Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
savanyú káposztával töltött
  2015-02-04 17:08:14, szerda
 
  Liszt kb 0,5 kg
meleg-víz 180 ml.,
olaj-3 evőkanál.
egy csipet sót.


A töltelék:
Savanyú káposzta,
egy hagyma,
olaj-a sütéshez

a hagymát megpiritom olajon , mjd hozzáadom a savanyú káposztát, elkeverem és megpiritom .
a tésztához valókat összekeverem alaposan jól kigyúrom ,
a tésztát 8 egyenlő részre vágom , vékonyra ( rétes ) kinyúktom , majd z egyik oldalára pakolok a káposztából Link
utána feltekerem a tésztát és csiga alakba formálom . Link
ezután berakom a sütőbe és szép pirosra sütöm meg .

az almás változata




a tészta ugyanaz , a tölteléke alma reszelve , fahéj és kevés cukor
 
 
0 komment , kategória:  Moldova konyha   
moldovai gyümölcsös pite
  2015-02-04 13:18:54, szerda
 
  ennél a receptnél az a legforntosabb , hogy igen vékonyra kell kinyújtani a tésztát, olyan mint a mi rétesünk.






A tésztához:-250 ml-es csésze

1/2 csésze meleg víz

1/2 csésze növényi olaj

1,5 csésze liszt

Sodabikarbóna 1 tk.


Feltétek:

3 alma kis kockákba

20 g mazsola

50 g Szárított barackok kissé apritva

4 evőkanál. cukor

1 teáskanál fahéj

citromlé

egy tálban összekeverem az olajat és a vizet.
hozzáadom a szóabikarbónát, lisztet,s nagyon jól kidolgozom a tésztát.
most legalább fél órát állni hagyom .
addig a tölteléket kikeverem , a tésztát nagyon vékonyra kinyújtom , megkenem olajjal.
a tölteléket elosztom rajta . Link
két szélét felhajtom majd feltekerem Link
beleteszem a tepsibe olajjal megkenem a tetejét, s megsütöm 200 fokon 20 - 25 perc alatt .
 
 
0 komment , kategória:  Moldova konyha   
burgonyával töltött palacsinta
  2015-02-04 12:58:55, szerda
 
 



a moldován konyhában sokan készitik el a mi palacsintánkhoz hasonló tésztafélét.
általában serpenőben sütik meg, mindkét oldalon , a tésztája ugyanolyan , a tölteléke lehet változó.
lehet túrós, almás, húsos, burgonyás


joghurt 500 ml-

szóda 1 tk.

só 1 tk. .

tojás 1 db. .

2 evőkanál növényi olaj.

i olaj a sütéshez, 1 csésze.

550 g liszt.


a szoba hőmérsékletű kefirt kikeverem a szódával, hagyom állni pr percig .
utána hozzáadom a tojást, s a többi hozzávalót is .
jól kidolgozom , lágy tésztát kell kapnom .
a töltelékhez a főtt urgonyát villával összetöröm , fűszerezem sóval,borssal, piritott hagymával és kaporral.
a tésztát 9 felé osztom el, s mindet lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom .




a közepükre teszek 3 ek. burgonyás masszát. , s majd " becsomagolom "





kinyújtom mindegyiket,




serpenyőben kisütöm .
 
 
0 komment , kategória:  Moldova konyha   
moldovai falusi leves
  2015-02-04 12:35:19, szerda
 
  Hozzávalók:





0,5 kg hús.
0.2 kg zöldbab.
Paradicsom, 1 db.
Káposzta 0.2 kg.
Burgonya 2 db.
Hagyma 1 db.
Sárgarépa 1 db
olaj, 1 evőkanál.
Citrom-1 db.

Bors
Kapor

a húst kis kockákra felávom , a zöldségeket egyformára darabolom fel.
a húst felteszem főni vizzel, sóval és felforralom .
most beleteszem az összes zöldséget, főzöm tovább,
amikor már puhga a hús, tálalható , kaporral, citromlével fűszerezem .




 
 
0 komment , kategória:  Moldova konyha   
csirkeaprólék leves
  2015-02-04 11:51:10, szerda
 
  Zama


Link

0,5 kg csirke
2 kicsi burgonya
1 hagyma
1 sárgarépa
2 paradicsom
1 kaliforniai paprika
1 db citrom
házi csipetkével
Zöldek (kapor, petrezselyem)

1 citrom, a díszítéshez

a csirkét felapritom , felteszem főni 2 liter vizben .
amikor felforrt , lehabozom , beleteszem a zöldségeket, ( paprika, paradicsom nélkül )
mielőtt kész kb : 10 perccel, belerakom a paprikát és a paradicsomot is .
belefőzőm a tésztát is , tálaláskor citromlével izesitem .
 
 
0 komment , kategória:  Moldova konyha   
tojásos lepémy hússal
  2014-11-21 13:49:34, péntek
 
  alivanca



1 csésze kukoricaliszt,
2 evőkanál kukoricaliszt
10 tojás,
75 g juhsajt,
200 g sült sertéshús
1 evőkanál olaj,
só,
őrölt fekete bors.

a húst s a sajtot kisebb kockára felvágom ,
a lisztet, sót, borst , tojást kikeverem jól .
a húst és a sajtot lerakom egy kenyér formába, ráöntöm a tojásos lisztes keveréket.
berakom a 180 fokra előmelegitett sütőbe és 30 percig sütöm . kiveszem és szeletekbe tálalom .




 
 
0 komment , kategória:  Moldova konyha   
padlizsános bárányragú ...
  2014-11-21 13:31:56, péntek
 
  Carne de oaie cu vinete


1 kg bárány hús,
3 evőkanál olaj,
2 hagyma,
1 evőkanál búzaliszt,
2/3 zöldpaprika,
1/4 póréhagyma,
4-5 padlizsán,
1 csésze zöldbab
5-6 paradicsom,
3-4 gerezd fokhagyma
1/2 pohár bor,
só,
őrölt fekete bors,
2 evőkanál darált zöldek ( zsálya, lestyán )

a húst kis kockákra felvágom , lisztben megforgatom és olajban elősütöm .
a padlizsánt 1 cm - karikákra vágom fel és kevés olajban kisütöm , kiszedem .
a hagymát megpiritom olajon , hozzáadom a húst, sózom és borsozom , felöntöm borral és vizzel, párolni kezdem .
amikor félig puha , hozzáadom a zöldségeket is ,s együtt párolom tovább .
a végén teszem bele a padlizsánt szeleteket, fűszereket, , s csak átforrósitom , tálalom .




 
 
0 komment , kategória:  Moldova konyha   
sajtos-paprikás vagdalt egybe
  2014-11-21 13:19:25, péntek
 
  drob de miel



800 gramm bárány hús (filé)
200 gramm sertéshús
2-3 vöröshagyma,
3-4-gerezd fokhagyma,
2 tojás,
1 evőkanál növényi olaj,
100 gramm sajt, nesărată
1 paprika (lehetőleg piros),
fekete bors,
só,

a kétféle húst ledarálom , összekeverem a hagymával, fokhagymával, tojással, sóval és borssal,
egy kivajazott őzgerinc formába rakom a massza felét, arra rápakolom a kockára vágott sajtot, paprikát,
a maradék maszát a sajtra teszem , majd berakom a sütőbe és megsütöm .
180 fokon 35- 40 perrcig sütöm .
salátával , gyümölcs befőttel tálalják .



 
 
0 komment , kategória:  Moldova konyha   
húsgombóc mártással
  2014-11-21 13:10:33, péntek
 
  Chiftelute

Hozzávalók:

350 g sertéshús,
400 g marha
1 hagyma,
2 evőkanál kukoricaliszt
1 evőkanál olaj,
4-5 gerezd fokhagyma,
só,
őrölt fekete bors,
2 evőkanál zöld vágott.


A mártáshoz:

4 hagyma,
2 sárgarépa,
petrezselyemgyökér, 1
1 zeller
2 evőkanál olaj,
2 evőkanál paradicsompüré,
1.5 csésze húsleves,
Citrom
1 teáskanál cukor
Babérlevél,
só,
fekete bors

a vagdalthoz valókat összekeverem egy tálban , majd gombócokat csinálok belőle.
a gombócokat lisztben megforgatom és olajban megsütöm félig .
a mártáshoz a zöldségeket felapritom , olajon mefpiritom ,hozzákeverem a paradicsompürét, levest és készre párolom .
a végén adom hozzé a citromlét is




 
 
0 komment , kategória:  Moldova konyha   
juhtúrós lepény
  2014-11-20 11:36:49, csütörtök
 
  alivenci moldovenesti

juhtúró 400 g

100 g tejföl

tej100 gr

5 tojás

50 gr vaj

50 gr Liszt

egy csipet só

a hozzávalókat kikeverem egy tálban , majd kivajazott tepsibe öntöm és megsütöm közepes lángon a sütőben .



 
 
0 komment , kategória:  Moldova konyha   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2017.06 2017. Július 2017.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 65 db bejegyzés
Összes: 8922 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1509
  • e Hét: 12833
  • e Hónap: 49466
  • e Év: 352990
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.