Regisztráció  Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 77 
Milyen ruhát adjunk a babára, kisgyerekre kánikulában?
  2017-06-26 16:38:53, hétfő
 
 
Végre elérkezett a várva várt igazi nyár, de a hőséget elviselni felnőttként sem könnyű, a gyerekeknek pedig még nehezebb. Ilyenkor sokkal nyűgösebbek és a még nem beszélő babák nem is tudják elmondani, hogy mit szeretnének ebben a helyzetben, ezért nekünk szülőknek kell próbálkozni. Gyakran elég annyi csak, hogy a peluson kívül nem adunk rájuk más ruhát és máris jobban alszanak napközben. De éjszaka nem fáznak meg pizsama nélkül? És ha napközben kint játszik a kisgyerek, akkor mit adjak rá? Babák és kisgyerekek öltöztetése a nyári hőségben, a lakásban és a szabadban. Erről olvashattok a következőkben.









A baba öltöztetése a nyári hőségben (újszülöttek, kúszó-mászó babák)



Mindig gondoljatok arra, hogy ők még pici babák, de ugyanúgy melegük van a melegben, mint nekünk, felnőtteknek. Gondoljatok arra, ha mi magunkon is csak egy fürdőruhát tűrünk meg, akkor bizony a babát sem kell felöltöztetni például body-rugdalózó kombinációba. Ráadásul a gyerekek imádnak meztelenül lenni, ezt meg is figyelhetitek: ha melegben a néhány hónapos babáról leveszitek a pelust is, elkezd járni keze-lába, gyakran sikongat és kacarászik is!

A lakásban

Ha a lakás hőmérséklete is 25 fok felett van már és nem használtok légkondicionáló berendezést, akkor a még nem mozgó babára bőven elég egy pelus, nem szükséges rá más ruhát adni. Akik már a kúszós-mászós korban vannak, azoknak a babáknak szintén elég a pelus, de ha nincs szőnyeg a lakásban, akkor mindenképp adjatok a lábukra egy picit vastagabb zoknit vagy egy puhatalpú bőrcipőt. A napközbeni alvásoknál nem szükséges betakarni, mert gyakran ez is zavarja őket, és elég akkor is csak pelusban altatni.

Ventilátort is használhattok a baba körül, persze nem direktbe rá irányítva, de ha forog és úgy keveri egy kicsit a meleg levegőt, már akkor is kellemesebb nekik aludni, mintha ,,áll a levegő".

Éjszaka

Ha már napok óta hőség van nappal és nem gyűlnek este felhők az égen - mint tegnap - akkor éjszakára sem várható lehűlés, így maradhat a csak pelus éjjel is. Ha hűvösebb éjszaka következik, akkor pedig a pelusra elég egy ujjatlan, vagy rövid ujjú body. Zoknit csak akkor érdemes a babára adnotok, ha éjjel 20-22 fokra hűl a levegő, de figyeljetek arra, hogy ne szorítsa meg a baba bokáját a gumírozás, mert az nagyon kényelmetlen neki.

Ha például melege van (és kizárható az éhség), azt gyakran jelzi úgy, hogy elkezd mocorogni, nyekeregni, korábban felébred a megszokottnál. Tapasztaltátok már ezt? Figyeljétek a babát reggelre, mert ha body-ban aludt és meg van izzadva, akkor az is sok rá éjjelre.

Kint, a szabadban

Pici babákat érdemes babakocsiban kivinni egy kicsit, rátenni a szúnyoghálót és az esernyőt, vagy egy napernyő alá egy plédre lefektetni. Őket is be kell kenni naptejjel, ezt ne felejtsétek el és a legjobb, ha délelőtt 9-10 óra között, vagy délután 16 óra után vannak kint a levegőn.

Ha babakocsiban viszitek ki a még fekvő babát, akkor arra figyeljetek, hogy maximum csak egy textil pelenkát tegyetek alá a kocsiba, mert nagyon be tud melegedni a háta és sapkát se adjatok rá, elég az esernyő, ami árnyékot ad. Ülő babákra természetesen kell a babakalap, mert ők már izegnek-mozognak és piszkálják az esernyőt... :-)

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Ha plédre teszitek ki a bébit, akkor elég csak egy pelus és kúszó-mászó babákra pedig pluszban egy babakalap, hogyha elmozognak, akkor is védve legyen az arcuk.

Vízparton

A babák is imádják a vizet, ezt a fürdetésnél is tapasztalhattátok. Ha van kicsi medencétek, tegyetek mellé egy napernyőt, vagy ha ez nincs, a babára adjatok egy kalapot és nyugodtan üljetek be vele és locsoljátok a vízzel. Ilyenkor nem szükséges ráadni alulra semmit: nem baj, ha esetleg belepisil a vízbe, de az úszópelus még fölösleges. Hadd élvezze a meztelenséget! Ha már hason fekvésből fölemeli és tartja a fejét, akkor kevés vízbe így is beletehetitek, persze legyen az álla alatt a kezetek, nehogy ,,beletoccsanjon"!

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Ha tóparton vagy tengerparton vagytok, akkor is bele lehet vinni kézben fogva egy picit a vízbe, ilyenkor viszont érdemes az úszópelust ráadni és egy kalapot. A nagyon csini fürdőruhát, fürdőnadrágot is kipróbálhatjátok akár az úszópelusra húzva vagy a parton anélkül, de a pici babáknál ez inkább még melegítő tényező. Legyenek minél többet pucéran, mert ez a legideálisabb a melegben a bébiknél.

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Kisgyerek öltöztetése a nyári hőségben (már járni tudó gyerekek)

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Az örökmozgó korosztálynál annyi a különbség, hogy a mozgás miatt még jobban kimelegednek a melegben. Ezért őrájuk aztán tényleg nem kellene semmilyen ruha, de ha mégis:

A lakásban

Elég a pelus, vagy ha már szobatiszta a gyerkőc, akkor egy bugyi/alsónadrág, és ha hideg a padló akkor még egy rövidnadrág, hogyha gyakran leül a földre. Ha a lakásban járólap van, akkor mindenképp adjatok rá egy szandált/gumiklumpát vagy egy vastagabb zoknit, mert azért melegben is könnyen föl lehet fázni.

Éjszaka

A nagyobb gyerekeknél már gyakran kellék a takaró és a kispárna, ilyen melegben sem kell őket elvenni, elég ha csak a paplanhuzat van az ágyban takaró gyanánt. Pizsamaként elég rájuk adni egy rövid ujjú body-t, vagy a nagyobbakra rövidnadrágos-trikós pizsamát, lányokra hálóinget. Zokni rájuk sem szükséges és ilyenkor a nyári hálózsák is túl melegnek bizonyul.

Kint, a szabadban

Ebben a korosztályban a szabadban lévő játék aktívan telik, azaz a gyerekek szaladgálnak, másznak, leülnek mindenhova. A peluson/alsóneműn kívül a fiúkra lehet adni egy rövidnadrágot, a lányokra rövidnadrágot, vagy egy könnyű pamutruhát. Füves területen homokozóban legyenek mezítláb, játszótérre viszont adjatok rájuk szandált. Ne feledkezzetek el a napvédelemről sem (naptej, széles karimájú kalap, napszemüveg)!

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Vízparton

Még nem szobatiszta gyerekekre elég egy úszópelus, akik már szobatiszták, nekik pedig tucatjával kínálnak a boltok fürdőruhákat, fürdőnadrágokat. Én azt javaslom, hogy vásároljatok fürdőruhát ennek a korosztálynak - mi Anyukák úgysem bírjuk ki, hogy ne vegyünk legalább egyet, igaz? :-) - és vagy úszópelussal kombinálva, vagy anélkül lehetnek benne a gyerekek.

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Persze gyakori, hogy a csurom vizes fürdőruhát nem viselik el magukon, ilyenkor marad a meztelenség. A vízpartra érdemes gumiklumpát/gumicipőt/gumiszandált beszerezni a gyerekeknek, mert ez utóbbi kettőben a vízbe is be tudnak menni; érdemes még akkor is ezt vásárolni, ha köves tengerpartra utaztok, így nem sérül meg a lábfejük a tengerben való lépkedés közben. Ha a vízparton homokoznak, játszanak a gyerekek és nincsen körülöttük árnyék, akkor legyen rajtuk széles karimájú kalap és felülre adjatok rájuk egy fehér pólót, hogy védje őket a naptól.

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben



A légkondiról...

Azt nagyon fontos megjegyeznetek, hogy a babák és a kisgyerekek sokkal érzékenyebbek nálunk felnőtteknél a hirtelen hideg-meleg váltásra. Tehát ha kint 35 fokos kánikula van és mondjuk bementek a 22 fokra lehűtött lakásba, akkor azt ne hirtelen tegyétek, hanem ha pici babáról van szó, akkor takarjátok be egy vékony pamut takaróval, ha nagyobb gyerekről, akkor adjatok rá egy pólót, vagy egy vékony pulóvert.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Mit együnk ès igyunk a kánikulában és mi az amit kerül
  2017-06-26 16:34:25, hétfő
 
 



Szervezetünk folyadék háztartása biológiailag egyensúlyban van, és ezt az egyensúlyt külső tényezők folyamatosan befolyásolják. Ha nem iszunk eleget, szervezetünk azonnal jelez, általában fejfájással. A felnőtt szervezetnek minimum három liter folyadékra van szüksége a kánikulai melegben és fontos, hogy óránként legalább egy pohár vizet igyunk, melyről étkezés után se feledkezzünk meg.

Bármilyen csábító is egy hideg sör ilyen melegben, sajnos nem alkalmas folyadékpótlásra az alkohol. Sőt az alkohol kifejezetten káros, hiszen folyadékot von el a sejtekből és többek között emiatt is alakul ki a másnaposságkor fellépő kínzó fejfájás. Ha "okosan" akarunk inni, igyunk sok vizet az alkoholos italunk mellé, vagy válasszunk egy laza fröccsöt.

Fogyasszunk sok gyümölcsöt is, hiszen így szervezetünk ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz is hozzájut. Kánikulában egyértelműen jó választás a könnyű levesek fogyasztása is, akár gyümölcs- vagy zöldségleves, mert ezek több energiát és szénhidrátot tartalmaznak. Ez igaz a főzelékekre is, de ügyeljünk arra, hogy a maradékot rögtön tegyük hűtőszekrénybe. Alapanyagként lehetőleg ne babot vagy lencsét válasszunk!

Választhatunk húsételeket vagy könnyű halat, azonban ilyen melegben érdemesebb grillezett formában fogyasztani, köretként pedig előnyös ha salátát választunk! Természetesen kerüljük a nehéz és zsíros ételeket.

Kánikulában kicsit odafigyelve könnyed ételekkel és sok folyadékkal meg sem fog kottyanni a hőség mindennapjainkban.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Nyár, kánikula, víz – Igyunk sokat! De miből és mennyi
  2017-06-26 16:29:05, hétfő
 
  Inni, inni és inni! - hangzik a jó tanács ilyenkor, nyáron. Tudjuk, hogy a folyadék lételemünk, és azt is, hogy szervezetünk 60 százaléka víz, a vízben oldott elektrolitok pedig sok élettani folyamatban nagyon fontos szerepet játszanak. De vajon tisztában vagyunk azzal, hogy mennyit és mit igyunk?

Általánosan elterjedt, hogy legalább napi két liter folyadékot kell meginnunk. Persze ez nem ennyire egyszerű: függ az időjárástól, a testsúlytól, az esetleges betegségektől.

A víz nemcsak szomjoltó, de fontos ásványianyag-beviteli forrás szervezetünknek. A csapvíz és az ásványvíz közötti különbség az ásványi összetétel szempontjából nem egyértelmű, hiszen a csapvízben is találhatunk nagyobb koncentrációban szervezetünknek fontos anyagokat. A hazai csapvizek ásványianyag-tartalma 300-500 mg/l közötti.


Ha kisebb mennyiségű folyadékpótlásról van szó, akkor lehet rendesen tiszta vizet inni, ha valakinek nagyobb mennyiségű folyadékvesztesége van - sportolóknál és gyerekeknél ez jól ismert -, akkor nem elég csak a vizet, az elveszített sót is (tehát káliumot, nátriumot) pótolni kell, gyógyszertárban elérhetőek rehidráló porok, amelyeket a vízben feloldva kell bejuttatni szervezetünkbe - magyarázta a műsorban Dohán Orsolya belgyógyász, endrokrinológus.

Örök kérdés, hogy a víz klórozása, ami a világ minden országában alkalmazott gyakorlat, káros-e szervezetünkre.

Előfordulhat, hogy egy nap alatt ér el a legutolsó fogyasztóhoz a vízműtelepről a víz. Ennyi idő alatt biztosítanunk kell azt, hogy káros folyamat ne játszódjon le. Ezt a klórral tudjuk legegyszerűbb módon megvalósítani, viszonylag kis mennyiséget, 0,3- 0,4 mg-nyit juttatunk a vízbe literenként. A vízben lévő klórszint az élő szervezeteknek semmiféle kárt nem okoz - fejtette ki Licskó István, a BME vízi közmű és környezetmérnöki tanszékének docense.

Nem is gondolnánk, hogy sokkal veszélyesebb a felbontott palackból napok múltán kortyolgatni vagy napokig a kocsiban hagyott, felmelegedett ásványvizet fogyasztani, mint nem inni. A felbontott palack tele lehet baktériumokkal. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy ha az ásványvíz mellett döntünk, akkor időről időre változtassunk, hiszen egyes fajtáinak ásványianyag-összetétele eltérő.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Sós, vizes lábfürdő, avagy a szervezet nagytakarítása
  2017-06-25 15:31:45, vasárnap
 
  Edénytől függően 3-4 liter 40 C fokos 10%-os sós vizet készítsünk. Este, vacsora után legalább két órával, tegyük lábainkat a tálba, a víz érjen a bokákig, és hagyjuk, hogy jól melegedjünk át, táguljanak a talp pórusai.

A szervezet nagytakarításával felérő terápiának mellékhatásairól nincsenek ismereteink, 6 - 7 alkalom után a pozitív hatások jelentkeznek.

A lábfürdő vizének színe a kezelés alatt megváltozik, attól függően, hogy melyik szervünk méregtelenítése aktivizálódott:

- ha citromsárgás, akkor a vese, húgyhólyag,

- ha narancssárga, köszvény, reuma vagy ízületi bajok,

- barna színeződés esetén a májfunkciókra kell tekintettel lenni,

- a zöldes szín az epe, szív, ér- és emésztőrendszer hibáira utal,

- sötét szín esetén pedig a nehézfémek, cukorbetegség jelei mutathatók ki.

Az anyagcserezavarok, a magas vérnyomás, az emésztőrendszeri gondok, a gyulladásos folyamatok tünetei 7-8 alkalom után érezhetően mérséklődnek.

Az ülő foglalkozást végző személyek ödémáit gyakorlatilag eltünteti a kezelés.

Mint sok minden más természetes gyógymód ez is a csodával felér, aki teheti, próbálja ki és nem fog csalódni benne.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Mit igyunk kánikulában
  2017-06-23 16:52:53, péntek
 
  Nyáron a hőmérséklet emelkedésével nő a kiszáradás veszélye, így fokozott odafigyelést és folyadékbevitelt igényel, hogy szerveztünk vízháztartását egyensúlyban tartsuk. A változatosság a folyadékpótlást is megkönnyíti. Az Európai Hidratációs Intézet szakemberei szerint az ásványvízen, üdítőkön kívül egy magas víztartalmú nyári étrend is hatékonyan hozzájárul a hidratációhoz.

A rendszeres fogyasztásra javasolt vízen, ásványvízen kívül jól hidratálnak a teák, a gyümölcslevek, az üdítőitalok és a levesek is, azonban ezek kalóriatartalmára ügyelnünk kell folyadékbevitelünk összeállitásakor. Bár az alkoholos italok fogyasztása nem javasolt, de nagy melegben egy pohár sör vagy fröccs hozzájárulhat a megfelelő folyadékbevitelhez. Természetesen a tömény szeszes italokra ez nem igaz. A koffeintartalmú italok, mint a hosszú vagy tejes kávé is beleszámít a napi folyadékfogyasztásba.

Nem csak a folyékony táplálék, de bizonyos szilárd ételek víztartalma is jelentős! Magas a víztartalma bizonyos gyümölcsöknek és zöldségeknek, többek között a dinnye, uborka, szőlő, barack, alma, körte, paradicsom fogyasztása szintén megkönnyíti, hogy elég folyadék kerüljön a szervezetünkbe. A legtöbb zöldség és gyümölcs 80-95 % víztartalmú, vagyis éppen annyira hatékonyak a hidratációban, mint a folyékony levesek.
Különösen hangzik, de tény, hogy a szénhidrátforrások közül a főtt tészta tartalmazza a legtöbb vizet (akár 85 %-ban), de a főtt rizsé is eléri a 65-70%-os arányt. A fehérjében gazdag nyersanyagoknál a tojásból készült ételek mellett a halak és a tenger gyümölcsei 65-80%-ban tartalmaznak vizet, míg a sütemények, kekszek ezzel szemben viszonylag csekélyebb mennyiségben. A nagy melegben nagyon jól esnek az olyan desszertek, mint a joghurt (75-85% víztartalommal) vagy a fagylaltok, jégkrémek, amelyek szintén legalább 60% víztartalmúak. Utóbbiaknál azonban ne felejtsük el, hogy kalóriatartalmuk is jelentős.

A nyári nagy melegben különösen oda kell figyelni arra, hogy utazás előtt és közben eleget igyunk, mert duplájára nő a hibázás lehetősége, ha nem viszünk be elég folyadékot a szervezetünkbe. Az Európai Hidratációs Intézet által rendelt, friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy már az enyhe kiszáradás is ugyanannyi vezetési hibát okoz, mint az alkoholos vagy drogos befolyásoltság.

A repülőgépek fedélzetén a levegő víztartalma jóval kevesebb (10-20%), mint a szokásos belső környezeté, amelynek általában 30-60% között mozog a páratartalma. Ezért gyakori egy hosszabb repülőút végén a szájszárazság, a szemek égető érzése, vagy a vér besűrűsödése, amelynek következtében megnőhet a trombózis kialakulásának kockázata. A repülés alatt óránként 2,5 deciliterrel több folyadékot kellene meginnunk ahhoz, hogy megfelelő folyadékszintünket biztosítsuk, annak ellenére, hogy egy helyben ülünk és nincs melegünk
Nem ártana előre megnézni, hogy az általunk választott nyaralóhelyen milyenek az időjárási, viszonyok, a páratartalom és bekalkulálni azt is, hogy a nyaralás alatt általában aktívabb életet élünk, mint a hétköznapokban, hiszen várost nézünk, túrázunk, úszunk, sportolunk. Folyadékpótlásunknak alkalmazkodnia kéne ezekhez a megváltozott feltételekhez, ami általában a bevitt folyadékmennyiség megnövelésével járna.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Mire figyeljünk fagyizáskor
  2017-06-23 14:36:01, péntek
 
  Legyen szó gyerekről vagy felnőttről, az egyik legkedveltebb nyári édesség a fagylalt és a jégkrém, melyekkel kapcsolatban néhány dologra érdemes odafigyelni.

Ehhez kíván segítséget nyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal aktuális lakossági tájékoztató kiadványa.

Mi a fagylalt?

A fagylalt cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő, vendéglátó-ipari termék. Előállítható pasztőrözéssel, vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok (pl. habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok, (pl. gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával. Az utóbbi időben azonban az sem ritka, hogy az egyik vendéglátóhelyen készített fagylaltot a hűtőlánc biztosításával másik értékesítő helyre szállítják.
A szakemberek megkülönböztetik a hagyományos, kézműves fagylaltot, amelyet a cukrászmester készít; a porfagylaltot, amelyet iparilag előállított porkeverék vízzel hígítása után fagyasztanak le, és nem sorolják a fagylaltok közé a kanállal adagolt jégkrémeket, bár ezek a felületes szemlélődő számára a kínáló pultban külső megjelenésükben hasonlóak.

A jégkrém élelmiszeripari körülmények között, meghatározott összetevőkből (zsiradék, fehérjék, gyümölcsök, ízesítő anyagok, zselatin, stb.) hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással készül. Szilárd vagy pépes szerkezetű, csomagolt élelmiszeripari termék, amelyet fagyasztott állapotban tárolnak, szállítanak, árusítanak és fogyasztanak. A vendéglátóhelyekre kész állapotban szállítják ki.

A parfé a habbá vert natúr vagy ízesített, esetleg színezett, pasztőrözött tejszínből és fagylaltból egyneműsítéssel vagy rétegezéssel készített, formába töltött és fagyasztott édesség.

A gyümölcsfagylalt a gyümölcs tartalma mellett lehet vizes és tejes alapú. A kézműves fagylaltok készítői, de a jégkrémek gyártói is gyakran készítenek tejtartalmú alapléből is gyümölcsös ízesítésű termékeket. Emiatt a tej fogyasztását kerülő fogyasztóknak javasolt a gyümölcsfagylalt vagy jégkrém tejtartalmára rákérdezni.

Mi a fagylalt élelmiszerbiztonsági jelentősége?
A fagylalt összetétele (magas folyadék-, fehérje tartalma, és más gyorsan romló összetevők) miatt kiváló táptalaja a gyomor-bél rendszert megbetegítő baktériumoknak. Csomagolatlan, ezért könnyen szennyeződhet (pl. cseppfertőzéssel, piszkos kéztől, adagolókanáltól, díszektől, környezetből). Állandó hűtést igényel, néhány °C fok hőmérséklet emelkedés a felületén olvadáshoz, gyors romláshoz, baktériumok fokozottabb szaporodásához vezethet. Ezért fagylaltot és kanállal adagolva értékesített jégkrémet csak megbízható helyen vásároljon, vagy ha otthon készíti, fokozottan ügyeljen a higiéniára.

Jó tudni, hogy hazánkban évtizedek óta nem volt fagylaltmérgezés, amely a szakemberek hozzáértésének, a fagylalt kezelés szigorú szabályozásának, hatósági felügyeletének, továbbá a széles körben elterjedt biztonságos technológiának, korszerű gépek alkalmazásának köszönhető
Milyen az ideális fagylaltárusító hely?

A fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló felől is cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett (pl. elhúzható vagy felnyitható plexilappal).
A fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény és védett az időjárás kedvezőtlen hatásaitól, (pl. eső, szél).
Az adagolópult és környezete tiszta, rendezett.
A fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik.
A fagylaltba helyezett díszítés ehető, tiszta.
A tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé.
A tároló és kiszolgáló eszközök tiszták.
Folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak.
A leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetéssel víztelenítik.
A fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet.
A frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra.
A tölcsért védik a szennyeződéstől, kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak.
A kiszolgáló személyek ápoltak, megjelenésük higiénikus, hajuk, ruházatuk tiszta és rendezett. A kezek, körmök tiszták, kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérülések, elváltozások. A fagylaltpult közelében kézmosási lehetőség van.
Kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére.
Ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Hőmérséklete nem emelkedhet -8 °C fölé.
A mozgó fagylaltárustól vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a környezet és a járműforgalom nem szennyezheti-e a terméket, továbbá kifüggesztették-e jól olvashatóan a fagylalt előállítójának, vagy árusítójának nevét és címét.
eszközöket használjon!
Kizárólag friss, tiszta, jó minőségű alapanyagokkal dolgozzon!
Ha porból készíti a fagylaltot, tartsa be a terméken szereplő használati utasításokat!
Az elkészült fagylaltot mélyhűtőben tárolja. Ha nagyobb mennyiséget készít, csak annyit vegyen ki a mélyhűtőből amennyit azonnal el is fogyaszt!
Ha a fagylalt megolvadt, ne fagyassza újra!
Fagylaltkészítés közben fontos a kéz tisztasága!
Mire ügyeljen az érzékeny szervezetű fogyasztó?

Cukrászdákban találkozhatunk diabetikus fagylaltokkal, egyes üzletek polcain laktózmentes jégkrémekkel is. Aki allergiás valamely élelmiszerre/élelmiszer-összetevőre, figyeljen arra is, hogy mivel díszítették a terméket. A fagylalt összetevőiről kérjen tájékoztatást az eladótól! A fogyasztó távollétében csomagolt termékeken kötelező feltüntetni a termék pontos nevét, jól láthatóan a minőség-megőrzési időt, a tárolási hőmérsékletet, a termék összetevőit, többek között az allergén összetevőket is.
Egy rövid kis fagylalt-történelem...

Fagylaltot valószínűleg először a kínaiak készítettek, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek. Vélhetően egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba. A történelem sok fagylaltkedvelő hírességet tart számon, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez.

Az első, fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyitott meg, ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát is el nem érte, hiszen a fagylalt előállítása, és főképpen folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket és drágává is tette a terméket. 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, 1923-ban pedig Harry Burt szabadalmaztatta a ,,jégkrém pálcikán" elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját.

Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept.

Forrás: www.nebih.gov.hu
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Nyári praktikák
  2017-06-23 09:10:27, péntek
 
  Napsütés, vízpart, felhőtlen kikapcsolódás. Neked is ezek ugranak be rögtön a nyárról? A forró napok viszont kellemetlenségeket is okozhatnak, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. Hogyan győzzük le pl. a szúnyogokat, mivel frissüljünk fel a már-már elviselhetetlen kánikulában? Ezekre adunk tippeket!
Mivel űzzük el a vérszívókat?
Ma már nagy a választék a bőrbarát kullancs- és szúnyogriasztó krémekben. Ezekkel a babák bőrét is bátran bekenhetjük. A vérszívókat elűzhetjük még citromfű-, levendula- illetve eukaliptuszolajjal. Ha kiülünk a kertbe, gyújtsunk szúnyogriasztó gyertyát. Hatását fokozhatjuk, ha belecsepegtetünk illóolajat. A füstölő is praktikus megoldás.

Hogyan csillapítsuk a viszketést?
A homoktöviskrém szinte mindenféle bőrprobléma kezelésére alkalmas, és még a viszkető érzést is megszünteti. Ha ez nincs kéznél, régi, jól bevált praktika az ecet. Gyorssegély lehet a petrezselyemlevél, azzal dörzsöljük be a csípés helyét! Jó tanács: ha vízpartra vagy napozni indulunk, ne használjunk erős parfümöt, testápolót, ugyanis ezek illata vonzza a rovarokat.

Mivel enyhíthetők az allergiás tünetek?
Az egyik legfontosabb, hogy nagyon oda kell figyelni a táplálkozásra. Az élelmiszerek közül a legtöbbször a tej és a tojás okoz allergiát. Ezekhez kapcsolódhatnak a keresztallergiák. Például, ha valaki túlérzékeny a parlagfűre, annak a tünetei a görögdinnye fogyasztásától felerősödhetnek. Megelőzésre és a meglévő probléma kezelésére sok egyéb más mellett a homoktövisolaj és az olajfakapszula alkalmas. Utóbbi készítmény rendszeres szedésével tünetmentessé válhatunk.
Miként frissülhetünk fel a nagy melegben?
A zöld-és gyümölcsteák fogyasztása nyáron különösen ajánlott. Kerüljük a cukros üdítőket! A teákat ne túlságosan hidegen, inkább langyosan igyuk. Így csökkenthetjük az izzadást. Kánikulában ajánlottak a zöldséglevek, amiket hígítva is fogyaszthatunk. Izzadás ellen ajánlott még egy-két csésze zsálya vagy izsóp tea. Továbbá kellemes frissítő a hideg uborkaleves.

Hogyan táplálkozzunk a kánikulában?
Nyáron kerüljük a nehéz ételeket, igaz ezeket nem is nagyon kívánjuk a forró napokon. Főleg a sok lédús gyümölcs, zöldségféle, grillezett, párolt hús fogyasztása javasolt. Ezek nem terhelik meg annyira a szervezetet.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Az uborka 15 hatása
  2017-06-21 06:04:30, szerda
 
  AZ UBORKA 15 JÓTÉKONY HATÁSA

A különböző élelmiszerek szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival kapcsolatban már számos cikket közöltünk. Most itt egy újabb "gyöngyszem". Az uborka sokak kedvence, nélkülözhetetlen hozzávalója a szendvicseinknek vagy a salátáknak. De azon kívül, hogy nagyon jó az illata és az íze is számos más hasznos tulajdonsággal is rendelkezik ez a zöldség.




Az uborka a negyedik leggyakoribb termesztett zöldség a világon, és az is ismert, hogy az emberi szervezet számára az egyik legjótékonyabb élelmiszer, ezért “szuperételnek" is nevezik. Az uborkát gyakran permetezik, így fontos, hogy bio uborkát vegyünk, vagy ha van rá lehetőségünk, termesszük meg magunk.

Az uborka is azok közé a zöldségek közé tartozik, amelynek nem csak egészségügyi szempontból vannak előnyös tulajdonságai, hanem a kozmetika is szívesen alkalmazza, illetve számos házi szépségápolási praktikánk egyik összetevője.

Íme az uborka jótékony hatásai

"Gyors falatkák" - Az uborka B-vitaminok jó forrása. Felejtsük el az üdítőt vagy a kávét, együnk egy szelet uborkát inkább!
Zsíros, pattanásos bőrre pakolásként.A lereszelt uborkát 1 ek. joghurttal összekeverünk, és pakolásként alkalmazzuk heti 2x 15-20 percig. Pórusösszehúzó, fertőtlenítő, feszesítő, gyulladáscsökkentő és hidratáló hatása mellet normalizálja a faggyútermelődést és lehámlasztja az elhalt hámsejteket.

Csípésre,dörzsöljük be az érintett területet, azonnal csökkenti a duzzanatot, a fájdalmat és a viszketést.

Napégett, irritált bőrre.Ugyanígy járjunk el, mint a zsíros bőr esetén, de a joghurtot tejföllel helyettesítsük. Rendkívül gyorsan hűsíti, megnyugtatja és hidratálja a sérült bőrt.

Hidratálja a testet és visszapótolja a napi vitaminszükségletet. Az uborka 95 százaléka víz, miközben a szervezetet hidratált állapotban tartja, segíti a test méregtelenítő folyamatait. Az uborkában a legtöbb vitamin megtalálható, amire a szervezetnek szüksége van egy nap. Ne felejtsük el azt sem, hogy csak magában a sötétzöld héjban annyi C-vitamin van, ami a szervezet napi C-vitamin szükségletének 10 százalékát tartalmazza.
Uborkás hajpakolás a gyors hajnövekedésért. Nem csak az arc, hanem a fejbőr is igényt tart vitaminos pakolásokra. Uborkaléből ilyet is készíthetsz! Két evőkanállal keverj össze vele két tojássárgáját, 1 kávéskanál mézet, 1 evőkanál ricinusolajat, majd ezzel a masszával alaposan kend be a fejbőrödet. Minimum fél óráig, maximum 1 óráig hagyd fent a pakolást, majd moss hajat csalánsamponnal Kitűnő hajnövekedést elősegítő és hajhagymát tápláló pakolás.

Uborkás arcpakolás. Keverj össze két evőkanál uborkalét két evőkanál tejszínnel, vagy ha nincs otthon, akkor tejjel. Márts vattalapokat ebbe a keverékbe, s helyezd őket az előzőleg megtisztított arc- és nyakbőrödre. Amíg magadon tartod a pakolást, relaxálj egy kicsit, lesz rá 15-20 perced. Ezután mosd le langyos vízzel, s használd a megszokott arckrémedet. Felhasználhatod az uborka lágyabb belsejét az arcod, a nyakad és a dekoltázsod masszírozására is, ekkor egyszerűen csak végezz velük körkörös mozdulatokat.
Rákellenes - A kígyóuborkáról megintcsak ismert, hogy lariciresinol, pinoresinol és secoisolariciresinol tartalma rákölő. Erről a három lignánról kutatások kapcsán kiderült, hogy csökkenti számos ráktípus, beleértve a mellrák, petefészekrák, méhrák és a prosztata rák előfordulását.

Otthoni tisztítás - Kiváló a fürdőszobai tükör tisztításához. A zuhanyzást, fürdést megelőzően, dörzsölje be egy uborkaszelettel a tükröt, és meg fog szűnni a tükör ködösödése. Ha nyikorog az ajtó, akkor az azt tartó zsanérokat át kell kenni egy szelet uborkával. Az uborkában lévő hatóanyagok segítik a zsanérok mozgását.

Javítja a szájhigiéniát, gyógyítja az ínyt. A sérült, gyulladt ínyen segít az uborka leve. A rossz leheletért felelős baktériumokat pedig kiirtja, ha egy szeletet kb. fél percig a szájpadlásodhoz tartasz a nyelveddel.

Másnaposság ellen- A reggeli másnaposság, vagy fejfájás ellen néhány szelet uborkát kell lefekvés előtt elfogyasztani. Az uborka elég cukrot-, B-vitamint és elektrolitokat tartalmaz ahhoz, hogy számos alapvető tápanyaggal töltse fel szervezetünket, csökkentve a másnaposság érzetét és a fejfájás intenzitását.
Segíti az emésztést és a fogyást. Alacsony a kalóriatartalma, levesekhez és salátákhoz pedig kiváló. Egy natúr joghurttal is fincsi, válassz alacsony zsírtartalmút, ha éppen azon vagy, hogy leadj pár kilót. A kígyóuborka napi fogyasztásával a krónikus székrekedés is megszűnik.

Méregtelenít, mivel az uborka gyakorlatilag csak vitaminokban és ásványokban gazdag folyadékból áll, megtisztítja a szervezetet a nem kívánatos anyagoktól, rendszeres evése pedig a vesekövet is feloldja.Az uborkakarika, mint ismeretes, szuper hatással van a karikás szemekre. A víz gyorsan beszívódik a bőrbe a zöldségből, ami feszesíti, kisimítja a bőrt. Ezen kívül gyulladáscsökkentő is.

Meggyógyítja a cukorbetegséget, csökkenti a koleszterin-szintet és a vérnyomást. Az uborka leve egy olyan hormont tartalmaz, amely a hasnyálmirigy sejtjeit inzulin előállítására serkenti. Ez pedig, kutatások alapján előnyös lehet diabéteszes betegek számára. A kutatók azt találták, hogy az uborka szteroljai csökkentik a koleszterinszintet. Az uborka rengeteg káliumot, magnéziumot és rostot tartalmaz. Ezek az ásványi anyagok együttesen és hatékonyan szabályozzák a vérnyomást. Ettől lesz az uborka jó mind az alacsony és a magas vérnyomás kezelésére.
Segít köszvényben és ízületi fájdalomban szenvedőkön. Az uborka a szilícium-dioxid kiváló forrása, amely arról ismert, hogy erősíti a kötőszövetet. Az uborkában lévő B1-, B6-, C & D vitaminok, a folsav, kalcium, magnézium és kálium, sárgarépalével keverve enyhíti a köszvényes és ízületi fájdalmakat: a szövetekben lévő húgysav szint csökkentésével.



 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Mire használható a levendulavirág?
  2017-06-20 17:24:34, kedd
 
  A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt.
Mire jó a levendulavirág?
1920-as évek közepén Bittera Gyula - korának neves gyógynövényszakértője - telepítette Magyarországon az első levendula ültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Addig az országban csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula.

A levendula (Lavandula angustifolia) nálunk már télálló növény, jóllehet, eredetileg a mediterrán flórához tartozik.

A levendulát szaporítani lehet magról, melyet késő ősszel kell a szabadföldbe, cserépbe, melegágyba elültetni, majd tavasszal palántázni, míg addig erősödik, hogy ki lehet ültetni. Ez eltarthat egy, de inkább két évig is. Egyetlen levendulamagból fejlődik ki végül több év alatt a levendulabokor. Tőosztással is szaporítható. A szabadgyökerű levendulapalánta kora tavasszal vagy késő ősszel ültethető, míg a konténeres levendulapalánta fagymentes időben bármikor.

Alacsony bokrokat nevel, ezek némi kezelés, rendszeres nyírás, gondozás hatására akár 20-25 évig is élnek, és minden nyáron megörvendeztetik a kert művelőjét illatos virágfüzéreikkel.

Napos és meleg helyre kell ültetni a levendulát, különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő. A legfontosabb a sok napfény. Évelő növény, télre megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait. A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára. A levendulabokor így időről időre megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben. Az ültetési távolság attól függ, mit szeretnénk. Ha szegélyt vagy sövényt szeretnénk kialakítani, akkor a tövek közti távolság 50 cm vagy ennél kisebb is lehet, ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor 80 cm-re vagy akár nagyobb távolságra is ültethetjü

Levendula felhasználása, gyógyhatása:

Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet.
Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.
Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszűnteti.
Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmások ne használják így!!
A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Érvényes pikkelysömörre és ekcémára is. Enyhíti a napozás okozta leégést.
Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. Gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti.
Az immunrendszert erősíti élénkíti,
Relaxál, regenerál.
Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.
Fürdővízbe cseppentve és kicsi tejet hozzáadva segít, hogy bársonyos legyen bőrünk.
Női betegségeknél hatásos irrigáló szer. Recept: 1 liter kamillateához 4-5 csepp levendulaolaj.
Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket.
Rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását.
Párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat.
Segít pszichés és idegi panaszok (alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén)
Szív és érrendszerhez kapcsolódó panaszok (alacsony vérnyomás) enyhítésében.
A bőrápolásban is kiváló.
Izmok és izületek gyulladásának csökkentésére.
A belőle készült tea kiváló nyugtató, szélhajtó.



 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Fekete bodza, a sokoldalú gyógynövény
  2017-06-10 17:16:25, szombat
 
  A bodza Közép-Európában és hazánkban is gyakori vadontermő növény, erdőszegélyeken, útszéleken találkozhatunk vele. A bodzát már a görögök és a rómaiak is ismerték, a germánoknál pedig nagy tisztelet is övezte. Sokoldalú felhasználhatósága miatt napjainkban Európa több országában, köztük hazánkban is termesztik.
Több fajtája létezik, gyógynövényként a fekete bodza a legértékesebb. Sötét zöld levelei, másfél méteresre is megnövő törzse, fehér illatos virágai, valamint sötét kék bogyói miatt városi kertek kedvelt dísznövénye. Virága, kérge, levele és termése egyaránt használható gyógynövényként. Virága és termése különleges csemegék alapanyagaként, természetes ízesítő és színező szerként is ismert.
A május végétől megjelenő virágok flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat, némi cukrot és C-vitamint tartalmaznak. A friss vagy szárított virágzatból frissítő tea és üdítőital készíthető. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó hatása miatt népszerű.

A le nem szedett virágokból bogyók fejlődnek, amik a nyár közepén halvány zöld színűkkel kitűnő alkotórészei lehetnek a vidám nyári virágcsokroknak. A őszre kék színűvé váló bogyók gyümölcssavakat, vitaminokat, festékanyagot tartalmaznak. A bogyókból szörpöt, pálinkát vagy lekvárt készíthetünk, ami izzasztásra, vizelethajtásra és székrekedés ellen hatásos.
osszúkásak, ellentétben a fekete bodzával. A gyalogbodza fogyasztása enyhe lefolyású, hányással, hasmenéssel járó mérgezést okozhat.

A forgalmas utak melletti növények igen szennyezettek, ezért az úttól minimum 300 méter távolságra lévő növényrészeket gyűjtsünk csak be és egyébként is tartsuk be a vadontermő gyógynövényekre vonatkozó gyűjtési szabályokat.
Legegyszerűbb a tisztító és gyógyhatású frissítő, a bodzás limonádé elkészítése. Egy nagy kancsóba citromot, cukrot és vizet teszünk, majd ebbe belerakjuk a lemosott bodza virágfejeket. Pár óra múlva már fogyasztható is, főleg jégkockával kitűnő frissítő.
A bodza virágokat vízzel teli jégkockatartóba téve le is fagyaszthatjuk. A bodzás jégkockákkal akár hónapok múlva is megbolondíthatjuk a limonádénkat.
A bodzaszörp hasonlóan készíthető, mint a limonádé. Ahhoz azonban jóval több citromot és cukrot, valamint tartósítószert is kell használni.

A bodza virágokat megszárítva kitűnő tea alapanyagot kapunk.

A bodza virágokból különleges ízű, egyszerű desszertet is készíthetünk. A bundázott bodzánál a virágfejeket palacsinta tésztába mártjuk és bő, forró olajban kisütjük. Hasonló ízvilágú és isteni a bodzás palacsinta.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 77 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 823 db bejegyzés
e év: 4525 db bejegyzés
Összes: 27720 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1376
  • e Hét: 9817
  • e Hónap: 113269
  • e Év: 568645
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.