Regisztráció  Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 103 
A legjobb ímmunerősitő ételek nyárra
  2018-06-16 15:41:36, szombat
 
  1. Erőleves

Kinek van kedve, ereje három-négy órán át rotyogtatni a húslevest vasárnaponként a tűzhelyen ebben a nagy kánikulában? Arról nem beszélve, hogy ilyenkor annyira nem is kívánjuk a kiadós, forró nedűt, pedig jó lenne gyakrabban enni belőle nyáron is. A húsleves ugyanis rendkívül gazdag hasznos immunerősítő aminosavakban és olyan ásványi anyagokban, amelyek a csontból főnek ki, és amikhez alapvetően csak ritkán tudunk hozzájutni (hiszen nem eszünk csontot, ugye...) Épp ezért olykor-olykor egy tál húsleves bizony nagyon nagyban hozzájárul az immunrendszerünk helyes működéséhez.

2. Fahéj

A fahéj nagyon jót tesz az emésztésnek, serkenti a vérkeringést, antibakteriális, vírus- és gombaölő hatása van

3. Grépfrút

Nyáron szerencsére van lehetőségünk jó sok friss gyümölcsöt és zöldséget enni, és ez a tipikusan téli gyümölcs ritkán jut eszünkbe. Ha érezzük, hogy kapar a torkunk, vagy folyik kissé az orrunk, mindenképp érdemes feltankolni belőle, mert ez az egyik leggazdagabb antioxidáns forrás, és rendkívül hatékonyan veszi fel a harcot a náthával szemben.

4. Banán

Nyáron őt is hajlamosak vagyunk hanyagolni, annak ellenére, hogy sokkal több jótékony - és immunerősítő - hatása van, mint például egy almának.

5. Kefír

A probiotikumokban gazdag kefír vagy natúrjoghurt rendkívül sokat tesz az immunrendszer normális műkédéséért. Az egészséges bélflóra immunrendszerünk egyik alapja, erősítsük hát napi egy csésze finom joghurttal!
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Ezeket a gyümölcsöket együk kilószámra júniusban
  2018-06-16 15:37:54, szombat
 
  Földieper (szamóca)
Június nagy kedvence a földieper, senkinek sem kell bemutatni ezt a gyümölcsöt. Amikor a piacot elárasztják a gyönyörű piros, fényes, mézédes és isteni illatú eprek, senki sem tud nekik ellenállni. Felhasználása is rendkívül sokoldalú, csinálhatunk süteményeket, lekvárt, limonádét, szörpöt, turmixot, pohárdesszerteket, fagylaltot belőle.

Érdekesség: a földieper azon ritka gyümölcsök egyike, amelyek a magvaikat nem a gyümölcshúson belül, hanem kívül hordják. Egy epren több mint 200 mag található. A földieper, amit ma ismerünk, eredetileg Amerikából származik és 18. századtól terjedt el Franciaországon keresztül Európában is.


Cseresznye
Rengeteg fajtája létezik, legjobb nyersen fogyasztani, mert nagyon egészséges gyümölcs, kiváló vértisztító és gyulladáscsökkentő hatású. Sok finomság alapanyaga lehet a gyümölcslevestől a süteményekig. A cseresznye nagy víztartalmú gyümölcs, kb. 80 százaléka víz.

Érdekesség: a cseresznyét már az ókorban is termesztették, mára már több, mint 1000 nemesített fajtája van.

Ribizli
Magas C-vitamin tartalmú, savanyú, piros bogyós növény. Létezik fekete és fehér változata is. A ribizli kiváló antioxidáns és magas C-vitamin tartalommal rendelkezik.

Érdekesség: a bogyós gyümölcsök közül a fekete ribizli C-vitamin-tartalma a legnagyobb, de friss fogyasztásra jellegzetesen erős íz- és zamatanyaga kevésbé teszi kedveltté. Azonban szörpnek és bornak feldolgozva sokak által kedvelt, immunerősítő védőital.
Meggy
A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat. A meggy vértisztító hatású. Serkenti a máj- és vese működését. A savas meggy serkentően hat az emésztésre és a belek mozgására, ezért különösen ajánlatos emésztési problémák ellen.

Érdekesség: a meggy volt a magyarság első gyümölcse, melynek termesztéséről már a XVI. században leírást olvashatunk. A cseresznye és a meggy rokonok. Az angolok savanyú cseresznyének mondják a meggyet.

Málna
Magyarországon őshonosnak számít, rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket. Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos és csillapítja a lázat. Segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és károsodott bélflórát.

Érdekesség: a málnabokor levele a népi gyógyászatban fontos gyógynövénynek számít, tea főzetét cukorbajra, vese és húgyhólyagbántalmak és meghűlés ellen használják.

Egres, piszke, köszméte
piszke, egres
Több fajtája létezik hazánkban, lehet zöld, pirosas, illetve szőrös vagy kopasz a bogyó. Termése a savanyútól az egészen édesig mindenféle íz változatban megtalálható. Fogyasztható nyersen, levesnek, kompótként, mártásként, süteménybe sütve.

Érdekesség: az éretlen köszmétét a magas pektintartalma miatt (a pektin egy olyan vegyület, mely húsos gyümölcsök és zöldségek sejtfalából állítható elő) az élelmiszeripar zselésítő, térfogatnövelő anyagként használja. Otthoni használatban a piszke jól használható lekvárok sűrűsítésére, de féléretten befőttnek is nagyon jó.




 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A málna jótékony hatásai
  2018-06-07 10:37:11, csütörtök
 
  Nem is gondolnád, hogy mennyi egészségmegőrző hatással rendelkezik ez az apró bogyós, sötétpiros gyümölcs. Ismerd meg közelebbről és fogyaszd bátran! Most úgyis szezonja van.
A málna a rózsafélék családjába tartozik. A málnabokor 1-2 méter magasra növő, szőrös, tüskés szárral rendelkező félcserje. Magyarországon őshonosnak számít. A vadon élő fajták júniustól szeptemberig, míg a termesztett változatok májustól júliusig adnak termést. Kedveli a jó vízellátottságú, félárnyékos, párás helyeket. Megfelelő gondozás hiányában rekordidő alatt képes elburjánzani.

A legenda szerint először Kréta szigetén kezdték el termeszteni, innen terjedt tovább a rómaiak közvetítésével. A középkorban már ismert gyógynövénynek számított, a kolostorkertek népszerű növénye volt.

A málna, sok piros gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket. Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos és csillapítja a lázat. A-vitamin tartalma révén segít a látásjavításban. Különböző vérzések csillapítására is alkalmazható. Ezeken kívül jelentős mennyiségű B1, -és B2-vitamint is tartalmaz. Rendkívül gazdag színanyagokban, flavonoidokban, gyümölcssavakban, cserzőanyagokban és növényi rostokban. Pektin is található benne, ez az anyag emésztésjavító hatásáról ismert. Az ásványi anyagok közül a kálcium-, kálium-, megnézium- és vastartalma kiemelkedő, mennyiségét tekintve pedig a szervezet napi szükségletének 10 %-át fedezi. Jól teszed, ha frissen és nyersen fogyasztod, ugyanis így érvényesül leginkább a benne lévő vitaminok jótékony hatása. Kevesen tudják, hogy másnaposság ellen és antibiotikum kúra után is jó szolgálatot tesz, mert segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és a károsodott bélflórát. Sőt, még szépülhetünk is vele! Ez a szépségvitaminként emlegetett magas biotintartalmának köszönhető, amely szépíti a bőrt, csillogóvá és dússá teszi a hajat. Antocianintartalma révén mérsékli a magas vérnyomást. Emellett szabályozza a vércukorszintet, enyhíti a menstruációs görcsöket. Megfázás esetén készíts málnaszörpöt, majd szobahőmérsékletű állapotban kortyolgasd el! Levelei értékes gyógynövény-alapanyagnak számítanak. A málnából készült tea pedig antibakteriális, ér, -és pórusösszehúzó hatású. Cukorbetegség, húgyúti panaszok, meghűlés és lázcsillapítás esetén is hasznos málnából készült teát inni. Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása pedig a szájnyálkahártya gyulladásos állapotainak megszüntetésében segédkezik. Rovarcsípések okozta duzzanatok borogatására is használható.
A málna rendkívül sérülékeny gyümölcs, így oda kell figyelni a megfelelő tárolására. A legjobb, ha hűtőben tartod, itt 2-3 napig is eláll, napon és szobahőmérsékleten nagyon hamar megromlik. Kiválóan alkalmas mélyhűtésre, ízét, zamatát jól megőrzi. Csak közvetlenül fogyasztás előtt mosd meg!

A málnát sokféleképpen használhatod fel a konyhában. Készíthetsz belőle szörpöt, lekvárt vagy teát. Feldobhatod vele a reggelidet vagy a desszertedet, például úgy, ha natúrjoghurtba, tejszínbe vagy mézbe kevered. Sütemények készítésénél is nagy hasznát veheted.



 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Az áfonya hatásai
  2018-05-26 14:18:50, szombat
 
  Az áfonya kedvező egészségügyi hatásai valóban lenyűgözőek. Pedig sok éven át a kutatók kevés figyelmet fordítottak erre a gyümölcsre a viszonylag alacsony C-vitamin-tartalma miatt. De miután a tudomány felfedezte az antioxidánsokat és a flavonoidokat, az áfonya egyre több figyelmet kapott.

Az áfonya többek között Észak-Amerikában őshonos növény, és régóta elismert és fontos része az amerikai indiánok étrendjének. Az indiánok jöttek rá annak idején, hogyha e bogyós gyümölccsel dörzsölik be a szárított húsokat, akkor lassíthatják azok romlását.

A korai telepesek az indiánoktól lesték el az áfonya gyógyászati célú felhasználását: az indiánok ugyanis megfőzték az egész növényt a bogyókkal együtt, és a főzetet többek között hasmenés kezelésére használták.

A közelmúltban a Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett, nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy azon személyeknél, akik napi 15 dkg áfonyát fogyasztottak rendszeresen, a vérben lévő antioxidánsok mennyisége jelentősen emelkedett.

A kutatók szerint ez elengedhetetlen a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, a rák, a makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásának megelőzéséhez.

Tudjuk, hogy a vérben lévő antioxidánsok fokozott jelenléte csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, de talán a legizgalmasabb kutatási eredmény mégis az, hogy az áfonya képes csökkenteni és megelőzni az öregkori betegségek (mint például az Alzheimer-kór és az elbutulás) hatásait.

Kék áfonya
Az áfonya népszerűsége nem véletlen: rendkívül ízletes és egészséges gyümölcsről van szó, amely méretében ugyan kicsi, de hatalmas tápértékkel bír, és minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz

Az antioxidánsok egyébként elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz, mivel védenek a sejtszerkezetet és a DNS-t károsító szabad gyökökkel szemben. Általában ugyanis a szabad gyökök felelősek a sejtmembrán, a DNS és a szövetek károsodásáért, és végső soron ezek az okozói számos degeneratív betegségnek is.

Az antociánok rendkívül erős antioxidánsok, és gyulladáscsökkentő hatásúak.

Az áfonya jótékony hatása tehát elsősorban a rendkívül magas fitonutriens- és antioxidáns-tartalmának köszönhető, ezek közül is az úgynevezett antociánoknak (ezek a pigmentek felelnek az áfonya intenzív kékeslila színéért: minél sötétebb a bogyó, annál magasabb az abban lévő antocián-tartalom).

Az antociánok sok gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan az egyes bogyók védőburkában koncentrálódnak, mivel ez védi a gyümölcsöt az erős napsütés és más környezeti ártalmak hatásaitól.

Az antociánok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a szabad gyökök semlegesítésében, és szinergikusan együttműködnek a C-vitaminnal és más fontos antioxidánsokkal.

Az antociánok a kapilláris rendszert is erősítik azáltal, hogy elősegítik a szövetek építőkövének, a kollagénnek a termelődését.

A flavonoidok ezen fontos alosztálya segít az erek tágításában (vagyis csökkenti a vérnyomást), és gátolja a vérrögképződést.

Az áfonya további jótékony egészségügyi hatásai és öregedésgátló jellemzői közé sorolhatjuk a szív-és érrendszeri betegségek és a rák kialakulási kockázatának jelentős csökkenését.

Na és persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az áfonya segít megőrizni az egészséges bőrt, és csökkenti a kor előrehaladtával kialakuló bőrhibákat.

Az amerikai indiánoknak igazuk volt az áfonya bélrendszerre és emésztésre gyakorolt pozitív hatásával kapcsolatban: az áfonya pektinben gazdag rostja enyhíti a hasmenés és a székrekedés tüneteit. Emellett, a gyümölcsben lévő tanninok csökkentik az emésztőrendszer gyulladását, míg a polifenolok bizonyítottan antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek.

A lényeg:
Az áfonya jótékony hatása rendkívül magas fitonutriens- és antioxidáns-tartalmának köszönhető.

1.1. Teljes körű antioxidáns védelem
Mivel rengeteg antioxidáns van jelen az áfonyában, nem meglepő, hogy a kutatók fokozott antioxidáns védelmet észleltek, különösen az oxidatív stressz által veszélyeztetett személyeknél (szív-és érrendszeri betegségek).

Ami viszont meglepő az az, hogy az áfonya rendszeres fogyasztása nem elszigetelten hat, hanem a szervezet teljes területén végzi áldásos tevékenységét. Így nem csak a kardiovaszkuláris rendszer, hanem a szervezet egésze képes profitálni az áfonya rendszeres fogyasztásából.

Például kutatók bizonyították, hogy a megerőltető edzéseket követő izomsérülések mértéke csökkenthető az áfonya rendszeres fogyasztásával. Sőt, az idegrendszer oxidatív stressztől való védelmére is van bizonyíték. Ezen antioxidáns alapú védelmi mechanizmusokat ráadásul nemcsak veszélyeztetett betegeknél észlelték, hanem fiatal és egészséges személyeknél is.

A kutatók szerint az áfonya antioxidáns védelme a szervezet vércukorszabályozó rendszerére is kedvező hatással van, és a gyümölcs rendszeres fogyasztása védi az emésztőrendszert (elsősorban a vastagbelet) a rák kialakulásának kockázatától.

És ha már antioxidáns védelem, akkor érdemes megemlíteni az áfonya ORAC értékét.

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) egy nemzetközileg elfogadott, hitelesített és szabadalmaztatott szabványrendszer, amelyet amerikai kutatók vezettek be a kilencvenes évek második felében, és amely az egyes élelmiszerek antioxidáns és fitonutriens kapacitását jelöli (vagyis az élelmiszerek káros szabad-gyököket hatástalanító képességet hasonlítja össze).

Az áfonya évek óta a legmagasabb ORAC értéket begyűjtő élelmiszerek között szerepel, olyan hasonló kaliberű antioxidáns-szupersztárok között, mint a bab, a szeder, a szilva, az alma, a málna, az eper és a pekándió.

Vörös áfonya
Az áfonya jótékony hatása a rendkívül magas fitonutriens- és antioxidáns-tartalmának köszönhető

1.2. Az áfonya hatása a szív- és érrendszerre
Az áfonya antioxidáns védelme különösen jól dokumentált a keringési rendszer tekintetében.

Többször megismételt vizsgálatok eredményei szerint az áfonya rendszeres fogyasztása (a vizsgálatok résztvevői napi 15-20 dkg áfonyát fogyasztottak 1-3 hónapon keresztül) kimutathatóan javítja a vérzsírok egyensúlyát, vagyis csökkenti a teljes koleszterin szintjét, növeli a HDL koleszterint, és csökkenti a trigliceridek szintjét a vérben.

Sőt, az áfonya fogyasztása bizonyítottan védi az érfal sejtjeit, és megóvja az LDL koleszterint az oxidatív sérülésektől, amelyek az erek eltömődéséhez vezethetnek.

Nem lenne helyénvaló, ha az érrendszerre ható kedvező hatások közül kihagynám az áfonya vérnyomásra gyakorolt hatását. Az egyes vizsgálatokban résztvevő különböző korú férfiak és nők körében a rendszeres áfonyafogyasztás bizonyítottan csökkentette a szisztolés és diasztolés vérnyomás értékét.

Sőt, az egészséges vizsgálati személyeknél az áfonya rendszeres fogyasztása segített fenntartani az egészséges vérnyomás értékét.

1.3. Az áfonya hatása a szellemi tevékenységre
Az áfonyát érintő egyik legizgalmasabb új kutatási terület a kognitív hatásokat vizsgálja.

Az egyik vizsgálatban idősebb felnőttek (átlagéletkor: 76 év) 12 héten át fogyasztottak minden nap áfonyát, és már ez elegendő volt ahhoz, hogy jelentős javulást érjenek el a kognitív funkciókat, illetve a memóriát vizsgáló teszteken.

Bár a résztvevők az áfonyát gyümölcslé formájában fogyasztották, ahhoz poharanként 30 dkg friss áfonyát használtak fel, és a fogyasztott mennyiség 2 és fél pohár volt naponta, így elmondható, hogy a résztvevők nagy mennyiségű áfonyát juttattak be a szervezetükbe (ne feledjük, az áfonya napi ajánlott mennyisége 15-20 dkg).

A tanulmány szerzői szerint az eredmények azt is sugallják, hogy az áfonya nem csak a memória fejlesztésére hasznos, de képes lassítani vagy késleltetni az öregedéssel gyakran együtt járó kognitív problémák kialakulását is.

1.4. Az áfonya hatása a vércukorszintre
A 2-es típusú cukorbetegséggel, metabolikus szindrómával vagy inzulinrezisztenciával diagnosztizált személyek számára különösen fontos a vércukorszint ingadozásának minimalizálása (vagyis a kiugróan magas és a túl alacsonyra zuhanó vércukorszint egyensúlyban tartása). Sőt, sok esetben ez túlsúlyos személyeknél is gondot okoz (többek között ez az elhízás oka).

A kapcsolódó vizsgálatok a fenti betegségekkel diagnosztizált személyeknél konzisztens eredményeket mutatnak: az áfonya (és más bogyós gyümölcsök) rendszeres fogyasztása minden esetben kedvező hatást gyakorol a vércukorszint optimális szabályozására.

A táplálkozási szakértők az áfonyát jellemzően alacsony glikémiás indexű (GI) gyümölcsnek tartják. Bár ha más bogyós gyümölcsökhöz hasonlítjuk, az áfonya relatíve magas GI-indexsszel rendelkezik a maga 40-53 GI közötti értékével (a szeder, málna és eper indexe 30 és 40 GI közé tehető).

Egyébként az 50 GI alatti termékek tekinthetők alacsony glikémiás indexű élelmiszereknek.

A GI az az érték, amely egy adott élelmiszer vércukorszintre gyakorolt hatását mutatja, vagyis minél nagyobb ez az érték, annál jobban emelkedik a vércukorszinted, és minél alacsonyabb a GI, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintedet az adott élelmiszer elfogyasztása.

Egy friss tanulmány megállapította, hogy az áfonya a többi bogyós gyümölccsel egyetemben egyértelműen kedvező hatást gyakorol a vércukorszintre, akár 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyek esetében is.

A vizsgálat résztvevői, akik legalább 3 adag alacsony GI-indexű gyümölcsöt (többek között áfonyát) fogyasztottak naponta a három hónapos vizsgálati időszak során, jelentős javulást tapasztaltak a vércukorszintjük ingadozásában.

Kék áfonya
Az antioxidánsok elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz, mivel védenek a sejtszerkezetet és a DNS-t károsító szabad gyökökkel szemben

1.5. Az áfonya hatása a szemre
A retina egy a szem működéséhez szükséges elengedhetetlen fényérzékeny réteg, amelynek az oxidatív stressztől való sérülési kockázata a normálértéknél jóval magasabb.

A kutatók gyakran vizsgálják az egyedülálló fitonutriens antioxidánsokat tartalmazó ételeket - többek között az áfonyát -, mivel azok képesek megvédeni a retinát az oxigénkárosodástól.

Laboratóriumi állatokon végzett előzetes vizsgálatok szerint az áfonyában található rendkívül erős antioxidáns, az antocián segít a retina szabad gyökök elleni védelmében, sőt érdekes módon a napfény által okozott károsodás ellen is véd.

Fontos megjegyezni, hogy a közeljövőben a rákkutatáshoz hasonlóan a kutatók remélhetőleg az emberi szem egészsége és a többek között az áfonyában található antioxidánsok közti szoros kapcsolatot is vizsgálni fogják majd.

1.6. Antioxidáns hatás
Ha maximalizálni szeretnéd ezen gyümölcs antioxidáns hatását, akkor lehetőleg bioáfonyát vásárolj (az áfonya ára a szezonjában a legalacsonyabb).

Egy közelmúltban készült tanulmány ugyanis közvetlenül hasonlította össze egy organikusan, illetve nem organikusan termesztett áfonyatípus (Vaccinium corymbosum L.) teljes antioxidáns hatását, és a kutatók látványos különbségeket találtak a bio előírásoknak megfelelően termesztett áfonya javára.

Ez utóbbi ugyanis a hagyományos áfonyához képest jelentősen nagyobb koncentrációban tartalmazott fenol és antocián antioxidánsokat, és a teljes antioxidáns kapacitása is lényegesen nagyobb volt.

2. Az áfonya jellemzői
Az áfonya (Vaccinium) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó nemzetség. Savanyú talajt kedvelő, gyakran ízletes bogyójú cserjék és félcserjék tartoznak ide.

A nemzetség kb. 450, az északi félgömb hűvösebb területein élő fajból áll, bár trópusi fajai akár Madagaszkáron vagy a Hawaii-szigeteken is megtalálhatók.

Az alacsony kalóriájú és rendkívül vitamindús áfonya ízvilága az enyhén édestől a kesernyésen át a csípősig terjed.

Mélykék, vörösesbarna és bíborfekete színek jellemzők az egyes típusokra (lásd kék áfonya és vörös áfonya), és szürkésfehér viaszos külső réteg borítja a bogyók felületét. Belül a félig áttetsző gyümölcshúsban apró magvak találhatók.

Az áfonya termesztése és szaporítása Magyarországon is jellemző. A gyümölcs szezonja júliustól szeptemberig tart, a piacokon ekkor juthatsz hozzá a legfrissebben és a legolcsóbban.

3. Az áfonya eredete
Az áfonya termesztése elterjedt gyakorlat volt az észak-amerikai indiántörzsek körében.

Az európai gyarmatosítók az indián hagyományoknak köszönhetően ismerkedtek meg az áfonyával, és ők hozták be annak egyes fajait Európába. Ennek ellenére Európában az áfonya kereskedelmi célú termesztése viszonylag új keletű jelenség, amely elsősorban a XX. és XXI. századra jellemző.

Mivel a déli féltekén - beleértve a dél-amerikai országokat (Chile, Argentína és Uruguay), valamint Dél-Afrikát, Új-Zélandot és Ausztráliát - szintén egyre nagyobb mennyiségben termesztik ezt a gyümölcsöt, a friss áfonya gyakorlatilag egész évben rendelkezésre áll szinte bárhol a világon (friss vagy fagyasztott változatban).

4. Az áfonya vásárlása és tárolása
Vásárláskor az egészséges és élénk színű áfonyaszemeket válaszd, amelyek egységes színárnyalatúak, és fehéres-szürkés viaszos védőréteggel rendelkeznek (lásd az alábbi képet).

áfonyaRázd össze a szemeket, és ellenőrizd, hogy a bogyók szabadon mozognak-e; ha nem, akkor elképzelhető, hogy már nem frissek, újrafagyasztották őket, megsérültek vagy penészesek.

Kerüld a tompa színű, túl puha és nyálkás felületű bogyókat. Az áfonyaszemek nem lehetnek nedvesek, mivel a folyadék jelenléte a bogyók rothadását segíti elő.

Tárolás előtt távolítsd el a sérült vagy penészes bogyókat, így megakadályozhatod a többi bogyó megromlását. Az áfonyát ne mosd meg, csak közvetlenül fogyasztás előtt, mivel a mosás eltávolítja a bogyók felületéről a szürkésfehér viaszos védőréteget.

Az érett áfonyát zárt dobozban vagy műanyag zacskóban tárold a hűtőben, így a gyümölcs 3 napig biztosan friss marad. Ha több mint 24 óráig szobahőmérsékleten tartod, a bogyók romlásnak indulnak.

Az érett áfonyaszemeket le is fagyaszthatod, bár így felengedés után némileg változni fog a gyümölcs íze és állaga. Ha mégis a fagyasztás mellett döntesz, akkor először mosd meg a bogyókat, öntsd le a levét, majd válogasd ki a sérült darabokat.

A felengedés utáni egységes állag megőrzésének érdekében borítsd a bogyókat egy sütőlapra vagy tepsire, helyezd az egészet a fagyasztóba, majd miután a szemek megfagytak, helyezd őket egy műanyag zacskóba, és tedd vissza a fagyasztóba.

Szakértők szerint az egyébként meglehetősen sérülékeny antocián antioxidánsok a hipermarketekben kapható fagyasztott áfonyában sem veszítenek jótékony hatásukból a fagyasztás hatására.

Ezen antioxidánsok közé tartozik számos különböző típusú antocián, például azok, amelyek az áfonyaszemek (és más gyümölcsök) ragyogóan kék, lila vagy vörös árnyalatáért felelnek.

Miután a kísérletekben az áfonyát -17 °C-os hőmérsékleten lefagyasztották és 3-6 hónapig tárolták, a kutatók nem észleltek jelentős csökkentést az áfonya antioxidáns hatásában és az antociánok koncentrációjában.

Ez jó hír mindenkinek, aki egész évben előszeretettel vásárol és fogyaszt áfonyát, és jó hír azoknak is, akik csak fagyasztott formában tudnak hozzájutni ezen egészséges gyümölcshöz.

Az áfonyát ne mosd meg, csak közvetlenül fogyasztás előtt, mivel a víz eltávolítja a bogyók felületéről a szürkésfehér viaszos védőréteget.

5. Az áfonya előkészítése használat előtt
A friss áfonyaszemek rendkívül sérülékenyek, ezért csak óvatosan és rövid ideig mosd meg őket, akkor is csak közvetlenül fogyasztás előtt, mivel így nem sérted fel idő előtt a bogyók külső viaszos rétegét. Ha bio áfonyáról van szó, akár nem is szükséges megmosnod a gyümölcsszemeket.

Ha a fagyasztott áfonyát főzést nem igénylő recepthez használod, akkor először szobahőmérsékleten olvaszd fel a gyümölcsöt, majd öntsd le a levet róla.

Az áfonya akkor a legfinomabb, és akkor nyerheted ki belőle a legtöbb tápanyagot, ha frissen fogyasztod el, és nem sütöd bele más ételekbe (például süteményekbe). Ez azért van így, mert az áfonyában lévő vitaminok, antioxidánsok és enzimek magas hőmérsékleten (175 °C felett) hő hatására sérülnek.

6. Az áfonya fogyasztása
6.1. Áfonya, mint aszalt gyümölcs
Az aszalt gyümölcs hatékony és természetes forrása az egészséget támogató különböző tápanyagoknak, mivel a kedvező élettani hatások - talán a C-vitamint leszámítva - aszalva is megmaradnak a gyümölcsben (ráadásul koncentrált formában).

Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani kis mennyiségben a vörös áfonya, datolya, füge, sárgabarack, cseresznye, szilva és mazsola aszalt (de nem adalékanyagokkal súlyosbított) változatait.

Csak arra figyelj oda, hogy a koncentrált tápanyagok mellett a fruktóz (gyümölcscukor) is koncentráltan jelenik meg az aszalt gyümölcsökben, ezért ha fogyni szeretnél, a kis mennyiség tényleg kis mennyiség legyen.

Továbbá, egyes gyümölcsöket vegyszerekkel permeteznek a kártevők és a penész ellen, így amikor a gyümölcsöt aszalják, vegyszerek is maradhatnak benne.

Az áfonya és a vörös áfonya nem erősen permetezett növény, de az eper és a szőlő az, ezért ha ezek aszalt változatát rendszeresen fogyasztod (például mazsola), akkor koncentrálj a bio aszalt termékekre, ha lehetséges.

A lényeg:
Ha fogyni szeretnél, csak kis mennyiségben fogyassz aszalt áfonyát annak magas gyümölcscukor-tartalma miatt. A friss áfonyát fogyaszthatod bármikor, ennek a kalóriatartalma minimális.

Tippek, avagy hogyan fogyaszd az áfonyát:

Feldobhatod a reggeli müzlid ízvilágát, ha szórsz bele friss vagy aszalt áfonyát.
Elegáns és ínycsiklandóan finom desszertet kapsz, ha behűtött pohárba rétegesen joghurtot és áfonyát helyezel, majd a tetejét kandírozott gyömbérrel szórod meg.
Az áfonyát, ha lehetséges, kizárólag nyersen, és ne süteményekbe sütve fogyaszd, mivel mint minden más gyümölcs esetében, az áfonyánál is a nyers változat garantálja a legfinomabb ízt és a legmagasabb tápértéket.

6.2. Áfonyát tartalmazó receptek a Dietlessen
Áfonyás-diós-lenmagos zabpehely

Áfonyás-diós-lenmagos zabpehely
Áfonyás-diós-lenmagos zabpehely

A müzlis zabpehely egyik nagyon egyszerű és finom változata, ideális reggelire és tízóraira. Egészséges omega-3 zsírsavakat és mangánt tartalmaz!
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Bodza virág hatásai
  2018-05-17 11:12:55, csütörtök
 
  A bodza (Sambucus nigra) cserje vagy kisebb fa, amely akár az 5m magasságot is elérheti. A törzsét és az ágait szürke vagy barna kéreg borítja, a fiatal ágak pedig zöldek. Szára bőséges velőállománnyal rendelkezik. Virágai kicsik, fehér vagy sárga színűek, csővé összeforrt szirom levelei lapos tányérhoz hasonlóak, kétneműek, ötágúak, termése lilás-vörös, gyümölcse vékony csonthéjas ragadós bogyó.
A bodza név eredete
A Sambacus a görög Sambyke (hangszer) szóból ered, amely hangszer a bodza ágaiból készítettek. Mások szerint dák eredetű, amely a Seba (bodza) névből származik. A Nigra szótő, pedig a latin nigra-szóból, származik utalva a bodza érett fekete gyümölcsére.

A bodza lelőhelyei


Falvakban, házak és kerítések mellett, hegyeken és dombokon, erdei tisztásokon, vagy erdő széleken növekszik. De megtalálható a síkságokon és a hegyek lábainál is. Júliusban és augusztusban virágzik.

A bodza betakarítása
Gyógyászati célokra a korai virágokat takarítják be, amikor a virágok 75% van már kivirágozva. A betakarítás csak szépidőben kell, hogy történjen, mikor már felszáradt a harmat, óvatosan ollóval az elágazások kezdeténél kell a virágernyőket lecsípni. A virágernyőket erős napon kell szárítani - így megtartja a virág a szép fehér-krém színét -, a virágaival felfele fordítva, vékony rétegben, letakarva. Az így előállított termék aromás, jó illatú, íés finom lesz.



A bodza gyógyhatásai


Erős izzasztó hatású ezért lázcsillapításra használják. A bodza virága ezen kívül még vízhajtó, hashajtó, vértisztító és köhögéscsillapító. Gyenge alkoholos kivonatban még idegcsillapítóként is használják. Külsőleg használva pedig fertőtlenítő hatású.

A bodza felhasználása


Megfázásnál, torokgyulladásnál, köhögés ellen, és általában légzőszervi megbetegedésekkor, javallott. Vízhajtó hatása miatt ajánlatos a reumában, a vese és húgyhólyag betegségekben szenvedőknek fogyasztani. A bodza virága növeli a tejelválasztást a szoptatós mamáknál. Vízhajtó hatása miatt az elhízásban szenvedőknél is eredményes a fogyasztása. Ugyanebből az okból kifolyólag az ideges eredetű székrekedésre is ajánlott. Fürdők vagy borogatások formájában hatásos a furunkulusoknál, a tályognál, az égési sérüléseknél, hólyagoknál, mivel kitakarítja a gennyet, enyhítve fájdalmat, lelohasztja a duzzanatokat, dudorokat is. Forró fürdőjét a reumás betegek használják eredménnyel.





A bodza előkészítése és használata


Tea formájában, két kis kanál virágból készíthető 250ml forró víz hozzáadásával. Ebből 3 csészével igyunk naponta.

Hashajtó tea:

1-2 kiskanál virágot leforrázunk 200ml forró vízzel, amelyet elalvás előtt iszunk meg.

Fürdő vagy borogatás: Megduplázzuk a virág mennyiséget, fürdőt készítünk, amelyet vagy borogatásként használjuk, vagy kelések, tályogok, égések duzzanatok kezelésére.

Ellenjavallatok: Soha ne használjon friss virágot, mert a bőrön vagy a nyálkahártyán, bőrpírt, vagy érzékenységet okoz.



A népi hagyományok kezeléseiből


A bodza virágot köhögésre és légúti megbetegedésre használták. Az asztmások víz helyet is ihatják. Gyomor fájdalom, máj és epebetegség alkalmával is hatásosan szedték. Virág párnácskákat is készítetTek belőle, amelyet ugyancsak gyógyításra használtak. A nyers levelek, a sebekre vagy a fájdalmas duzzanatokra kerültek. A főzetükkel a duzzanatokat öblítették, a fekete bodza szemeket pálinkába tették, és hidegleléskor lázcsillapításra itták, a bogyókból készült teát, pedig a vetélés ellen fogyasztották.



Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A cseresznye
  2018-05-11 08:15:26, péntek
 
  Kétségkívül az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs a cseresznye. Ráadásul számtalan jótékony hatása miatt is érdemes minél többet ennünk belőle. Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat róla.
ásványi anyagokban gazdag
A cseresznye többek között bőséges forrása az A-, B-, és C-vitaminnak, emellett pedig olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, kalcium, nátrium és magnézium. Így együttesen pedig a cseresznye egyik legfontosabb jótékony hatása közé tartozik a szervezet méregtelenítése, sőt az ízületekre is pozitív hatása van ennek az apró gyümölcsnek.
Vértisztító
Azt mindenki tudja, hogy a cseresznye, mint a legtöbb nyári gyümölcs igen gazdag víztartalommal rendelkezik. Pont ezért kiváló vértisztító hatása van, továbbá a benne található színes karotinoidoknak köszönhetően a cseresznye fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Sőt, az ízületi problémákat is megelőzhetjük a fogyasztásával. Nem utolsó sorban pedig bizonyítottan csökkenti a vér húgysav-szintjét is.
Fogyókúrázóknak is ajánlott!
Jó hír a diétázóknak, hogy 100 gramm mindössze 65-70 kalóriát tartalmaz, emellett pedig alig van benne zsír, viszont szénhidrát 13 grammnyi van benne, így erre mindenképp érdemes figyelnie azoknak, akik csökkentett szénhidrát alapú diétát csinálnak. A cseresznye gyorsan emészthető, így nem terheli az emésztőrendszerünket. Sőt, nem csak hogy nem terheli, hanem még gyorsítja is az emésztési folyamatokat. Így ehetjük nassolásként vagy akár étkezés előtt is fogyaszthatjuk. Azonban érdemes megjegyezni, hogy ilyenkor is maximum egy órával a főétkezés előtt együk meg a cseresznyét.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Levendula gyógyhatásai
  2018-04-28 11:29:55, szombat
 
  A tudományos és a népi gyógyászat is elismeri a levendula gyógyhatásait, kívül-belül kezelhetjük vele magunkat, sőt, pompás lila színét és ízét ételekben is felhasználhatjuk.
A levendula gyógyhatása
Antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő nyugtató, keringésjavító, immunrendszer erősítő, fájdalomcsillapító és gombaölő hatású. Értékét a benne levő linalil-acetát tartalma fejezi ki (min. 35%).

Epeműködést fokozó hatása miatt a levendula a puffadás és az emésztési zavarok ellen is hatékony gyógyteaként elkészítve, illetve a szárított levendulával megszórt görög joghurtot is bátran fogyasszuk, hiszen jótékonyan hat a belekre.

Stressz és alvászavarok esetén is érdemes a levendula illóolajához fordulnunk, például párologtatni, fürdővízbe cseppenteni, esetleg levendulával töltött párnát is választhatunk, hiszen a levendula bizonyítottan streesszoldó, csökkenti a pulzusszámot, és a vérnyomást, ezáltal hamarabb tudunk ellazultabb állapotba kerülni egy fárasztó nap után is.


A levendulának nemcsak a gyógyászatban, hanem a háztartásban is hasznát vehetjük.


Levendula mint hajápoló
Enyhe korpásodásra kiváló gyógyír a levendulás hajöblítő.
Keverjünk össze 15 csepp illóolajat, 2-2 evőkanál olíva-, és mandulaolajjal, majd adjuk hozzá kb. fél liternyi vízhez. Hajmosás után masszírozzuk a még nedves fejbőrbe ezt a keveréket, majd engedjük hatni egy órán keresztül. Hajunkat csavarjuk törölközőbe, a hatóidő letelte után egyszerűen mossuk le meleg vízzel.

Csípésekre is használjunk levendulát!
Nyáron valószínűleg az egyik legáldásosabb hatása mégis az, hogy kiválóan enyhíti a szúnyogcsípés okozta viszkető, égő érzést, illetve csökkenti a kialakult duzzanatot. Kifejezetten hasznos megoldás lehet tehát, ha érzékenyek vagyunk az erre a célra használt kemikáliákra, esetleg gyermekeknél szeretnénk megakadályozni a vakarás okozta sebek kialakulását. Oldjunk fel 10-15 csepp levendula illóolajat kb. egy deciliter desztilllált, vagy felforralt és lehűtott vízbe, töltsük kis szórófejes flakonba, így egész nyáron használhatjuk.

2 levendulás recept
Cikkünkben egy különleges levendulás latte recepttel, illetve egy olyan hasznos otthoni praktikával készültünk, amely nemcsak nyáron, de egész évben hasznos lehet azok számára, akiknek lába, talpa folyamatos, intenzív igénybevételnek van kitéve ebből következően nap végén gyakran tapasztalnak fájdalmakat.

Levendulás latte
A lattéhez először egy levendulateát készítünk. A levendulás teák készítése igen egyszerű, ugyanakkor kezdetben némi kísérletezést igényelnek a megfelelő intenzitás megtalálása miatt. Ha nem szeretnénk túlzottan markáns, szappanszerű ízeket, akkor először csak egy csipetnyi levendulát keverjünk össze a kedvenc zöld-, vagy feketeteánkkal és kóstoljuk meg. A latte elkészítéséhez az eredeti receptúra szerint két evőkanál levendula virág szükséges négy csészényi vízhez (itt most más teát nem használunk).

Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a teatojásba zárt levendulaviráot, majd hagyjuk állni legalább 15 percen keresztül. Ezután melegítsünk tejet a tűzhelyen egy edényben, de vigyázzunk, nehogy odaégjen. Ha a tej kellően felmelegedett, habosítsuk tejhabosítóval, a megszokott módon próbáljunk meg minél krémesebb, lágyabb állagot elérni. A levendulateát lassan adagoljuk a habos tejhez, majd díszítsük friss vagy szárított levendulával. Behűtve, jégkockára öntve igazi nyári különlegesség
Levendulás borogatás talpfájdalom enyhítésére
Melegítsünk fel fél liter vizet egy edényben, majd adjunk hozzá 2-2 csepp levendula és borsmenta olajat. Ameddig a víz felmelegszik, masszírozzuk át talpunkat finoman, már ezzel is javíthatunk a vérkeringésen.

Ha összekevertük az illóolajakat a vízzel, helyezzünk bele 1 vagy 2 rongyot, hagyjuk a főzetben 5-10 percig, ezután csavarjuk ki alaposan, majd tekerjük be vele fáradt talpunkat akár a bokáig is. Lábunkat polcoljuk fel, majd 20 percig hagyjuk hatni. A borogatást cserélhetjük, amíg időnk engedi... Garantáltan sokat javít talpunk vérkeringésén, ráadásul az álló munkát végzők, esetleg műkövön dolgozók számára segít elkerülni a sarkantyú kialakulását is.

Forrás: health.com, doctorshealthpress.com
EgėszsėgkalaúzLink
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Tipikus tavaszi betegségek
  2018-04-10 12:31:07, kedd
 
  Minden évszaknak megvan a maga jellemző betegsége, melyben az adott időszakban a legtöbben szenvednek. Télen az influenza a legjellegzetesebb, nyáron a különböző ,,strandbetegségek" (bőrgomba, ételmérgezés, leégés...), ősszel a megfázással kapcsolatos tünetek fordulnak elő legnagyobb számban. Természetesen a tavasznak is vannak sajátos megbetegedései melyeket röviden ismertetünk és röviden jellemezzük a tavaszi fáradtság specifikus okait, tüneteit és kezelési lehetőségeit Dr. Novák Attilával, a Benu gyógyszerészével.

Tavaszi pollenallergia

Ahogy a sötét téli napok átalakulnak napsütéses, virágzó, melegebb tavaszra és ahogy természet felébred szinte azonnal megjelenik korunk egyik népbetegsége az allergia is. A tavaszi allergia tünetei főleg szénanátha formájában jelentkeznek, de gyakran egészül ki kötőhártya-gyulladással, sőt akár ételallergiával is párosulhat.


Tünetei:
orrfolyás, orrdugulás
tüsszögés, ritkán asztmás roham
vörös, viszkető, könnyes szem

Kezelés:

Az időben elkezdett antihisztamin szedés segítségével a kellemetlenségek enyhíthetők, de a már kialakult problémák tüneti kezeléssel oldhatók csak meg (orrcsepp, orrspray, szemcsepp...)

Gyomorfekély

Meglepő ugyan, de bizonyított tény, hogy a gyomorfekély intenzitása, kialakulása vagy kiújulása sokkal jellemzőbb a tavaszi (esetleg őszi) hónapokban. Veszélyes betegségről beszélünk, hiszen a következményei és szövődményei nagyon súlyosak lehetnek (hashártyagyulladás, gyomorrák) és a fekély akár érfalat is elérhet, amely vérzést okozhat.

Tünetei:
erős gyomortájéki égő fájdalom
savas felbüfögés
gyomorégés

Kezelés:

Leggyakrabban idegi alapú betegségnek tartják, de kialakulásában a stressz mellett számos egyéb tényező is szerepet játszik (Helicobacter pylori nevű baktérium, gyógyszer-mellékhatás, dohányzás). A tünetek érzékelése esetén azonnal forduljon szakorvoshoz, aki a fekély kialakulásának megfelelően gyógyszeres kezelésben részesíti!

Vírus fertőzések

Idén is kitolódott az influenza-szezon, sőt február-márciusi időszakban tetőzött hazánkban, de a vírusfertőzések a tavaszi hónapokban is nagy számban előfordulnak. Nevezhetjük tavaszi náthának és megfázásnak is, hiszen ekkor még nagyon ingadozó az időjárás, a nappali 18-20 fok körüli hőmérséklet éjszakára 10 fok alattira esik, mely jelentős hatás gyakorol a szervezetünkre.

Tünetei:
enyhe tünetekkel indul (orrdugulás, torokfájás, kismértékű láz)
később magas láz, hidegrázás
felső-légúti panaszok, köhögés, fejfájás
rossz közérzet, gyengeség

Kezelés:

Megfelelő réteges öltözködés és erős immunrendszer segítségével elkerülhető, de a már kialakult betegség esetén fontos a megfelelő folyadékmennyiség és minőség (akár több liter szénsavmentes víz, gyümölcstea, vitamindús gyümölcslé). Nagy mennyiségű C-vitamin, immunerősítő gyógynövényekkel kiegészítve (propolisz, echinacea, fokhagyma...). Súlyosabb tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát, vagy kérdezze gyógyszerészét!

Egyéb tavaszi betegségek

Felfázás

Tavaszi hónapokra jellemző betegség, hiszen ekkor még immunrendszerünk is gyengébb és az időjárás is még ,,csalóka". Jellegzetes tünetei között a gyakori vizelési ingert, a fájdalmas vizelést, alhasi fájdalmat és a sötétebb színű vizeletet említhetjük meg. Ha a természetes gyógynövényes (tőzegáfonya, csalán...) alkalmazása már kevésnek bizonyul orvosi kezelés szükséges.

Bélférgesség

A kisgyermekek jellemző betegsége, akik a játszótereken, homokozókban találkoznak a bélférgekkel, melyek kellemetlen tünet-együttest okoznak. Hasfájás, felpuffadt has, szelesség, hasmenés, hányás, végbélkörnyéki viszketés és az apró giliszták megjelenése a székletben kísérheti a betegséget. Kezelése az orvos által felírt féreghajtó tabletták segítségével történhet.

Tavaszi fáradtság

Sokan érezzük magunkat kora tavasszal fáradékonynak, aluszékonynak, bágyadtnak, sokszor fáj a fejünk, szédülünk, ingerlékenyek vagyunk. A felsorolt tüneteket sokan tapasztalják mostanság, hiszen a ,,tavaszi fáradtság" sajátságait jelentik, mely nem egy konkrét betegség, csupán a nyáron felhalmozott vitamin és energiatartalékaink téli hónapokban történő kiürülését jelenti. Tehát szerveztünk normális reakciójáról van szó, hogy a téli üzemmódból kapcsoljunk át tavaszira és töltsük fel kiürült raktárainkat.

Biokémiai háttere:

Hormonháztartásunkban lezajló változások okozzák a tavaszi fáradtság tüneteit. Az ,,alvási hormonként" emlegetett melatonin és a ,,boldogsághormonnak" titulált szerotonin szezonális ingadozása tehető felelőssé a tünetek kialakulásában. A rövid téli nappalokban a kevesebb fénynek köszönhetően fokozódik a melatonin-képződés és így nő az alvásigény. Tavasszal meghosszabbodnak a nappalok, csökken a melatonin képződés, zavart okozva az alvási bioritmusunkban. A szerotonin képződését is a fény fokozza, így télen szervezetünkben szerotonin hiány alakul ki, mely ,,boldogtalanságot" akár depressziót is okozhat.

Kezelés:
legfontosabb az életmód-változtatás
testmozgás a szabadban
napi többszöri kiegyensúlyozott étkezés
nagy mennyiségű friss gyümölcs és zöldség
nagy mennyiségű folyadék fogyasztása
megfelelő mennyiségű alvás (min. napi 7 óra)
reggeli váltózuhany alkalmazása
szaunázás
kevesebb stressz, dohányzás és koffein

Mivel a tünetek bekövetkezésének oka egyrészt vitaminhiány, ami akkor lép fel, ha a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű vitaminhoz és a raktáraink is kiürültek, vitaminpótlás szükséges! A patikákban már tengernyi mono és komplex vitaminkészítmény elérhető, a szakdolgozók segítenek kiválasztani a nekünk megfelelőt.

Az esetek többségében az alapprobléma a fent említett kezelési lehetőségek segítségével megszüntethetők, viszont ha nem segítettek a tünetcsoport enyhítésében sürgős orvosi kivizsgálás szükséges, hiszen a problémákat okozhatja vérszegénység, vagy akár depresszió is. Nagyfokú teljesítmény-csökkenés akár pajzsmirigy alulműködésre is okot adhat, sőt szívbetegség lehetősége is felmerülhet!


Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Az allergia okai, tünetei
  2018-04-10 12:27:39, kedd
 
  Allergia az a jelenség, amikor a szervezet immunrendszere kórosan reagál általában ártalmatlan anyagokra (allergénekre). Ezek az anyagok jelen lehetnek a levegőben, ételben vagy a megérintett tárgyakon. Az allergiának fontos szerepe van egyes betegségek (például asztma és ekcéma) kialakulásában is.

Ha az allergiás ember érintkezésbe kerül az allergénnel, az immunrendszer egy speciális antitestet (IgE) kezd el termelni. Más sejtek egyéb anyagokat - például hisztamint - termelnek, amelyek szintén hozzájárulnak az allergiás tünetek kialakulásához.

Leggyakoribb allergének
A leggyakoribb környezeti allergén a poratka, vagyis pontosabban annak széklete.
A különböző pollenek - fűpollen, fapollen, gyompollen - szintén gyakran előforduló allergének, mint ahogy az állati bőrdarabkák is.
Számos élelmiszer válthat ki allergiát, a leggyakoribbak a földimogyoró, tejtermékek, tojás és halak által kiváltott allergia. A valódi ételallergia azonban ritka, a tüneteket leggyakrabban az immunrendszert nem aktiváló élelmiszerintolerancia okozza.
Egyes rovarok csípése szintén okozhat allergiás reakciót.
A cigarettafüstöt gyakran sorolják az allergének közé, bár valójában inkább irritáns mint allergén, ami azt jelenti, hogy önmagában nem vált ki allergiás tüneteket, de a fennálló allergiát súlyosbítja.
Allergiás tünetek
A tünetek attól függően alakulnak ki, hogy az allergén a szervezet melyik részével érintkezett. Így a szénanátha (más néven allergiás rinitisz) szem- és orrtüneteket - többek között orrfolyást, szemviszketést, könnyezést, torokirritációt, orrdugulást - vált ki.

Allergiás kontakt dermatitisz (bőrgyulladás, melyet a bőr és az allergén - pl. nikkel - érintkezése vált ki) esetén bőrvörösség, hámlás, viszketés alakulhat ki azon a ponton, ahol a bőr és az allergén érintkezett.
Étellel, rovarcsípéssel szembeni allergia esetén csalánkiütés (viszkető hólyagok és bőrvörösödés) jelentkezhet.

Az allergiának számos oka és tünete lehet, ezért allergia gyanúja esetén mindenképpen javasolt a háziorvossal konzultálni.
Súlyos allergiás reakciók
A nagyon súlyos allergiás reakciót anafilaxiának nevezzük; ennek során kiterjedt bőrvörösödés, légzési nehézség, jelentős vérnyomásesés, végső stádiumban pedig eszméletvesztés is kialakulhat.

Ez életveszélyes állapot és azonnali orvosi beavatkozást igényel (azonnal mentőt kell hívni)!

Mi váltja ki az allergiát?
Bár az allergiát közvetlenül örökölni nem lehet, az arra való hajlam viszont örökölhető, ezt orvosi szakszóval atópiának nevezzük. Az allergiás reakció akkor jelentkezik, amikor a szervezet érintkezik az allergénnel.

Ha egyszer kialakult valamely allergénnel szemben az érzékenység, akkor az allergiás reakció minden esetben kialakul, amikor a szervezet az adott allergénnel érintkezésbe kerül.

Tudta? Így öröklődik az allergia! Kattintson!
Az allergia diagnosztizálása
Allergia gyanúja esetén konzultálni kell a háziorvossal, aki beutalót adhat allergológus szakorvoshoz az allergia diagnózisához szükséges bőrpróba vagy vérteszt (RAST - radioallergosorbent test) elvégzésére.

A bőrpróba során az alkar belső felszínére az allergént tartalmazó folyadékot cseppentenek, majd egy vékony tűvel a csepp alatti bőrt megkarcolják. A bőrön kialakuló elváltozás nagyságából következtetni lehet az allergia súlyosságára. Egyszerre akár 30 allergénnel is elvégezhető ez a vizsgálat, így egy vizsgálattal ki lehet szűrni azt az anyagot, amely az allergiát okozza.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A gránátalma
  2018-03-11 17:49:48, vasárnap
 
  A gránátalma egy mélybordó színű gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában: egy átlagos méregtű gránátalmában közel 600 mag található. Ráadásul ezek a magok nemcsak ízletesek, hanem nagyon sok előnyös tulajdonságuk is van. A kínai és az ajurvédikus gyógyászatban ezt a gyümölcsöt már évezredek óta használják, sőt az előzetes laboratóriumi kutatások és a klinikai vizsgálatok is igazolták a gránátalma számos pozitív hatását. DE mik is pontosan a gránátalma előnyei?
FONTOS SZEREPE VAN A SÚLYKONTROLLBAN
A gránátalma magjai alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is. A gránátalma 100 grammjában mindössze 83 kalóriáa van, viszont több, mint 4 gramm élelmi rost. A rostoknak köszönhetően javult az emésztés, fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak.


JÓ HATÁSSAL VAN A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERRE
Néhány kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gránátalma fogyasztásával hatékonyan lehet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős kockázati tényezőket például e gyümölcs levével csökkenthető az LDL koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabad gyökök kialakulása. 2000-ben jelent meg az American Journal of Clinical Nutrition egyik számában egy kutatók által kezdeményezett kísérlet, melyben egészséges felnőtt férfiakat és egészségtelen egereket vizsgáltak. Mindkét csoport naponta fogyasztott gránátalma levet. Két hét után az egészséges férfiaknál megnövekedett antioxidáns szintet tapasztaltak az LDL oxidációja pedig 90%-kal csökkent. Az egészségtelen egereknél szintén az LDl koleszterinszint csökkenése volt megfigyelhető, ami szintén hasonlóan nagymértékű volt, mint az embereknél.

Egy másik vizsgálatban hipertóniás betegeket figyeltek meg, akik szintén két héten át napi szinten fogyasztottak gránátalma levet. A vizsgálat kimutatta, hogy a betegek vérnyomása csökkent azáltal, hogy a gránátalma meggátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését. A gyümölcs levének fogyasztása ezenkívül gátolja a vírusos fertőzések kialakulását, valamint a gyümölcs magjából készült kivonat antibakteriális hatást fejt ki a plakkra.


BIZTOSÍTJA A LÉTFONTOSSÁGÚ C-VITAMIN ÉS K-VITAMIN SZÜKSÉGES ADAGJÁT
A gránátalma jó forrása két alapvető vitaminnak: 100 grammjában 10,2 mg C-vitamint találunk, ami 17 százaléka a napi ajánlott bevitelnek. Ennél valamivel több K-vitamin található benne, pontosan 16 mcg, ami 20%-a a napi irányadó értéknek. A C-vitaminnak köszönhetően a gránátalma segíti az immunrendszer működését, gyorsítja a sebgyógyulást, hozzájárul az egészséges fogínyhez, a normális kollagén és elasztin termelődéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását is. A K-vitamin fontos az erős és egészséges csontok fenntartásához, valamint a megfelelő véralvadáshoz is.


FONTOS SZEREPE LEHET A RÁK MEGELŐZÉSÉBEN
A gránátalma magja gazdag fitokemikáliákban, amik jótékony hatással vannak az egész szervezetre. A gránátalma leggyakoribb ilyen anyagaik a polifenolok: ebben a gyümölcsben főként tanninokat, kvercetineket és antociánokat találunk, amiknek bizonyítottan erős rákmegelőző hatásaik is vannak. Olyan erős antioxidánsok, hogy a polifenolok javíthatják az egészséges sejtek túlélését, valamit a rákos sejtek halálát is képesek előidézni, ezenfelül megakadályozzák a tumorok növekedését és átterjedését. Az antocianinok gyulladáscsökkentő, antivirális és anti mikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.


EGYÉB HATÁSOK
A gránátalma metabolitjainak köszönhetően javítja a prosztata, a vastagbél és a bél szöveteit az egerek testében, ami igazolja a gyümölcslé vagy a gyümölcsből készült kivonatok hatákonyságát a különböző betegségekkel szemben. A gránátalma hatékonynak bizonyult a következő betegségekkel szemben: prosztatarák, prosztata megnagyobbodás, cukorbetegség, lymphoma, rhinovírus fertőzés, nátha, oxidatív stressz, atherosclerosis, koszorúér betegségek, agysérülés (csecsemőknél), vesebetegségek.



Fogyasztása
Miért fogyasszuk a gránátalmát? A gránátalma jellegzetes alakjáról, színéről és a gyümölcs tetején ülő koronáról ismert és felismerhető. A gyümölcs királyi megjelenésű, és egészségügyi hatásait ismerve, királyi is. Fogyasztása révén könnyedén biztosítható az elegendő gyümölcsbevitel, és fontos lépés az egészséges élet felé. A gránátalma rostban gazdag, ennek révén védi a szívet és biztosítja az egészséges emésztést. Rosttartalma megóvja a szervezetet a keringési problémáktól, csökkenti a diabétesz kockázatát, és segíti az emésztőrendszer hatékony működését. Naponta egy gránátalma elfogyasztása a megfelelő teljeskiőrlésű gabonák és zöldségek bevitele mellett biztosítja a normál bélműködést. Egyetlen gyümölcsben 3,5 gramm rost van, ami a napi ajánlott bevitel 9-13%-a.


A gránátalma fogyasztásával nagymennyiségű antioxidánst tudunk szervezetünkbe juttatni: ezek megvédik a szervezetet a tápanyagok lebontása során keletkező szabadgyököktől. A szabadgyökök károsítják a szervezet sejtjeit, ennek révén rákot és szívbetegséget okozhatnak. A gránátalmában található antioxidánsok (tanninok, polifenolok, antociánok) felveszik a küzdelmet a szabadgyökökkel, megelőzik a betegségeket, de ehhez az kell, hogy naponta fogyasszunk gránátalmát. A gránátalma C-vitaminban gazdag, ezért erősíti az immunrendszert. Egész évben, de megfázós és influenzás időszakokban fokozottan ajánlott fogyasztani.
Vitamintartalma révén gyorsítja a sebek gyógyulását, támogatja a növésben lévő szervezetet és a testi szövetek regenerációjában is segít. Nélkülözhetetlen az erős csontozat, porcok és fogazat kialakulásában. Egy gránátalma a napi C-vitamin szükségletnek 10-12%-át fedezi.

A gránátalma remek választás, ha nassolni támad kedvünk. Édes íze révén kielégíti az édesség iránti vágyat, azonban kevés kalóriát és rengeteg hasznos és egészséges tápanyagot, vitamint, rostot és ásványi anyagot tartalmaz. Kiváló egészséges édesség. Hogyan fogyasszuk a gránátalmát? Amikor feltörünk egy gránátalmát, látni fogjuk, hogy apró vörös tokokkal van tele. Ezeket a golyócskákat maglepelnek hívjuk, és gyümölcslével veszik körül az apró magokat. A magvak természetesen elfogyaszthatók a tokokkal együtt. Megehetjük őket úgy, ahogy vannak, kifacsarhatjuk a gyümölcsöt, használhatunk gyümölcscentrifugát, vagy a héjától megtisztított gránátalmát össze is turmixolhatjuk.
Bioboltokban kapható gránátalma koncentrátum, sűrítmény és dzsúsz készen, valamint nagy a választéka a gyümölcsből készült étrendkiegészítőknek is. Rendkívül ízletes reggeli vagy uzsonna készíthető a gránátalma akár friss, akár koncentrált levéből úgy is, ha joghurthoz vagy müzlihez keverjük hozzá.






Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 103 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 854 db bejegyzés
e év: 6158 db bejegyzés
Összes: 37410 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 547
  • e Hét: 8389
  • e Hónap: 67243
  • e Év: 697863
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.