknak, valamint ásványi anyagoknak (cink, mangán, réz) köszönhetően nagyfokú energialöketet ad, mivel fokozza a keringést, és növeli a sejtek oxigénfelvételét

A gyömbér az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, így nem csoda, hogy óriási népszerűségnek örvend.
Bárhogy fogyaszthatjuk - teaként, süteményekben, fűszerként -, minden esetben élénkítő hatással bír, mivel fokozza a vérkeringést.

Igaz, nem gyógynövény, de a tavaszi fáradtság esetén sokat segíthet a méhpempő is. A proteinekben és B-vitaminban gazdag anyag leginkább immunerősítőként ismert, de egyúttal remek energetizáló is, és segítségével eredményesen legyőzhető a kimerültség is. Támogatja továbbá az agyalapi mirigy és a mellékvese működését, ami elűzi a depressziót, valamint a fizikai fáradtságot.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
5 dolog, amiért szeretjük a tavaszt!
  2017-04-23 13:56:47, vasárnap
 
 






A tavasz mindig az új kezdetet jelképezi. Ilyenkor nem csak a természet ébredezik téli álmából, de mi magunk is új erőre kapunk az első napsugaraktól. Íme 7 ok, ami miatt közel áll a szívünkhöz ez az évszak.

1. Szerelem a levegőben

Biztosan te is érezted már azt a bizonyos tavaszi zsongás, környezetünk felébred, és minden energiával, melegséggel töltődik fel. Szakértők szerint, mindez a téli fényhiány után fellépő tavaszi bőségre vezethető vissza, amire a szervezet pozitívan reagál, mindezt fokozott érzelmi aktivitás követi. A virágillat, és a napfényes pillanatok miatt fogékonyabbak vagyunk a pozitív érzelmekre, és a szerelemre.


2. Friss gyümölcsök
A téli ingerszegény, influenza szezon után a friss gyümölcsökre hihetetlenül ki van éhezve a szervezet. Tavasszal ismét elárasztják a boltokat a finom édes gyümölcsök és zöldségek. Kapj fel egy receptkönyvet, és készíts egzotikus salátákat, turmixokat, vagy néhány finom koktélt!

tavaszi _öltöztesd_ a lakásodat
3. Több idő a szabadban
A természet ébredésével szervezetünk egyre többet vágyik a szabadba, és a friss levegőre. Itt az ideje a régóta várt grill partiknak, és lassan elővehetjük a piknikkosarakat is.

tavaszi_ultetes2
4. Eljött a kertészkedés ideje!
A kertészkedés szerelmeseinek szomorú lehet látni, ahogy télen hó teríti be gondosan ápolt kertjüket. A fagypont elmúltával, és a meleg közeledtével azonban elővehetjük a felszerelést, és ismét színekkel tölthetjük meg otthonunkat.

5. Nincs többé fagyoskodás!

Végre nem kell több rétegbe burkolóznunk ahhoz, hogy kilépjünk a szabadba, vagy a buszmegállóban dideregnünk. A hőmérő higany szála ugyanis egyre följebb kúszik.
Forrás napidoktor
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Gyermekláncfű
  2017-04-23 13:31:41, vasárnap
 
  A növény leírása:

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik, mindenhol megélő, elterjedt évelő növény. Élénk sárga virágzata koratavasztól tőkocsányon virít. Üde zöld levelei jellegzetesen fogazottak. Hatóanyagtartalma a virágzás idején a legnagyobb. A növényt bárhol felsértve keserű ízű fehér tejnedvet ereszt. Fantasztikus alkalmazkodóképességű növény, bárhová is repíti "ejtőernyős" magjait a szél, kihajt.

Hogyan gyűjtsük?

A növény levelét, föld feletti részét és gyökerét gyógyászati hasznosításra ősszel és tavasszal gyűjtik. A növény ősszel másodvirágzó.

Mi van benne?

A növény szeszkviterpén lakton keserűanyagokat, flavonoidokat, cseranyagot, szterolokat, káliumsókat, karotinoidokat, inulint tartalmaz.

Mire jó?

A keserűanyagok serkentik az emésztést, így a gyermekláncfű kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító gyógynövényünk, melynek gyulladáscsökkentő hatása is van. Kutatások bizonyították, hogy hatóanyagai epe- és májbántalmak esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. Teáját régóta fogyasztják vizelethajtóként és vértisztítóként, mivel fokozzák a máj és a vesék aktivitását. Reumás panaszok, fájó ízületek esetén ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás.

Érdekesség
A gyermekláncfű zsenge leveleit sokan salátaként fogyasztják.
Receptje a magyar nyelvű bioreceptek között "oroszlánfog saláta" néven is megjelent, mely pusztán gondatlan fordítás eredménye, a növény német nevének (Löwenzahn) tükörfordításából.
Inulinban gazdag gyökeréből kávépótszert is készítenek.

Jó tudni!
A gyermekláncfűben található tejnedv nagy mennyiségben mérgezési tüneteket okozhat.

Alkalmazása ellenjavallt epevezeték-elzáródás, gyomor- és nyombélfekély esetén. Epekő gyógyítására csak orvosi felügyelet mellett használjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Kínai kúszómagnólia - életbogyó
  2017-04-04 06:54:00, kedd
 
  A Schisandra chinensis akár több méter magasra is megnövő kúszónövény, mely kedveli a félárnyékot. Eredetileg Japánban, Kínában és Koreában őshonos. Már a második évben teremhet, lombhullató és télálló. Virágai májusban jelennek meg: erősen illatoznak, fehér vagy halványrózsaszínek.

Termése szeptember-október környékén érik, a bogyók átmérője körülbelül 6 mm, melyek 10 cm átmérőjű fürtökben nőnek. Az életbogyó húsa édeskés-savanyú, magja pedig kesernyés ízű. Bár a növény mérgező hatása nem ismert, alkalmazása előtt azért célszerű kikérned orvosod véleményét.

Ötízű gyümölcs

A Kínából származó növény ötízű bogyóként vagy gyümölcsként is ismert. A termés ugyanis édeskés-savanyú, a magja keserű és erős ízű. Levelei is fogyaszthatók tea formájában: ezeknek sós utóízük van.
Rákellenes életbogyó

A Kínában wu wie zi névre hallgató növény gyógyhatását már évszázadokkal ezelőtt felismerték. Az életbogyó immunerősítő hatására köztudott: növeli a sejtek, szövetek oxigénfelvételét, így segíti azok energiaellátását.

Szívvédő csodaszer

Az életbogyó hasznos vegyületei segítenek a vérkeringés helyreállításában, illetve egészséges szinten tartásában. A Schisandra chinensis csökkenti a zsír-, valamint mészlerakódásokat az erek falában, illetve olyan flavonidokat tartalmaz, melyek koleszterincsökkentő hatással bírnak. A növény rendszeres fogyasztásával megelőzhetők a keringési rendszert érintő egészségügyi problémák.

Így fogyaszd!

Nyersen

A növény vad formája Kínában honos, ahol az egyik legfontosabb gyógynövényként ismert, minden részét felhasználják. A bogyót nyersen is eheted - megvásárolhatod gyógynövényboltokban, illetve otthon is nevelheted.



Főzz teát!

A növény leveléből, illetve szárított terméséből tea készíthető. Forrázz le egy teáskanálnyi szárított Schisandra chinensist egy csésze vízzel, majd hagyd kicsit hűlni. Fogyaszthatod kevés mézzel, de jobb, ha csak magában iszod.


 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Tavaszi kúra gyógynövényekkel, virágokkal és vadon termő növ
  2017-03-24 16:56:18, péntek
 
  Tavasszal minden emberi szervezetnek szüksége van egy olyan tisztítókúrára, amely segítségével megszabadulhat a méreganyagoktól, megtisztulhat a vére és még fogyhat is. A tisztítókúra segítségével testünk anyagcsere- és méregtelenítő funkcióit serkentjük fokozottabb munkavégzésre, így elkerülhetjük az egészségügyi problémákat és a betegségeket is. A tavaszi kúra nem csupán a májunkat tehermentesíti, hanem jót teszünk vele az epénknek, a beleinknek, a hólyagunknak és a vesénknek, de ha sikerül némi súlyfeleslegtől megszabadulni, akkor a mozgásszervrendszerünk is új erőre kaphat. Amikor a méreganyagok és a salakanyagok eltávoznak a szervezetünkből, akkor a bőrünk szinte megfiatalodik, fellélegzik és megszépül. A szervezetünkben télen felgyülemlett méreganyagok miatt tavasszal gyakran érezhetjük magunkat kimerültnek és fáradtnak. A méregtelenítő kúrának éppen az az egyik legfontosabb feladata, hogy a testünket energiával és életerővel töltse fel, ez pedig csak akkor következhet be, ha a testünk minden olyan anyagtól megszabadul, amelytől fáradtnak és elcsigázottnak érezzük magunkat.

A tavaszi tisztítókúra, mint ahogyan a nevében is benne van, ne tartson tovább 4-6 hétnél. Aki valamilyen betegségben szenved, vagy valamilyen gyógyszert szed a kúra elkezdése előtt, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, hiszen a kúra ideje alatt különféle gyógynövényekből és vadon termő növényekből készült teákat és frissen préselt növényi italokat szükséges kortyolgatni.

A tavaszi kúra során többféle gyógynövényből álló teakeveréket is fogyaszthat. Az egyik teakeverékhez egy befőttesüvegben keverjen el 4-4 dkg gyermekláncfüvet, csalánt és nyírfalevelet. A másik teakeverékhez egy másik befőttesüvegbe szórjon 4-4 dkg csalánt, gyermekláncfüvet, nyírfalevelet, cickafarkot, édesköménymagot, aranyvesszőt és vadárvácskát. Persze ezeken kívül más teakeverékek is léteznek. Ihat egyféle teakeveréket, de többféle teakeverék közül is válogathat. Sőt, egyfajta gyógynövényből készült teát is ihat, például csalánt vagy éppen gyermekláncfüvet. A teakészítés módja: tegyen egy csészébe egy teáskanálnyi gyógynövényt vagy keveréket, öntse le két dl forró vízzel. Hagyja állni 10 percig, majd szűrje le. Naponta akár 5 alkalommal is fogyaszthatja.
Tavaszi gyógynövények és ehető virágok egy salátástálon, mellette egy villa és olívaolaj.
Tavasszal minden emberi szervezetnek szüksége van egy olyan tisztítókúrára, amely segítségével megszabadulhat a méreganyagoktól, megtisztulhat a vére és még fogyhat is. A tisztítókúra segítségével testünk anyagcsere- és méregtelenítő funkcióit serkentjük fokozottabb munkavégzésre, így elkerülhetjük az egészségügyi problémákat és a betegségeket is. A tavaszi kúra nem csupán a májunkat tehermentesíti, hanem jót teszünk vele az epénknek, a beleinknek, a hólyagunknak és a vesénknek, de ha sikerül némi súlyfeleslegtől megszabadulni, akkor a mozgásszervrendszerünk is új erőre kaphat. Amikor a méreganyagok és a salakanyagok eltávoznak a szervezetünkből, akkor a bőrünk szinte megfiatalodik, fellélegzik és megszépül. A szervezetünkben télen felgyülemlett méreganyagok miatt tavasszal gyakran érezhetjük magunkat kimerültnek és fáradtnak. A méregtelenítő kúrának éppen az az egyik legfontosabb feladata, hogy a testünket energiával és életerővel töltse fel, ez pedig csak akkor következhet be, ha a testünk minden olyan anyagtól megszabadul, amelytől fáradtnak és elcsigázottnak érezzük magunkat.

A tavaszi tisztítókúra, mint ahogyan a nevében is benne van, ne tartson tovább 4-6 hétnél. Aki valamilyen betegségben szenved, vagy valamilyen gyógyszert szed a kúra elkezdése előtt, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, hiszen a kúra ideje alatt különféle gyógynövényekből és vadon termő növényekből készült teákat és frissen préselt növényi italokat szükséges kortyolgatni.

A tavaszi kúra során többféle gyógynövényből álló teakeveréket is fogyaszthat. Az egyik teakeverékhez egy befőttesüvegben keverjen el 4-4 dkg gyermekláncfüvet, csalánt és nyírfalevelet. A másik teakeverékhez egy másik befőttesüvegbe szórjon 4-4 dkg csalánt, gyermekláncfüvet, nyírfalevelet, cickafarkot, édesköménymagot, aranyvesszőt és vadárvácskát. Persze ezeken kívül más teakeverékek is léteznek. Ihat egyféle teakeveréket, de többféle teakeverék közül is válogathat. Sőt, egyfajta gyógynövényből készült teát is ihat, például csalánt vagy éppen gyermekláncfüvet. A teakészítés módja: tegyen egy csészébe egy teáskanálnyi gyógynövényt vagy keveréket, öntse le két dl forró vízzel. Hagyja állni 10 percig, majd szűrje le. Naponta akár 5 alkalommal is fogyaszthatja.



A frissen préselt növényi italok, levek is alkalmasak szervezetünk megtisztítására. Hogy milyen növényeket érdemes fogyasztani? Ez lehet bármilyen gyógynövény - medvehagyma, csalán -, de akár az articsóka is alkalmas erre a célra. Préseljen ki egy adag gyógynövényt, majd hígítsa azt vízzel. Naponta 1-3 evőkanálnyit is elfogyaszthat ebből az itókából. Fogyassza reggel, délben és este, szintén kúraszerűen 4-6 héten keresztül. Öntsön egy evőkanálnyi frissen préselt gyógynövénylevet egy pohárba, majd adjon hozzá 5 evőkanálnyi vizet. Amennyiben valamilyen kellemetlenséget tapasztal, hagyja abba a kúrát. Ahhoz, hogy szervezete hozzászokjon a növényi levekhez, kisebb adagokban - egy teáskanál - is kezdheti a kúrát, amely adagot fokozatosan növelhet.

Szerencsére napjainkban egyre többen bóklásznak az erdőkben, a mezőkön és a réteken, hogy vadon termő, friss és ehető növények után kutassanak. Őseink is nagyon sok olyan növényt ismertek és ettek meg, amelyek az egészségüket szolgálták. Manapság is egyre többen térnek vissza a természethez és gondolják azt, hogy a vadon termő növények az emberi szervezet számára is fontos táplálékok. Ezeket a növényeket csak meg kell mosni és már fogyaszthatók is akár önmagukban, akár ételbe, például salátába szórva. Ilyen növények lehetnek a gyógynövények, de ehető például a tyúkhúr, a vízi torma, a medvehagyma, a kankalin, az ibolya vagy éppen a százszorszép virága is.
forrás gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Zöldségek és gyümölcsök A színek hatása az egészségünkre
  2017-03-24 16:50:11, péntek
 
  Mindannyian tudjuk, hogy az optimális egészség érdekében, naponta öt étkezés alkalmával kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. Azt is sokat tudják, hogy a színek hatása is fontos. Lássuk, a gyümölcsök-zöldségek szín szerinti fogyasztása milyen módon tehet jót az egészségünket?


A szín fontossága a zöldségeknél és a gyümölcsöknél

Mindannyian tudjuk, hogy az optimális egészség érdekében, naponta öt étkezés alkalmával kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. Amit viszont sokan nem tudunk az, hogy legjobb, ha változatosan fogyasszuk a zöldségeket és a gyümölcsöket. A ,,Five a day, the color way" (Naponta ötször, minden színből) kampány azért jött létre, hogy emlékeztessen bennünket fogyasztókat a különböző színű zöldségek és gyümölcsök fogyasztására, hogy a szervezetünk hozzájusson mindahhoz a tápanyaghoz, amit a sokfajta zöldség és gyümölcs biztosít.

A kék és lila zöldségek és gyümölcsök a következők:

Szeder, áfonya, fekete ribizli, aszalt szilva, fekete bodza, lila füge, kékszőlő, szilva, mazsola, lila spárga, vöröskáposzta, lila répa, padlizsán, lila endíviasaláta, lila paprika, lila krumpli, feketegyökér. A kék és lila zöldségek és gyümölcsök jótékony hatásúak az öregedés folyamatában, a húgyvezeték működésében, a memória működésében, és olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek állítólag megelőzik bizonyos ráktípusok kialakulását. A kék és lila zöldségekben és növényekben található antocián és fenol nevű vegyi anyagoknak öregedésgátló hatást tulajdonítanak.
A zöld színű zöldségek és gyümölcsök a következők:

Avokádó, zöld alma, fehér szőlő, sárgadinnye, kivi, zöld citrom, zöld körte, articsóka, rukola, spárga, brokkoli és változatai, bimbós kel, kínai kel, zöldbab, fejes káposzta, zeller, egymagvú tök, uborka, endíviasaláta, leveles zöldségek, póréhagyma, fejes saláta, zöldhagyma, bámia, zöldborsó, zöldpaprika, hüvelyes borsó, cukorborsó, spenót, vízitorma és cukkini. A zöld gyümölcsök és zöldségek lutein és indol nevű vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek elősegítik a látást, felveszik a harcot a rákos sejtekkel, és kalciumot is tartalmaznak, ami erősíti a csontokat.

A fehér zöldségek és gyümölcsök a következők:

Banán, barna körte, datolya, fehér húsú nektarin, fehér húsú barack, karfiol, fokhagyma, gyömbér, csicsóka, mexikói karalábé, karalábé, gomba, hagyma, paszternák, burgonya (fehér húsú), mogyoróhagyma, tarlórépa, kukorica. A fehér zöldségek és gyümölcsök allicin nevű vegyi anyagot tartalmaznak, segítenek megőrizni a szív egészségét, csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, és megőrzik a koleszterin ideális szintjét, nem engedik, hogy túl magasra emelkedjen.
A sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök a következők:

Sárga alma, sárgabarack, sárgadinnye, perui földicseresznye, sárga füge, grépfrút, sárga kivi, citrom, mangó, nektarin, narancs, papaya, barack, sárga körte, datolyaszilva, ananász, mandarin, sárgahúsú görögdinnye, sárga cékla, pézsmatök, sárgarépa, sárga paprika, sárgahúsú burgonya, tök, karórépa, sonkatök, csemegekukorica, édesburgonya, sárga paradicsom, sütőtök. A sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök nagyon erős antioxidánsok.
Ezek a gyümölcsök és zöldségek rengeteg C-vitamint tartalmaznak. A sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök karotinoidokat és bioflavonoidokat tartalmaznak. A sárga és narancssárgazöldségek és gyümölcsök erősítik az immunrendszert, a szívet és a látást, és csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.

A piros zöldségek és gyümölcsök a következők:

Piros alma, vérnarancs, cseresznye, tőzegáfonya, piros szőlő, piros grépfrút, piros körte, gránátalma, málna, földieper, görögdinnye, cékla, piros paprika, retek, cikóriasaláta, vöröshagyma, piros krumpli, rebarbara, és paradicsom. A piros zöldségek és gyümölcsök likopin és antocián nevű vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek fontos szerepet játszanak a húgyvezeték normális működésében, a memória működésében, a szív egészségében és a rák megelőzésében.
Az optimális egészség érdekében bizonyosodjunk meg arról, hogy a napi öt étkezés során mindegyik kategóriából fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt. Ha csak egy bizonyos színkategóriájú gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztunk, akkor létfontosságú tápanyagoktól fosszuk meg magunkat. Bizonyosodjunk meg arról, hogy ,,naponta ötször, minden színből" fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt.

Forrás: Napidoktor.hu
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Îgy válassz cipőt
  2017-03-16 16:45:04, csütörtök
 
  1. A FŐ SZEMPONT: SZÍN
A rózsás, púderes árnyalatoktól a sárgásabb, bézsebb színekig terjed a skála, így mindenki megtalálhatja a neki való tónust. A cél, hogy a cipő és a lábfejünk egyszínű legyen, így vizuálisan egybe olvadjon.

2. LEGYEN KÉNYELMES
Amikor a cipőgyűjteményünknek ezt az alapdarabját választjuk ki, érdemes prioritásként kezelni a kényelmet. Ne feledjük, ő lesz az, akit bármikor Jolly Jokerként hozzáadhatunk egy outfithez, így sok különböző alkalomra felvehetjük majd.

3. MAGASNAK ÉS KARCSÚNAK TŰNÜNK ÁLTALA
Ha sikerül kiválasztani a bőrszínünkhöz legközelebb álló tónust, akkor szinte egybeolvad a lábunkkal, így nyújtja az alakot, és egy pár kilóval máris kevesebbnek látszunk.

4. MINDEN SZÍNHEZ JÓL MEGY
Nem elég, hogy semleges szín, tehát eleve nagyon könnyű másokkal kombinálni, van még egy előnye: mivel megegyezik a bőrtónusunkkal, így ha olyan színeket hordunk, amelyek jól állnak (és miért ne tennénk így?), akkor 100%, hogy a topán is jól mutat majd velük.

5. BÁRMILYEN STÍLUSBAN MŰKÖDIK
Egy nude magassarkú annyira semleges jelenség, hogy akár a kedvenc kis fekete ruhánkhoz, akár egy felgyűrt szárú farmerhoz is felvehetjük. És persze mindenhez, ami a kettő stílus közt létezik!
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 62 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 20 db bejegyzés
e hónap: 784 db bejegyzés
e év: 2935 db bejegyzés
Összes: 26130 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2456
  • e Hét: 15576
  • e Hónap: 86856
  • e Év: 347179
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.