Regisztráció  Belépés
evavicus.blog.xfree.hu
,,Jőjj pihenni, szabad perceidben, gépek, számok fáradt embere! A barátság meghitt otthonába hív a költő, - beszélgess vele." /Veress Ferenc/ Szuhanicsné Bencsik Éva
2001.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Ropogós narancsos fahéjas Elefántfül
  2018-06-06 22:32:56, szerda
 
  Ropogós narancsos fahéjas Elefántfül

Hozzávalók

1 db leveles tészta
1-2 narancs reszelt héja
1 bögre cukor
1-2 tk fahéj
20 g olvasztott vaj


Elkészítés

Első lépésként vágok egy darab átlátszó fóliát a tészta alá, mert mikor meg kell fordítanom, sokkal könnyebb lesz a fóliát megfogva.
Az egy bögre cukorból, úgy kb. két evőkanálnyival megszórom a tésztát, mindkét oldalát, és egy sodrófával jól belenyomkodom. Leborítom a tésztát még egy darab fóliával, és megfordítom. A másik felét is megszórom a cukorral, és ugyanígy beledolgozom.

Felolvasztom a vajat, és megkenem vele a tésztát, de most már csak az egyik felét.

Elkészítem a tölteléket. A cukrot és a fahéjat összekeverem, aztán belereszelem a narancsot, és ezt kenem rá a tésztára. Mivel már bekentem a vajjal, így könnyen el tudom simítani rajta egy kenőlapáttal.

Ezután feltekerem a tésztát. "Elefántfül" formát szeretnék, ezért elkezdem feltekerni a tészta egyik felét középig, majd a másik felét is. A fólióval könnyedén tudom görgetni, csak az elején kell egy kicsit lenyomkodom.


Egy kicsit felpuhul a tészta ezért olyan 15-20 percre beteszem a mélyhűtőbe, és után nagyon könnyen tudom szeletelni. Hüvelykujjnyi vastag szeleteket vágok belőle, és sütőpapírral kibélelt tálcára teszem. közben a sütőt 200 fokra előmelegítem.


10 percig sütöm, aztán kiveszem a tepsit, és mindegyik elefántfület megfordítom egy lapáttal, aztán visszatolom még tíz percre.
Ne ijedjetek meg! Amikor készen lesz, még puha a tészta, mire kihűl már ropogós lesz. :)

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény receptek  
Fahéjas pálmalevél
  2018-06-06 22:23:59, szerda
 
  Fahéjas pálmalevél

Hozzávalók


20 dkg vajas-leveles tészta
2 dkg porcukor
4 dkg nádcukor
1 kk. fahéj
2 dkg vaj vagy margarin

Előkészítés


Ha mirelit a leveles tészta, akkor szobahőmérsékleten felengedjük. A sütőt 190-200 'C melegítjük.

A fahéjat és a kétfajta cukrot összekeverjük, a margarint megolvasztjuk.
A leveles tésztát enyhén lisztezett deszkán 30x45 cm méretű téglalappá nyújtjuk, majd egyenletesen elkenjük rajta az olvasztott margarint és meghintjük a fahéjas-cukros keverékkel.
A tésztát a két hosszabb végénél fogva, mindkét oldalról feltekerjük (a közepén érjen össze 2. fotó), majd lefedve, kb. 30 percre a hűtőbe helyezzük. A hűtőszekrényből kivett tésztatekercset kb. 1 cm (ujjnyi) vastagon felszeleteljük. A pálmaleveleket margarinnal kikent tepsibe fektetjük (3. fotó) és kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény receptek  
Fahéjas diós tekercsek
  2018-06-06 02:42:09, szerda
 
  Fahéjas diós tekercsek

Hozzávalók a tisztához:
1 kg liszt,
130 g cukor,
1 kiskanál só,
20 g porélesztő vagy 42 g friss élesztő,
500 ml langyos tej,
150 g puha vaj,
2 db tojás,
vanília

.
Hozzávalók a diós töltelékhez:

50 g vaj,
200 g darált dió,
80 g cukor (tetszés szerint több),
egy kevés tej (hogy hígabb legyen a töltelék),
1 kanál fahéj (lehet ízlés szerint),
1 tojássárgája, a tészta lekenéséhez.

Elkészítése:

A tészta elkészítése: Szitáljuk bele a lisztet egy nagy tálba, az élesztőt futtassuk fel meleg tejben, kavarjuk bele a cukrot és a vaníliát is. A tejhez adjuk hozzá a tojásokat és keverjük össze. Majd öntsük a lisztre a tejes keveréket, tegyük bele a sót és a puha vajat, dagasszunk egy nyúlékony tésztát ezekből az összetevőkből. Miután bedagasztottuk egy konyhakendővel takarjuk le, tegyük meleg helyre és hagyjuk a duplájára kelni.

Töltelék elkészítése: olvasszuk meg a vajat, a darált diót és a cukrot adjuk hozzá és a fahéjjal ízesítsük, adjunk hozzá egy kevés tejet, de csak annyit, hogy pépes, sűrű töltelék legyen.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény receptek  
Bécsi kuglóf
  2018-02-17 18:21:35, szombat
 
  Bécsi kuglóf

Hozzávalók

6 tojás
40 dkg cukor
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1,5 dl napraforgóolaj
1,5 dl víz
2 ek kakaópor
tejszínhab és lekvár a tálaláshoz

Elkészítés

A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá, a tojássárgákhoz pedig adjuk hozzá a cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, a vizet és végül az olajat. Ezeket jól vegyítsük el, majd egy vajjal kikent formába öntsük bele a massza háromnegyedét. A maradékhoz szórjunk kakaóport, majd öntsük azt is a tésztához. Ezután mehet az előmelegített sütőbe, és közepes lángon kb. 40 perc alatt süssük készre. Ugye, hogy nem is olyan nehéz? Tálaláskor párosítsuk tejszínhabbal és lekvárral, a hatás pedig biztosan nem marad el!
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény receptek  
Amerikai palacsinta
  2018-02-17 14:19:14, szombat
 
  AMERIKAI PALACSINTA

Hozzávalók:

200 g liszt,
1 db tojás,
150 ml joghurt,
2-3 evőkanál cukor,
1 kiskanál szódabikarbóna,
150 ml tej,
késhegynyi só,
olaj.

Hozzávalók a díszítéshez:

porcukor,
erdei gyümölcs (fagyasztott is jó).

Elkészítés:

Egy tálban kavarjuk össze a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a cukrot, adjuk hozzá a joghurtot, a tejet és a tojást. Dolgozzuk jól össze, egy sűrű tésztát kell kapnunk. Egy palacsintasütőbe tegyünk egy kevés olajat egyenként süssük ki a palacsintákat. Az amerikai palacsintát érdemes vastagabbra sütni, tegyünk bátran több tésztát a palacsintasütőbe. Vegyünk elő egy tálcát és rakjuk egymásra a palacsintákat szórjunk porcukrot mindegyik darabra, a tetejét pedig díszítsük erdei gyümölccsel. J étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény receptek  
Skót krémes
  2018-02-13 14:10:22, kedd
 
  Skót krémes

A tésztához:

50 dkg liszt
5 dkg Rama
5 dkg cukor
kb 2 dl tej
1 cs szalalkáli
csipet só


A krémhez:

1,25 l tej
5 tojás
4 púpozott ek liszt
6 púpozott ek cukor
3 cs vaníliás cukor

A tetejére:

10 dkg ét tortabevonó
5 dkg Rama

Elkészítés

A szalalkálit 1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes hozzávalóból nem túl kemény tésztát gyúrunk.
4 részre osztjuk, nagy gáztepsi méretűre, elég vékonyra nyújtjuk, és egyenként, zsírozott tepsi hátán nagyon halványra sütjük. Egy lap kb. 5 perc alatt megsül.
A kész lapokat a tepsiről óvatosan (mert törékenyek!) átcsúsztatjuk egy nyújtódeszkára.
A krémhez a tojássárgákat a kétféle cukorral, a liszttel és a tejjel habverő segítségével csomómentesre összedolgozzuk, folytonos keverés mellett felfőzzük, és 1-2 perc alatt besűrítjük. A tűzről levesszük.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan, könnyed mozdulatokkal a krémbe dolgozzuk.
Még forrón megtöltjük vele a lapokat.
A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a margarint, és ezt a masszát a langyos süti tetején egyenletesen eloszlatjuk.
Kihűlés után nem sokkal már szeletelhető, de másnapra még finomabbá puhul.

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény receptek  
Marlenka
  2018-02-13 13:37:25, kedd
 
  MARLENKA EGYSZERŰBBEN

HOZZÁVALÓK

A tésztához:
2 ek méz
2 db tojás
2 tk szódabikarbóna
25 dkg cukor
15 dkg sütőmargarin
40 dkg liszt
(szükség esetén tejjel higítható)

A krémhez:

2 csomag vaníliás puding
1 l tej
2 ek liszt (a keménység miatt)
37,5 dkg sütőmargarin
2 csomag vaníliás cukor
30 dkg cukor

A tetejére:

cukrozott kakaópor vagy darát dió

ELKÉSZÍTÉS

A tésztának való alapanyagokat egy tálban jól összedolgozzuk, 4 darab cipót készítünk belőle. Mivel egy kicsit ragacsos a tészta, nehézkes nyújtani. Eleve sürtőpapíron célszerű ellapítani, majd egy közepes tepsi hátulján, a sütőpapírral együtt megsütni, 175 fokra előmelegített sütőben, egyenként kb. 7-9 percig. Minden adag tésztával így járjunk el.
A pudingport és a lisztet összekeverjük, majd a tejjel keményre főzzük. A sütőmargarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Mikor már langyos a puding, belekeverjük a cukros margarint, simára dolgozzuk.
A 4 lapot megtöltjük a krémmel, a felső tésztalapra is krém kerül, majd ezt instant (édesített) kakaóporral vagy darált dióval bőven megszórjuk. Hűtőszekrényben néhány órát, állni hagyjuk, hogy a tésztalap megpuhuljon, és az ízek összeérjenek.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény receptek  
Fahéjas harmónika kalács
  2018-02-10 13:55:39, szombat
 
  Fahéjas harmónika kalács

Hozzávalók:

tészta:

40 dkg liszt
3 dkg cukor
1 cs száraz élesztő
1/2 tk só
1 tk vaníliakivonat
6 dkg vaj
80 ml tej
60 ml víz
2 tojás

töltelék:

20 dkg cukor
2 tk őrölt fahéj
6 dkg olvasztott vaj


Elkészítése:

30 dkg lisztet egy nagy tálba szitálunk, hozzáadjuk a cukrot, sót, szárított élesztőt.
A tojásokat felverjük.
A vajat megolvasztjuk a tejben, tűzről levéve hozzáadjuk a vizet és a vaníliakivonatot, 1-2 percig hűlni hagyjuk.
A lisztes keverékhez hozzáöntjük a tejes keveréket, összekeverjük.
Hozzáadjuk a felvert tojást és a maradék 10 dkg lisztet.
Összedolgozzuk a tésztát.
Robotgéppel 5 percig dagasztjuk, majd egy lisztezett tálba tesszük, fóliával letakarjuk.
Meleg helyen 1 órát kelesztjük, ekkorra duplájára nő a tészta.
A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, nagy, 35x55 cm-es téglalapot nyújtunk belőle.
A tészta felületét megkenjük az olvasztott vajjal, keveset hagyunk belőle, hogy a tetejét is meg tudjuk majd kenni.
A cukrot összekeverjük a fahéjjal és a vajas tésztát egyenletesen megszórjuk vele. Ebből is hagyunk keveset a tészta tetejére.
A tésztát vízszintesen ( lehet függőlegesen is, kinek hogy tetszik) 6 egyforma csíkra vágjuk, a csíkokat egymásra rétegezzük, majd 6 darab négyzetet vágunk belőle.
A sütőformát kivajazzuk, kilisztezzük, közepébe sütőpapírt teszünk.
A tésztahalmokat belerakosgatjuk a formába, meleg helyen még 30-45 percet kelesztjük.
A tetejét megkenegetjük a maradék olvasztott vajjal és megszórjuk a maradék fahéjas cukorral.
Előmelegített sütőben 180°C-on kb 30-35 percet sütjük.
A sütőből kivéve 20-30 percet pihentetjük, porcukorral meghintve kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény receptek  
Kávékrémes-diós süti
  2018-02-07 18:30:00, szerda
 
  Kávékrémes-diós süti

Tészta

6 db tojás
14 dkg cukor
14 dkg dió (darálva)
5 csepp rumaroma
1 csomag sütőpor
1.5 evőkanál finomliszt

Krém

25 dkg vaj
2 db tojássárgája
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
6 teáskanál instant kávé
3 ek tej
15 dkg dió (felaprítva)

Tetejére

20 dkg étcsokoládé
1 tk vaj

elkészítés

Tészta

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd a cukrot és a tojások sárgáját is beledolgozzuk.
A diót, a sütőport és a lisztet összekeverjük, és beleforgatjuk a habba, egy pici rumaromával ízesítjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és tűpróbáig sütjük
.
Krém

A vajat kikavarjuk, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot és a tojások sárgáját, és szép habosra keverjük.
A vaníliás cukrot és a kávéport a tejjel simára kavarjuk, majd óvatosan beledolgozzuk a vajas masszába.
Majd a vágott diót is belekeverjük, és ha a tészta is kihűlt, akkor kettévágjuk, a két lap közt megkenjünk, valamint a tetejét is, majd a hűtőbe tesszük egy picit, míg el nem készül a csokimáz.

Tetejére

A csokoládét felolvasztjuk, a vajat is hozzáadjuk, majd bevonjuk vele a süteményt, majd a hűtőbe tesszük, míg meg nem dermed, vagy fel nem szeleteljük.
sütési hőfok: 180°C
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény receptek  
Orosz mézes
  2018-02-07 18:26:03, szerda
 
  Orosz mézes

Hozzávalók

3 db tojás
3 ek olvasztott vaj
20 dkg cukor
3 ek méz
47 dkg liszt
2 kk szódabikarbóna
A töltelékhez:
1,3 liter tejföl
20 dkg porcukor

Elkészítés

A cukrot kikeverjük a tojásokkal, majd gőz felett állandó keverés mellett sűrűre főzzük, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a margarint és a mézet, kicsit lehűtjük végül a liszthez adjuk.


Nagyon ragacsos tésztát kapunk, lehűtjük hűtőben kb. 1 óra.


Amint lehűlt, 5 felé osztjuk a tésztánkat, most már nyújtható lesz. Sütőpapírt kicsit belisztezzük és elnyújtjuk az első lapot kb. 30x35 cm, a többivel is így járunk el.


Előmelegített sütőbe 180 C-on 7-10 perc alatt világosra sütjük, figyelni kell, mert gyorsan sül. Nem kell levenni a papírt, majd csak akkor, amikor töltjük, egymásra rakjuk, meg fog keményedni.


A tejfölt kikeverjük a cukorral, majd egyesével megtöltjük a lapokat (leszedjük a papírt, négy felé osztjuk a krémet).


Pár óra alatt megpuhul, tetszőleges formára szeletelhetjük, mézet csorgathatunk rá, ha valakinek nem elég édes.

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 100 db bejegyzés
e év: 1659 db bejegyzés
Összes: 10740 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1115
  • e Hét: 11420
  • e Hónap: 33378
  • e Év: 670189
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.