Regisztráció  Belépés
klementinagidro.blog.xfree.hu
Embernek lenni! Csak embernek lenni, semmi egyébnek, De annak egésznek, épnek, Föld-szülte földnek És Isten-lehelte szépnek. Gidró Klementina
1975.11.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Hasznos tippek:)
  2015-10-05 13:38:42, hétfő
 
 
Tortasütésnél mindig csak a tortaforma alját szabad zsírozni vagy vajjal megkenni, az oldalát soha, mert különben sütés közben a tészta középen felpúposodik.

A darált dió vagy mák nem avasodik meg, ha porcukorral összekeverve tesszük el a felhasználásig.

A mandulaszemeket könnyen megszabadíthatjuk a barna héjától, ha forrásban levő vízben tartjuk néhány percig. A héj felpuhul, s könnyen kinyomkodhatók a mandulák.

A ragadós tésztát (mint például a mézes-krémes tésztája) belisztezett fólialapok közé téve tudjuk könnyedén kinyújtani.

Fánk tésztája laza lesz, ha víz helyett sört vagy szénsavas ásványvizet használunk az összeállításhoz.

Ha megszáradt a mézes sütemény, csomagoljuk fehér papírba, néhány percre tegyük meleg sütőbe, ettől felfrissül és megpuhul.

Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.

A száraz dió újra jóízű lesz, ha néhány órára tejbe áztatjuk, lecsepegtetjük, és megszárítjuk, mielőtt felhasználnánk.

Könnyen megakadályozhatjuk, hogy sütéskor összeessen a kuglóf. Sütés előtt állítsunk bele egy szál makarónit, ami kéményként működik.

Nagyszerű habcsókot készíthetünk, ha egy csipetnyi sütőport teszünk a tojásfehérjékbe, mielőtt felverjük. Minden tojásfehérjéhez 2,5 dkg cukrot számítsunk. Először csak a cukor felével verjük fel, a másik felét pedig óvatosan keverjük hozzá.

Ha vajjal bekent késsel vágjuk szét a habcsókot, nem fog széttöredezni.

Torták díszítéséhez gyakran használunk csokiforgácsot. Megkönnyíthetjük a munkát, ha a tábla csokoládét alaposan lehűtjük és krumplihámozóval farigcsáljuk.

A petrezselymet csak akkor tegyük az ételbe, amikor már elkészült, mert főzés közben a vitamintartalma csökken.

A zöldségeket és főzelékféléket csak a főzés legvégén ecetezzük, mert a sav nem engedi megpuhulni.

Nyáron nem savanyodik meg a tej, ha forralásnál cukrot keverünk hozzá. 1 liter tejhez 2 dkg cukrot tegyünk.

A fejes salátát sose vágjuk késsel, mert a vágás mentén a levelek hamar meglöttyednek, hanem tépkedjük apróra a leveleket, és nejlonzacskóban tároljuk a felhasználásig.

Főzéskor szép fehér marad a karfiol, ha a főzővízbe egy kevés tejet teszünk, a karfiolszag pedig megszűnik, ha egy nyers krumplit is belefőzünk.

A salátának szánt uborkát hámozzuk meg, öntsük le forró vízzel, majd hideg vízzel, és csak aztán szeleteljük fel. Így könnyebben emészthető az uborka.

A csemegekukoricát forrásban lévő, enyhén sós vízben tegyük fel főni. Így 10 perc alatt megpuhul.

Ha sárgadinnyét vásárolunk, úgy tudjuk megállapítani, hogy érett-e, ha a szárát megszagoljuk, és tipikusan erős illatot érzünk.

Ha a görögdinnyét megkopogtatjuk, és mély hangot ad, akkor már érett. Ha azonban kongó hangja van, akkor még nem elég érett.

Ha sárgabarackot vagy őszibarackot akarunk mélyhűteni, célszerű hámozás után cukros-citromos vízzel leforrázni, lecsepegtetni, és csak azután nejlonzacskóba csomagolni.

A mélyhűtésre szánt ribizlit mossuk meg, szemezzük le a száráról, adagokban tegyük nejlonzacskóba, 1-2 evőkanál porcukrot szórjunk rá, zárjuk le a tasakot és így tegyük a mélyhűtőbe.

A fonnyadt zöldség felfrissül, ha hideg vízbe tesszük, amelyhez 1 kanál ecetet is adtunk.

A megkezdett savanyúság hosszabb ideig eláll, ha olykor 1-1 kockacukrot teszünk az üvegbe.

A zöldborsó megtartja a színét, ha főzéskor a vízbe 1-2 szem kockacukrot teszünk. Egy másik lehetőség: ha a friss zöldséget főzés után rövid időre jeges vízbe tesszük.

Néhány napig frissen tarthatjuk a spárgát, ha nedves ruhába csavarva tesszük a hűtőbe. (Ha szükséges, a ruhát többször is benedvesíthetjük.)

A brokkolit nem tanácsos zsírban sütni vagy párolni, mert rágós lesz tőle.

Amikor csak néhány csepp citromlére van szükségünk, akkor felesleges egy citromot kettévágni. Fúrjunk egy kis lyukat a citromba, így ki lehet csepegtetni a levét. Könnyebb, ha előtte jól megnyomkodjuk.

Ha néha előfordul, hogy megmarad egy kevés bor a palackban, öntsük bele a jégkockatartóba és fagyasszuk le. Ezeket a borkockákat használhatjuk ízesítésre, szószok pikánsabbá tételére, de borostea készítésére is.

Gyümölcsléből is készíthetünk jégkockákat. Koktélok ízesítésére pedig apró gyümölcsdarabokat (eper, szeder, meggy stb.) tegyünk a jégkockatartóba, öntsünk rá hideg vizet és fagyasszuk meg. Ezek a jégkockák különösen alkalmasak italok díszítésére.

Ha leveles tésztát készítünk, nem kell bezsírozni a sütőformát, hanem hideg vízzel kell leöblíteni. Így a gőzölgő víz megemeli, szinte könnyűvé teszi a tésztát. Amikor a leveles tésztát sütés előtt felvert tojássárgájával megkenjük, nem szabad, hogy lecsorogjon a tészta szélén, mert rátapad és nem hagyja felemelkedni.

A sütemények tésztáját mindig ugyanabban az irányban nyújtsuk, mert különben nem egyenletesen fog megkelni.

Ha a forró puding tetejére kevés porcukrot szórunk, nem fog megbőrösödni.

Úgy lehet meggyőződni róla, hogy az élesztő még elég friss, hogy egy kis darabkát forró vízbe kell tenni. Ha lesüllyed az edény aljára, már nem használható.

Ha nincs elég sütőporunk otthon, 3-4 kanál rummal helyettesíthetjük. Az alkohol majdnem annyira felhúzza a tésztát, mint a sütőpor.

Vágódeszkánkról úgy távolíthatjuk el az erős hagyma- vagy halszagot, hogy egy evőkanál ecettel vagy fél citrommal jól bedörzsöljük, utána pedig hideg vízzel alaposan leöblítjük.

Ha elpiszkolódik, foltos lesz a fonott kosarunk vagy a kerti bútor, tömény konyhasóoldattal alaposan keféljük át, bő vízzel öblítsük le, s a szabad levegőn hagyjuk megszáradni. Hogy ne száradjon ki a fonat, időnként citromos olajba mártott törlőruhával töröljük át a felületét.

Ha a konyhai mosogatónk elszíneződik a csöpögő melegvíztől, a foltra öntsünk ecetet, s néhány óráig hagyjuk rajta.

A sajtreszelőt könnyű tisztítani, ha használat után száraz kenyérdarabot reszelünk rajta.

Az elektromos tűzhely főzőlapjait ecettel vagy citromlével bedörzsölve takarítjuk, majd néhány csepp olajjal kifényesítjük. (Csak kikapcsolt készüléket!)

A csavaros tetejű befőttesüvegeket könnyen kinyithatjuk, ha egy pillanatra forró vízbe mártjuk.

Az egymásba szorult üvegpoharakat erőltetés nélkül tudjuk szétválasztani, ha a belső poharat feltöltjük hideg vízzel, a külsőt pedig meleg vízzel töltött tálba merítjük.

Foltok eltávolítása:

Zsírfoltra tegyünk tömény konyhai mosogató szert, majd mossuk ki a szokásos módon.

A kakaófoltos anyagot forró tejbe tesszük, majd a szokásos módon kimossuk.

A friss kávéfoltot hideg tejbe mártjuk, aztán mosószerrel kimossuk a kelmét.

Ha gyümölcs pottyan a ruhánkra, a friss foltot azonnal nedvesítsük be citromlével vagy áztassuk tejbe. 15-20 perc elteltével pedig szappanos oldatban mossuk ki az egész ruhát.

A vörösborfoltokat rögtön szórjuk be konyhasóval, és csöpögtessünk rá citromlét, végül pedig mossuk ki a megszokott mosószerünkkel.
 
 
0 komment , kategória:  Háztartás (tippek stb.)  
Így tisztítsuk a vágódeszkát
  2015-10-05 13:33:37, hétfő
 
  Nem is tudod elképzelni a konyhai életet vágódeszka nélkül, hisz hol máshol vágnád fel a hagymát, fokhagymát, a petrezselymet, a húsokat, a zöldségeket és gyümölcsöket.


Éppen azért, mert ennyi mindenre használjuk, a vágódeszka használat után elszíneződhet, foltosabb lehet. A mosogatószivacs nem képes csodát tenni, ahhoz hogy úgy nézzen ki, mint új korában egyéb titkokra is szükség van.

A szeder, cékla, paprika vagy egy szaftos hús által okozott foltokra használjuk a só és a szódabikarbóna vizes keverékét. Töltsük rá a foltra és egy törülközővel, vagy ronggyal jól dörzsöljük át. A kellemetlen szagok elűzésére a vágódeszkát locsoljuk be ecettel, ami a kellemetlen aromákkal együtt elpárolog.

A vágódeszka napi tisztítását forró vízzel végezzük, de ne hagyjuk benne a mosatlannal teli kagylóban. Ha sokáig ázik a vízben előfordulhat, hogy kárt teszünk benne. Ahogy elmostuk, töröljük szárazra, és hagyjuk a levegőn, ne tegyük be a szekrénybe.

Alkalmi tisztítás esetén durva sóra, egy fél citromra és egy kevés olajra van szükségünk. Szórjuk meg gazdagon sóval a vágódeszka felületét, majd kenjük be citrommal, végül egy tiszta kendővel töröljük meg. Csepegtessünk rá néhány csepp olajat, majd kenjük be a felületet a törlőkendővel. Tíz perc után távolítsuk el a felesleges olajat.
forrás:filantropikum-oldal
 
 
0 komment , kategória:  Háztartás (tippek stb.)  
4 mítosz a takarításról, amit eddig talán nem is tudtál
  2015-10-05 13:33:14, hétfő
 
  Mint általában sok minden körül, így a takarítás esetébe is több mítosz kering, amelyet képesek vagyunk elhinni. Nézzük, melyek ezek.

1. A porszívó zsákját csak akkor kell kiüríteni, ha az teljesen megtelik.

Ezt nagyon sokan így gondolják, és mind a mai napig így is járnak el, viszont ez egy téves felfogás, ugyanis ezzel a készülék szívóképessége gyengül, hiszen az amúgy is teli tasakba nem tudja olyan erővel beszívni a koszt. A megoldás az, hogy amikor körülbelül háromnegyed részben megtelt a zsák, egyszerűen ürítsük ki a port.

2. A fürdőszivacsot csak abban az esetbe érdemes kicserélni, ha már majdnem teljes mértékben elhasználódott.

Ez is hiba, ugyanis nagyon sok baktérium képes idővel megtelepedni a szivacson, és ha nagyon sokáig használjuk ezt, akkor bőrirritációs is kialakulhat,mivel a nedves, meleg környezet kedvez a kórokozók szaporodásának. Ezért érdemes legalább 3-4 hetente cserélni a szivacsunkat.

3. Az ágynemű huzatait elér egy hónapban egyszer kimosni.

Az éjszakai verejték, valamint a por kombinációja miatt az ágyneműn sok baktérium telepedhet meg, ami akár allergiás reakciót is kiválthat. Nem olyan megerőltető, hogy hetente tiszta ágyneműt húzunk, hiszen végtére is az egészségünkről van szó.

4. Ha alaposan lesúroljuk a cipőnket, akkor közlekedhetünk úgy is a lakásban.

Ez egyáltalán nincs így, hiszen akármilyen jól végigdörzsöljük a lábsúrolón a cipőnket, a pór és egyéb láthatatlan szennyeződések ott maradnak. Inkább vegyük a fáradságot és húzzuk le a lábbelit, így könnyebben megőrizzük a lakás higiéniáját.
forrás:filantropikum
 
 
0 komment , kategória:  Háztartás (tippek stb.)  
Ezt kell tenned, ha nem akarod, hogy a burgonya kicsírázzon
  2015-10-05 13:31:33, hétfő
 
  Sokan úgy tartják, hogy az egészséges étkezés költséges, ráadásul a nyers hozzávalók, a zöldségek és gyümölcsök hamar el is romlanak.

Sokan úgy tartják, hogy az egészséges étkezés költséges, ráadásul a nyers hozzávalók, a zöldségek és gyümölcsök hamar el is romlanak.

Így tartsuk sokáig frissen a salátát
Bár sokszor úgy gondoljuk, hogy a zacskóban hamarabb megromlik a saláta, mégis a friss saláta titka az, ha műanyag zacskóban tároljuk. Az itt keletkezett széndioxid megőrzi a frissességet és a levelek zöld színét. A salátákat mossuk meg, csorgassuk le jól róluk a vizet, és azután tegyük műanyag nejlonzacskóba.

Így tároljuk a felvágott avokádót, hogy ne barnuljon meg
Az avokádó egy nagyon egészséges gyümölcs, és ajánlatos lenne legalább 2-3 naponta fogyasztani. Ha nem tudunk megenni egyszerre egy avokádót, annak érdekében, hogy megelőzzük az oxidációt, a megbarnulást, tegyünk az avokádó mellé egy fél szeletelt hagymát. A hagymában levő kén vegyülete még további 24-48 órára frissen tartja az avokádót.

Honnan tudjuk, hogy érett-e az avokádó?
Az avokádó színe és állaga sok mindent elárul. A nagyon világos zöld és kissé kemény példány még ízetlen, és valószínűleg még kb. 5 nap érési idő szükséges számára. Amelyik tapintásra túl kemény, azt mindenképp hagyjuk az üzlet polcán, hiszen még legalább 3 nap érési idő kellett volna neki. Olyat válasszunk, amelyik sötétbarna, és elég puha. Ennek az íze is kellemes lesz, és krémes állagú masszát keverhetünk belőle.

Mit tehetünk, ha éretlen avokádót vásároltunk?
Ha nem sikerült eléggé érett avokádót választanunk, hagyjuk még 1-2 napig érni. Tekerjük újságpapírba, és tegyünk mellé 1-2 érett banánt vagy almát, majd tegyük egy jól záró dobozba. Ezek a gyümölcsök olyan gázt bocsátanak ki, mely stimulálni fogja az érlelés folyamatát. Az érleléshez sárgabarackot, fügét vagy akár dinnyét is választhatunk.

Mit tegyünk, hogy ne csirázzon ki a burgonya?
A burgonyákat tegyük sötét, hűvös és jól szellőző helyre, fedjük le újságpapírral, majd tegyünk a tetejére 1-2 érett almát. Azért jó, ha fénytől védett helyen tároljuk, mert így meg tudjuk akadályozni a csírázást hatására termelődő, mérges a solanin anyag keletkezését. Ha ki is csírázik, azonnal törjük le a csírákat, és tisztítsuk meg a burgonya héját, mert a méreganyag a burgonya héjában raktározódik el először.
http://twice.hu/

 
 
0 komment , kategória:  Háztartás (tippek stb.)  
Konyhai fortélyok
  2015-10-05 13:16:51, hétfő
 
  Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben.

Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló!

citrom

A citrom levét kifacsarom, és jégkocka készítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó!


Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edényaljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem szradnak ki.

A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

Fűszer

Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre!

Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb...teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle!

A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata!

A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós. Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

Kenyér
Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.

Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.

Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel vagy szórj rá lisztet! Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem!

A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.

A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst, húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

Befőttesüveget úgy is kifertőtlenítünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.

Tészta A főtt tészta nem áll össze, ha, mielőtt felforraljuk a vizet olajat teszünk bele, majd a kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főző léhez.

A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk. (beszúrás - bocs, meg akkor, ha egy kanál tejfölt teszünk a tojásba)

Ha áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet!

Hogy a citrom kiadja az az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard!

Hogy ne legyen a káposztafőzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére!

Hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát!

Sütibe való finomságok

Mazsola Ha egy éjszakán át sós vízben áztatjuk a héjas diót, másnap úgy törhetjük fel, hogy épen marad a belseje. Mazsolához reszelt citrom, vagy narancs héját keverjük, és így tároljuk, jobban eláll és finomabb lesz az íze.

Mire jó még a sütőpor? Csempe- járólap fugaközök tisztításához van egy új tippem!
Sütőport vízzel elkeverni és fogkefével a fugára kenni, kicsit hagyni, amíg hat a szer és utána felmosni. Nagyon szépen fehérít.

A sütőport elsősorban a függönymosáshoz ajánlom, de minden fehérmosáshoz jó. A mosópor mellé 2 zacskó sütőport kell belekeverni. Ettől minden gyönyörű hófehér lesz.

Ha a frottír törölköző már 1-2 mosás után is keménnyé válik és dörzsöli a bőrödet, akkor mosás után be kell locsolni és átvasalni mind a két oldalát és utána jobb lesz, mint új korában! Nincs olyan öblítő, amitől olyan puha lenne!!

Ha nincs otthon sütőpor, használjunk a sütemény tésztájához 40 %-os rumot: 2 evőkanál rum 1 tasak sütőport helyettesít, ráadásul gazdagabb ízt is ad a sütinek!

Lisztfélék tárolása

Gabonafélék tárolása
Vásárolt lisztféléket, gabonapelyheket, rizst, tegyük egy-két napra a mélyhűtőbe, csak ezután helyezzük a tároló helyükre. Ha eképpen járunk el, nagy valószínűséggel nem fog megbogarasodni.

Zöldségek
Ha egy finom vasárnapi ebéd után maradt burgonyapüré, ki ne dobjuk. Kiválóan felhasználható pogácsához vagy akár kroketthez is.

A gombát - ha kénytelenek vagyunk egy-két napig tárolni - papírzacskóban tegyük a hűtő alsó polcára. A friss gombát ne áztassuk, tálba téve, váltott vízben mossuk. (Mosás után a gombát emeljük ki a vízből és ne a mosóvizet öntsük le róla!)

Ha a kelbimbót közvetlenül tálalás előtt sózzuk, megőrzi friss zöld színét.

Panírozás előtt a zöldségeket egy percig főzzük sós vízben, így sütés közben nem szívnak magukba sok olajat.
Ha kissé megfonnyadt a zöldségünk, áztassuk egy kanál ecettel elkevert hideg vízbe.

Elvehetjük a karfiol kellemetlen szagát, ha főzés, párolás előtt sós vízzel leforrázzuk. Nem puffaszt, ha az első főzővizet leöntjük róla Ha a második főzővízbe pár csepp ecetet teszünk, megőrzi fehérségét. A kelkáposzta okozta puffadás is elkerülhető, ha az első főzővizet leöntjük róla.
A káposztaszag is enyhíthető, ha egy kis fej vöröshagymát, vagy zellergumót teszünk a főzővízbe.

Ha az újburgonyát forró vízben áztatjuk néhány percig és csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele, könnyedén lekaparhatjuk a héját.

Ha zöld salátát készítünk, tartsuk be a következő sorrendet: először tegyük hozzá a hidegen sajtolt olajat, és a legvégén permetezzünk rá ecetet.

Hagymafélék Ha a vöröshagymát felhasználás előtt néhány órára tűzszekrénybe tesszük, nem fogunk könnyezni, amikor felszeleteljük, ugyanis a hideg nem kedvez az illóolajok párolgásának.
A vöröshagyma nem ég oda pirítás közben, ha egy kevés lisztet szórunk rá.
Az újhagyma szárát ne dobjuk el, apróra vágva felhasználhatjuk körözötthöz, szendvicsvajba keverve, salátákhoz.
A fokhagymát ne süssük nagyon forró zsiradékban, mert könnyen megkeseredik.
Ha a gerezdek közepéből kivágjuk a zöld, vagy sárga hajtást, nem marad kellemetlen utóíze.
Ha hámozatlanul főzzük az ételekbe, az érzékenyebb gyomrúan is panasz nélkül fogyaszthatják.

Olajban sütés fortélya
Sütés közben nem fog spriccelni az olaj, ha egy kis finomlisztet szórunk bele.
Ha nem akarjuk, hogy sütés közben az egész lakás olajszagban ússzon, az étolajba tegyünk néhány szál petrezselymet, héjas fokhagymát.

Fűszertippek Praktikus fűszerkockákat készíthetünk, ha friss petrezselymet felaprítunk, majd jégkocka adagolóba tesszük, kevés vízzel felöntjük, és így lefagyasztjuk. Étel készítésénél elég csupán egy kockát elővenni, s már fel is használhatjuk ételünkhöz.
A petrezselymet mindig a főzés végén adjuk az ételhez, így megtartja értékes tápanyagait.
Az őrölt fűszerpaprika jobban megőrzi a színét, és illatát, ha néhány egész babérlevelet teszünk a tartójába.

Mire kell figyelni, ha hétvégi vagy ünnepi menüt állítasz össze?
Nem boszorkányság, csak józan ész!
Főzz szezonális alapanyagokból: a friss zöldségek, gyümölcsök dúskálnak az értékes vitaminokban. Változatosan kövessék egymást az egyes fogások, hiszen csak egy igazán fanatikus burgonyaimádó kíván burgonyaleves után krumplifőzeléket.


 
 
0 komment , kategória:  Háztartás (tippek stb.)  
Ízesített vajak készítése
  2015-10-05 13:16:20, hétfő
 
  Mustárvaj:

10 dkg vaj, 2 kemény tojássárgája, 2 ek. csípős mustár, 1/ citrom leve, só, csipetnyi cukor.


Hagymavaj:

10 dkg vaj, 1 kicsi reszelt vöröshagyma, 1 csokor snidling, 1 kk. tárkony.

Fűszervaj:

10 dkg vaj, 1-1 csokor petrezselyem, snidling, kapor, 1 mk. fokhagymakrém, késhegynyi mustár.

Rokfortvaj:

10 dkg vaj, 5 dkg rokfort sajt, 1 ek. tejföl, pár csepp citromlé.

Gyömbéres vaj:

10 dkg vaj, 1 ek. reszelt vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi chilipor, friss gyömbér vagy gyömbérpor, só. /Sült csirkére./


 
 
0 komment , kategória:  Háztartás (tippek stb.)  
A só ereje
  2015-10-05 13:15:46, hétfő
 
 
Sót öntött az égett serpenyő aljára, a következő lépést minden háziasszonynak ismernie kell

A só az egyik legkedveltebb és legismertebb fűszer a világon. Egy jó ideje már a tévében is felhívják az emberek figyelmét, hogy a túl sok só káros lehet az egészségre, növeli a vérnyomást, stroke-ot okozhat, de akár felelős lehet a bélrák kialakulásáért is.

A só ugyanakkor rendkívül szükséges a szervezetnek, szabályozza a test folyadékegyensúlyát, szükséges az izmok és az idegek megfelelő működéséhez. Ezek mellett elősegíti bizonyos tápanyagok felszívódását a szervezetben.

A só azonban nemcsak egészségügyileg hatékony, de a háztartásban is felhasználhatjuk, mégpedig számos esetben. Az alábbi technikák közül jó párat ismertem, de van köztük olyan is, ami eddig ismeretlen volt számomra.

1. Piszkos lett a vasaló lapja? Egyszerűen egy sütőpapírra önt sót és kapcsold be a vasalót, majd addig dörzsöld a sóra, amíg szép tiszta nem lesz.

2. Kiesett a tojás a kezedből? A só segítségével könnyedén összeszedheted. Önt sót a tojásra, majd várj pár percet. A só összefogja a tojásmolekulákat, így könnyebb lesz feltakarítani.

3. Kigyulladt a serpenyő? Pánikra semmi ok, önts hamar sót a serpenyőbe.

4. Odaégett az étel? Nehéz kipucolni az odaégett lábos aljáról az ételeket. Legalábbis eddig azt hitted. Önts sót az edény aljára, majd töltsd fel vízzel. Pár perc múlva... voilá.

5. Mocskos lett a szivacs a mosogatás közben? Itt is bevetheted a só erejét.

6. Elsárgult a kád? Itt is bevetheted a sót. Keverj azonos mennyiségű sót és terpentint, majd egy szivacs segítségével sikált jól le a piszkot. A hatás elképesztő lesz! - Ehhez a művelethez mindig használj kesztyűt.

7. Ha eldugult a lefolyó használj só, szódabikarbóna keveréket, amire ecetet öntesz. Pár perc múlva önts rá forró vizet, a lefolyó pedig olyan lesz, mint újkorában.
filantropikum
 
 
0 komment , kategória:  Háztartás (tippek stb.)  
Kenyeret a húslevesbe
  2015-10-05 13:15:13, hétfő
 
  Ezért dobj kenyeret a húslevesbe! Erről még biztos nem hallottál!

Nagyon sok olyan házi praktika létezik, amely segít abban, hogy a háztartásbeli dolgaink könnyebben és egyszerűbben történjenek.

A kenyér is ebbe a kategóriába sorolható, vannak ugyanis olyan trükkök, amellyel amellett, hogy sokat spórolhatunk, egyszerűbbé is tehetjük a dolgainkat.

Kenyeret a húslevesbe
A cím hallatán biztosan mindenki felkapja a fejét, hogy mi keresni valója van a kenyérnek a húslevesben! Nos igen, sokszor nagy segítségünkre lehet a kenyér a húsleves elkészítése során. Az egyik hibának nem mondható dolog, ami a húslevest érinti az az, hogy mire megfő, kicsit zsírosabbá válik és így az egészségre, az emésztésre nincs túl jó hatással. Ha szeretnénk a zsírjától egy kicsit megszabadulni, akkor egy kenyér szeletet dobjunk a levesbe pár másodperce, majd vegyük ki. Ez segít felszívni a fölösleges zsírt és igazából annyi marad csak benne, amennyi szükséges. Tovább soha ne hagyjuk benne, mert elázik és kenyeres húslevest ehetünk majd. A legjobb választás egy száradtabb, nem túl friss kenyér.

Kíváncsi vagy még más kenyér trükkökre?

a fehér kenyerek 3 napig, a teljes kiőrlésűek pedig
4 napig ehetőek, a kovász alapúak akár egy hétig is fogyaszthatóak
a szárazabb, mélyhűtött kenyeret a legjobb pirítani, sokkal ropogósabb lesz és nem megy a kukába
a fagyasztóba tett kenyér tovább tárolható, főleg, ha meleg van (vegyük ki a fagyóból, tegyük tányérra zárt műanyag zacskóban és olyan lesz, mintha friss lenne
vannak üzletek, ahol az előző napi kenyér olcsóbb ezért ha spórolni szeretnénk érdemes szétnézni
a száraz kenyeret nem kell kidobni, kiváló panírmorzsa lesz belőle, ha egy sajtreszelőn lereszeljük
Szerző: tudasfaja.com

 
 
0 komment , kategória:  Háztartás (tippek stb.)  
Hagyma pucolási tippek, amiről kevesen tudnak
  2015-08-22 17:25:05, szombat
 
  Hagyma pucolási tippek, amiről kevesen tudnak

Van aki érzékenyebb, van aki kevésbé, de talán nincs is olyan ember ezen a Földön, aki ne ejtene néhány könnyet egy feldarabolásra kerülő vöröshagyma felett. A sírás oka - többek között - a hagyma illóolajában rejtező alkil-szulfid, ami egyébként ennek a növénynek az egyik legnagyobb erőssége: rendkívül erős baktériumölő, melegítő hatása van, feloldja a nyálkahártyákat borító nyálkát, így nátha, köhögés esetén is sokat segít.

Ezek után láthatjuk, hogy a hagymától való sírás kifejezetten egészséges, hiszen ilyenkor az illóolaj feloldódik a szemünket borító könnyrétegben, a könnyeinkkel belekerül a könnycsatornába és az orrüregekbe is, amelyeket átmos, fertőtlenít és nyálkamentesít.

Ha mégis szeretnénk a hagymadarabolással járó sírást elkerülni, és a szemüveg hordását túl egyszerűnek találnánk, próbáljunk ki néhány praktikát:

Öblítsük le a hagymát!

Öblítsük le a megpucolt, félbevágott hagymát, és a kést is, amivel végeztük eddig a műveleteket. A vékony vízréteg megakadályozza az illóolaj molekuláinak a levegőbe kerülését. Vannak, akik lavór fenekén, annyi víz alatt végzik a darabolást, amennyi épp ellepi a hagymát. Ilyenkor teljesen biztos, hogy nem szabadulnak a levegőbe az illóolajok, de sajnos a hagyma aromáinak egy része is kimosódik.

Ne hajoljunk a vágódeszka fölé!

Ne hajoljunk a vágódeszka fölé, mert az ollóolaj molekulái a függőlegesen fölfelé szálló levegőmolekulákon utazva jutnak a szemünkbe.

Tegyük mélyhűtőbe a hagymát!

Ha a felvágás előtt pár percre mélyhűtőbe tesszük a hagymát, lassabban szabadulnak fel irritatív anyagai. Van, aki forróvízbe dobja pár percre, ezt sajnos nem tudjuk elmagyarázni, de állítólag ez is bevált.

Egy úszószemüveg csodákra képes

A legbiztonságosabb, ha szemüveget veszünk fel (sima vagy búvár szemüveg) és kendőt vagy kórházi papírmaszkot teszünk a szánk-orrunk elé.
A hagymában több olyan illóolaj is van, ami irritáló hatású. Egy része az orr nyálkahártyáját irritálja, másik része a szemet, és így van aki az egyikre érzékeny, van, aki a másikra, van aki mindkettőre és van, aki egyikre sem.

Egy korty víz segíthet!

Vegyünk a szánkba egy korty vizet, és a nyelvünk segítségével tartsuk a szájpadlás hátsó részén. Elvileg a belélegzett levegőben található illóolaj feloldódik ebben a vízben, és kevésbé fejti ki csípő hatását.

Ruhacsipesszel a sírás ellen

Ugyanígy, ha abból indulunk ki, hogy a hagyma nem a szemen át csíp, hanem a belégzés után az orr nyálkahártyáján át, ezért olyan módszerek, amelyek megakadályozzák az orrba jutását, szintén hatásosak lehetnek. Csíptessük össze az orrunkat vagy lélegezzünk a szánkon keresztül.

Lélegezzünk a szájon át!

Próbáljuk megoldani, hogy ne jusson az orrunkba-szemünkbe a hagyma ,,gőze". Ehhez lélegezzünk a szánkon át, nagy levegővel, és kilélegzéskor is erőteljesen fújjuk a levegőt, hogy biztosítsuk, elkerülje a szemet. Hogy biztosan a szánkon át lélegezzünk, tartsunk a fogunk között kanalat vagy fakanál szárát. A fogunk között tartott kockacukor vagy kenyérszelet nem csak biztosítja, hogy a szánkon vegyük a levegőt, de magába is szívja a kellemetlenségeket okozó illóolajokat.

forrás:xmagazin.hu
 
 
0 komment , kategória:  Háztartás (tippek stb.)  
Szabadulj meg a vízkőtől
  2015-06-30 20:01:32, kedd
 
  Hogyan kell vízkőteleníteni?

Gyakran előfordul, hogy azokban a háztartási gépekben, melyek vízmelegítésre is alkalmasak, lerakódik a vízkő, és egyszer már csak azt vesszük észre, hogy darabokban válik le róluk. Ezek közé tartozik például a vízforraló, a kávéfőző és a teafőző is. A boltokban számos vegyszert találunk, melyeket vízkő-eltávolításhoz ajánlanak, de ezek alkalmazása sokszor nem túl egészséges, ezért mi most egy kevésbé vegyszeres megoldását ajánljuk a vízkő-eltávolításnak.


Öntsünk kb. 1 dl ecetet a háztartási eszköz azon részébe, ahol lerakódott a vízkő!

Hagyjuk legalább egy órán át állni az ecetet a felületen! A lerakódás erősségétől függően akár 12 órán keresztül is hagyhatjuk állni az ecetet, mivel kárt nem fog tenni a felületen.

Ezt követően az edény maximális űrtartalmáig öntsük fel az ecetet vízzel!

Ha ezzel megvagyunk forraljuk fel az ecetes vizet egyszer, majd még forrón öntsük ki az edényből. Tea- és kávéfőző esetén tegyünk úgy, mintha rendeltetésszerűen használnánk csak kávé és tea használata nélkül, hogy az egész rendszeren végighaladjon az ecetes víz.

Majd legalább kétszer végezzük el az előbbi forraló műveletet sima vízzel, hogy teljes mértékig eltüntethessük az ecet szagát és ízét a gépből.

Tippek és további nformáció: www.hogyankell.hu


 
 
0 komment , kategória:  Háztartás (tippek stb.)  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 179 db bejegyzés
e év: 510 db bejegyzés
Összes: 76497 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3819
  • e Hét: 10072
  • e Hónap: 157064
  • e Év: 1884514
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.